Dodaj do ulubionych

Lubelski Nobel dla księdza

02.01.07, 23:01
Jakieś dziwne to sprawozdanie. Sądząc po "podtytule" jest to przedstawienie poglądów niektórych Niemców na człowieka. Można się domyślać, że starają się oni pozostawać w zgodzie z teologią chrześcijańską. Jednak nie wiadomo, co właściwie nowego wnosi nagrodzona książka.
Jej twórca powiada: "książka opisuje antropologię chrześcijańską, która jest nową dziedziną wiedzy naukowej. Tak na dobre zaczęła się kształtować w latach 90. XX w. Jestem jednym z pierwszych w Polsce, którzy się nią zajmują ... niezależnie od kultury wśród ludzi zawsze znajdziemy teologię ukierunkowaną na jedno - Boga."
1) Dziwi nieco dość zamienne używanie słów "teologia człowieka" i "antropologia chrześcijańska". I czy nie prościej byłoby po prostu pisać o człowieku w oparciu o dane szeroko pojętego doświadczenia. I nazwać to antropologią. A potem osobno dodać niesprzeczne z tym twierdzenia nie oparte na doświadczeniu "intersubiektywnie komunikowalnym i falsyfikowalnym"
2) Dlaczego jest to nowa dziedzina badań, skoro prof. Świeżawski już dawno temu przełożył i wydał jako "Traktat o człowieku" cześci "Summy teologicznej" Tomasza z Akwinu? To, że uwzględnia się nowe dane, nie znaczy, że tworzy się nową naukę.
3) Jedyne przytoczone rzeczowe twierdzenie nie jest prawdziwe tzn. nie "zawsze znajdziemy teologię ukierunkowaną na jedno - Boga". Buddyści w zasadzie nie są tak nastawieni, ani konfucjaniści. Oczywiście, jest też sporo społeczeństw zeświecczonych. Zdaje się, że ocena uczonego sprawozdawcy poglądów niemieckich jest dość jednostronna.
Może ktoś zna tę książkę i może wyjaśnić wątpliwości, bo sprawozdawca GW nie był zbytnio dociekliwy.
Pozdr.
Obserwuj wątek
    • robertw18 Nobel? 02.01.07, 23:03
      Z tym Noblem, to też raczej przesada. Zwłaszcza że bodaj w dziedzinie teologii Nagrody Nobla nie przyznaje się, czyż nie tak?
      Pozdr.
      • Gość: xerxes Re: Nobel? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 23:16
        Nagroda wpisuje sie w kaczystowsko-platformerski charakter regionu lubelskiego.
        Watpie aby poza samym zainteresowanym i grupka znawcow tematu, ktos z zewnatrz
        pochylil sie nad praca nagrodzonego autora.Zauwazam w ogole,ze wraz ze zmiana
        ekipy pelniacej obowiazki rzadu, ludzie uprawiajacy zawod ksiedza lub zakonnicy
        ciesza sie szczegolnymi przywilejami.
        • folkatka Re: Nobel? 02.01.07, 23:33

Antropologia chrzescijańska ma dopiero circa 10 lat ?? To przecież nonsens,
          albo jestem głupia.
          • robertw18 Re: Nobel? 02.01.07, 23:40
            Może to jest to odkrycie godne nobla?
            Pozdr.
      • Gość: frog Re: Nobel? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 19:57
        Teologia to nauka o istocie domniemanej czyli MNIEMANOLOGIA. Gdyby więc w tej
        dziedzinie przyznawano Nobla, trzeba by także przyznawać go luminarzom wiedzy o
        krasnoludkach.
        • robertw18 Re: Nobel? 03.01.07, 20:45
          "Główny nagłówek" brzmi: "Lubelski Nobel dla teologa", ale dalszy - "Lubelski Nobel dla księdza". Ten drugi może lepszy, bo pierwszy sprawia wrażenie, że nagrodę przyznano za pracę teologiczną.
          Czy ktoś czytał nagrodzone dzieło i może potwierdzić, że to praca z zakresu teologii? Bo jeśli tak, to ciekawe jak uzasadniono przyznanie nagrody. Właściwie i tak jest to ciekawe...
          Pozdr.
    • Gość: sławianin Lubelski Nobel dla księdza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.07, 22:56
      ciekawa jestem,czy to rodzina.mój tata też miał to samo nazwisko i pochodził z
      okolic Lubartowa
    • Gość: student Lubelski Nobel dla księdza IP: *.chello.pl 04.01.07, 02:17
      G R A T U L A C J E !!!!
      bardzo sie ciesze, że tak wybitny naukowiec, znakomity teolog i bardzo dobry
      ksiądz - duszpastarz został doceniony tą nagrodą.

po komentarzu robertw18 - stwierdzam ze jakiś niespełnony filozof/teolog
      wypowiada swą zazdrość (moze on chciał wygrać;) na forum, naiwnie zadając
      pytania i przedstawiając wątpliwości, nie czytając książki...
      Panu inteligentnemu proponuje forumakademickie.pl lub jakieś inne naukowe .

panuje na tych forach żenująco pesymistyczna atmosfera, az nie chce sie czytac

czy Polacy potrafia tylko narzekać !!!!??????
      nie wierze
      • folkatka Re: Lubelski Nobel dla księdza 04.01.07, 11:20
        Drogi Studencie, zamiast zarzucać Robertowi niespełnienie intelektualne, odnies
        się merytorycznie do jego zarzutów, które poniekąd sa tez i moimi...
        • robertw18 Re: Lubelski Nobel dla księdza 04.01.07, 20:55
          Wielkie dzięki, że odezwał się ktoś, kto zna tę książkę. Może uprzejmie zechce rozwiać wątpliwości powstałe po przeczytaniu sprawozdania w GW.
          Pozdr.
    • Gość: mały Re: Lubelski Nobel dla księdza IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.01.07, 19:12
      wstyd,że nie Wielgus !
      • Gość: mały Proszę uprzejmie się pode mnie nie podszywać !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 20:59
        Gość portalu: mały napisał(a):
        > wstyd,że nie Wielgus !

mały jest jeden na forum Lublin i to jestem ja !
        A tego powyżej nie pisałem !!!!!
        • folkatka Re: Proszę uprzejmie się pode mnie nie podszywać 04.01.07, 22:51

Mały! Jest na to jeden sposób! Loguj się!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka