Dodaj do ulubionych

UBek moze uczyc polskich pasterzy na KULu

01.04.07, 14:47
Abp Stanisław Wielgus wyjechał z Warszawy do Lublina, gdzie będzie pracował w
Katolickim Uniwersytecie Lubelskim, jego lustracji przed sądem cywilnym nie
będzie (..)Były metropolita warszawski ma powrócić do pracy w Katolickim
Uniwersytecie Lubelskim. Rzecznik uczelni Beata Górka powiedziała, że na
razie nie może oficjalnie potwierdzić tej informacji, ale jego powrót na
uczelnie jest oczywisty, ponieważ cały czas jest on zatrudniony na Wydziale
Filozofii KUL. Zastrzega, że arcybiskup może rozpocząć zajęcia najwcześniej
od nowego roku akademickiego, bo do września ma urlop bezpłatny na uczelni.
fakty.interia.pl/prasa/news/abp-wielgus-przeprowadzil-sie-do-lublina,890071,16
Koalboracja z kazda wladza stanowi zdaje sie baze funkcjonowania polskiego
KK.
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=60059538
Obserwuj wątek
    • dociek Re: UBek moze uczyc polskich pasterzy na KULu 01.04.07, 18:24
      Kariera "naukowa" na wybranej polskiej uczelni cywilnej była chyba mniej
      luksusową emeryturą dla "ex-służbowca specjalnego", w porównaniu do takiej
      spokojnej placówki zagranicznej w zasobnym lub tzw. ciepłym, "dewizowym" kraju.
      Ale i tacy "emeryci" - hmmmm... "naukowcy" się zdarzają także obecnie. Sam
      miałem wykładowcę przedmiotu już zapomnianego, aczkolwiek kiedyś obowiązkowego
      (niezależnie od kierunku studiów) - filozofii marksistowskiej, o którym wszyscy
      wiedzieli, że jest po "doktoracie z SB". Myślę, że największym nasyceniem
      takich naukowców cieszą się kierunki humanistyczne i społeczne (filologia,
      filozofia, prawo, administracja, socjologia, ekonomia, itp.)
    • Gość: absolwent ?UL Re: UBek moze uczyc polskich pasterzy na KULu IP: *.chello.pl 01.04.07, 18:51
      a Wielkim Kanclerzem ŻUL jest "Filozof" bo ta uczelnia KULem dawno już
      przestała być
      • Gość: prox Re: UBek moze uczyc polskich pasterzy na KULu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 23:32
        Ja wprost i wyraznie protestuje: czy ten skompromitowany facet - Wielgus (bo on
        juz dla mnie przestal byc pasterzem), nie moze - wzorem wielu uczciwych
        ksiezy , zamieszkac w dobrej celi "za zaslugi", np w klasztorze, w Gorach
        Swietokrzyskich np. tam gdzie beda mu podawac pod nos dobre jedzenie i ksiazki?
        No i nakaz modlenia sie za siebie i za ludzi pokrzywdzonych przezen? Albo .....
        do cywila .
        • Gość: * Re: UBek moze uczyc polskich pasterzy na KULu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 09:23
          I to jest ptoblem, przed którym bronią się rękami i nogami. Przecież poza
          funkcjonowaniem w tej organizacji nie wielu co kolwiek innego potrafii.
          Przejście do cywila jest dla nich równoznaczne z wyrokiem śmierci.
          • edico Re: Hmmm...... 04.04.07, 23:41
            serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34397,3965918.html
            195.94.209.197/artykul_w_niedzieli.php?doc=nd200711&nr=12
            wiadomosci.wp.pl/kat,1342,wid,8756586,wiadomosc.html?ticaid=13827&_ticrsn=5
            www.1917.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=926&Itemid=38
            www.bankier.pl/wiadomosc/Zgorszenie-w-diecezji-plockiej-czyli-co-ukrywal-abp-Wielgus-1555090.html
            priestspedophiles.com/diecezja.html
    • ponury_drwiacy_szyderca Witamy zagubioną owieczkę TeWu Greya :) 02.04.07, 09:25

• Gość: folkatka Re: Witamy zagubioną owieczkę TeWu Greya :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 10:07
        Nie to żebym broniła Wielgusa. Ale nazwanie go UBekiem to przegięcie. Troche
        umiaru by sie przydało.
        • Gość: Jadwiga Re: Witamy zagubioną owieczkę TeWu Greya :) IP: *.umcs.lublin.pl 02.04.07, 10:43
          Pokolenie III RP, a nawet to niewiele starsze (epoka Gierka) nie dopuszcza
          mysli, ze szereg dążących w tamtych skomplikowanych, czasach by uzyskać
          zamierzony cel, najczęsciej mozliwość wyjazdu za granicę podejmowało dwuznaczną
          decyzję podpisując umowę z UB, z góry zakładając, że tej umowy nie dotrzymają,
          a dla zamydlaenia oczu złożą nie szkodzacy nikomu meldunek. Nie zdawali sobie
          sprawy, jakie w przyszłości grozi im niebezpieczeństwo. Przy ocenie dokumentów
          formalnie obciążajacych wazna jest intencja i skutki. Profity agentów były
          zależne od ich aktywności, więc nic dziwnego, że własnymi pomysłami obarczali w
          meldunkach fikcyjnych informatorów. I to mści sie na tych, którzy kiedyś w
          przeszłości usiłowali wykiwać funkcjonariuszy UB. Martwi myślących,
          doswiadczonych przedstawicieli starszego pokolenia, że młodzi, od których
          obecnie zależy ludzki los nie chcą, czy nie umieja pojąć tych uwarunkowań
          minionego czasu i ślepo wierzą kłamliwym dokumentom wymyślanym przez pazernych
          na grosz, małych duchem, podłych ludzi. Doskonale wiemy, że od wieków jest
          wiele nieetycznych sposobów na łatwe bogacenie się, tylko ze nie kazdemu one
          odpowiadają.
          • Gość: * Re: Witamy zagubioną owieczkę TeWu Greya :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 14:03
            Dla tego spora część tych nobliwych moralistów za wszelką cenę chce się skryć
            (albo swoje czyny) dzisiaj pod jakąś czapkę :))
          • dociek Re: Witamy zagubioną owieczkę TeWu Greya :) 02.04.07, 14:13
            Przytrafiają się i takie przypadki, że "wysoki (moralny?) status" naukowca i
            tytuły posiadają nie tylko TW, ale i emerytowani etatowcy z branży.
    • Gość: lsm Re: UBek moze uczyc polskich pasterzy na KULu IP: *.lublin.mm.pl 02.04.07, 15:12
      I co z tego? Czy to ze byl TW oznacza ze nie ma wiedzy filozoficznej? Jedynie
      oznacza ze nie moze byc autorytetem moralnym.
      • Gość: bosman oczywiście lsm - ale tylko wtedy gdy to........ IP: *.centertel.pl 02.04.07, 15:46
        kościółkowy lub z PiS. Bo wszyscy inni: won na ryj na bruk! wy kapusie
        przebrzydłe!wy agenci! wy czerwone gnidy!!!!!
        Taka Kali-katomoralność - dla wybranych i swoich.
      • Gość: Paweł Re: UBek moze uczyc polskich pasterzy na KULu IP: 83.16.171.* 02.04.07, 16:33
        W rzeczy samej - jest wielu wspaniałych, niezastąpionych naukowców, którym
        zdarzyło się współpracować z SB; usunięcie ich z uczelni byłoby niepowetowaną
        stratą - przede wszystkim dla studentów.
    • Gość: jacek. Re: UBek NIE moze uczyc na KULu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 15:51
      Ja sie wypisuje z mszy, gdy zobacze Wielgusa w ornacie. On dla mnie jest "mniej
      niz zero". I tyle Lublin i KUL "zyska" na tym. A juz dawno pisalem: wielgus do
      skromnej celi, cieplej, z dobrym wyzywieniem , z dostepem do ksiazek i troche
      papieru do pisania wspomnien. Mam juz propozycje tytulu: " Ja-TW".
    • lurie1 pytanie niekatolika 02.04.07, 16:21
      Zawsze mnie w domu uczono, ze katolik to chrzescijanin (milosierdzie, kochaj
      blizniego swego, etc.)... Czyzby moi niekatoliccy rodzice czegos z Waszej
      teologii nie zrozumieli?
      • Gość: j. Re: pytanie niekatolika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 19:31
        Ubek to Ubek i co tu gadac. To nie ministranci zabili X. Jerzego i okolo stu
        innych , to tzw. "nieznani sprawcy". J.
      • edico Re: poruszasz bardzo trudny problem 02.04.07, 22:10
        Myślę, że ta notka prasowa uchyli rąbka tajemnicy:
        wiadomosci.onet.pl/1512462,11,1,1,item.html
        • lurie1 dzieki 02.04.07, 22:51
    • lurie1 dzieki, nie przyjmuje do wiadomosci 02.04.07, 22:56
      > Koalboracja z kazda wladza stanowi zdaje sie baze funkcjonowania polskiego
      KK. <

Kazda mniejszosc lubi ponarzekac na wiekszosc, ale tylko wiekszosc potrafi tak
      sobie dokopac!
      • edico Re: dzieki, nie przyjmuje do wiadomosci 02.04.07, 23:32
        lurie1 napisała:

> Kazda mniejszosc lubi ponarzekac na wiekszosc, ale tylko wiekszosc potrafi tak
        > sobie dokopac!
        Trudno nie przyznać Ci racji. A przekonanie? No cóż, więcej zależy od własnych
        chęci, niż dowodów. Wystarczy przypomnieć sobie Galileusza czy Kopernika :(
        • Gość: zorro Wielkie rzeczy... IP: *.lublin.mm.pl 03.04.07, 00:43
          Patriota z czasów PRL- służył władzy, która była. Nie widzę problemu.
          • edico Re: Chluba kościoła i narodu 03.04.07, 01:29
            "8334 księży zakonników ,zakonnic i aktywistów kościelnych - tyle liczyła
            agentura antykościelnego pionu SB w szczytowym pod tym względem roku 1984.
            Oznaczałoby to ,że po stanie wojennym prawie co trzecia osoba duchowna w tej lub
            innej formie współpracowała z SB"

(IPN "Metody pracy operacyjnej aparatu bezpieczeństwa wobec kościołów i związków
            wyznaniowych 1945-1989" ,Warszawa 2004)
    • Gość: szelka Re: UBek moze uczyc polskich pasterzy na KULu IP: 212.191.5.* 03.04.07, 10:38
      a mnie wcale nie o współprace tutaj chodzi najbardziej, kiedy myślę, ze ten
      człowiek juz na KUL wracać nie powinien. Tylko o to, ze skłamał. W moim
      niespełna trzydziestoletnim zyciu jeszcze za mało przeżyłam żeby oceniać, czy
      sama byłabym w stanie oprzec się nagabywaniom odpowiednich służb. Ale wiem
      jedno - nic teraz nie usprawiedliwa kłamstwa. A KUL- cóż podobno ma kształcić
      elitę kraju, tylko jak to zrobic takimi wykładowcami????
    • Gość: bleee Re: ktokolwiek z was bez winy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 12:26
      ... niech pierwszy rzuci kamieniem... bleee...
      • Gość: * Re: Katolicka moralność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 16:25
        Gość portalu: bleee napisał(a):

> ... niech pierwszy rzuci kamieniem... bleee...

Takie to przecież katolickie ;((
        Zawsze tylko brakuje odwagi cywilnej dla spojrzenia sobie w twarzi wyciągnięcia
        oceny według zasad, jakimi ocenia się innych ;((
        • Gość: bleee Re: ludzka moralność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 09:04
          ... to nie sprawa wyznania, ale człowieczeństwa... bleee...
          • edico Re: ludzka moralność 04.04.07, 11:16
            A może środowiskowej moralności?
    • lurie1 pytanie o sw. Piotra i Arcybiskupa? 04.04.07, 12:18
      szelka napisala: >a mnie wcale nie o współprace tutaj chodzi najbardziej, kiedy
      myślę, ze ten człowiek juz na KUL wracać nie powinien. Tylko o to, ze skłamał.<

Czy Sw. Piotr przyznalby sie do klamstwa, gdyby to nie Chrystus, a ktos inny
      przyciskal go do muru? Czy nie mozna zalozyc, ze Arcybiskup po tym, co
      przeszedl, bedzie lepszym (pokorniejszym?) pasterzem i nauczycielem niz ci
      wszyscy, co uwazaja sie za sprawiedliwych?(Przypominam, ze nie naleze do Waszego
      Kosciola!)
      • Gość: jacob Re: pytanie o Arcybiskupa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 15:18
        Glupie posty! Zdrada to zdrada i tyle. Co tu medrkowac. Won z zycia
        publicznego, won z nauczania studentow-naszych dzieci! Juz ktos tu pisal: do
        celi-modlic sie az do smierci.
        • Gość: * Re: pytanie o Arcybiskupa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 15:32
          W końcu sami rozpętali tę nagonkę nawet nie przypuszczając, że ktoś może
          potraktować ich w taki sam sposób, jak oni innych za współpracę z SB. Chowanie
          się teraz pod czapkę konkordatu czy innych niezbyt dobrze o nich świadczących
          pobekiwaniach i utyskiwaniach świdczy o mizerii tego środowiska.
          • Gość: bosman słusznie prawisz..... IP: *.lublin.mm.pl 04.04.07, 18:33
            i choćby po to by sami odczuli qrestvo własnego postępowania należy ich sekować
            na każdym kroku.
    • Gość: jas doczeka Re: UBek nie moze uczyc polskich pasterzy na KULu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 18:45
      Nie moze uczestniczyc w "procesie dydaktycznym" nawet na poziomie przedszkola.
      To zdeprawowany czlowiek i prymas powinien mu "poradzic" (czytaj: ROZKAZAC: )
      do klasztoru, modlic sie, nie pokazywac sie w purpurach, czarna sutanna
      wystarczy dla grzesznika. Jas doczeka.
      • edico Re: UBek nie moze uczyc polskich pasterzy na KULu 04.04.07, 18:47
        Pieronek wypowiadający się w imieniu Episkopatu jest innego zdania - bronić ich,
        jak Częstochowy :))
    • lurie1 z Panem sobie nie pomedrkuje, Panie Jacob! 05.04.07, 11:21
      Jacob napisal: > Glupie posty! Zdrada to zdrada i tyle. Co tu medrkowac.<

No rzeczywiscie Panie Jacob, z Panem sobie nie pomedrkuje! Bo zdaje sie
      musialbym tlumaczyc, kim byl sw. Piotr... Wesolych Swiat! (A wiem Pan
      przynajmniej, jakie to Swieta sie zblizaja?)
      • Gość: jas doczeka. Wielgus to nie moj profesor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 00:12
        Odmawiam sluchania jego wykladow i kazan. Nie jestem zacietrzewiony, :
        zdradzil, klamal? TAK. No to co tu gadac: nie zycze sobie by mnie i moje dzieci
        pouczal i .... nauczal. Za taki grzech KARA: zakaz wykladania, nauczania i
        zakaz gloszenia kazan. KARA!!!!!!!!!!
        • Gość: bosman Re: Wielgus to nie moj profesor IP: *.centertel.pl 06.04.07, 10:22
          problem w tym że każdy katabas, nawet ten który cie spowiada kłamie, nie żyje
          zgodnie z przykazaniami i regułą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka