allex 05.03.07, 20:36 Szanowni Państwo zapomnielście o Bramie Gnojnej gdzie się znajduje zagadka dla autora quizu - stawiam piwo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Andrzej z Lublina Rozwiązanie i nie tylko IP: *.eburwd1.vic.optusnet.com.au 06.03.07, 11:19 Dlaczego nie bylo pytania o cene biletu MPK w czasach gdy byl basen na ul Grotgera Pozdrawiam z dalekiego Melbourne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Re: Rozwiązanie i nie tylko IP: *.centertel.pl 06.03.07, 12:30 60 groszy troleybus i 80 groszy autobus - o ile dobrze pamietam :-)Pozdrawiam z Lublina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee Re: Rozwiązanie i nie tylko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.07, 13:37 ... a ulgowy (studencki) - 20 gr ... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Rozwiązanie 06.03.07, 12:19 Furty Gnojnej lub też Bramy "Zasranej" już nie ma, choć była w świetle historycznych ustaleń na tyłach kamienicy położonej przy ul. Jezuickiej 19. Odpowiedz Link Zgłoś
clavi Za...rana brama? 06.03.07, 12:30 Dociek, na poważnie zapytam jaka jest "historia tej byłej już bramy" i dlaczego tak okropnie ją zwano? Podaj jakis link jeśli znasz. A żartem - jak to się stało, że nie skorzystałeś z okazji zaproponowania by podobnej nazwy bramę, furtę zainstalować (już bez odnośników do historii) przy którejś z posesji w okolicy Placu Łokietka? Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Za...rana brama? 06.03.07, 12:47 Wywożono tamtędy nieczystości, stąd "aromatyczna" nazwa. tnn.pl/szukaj.php?s_keyword=zasrana&Button_DoSearch.x=22&Button_DoSearch.y=5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee Re: Za...rana brama? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.07, 13:38 ... nie wywożono - wylewano... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
nabucco1954 bardzo ciekawa stronka...... 06.03.07, 13:43 już ja dodałem do ulubionych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anulaa Rozwiązanie IP: *.chello.pl 06.03.07, 14:41 buu..wymadże sie ale jest jeszcze brama rybna :)www.zabytkilublina.friko.pl/zabytki/rybna.htm no a trynitarska to nie jest brama tylko wieza i konieccc :P:P... sory ale jesli sie robi tego typu rzeczy tosie powinno posiadac pelna wiedze nie jakies ciekawostki :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazalogowana Re: Rozwiązanie IP: *.it-net.pl 06.03.07, 15:01 No, a jak już się ktoś wymądRZa, to niech to robi ortograficznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pbd2 I brama, i wieża IP: 193.0.116.* 13.03.07, 19:26 I jedno drugiemu nie przeszkadza. I w nazewnictwie (przynajmniej ja się zawsze w Lublinie spotykam z obiema nazwami w mowie mieszkańców), i w terenie budynek jest jednocześnie bramą i wieżą. PS Czy na miejscu Bramy, pardon, Zasranej coś obecnie stoi, czy może jest tam pusty plac? Bo może dałoby się ją odtworzyć - oczywiście bez efektów z cyklu "jak to naprawdę wyglądało w dawnych wiekach", brr! Ale sama brama - czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meesha Re: Rozwiązanie IP: 213.25.136.* 13.03.07, 21:41 Pytanie było o to ile bram PROWADZI na Stare Miasto, a nie ile się ich tam ZNAJDUJE czy też znajdowało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm... Re: Rozwiązanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.07, 05:49 Razu jednego w Lublinie zapytalam pewnego pana: Bardzo pana przepraszam, gdzie jest Brama Zasrana? Spojrzal na mnie zgorszony I rzekl wkurzony do zony: Ta dzisiejsza mlodziez - jaka niewychowana! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pbd2 Brama Zas... była na ul. Podzamcze IP: 193.0.116.* 31.03.07, 13:34 Znalazłem zdjęcie u Gawareckiego ("O dawnym Lublinie", Lublin 1986) - narożnik Szerokiej i Podzamacza, nad Podzamczem, tuż za skrzyżowaniem widać Bramę Zasraną - górą biegła ul Zamkowa. Dziś mniej więcej w tym miejscu odtworzona po wojnie ul. Zamkowa dotyka skarpy Wzgórza Zamkowego (zapewne Brama znajdowała się nieco na południe od dzisiejszej Zamkowej, przy odbudowie przesunięto ją bowiem nieco na północny zachód. Odtworzyć się więc niestety nie da, bo mamy inną konfigurację terenu, zmianę przebiegu ulicy, brak zabudowy itp. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś