mika68 04.01.07, 01:23 Jaka uczelna taki rektor! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ratatatam pogratuluj raczej Zycinskiego 04.01.07, 08:23 dyzurnego felietonisty Gazety Wyborczej Odpowiedz Link Zgłoś
przytomny2 Re: pogratuluj raczej Zycinskiego 05.01.07, 19:37 Moze choc raz uslysze od ciebie jakies argumenty merytoryczne przeciw Zycinskiemu zamiast standardowego belkotu. Bo to,ze dla pewnych "srodowisk" sama zbieznosc pogladow z linia GW jest traktowana jak obelga mnie akurat nie przekonuje. GW (i nie tylko ona) robila rozne kiksy dziennikarskie ale nie wylacznie. Ty natomiast dyskutujesz z wdziekiem zdartej plyty, na ktorej nagrano trazy epitey na krzyz i ktora wiecznie sie zacina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent KUL Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre IP: *.lublin.mm.pl 04.01.07, 08:37 A co ty masz do KUL , Pewnie nic nie wiesz na temat tej uczelni poza obiegowymi bzdetami powielanymi przez ignorantów . Zeby cos wiedzić konkretnego ,trzeba tu byc i studiować a jesli chodzi o Wielgusa ,to sprawa jest nie rostrzygnieta moze bedzie tak jak z Gilowska takze wstrzymajmy sie z komentarzami do czasu az bedzie cos wiecej wiadomo.... Odpowiedz Link Zgłoś
zesty Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre 04.01.07, 09:23 Gość portalu: absolwent KUL napisał(a): > A co ty masz do KUL , > Pewnie nic nie wiesz na temat tej uczelni > poza obiegowymi bzdetami powielanymi przez ignorantów . > Zeby cos wiedzić konkretnego ,trzeba > tu byc i studiować > a jesli chodzi o Wielgusa ,to sprawa jest nie rostrzygnieta > moze bedzie tak jak z Gilowska > > takze wstrzymajmy sie z komentarzami do czasu > az bedzie cos wiecej wiadomo.... Tak sie sklada, ze miale okazje poznac kilku absolwentow KUL z "tamtych lat". Mili, zyczliwi i inteligentni ludzie. Co do jakiegos arcybiskupa/lektora... dziwi mnie "sakramentalne podejscie" do tematu w Polsce. Wspolpraca z UB, czy podejzenie o wspolprace, ma podobna wartosc gatunkowa, co np. "afera pedofilska" wsrod kleru w US. Szeroko pojmowane media nie obchodzily sie z tematem jak ze smierdzacym jajem, w Polsce uznano by takie zachowanie za "uragjace", "obelzywe", "ochydne napady dzikich i niemoralnych mediow". Dlaczego? Tylko dlatego ze jakis ulomny czlowiek - sluga bozy ma miec zapewnione specjalne traktowanie? Na prezydencie Clintonie "jechano" jak na lysej kobyle za wybryki w pokoju "oralnym" z jakims cygarem i opisywano ksztalt plamy na sukience jakiejs panienki - rowniez amatorki czygar. Przynaleznosc do jakiejkolwiek organizacji nie powinna byc zadna zaslona, czy ulga. Przynaleznosc do czrgokolwiek zobowiazuje. Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lsm Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre IP: *.lublin.mm.pl 04.01.07, 17:43 "Przynaleznosc do > jakiejkolwiek organizacji nie powinna byc zadna zaslona, czy ulga" Oczywiście że nie. Tylko co z tego? Co to zmieni w stosunku do kleru? Coś stracą? Nic!!! natomiast chetnie poznał bym pachołkoklerosług i nie Bożych tylko partyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cheerokee-witch Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre IP: *.sds.uw.edu.pl 05.01.07, 21:04 Ja byłam i studiowałam - Bogu dziękuję, że mnie z tamtego bagna wyciągnął, mam nadzieję że zapomnę szybko o tych potworkach. To wylęgarnia zła, tam mnóstwo nie tylko TW , ale i samobójców. W zeszłym roku z Colegium wyskoczył chłopak z MISH. To był trzeci tego typu zgon za czasów mojej 5 letniej bytności tam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lsm Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre IP: *.lublin.mm.pl 05.01.07, 21:23 Z UMCSu wyskoczylo 3 z rektoratu. No ale przeciez to UMCS i tam moze dziac sie wszystko. Ja skonczylem Uniwer.Warszaw. i stwierdzam ze dobra to jest tylko nazwa. Co drugi ćpa, panienki w akademikach laski robiły albo siedzialy i uczyly sie na kolosa za miesiac. No ale na Warszawke nikt nic złego nie mowi bo to Warszawka. Oj śmieszni jestescie. A co do potworkow. Rozumie ze czesto przed lustrem stoisz i musisz sie podbudowac:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cheerokeewitch Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre IP: *.sds.uw.edu.pl 06.01.07, 09:57 A ja prawo na KULu, ale nikt mnie nie zatrudniał do robienia statystyk, ani pisania raportów. Ty jak widać jesteś wprawiony. Wrze, oj bulgoce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lsm Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre IP: *.lublin.mm.pl 06.01.07, 13:42 Majaczysz. Piszesz ze na KULu wyskoczyl jakis gosc z collegium i od razu miejsce zła tam jest. Tylko trzeba dodac ze gosc sie leczyl na schizofremie od lat. A ze na UMCSie wyskoczylo 3 (tylu ja pamietam) to juz fabryki zla nie widzisz. Ja statystyk nie robie tylko stwierdzam fakty. Ty jak widze fakty wybierasz w taki sposob aby byly dla ciebie korzystne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Makaro Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.07, 16:04 Widzę lsm-ie, żeś jest gość przytomny i rzeczowy. Odpowiedz ty mi zatem, czy twoim zdaniem decyzje np. kadrowe rektora KUL "uwikłanego tak niemądrze" pozostawały bez wpływu na tę uczelnię. Inaczej mówiąc, czy progenitura, lub inne "rekomendowane" osoby np.przez płk,płk Leonarda Mroczka i Narcyza Grzechotnika nie zasilały kadrowo pionów administracyjnych KUL, dziekanatów itp. tworząc wewnątrz swoiste ORMO (Ochotnicza Rezerwa Milicji Obywatelskiej - była taka "formacja" w PRL) ? No jak myślisz ? I czy twoim zdaniam takie zjawisko, które w sposób oczywisty trudno wykluczyć nie jest piętnem tej uczelni objawiającym się również sposobem działania wielu jej struktur do dziś. Diabeł na Kulu ogonem kręci i to często wręcz ostentacyjnie ! Mam nadzieję, że te pytania nie pozbawiły cię przytomności. Gdyby jednak - przekierowuję je do "przytomnego 2" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lsm Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre IP: *.lublin.mm.pl 06.01.07, 16:24 Tego nie wiem. Natomiast wiem, ze nikt nie zastanaiwa sie nad np. prof. Szkrzydło z UMCSu - szefa lubeskiego PZPR. Jeśli jedziemy to konkretnie i po każdym. Wielgus jak pisalem wielokrotnie sie zaszmacił. Jeśli znasz osoby "rekomendowane" to napisz je. Wiem tylko, że gdyby pracownicy naukowi chętnie współpracowali z SB to SB nie potrzebowałoby TW i nie określiłoby tego środowiska mianem "hermetycznego" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lama Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre IP: *.netcity.pl 12.01.07, 10:35 Dziecino - budnek rektoratu UMCS świetnie się nadaje do "skoków" - poza tym rozmawiamy o KULu a ty ni z gruszki ni z pietruszki nawiązujesz do UMCS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KULwa Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 10:00 MIeszkałam tuż przy KULu w latach 70-80.Doskonale widziałam co tam się działo.Dary dla ludzi wynosili całymi siatami pracownicy cywilni KUL oraz umundurowani pracownicy. Kiedyś przyjaźniłam się z dziewczyną.która była nałożnicą księdza (sic!).U niej nigdy nie brakowało czekolad,proszków do prania itp.Często rozmawiałyśmy o tym,skąd to wszystko ma.Również głośno się mówiło,że KUL to bardzo dobre źródło informacji dla SBecji. Pamiętna sprawa niedoszłego biskupa pomocniczego,który nie został biskupem (w ostatniejchwili),gdyż wydało się,że był donosicielem KW PZPR.Ale za to był kanclerzem kurii biskupiej,kapelanem WP itp. Kul kiedyś był wylęgarnią zła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KULwa Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 10:02 Nieczego nie chcę sugerować,ale proponuję zapoznać się z artykułem: wiadomosci.onet.pl/1458830,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maryśka Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 10:24 Od 1991 roku kiedy dowiedziałam się o działaniach rektora Wielgusa na niekorzyść mieszkańców pewnej miejscowości przestałam dobrowolnie dotować tą uczelnię . Kiedy w drugi dzień świąt zbierane są ofiary w kościele namawiam znajomych żeby się nie ośmieszali i nie dawali rolować kłamczuchom.Uczelnia powinna się oczyścić a dopiero póżniej zabiegać o wsparcie finansowe. Odpowiedz Link Zgłoś
przytomny2 Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre 05.01.07, 20:08 Ach jaka ty jestes "niezlomna" i "konsekwentna". Nie wiem tylko o jaka sprawe chodzi i dlaczego to akurat dzialanie Wielgusa ma swiadczyc o jego "klamliwosci" ?? Czy Wielgus byl rzecznikiem tej miejscowosci czy srodowiska i mial zawsze dzialac na jej rzecz tak jak to sobie te srodowiska wyobrazaja??? Jesli juz cos takiego wywlekasz to mow wyraznie o co chodzi a juz najlepiej idz z tym do sadu a nie belkocz jak przekupa na targu. Jak dla mnie to mozesz wogole nie robic laski i nigdy nie placic na tace. Ja natomiast zawsze bede to robic tak jak robilem przed sprawa "Wielgusa" i nadal mam zamiar sie "osmieszac" uwazajac,ze nikt mi nie powierzyl roli sedziego a tym bardziej domoroslego "lustratora" tego czy innego srodowiska.. Zreszta ... po kazdej wpadce autorytetow (chocby i sprzed 30 lat) odzywaja sie jazgoty oburzonych "niezlomnych" twojego pokroju. W koncu teraz to juz nic nie kosztuje ... a ile "satysfakcji" dla maluczkich, ktorzy widza jak autorytety akademickie i duchowne spadaja z piedestalu ... wydawalo sie,ze "tacy nieskazitelni" a nie sa w niczym lepsi od ciebie i twoich znajomych, ktorym z oczywistych powodow do glowy nie przyszlo starac sie o stypendium w latach 70-tych - czyz nie tak??? W koncu srodowisko KUL to tez ludzie tylko bardziej widoczni a sb poluje na osoby ze srodowisk opiniotworczych a nie na panie z okolic magla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cheerokeewitch Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre IP: *.sds.uw.edu.pl 05.01.07, 21:15 pHe, he, he, do głowy nie przyszło a KULSZCZYŹNIE przyszło, bo tam same inteligenty i gieniusze. Wystarczy przyjrzeć się gębom na dziedzińcu - maska spawacza niezbędna, bo tacy wszyscy studenci i młodzi pracownicy naukowi błyskotliwi buuuuuu hahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
przytomny2 Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre 05.01.07, 19:52 Oczywiscie taki artykul jest "wyrocznia ostateczna", jest pisany przez osoby "krystalicznie uczciwe" i nietendencyjne i cytuje "materialy zrodlowe" produkowane tasmowo przez sb-cje. Na twoim miejscu wstydzilbym sie wypowiadac na ten temat w witrynie a jesli juz musisz to zmien adresata na sad lustracyjny, prokurature czy temu podobne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lsm Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre IP: *.lublin.mm.pl 04.01.07, 17:33 Oczywiście, że było to źródło informacji. Jak jest napisane w teczce Wielgusa, dostarczał informacje dot. "hermetycznego środowiska". Zatem władza chciała mieć tam swoich informatorów. Przez takich klero-pachołków wielu pożądnych pracowników KUL-u siedziało w pierdlach politycznych. A co do wylęgarni zła. Tu się popisałaś. Tak samo moge powiedziec o UMCSie gdzie wszyscy byli komuchopachołkami. Co do darów to KUL za PRLu otrzymywał sporo kasy z zagranicy. Co do widzenia. Gratuluję wzroku. Też chciałbym widzieć przez ściany:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratatatam sprawa Wielgusa to jedno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 10:52 drugie to "sprawa Życinskiego" mysle, ze po tej historii nikt juz nie bedzie mial zludzen co do osoby lubelskiego metropolity i roli jaka odgrywa, nie wiem czy kiedys ktoregos hierarche wywieziono z katedry na taczkach , jeszli nie , Zycinski moze byc pierwszym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) a w kruchcie słychać... IP: *.chello.pl 04.01.07, 11:09 ..."komuno wróć" juz nigdy nie będzie tak dobrze klerowi, jak to było w tamtych czasach Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: sprawa Wielgusa to jedno 04.01.07, 11:17 Kul kiedyś był wylęgarnią zła. ---------------------------------- KUL przede wszystkim był jedyną, niezależną od panstwa uczelnią wyższą w całym bloku sowieckim. Jednym z niewielu miejsc, gdzie można było usłyszec prawdziwą historię o np. o 17 IX 39 i Katyniu. Trafiało tu wielu tych, którzych wywalano za przekonania z innych uczelni. Dlatego tez nie mozna sie dziwić że był on naszpikowany agenturą. A co do dóbr materialnych - szkoda że ie napiszesz nic o przywilejach dostepnych partyjnym sekretarzom - oni zapewne ustawiali sie w kolejkach po kartkowe dobra, prawda? Co do nałożnicy ksiedza - nie bedę podejmować tematu bo zrobiłby się OT Drogi :))) - ile Ty masz lat? 10 czy 15? Nie napisałbys tego gdybys posiadał chociazby szczatkową wiedze o tej epoce. Zapoznaj się z historią i działaniami słynnego Departamentu IV MSW, to pogadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratatatam Re: sprawa Wielgusa to jedno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 11:22 jestes pewna ze odnosisz sie do mojej wypowiedzi??? chyba cos ci sie pomylilo Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: sprawa Wielgusa to jedno 04.01.07, 11:25 Nie, Ratatamie - chodziło mi o wypowiedź KULwy oraz :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratatatam Re: sprawa Wielgusa to jedno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 11:38 bardzo bym prosil zeby nie mieszac mojej wypowiedzi z wypowiedzia rzeczonej KULwy, studiowalem na wydziale filzofii chrzescijanskiej ( tak to sie wowczas nazywalo) gdy KUL był "jedyną, niezależną od panstwa uczelnią wyższą w całym bloku sowieckim. Jednym z niewielu miejsc, gdzie można było usłyszec prawdziwą historię" - bylem studentem Wielgusa, ktorego zapamietalem jako przyzwoitego czlowieka, dobrego pedgoga i wybitnego naukowca. Wszystko wskazuje na to ze Wiegus wspolpracowal z SB. ( skala i zakres tej wspolpracy to juz troche inna sprawa) Bardzo zaluje ,ze nie znalazl w sobie dosc sily by powiedziec prawde ludziom do ktorych zostal poslany jako pasterz. Bardziej niz fakt jego wspolpracy gorszy mnie fakt, iz klamie. Chcialbym miec nadzieje i zycze tego Wielgusowi szczerze, zeby z tej potwornej sytuacji znalazla sie dla niego ( i dla nas ) jakas droga wyjscia... Niezmiennie twierdze, ze Jozef Zycinski nie zasluguje na szacunek jako duchowny i duszpasterz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: sprawa Wielgusa to jedno IP: *.chello.pl 04.01.07, 14:24 Gość portalu: ratatatam napisał(a): > bardzo bym prosil zeby nie mieszac mojej wypowiedzi z wypowiedzia rzeczonej > KULwy, studiowalem na wydziale filzofii chrzescijanskiej ( tak to sie wowczas > nazywalo) gdy KUL był "jedyną, niezależną od panstwa uczelnią wyższą w całym > bloku sowieckim. Jednym z niewielu miejsc, gdzie można było usłyszec prawdziwą > historię" - bylem studentem Wielgusa, ktorego zapamietalem jako przyzwoitego > czlowieka, dobrego pedgoga i wybitnego naukowca. Wszystko wskazuje na to ze > Wiegus wspolpracowal z SB. ( skala i zakres tej wspolpracy to juz troche inna > sprawa) Bardzo zaluje ,ze nie znalazl w sobie dosc sily by powiedziec prawde > ludziom do ktorych zostal poslany jako pasterz. Bardziej niz fakt jego > wspolpracy gorszy mnie fakt, iz klamie. Chcialbym miec nadzieje i zycze tego > Wielgusowi szczerze, zeby z tej potwornej sytuacji znalazla sie dla niego ( i > dla nas ) jakas droga wyjscia... Niezmiennie twierdze, ze Jozef Zycinski nie > zasluguje na szacunek jako duchowny i duszpasterz. kiedyś wśród dzentelmenów popularną drogą wyjścia w takiej sytuacji było palnięcie sobie w łeb (nie traktowano tego jako samojstwo lecz sprawę honorową więc kler z nalezytym ceremoniałem chował takiego delikwenta w poswięconej ziemi), tylko czy biskup to dzentelmen? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihi Re: a w konfesjonale słychać ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 11:43 powinna być wprowadzona spowiedż powszechna tak jak jest w katolickim kościele w Niemczech.Jak tu spowiadać UB-kowi czy SB-kowi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratatatam i to jest b powazny problem pastoralny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 11:56 ze tak powiem i jeden z powodow oporu kleru wobec lustracji, uswiadomienie sobie przez wiernych , iz niektorzy spowiednicy po wyjsciu z konfesjonalu biegli by sporzadzac raport dla oficera prowadzacego, zapewne bedzie mialo jakies konsekwencje, nie wieksze jednak niz glupota episkopatu ktory przyjal najgorsza z mozliwych taktyke , broniac sie przed lustracja wogole, a Wielgusa w szczegolnosci, bo ludzi nie tak gorszy fakt, iz ktos byl uwiklany we wspolprace z SB , jak fakt, ze klamie i "idzie w zaparte" na wzor Czajkowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: i to jest b powazny problem pastoralny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 12:12 Ratatamie nie miałam zamiaru mieszać Twojej wypowiedzi z tym co napisała KULwa, jezeli odniosłeś takie wrażenie to przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: sprawa Wielgusa to jedno IP: *.chello.pl 04.01.07, 14:30 folkatko-agatko, lat ci u mnie dostatek, pamięć chwalić pana najwyzszego też niekiepska. trochę się z racji zawodowych powycierałem po plebaniach i obserwacja tamtych czasów skłania mnie do napisania tego co powyżej. może było to z lekkim przekąsem, ale nie wrócą juz czasy tak pełnych kosciołów, takich datków od wiernych, takiej bezkarności jaka miała miejsce za czasów PRL. sama zauważyłaś, że w naszym kraju, kler miał w porównaniu z innymi państwami całkiem dobre zycie. burzyło się koscioły u sąsiadów, a u nas całkiem sporo ich powstawało. wiem o czym pisze panienko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman a co to folkatko za argument że sekretarze ..... IP: *.lublin.mm.pl 04.01.07, 18:08 i pracownicy KW PZPR mieli dostęp do dóbr niedostepnych innym. Przecież o tym wszyscy wiedzą, za to system był i jest potepiany, ale nikt z nich nie robił z siebie sumienia narodu. A klechy, jak widać, od wikarego po biskupa czerpali garściami z obu źródeł a byli na tyle bezczelni, że nawołując do czynienia dobra czynili coś wręcz przeciwnego. Obłuda, zakłamanie, fałsz - podstawowe cechy kleru. Pamietam, już w latach `90 znajomy chrzcił nieślubne dziecko i katabas nie dopuścił go do spowiedzi, mimo że sam posiadał dwójkę dzieci. I ty masz jeszcze czelność pouczać nas, tych co to widzieli i przeżyli i powoływać się na IV departament???? A przecież to nie są odosobnione przypadki - Wielgus, Czajkowski, Hejmoo, ilu jest tych nieujawnionych, KK broni sie przed lustracją jak diabeł przed kropidłem. Dlaczego????? Wy, nawiedzenie katole jesteście po prostu bezczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratatatam stajnia Augiasza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 22:26 nie "kosciol" broni sie przed lustracja tylko "polski kler", glownie dlatego, ze boi sie utracic wplywy w spoleczenstwie, wplywy polityczne i co za tym idzie stracic sporo kasy. rola kleru jest sluzba !!! a jak narod zafundowal sobie kaste swietych krow to teraz bedzie ponosic tego konsekwencje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lsm Re: a co to folkatko za argument że sekretarze .. IP: *.lublin.mm.pl 04.01.07, 22:30 A co mają do tego katole? To kler się broni bo jak widać wielu wysokich rangą i popularnością klechokomuchów dawało dupsko partii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiejska baba nie przypuszczałam Rattatam ,że jestes wielgusoman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 10:27 wielgusomanem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erwk Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 11:35 uczelnia była i jest w porzadku. co do rektora to bp Wielgus był jak najbardziej w porzadku. szkoda jednak ze ma taka przeszlosc bo to go jednak dyskwalifikuje... sama przeszlosc zreszta jest juz znana od kilku miesiecy, wystarczylo to wyjSNIC. teraz to tylko tania sensacja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihi Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 11:54 to twoja opinia .Wielgus to zachłanny człowiek ,który dla swojej wygody czy taniego poklasku wyrządzał innym szkody.Abstrahując od jego współpracy nie zasługuje na noszenie miana dostojnika.Czy nie ma w Polsce innych godniejszych duchownych ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 12:24 Ja bym radziła zaczekać z takimi ocenami do momentu ujawnienia materiałów na temat jego współpracy. Trzeba mieć na uwadze realia tamtej epoki. Kazdy wstepujacy do seminarium znajdował się w kręgu zainteresowania SB, opuszczajac je - jako duchowny - miał swojego "opiekuna". Nie każdy sie orientuje, jak szeroki wachlarz działań stosowano by ośmieszyć, zniszczyć, zmusić do współpracy. Po za tym np. każdy proboszcz musiał podpisywać dokument, że nie dopuści do działań "antysocjalistycznych" na parafii ani sam rzecz jasna nie bedzie takich prowadził - podpisywano takowe za pełną wiedzą i zgodą Episkopatu. Trzeba wreszcie wziąść pod uwagę to że sytuacja w naszym kraju była o tyle specyficzna, że Kosciół w naszym kraju cieszył się dosyć duzymi swobodami w porównaniu z innymi krajami bloku sowieckiego. Gdzie indziej za publiczne pokazanie sie w sutannie lądowało sie w areszcie, a koscioły (i cerkwie również) były burzone lub zamieniane na magazyny czy hale sportowe. Ja mam tylko nadzieję, że bp Wielgus naprwawde nikogo nie skrzywdził. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 12:25 Umkneło mi pare rzeczy... Trzeba wreszcie wziąść pod uwagę to że sytuacja w naszym kraju była o tyle > specyficzna, że Kosciół w naszym kraju cieszył się dosyć duzymi swobodami w > porównaniu z innymi krajami bloku sowieckiego. Gdzie indziej za publiczne > pokazanie sie w sutannie lądowało sie w areszcie, a koscioły (i cerkwie również > ) > były burzone lub zamieniane na magazyny czy hale sportowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 12:27 Sorry, cos mi się wcisneło ========================= Trzeba wreszcie wziąść pod uwagę to że sytuacja w naszym kraju była o tyle > specyficzna, że Kosciół w naszym kraju cieszył się dosyć duzymi swobodami w > porównaniu z innymi krajami bloku sowieckiego. Gdzie indziej za publiczne > pokazanie sie w sutannie lądowało sie w areszcie, a koscioły (i cerkwie również > ) > były burzone lub zamieniane na magazyny czy hale sportowe. ===========KOnsekwencją tej sytuacji było zintensyfikowanie działań aparatu bezpieczenstwa, wieksze - myślę - niz tam gdzie KOscioły były zupełnie stłamszone. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre IP: *.chello.pl 04.01.07, 14:42 moja droga, no i mamy do czynienia ze sprawiedliwoscia wybiórczą. jesli chodziło by o kogo kolwiek innego, to nie ma o czym rozmawiać, była agentem - koooniec. w przypadku Wielgusa zaczynasz się nagle doszukiwać okolicznosci łagodzących. hipokryzja? śmieszne to wszystko tak wogóle, to ujawnianie, nieujawnianie, ta grupa "ujawnić prawdę" zapowiadające podawanie nazwisk agentów w paczkach po 10 sztuk co 4 miesiące. nie przyszło wam drogie dzieci dlaczego tak się dzieje? czemu nie ujawni się po prostu kompletu materiałów z podaniem imion, nazwisk, pseudonimów, stanowist itd. tak, trzeba wziąść pod uwagę sytuację jaka wówczas panował i uswiadomic sobie, ze każdy kto cokolwiek znaczącego robił, chciał wyjeżdzać z polski musiał mieć do czynienia ze służbami bezpieczeństwa... te teczki smierdzą strachem wielu bardzo wpływowych obecnie osób:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Kali mógłby uczyć się od....... IP: *.lublin.mm.pl 04.01.07, 18:16 katoli obłudy i hipokryzji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab katoli obłudy i hipokryzji???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.07, 19:15 Z doswiadczenia wiem, że ci ktorzy krytykują KUL okazują się zakompleksionymi pseudointelektualistami. Wiem coś na ten temat bo widzę poziom intelektualny studentów KUL i tych z innych uczelni... Dziwnie się składa, że studenci innych uczelni mają błache i płytkie podejście do niektórych spraw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman folkatko,radzisz"czekać na wyjaśnienie" ? IP: *.lublin.mm.pl 04.01.07, 18:12 czy byłaś tak skora do "czekania" np w sprawie OLEKSEGO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cherokeewitch Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre IP: *.sds.uw.edu.pl 05.01.07, 21:44 Polacy nic sie nie stało !!!Polacy nic sie nie stało!!! Jeszce tego lata, jeszcze tego lata, Polska będzie mistrzem świata - w skandalach delatorskich !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jelonek Ruchacz [...] IP: 83.142.112.* 04.01.07, 17:02 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lsm Boże kolejny czubek. Bądźmy komsekwentni i gratu IP: *.lublin.mm.pl 04.01.07, 17:23 lujny jeszcze UMCSu gdzie wielu prof. to byli członkowie PZPR-u. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lsm Studiowałeś na KULu czy dziadek komuch jakąś IP: *.lublin.mm.pl 04.01.07, 17:24 teorię ci sprzedał???:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KULwa Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 17:29 Miałam nie reagować na zaczepki. Doskonale pamiętam lata,o którym wspominałam w jednym z postów powyżej.Byłam już na tyle dorosła,że zdawałam sobie sprawę z istniejącej sytuacji.A jako osoba mieszkająca bardzo blisko KULu-widziałam co się dzieje.Jedni widzieli tak,inni siak.I chyba wszyscy mają rację.To tyle wyjaśnień. Nie chcę winić lub bronić abp Wielgusa.Myślę,że sprawa przycichnie (jak to zwykle bywa ze śmierdzącymi sprawami wśród kleru).Ale zanim osądzimy b.rektora tej jakże szacownej uczelni,proponuję dla relaksu poniższy artykuł: wiadomosci.onet.pl/1459231,,,,,1257313,6741,itemspec.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lsm Teczka Wielgusa IP: *.lublin.mm.pl 04.01.07, 17:39 slimak.onet.pl/_m/info/wielgus/strony_01-23a.pdf Może być problem z otworzeniem. W każdym razie już przeczytałem:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archiwista Re: Teczka Wielgusa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 18:15 Tu otwiera się bez problemu www.dziennikwschodni.pl/pliki/Wielgus_teczka.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.01.07, 19:11 Michalkiewicz już wcześniej ujawniał profesora z KUL-u ale wszyscy się śmieli,że to niemożliwe !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Proszę uprzejmię się pode mnie nie podsywać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 21:05 mały jest jeden na forum Lublin i to jestem ja ! A tego powyżej nie pisałem !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
przytomny2 Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre 05.01.07, 19:48 No coz, Michalkiewicz tez chce miec te swoje 5 minut ... Chce jakos zaistniec .... a ,ze akurat ANI DOKTORAT ANI HABILITACJA MU NIE GROZA ... TO STOSUJE CHWYTY W STLU min. Ziobry, ktory z taka "pasja" i z wlasciwym sobie "wdziekiem" wyzywa sie na swoich bylych profesorach z UJ. Zreszta jak sie samemu mialo klopoty z doktoratem to jest i motywacja!!! Jak sie nie ma sily na zarzuty merytoryczne to sie szuka hakow "agenturalnych". Malosc, podobnie jak slabosc ludzka niejedno ma imie ... a powyzywac sie mozna, szczegolnie gdy to niczym nie grozi ... (Wielgusowi grozono gdy byl jeszcze nikomu nie znanym i nieznaczacym ksiedzem, pan Michalkiewicz oczywiscie nie bedzie sobie siebie wyobrazal w takiej roli bo i po co, pan Michalkiewicz ma misje zyciowa "obalania mitow" i "odbrazowiania autorytetow" - tym bardziej, ze jemu samemu nie przyszlo zyc nigdy w czasach PRL-u a o sentencji ewangelicznej " ... nie sadzcie abyscie nie byli sadzeni" pewnie w zyciu nie slyszal). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CoolMan A ja na KULu czuje sie wspaniale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 22:39 i mam to gdzies, ze kilkanascie/kilkadziesiat lat temu pracownicy tej Uczelni, ba, nawet x Wielgus wspolpracowali z SB. nic mnie to nie obchodzi. serio. najwazniejsze, ze mi i wszystkim moim znajomym KUL sie podoba i nie zmienilibysmy go na zadna inna Uczelnie. atmosfera swietna :) aha. co jeszcze. gdzies rowniez mam to, co sie dzialo w PRLu. mamy XXI wiek, nudza mnie te ciagle lustracje, powroty do tego, co bylo kiedys. chce zyc patrzac przed siebie, a nie ogladajac sie ciagle na to co bylo. a Wy, jak nie mozecie sie zajac wlasnym zyciem, przyszloscia, dalej sie kloccie wypisujac jakies bzdurne argumenty. jak powtorze jeszcze raz - ja mam to gdzies. mam swoje zycie :) czesc. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Do bosmana i :)) 04.01.07, 23:17 (Znowu coś mi sie wcisło nie tak, przepraszam, zwalę to na całkiem świezozainstalowanego linuxa ) Ad rem: Moi Szanowni Oponenci i Przedmówcy! Musimy sobie cos wyjaśnić. To znaczy - ja chciałabym Wam, w nadziei, ze zechcecie się zapoznać z tym co tu napiszę. Zacznę od :)) - tak pełnych kosciołów, takich datków od wiernych, takiej bezkarności jaka miała miejsce za czasów PRL. sama zauważyłaś, że w naszym kraju, kler miał w porównaniu z innymi państwami całkiem dobre zycie. burzyło się koscioły u sąsiadów, a u nas całkiem sporo ich powstawało. wiem o czym pisze panienko ======================================== Powiedzmy sobie szczerze, że część tych, którzy przychodzili wówczas na msze, uczestniczyli w zyciu duszpasterskim, robiło to z pobudek politycznych, wielu z tych, którzy w latach 70. i 80. działało gdzies blisko Kościoła, potem się odeń odwróciło. Przykładem może być Barbara Labuda. Czytałam gdzies wspomnienia człowieka, który w latach 80. pojechał na obóz duszpasterstwa akademickiego. Opisywał, ze wrócił lekko zniesmaczony , bo przezywał okres "burzy młodzieńczej" i poszukiwań duchowych, a trafił do rozpolitykowanego gremium, gdzie wszyscy dookoła nawijali o Katyniu etc. Osobiscie uwazam, że taka sytuacja nie może być wcale dobra. Lepiej jak bedzie pusty kościół, a w nim 10 osób autentycznie wierzących które wiedza po co przyszły, niż 100 które przyszły "bo tak wypada". Wyjaśnij mi proszę co rozumiesz pod pojeciem bezkarności. I jeszcze na temat budowanych kosciołów - myslę ze wiele z tych, które wówczas powstało, zostały okupoinych współpracą proboszczów z władzami. MOzna zadac pytanie w druga stronę - a ile powstać nie mogło? Myslę ze równiez sporo, przykładem moze być Krasnik Fabryczny i wydarzenia z 1959 roku. =============================================== moja droga, no i mamy do czynienia ze sprawiedliwoscia wybiórczą. jesli chodziło by o kogo kolwiek innego, to nie ma o czym rozmawiać, była agentem - koooniec. w przypadku Wielgusa zaczynasz się nagle doszukiwać okolicznosci łagodzących. hipokryzja? ======================================= I własnie tu jest rzecz, która chyba najbardziej wymaga z mojej strony wyjaśnienia. Kiedy pisałam te słowa, w południe, nie znałam jeszcze dokumentów, które opublikowano po południu. Cały czas miałam nadzieję, ze to były jakieś mało szkodliwe papiery. Kazdy kapłan musiał cos tam podpisywać, zwłaszcza jak obejmował parafię. Wiem to od mojego byłego proboszcza. Jednak teraz, kiedy dokumenty zostały opublikowane, z przykroscią musze stwierdzić, że jednak BYŁO INACZEJ. NIe doszukuję się zadnych okoliczniosci łagodzących tam gdzie nie mozna. W tym momencie konczę odpowiedź dla Ciebie, i przechodzę do bosmana. Zrobie to dla przejrzystości w kolejnym poście. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Do bosmana i :)) 04.01.07, 23:52 Bosmanie. --------------------------- i pracownicy KW PZPR mieli dostęp do dóbr niedostepnych innym. Przecież o tym wszyscy wiedzą, za to system był i jest potepiany, ale nikt z nich nie robił z siebie sumienia narodu. A klechy, jak widać, od wikarego po biskupa czerpali garściami z obu źródeł a byli na tyle bezczelni, że nawołując do czynienia dobra czynili coś wręcz przeciwnego. Obłuda, zakłamanie, fałsz - podstawowe cechy kleru. ----------------------------------------------- Obłuda, fałsz i zakłamanie są nieodłaczną cechą ludzkiej kondycji, niezależnie od stanu. Owszem mozna przyznać Ci w pewnym sensie rację, i bardzo mocno boleję nad tym że wielu sposród katolików przez obronę rozumie zamiatanie śmieci pod dywan. Wśród duchowieństwa jest duzo takiej postawy. Nie bronię Kościoła tam gdzie sie nie da. Jednak - i wierzę w to głeboko - byli tez i tacy, którzy nie dali się skusić. Ja dość uwaznie sledzę wypowiedzi ks. Isakowicza - Zaleskiego, który powiedział, że tylko w 15 procentach zbadanych przezeń przypadków duchowni poszli na współpracę z władzami. Jak widać, to wystarczyło niektórym zeby przepuscic na niego frontalny atak. --------------------------------------------------- Pamietam, już w latach `90 znajomy chrzcił nieślubne dziecko i katabas nie dopuścił go do spowiedzi, mimo że sam posiadał dwójkę dzieci. =============================== Taki ktos nigdy nie powinien byc księdzem. Znam podobne - ba - nawet gorsze przypadki.Cóż mogę Ci odpowiedzieć? Że ja, na szczęście, poznałam też wspaniałych i skromnych duchownych? I tak Ciebie to nie przekona. =================================================== ty masz jeszcze czelność pouczać nas, tych co to widzieli i przeżyli i powoływać się na IV departament???? =========================================================== Naprawdę, bosmanie, nie rozumiem Twojego oburzenia. Moja wzmianka na temat IV Departamentu była odpowiedzią na wypowiedź :)), stwierdzającą, że nigdy kler nie miał tak dobrze jak w PRL. Wybacz, ale w konfrontacji z wiedzą np. o uwięzieniu prymasa Wyszynskiego, procesie bpa Kaczmarka, aresztowaniu kopii obrazu częstochowskiego, co najmniej kilkunastu duchownych zamordowanych przez "nieznanych sprawców" (najgłosniejszy przypadek - ks. Popiełuszko), czy wreszcie działalnosci wspomnanej jednostki - ta wypowiedź wzbudziła mój sprzeciw. Dałam temu wyraz, poniewaz uważam ze mam do tego prawo, jak każdy uzytkownik forum. I jeszcze jedno - moze nie zyłam tak naprawdę w tamtych czasach. Czytam jednak sporo na ten temat. =================================================== A przecież to nie są odosobnione przypadki - Wielgus, Czajkowski, Hejmoo, ilu jest tych nieujawnionych, KK broni sie przed lustracją jak diabeł przed kropidłem. Dlaczego????? Wy, nawiedzenie katole jesteście po prostu bezczelni. ============================= Napisałm wyzej, ze nie bronie Koscioła tam gdzie sie nie da. Jest mi wstyd z powodu niektórych wypowiedzi koscielnych dostojników. Tak, to jest bezczelność. Zgadzam się z Tobą. Natomiast nie przypinaj mi łatki nawiedzonego katola, bo z tym sie nie zgadzam stanowczo. ============================== czy byłaś tak skora do "czekania" np w sprawie OLEKSEGO? ======================================= Sprawa Oleksego była dosyć dawno, wtedcy jeszcze nie interesowałam sie tak bardzo zyciem publicznym, a poza tym byłam wtedy za granicą, więc nie miałąm mozliwości śledzenia tej sprawy i zajęcia jakiegoś konkretnego stanowiska. ============================ i jeszcze jedna uwaga, tym razem do KULwy: jako osoba mieszkająca bardzo blisko KULu-widziałam co się dzieje ========================= Tylko czy to było coś złego...? Moja rodzina tez dostała paczkę z ciuchami od kolegi ojca, który był pracownikiem KULu. Mi sie trafiły fajne spodnie. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość M Re: Do bosmana i :)) IP: *.lublin.mm.pl 05.01.07, 09:06 Dla mnie osobiscie to szok, Wielgusa nie znalam osobiscie ,aczkolwiek mijałam go na korytarzach w czasie studiow na KUL/zawsze taki spokojny opanowany,stonowany w wypowiedziach publicznych / w komentarzach radiowych podkresla sie często chęc za wszelka cene zrobienia błyskotliwej kariery,wyjazdy stypendia zagraniczne fakty nie pozostawiaja złudzeń ,ze jego wspolpraca miala charakter swiadomy ,opisany na jakis cel karierowicz ? robiacy na dwa fronty no bo jak oceniać to inaczej raporty i spotkania co miesiac zalatwianie przez agentow bezpieczenstawa roznych jego spraw sluchajac wczoraj w radiu wypowiedzi takich autorytetow jak np hist.prof .Paczkowski nie mialam juz złudzeń to straszne ,kiedy upadaja wszystkie fundamenty i juz nic nie pozostaje nie wrozy to dobrze ani dla KUL ani dla Lublina ,bo przez lata Kul byl czyms czym moglismy sie chwalić nie mowiac o Watykanie ,ktory zaangazowal caly swoj autorytet w sprawie sporu o Wielgusa Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Do bosmana i :)) 05.01.07, 10:05 nie wrozy to dobrze ani dla KUL ani dla Lublina > ,bo przez lata Kul byl czyms czym moglismy sie chwalić ================================= Wydaje mi sie że dalej mozemy. KUL odegrał bardzo pozytywna rolę w PRL, i postrzeganie go tylko przez pryzmat agentury byłoby nieporozumieniem. A Wielgus został rektorem dopiero w 1989 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polskie bagno Re: Do bosmana i :)) IP: *.chello.pl 05.01.07, 10:38 bo inaczej tego nie mozna nazwać. gdyby przeprowadzono lustrację zaraz po zmianie ustroju, podobne kwiatki mieli bysmy dawno juz za sobą. proponuję wszystkim tu szalejacym antykomunistom w stylu elana13 i jemu podobnym, odpowiedzenie sobie na pytanie: DLACZEGO lustracja nie zostanie przeprowadzona...który szantarzysta dobrowolnie pozbywa się świńskich fotek i pikantnych liścików, dzieki którym może do woli kręcić swoja ofiarą? elan cos tam wspominał w innym wątku, że przyjdą czasy, że poznamy te czerwona pajęczynę...jak by dobrze posłuchać, to w każdym kącie szepcze się modły, by one nigdy nie nastapiły...może dym kadzideł odpędzi tę tragedię?:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) folkatko IP: *.chello.pl 05.01.07, 10:49 w odpowiedziach skierowanych do mojej skromnej osoby sama sobie odpowiedziałaś. tak, proboszczowie musieli współpracować z milicją, musieli informowac co się dzieje w ich parafiach. donosili. za to osiagali wymierne korzysci. żeby jednak nie wwalac wszystkich do jednego wora, bo byli tam i ludzie uczciwi (dziwnie ewolułuje znaczenie tego słowa) to część z nich kablowała nie dla dobra własnego, ale po prostu wybierała mniejsze zło, takie współczesne Konrady Wallenrody...cel uświęca środki hehe... tak na tę okoliczność przypomniało mi się moze mało eleganckie, ale jakże trafne powiedzenie: dziwka to zawód, qrwa to charakter... życzę Państwu samych przyjemności:))) Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: folkatko 05.01.07, 12:25 Drogi :)) Ty chyba jestes zwolennikiem urbanowskiej teorii panświnizmu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: folkatko IP: *.chello.pl 05.01.07, 12:37 dlaczego tak uważasz? czy ja może napisałem coś, co nie jest zgodne z prawdą? nie moja wina, że rzeczywistość okazuje się mniej różowa niż to sobie życzymy a ideały sięgają bruku. sami sobie to zgotowaliśmy, i nie rozumiem skąd co poniekąd święte oburzenie pod adresem tych, którzy są mniejszymi hipokrytami niż jest to zapisane w ustawach. "życie potrafi być niezwykle piękne, jak się właściwie dobierze środki antydepresyjne" :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cheerokeewitch Kulszczyzna IP: *.sds.uw.edu.pl 05.01.07, 22:19 OOO - Karierę kolega robi? Owszem z wdziękiem! Powinszować zgrabności! Coolega odłonił nadobne oblicze KULSCZYZNY !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ======= Re: A ja na KULu czuje sie wspaniale IP: *.vlan85.dengo.lubman.net.pl 18.01.07, 09:35 i bardzo mądrze, do 1990 żyliśmy tylko II wojną światową i tym co nasza armia zdziałała u boku zwycięskiej armii radzieckiej a teraz zyjemy tym co nasze służby specjalne zdziałały u boku śłużb radzieckich. KOGO TO KU.. OBCHODZI. Może by nasi dzielni politycy wszelkiej maści włączyli trochę myślenia w przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
przytomny2 Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre 05.01.07, 19:32 Oczywiscie, tacy ignoranci jak ty nie potrafia dac zadnej oceny MERYTORYCZNEJ tylko podpieraja sie ubeckimi donosami. Nawet jezeli Wielgus cokolwiek podpisal to w zadnym stopniu nie dezawuuje jego Dorobku NAUKOWEGO (teologia i filozofia sa takimi samymi dyscyplinbami akademickimi jak socjologi czy psychologia, ktore tez sa na KULU mocna, co mozna wyczytac n/p w "rankingu uczelni" prowadzonym przez onet). Wiecej powiem, miernoty roznego rodzaju, ktore nie maja sie czym pochwalic w swoim zyciu, chwala sie tym,ze maja "czyste" (choc czesto dwie lewe!) raczki bo nie mialy kontaktow z sb. Problem w tym,ze sb interesowalo sie osobami oraz srodowiskami ZNACZACYMI a nie "recenzentami" mizernego kalibru, jakich spotyka sie w witrynach na kopy. A jesli chodzi o KUL to zainteresowanie sb ta uczelnia tylko, paradoksalnie swiadczy o jego randze i niezaleznosci w czasach PRL-u. SB nigdy nie interesowala sie zadna "szkola wyzsza" w Picimu Dolnym tylko srodowiskami opiniotworczymi i dlatego chciala sie dobrac sie do jego pracownikow. Trudno bylo dobierac sie do jakiejs WSP, o kotrej nikt nie slyszal i ktora byla i tak kierowana przez "zaufanego towarzysza" o randze naukowej "marcowego docenta". To w koncu wladze PRL bolalo,ze taki KUL dawal dyplomy i doktoraty nie wymagajace nostryfikacji za granica (podobny przywilej wsrod innych polskich uczelni mial tylko UJ). Niezaleznie od tego sprawa Wielgusa nie jest zakonczona a jak wskazywala sprawa Gilopwskiej lubelska sb-cja miala silne predylekcje do ubarwiania i konfabulacji (czyli zmyslania). Ty natomiast robisz wrazenie kolejnego zakompleksialego "dyskutanta z Podkarpacia", ale moze sie myle ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wek Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 19:52 na KUL szli studiować m .in. młodzi prześladowani przez SB w szkołach średnich. Biedacy nie orientowali się że znowu dostają się w ręce TW. Po co Wielgus pchał się na swiecznik ? Wydawało mu się że prawda nie wyjdzie na jaw? Odpowiedz Link Zgłoś
przytomny2 Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre 05.01.07, 20:28 Ubecja wlasnie dlatego interesowala sie KUL-em ze tam szli mlodzi myslacy niezaleznie. Przeciez nie zakldaliby agentury na Uniwersytecie Marksizmu-Leninizmu. Gdyby tak kazdego onbecnago niezaleznego pracownika nauki na wszystkich szkolach rozliczac jak Wielgusa to stan osobowy polskie nauki zostalby zredukowany o 30% a przeciez pracownicy kierunkow przyrodniczych nie byli az tak dla ubecji przydatni. Oczywiscie Wielgus mogl sie "postawic" ubekowi, stracic jakiekowiek szanse na prace badawcza, ktora go pasjonowala i jako "niezlomny" zatrudnic sie jako ciec w okolicznej czynszowce. Narazilby przy tym sam uniwersytet na szykany jak chocby ograniczenie przydzialu papieru na publikacje, bez ktorego praca bADAWCZA W HUMANISTYCE NIE MA SZANS.Jego studenci tyle by na tym "zyskali" ,ze leb peka!! Wedlug ciebie wszyscy na KUL-u powinni isc "niezlomnie" w zaparte az do zamkniecia uczelni (jedynej uczelni niepanstwowej w Europie Wschodniej) przez KW PZPR, zlikwidowania niezaleznie myslacych srodowisk i zastapienia ich przez prywatne kregi dyskusyjne epatujace sie wlasna niezlomnoscia polityczna przy merytorycznej indolencji. WEdlug mnie lepiej sie stalo,ze tacy jak Wielgus brali na siebie role bufora i nie chodzili w chwale "nieposzlakowanych" bo gdyby ub-ecy zaczeli infiltrowac bezposrednio srodowiska studenckie to szkody bylyby nieporownanie wieksze. Teraz sie bardzo latwo wydaje oceny skazujace, choc w teczce Wielgusa nie znaleziono zadnego jego raportu jako tw tylko oswiadczenie, jkaie podpisywal kazdy starajacy sie w tamtym czasie o paszport. Zreszta casus sprawy (gaduly) Gilowskiej powinien dawac do myslenia. Widocznie nie wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
przytomny2 Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre 05.01.07, 20:44 PS. Wielgus nigdzie sie nie pchal i nic mu sie nie wydawalo. Papiez-intelektualista po prostu widzi miejsce dla duchownych o silnej pozycji intelektualnej a co do tego,ze ktokolwiek na tym swiecie jest bez grzechu, nawet on nie ma zludzen. Studiujac w latach 70-tych (bynajmniej nie na KUL-u) pamietam role ub-ecji na uczelniach w tym czasie i zyczylbym sonbie aby co druga owczena szkola wyzsza dawala wtedy taka formacje moralna i intelektualna jak KUL. Stolica apostolska nie zaakceptowala pierwszych trzech biskupow na to stanowisko a Wielgus byl w drugiej trojce i to z duzymi oporami. Dla mnie zreszta osobiscie pasterz,ktory ma taka "skaze" na zyciorysie (jak chwilowe zastraszenie przez wrzeszczacego ubeka,ktorego dzialania mogly przyspozyc powaznych problemow nie tylko Wielgusowi ale calej uczelni) jest o wiele bardziej przekonujacy w swojej ludzkiej kondycji niz niektorzy pyskaci "niezlomni". Kosciol jest wspolnota grzesznikow i ludzi slabych nie wylaczajac jego przywodcow (n/p Wielgus, byly metropolita poznanski oskarzony o molestownie klerykow i zapewne paru innych), poczynajac od apostola Piotra czy Pawla z Tarsu. Sztywne "nieskazitelne" mumie pozostawmy buddystom. To sa kultowe projekcje a nie zywi ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cheerokeewitch Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre IP: *.sds.uw.edu.pl 05.01.07, 22:33 Właśnie widać jak się z KULu wyjeżdżało na stypendia. Wstydu nie masz - ołowiane czoło!!! Najpierw się zapierał, potem przyznał że coś tam przed wyjazdem podpisał, potem przyjął nominację i następnie się skruszył że skrzywdził kościół. Niełe domino. KULowska formacja duchowa!!! Mocna Filozofia - mocna w "dialogach operacyjnych" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cheerokeewitch Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre IP: *.sds.uw.edu.pl 05.01.07, 22:36 ...Platońskich dialogach operacyjnych...wszak abp Wielgus wszystko rodził z miłości do wiedzy - episteme Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre 06.01.07, 00:31 Wyobraź sobie, Cheerokeewitch, ze to właśnie dzięki KULowskiej filozofii wiele osób na świecie dowiedziało się że jest takie miasto jak lublin. W zasadzie mogę sie podpisać obydwiema rekoma pod wypowiedziami Przytomnego, z jednym wyjątkiem: ===================== WEdlug mnie lepiej sie stalo,ze tacy jak Wielgus brali na siebie role bufora i nie chodzili w chwale "nieposzlakowanych" bo gdyby ub-ecy zaczeli infiltrowac bezposrednio srodowiska studenckie to szkody bylyby nieporownanie wieksze. Teraz sie bardzo latwo wydaje oceny skazujace, choc w teczce Wielgusa nie znaleziono zadnego jego raportu jako tw tylko oswiadczenie, jkaie podpisywal kazdy starajacy sie w tamtym czasie o paszport. =================== Co to znaczy że "nie chodzili w glorii nieposzlakowanych"? Arcybiskup przecież szedł w zaparte tak długo, jak tylko było to możliwe. Po za tym nie uwierzę, że SBecja nie infiltrowała srodowiska studenckiego. To chyba raczej niemożliwe. A co do tego co on podpisał - to pozwól że zacytuję Rzepę : "Istnieją liczne, istotne dokumenty potwierdzające gotowość świadomej i tajnej współpracy ks. Stanisława Wielgusa z organami bezpieczeństwa PRL oraz to, że została ona podjęta - uznała Kościelna Komisja Historyczna. Abp Wielgus, odnosząc się do sprawozdania Komisji, zaprzeczył większości stwierdzeń zawartych w materiałach organów bezpieczeństwa PRL." Dla mnie najbardziej przykrą rzeczą jest moze nawet nie to, że Wielgus współpracował. Teraz po latach łatwo jest oceniać. Zalezało mu na rozwoju naukowym, chciał wyjechać, wydawało mu się ze to dla niego jest najważniejsze.Tragiczne jest to, ze przyszło mu zyć w systemie, który łamał ludzi. Uprzedzając :)) i osoby o podobnych poglądach - zaznaczam - nie usprawiedliwiam go.Ale tez nie potepiam. Myslę że ten publiczny wstyd jest dla niego karą bardzo wysoką. Bardziej przykre jest co innego - jego - po imieniu rzecz ujmujac - kłamstwo, w które zabrnął i za które teraz przeprasza. Niestety, ujawnia się tu jedna z głównych wad polskiego Koscioła instycjonalnego - pycha, nieumiejetność przyznania sie do błedów. Te wady doprowadziły kiedyś do Reformacji. Teraz zaś polscy hierarchowie, skostniali w swym uporze, doprowadzili polski Kościół do poważnego kryzysu. Pytanie brzmi, jak to sie wszystko zakończy. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prześmiewca Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre IP: *.centertel.pl 07.01.07, 16:37 I lepiej abyś się mylił w tym ostatnim zdaniu, bo nie masz na to dowodów a po bardzo logicznej ocenie tematu wychodzi z Ciebie prostaczek. Odpowiedz Link Zgłoś
marlon2006 No to przelećmy po nazwiskach prof.wszystkich ucze 06.01.07, 00:36 lni i okaże się, ze wszyscy sobie będziemy gratulować:) Odpowiedz Link Zgłoś
mika68 Ludzie, jak wy nic nie rozumiecie! Ta nominacja to 06.01.07, 00:41 nowa taktyka i strategia dyplomacji watykańskiej, mająca na celu pojednanie zwaśnionych Polaków, którzy w porę nie uporali się z tym problemem. To, że Watykan wiedział o wszystkim jest potwierdzone nie tylko słowami Wielgusa, ale z pewnością wiedział o tym wszystkim również JPII, gdyż cała spirala ujawniania agentów w KK ruszyła własnie po jego śmierci! Odpowiedz Link Zgłoś
marlon2006 Re: Ludzie, jak wy nic nie rozumiecie! Ta nominac 06.01.07, 01:35 No to raczej to pojednanie im nie wyszło. W każdym razie KK straci przynajmniej częściowo zaufanie wśród wierzacych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prześmiewca Re: Ludzie, jak wy nic nie rozumiecie! Ta nominac IP: *.centertel.pl 08.01.07, 23:48 Prawda.Nikt nie śmiał....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prześmiewca Re: No to przelećmy po nazwiskach prof.wszystkich IP: *.centertel.pl 08.01.07, 23:42 Przyznaję rację.Tak będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
4gwiazdki Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre 06.01.07, 09:07 Ostatni numer tygodnika nieklerykalnego FAKTY I MITY bierze w obronę abp Wielgusa i kategorycznie zaprzecza jakoby Wielgus wspólpracował z SB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolek Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.07, 18:33 A czy ktoś zauważył, że często to właśnie tacy wykładowcy z KUL jak Wielgus i Gilowska sprzedali by ojca własnego dla kariery.Wielgus ingresu nie odwołał a i Gilowska bez honoru-drugi raz została ministrem finansów.KULawy ten KUL!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jabbon Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre IP: *.marsoft.net 07.01.07, 16:14 a jak sie towarzysz wielgus ma do POPIEŁUSZKI, ktory dal sie zabic za prawde... Odpowiedz Link Zgłoś
blood_free Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre 07.01.07, 16:26 Chyba zbyt emocjonalnie oceniacie pana biskupa.To zadna hanba sluzyc krajowi za granica, a to, ze Polska byla podowczas Ludowa, w zaden sposob nie deprecjonuje go w moich oczach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ef Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre IP: *.it-net.pl 07.01.07, 16:26 slyszeliscie ten (po odczytaniu przez wielgusa decyzji) rozdzierajacy katedre glos mohera : NIE! NIE! NIE! NIE! NIE! NIE! ubaw po pachy :D:D proponuje wszystkim polakożercom obejrzec jeszcze to : wideo.gazeta.pl/wideo/0,0,3833787.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prześmiewca Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre IP: *.centertel.pl 08.01.07, 23:52 Bo mógł niewspółpracować. Odpowiedz Link Zgłoś
pep-per Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre 07.01.07, 16:36 Nie czytałem pozostałych postów, przez wielu Forumowiczów jestem uważany za miłośnika lewicy. Ale powoem tylko jedno. Nie można oceniać człowieka, biorąc pod uwagę tylko jeden z epizodów w jego życiu. Po roku 1978 (taka data pojawiła się na dokumentach ujawnionych przez media) ksiądz Wielgus zrobił wiele dobrego dla Kościoła, Kulu, Lublina, później Płocka.łatwo oceniać innych, ale czasem warto zastanowić się głębiej, dlaczego? Z jakiego powodu? Warto też w takiej pomyśleć nad sobą. Jak Ty postąpiłbyś w takim momencie? Jeśli nie znajdujemy się w danej sytuacji, możemy przypuszczać, że zrobiliyśmy inaczej. Ale czy byłoby tak, gdybyśmy stanęli "oko w oko" z wyzwaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prześmiewca Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre IP: *.centertel.pl 08.01.07, 23:54 Rozsądne stwierdzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brat Wielgusa Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 16:41 Podobno btat Wielgusa - ksiądz ma dziecko (syna) czy ktoś coś na ten temat wie więcej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ef Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre IP: *.it-net.pl 07.01.07, 17:06 a jego siostra urodzila zielonego ludka ( było ostatnio o tym w telewizji) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homo1 Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.07, 17:26 Łatwo nam oceniać innych, gromić ich za chwile słabości, wytykać palcami. Kto pamięta czasy komuny, ten wie, że niełatwo było być herosem. Wtedy odwaga miała swoją cenę. Nie wszyscy chcieli płacić. Mówię, "bom smutny i sam pełen winy". Jako katolik nie będę rzucał kamieniem, spróbuję zrozumieć i wybaczyć. Pamiętam pezecież, że "kto jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamień". Tylu chętnych dziś do kamienowania. A ja chciałbym spirzeć teraz w oczy tym, którzy łamali ludziom charaktery i życie, tym, którzy złamali abp. Wielgusa. Bo o nich jakbyśmy zapomnieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prześmiewca Re: Lublinowi gratulujemy KUL-u i Wielgusa-TW Gre IP: *.centertel.pl 09.01.07, 00:01 Nie patrzcie na mój nick ,"homo 1" masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joseph i lubelskiego Kononowicza- lubelskiego fulla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 14:09 disco polo Odpowiedz Link Zgłoś