Dodaj do ulubionych

noce autobusy w Lublinie

10.10.06, 20:29
Lublin - miasto studenckie - a powrót z klubu w nocy możliwy jest tylko
taksówką. W lublinie powinny byc autobusy nocne, tak jak są w większości
Polskich miast.
Obserwuj wątek
    • Gość: lutzek Zaraz Ci Aron wyjaśni... IP: *.escom.net.pl 10.10.06, 20:36
      ..., że jako rodowity podparczewski wieśniak nie ma ochoty partycypować także jako podatnik w alkoholowych rozpustach młodzieży, której zachciało się studiować (nie dość, że fanaberie mają i zachciało im się za jego podatki studiować, to jeszcze chcą chlać wódę). Poczekaj tylko, on tu na pewno zaraz to napisze ;)

lutzek

PS. Swoją drogą masz 100% racji.
      • Gość: aron Re: Zaraz Ci Aron wyjaśni... IP: *.lublin.enterpol.pl 10.10.06, 20:47
        są taksówki.
        Jeżeli kogoś stać na imprezowanie, to stać go i na taksówkę.

Autobusy nocne - jestem za, pod warunkiem że będą prywatne i bez dotacji z
        budżetu miasta.
    • michal.esz Re: noce autobusy w Lublinie 10.10.06, 21:07
      Ja jestem jak najbardziej za.
      Szkoda, że obecne władze nie widzą tego problemu...
      • Gość: gościu Re: noce autobusy w Lublinie IP: *.chello.pl 10.10.06, 21:11
        Autobusy nocne powinny kursowac na takich samych prawach jak i te w dzień.
        Zauważ, że część płacących podatki może nie korzystać z komunikacji za dnia. Ale
        jeśli nie byłoby to możliwe - ok, niech będzie bez dotacji. Niech będzie bilet
        za 3pln do ręki dla kierowcy. Byleby dało się bezpiecznie wrócić do domu po północy
        • aron2004 Re: noce autobusy w Lublinie 10.10.06, 21:22
          zgadzam się powinny być autobusy bez dotacji.
          • Gość: l. Bez dotacji wiejskie dzieci do szkoły !!! IP: *.escom.net.pl 11.10.06, 12:00
            Niech buraczane dzieci jeżdżą sobie taksówkami, a nie opłacanymi za moje podatki szkolnymi busami!!! Ja nie mam zamiaru płacić za to, że nie stać ich na taksówki. Chcą się uczyć, niech zaoszczędzą pieniądze na taksówkę z własnej wsi do szkoły i z powrotem. Zgadzasz się ze mną Henryczku? :)

l.
            • Gość: aron Re: Bez dotacji wiejskie dzieci do szkoły !!! IP: *.lublin.enterpol.pl 11.10.06, 19:43
              ty nie mieszkasz na wsi to co ci do tego na co gmina wydaje pieniądze. Ja
              natomiast mieszkam i płacę podatki w Lublinie i mam prawo domagać się, żeby z
              moich podatków nie były finansowane przejazdy gapowiczów.
              • anka401 Re: Bez dotacji wiejskie dzieci do szkoły !!! 11.10.06, 20:49
                wiecie co? Choć jestem stara baba, to też zdarza mi się zabalować i wracać
                NAWET po północy. Ale nie chciałabym stac na przystanku około północy i jechac
                autobusem z napitymi chłopaczkami.Proszę nie brać tego do siebie, bo przeciez
                nie każdy po imprezie jest nabzdryngolony (np. ja), ale do nocnej komunikacji
                to chyba by się porządna ochrona przydała. Czyli kolejna dopłata. Rozbojów
                byłoby więcej, bijatyk też. Polecam zdecydowanie taksówki (lub życzliwych męzów
                koleżanek, którzy rozwożą cudze baby do domów po imprezie).
                • Gość: aron Re: Bez dotacji wiejskie dzieci do szkoły !!! IP: *.lublin.enterpol.pl 11.10.06, 21:07
                  dokładnie, wydaje się, że w nocnych autobusach niezbędna byłaby ochrona.
                  • Gość: JAcoo Re: Bez dotacji wiejskie dzieci do szkoły !!! IP: *.cable.ubr14.newt.blueyonder.co.uk 13.10.06, 21:19
                    W Bialymstoku na liniach nocnych jezdzi ochrona i chyba ten pomysl sie
                    sprawdzil bo system ten dziala od ladnych kilku lat. Dodam ze sa to normalne
                    autobusy - nie jakies tam busy, a ceny biletow stanowia dwokrotnosc biletow
                    dziennych.
                    • Gość: Anka Re: Bez dotacji wiejskie dzieci do szkoły !!! IP: *.chello.pl 13.10.06, 22:50
                      A to mnie zaskoczyłeś:) Myślę jednak, że u nas znajdzie się 1000 innych
                      pomysłów na zagospodarowanie ewentualnego wynagrodzenia dla ochrony.
                    • Gość: aron Re: Bez dotacji wiejskie dzieci do szkoły !!! IP: *.lublin.enterpol.pl 14.10.06, 00:56
                      no i czy z tego powodu że Białystok ma nocne autobusy to może jest bogatszy od
                      Lublina albo studenci masowo jadą studiować do Białegostoku? Oczywiście, że nie.
                      • Gość: Jacoo Re: Bez dotacji wiejskie dzieci do szkoły !!! IP: *.cable.ubr14.newt.blueyonder.co.uk 14.10.06, 16:59
                        Zapewniam Cie Aron ze jest pod wzgledem podrozowania komunikacja miejska o
                        niebo przyjemniejszy niz Lublin. A fakt ze nie jest bogatszy dziala tylko na
                        niekorzysc Lublina bo oznacza to tylko, ze w Lublinie sa bardziej nieudolni
                        ludzie bo skoro tam moga nie majac kasy to czemu w Lublinie nie??? Jako
                        przyklad podam zakup 30 nowych Manów (11 przegubowych). A Lublin ktory jest
                        wiekszy i bardziej ciasny ma w dupie kupowanie przegubowych autobusow. Tutaj
                        jest moda ma skracanie Ikarusow podczas gdy w Bialymstoku masowo je kasuja. Tam
                        juz jezdzi ok 80 przegubowcow (Manow, Mercedesow i Solarisow) co sprawia ze
                        tlok to tam rzadkosc.
                        • aron2004 Re: Bez dotacji wiejskie dzieci do szkoły !!! 14.10.06, 17:43
                          no dobrze, ale czy dzięki tym MANom i autobusom nocnym studenci masowo
                          wybierają Białystok kosztem Lublina? Śmiech na sali.
                          • Gość: Anka Re: Bez dotacji wiejskie dzieci do szkoły !!! IP: *.chello.pl 14.10.06, 18:02
                            aronie, oprócz studentów "masowo wybierajacych Lublin" są jeszcze inni ludzie,
                            którzy skazani są na kiepską komunikację miejską. M.in. ja, człowiek duszący
                            się w gorącu i zaduchu latem i przemarzający do szpiku kości zimą.
                            Czy "masowy wybór Lublina" jest jakimś wyznacznikiem komfortu jazdy MPK?
                            • Gość: aron Re: Bez dotacji wiejskie dzieci do szkoły !!! IP: *.lublin.enterpol.pl 14.10.06, 18:34
                              Gość portalu: Anka napisał(a):

> aronie, oprócz studentów "masowo wybierajacych Lublin" są jeszcze inni
                              >ludzie,
                              > którzy skazani są na kiepską komunikację miejską. M.in. ja, człowiek duszący
                              > się w gorącu i zaduchu latem i przemarzający do szpiku kości zimą.

No i właśnie ja chcę zlikwidować MPK.

> Czy "masowy wybór Lublina" jest jakimś wyznacznikiem komfortu jazdy MPK?

Nie. Pokazuje to, że ludzie wybierając miejsce studiowania nie zaprzątają sobie
                              głowy czy gdzieśtam jest komunikacja nocna czy nie.
                              • Gość: Anka Re: Bez dotacji wiejskie dzieci do szkoły !!! IP: *.chello.pl 14.10.06, 18:58
                                bez przesady z tą likwidacją. Możesz optować za likwidacją, ale raczej tego nie
                                zrobisz, mam nadzieję? Co do wyboru miejsca studiowania, to oczywiście racją
                                jest, że nie na to się patrzy czy w miescie funkcjonuje nocna komunikacja, czy
                                nie.
                                • Gość: aron Re: Bez dotacji wiejskie dzieci do szkoły !!! IP: 217.153.209.* 15.10.06, 10:18
                                  Gość portalu: Anka napisał(a):

> bez przesady z tą likwidacją. Możesz optować za likwidacją, ale raczej tego
                                  >nie zrobisz, mam nadzieję?

A co, tęskniłabyś za śmierdzącymi Jelczami i Ikarusami i za kierowcami którzy
                                  biorą pasazerów jako zakładników? :-)
                                  • Gość: Anka aronie IP: *.chello.pl 15.10.06, 13:19
                                    tęsknię za własnym samochodem, bo niektórzy pasazerowie śmierdza okrutnie
                                    zarówno w MPK jak i w prywatnych. Jakby się bali wody i mydła. Nie marudze
                                    jednak przesadnie, bo nie wiem, czy mnie nie spotka np przypadłośc nietrzymania
                                    moczu w podeszłym wieku. To dla mnie ludzkie i naturalne. Same autobusy chyba
                                    nie śmierdzą? Poniewaz na mojej linii jeżdżą tylko pojazdy MPK, sporadycznie
                                    korzystam z prywatnych. Ale widze, że tam tez bywa ścisk. Więc pewnie i
                                    smierdzi?
                              • Gość: JAcoo Re: Bez dotacji wiejskie dzieci do szkoły !!! IP: *.cable.ubr14.newt.blueyonder.co.uk 14.10.06, 23:52
                                A ja mysle ze wlasnie zarowno studenci jak i inni ludzie chcieliby jezdzic
                                komfortowo a jesli sadzisz inaczej to jestes idiotą.
                                • Gość: aron Re: Bez dotacji wiejskie dzieci do szkoły !!! IP: 217.153.209.* 15.10.06, 10:17
                                  Gość portalu: JAcoo napisał(a):

> A ja mysle ze wlasnie zarowno studenci jak i inni ludzie chcieliby jezdzic
                                  > komfortowo

i dlatego właśnie proponuję zlikwidować MPK
                                  • Gość: Jacoo Re: Bez dotacji wiejskie dzieci do szkoły !!! IP: *.cable.ubr14.newt.blueyonder.co.uk 18.10.06, 00:21
                                    Likwidacja Mpk moze i ma sens ale bynajmniej nie na rzecz tego syfu pod tytulem
                                    MKP. Jesli juz to powinien powstac jakis Zarzad komunikacji miejskiej, ktory
                                    powinien sprawowac piecze nad przewoznikami (spolkami) jak to ma miejsce w
                                    Bialymstoku, Radomiu czy Warszawie. Samo zlikwidowanie Mpk i oddanie taboru
                                    obecnym prywaciarzom niczego nie rozwiaze a jeszcze pogorszy bo oni akurat maja
                                    w dupie komfort pasazera. Dla wazne jest ze autobus jezdzi i eksploatuja go
                                    niemal do rozwalenia sie na drodze. Mpk przynajmniej jakies remonty robi.
                                    Najwazniejsze to odnowienie taboru a nie likwidacja MPK!!!!
                                    • Gość: lutzek Re: Bez dotacji wiejskie dzieci do szkoły !!! IP: *.escom.net.pl 18.10.06, 02:03
                                      Obawiam się, że Twój interlokutor... nie okaże Ci jednak zrozumienia :) I myślę, że próżny Twój trud :)

pzdr.
                                      lutzek
                                    • Gość: aron Re: Bez dotacji wiejskie dzieci do szkoły !!! IP: *.lublin.enterpol.pl 18.10.06, 07:43
                                      Gość portalu: Jacoo napisał(a):

> Likwidacja Mpk moze i ma sens ale bynajmniej nie na rzecz tego syfu pod
                                      >tytulem MKP.

Ja jestem za tym, żeby zlikwidować MPK i wpuścić do miasta każdego, kto ma
                                      niskopodłogowy sprawny autobus z normą spalin co najmniej Euro 1. Jeżeli będzie
                                      to MKP, to dobrze, ale równie dobrze mogą być to całkiem nowe firmy. I niech
                                      pasażerowie sobie wybiorą, z kim chcą jeździć.

>Jesli juz to powinien powstac jakis Zarzad komunikacji miejskiej, ktory
                                      > powinien sprawowac piecze nad przewoznikami (spolkami) jak to ma miejsce w
                                      > Bialymstoku, Radomiu czy Warszawie.

Nie do tego stopnia. Uważam, że zarząd komunikacji miejskiej jest niepotrzebny.
                                      Pieczę nad przewoźnikami powinna sprawować policja i ITD ( powinni kontrolować
                                      na bieżąco stan techniczny autobusów) tak jak to jest z PKSem i busami
                                      miedzymiastowymi.

> Samo zlikwidowanie Mpk i oddanie taboru
                                      > obecnym prywaciarzom niczego nie rozwiaze a jeszcze pogorszy bo oni akurat
                                      >maja w dupie komfort pasazera.

Nie oddanie, a sprzedanie taboru MPK prywaciarzom. Jeżeli będzie konkurencja,
                                      to będą musieli zwracać uwagę na komfort pasażera. Fakt faktem, że pasazerowie
                                      lubelscy nie mają wielkich wymagań co do komfortu ( lata jeżdżenia Ikarusem z
                                      MPK swoje robi) ale myślę że silna konkurencja rozwiąże ten problem.

>Dla wazne jest ze autobus jezdzi i eksploatuja go
                                      > niemal do rozwalenia sie na drodze.

A MPK to nie?

>Mpk przynajmniej jakies remonty robi.

MPK to remontuje w kółko te same Ikarusy a i tak im koła odpadają.

> Najwazniejsze to odnowienie taboru a nie likwidacja MPK!!!!

No to właśnie ja chcę odnowić tabor, ale nie za pieniądze podatników.
                                      • Gość: jacoo Re: Bez dotacji wiejskie dzieci do szkoły !!! IP: *.cable.ubr14.newt.blueyonder.co.uk 19.10.06, 00:00
                                        >Jesli juz to powinien powstac jakis Zarzad komunikacji miejskiej, ktory
                                        > > powinien sprawowac piecze nad przewoznikami (spolkami) jak to ma miejsce
                                        > w
                                        > > Bialymstoku, Radomiu czy Warszawie.
                                        >
                                        > Nie do tego stopnia. Uważam, że zarząd komunikacji miejskiej jest
                                        niepotrzebny.

Ale dlaczego nie ??? Skoro to rozwiazanie doskonale sie sprawdza w innych
                                        miastach? Nie przemawiaja do mnie argumenty z policja i itd bo te sluzby maja
                                        mase innych zadan a nie tylko kontrola autobusow.

Ja jestem za tym, żeby zlikwidować MPK i wpuścić do miasta każdego, kto ma
                                        > niskopodłogowy sprawny autobus z normą spalin co najmniej Euro 1. Jeżeli
                                        będzie
                                        >
                                        > to MKP, to dobrze, ale równie dobrze mogą być to całkiem nowe firmy. I niech
                                        > pasażerowie sobie wybiorą, z kim chcą jeździć.

Wlasnie, czyli np podzielic Mpk na spolki jak w Bialymstoku gdzie jest : KPK,
                                        KPKM I KZK. kazda obsluguje inne linie i ma swoj tabor. Wszystkimi rzadzi
                                        miasto i wszystkie sa pozostalosciami archaicznego MPK. Oczywiscie w calym
                                        miescie obowiazuje jeden typ biletow.

> Nie oddanie, a sprzedanie taboru MPK prywaciarzom. Jeżeli będzie konkurencja,
                                        > to będą musieli zwracać uwagę na komfort pasażera. Fakt faktem, że
                                        pasazerowie
                                        > lubelscy nie mają wielkich wymagań co do komfortu ( lata jeżdżenia Ikarusem z
                                        > MPK swoje robi) ale myślę że silna konkurencja rozwiąże ten problem.

Taa jasne, a teraz to nie ma konkurencjii??? Przeciez Mpk i Mkp nie maja ze
                                        soba nic wspolnego a tabor u jednych i drugich opiera sie na zlomie (choc Mpk
                                        ma ciut lepszy). A tak wogole to za czyje pieniadze chcesz odnowic tabor? Bo wg
                                        mnie czesc kosztow pokryc musza podatnicy czyli miasto ale wiekszosc powinna
                                        pokryc UE, innego wyjscia nie widze.
                                        • Gość: aron Re: Bez dotacji wiejskie dzieci do szkoły !!! IP: *.lublin.enterpol.pl 19.10.06, 05:28
                                          Gość portalu: jacoo napisał(a):

> Ale dlaczego nie ??? Skoro to rozwiazanie doskonale sie sprawdza w innych
                                          > miastach?

Dlaczego doskonale? W Warszawie trzeba corocznie do komunikacji miejskiej
                                          dopłacać ciężkie miliony, również z podatków mieszkańców Lublina.

> Nie przemawiaja do mnie argumenty z policja i itd bo te sluzby maja
                                          > mase innych zadan a nie tylko kontrola autobusow.

No to trzeba zwiększyć zatrudnienie w policji a nie mnożyć instytucje.

> Wlasnie, czyli np podzielic Mpk na spolki jak w Bialymstoku gdzie jest : KPK,
                                          > KPKM I KZK. kazda obsluguje inne linie i ma swoj tabor.

Co to da? Związków zawodowych w ten sposób nie zlikwidujesz. Co innego gdyby to
                                          były spółki prywatne.

> Taa jasne, a teraz to nie ma konkurencjii??? Przeciez Mpk i Mkp nie maja ze
                                          > soba nic wspolnego a tabor u jednych i drugich opiera sie na zlomie (choc Mpk
                                          > ma ciut lepszy).

Czyli trzeba wpuścić jeszcze więcej konkurencyjnych firm.

> A tak wogole to za czyje pieniadze chcesz odnowic tabor?

Przewoźników.

>Bo wg
                                          > mnie czesc kosztow pokryc musza podatnicy czyli miasto

Nieprawda. Miasto powinno zająć się remontami ulic, żeby autobusy nie pogubiły
                                          zawieszenia. Co z tego że będziesz miał nowe autobusy, jak nie starczy kasy na
                                          remonty ulic i będzie tobą rzucało we wszystkie strony?

> ale wiekszosc powinna
                                          > pokryc UE,

To tak. Również prywatni przewoźnicy mogą starać się o dotacje z UE. Np.
                                          niektóre busy jeżdżące z Lublina do Kraśnika zostały zakupione ze środków UE.
                                          • Gość: lutzek Aron to znany bogobojny łgaż IP: *.escom.net.pl 19.10.06, 10:13
                                            >Dlaczego doskonale? W Warszawie trzeba corocznie do komunikacji miejskiej
                                            >dopłacać ciężkie miliony, również z podatków mieszkańców Lublina.

Już Ci uświadamiałem głupolu, że wypisujesz zwykłe bzdury. Komunikacja autobusowa i tramwajowa nie jest dotowana z budżetu centralnego, a Ty w kółko te swoje łgarstwa próbujesz przemycić.

A jak masz inne dane, to wklei link. Ale.... tego nigdy nie zrobisz, bo po prostu łżesz jak podparczewski pies :)

l.

• aron2004 a hrabia sklerotyk 19.10.06, 15:42
                                              metro warszawskie jest dotowane z budżetu centralnego. Hrabia zdaje się o tym
                                              zapomnina.
                                              • aron2004 Re: a hrabia sklerotyk 19.10.06, 15:42
                                                a metro to też komunikacja miejska.
                                                • Gość: lutzek Głupolu !!! IP: *.escom.net.pl 19.10.06, 17:34
                                                  A co ma wspólnego dotowanie metra z budżetu centralnego z jakością funkcjonowania autobusów i tramwajów w Warszawie?.... Nic !!! Czy MZA albo TW coś z tego dostają??? Po co więc piszesz o czymś, co nie ma NIC WSPÓLNEGO z finansowaniem przewozów autobusowych i tramwajowych.

Pieprzysz więc jak zwykle swoje dyrdymały, w kółko, do znudzenia, w dodatku bez sensu.

Wiem, że jesteś przygłupawy, ale opamiętałbyś się już :) Weź leki :)

pozdrawiam przygłupawego chama
                                                  lutzek
                                                  • aron2004 Panie hrabio najinteligentniejszy!!! 19.10.06, 19:21
                                                    ma dużo wspólnego bo gdyby Warszawa musiała płacić na metro z własnych
                                                    pieniędzy (tak jak Lublin płaci za trolejbusy) to miałaby mniej kasy na zakup
                                                    autobusów. Dziwne, że hrabia tego nie rozumie.
                                                  • Gość: lutzek Mimo wszystko miałem lepsze mniemanie o Tobie IP: *.escom.net.pl 19.10.06, 22:21
                                                    >ma dużo wspólnego bo gdyby Warszawa musiała płacić na metro z własnych
                                                    >pieniędzy (tak jak Lublin płaci za trolejbusy) to miałaby mniej kasy na zakup
                                                    >autobusów. Dziwne, że hrabia tego nie rozumie.

Przyznam Ci Heniek szczerze, że mimo faktu iż uważam Cię za.... - eufemistycznie pisząc - niezbyt rozgarniętego, to jednak miałem nieco wyższe mniemanie o resztkach inteligencji, które gdzieś tam głęboko masz zaszyte na swoim pokładzie i które rzadko, bo rzadko, ale czasami dają znać o sobie.

Teraz jednak zupełnie zwątpiłem w pogląd, że możesz mieć więcej niż 1 szarą komórkę.

Gdyby Warszawa miała ze środków własnych budować metro, to... po prostu by go nie budowała. Tu nie ma dylematu. Taka inwestycja jest nie do podźwignięcia przez jakiekolwiek miasto. I to nie tylko w Polsce, ale w wielu krajach Europy. Poczytaj sobie o finansowaniu takich inwestycji, bo masz poglądy, które obnażają bezlitośnie Twoją ignorancję tematu. Jak w ogóle można mieć takie przypuszczenie, że Warszawa byłaby w stanie budować metro ze środków własnych??? Tempo budowy i tak jest niezwykle powolne, a gdyby budowa nie była finansowana centralnie, jej tempo byłoby wielokrotnie niższe i koszty poboczne (utrudnienia w ruchu, koszty zabezpieczenia budowy, wynajmu maszyn, koszty pozyskania pieniądza etc. etc.) przewyższyłyby koszty główne !!! A wtedy inwestycji nigdy nie możnaby dokończyć.

Nie byłoby więc takiej systuacji, że Miasto Warszawa finansuje w całości budowę metra. Po prostu nigdy nie byłoby go na to stać. To zbyt wielkie pieniądze, zbyt duże kwoty. Kwoty które stanowiłyby lwią część całego budżetu Warszawy. Miasto Warszawa może współfinansować budowę metra (co czyni) w zakresie możliwym do zrealizowania w oparciu o własny budżet i jego możliwości.

I gdyby finansowała w całości budowę metra, to w ogóle mogłaby zapomnieć o jakichkolwiek innych inwestycjach, nie tylko o zakupie autobusów, ale i setkach innych, nawet tych niewielkich. Może więc współfinansować i tyle. I to właśnie jest robione.

Zrozumiałeś ??? :) :) :) Wątpię, ale zawsze warto spróbować :) :) :)

lutzek

• aron2004 Re: Mimo wszystko miałem lepsze mniemanie o Tobie 19.10.06, 22:55
                                                    no to jak inwestycja w metro warszawskie nie jest do podźwignięcia przez
                                                    miasto, to NIECH WARSZAWA GO NIE BUDUJE!!!

Lublin buduje tylko to na co go stać.
                                                  • Gość: l. Ostatni raz - bo próżny mój trud IP: *.escom.net.pl 20.10.06, 10:25
                                                    Człowieku niezbyt rozgarnięty!

Budowa warszawskiego metra jest wpisana jako inwestycja ogólnonarodowa od roku bodaj 1986 ! Bo nawet komuniści rozumieli, że stolica Polski winna taki środek transportu posiadać, by nie być obok Tirany jedyną stolicą, która podziemnej kolejki nie posiada.

A Ty oświecony przez PiS "cham ze wsi" takiej prostej rzeczy zrozumieć nie potrafisz, mimo że koledzy o Twojej proweniencji przed 20 laty rozumieli bez problemu?

l.
                                                  • Gość: aron Re: Ostatni raz - bo próżny mój trud IP: *.lublin.enterpol.pl 20.10.06, 10:46
                                                    a ja mam gdzieś inwestycje ogólnonarodowe w Warszawie. Jak ktoś tam mieszka, to
                                                    niech sobie sam płaci za metro.

Bo mamy inwestycje ogólnonarodowe w Warszawie ( metro), we WRocławiu (
                                                    lotnisko, autostrada) tylko Lublin za to wszystko płaci, sam nic z tego nie ma
                                                    a jeszcze arystokracja z tamtych miast wypisuje głupoty że to niby oni nas
                                                    utrzymują.
                                                  • Gość: lutzek Jednak wiocha, wiocha, wiocha IP: *.escom.net.pl 20.10.06, 11:17
                                                    >a ja mam gdzieś inwestycje ogólnonarodowe w Warszawie. Jak ktoś tam mieszka, to
                                                    >niech sobie sam płaci za metro.

Mimo, że od nakręcenia filmu "Sami swoi" mijęło ze 40 lat, Pawlaków i Karguli wciąż nam jak widzę nie brakuje. Ty jesteś właśnie jednym z nich: co nie potrzebne mnie, nie potrzebne w ogóle.

I przy moim całym szacunku do polskiej wsi..... jesteś modelowym przykładem wiejskiej kołtunerii i egoizmu.

lutzek

PS. Ja nie mieszkam nawet w pobliżu linii metra, a niedługo nawet z rzadka będę w Warszawie bywał. Ale rozumiem, że stolica 40 milionowego kraju, predystynującego do grupy krajów silnie rozwijających się, metro winno posiadać i nie neguję tego. Dla mnie to oczywiste. Bo nie mam tak kołtuńskiego charakteru jak Ty, który nakazywałby mi za potrzebne społecznie uznać tylko to, z czego sam będę korzystał.

To właśnie (nie obrażając ogółu ludzi ze wsi) jest podstawowa różnica pomiędzy wiejskością a miejskością myślenia. I mimo, że przeprowadziłeś się do Lublina, wciąż wychodzi z Ciebie "cham". Nie w kulturze osobistej (bo tej o dziwo masz całkiej sporo), co w mentalności i sposobie spojrzenia na rzeczywistość. I fakt, że mieszkasz gdzieś na Choinach czy Czubach (jak tak pilnie nie studiuję Twojej biografii jak czynisz to Ty z moją skromną osobą), wciąż jesteś wieśniakiem. Mentalnym wieśniakiem.

bye bye
                                                  • aron2004 hrabia łaskawy dla stolycy 20.10.06, 21:08
                                                    nie dość że utrzymuję z moich podatków bandę warszawskich urzędasów ( jest ich
                                                    o wiele za dużo) to jeszcze hrabia chce żebym utrzymywał im metro. Szkoda
                                                    bardzo. Niech podniosą ceny biletów na metro to się sami utrzymają.
                                                    Warszawiaków stać, ponoć zarabiają najwięcej w Polsce.

Niedługo hrabia zażąda, żebym dopłacał do tramwajów we Wrocławiu ( tak jakby
                                                    mało im było dopłat do autostrady, lotniska i SSE).

Niech hrabia sam zrobi darowiznę dla stolycy, ja nie zamierzam na nich płacić.
                                                  • Gość: lutzek Nie, hrabia nie jest takim egoistą jak Ty IP: *.escom.net.pl 20.10.06, 21:37
                                                    >Niech hrabia sam zrobi darowiznę dla stolycy, ja nie zamierzam na nich płacić.

To, że nie zamierzasz, to nie oznacza że nie będziesz płacił :) Na szczęście zresztą, nie masz tutaj absolutnie nic do powiedzenia, bo pieniądze z budżetu centralnego są poza kontrolą wiejskiego Henia.

Po drugie - ludzie łączą się po to w społeczności, by realizować wspólnie określone cele. Mieszkasz w Polsce, tutaj płacisz podatki i musisz w związku z tym uszanować wolę innych osób tworzących społeczność naszego kraju, że chcą tak a nie inaczej wydatkować te środki.

Gdyby do absurdu posunąć Twój egoizm i kołtunizm, mógłby pisać: nie chcę płacić na szpitale, bo się w nich nie leczę; nie chcę płacić na budowę szkół, bo nie mam dzieci; nie chcę płacić na świątynię opatrzności bożej (a tutaj rzeczywiście nie chcę!!!), bo jestem niewierzący itd. itd.

Ale mimo, że nie mam dzieci i nie leczę się w szpitalach, mam odrobinkę empatii, by zrozumieć (tak ateistycznie, nie po chrześcijańsku - w przeciwieństwie do Ciebie), że są ludzie, którym szpitale są potrzebne i są dzieci (nie moje), które winny kształcić się w publicznych placówkach oświatowy ch.

Zrozumiałeś już swoje kołtuństwo? Mimo, że mienisz się katolikiem, plujesz i wyzywasz od lewaków tym, którzy nie piszą Jaśnie Pan Prezydent i Jaśnie Pan Premier, to jesteś potwornym egoistą i nie szanujesz bliźnich. Ja ich szanuję i ja ich rozumiem, i mimo że ani nie korzystam bezpośrednio z inwestycji w metro (jeżdżę nim może 2-3 razy w roku), ani nie chodzę do szpitali ani nie posyłam dzieci do szkół, nie jestem temu przeciwny. Bo żyję w tym kraju, obok tych ludzi, którzy są moimi rodakami i staram się rozumieć ich potrzeby.

Ty jesteś zwykłym Pawlakiem czy też Kargulem. I pamiętaj: choćbyś do śmierci mieszkał w Lublinie, to NIGDY lubelakiem nie będziesz. Z dwóch powodów: pierwszy (mniej ważny) nie urodziłeś się tutaj, drugi (najważniejszy) nie rozumiesz ludzi mieszkających tu i ich potrzeb. Po prostu nie potrafisz się zasymilować ze społecznością, w której przychodzi Ci żyć.

Kiedyś pisałem Ci "Z chama nie zrobisz pana", dzisiaj napiszę Ci: "Wpuść chama do biura to Ci atrament wypije". I tak właśnie charakteryzuję w przysłowiach Twoją egoistyczną osobę i postawy, które prezentujesz.

buziaki chamie
                                                    lutzek
                                                  • aron2004 test na egoizm pana hrabiego 20.10.06, 21:58
                                                    no to jak hrabia nie jest egoistą to niech hrabia kupi mi busa. Proszę. Będę
                                                    nim woził ludzi z Motwicy do Wisznic a może i do Białej. To będzie test na
                                                    egoizm hrabiego.

Bo skoro ja cham płacę na metro w Warszawie i hrabia uważa że to jest dobre, to
                                                    niech hrabia kupi busa jak nie jest egoistą.
                                                  • aron2004 co to jest wspólne dobro i egoizm? 20.10.06, 21:59
                                                    jak Warszawa bierze kasę na metro, Wrocław na lotnisko, autostradę i SSE to
                                                    jest to wspólne dobro.

Jak rolnik bierze kasę z KRUSu to jest to egoizm chama.

Brawo pan hrabia! Tak wspaniale nam to wytłumaczył!

• Gość: aron hrabia i bus dla Motwicy IP: *.lublin.enterpol.pl 20.10.06, 22:24
                                                    no i patrzcie hrabia nie chce kupić busa Motwicy. A Motwica jak każda wioska w
                                                    Polsce płaciła na metro warszawskie.
                                                  • Gość: lutzek Wylazło z Henryka busiarstwo :) IP: *.escom.net.pl 21.10.06, 01:00
                                                    Ty jednak jesteś beznadziejnie głupi, albo masz zaburzenia osobowości (a myślę, że i jedno i drugie).

Jako wiejski prostak protestuj też przeciwko: publicznym bibliotekom, teatrom miejskim, operom, filharmoniom, muzeom (oprócz Powstania Warszawskiego - bo te ufundował z moich pieniędzy Twój Pan Prezydent) i innym instytucjom szeroko pojętej kultury. Przekonany jestem bowiem, że świetnie możesz się bez tych instytucji obyć (jestem wręcz tego pewien!), a pewnie niepotrzebnie płacisz na nie podatki.

Jesteś prawdziwym, rasowym "wieśniakiem" (nie tylko z pochodzenia, głównie z mentalności).

Koniec tej jałowej dyskusji. Nie ten poziom percepcji i rozumienia świata.
                                                    l.
                                                  • aron2004 hrabia arystokrata pełną gębą 21.10.06, 08:55
                                                    no i widzicie - jak się wspomina o tym , żeby warszawska kupiła busa Motwicy to
                                                    wyłazi z hrabiego prawdziwy arystokratyczny charakter. Jak wieś płaci na
                                                    warszawkę to jest dobrze, jak warszawka płaci na wieś - to chamski egoizm

Jak to dobrze, że mamy taką arystokrację.

Chamie płać, płać, płać! - oto dewiza życiowa naszego hrabiego
                                                  • Gość: laleczka Re: hrabia i bus dla Motwicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 22:48
                                                    a ile mieszkańców Motwicy spędza dzień pijąc nienerwowo pifffko lub trunki
                                                    gorszego gatunku pod sklepem za moje stolicowe pieniądze. Ciężko i uczciwie
                                                    zarobione a potem oddane w postaci podatków na nierobów mnożących się w sposób
                                                    niekontrolowany mimo, że ich na to nie stać?!!
                                                  • Gość: xerxes Re: Mimo wszystko miałem lepsze mniemanie o Tobie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 20:44
                                                    "no to jak inwestycja w metro warszawskie nie jest do podźwignięcia przez
                                                    miasto, to NIECH WARSZAWA GO NIE BUDUJE!!!"

Jak nie masz nic mądrego do napisania, to nic nie pisz!!!
                                          • Gość: jacoo Re: Bez dotacji wiejskie dzieci do szkoły !!! IP: *.cable.ubr14.newt.blueyonder.co.uk 19.10.06, 23:06
                                            W Lublinie jednak ludzie maja chyba inne podejscie do tematu komunikacji
                                            miejskiej niz w calej polsce. Przyklady : Wladze miasta Lublina, Szefostwo MPK,
                                            Aron. Mpk skraca ikarusy i kupuje uzywane graty oczywiscie tylko 12 metrowe bo
                                            pasazerom przeciez nie moze byc za wygodnie. Inne o wiele mniejsze miasta
                                            inwestuja w nowe przegubowe autobusy ale 400 tysieczny lublin widocznie
                                            takowych nie potzrebuje tak jak nie potzrebuje komunikacji nocnej. A najlepiej
                                            to zeby po lublinie jezdzily same prywatne zlomy gdzie nie ma biletow i sie
                                            placi zlotowke a na nocne sie zrzucali knajpiarze. Toz to bylby wtedy raj na
                                            ziemi no nie Aron? I zapewne zlodzieje i dresiarze by wygineli z glodu...
                                            • Gość: lutzek Re: Bez dotacji wiejskie dzieci do szkoły !!! IP: *.escom.net.pl 20.10.06, 10:28
                                              Śmiać mi się chciało, gdy jednak wpadł na Forum jakiś drech-złodziej i napisał dlaczego woli kraść u prywaciarzy a nie w MPK :)

I kolejny mit "swojskiego" Arona vel Heńka... prys(ną)ł jak mydlana bańka :)

pzdr.
                                              lutzek
                                              • Gość: aron hrabia IP: *.lublin.enterpol.pl 20.10.06, 10:44
                                                a skąd wiesz że to autentyczne drechy złodzieje pisały a nie np. fani MPK?

gdyby faktycznie w prywatnych było takie złodziejstwo jak pisały te drechy to
                                                by nikt nimi nie jeździł.
                                                • Gość: l. Aron nie bierze leków ! IP: *.escom.net.pl 20.10.06, 11:18
                                                  Leki !!! Dla Arona leki !!! :)

l.
                                            • Gość: aron Re: Bez dotacji wiejskie dzieci do szkoły !!! IP: *.lublin.enterpol.pl 20.10.06, 10:49
                                              bo my inwestujemy w remonty ulic a inne miasta kupują nowe autobusy, które
                                              potem gubią zawieszenie na potwornych dziurach w drogach, np. w Warszawie czy
                                              Wrocławiu.

Ja uważam że najpierw trzeba wyremontować ulice bo po co ci nowy autobus na
                                              wyboje? Żeby go zniszczyć?

Poza tym bardziej opłaca się kupować kilkuletnie autobusy. Nowe straszliwie
                                              tracą na wartości.
                                            • Gość: xerxes Re: Bez dotacji wiejskie dzieci do szkoły !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 20:54
                                              Ciekawi mnie jakie podatki płacą prywaciarze, przecież nie sposób dokładnie
                                              ustalić ile "złotówek" nazbierali w ciągu roku? Pewnie jakiś ryczałt, ale jak to
                                              zz ryczałtami bywa, śmiesznie niski...
                                              • Gość: l. Prywaciarze to złodzieje oszukujący fiskusa !!! IP: *.escom.net.pl 01.11.06, 10:25
                                                Dokładnie tak, ryczałt bo twierdzą że nie przekraczają progu fiskalnego (o ile
                                                się nie mylę obrót 40 000 PLN/rocznie), a to zwykłe bzdury, wystarczy policzyć:

1. Kursują 5 dni w tygodniu.
                                                2. Codziennie wykonują min. 10 kursów (5 kursów "tam" i 5 kursów "z powrotem).
                                                3. Tygodni w roku jest 52.

No to policzmy..... 5 x 10 x 52 = 2 600 kursów rocznie. Wystarczy, że każdym
                                                kursem przewiozą 15,38 osoby i już przekraczają próg.

Ale to ZŁODZIEJE, którzy ukrywają dochody, oszukują fiskusa i dlatego mogą być
                                                na ryczałcie. Gdyby mieli kasy fiskalne, szybko podnosiliby te dumpingowe
                                                opłaty, bo nigdy nie opłacałoby się im (uczciwie płacąc podatki) jeździć za 1 PLN.

pzdr.
                                                l.
                                                • Gość: Mister MR Re: Prywaciarze to złodzieje oszukujący fiskusa ! IP: *.chello.pl 01.11.06, 13:00
                                                  Ale tego rodzaju komunikacja niestety ma się w Lublinie dobrze. Błędy
                                                  popełnione na pozątku lat 90. teraz procentują. Za dużo koncesji Urząd Miasta
                                                  im wtedy przyznał :-P
                                                  • Gość: lutzek Re: Prywaciarze to złodzieje oszukujący fiskusa ! IP: *.escom.net.pl 01.11.06, 14:37
                                                    Ma się dobrze, bo ludzie nie potrafią liczyć, nie znają podstawowych zasad
                                                    ekonomii i wydaje im się, że płacąc przy każdym wejściu do autobusu 1 PLN do
                                                    kieszonki pana prywaciarza-złodzieja, złapali pana boga za nogi i mogą tanio
                                                    przejechać. A sumarycznie płacą dużo większe sumy niż ma to miejsce w innych
                                                    miastach Polski, gdzie można korzystać z sieciówek akceptowalnych we wszystkich
                                                    pojazdach komunikacji miejskiej, bez względu na przewoźnika.

I to powinna być akcja społeczna, by zacząć bojkotować taką komunikację. Teraz
                                                    przed wyborami samorządowymi jest świetna ku temu okazja, by wymusić na
                                                    przyszłym prezydencie miasta deklarację, że uporządkuje ten komunikacyjny
                                                    bajzel, który przynosi naszemu miastu wstyd na całą Polskę.

Trzeba takiemu kołtuńskiemu myśleniu i działaniu jakie prezentuje choćby
                                                    niepowtarzalny Heniek powiedzieć "dość".

pozdrawiam
                                                    lutzek
                                                  • Gość: aron Re: Prywaciarze to złodzieje oszukujący fiskusa ! IP: *.lublin.enterpol.pl 02.11.06, 07:04
                                                    no ciekawe hrabio. Moja znajoma korzysta z 2 przejazdów autobusami prywatnymi w
                                                    dni robocze - płaci za to ok. 45-50 zł miesięcznie.

Tak że faktycznie są to ogrooooooomne sumy. Po prostu można zbankrutować.

Niestety to pan hrabia przynosi Warszawie wstyd na całą Polskę, bo jest
                                                    stalinowcem.
                                                  • Gość: aron parówkowym skrytożercom... IP: *.lublin.enterpol.pl 02.11.06, 07:10
                                                    Gość portalu: lutzek napisał(a):

> Trzeba takiemu kołtuńskiemu myśleniu i działaniu jakie prezentuje choćby
                                                    > niepowtarzalny Heniek powiedzieć "dość".

Parówkowym skrytożercom i autobusom prywatnym mówimy stanowcze NIE!
                              • Gość: xerxes Re: Bez dotacji wiejskie dzieci do szkoły !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 20:33
                                "Nie. Pokazuje to, że ludzie wybierając miejsce studiowania nie zaprzątają sobie
                                głowy czy gdzieśtam jest komunikacja nocna czy nie"

To tylko pokazuje jedno, że "podparczewska wieś" produkuje takich idiotów jak
                                aron, a ci niestety trafiając do miasta( w tym przypadku Lublina), usiłują robić
                                ludziom wodę z mózgu. Prostytutki też nie ciągną do Lublina dla komunikacji
                                miejskiej, durniu, podobnie kominiarze i biznesmeni.

Siedział przed chałupą, sypał ziarno kurkom i tak se dumał, aż cosik mu
                                strzeliło do łba... wiejski filozof.
                          • Gość: Batman Re: Bez dotacji wiejskie dzieci do szkoły !!! IP: *.chello.pl 14.10.06, 18:24
                            Ty jednak jesteś debilem...
                          • Gość: xerxes Re: Bez dotacji wiejskie dzieci do szkoły !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 20:23
                            O co ci człowieku chodzi? Myślisz, że transport zbiorowy w miastach powstał po
                            to, żeby przyciągać doń studentów? Rozejrzyj się za najbliższą ścianą i zrób
                            baranka... Jak cię pusty łeb przestanie napier6alać, to wywal komputer za okno i
                            połóż się spać.
                        • a_psikapsik Re: Bez dotacji wiejskie dzieci do szkoły !!! 17.10.06, 10:57
                          Gość portalu: Jacoo napisał(a) Jako
                          > przyklad podam zakup 30 nowych Manów (11 przegubowych). A Lublin ktory jest
                          > wiekszy i bardziej ciasny ma w dupie kupowanie przegubowych autobusow. Tutaj
                          > jest moda ma skracanie Ikarusow podczas gdy w Bialymstoku masowo je kasuja.
                          Tam
                          >
                          > juz jezdzi ok 80 przegubowcow (Manow, Mercedesow i Solarisow) co sprawia ze
                          > tlok to tam rzadkosc.
                          A mają tam komunikacje prywatną ? tylko w szczycie , na najlepszych trasach i
                          nie uzanającą ulg i bezłatnych przejazdów , zbierającą kasę do czapki?
                          • Gość: aron Re: Bez dotacji wiejskie dzieci do szkoły !!! IP: *.lublin.enterpol.pl 17.10.06, 16:43
                            a_psikapsik napisał:

> A mają tam komunikacje prywatną ? tylko w szczycie , na najlepszych trasach i
                            > nie uzanającą ulg i bezłatnych przejazdów , zbierającą kasę do czapki?

Komunikacja prywatna tylko w szczycie?
                            To ciekawe. Widziałeś kiedyś rozkład jazdy?

Na najlepszych trasach? 47 to najlepsza trasa? Ciekawe

Nie uznają ulg? 1,00 zł to dla ciebie dużo?

Nie ma bezpłatnych bułek w sklepach spożywczych. Donieś do prokuratora na
                            sklepikarzy.

Zbierają kasę do czapki, bo takie są przepisy skarbowe.
                • Gość: xerxes Re: Bez dotacji wiejskie dzieci do szkoły !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 20:17
                  Racja! Skąd to dziwne przeświadczenie, że autobusem MPK można byłoby bezpiecznie
                  nocą wrócić do domu? Chyba, że MPK podpisałoby umowę z jakąś firmą ochroniarską
                  tak jak to stało na przykład w Poznaniu.
              • Gość: lutzek Re: Bez dotacji wiejskie dzieci do szkoły !!! IP: *.escom.net.pl 11.10.06, 21:24
                >Ja
                >natomiast mieszkam i płacę podatki w Lublinie i mam prawo domagać się, żeby z
                >moich podatków nie były finansowane przejazdy gapowiczów.

A kto Ci podparczewski burku każe mieszkać w Lublinie??? Zapraszałem Cię tu??? Nie podoba Ci się na co rodowici lubelacy chcą wydawać pieniądze.... to wynocha to prowincjonalnej macierzy !!! W swojej wsi możesz sobie wydawać na co chcesz.

A prawo to najwyżej masz do tego, by rodowitym lubelakom wrzucać 50 groszy do kapelusza na Twoim ulubionym dworcu. Reszta jest tylko przywilejem wynikającym z wepchania się z wiochy do miasta. Nie potrafisz się zachować w miejscu, do którego przybyłeś, to wynoś się tam skąd przyjechałeś.

Twój fan
                lutzek
                • Gość: aron Re: Bez dotacji wiejskie dzieci do szkoły !!! IP: *.lublin.enterpol.pl 11.10.06, 21:37
                  ha ha mi nie jest potrzebne zaproszenie pana hrabiego. Będę sobie mieszkał
                  gdzie chcę panie hrabio. Arystokracja ma na szczęscie w tym temacie niewiele do
                  powiedzenia.

Hrabia się pieni, a ja mam go gdzieś.
                  • Gość: lutzek Re: Bez dotacji wiejskie dzieci do szkoły !!! IP: *.escom.net.pl 11.10.06, 23:56
                    Szczerze?

>Hrabia się pieni, a ja mam go gdzieś.

"Lata" mi to co myślisz, bo nic nie możesz :) Pisałem Ci to wielokrotnie: bawisz mnie :) Jesteś swoistego rodzaju niewyszukaną intelektualnie (ale zawsze pewną) rozrywką :)

Twój wierny fan
                    lutzek
                    • Gość: aron Re: Bez dotacji wiejskie dzieci do szkoły !!! IP: *.lublin.enterpol.pl 12.10.06, 06:59
                      to hrabia jest rozrywką, bo twierdzi że w Warszawie dworzec centralny nie leży
                      w centrum miasta :-)
                      • Gość: l. Re: Bez dotacji wiejskie dzieci do szkoły !!! IP: *.escom.net.pl 12.10.06, 09:45
                        >to hrabia jest rozrywką, bo twierdzi że w Warszawie dworzec centralny nie leży
                        >w centrum miasta :-)

Oczywiście, że tak twierdzę. I twierdzę, że PKiN stoi w Legionowie, Belweder w Piastowie, Zamek Królewski w Wołominie, a Cytadela w Łomiankach :):):)

Umyłeś już sobie nogi???)))

l.
                        • Gość: zp Obaj jesteście siebie warci.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.06, 12:32
                          Jeden głupi, a drugi nie lepszy..

Poziom kultury jednak dość zbliżony, może dlatego tak dobrze się dogadujecie.
                          • Gość: l. Cóż za komplementa :) IP: *.escom.net.pl 12.10.06, 13:42
                            Mógłbym porozmawiać z nim na innym poziomie percepcji, ale.... czy on by zrozumiał?

Wyluzuj i zacznij się bawić, nie bądź takim smutasem traktującym Forum jak pół swojego życia :)

l.
                            • jasper_newton Re: Cóż za komplementa :) 12.10.06, 15:28
                              lutzek, może otworzymy fanklub arona????
                              • Gość: aron Re: Cóż za komplementa :) IP: *.lublin.enterpol.pl 12.10.06, 20:01
                                z hrabią to możesz utworzyć tylko fanklub gejów, bo to zatwardziały ich
                                miłośnik. Ale jednak tkwi w nim zadra homofobii
                                • Gość: gościu Re IP: *.chello.pl 13.10.06, 00:11
                                  Odnoszę wrażenie, że Twoja wypowiedź jest wewnętrznie kontradyktoryczna...
                                • Gość: buba masz Aron dziewczynę? IP: 212.106.17.* 20.10.06, 12:42
                                  czy może jesteś zwykłym komputerowym frustratem?
                                  • Gość: xerxes Re: masz Aron dziewczynę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 21:02
                                    Aron ma kota, jak JEGO PREMIER ;-)
                          • Gość: xerxes Re: Obaj jesteście siebie warci.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 21:00
                            Jest pewna różnica... o ile lutzek BYWA ORDYNARNY, o tyle aron JEST ORDYNARNIE
                            GŁUPI ;-)
    • pep-per Re: noce autobusy w Lublinie 16.10.06, 08:08
      NIGDY nie będzie komunikacji nocnej w Lublinie. Związki zawodowe kierowców w
      MPK są zbyt silne i nigdy nie zgodzą się na utworzenie nowej, nocnej zmiany...
      Oczywiście - jak twierdzą - robią to wszystko dla dobra pasazerów...
      • Gość: Batman Re: noce autobusy w Lublinie IP: *.chello.pl 16.10.06, 15:39
        Kiedyś była, nawet 3 lata temu w lecie...Zlikwidowali dlatego, że mało ludzi z
        niej korzystało. Nic o protestach związków zawodowych nie słyszałem
        • pep-per Re: noce autobusy w Lublinie 17.10.06, 13:08
          Wydaje mi się, że była 4 lata temu - przed wyborami samorządowymi. Chociaż ręki
          uciąć sobie nie dam :)
    • micra Nocne autobusy w Warszawie :) 16.10.06, 12:52
      a tak dzisiaj znalazłem:
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3685949.html
      Skończę dziś trasę czy nie? Wrócę w jednym kawałku? - taka myśl chodzi po
      głowie kierowcy nocnego autobusu w trakcie przerwy na kanapkę o godz. 4.45. - W
      weekend nie ma kursu bez rozróby - mówi pan Marek, jeden z nich. - Napady,
      bijatyki, wybijanie szyb i palenie ognisk to standard

Sobotnia noc w autobusie 601. Awanturująca się grupa wsiada środkowymi drzwiami.
      Natychmiast wszyscy pasażerowie przesiadają się do przodu, nie dla wszystkich
      starcza miejsc siedzących. Dwa tygodnie temu w identycznej sytuacji zadzwoniłam
      na policję, bo kierowca odmówił mi pomocy - udawał, że nie widzi, co się dzieje.
      Kiedy opisałam to w "Gazecie", odezwali się inni kierowcy nocnych. - W lusterku
      wstecznym widzę, co się dzieje w środku. Ale to, co chcę widzieć, czyli
      kompletny spokój - mówi Paweł, jeden z nich. - Nie wzywam policji, bo się boję
      zemsty.
      [ciach, ciach]

====================================================

Cóż, jak widać nie jest tak wcale różowo - jak dla mnie może nie nocne, ale
      wystarczyłoby przedłużenie czasu kursowania części autobusów / trolejbusów do
      północy. A później między północą, a czwartą lub piątą rano 2-4 linie
      superdługie omiatające całe miasto spotykające się gdzieś w centrum.
      • Gość: itp itd Re: Nocne autobusy w Warszawie :) IP: *.devs.futuro.pl 20.10.06, 01:34
        Komunikacja nocna była już w Lublinie 3,4 lata temu, jeździły 3 linie (Kapeny)
        których trasy przecinały się pod dworcem PKP i był to bardzo dobry
        pomysł.....jeździło sporo ludzi.. ja jeździłem zawsze autobusem ze Sławinka na
        Felin i muszę przyznać że wsiadając pod KULem albo pod Staszicem wiedziałem, że
        pod Astorią dosiądzie się sporo osób..i było bezpiecznie!!! Więc czemu nie
        wrócić by tego co było? Ale włodarze wolą wpierać że zrezygnowano z tego
        pomysłu bo był niedochodowy.. bzdura! skoro ludzie jeździli to było
        zapotrzebowanie, a bilety drogie nie były, studenckie po 2,10 czy 2,30 (nie
        pamiętam dobrze).

Brak komunikacji nocnej czyni z Lublina zadupie i wiochę! Poza tym skoro to
        miasto studenckie i chcemy ,by studenci nadal tu studiowali, a nie wybierali
        inne miasta, to należy im zapewnić dojazd a nie fundować włóczenie się po ulicy!
        • Gość: aron Re: Nocne autobusy w Warszawie :) IP: *.lublin.enterpol.pl 20.10.06, 10:47
          w Kielcach i Białymstoku i Rzeszowie jest komunikacja nocna. Czy w tych
          miastach zanotowano jakiś straszny przypływ liczby studentów kosztem Lublina?
          Oczywiście, ze nie.

Wniosek : studenci nie kierują się komunikacją nocną wybierając miasto gdzie
          chcą studiować.
          • Gość: itp itd Re: Nocne autobusy w Warszawie :) IP: *.telprojekt.pl 21.10.06, 01:22
            Drogi Aronie.. Chyba nie zrozumieliśmy się albo ja wyraźnie nie napisałem -
            chodziło mi o ośrodki akademickie m. in. za taki uważam Lublin (jeszcze) a nie
            za przeproszeniem zadupia, które do miana dużego ośrodka akademickiego bądź
            dopiero pretendują albo nigdy się takim nie staną! Nie obrażając Kielc,
            Rzeszowa czy Białegostoku - to duże ośrodki akademickie nie są (tym tropem idąc
            można powiedzieć że ośrodkami akademickimi są Biała Podlaska, Radom, Tomaszów
            Lub. lub Stalowa Wola bo mają tam uczelnie wyższe). Poza tym jeśli Lublin traci
            studentów to na pewno nie na rzecz Kielc B-stoku czy Rz-wa a na rzecz Warszawy,
            Poznania, Krakowa a tam robi się wiele żeby studentom życie ułatwiać (np
            poprzez tanie bilety miesięczne czy nocną komunikację) i poprzez takie
            ułatwienia i atrakcje studentów przyciągać. A ilość studentów przekłada się na
            ilość złotówek pozostawionych w mieście. Dlatego inne miasta o to dbają.
            Tymbardziej powinno dbać się o to w Lublinie bo studenci przyjezdni to u nas
            liczba 50.000 ludzi. Nie wiem Aronie czy kiedykolwiek studiowałeś albo
            rozmawiałeś ze studentami i czy znasz ich zdanie na ten temat, ale zdecydowana
            większość jest za nocną komunikacją - niestety władze tak jak i w innych
            przypadkach pozostają głuche na ich zdanie. Zresztą, w nocy nie wracają tylko
            studenci - sporo zakładów pracuje w systemie 3-zmianowym i to ułatwiłoby dojazd
            o późnej porze. Nocnymi nie jeżdżą tylko pijacy i imprezowicze
            • aron2004 Re: Nocne autobusy w Warszawie :) 21.10.06, 08:57
              studiowałem kiedyś i doskonale dawałem sobie radę bez komunikacji nocnej. Może
              gdyby była to przepiłbym więcej pieniędzy w knajpach a tak sobie przynajmniej
              na studiach trochę świata zwiedziłem. Fakt, wśród studentów częste są opinie,
              że komunikacja nocna by się przydała, tyle że jak przyjdzie co do czego to mało
              kto z niej korzysta. Takie są fakty.

Co do ludzi pracujących na 3 zmiany to :
              1. większość kończy pracę o 22 a o tej porze jeszcze coś jeździ
              2. można kupić sobie samochód.
              • Gość: gościu Re: IP: *.chello.pl 21.10.06, 19:54
                Adam Wasilewski

"Poza tym szczycimy się akademickością. A co my zapewniamy młodym? Przecież oni
                zostawiają w Lublinie pieniądze, a nawet nocnej komunikacji nie mają -
                stwierdził."
                • aron2004 Re: 21.10.06, 20:23
                  jak kogoś stać na chlanie i palenie fajek, to stać go też na taksówki
                  • pep-per Re: 22.10.06, 14:07
                    aron2004 napisał:

> jak kogoś stać na chlanie i palenie fajek, to stać go też na taksówki

Nie tylko studenci chlają i palą. I w drugą stronę - nie wszyscy studenci chlają
                    i palą.
                    • Gość: itp itd Re: IP: *.telprojekt.pl 22.10.06, 14:57
                      Bez sensu jest przekonanie Ciebie, Aronie do nocnej komunikacji bo jesteś
                      NIREFORMOWALNYM DEMAGOGIEM i to najczystszej wody! A komunikacja nocna w
                      Lublinie i tak będzie prędzej czy później,czy tego chcesz czy nie! Pruszon i
                      jego świta dożywotnio rządzić nie będą
                      • aron2004 Re: 22.10.06, 17:36
                        komunikacja nocna niech będzie, ale bez dotacji z budżetu miasta. Taką
                        komunikację jak najbardziej popieram.
                        • Gość: l. Re: IP: *.escom.net.pl 22.10.06, 17:52
                          Jak ktoś chce jeździć do Parczewa, to niech sobie sam wyremontuje (z własnych pieniędzy) Al.Spółdzielczości Pracy, a nie za moje podatki. Ja do Parczewa nie jeżdżę i mnie ta droga potrzebna nie jest.

l.
                          • m.a.t Re: 22.10.06, 23:31
                            Ja korzystam tylko z linii 17, 18, 29, 151 i 160.. Wnoszę o likwidację innych.
                            • Gość: aron Re: IP: *.lublin.enterpol.pl 23.10.06, 06:52
                              m.a.t napisał:

> Ja korzystam tylko z linii 17, 18, 29, 151 i 160.. Wnoszę o likwidację innych.

lepiej od razu zlikwidować całe MPK.
                            • Gość: Mister MR Mentalność Arona... IP: *.chello.pl 01.11.06, 13:22
                              A ja nie korzystam z poradni dla anonimowych alkoholików, i nie życzę sobie
                              finansowania takich instytucji z budżetu. W domu dziecka też nie mieszkam, ani
                              nie mieszkałem, więc też nie życzę sobie dopłat do niego. Ogrodzenia w Parku
                              Saskim za 5 milionów zł też nie sobię nie życzę. Do kilkunastotysięcznej pensji
                              pana Pruszkowskiego też nie chcę dopłacać. W przychodni studenckiej chodzę
                              tylko do dentysty, więc po co mam płacić za to, że są tam jeszcze lekarze
                              innych specjalności jak dermatolog, gastrolog, czy laryngolog? No po kiego
                              grzyba?
                              Za to zdarza się, że po zajęciach siedzę u kolegi w akademiku do godziny 23
                              niekoniecznie pijąc alkohol, tylko ucząc się. I życzę sobię,by w moim mieście
                              była nocna komunikacja, bo chcę tanio i bezpiecznie wrócić do domu!
                              Aronie straszny z Ciebie ograniczony samolub.
                              • Gość: aron mentalność Mistera MR IP: *.lublin.enterpol.pl 02.11.06, 07:06
                                mentalność Mistera MR

ARON DAWAJ KASĘ BO JA CHCĘ MIEĆ NOCNE AUTOBUSY, JA CHCĘ MIEĆ STADION, JA CHCĘ
                                MIEĆ ZALEW, JA CHCĘ...

a ty Aron jak śpisz w nocy zamiast jeździć nocnymi to sobie śpij, ale płać za
                                moje przejazdy nocnymi autobusami, podparczewski chamie!
                                • Gość: aron czy hrabia doniósł już do fiskusa na prywaciarzy? IP: *.lublin.enterpol.pl 02.11.06, 07:08
                                  CZy Pan Hrabia doniósł już do fiskusa na prywaciarzy, co ponoć łamią prawo?
                                  Nie, bo by się tylko ośmieszył.

Pozostaje bicie piany i pisanie głupot na forum. Dzisiejsza arystokracja nie
                                  dość że jest zubożała i zdegenerwowana, to jeszcze nie ma pojęcia o
                                  obowiązującym prawie podatkowym.
                                • Gość: Mister MR Aron kocha Pruszkowskiego IP: *.chello.pl 02.11.06, 18:42
                                  Jesteś ślepo zakochany w Pruszkowskim. Widzisz tylko to co robi dobrze. Ja
                                  zwracam uwagę na jego lekką rękę w wywalaniu publicznych pieniędzy. Wierny fan
                                  nie dostrzega takich głupot jak ogrodzenie w parku za 5 milionów zł czy
                                  lodowisko za 700 tysięcy. Wiem powtarzam się, ale do ciebie nie dociera to. Za
                                  te pieniądze możnaby było uruchomic w Lublinie komunikację nocną, choć
                                  niekoniecznie akurat to. Jeśli nie komunikacja nocna, to chociażby remonty ulic
                                  o których piszesz. Za 5 milionów licząc na dofinansowanie unijne można
                                  wyremontować przynajmniej 2 takie odcinki drogi jak Spółdzielczości Pracy czy
                                  Jana Pawła II. Z nową nawierzchnią, bezkolizyjnymi skrzyżowaniami i ścieżkami
                                  rowerowymi po bokach. Ale pan prezydent i tak wie że najważniejszy w tym
                                  momencie jest głupi, nikomu nie potrzebny drogi murek.
                                  • Gość: aron Re: Aron kocha Pruszkowskiego IP: *.lublin.enterpol.pl 02.11.06, 19:30
                                    ogrodzenie w parku i lodowisko to rzeczy MILION razy bardziej potrzebne
                                    Lublinowi niż nocne autobusy. Tak że nawet jeżeli nie popieram strasznie idei
                                    ogradzania parku i lodowiska to jest to "mniejsze zło".

Do ciebie nie dociera natomiast, że 95% mieszkańców Lublina w nocy śpi, a ty
                                    nie wiedzieć dlaczego żądasz od nich dotacji do swoich wypadów imprezowych.
                                    • Gość: Mister MR Re: Aron kocha Pruszkowskiego IP: *.chello.pl 02.11.06, 20:39
                                      > ogrodzenie w parku i lodowisko to rzeczy MILION razy bardziej potrzebne
                                      > Lublinowi niż nocne autobusy. Tak że nawet jeżeli nie popieram strasznie idei
                                      > ogradzania parku i lodowiska to jest to "mniejsze zło".

Nie jest to mniejsze zło, ale BEZSENS!! Jakby nie było ważniejszych rzeczy w
                                      Lublinie do zrobienia! Ogrodzenie parku czy nocna komunikacja- według mnie
                                      komunikacja nocna ważniejsza, Ty masz swoje zdanie- zgoda. Ale przyznasz chyba,
                                      że lepiej by było przeznaczyć to na remonty dróg- nieprawdaż? Za 5 milionów to
                                      można by było np. Koncertową i Smorawińskiego wyremontować. Ale i tak kochany
                                      pan prezydent ma rację wyrzucając w błoto 5 milionów :-)
                                      • aron2004 Re: Aron kocha Pruszkowskiego 02.11.06, 20:44
                                        Gość portalu: Mister MR napisał(a):

> Nie jest to mniejsze zło, ale BEZSENS!!

BEZSENS to nocne autobusy.

>Jakby nie było ważniejszych rzeczy w
                                        > Lublinie do zrobienia! Ogrodzenie parku czy nocna komunikacja- według mnie
                                        > komunikacja nocna ważniejsza, Ty masz swoje zdanie- zgoda. Ale przyznasz
                                        >chyba, że lepiej by było przeznaczyć to na remonty dróg- nieprawdaż? Za 5
                                        >milionów to
                                        > można by było np. Koncertową i Smorawińskiego wyremontować. Ale i tak kochany
                                        > pan prezydent ma rację wyrzucając w błoto 5 milionów :-)

Nie no lodowisko też dzieciom się przydaje.
                          • Gość: aron Re: IP: *.lublin.enterpol.pl 23.10.06, 06:52
                            Gość portalu: l. napisał(a):

> Jak ktoś chce jeździć do Parczewa, to niech sobie sam wyremontuje (z własnych
                            >p ieniędzy) Al.Spółdzielczości Pracy, a nie za moje podatki. Ja do Parczewa
                            >nie j eżdżę i mnie ta droga potrzebna nie jest.

Tak się składa, że ta droga prowadzi nie tylko do Parczewa, ale też do
                            Białegostoku, Białej Podlaskiej, Olsztyna, Siedlec i wielu innych miast i wsi.
                            • Gość: tomekjot Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 15:05
                              Io proponuję, żeby heniek stanął pod Parczewem i zaczął zbierać myto i bedzie
                              miał na swoje drogi do gospodarsztwa.
              • Gość: xerxes Re: Nocne autobusy w Warszawie :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 21:23
                "można kupić sobie samochód."

Jakby wszyscy mieli samochody, to Lublin byłby jednym wielkim parkingiem i
                wszędzie chodziłoby się na piechotę ;-) Poza tym ludzie nie jeżdżą komunikacją
                miejską dlatego, że mogą jednorazowo przewieźć więcej forsy autobusem niż
                mogliby własnym audi, ale dlatego, że ich na kupno i utrzymanie samochodu
                najnormalniej w świecie nie stać. Nie każdy ma hektary pod Parczewem jak aron.
                P.S. Co, aron, studiwałeś? Alogikę?
    • anka401 Re: noce autobusy w Lublinie 23.10.06, 21:01
      Od pewnego czasu w ogóle nie wchodzę na www.kabarety.net
      Proszę - nie ustawajcie w dyskusjach:)
    • Gość: fotel_prl Re: noce autobusy w Lublinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 23:49
      mam pytanie do radakcji gazety czy nie moglaby poruszyc wlasnie zagadnienia
      nocnej komunikacji miejskiej podczas rozmow czy wywiadow z kandydatami na
      prezydenta Lublina?
      • Gość: gość portalu Re: noce autobusy w Lublinie IP: *.chello.pl 30.10.06, 16:48
        Kwestia nocnej komunikacji jest poruszana podczas wywiadów z kandydatami na
        prezydenta Lublina. W jednym z wywiadów Adam Wasilewski stwierdza: "Poza tym
        szczycimy się akademickością. A co my zapewniamy młodym? Przecież oni
        zostawiają w Lublinie pieniądze, a nawet nocnej komunikacji nie mają."
        • aron2004 Re: noce autobusy w Lublinie 30.10.06, 19:12
          Gość portalu: gość portalu napisał(a):

> Kwestia nocnej komunikacji jest poruszana podczas wywiadów z kandydatami na
          > prezydenta Lublina. W jednym z wywiadów Adam Wasilewski stwierdza: "Poza tym
          > szczycimy się akademickością. A co my zapewniamy młodym? Przecież oni
          > zostawiają w Lublinie pieniądze, a nawet nocnej komunikacji nie mają."

no gdzież nie mają. Mają taksówki.
          • Gość: l. Re: noce autobusy w Lublinie IP: *.escom.net.pl 30.10.06, 19:17
            Znikaj ośle.

l.
    • Gość: pasażer Re: noce autobusy w Lublinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 15:08
      Dziwię się Aronowi, że jest przeciw przecież to taki mądry chłopak

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=396&w=50729467&a=50733928

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka