Dodaj do ulubionych

Tatrzański Park Narodowy i Otulina....zaprasza

IP: *.it-net.pl 03.04.03, 10:16

No wreszcie, po 12 latach sporów 01.04.2003 roku ( to nie prima aprilis!)
premier Leszek Miller podpisał rozporządzenie o TPN. Dotychczasowe granice
TATRZAŃSKIEGO PARKU NARODOWEGO oraz OTULINA pozostała zachowana.

Spór trwał od 1981 roku, konflikty lokalne zostały zażegnane (nie bardzo w
to wierzę) i rozwiązane wreszcie z korzyścią dla parku, turystów i górali(
choć oni pewnie nie są tym zachwyceni). A ja TAK!

Brawa dla byłego dyrektora TPN dr Wojciecha Gąsienicy -Byrcyna i jego
następcy Pawła Skawińskiego.

Tatry i otulina zaprasza Lublinian także!

W Tatrach halny unieczynnił kolekę na Kasprowy Wierch i wyciągi narciarskie,
na Krupówkach wielkie sprzątanie przedświateczne, niedźdwiedzie budzą się
ze snu zimowegą. Jednym słowem "krocy wiesna".
Obserwuj wątek
    • Gość: Ronja Re: Tatrzański Park Narodowy i Otulina....zaprasz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.03, 10:40
      Znaczy się nie rozdrapią nam Tatr kruki i wrony? Uffff...
      • Gość: Ciupazka Re: Tatrzański Park Narodowy i Otulina....zaprasz IP: *.it-net.pl 03.04.03, 13:07
        Szanowni Forumowicze!

Mam dla was miłą niespodziankę: Zastępca dyrektora TPN dr Wojciech
        Gąsienica Byrcyn gości dzisiaj tj. 03.04.2003 r w Lublinie i zaprasza razem z
        Ogniskiem ZP na wykład pt.: Ekologia świstaka Tatrzańskiego.
        Wykład odbędzie się na Wydziale Mat.Przyrodniczym KUL-u o godz.17 przy ul
        Konstantynów 1, sala 118. Serdecznie zapraszamy wszystkich miłośników gór
        i zwierzyny. Hej!

Specjalne pozdrowienia od dr Byrcyna dla Lublina i Lublinian.
        • pepperoni78 Re: Tatrzański Park Narodowy i Otulina....zaprasz 03.04.03, 19:55
          Ciupasko droga, informuj proszę o takich wydarzeniach wcześniej jeśli tylko
          możesz. Chętnie poszedłbym na to spotkanie. W najbliższym czasie nie zobaczę
          gór to chociaż na górala popatrzyłbym a i ciekawych opowieści posłuchał.
        • Gość: Ciupazka Re: Tatrzański Park Narodowy i Otulina....zaprasz IP: *.it-net.pl 03.04.03, 20:03
          Byłak, widziałak piękną wystawę gobelinów Bożeny Byrcyn oraz malowanki,
          słysałak ciekawy wykład dr Wociecha Gąsienicy Byrcyna, ale zodnego
          forumowicza nie widziałak. Ba, nawet oscypki dla Lublinian przywieźli i
          ciekawe wydawnictwa nie tylko ich autorstwa. Goście dopisali i chyba nie
          załowali. Ba baterie naładowali... Hej!

Autografy zdobyłam na następujących zdobytych pozycjach:

"Byrcyn- strażnik Tatr"- autor Eugenia D. Dabertowa. W-wa. 2002.Multico Off.Wyd.
          "Malarstwo-tkanina" - autor Bożena Gąsienica Byrcyn.W-wa.1998
          " Tatry czyli tajemnica zbójnickiego skarbu" -Jacek Bunsch, Wojciech Gąsienica
          Byrcyn. Wyd.Europa.

Telo.Pozdr.
          • lucy_z Re: Tatrzański Park Narodowy i Otulina....zaprasz 03.04.03, 20:19
            Ciupazko, a pozdrowiłaś od nas Byrcyna??? On własną prawie piersią bronił
            naszych Tater chociaż najeżdżali na niego z wszystkich stron. A czym się teraz
            zajmuje Byrcyn???
            • Gość: Ciupazka Re: Tatrzański Park Narodowy i Otulina....zaprasz IP: *.it-net.pl 03.04.03, 20:34
              Wiadomość, że są w Lublinie otrzymałam o 11.30 , odnotowałam w sieci, wysłałam
              syna po nich na KUL, zapraszając ich na obiad, a następnie spotkaliśmy sie
              dopiero na odczycie i wystawie, ja zabrałam swoich podopiecznych i ćwiczenia
              odbyłam "na żywo" uczestnicząc w spotkaniu z nimi. A ponieważ to kierunek
              Kształtowanie i ochrona środowiska ,uważałam, że nadarzyła się niezła okazja,
              aby moi podopieczni tam się znaleźli. I chyba też nie żałowali.
              Dr Wojciech Gąsienica Byrcyn jest aktualnie z-cą Dyrektora TPN w Zakopanem.
              • faciu Re: Tatrzański Park Narodowy i Otulina....zaprasz 03.04.03, 22:28
                Ha!! A ja mam jedną książeczke Byrcyna (od ponad 10 latek)"Kozica - żywy symbol
                Tatr"

Ale musze Ci powiedzieć Ciupazko, że dla wielu łojantów, Byrcyn kojarzy się z
                totalną ortodoksją w podejściu do ochrony przyrody...No a łojanci i tak
                wspinają się w Tatrach Zachodnich, zmykając ewentualnie przed Filancami..
                :))
                • Gość: Ciupazka Re: Tatrzański Park Narodowy i Otulina....zaprasz IP: *.it-net.pl 03.04.03, 23:09
                  No, myślałak, ześ pomarł, ani słychu, ani dychu o tobie ni ma nika. Jedno ci
                  powiym, ze kieby nie Byrcyn, to moi krajanie downo by oznieśli Tatry, i
                  nie byłoby ka jechać, ani tobie ani mnie. Przecie jo ino w nich gaździnom,
                  a ty gazdą, zreszta kozdy z nos cuje , ze tam jest gazdą i to pełnom parą.
                  Trza było zjawić sie na posiadach, kieś w Lublinie i nie ino. Hej! a Dziś
                  nolewecka była w ruchu... i smakowała Gaździe od kozic i swistacy, ba
                  haj!.Telo.Pozdr.
                  • faciu Re: Tatrzański Park Narodowy i Otulina....zaprasz 03.04.03, 23:36
                    Eee nie było mnie w Lublinie, ale jeszcze przyjdzie i czas na nalewki...
                    Ja tam łojantem za bardzo nie jestem, a w Taterki chadzam ostatnio na
                    Slovensko. A i za nartami na Kasprowym nie przepadam - bo drogo i trasy
                    słabiutkie..Jasne że chwała Wojciechowi Byrcynowi że nie dał Tatr ruszyć, boc
                    to przeciez nie Alpy - są malućkie jak na cały kraj i trza uważać by je nie
                    zadeptać...

"Syćko sie miyso, syćko sie rozdzielo"

• Gość: Ciupazka Re: Tatrzański Park Narodowy i Otulina....zaprasz IP: *.it-net.pl 04.04.03, 00:01
                      A nie uwozos, ze jo tyz prosto z "parku" i nie dom sie zmomić, he?
                      • Gość: Stach Re: Tatrzański Park Narodowy i Otulina....zaprasz IP: w3cache:* / 192.168.0.* 04.04.03, 00:11
                        Ciupazko!
                        A co na to pani Bigosowa. Z tego co pamiętam, to właśnie p. Bigosowa była
                        stroną w w/w sprawie.

pozdr.
                        • Gość: Ciupzka Re: Tatrzański Park Narodowy i Otulina....zaprasz IP: *.it-net.pl 04.04.03, 00:37
                          No przecie zruciyła Byrcyna z dyrektorstwa, cosi musiała wygrać, bo otulina
                          się zmniejsyła , jak wyjaśnioł dzisiok Byrcyn na spotkaniu. Ale scegółów nie
                          znom, a jo Bigosowej nie popierałak, głupie babsko i telo. Racyj słuzyła do
                          miysanio pomiędzy swoimi. Na scęście, następca Byrcyna mo rozum i w tym
                          samym kierunku działo co i Byrcyn i som Byrcyn dziś pedzioł, ze podpisanie
                          tego rozporządzenio zawdzięco następcy i bardzo pozytywnie sie o nim wyrażał.
                      • faciu Re: Tatrzański Park Narodowy i Otulina....zaprasz 04.04.03, 17:19
                        Gość portalu: Ciupazka napisał(a):

> A nie uwozos, ze jo tyz prosto z "parku" i nie dom sie zmomić, he?

Z jakiego parku..wodnego??
                        :))))

• Gość: Ciupazka Re: Tatrzański Park Narodowy i Otulina....zaprasz IP: *.it-net.pl 04.04.03, 17:24
                          Cosi mi sie zdaje , ze głodnemu chlyb na myśli...
                          • faciu Re: Tatrzański Park Narodowy i Otulina....zaprasz 04.04.03, 18:04
                            Cosik by w sumie przegryzł..hehe

• Gość: Ciupazka Re: Tatrzański Park Narodowy i Otulina....zaprasz IP: *.it-net.pl 04.04.03, 18:31
                              To przegryzoj:

"Byrcyn, nie daj sie nikomu wodzić za kabot, bo Cie bez rozum przewiedom. Nie
                              daj sie panom, niedźwiedziom, księżom, ani górolom. Tyś jest Gazda, to gazduj i
                              nie przejmuj sie, co Ci kto poza usy suści. Słuchoj - a swoje se myślij,
                              głowicke mos nie na wsy - śtuderuj. Nie bój sie, gazduj godnie, nie daj sie!"

No wiys kto to napisoł Faciu? Nsa baba, polska poetka z Raby Wyżniej, ftoro
                              baciaruje w Gorcach i Tatrach od casów dinozaurów. Jak sama godo, ze one
                              wiginęły, a Wandoryjo nadal pise i to jak!
                              Wanda Czubernatowa "Ugwarzanie ze swiatem". ISBN. Kraków.1999.

A poza tym , jak zwykle na przegryzke wiys ka.Telo.Pozdr.

• Gość: ryża małpa Świat sie kończy IP: *.lublin.mm.pl 04.04.03, 19:19
                                1. Biąły jest najlepszym raperem
                                2. Najlepszym golfista jest czarny
                                3. Najbardziej pacyfistycznym narodem świata sa Niemcy
                                4. Lublin stał sie stolica POdhala
                                • pepperoni78 Re: Świat sie kończy 04.04.03, 19:23
                                  Góraaaaaalu !!! Czy Ci nie żaaaaaal?????
                                  Góraaaaaalu!!! Wracaj do hal!!!
                                  ;)
                                  • Gość: Ciupazka Re:Gazdówka się rozszerza... IP: *.it-net.pl 04.04.03, 19:46
                                    Zazdrość, zwykła zazdrość, śmiem pytać o co ? O Tatry i wizytę Gazdy TPN w
                                    Lublinie, winniście sie cieszyć, że do Was przyjechali z (zresztą
                                    jedniodniową). To tak? A tak przy okazji, ja tu gazduję w Lublinie pół wieku
                                    (sic), czyli 2 razy dłużej niż niektórzy z Was i mam prawo zapraszać i gościc
                                    kogo tylko chcę , kiedy, zaraz powiecie, ze nie lubicie... A śpiewkę Pepe nie
                                    słyszałam... Boże , dobrze, że w Zakopie mi nie śpiewają: wracaj do Lublina,
                                    he, he. No, jak to Pan Byrcyn przeczyta, to mu będzie przyjemnie...To wtedy
                                    sprowadzimy dyrektora TPN!
                                    • Gość: ryża małpa Re:Gazdówka się rozszerza... IP: *.lublin.mm.pl 04.04.03, 19:57
                                      Ciupazka,nie źlij się, to tylko żarty!!!!
                                      • Gość: Ciupazka Re:Gazdówka się rozszerza... IP: *.it-net.pl 04.04.03, 20:18
                                        Globalizm, globalizm, w Poroninie uczą absolentki UMCS z Białej Podlaskiej
                                        (matematyki), na Krupówkach w Zakopie są japtykorki z Lublina, w PIHM na
                                        Kasprowym Wierchu absolwent UMCS z Lublina (geograf) mieszka w Nowym Targu itd.
                                        itp. A Lublinie - zapewniam was, że będzie więcej Wietnamczyków, Chińczyków i
                                        innych nacji, aniżeli górali tatrzańskich, którzy wolą Chicago i tam jest ich
                                        chyba więcej niż na Skalnym Podhalu.Pozdr.
                                        • pepperoni78 Re:Gazdówka się rozszerza... 04.04.03, 21:14
                                          Może zrehabilituje się słowami: górali nigdy dosyć ;) Dobry to naród, uczciwy,
                                          poczciwy i szczery. A i o swoje zawalczyć potrafi.
                                          Hej!
                                        • faciu Re:Gazdówka się rozszerza... 05.04.03, 09:20
                                          No pewnie że z południa naszych pełno wszedzie..Toz tu wiele luda żyje..Jak tak
                                          se pomyśle, to z mojej klasy szkoły średniej połowa za garnicą..
    • Gość: Kumak Re: Tatrzański Park Narodowy i Otulina....zaprasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.03, 23:52
      Powiedziala mi stara goralka /W naciagnietej wyplowialej chuscie:/,,Widac ze
      panu jest zal tych gor oposcic!"/A gory sie zegnac nie chcialy,/Cale
      zwiniete we mgle./,,Moze byscie mnie tak
      pocalowaly?"/Odpowiedzialy "Nie!"/ I podciagnely na nogi/Stary tumanny
      koc,/,,Do widzenia, gazdzino, trza w droge,/ Juz zaraz noc " J .J.
      Kocham swistaki,a Byrcyna znam .Zycze Mu sto lat ,nawet sto
      piedziesiat! Brawo Ciupazka!
      • Gość: Ciupazka Re: Tatrzański Park Narodowy i Otulina....zaprasz IP: *.it-net.pl 07.04.03, 16:53
        Gdyby nie ten dokument, to Tatrzański Park Narodowy za 5-6 miesięcy przestał by
        formalnie istnieć , mówiła prof. Dorota Symonides w-ce minister środowiska,
        która spotkała się s samorządowcami: starostą A.Gąsienicą-Makowskim,
        burmistrzem miasta Zakopanego Piotrem Bąkiem, obecnym dyrektorem parku- Pawłem
        Skawińskim oraz Zofią Stachoń-Bigos ze Stowarzyszenia Współwłaścicieli Hal i
        Polan w Tatrach.

Przed wejściem Polski w struktury UE należało uzgodnić wszystkie punkty nowej
        ustawy o ochronie przyrody. Rozporządzeń zgodnych z nową ustawą nie posiadały 2
        parki narodowe w Polsce: Tatrzanski Park Narodowy i Słowiński Park Narodowy.
        Byłoby wręcz skandalem nie tylko w Polsce, ale i na świecie, aby te dwa parki
        przstały istnieć po wejściu Polski do UE. Tak wię rozporządzenie podpisane
        01.04.2003 roku przez Premiera Leszka Millera jest bardzo ważnym aktem
        prawnym, chociaż nie rozwiązuje wszystkich problemów związanych z sąsiedztwem
        TPN i jego udostępnieniem,
        W rozporządzeniu opisano obszar parku, jego granice, granice otuliny, granice
        państwa wyłączone spod bezpośredniego zarządu dyrektora parku oraz ustaw
        obowiązujących na terenie parku - 180 - hektarowa otulina ( z 2 200 ha lasów)
        została wyznaczona na terenie Zakopanego.

Jak stwierdziła w-ce minister środowiska prof.D.Symonides weszliśmy w nową
        erę współpracy, pomyślnej zarówno dla przyrody, jak i dla lokalnej społeczności
        (Współnota Witowska i Zofia Stachoń Bigos - Stowarzyszenie Współwłaścicieli
        Hal i Polan w Tatrach).

No, myślę ,że te wyjaśnienia zaspokoją ciekawość wszystkich w tym temacie.
        Telo.Pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka