Dodaj do ulubionych

Zięba: Macierewicz złamał prawo

20.02.07, 18:55
Przykre, że aktualna władza podejmuje tak bolesne decyzje w tak nieprzemyślany
sposób. Tym bardziej gdy dotykają one porządnego człowieka... Wyrazy szacunku
AS
Obserwuj wątek
    • Gość: cywil Re: Zięba: Macierewicz złamał prawo IP: *.marsoft.net 21.02.07, 02:02
      Jak długo jeszcze ten przygłup Macierewicz będzie bełtał w tym kraju?
      • Gość: Kaczoland Atakuje Re: Macierewicz złamał prawo - i to wiele razy! IP: *.dhcp.embarqhsd.net 21.02.07, 04:15
        Mam wciaz nadzieje, iz tego pana o dziwnym (paranoidalnym?)
        usmieszku ktos jeszcze porzadnie rozliczy za
        "zaslugi" dla kraju i jego obronnosci!
    • shawman Re: Zięba: Macierewicz złamał prawo 21.02.07, 13:44
      Kwestią czasu było to, kiedy fobie ludzi takich jak Macierewicz przestaną tylko
      męczyć ich samych i zagrożą bezpieczeństwu naszego państwa. Sytuacja z jaką mamy
      teraz do czynienia była do przewidzenia w momencie, gdy Kaczyńscy podjęli
      decyzję o powierzeniu temu panu tak odpowiedzialnego zadania, jak likwidacja
      WSI. Prezydent niestety już w momencie podejmowania tej decyzji zasługiwał na
      epitet, jakim obdarzył go Lech Wałęsa.
      • Gość: mleko chude Re: rewolucjonisci i kato-socjalisci rzadza! IP: *.natpool5.outside.ucf.edu 21.02.07, 16:28
        Coz, wydaje sie, iz Macierewicz i "szalone kaczory"
        doskonale sie uzupelniaja duchowo - bardzo podobna
        mentalnosc i "rewolucyjny zapal"!
        • shawman Onet - skarga Zięby 21.02.07, 23:39
          Na onecie - wiadomosci.onet.pl/1490887,11,item.html :

"Skarga urzędnika, który stracił pracę przez raport

Dyrektor gabinetu wojewody lubelskiego Maciej Zięba - który został odwołany ze
          stanowiska, ponieważ znalazł się na liście tajnych współpracowników WSI -
          zwrócił się ze skargą do Rzecznika Praw Obywatelskich. Uważa, że pozbawiono go
          możliwości obrony.
          - Rzecznik powiedział, że moje zgłoszenie ustne jest wystarczającym argumentem,
          żeby rozpocząć działania, natomiast prosił jeszcze o formalny wniosek pisemny,
          aby mógł pewne szczegóły poznać bliżej - powiedział Zięba.

Odwołany dyrektor oczekuje od Rzecznika pomocy w obronie swego dobrego imienia.
          - Chodzi o to, żebym miał możliwość jakiejś obrony - podkreślił. Zięba
          przyznaje, że w 1995 roku, gdy był konsulem w Montrealu, miał kontakty z WSI.
          Uważa jednak, że nie naruszył prawa, wykonywał czynności, które były związane z
          bezpieczeństwem państwa.
          REKLAMA Czytaj dalej

Zięba liczy również, że Rzecznik sprawdzi, czy nie zostało złamane prawo. Zięba
          uważa, że Antoni Macierewicz, autor raportu, powinien wnikliwie sprawdzić
          wszystkie dane, a to - jak argumentuje odwołany dyrektor - wymaga zapytania
          także "drugiej strony". Tymczasem - jak podkreślił - "nigdy nie był wzywany
          przed żadną komisję" ani nie poinformowano go, że jego nazwisko pojawia się w
          raporcie.

Poinformował, że wystąpi do ministra obrony narodowej o zwolnienie z obowiązku
          zachowania tajemnicy państwowej, bo inaczej nie będzie w stanie skutecznie się
          bronić.

- Straciłem stanowisko, dobre imię. Rodzina i bliscy czują się pokrzywdzeni
          potraktowaniem mnie jak pospolitego przestępcę. Mam też żal do wojewody, że w
          tak pochopny i pośpieszny sposób zdecydował się odwołać mnie ze stanowiska na
          podstawie samego faktu znalezienia się mojego nazwiska na jakiejś liście i
          publicznie nagłośnił, że utracił do mnie zaufanie. Ten fakt również opiszę w
          mojej skardze do Rzecznika - zapowiedział Zięba.

Według Zięby, RPO ma przeprowadzić analizę dotyczącą zgodności raportu z ustawą,
          na podstawie której został wydany i ewentualnie z konstytucją, a także sprawdzić
          zgodność tego dokumentu z ustawą o ochronie danych osobowych.

Rzecznik Praw Obywatelskich Janusz Kochanowski powiedział dziennikarzom, że już
          zlecił te czynności. Jak mówił, do tej pory tylko jedna osoba zwróciła się do
          niego o pomoc w związku z opublikowaniem raportu z weryfikacji WSI.

Nazwisko Zięby znalazło się w ujawnionym w piątek raporcie na liście osób
          "współpracujących niejawnie z żołnierzami WSI w zakresie działań wykraczających
          poza sprawy obronności państwa i bezpieczeństwa Sił Zbrojnych RP". Podano w tym
          dokumencie, że w 1995 roku Zięba został zarejestrowany jako współpracownik.

Również w piątek wojewoda lubelski Wojciech Żukowski odwołał dyrektora swego
          gabinetu."
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka