Dodaj do ulubionych

Bezpieczeństwo pasażerów w mpk

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 15:26
W dniu dzisiejszym (to już drugi taki przypadek mojego dziecka) w autobusie
mpk moj syn został pobity i okradziony z telefonu komórkowego.Oczywiście
tylko jeden!!! starszy pan zareagował na napaść narażając się na agresję
złodziei.Pozostali pasażerowie pozostali cisi i głusi, o kierowcy nie
wspomnę, bo oczywiście podjechał na przystanek otworzył drzwi i wypuścił
bandytów.Czas wreszcie coś z tym zrobić.Macie jakieś pomysły? Może podzieli
się ktoś własnym doświadczeniem w podobnej kwestii?Jak na razie nie wiem
jeszcze co mogę z tym zrobić, oprócz zgłoszenia na policję.
Obserwuj wątek
    • Gość: aron Re: Bezpieczeństwo pasażerów w mpk IP: *.enterpol.pl 04.09.06, 18:35
      trzeba jeździć prywatnymi. Złodzieje komórek nie zwykli płacić za bilety, poza
      tym w prywatnym jest konduktor tak że mają świadka. A do MPK może wsiąść każdy
      bez biletu złodziej, żul itp.
      • Gość: lutzek Re: Bezpieczeństwo pasażerów w mpk IP: *.escom.net.pl 04.09.06, 20:00
        Głupi Heniek vel Aronek znowu swoje "złote myśli" prezentuje :)

Najpierw poczekaj na przystanku 2 godzinki na prywatnego :)

Aron, mistrz intelektu :)

lutzek
        • aron2004 Re: Bezpieczeństwo pasażerów w mpk 04.09.06, 20:59
          na prywatnego warto czekać, bo można przejechać sie spokojnie bez żuli i
          pijaków. Na dodatek płacimy tylko za siebie a nie jeszcze dodatkowo na
          gapowiczów.
          • jane_24 Re: Bezpieczeństwo pasażerów w mpk 04.09.06, 22:21
            jakiś czas temu bylam świadkiem jak pan "nieżul" i "niepijak" brzydko mówiać
            zarzygał pół autobusu prywatnego własnie.
            • Gość: aron Re: Bezpieczeństwo pasażerów w mpk IP: *.enterpol.pl 04.09.06, 23:12
              może źle się poczuł. Ale generalnie to w autobusach prywatnych jest o wiele
              mniej żulerni, bo trzeba płacić za przejazd. MPK mają za darmo, tzn. na koszt
              uczciwych pasażerów.
              • Gość: lutzek Re: Bezpieczeństwo pasażerów w mpk IP: *.escom.net.pl 05.09.06, 00:26
                >może źle się poczuł.

Cóż za genialność intelektu :) A ja myślałem, że się wyśmienicie poczuł i rzygnął sobie na chwałę dobrego samopoczucia :) :) :)

Henuś... młoteczkiem, w główkę, metodycznie co dzień, dla kurażu, boś głupol.

lutzek

Ale generalnie to w autobusach prywatnych jest o wiele
                mniej żulerni, bo trzeba płacić za przejazd. MPK mają za darmo, tzn. na koszt
                uczciwych pasażerów.
                • Gość: aron Re: Bezpieczeństwo pasażerów w mpk IP: *.enterpol.pl 05.09.06, 06:58
                  no przecież było napisane że to nie był żul i pijak. Hrabia czytać zapomniał?
                  • jane_24 Re: Bezpieczeństwo pasażerów w mpk 05.09.06, 08:38
                    chyba nie zrozumiales przewrotności słów ujętych w cudzysłów - facet był naprany
                    jak szpadel
          • unknown_man Re: Bezpieczeństwo pasażerów w mpk 05.09.06, 10:23
            > na prywatnego warto czekać, bo można przejechać sie spokojnie bez żuli i
            > pijaków.
            >
            Zakładając, że w czasie tego czekania i puszczania państwowych nie zostaniemy
            okradnięci na przystanku.
            • Gość: aron Re: Bezpieczeństwo pasażerów w mpk IP: *.enterpol.pl 05.09.06, 11:21
              unknown_man napisał:

> Zakładając, że w czasie tego czekania i puszczania państwowych nie zostaniemy
              > okradnięci na przystanku.

Prędzej cię okradną w autobusie MPK niż na przystanku.
    • Gość: leszeke Re: Bezpieczeństwo pasażerów w mpk - kamery ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.06, 19:04
      Może zamiast np. budować ogrodzenie Ogrodu Saskiego zainstalować kamery w
      autobusach i na przystankach ? To naprawdę w dzisiejszych czasach nie są jakies
      niewyobrażalne koszty i abstrakcja ...
      Tylko z drugiej strony policja i tak dobrze wie kto okrada w autobusach ...
      • aron2004 Re: Bezpieczeństwo pasażerów w mpk - kamery ? 05.09.06, 21:32
        Gość portalu: leszeke napisał(a):

> Może zamiast np. budować ogrodzenie Ogrodu Saskiego zainstalować kamery w
        > autobusach i na przystankach ?

na przystankach można, ale w autobusach kamery nie mają sensu. Taniej wyjdzie
        zlikwidować MPK, niech jeżdżą same autobusy prywatne, w nich jest bezpieczniej

1. bariera złotówki - duża część żuli i złodziei nie jest skłonna płacić za
        przejazd bo to przecież pół piwa
        2. konduktor w środku - zawsze bezpieczniej bo jeden świadek więcej.
        • jane_24 Re: Bezpieczeństwo pasażerów w mpk - kamery ? 06.09.06, 01:04
          Aronie2004 czy ktos z Twojej rodziny jest kierowcą lub konduktorem lub
          właścicielem firmy obsługującej komunikacje prywatną?
          • Gość: aron Re: Bezpieczeństwo pasażerów w mpk - kamery ? IP: *.enterpol.pl 06.09.06, 06:37
            jane_24 napisała:

> Aronie2004 czy ktos z Twojej rodziny jest kierowcą lub konduktorem lub
            > właścicielem firmy obsługującej komunikacje prywatną?

nikt
            • jane_24 Re: Bezpieczeństwo pasażerów w mpk - kamery ? 06.09.06, 07:58
              więc skąd takie skrajne emocje w Tobie? nienawiść do MPK i miłośc do prywaciaży?
              • Gość: aron Re: Bezpieczeństwo pasażerów w mpk - kamery ? IP: *.enterpol.pl 06.09.06, 13:51
                jane_24 napisała:

> więc skąd takie skrajne emocje w Tobie? nienawiść do MPK i miłośc do
                prywaciaży

jaka tam nienawiść. Prywaciarzy lubię za to, że w autobusie prywatnym płacę
                tylko i wyłącznie za siebie, a w MPK dotuję gapowiczów, których MPK nie umie
                albo nie chce wyłapać.
                • jane_24 Re: Bezpieczeństwo pasażerów w mpk - kamery ? 06.09.06, 19:37
                  kontrolew autobusach są bardzo często, mam średnio dwie w tygodniu, raz wyłapali
                  pół trolejbusu wieczorem - natomiast regulowanie mandatów to zupełnie inna
                  sprawa, prawo jest bardzo łatwo obejść przy kwocie 100 PLN
    • Gość: Madzia_ra Re: Bezpieczeństwo pasażerów w mpk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 22:29
      Czyli dobrego pomysły nikt nie ma a dziecko do szkoły wysłać trzeba gdyby
      społeczeństwo było inne gdyby więcej osób reagowało na przemoc, kradzież to
      taki złodziej w zamkniętej przestrzeni nie pchał by łap do cudzej kieszeni
      A Pan panie Aronie zareagował by Pan gdyby znalazł się w tym owym autobusie czy
      założył by Pan rączki na brzuszek i czekał aż złodzieje wysiądął
      Pozdro
      • aron2004 Re: Bezpieczeństwo pasażerów w mpk 07.09.06, 00:06
        Gość portalu: Madzia_ra napisał(a):

> Czyli dobrego pomysły nikt nie ma a dziecko do szkoły wysłać trzeba gdyby
        > społeczeństwo było inne gdyby więcej osób reagowało na przemoc, kradzież to
        > taki złodziej w zamkniętej przestrzeni nie pchał by łap do cudzej kieszeni
        > A Pan panie Aronie zareagował by Pan gdyby znalazł się w tym owym autobusie
        czy założył by Pan rączki na brzuszek i czekał aż złodzieje wysiądął

Ja nie jeżdżę MPK tylko prywatnymi. Tam nie ma złodziei, przynajmniej ja ich w
        prywatnym nie spotkałem.

jeżeli ktoś jeździ MPK to jest sam sobie winien.
        • Gość: Iwona Re: Bezpieczeństwo pasażerów w mpk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 09:12
          Aron2004 gratuluję dobrego samopoczucia, które wynika ze stosowania się do
          prostych zasad - jak uniknąć wszelkich zagrożeń.Nie chodzisz więc na mecze, bo
          tam łatwo oberwać; wieczorami zdecydowanie unikasz Starówki,Lubartowskiej i
          innych ulic o wiadomej reputacji bo tam też biją, okradają itp; szerokim łukiem
          omijasz grupy dresiarzy i mieszkasz w okolicy gdzie podejrzana młodzież nie
          gromadzi się na klatce schodowej ? Mozna i tak żyć. Korzystam z mpk, bo tak mi
          wygodnie, argumenty "za" można mnożyć. Nasze bezpieczeństwo w środkach
          komunikacji miejskiej zależy także od postawy każdego z nas. Obecnie najłatwiej
          odwrócić głowę, udając że nic złego się nie dzieje, przecież nas to nie dotyczy
          prawda?
          • aron2004 Re: Bezpieczeństwo pasażerów w mpk 07.09.06, 12:29
            ja nie muszę odwracać głowy, bo ja po prostu NIE KORZYSTAM Z AUTOBUSÓW MPK. Nie
            wiem o co masz do mnie pretensje. Nie broniłem twojego dziecka przed
            złodziejami w autobusie MPK, bo po prostu z MPK nie korzystam. Równie dobrze
            mogłabyś mieć do mnie pretensje, że nie broniłem twojego dziecka przed napadem
            w Londynie.
            • aron2004 Re: Bezpieczeństwo pasażerów w mpk 07.09.06, 14:13
              no muszę powiedzieć hrabiemu von Kruczkowski że jego nawoływanie do bojkotu
              odniosło sukces. Dziś widziałem w prywatnej 74 jechało tylko 10 osób.

Kto by pomyślał?
              • aron2004 Re: Bezpieczeństwo pasażerów w mpk 07.09.06, 15:07
                oj pech w następnej 74 jechało 20 osób. A już myślałem, że hrabia faktycznie
                odniósł sukces.
            • Gość: Iwona Re: Bezpieczeństwo pasażerów w mpk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 14:52
              Nie traktuj aronie2004 mojej wypowiedzi jako pretensji skierowanych do
              ciebie.Nie tylko w komunikacji miejskiej odwracamy głowy, gdy innej osobie
              dzieje się krzywda.
              • aron2004 Re: Bezpieczeństwo pasażerów w mpk 08.09.06, 18:59
                Gość portalu: Iwona napisał(a):

> Nie traktuj aronie2004 mojej wypowiedzi jako pretensji skierowanych do
                > ciebie.Nie tylko w komunikacji miejskiej odwracamy głowy, gdy innej osobie
                > dzieje się krzywda.

Zamknęli paru gości za to że pobili przestępców no to się nie dziw, że ludzie
                nie chcą pomagać.
      • Gość: lutzek Jeżdżąc prywaciarzem, okradasz Lublin !!! IP: *.escom.net.pl 07.09.06, 08:48
        Taka prawda.

Dzięki lobbowaniu w Ratuszu przewoźnicy prywatni uzyskali warunki przewozu mieszkańców na warunkach dumpingowych, czyli po 1 PLN.

Robią to ponieważ:
        - nie obsługują kursów w niedzielę i święta (w większości nierentownych),
        - nie obsługują zdecydowanej większości kursów w soboty po godz. 15 (w większości nierentownych),
        - obsługują TYLKO rentowne linię (za wyjątkiem linii 21, do linii 22 mają dopłaty),
        - nie dbają o informację przystankową (nie ponoszą kosztów produkcji i dystrybucji rozkładów jazdy),
        - nie prowadzą ŻADNEJ taryfy biletowej (koszt produkcji i dystrybucji oraz marży dla sprzedawców biletów),
        - nie odprowadzają należytych podatków do US (dlaczego? tego sam nie wie nikt, dlaczego US pozwolił im nie mieć kas fiskalnych !!!, tylko są na ryczałcie, przez co zaniżają swoje przychody, bo nikt nie jest ich w stanie skontrolować),
        - nie zatrudniają w pełni legalnie swoich pracowników (kierowcy, konduktorzy), którzy pracują albo na czarno albo na 1/4 etatu.

To główne przyczyny, dla których "prywaciarze" mogą jeździć za 1 PLN

Ale to i tak nic. Według badań prowadzonych przez inżynierów z Krakowa (tych którzy proponowali zmiany w trasach) wyszło, że... MPK i tak TANIEJ wozi pasażerów niż MPK, bo okazało się że średnio z każdego przewiezionego pasażera przez MPK do jego kasy wpływa... zaledwie 66 czy 69 groszy (nie pamiętam dokładnie) (ulgi, bezpłatne przejazdy etc.).

Tak oto sami mieszkańcy Lublina korzystając z komunikacji prywatnej po prostu okradają miasto Lublin. A oszczędności i tak są pozorne, bo koszt tych "złotówek" wrzuconych prywaciarzowi do kieszeni + koszt biletów MPK (które siłą rzeczy i tak trzeba kupić, wszak "prywaciarz" jeżdżący co 1-1,5 godziny to długie czekanie na przystanku, więc i tak często wsiada się do pojazdu MPK) to i tak koszt przewyższający miesięczny bilet MPK.

Komunikacja prywatna TAK, ale na zasadach "warszawskich", czyli: zunifikowany system biletowy, nowoczesne i przestronne autobusy (takimi autobusami wożą w Warszawie prywatni przewoźnicy: www.its.radom.net/foto_pl.php - autobusy mają normalne kasowniki, kierowcy są w koszuli z krawatem, autobusy są często klimatyzowane i mają wyświetlacze w środku pojazdu informujące o trasie i przystanku na którym się znajdujemy, bądź do którego dojeżdżamy, zegar, datę etc.)

A to autobus lubelskiego przewoźnika prywatnego: www.ltek.comernet.pl/autobusy/karosa731lbv8029.php

Sami sobie porównajcie jakość tego co oferują przewoźnicy warszawscy (funkcjonujący na NORMALNYCH) warunkach, a tego co oferują lubelscy przewoźnicy, którzy poprzez lobbowanie w Ratuszu uzyskali takie przywileje, że wożą pasażerów po 1 PLN wybranymi kursami, wożąc zwykłymi 20-letnimi gruchotami).

Dlatego proponuję BOJKOTOWAĆ przewoźników prywatnych, którzy poprzez taką jakość po prostu okradają w subtelny sposób mieszkańców Lublina. Gdzie bowiem indziej jest do pomyślenia, by nie było wspólnego systemu biletowego i by czekając na przystanku z biletem w ręku nie wiadomo było czy pojedzie się autobusem, który przyjedzie na przystanek? Bojkotować, bojkotować i bojkotować, bo tylko wtedy będzie można zmusić Ratusz do reformy komunikacji miejskiej w Lublinie.

pzdr.
        lutzek
        • aron2004 Re: Jeżdżąc prywaciarzem, okradasz Lublin !!! 07.09.06, 12:25
          a ja proponuję bojkotować wypociny hrabiego-homofoba Luciano von Kruczowski de
          Valgodesco, bo powtarza w kółko te same bzdury. Arystokracja to czasami
          niestety się degeneruje.
        • Gość: Michaś Re: Jeżdżąc prywaciarzem, okradasz Lublin !!! IP: *.chello.pl 07.09.06, 23:08
          Masz 100% racji.
          Lutzek nie dyskutuj z tym palantem, jemu i tak nic nie wytłumaczysz. Wejdź
          sobie na forum.um.lublin.pl to pośmiejesz się z Arona do rozpuku :-)
          • aron2004 hrabia Kruczkowski de Valgodesco 08.09.06, 11:12
            no i niestety ludność nie posłuchała hrabiego von Kruczkowski. Dziś w 74 - 20
            osób.

Ciekawi mnie też to że hrabia to musiał oprócz socjologii to musiał jakąś
            ekonomię czy finanse skończyć, skoro lepiej wie od urzędu skarbowego jakie
            podatki powinni płacić prywaciarze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka