03.05.26, 18:28
Witam,

Muszę się rozliczyć z Urzędem Skarbowym na druku SD-Z2. Odkryłam, że można to zrobić online. Wiem, dla Was to pewnie zadna nowość, ale ja od ponad 15 lat nie mieszkam w Polsce.

Czy wysyłając to rozliczenie online dostaję jakieś potwierdzenie, że to do nich wpłynęło? Można to sobie wydrukować by dołączyć do swoich akt?
Obserwuj wątek
    • agnes_gray Re: SD-Z2 03.05.26, 18:34
      Tak, dostaniesz od razu w e-urzędzie skarbowym dokument UPO - urzędowe poświadczenie odbioru.
    • kochamruskieileniwe Re: SD-Z2 03.05.26, 18:49
      Ja tylko dodam, że jeżeli chodzi o nabycie spadku, to warto rzetelnie szacować wartość. Jeśli jesteś w pierwszej grupie, zasadniczo nie sprawdzają szczegółowo, bo i tak podatku nie ma. Z innymi grupami ( w sensie dziedziczenia) tak łatwo już nie ma. Bo tu wchodzi podatek
      • kochamruskieileniwe Re: SD-Z2 03.05.26, 18:53
        Dobra, chyba pomyślałam formularze sdz2 to dla grupy zerowej, czyli bez podatku.
        Wycofuję to, co wyżej napisałam.

Nienawidzę tych cholernych nazw formularzy. Tak samo jak nazw formularzy zusowskich. 😈
        • izabela1976 Re: SD-Z2 03.05.26, 19:09
          A wiecie może do którego urzędu skarbowego powinnam się rozliczać? Do mojego ostatniego gdy mieszkałam w Polsce? Do urzędu spadkodawcy względem zamieszkania? Do urzędu spadkodawcy względem zameldowania?

Bo sprawa w sądzie była względem zameldowania i nie wiem czy przekłada się to na urząd skarbowy czy nie...

Czy może jest jeszcze jakiś urząd dla tych co mieszkają zagranicą...
          • kochamruskieileniwe Re: SD-Z2 03.05.26, 19:12
            Do tego właściwego miejscu ostatniego zamieszkania.
          • beaucouptrop Re: SD-Z2 03.05.26, 20:48
            Mieszkam zagranicą. Na infolinii US powiedziano mi, że deklaracje należy złożyć w miejscu ostatniego zamieszkania spadkodawcy. Tak też zrobiłam.
    • agnes_gray Re: SD-Z2 03.05.26, 19:18
      Poczytaj tutaj, miejsce składania może być różne

www.gov.pl/web/gov/zglos-otrzymanie-majatku-ze-spadku-lub-darowizny-formularz-podatkowy-sd-z2
      • kochamruskieileniwe Re: SD-Z2 03.05.26, 19:20
        O. A mnie kazali (infolinia US) we właściwym. Może dlatego, że w PL mieszkam..
    • agnes_gray Re: SD-Z2 03.05.26, 19:20
      A tu masz instrukcję jak wypełnić w przypadku spadku

m.youtube.com/watch?v=-SnQobyxGjk

Jeśli chodzi o darowiznę, to też jest odpowiedni filim na youtube
    • iwles Re: SD-Z2 03.05.26, 19:20

Dodam, że on line możesz złożyć formularz tylko logując się przez profil zaufany albo przez bank.

Nie wiem jak to jest z zagranicy. Jeżeli ty nie masz żadnych kontaktów z polskim US, to wysłałabym tam, gdzie mieszkal zmarły.
      Myślę, że w razie czego wydrukuj sobie, wypełnij ręcznie i wyślij do urzedu skarbowego listem poleconym z potwierdzeniem odbioru.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka