Dodaj do ulubionych

Prawdziwy koniec Peweksu

28.12.06, 11:52
Szanowny panie Redaktorze, może by tak jeszcze napisać, gdzie stoi ten
pałac ? Nie każdy przecież wie.
Obserwuj wątek
    • Gość: gogle Prawdziwy koniec Peweksu IP: *.acn.waw.pl 28.12.06, 22:16
      Pałac Parysów - Bernardyńska 3 lub Pl. Wolności 2 (oba adresy obowiązują) ;)
      • Gość: Gość22 Re: Prawdziwy koniec Peweksu IP: 212.182.31.* 29.12.06, 07:33
        Dziekuje i mam nadzieje, ze pan Redaktor nastepnym razem sam poda lokalizacje.
        • Gość: ef Re: Prawdziwy koniec Peweksu IP: *.it-net.pl 29.12.06, 15:32
          znowu remont?????????? pamietam ze za komuny ten budynek byl niekonczacym sie
          remoncie
          • Gość: bosman Re: Prawdziwy koniec Peweksu IP: *.orange.pl 29.12.06, 15:46
            masz nieścisłe informacje. Kapitalny remont tego budynku rozpoczął się w roku
            1978 lub 1979 i trwał około 3-4 lat. Nie wiem czy wiesz w budynku tym daaaaawno
            temu (nie pamiętam lat, ale sprawdzę) mieścił się pierwszy teatr w Lublinie.
            Ten na Starówce jest obecnie najstarszy w Lublinie ale nie powstał
            pierwszy.Pozdrawiam.
            • Gość: ef Re: Prawdziwy koniec Peweksu IP: *.it-net.pl 29.12.06, 20:58
              Gość portalu: bosman napisał(a):

> masz nieścisłe informacje. Kapitalny remont tego budynku rozpoczął się w roku
              > 1978 lub 1979 i trwał około 3-4 lat. Nie wiem czy wiesz w budynku tym daaaaawno
              >
              > temu (nie pamiętam lat, ale sprawdzę) mieścił się pierwszy teatr w Lublinie.
              > Ten na Starówce jest obecnie najstarszy w Lublinie ale nie powstał
              > pierwszy.Pozdrawiam.

byc moze , ale z tego co pamietam drewniany plot od placu wolnosci stal chyba z
              kilkanascie lat
          • Gość: bosman uzupełnienie IP: *.orange.pl 29.12.06, 15:49
            www.tnn.pl/pm,6,1124.html
      • Gość: Filip pierdun Re: Prawdziwy koniec Peweksu IP: *.it-net.pl 29.12.06, 16:30
        Tam nigdy nie było "Pewexu" - może chodzi o "Baltonę" albo o założony przez
        amerykańską Polonię bank PeKaO SA (Polska Kasa Opieki, dziś to ten z żubrem -
        nie mylić z Polską Kasą Oszczędności, dziś to ten państwowy)?... A jeśli chodzi
        o budynek - to czy przypadkiem nie chodzi o ten, który został wybudowany przez
        słynnego włoskiego architekta z epoki renesansu?
        • Gość: ak Pożal się Boże, pan architekt z Peweksu . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 18:47
          - Ta kolorystyczna ekstrawagancja nie wytrzymała jednak próby czasu - twierdzi
          architekt Tadeusz Michalak, autor ówczesnego i obecnego projektu renowacji
          pałacu.

Teraz elewacja będzie wyglądać zupełnie inaczej. Wizualnie będzie
          bardziej "ciepła", utrzymana w czerwieni i brązach. - To kolory ziemi. Dzięki
          temu będzie wpisywać się w pejzaż lubelskich kamienic - zapewnia Michalak. Dach
          po odnowieniu również ma kolorystycznie współgrać z resztą budynku.

Za to co zrobił z tym budynkiem pan "ekstrawagancki" Michalak powinien dostać
          pędzel, drabinę, kombinezon z napisem "Ja to zaprojektowałem!" i osobiście
          przemalować cały ten dach!!!
          "Nie wytrzymała próby czasu"! W jakm to czasie panie Michalaku malowano dachy
          pałaców na kolor wsiowo chabrowy? Tatuś się panu w grobie przewraca!
        • Gość: bosman mylisz się Filipie Pierdunie IP: *.lublin.mm.pl 03.01.07, 19:36
          to był "Pewex" - no może nie w sensie sklepu jaki wszyscy (no, ci starsi) na
          ogół znamy. "Pewex" PKO SA był właścicielem obiektu i inwestorem remontu.
          Budynek od II WŚ był własnością komunalną/państwową. Pod koniec lat `80 lub na
          poczatku`90 gdy pewex jako firma spaljtował ktośgo przejął - kto, tego nie
          wiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka