Dodaj do ulubionych

Tajemnica kościelnego testamentu

11.06.07, 21:18
proboszcz Szymanski to "czarna eminencja". mieszkam w jego parafii od paru lat
to wiem conieco. Cwaniak jest i lubi rządzic. Nie zdziwila mnie zbytnio ta
sprawka z dzialka w Zemborzycach.
Obserwuj wątek
    • Gość: ludzik Re: Tajemnica kościelnego testamentu IP: 83.238.201.* 11.06.07, 22:02
      dzieki bogu w tej organizacji jest wiecej takich szymanskich. dzieki bogu i jego
      namiestnikom na ziemi wypisalem sie z tego UKLADU
    • Gość: BB Testamenty ustne to jeden wielki skandal!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 23:07
      W prawie cywilnym już dawno nie powino być ustnej formy testamentu - stanowi ona
      wielkie nadużyćie!! Byłem kiedśyś świadkiem, jak SR stwierdził nabycie spadku na
      podsatwie testamentu ustnego, sporządzonego przez starsza samotną Panią na rzecz
      sąsiadóew pewnen samotnej pani. właścicielki mieszkania w spłdzioelni. Sąsiedzi
      mieli otrzmać mieszkanie za "pomoc i opiekę". Szkopuł w tym, że ciało ś. p.
      Denatki rozkłądało się przez tydzień po zgonie, a dopiero wskutek fetoru
      zaalarmowano Policję!!
      • wampir35 Re: Testamenty ustne to jeden wielki skandal!! 12.06.07, 04:09
        Nawet przy ustnym testamencie sa pewne ograniczenia. Osoba będąca świadkiem
        ostatniej woli testatora nie może czerpać jakicholwiek korzyści z dyspozycji
        rozporządzenia majątkiem wyrażonej w tej formie. A w tym przypadku było inaczej.
        Nie osobiście, ale jednak - działkę przekazaną kościołowi odkupił po zaniżonej
        cenie brat proboszcza, czyli bliski krewny. Przekręt jakich wiele w naszym
        katolandzie.
    • Gość: ceke1 Tajemnica kościelnego testamentu IP: *.pronet.lublin.pl 12.06.07, 08:42
      ... to nie pierwsza "czarna afera" w tej parafi, przykładem może być sprawa
      Herbapolu .
    • Gość: Justi Tajemnica kościelnego testamentu IP: *.adsl.wanadoo.nl 12.06.07, 11:25
    • Gość: Justi Tajemnica kościelnego testamentu IP: *.adsl.wanadoo.nl 12.06.07, 11:31
      Troche mi nie pasuje do ksiedza, ze on bierze dzialke, kiedy jest zyjaca rodzina
      tego rolnika. A jesli rolnik przekazuje dzialke raczej kosciolowi, to jaki
      wielki wplyw ma kosciol w PL..
      • Gość: marcysia Re: Tajemnica kościelnego testamentu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 19:36
        po pierwsze ksiądz nei wziął tej działki tylko ona została ofiarowana
        kościołowi w testamencie zmarłego, a po drugie to co ma do rzeczy ze zeyje
        rodzina zmarłego, niby dlaczego ona powinna dostac tą działkę, jakoś wczesniej
        sie nei zainteresowała tym ze ten rolnik nie miał zbyt dobrych warunków do
        życia i mieszkała w zawalonej stodole czy czymś takim,z taka rodzina to nawet
        na zdjeciu się dobrze nei wychodzi wiec nie widze powowdów zeby mogła licyzc na
        cos ze strony zmarłego!!!i że w ogóel cos jej sie nalezało!! zreszta jak widze
        to ona nei robi wiekszych problmeów z tego wydarzenia tylko Zupełnie obcy
        ludzie których najmnije to dodtyczy!!
    • Gość: Nałkowsczanka Re: Tajemnica kościelnego testamentu IP: *.blue-net.com.pl 12.06.07, 19:29
      ja całe życie mieszkam w jego parafii czyli jakieś 25 lat bo ok. tyle z tego co
      pamiętam ma parafia (ja mam troszke więcej) i nigdy go nie lubiłam :/ a już
      zwłaszcza na wizytach duszpaterskich :/

mam do gościa głęboką wieloletnią awersję odkąd nie pozwolił nam urządzić w
      kościele jakiejś imprezy gwiazdkowej czy mikołajkowej dla najbiedniejszych
      dzieciaków a byliśmy wtedy u schyłku podstawówki oraz po tym jak oddelegował
      ukochanego księdza dzieciaków, ks. Stasia na jakąś wioskę :/

w ogóle nie bywam w kościele
      • Gość: 33 latek Księdza Stasia wszyscy żałowali, a jakie miał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 23:54
        fajne kazania!!
        • Gość: Nałkowsczanka Re: Księdza Stasia wszyscy żałowali, a jakie miał IP: *.blue-net.com.pl 13.06.07, 15:19
          a lekcje religii z nim były super :)

wszystkie dzieciaki go uwielbiały, w piłkę z nimi/nami grał...
          • Gość: marcysia Re: Księdza Stasia wszyscy żałowali, a jakie miał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 19:41
            to niby go tak na złosc wydelegował go na wies jakos nie chce mi sie w to
            wierzyc poza tym to ciekawe cyz on w ogóel ma az taka władze z eby to zrobic!!
            Przeciez księży różnie rozsyłaja po parafiach itd, i to czesto sie zdarza z
            ezmienia sie to bardzo szybko i jest znaczan zmiana miejsca tego wydelegowania;/
            • Gość: Nałkowsczanka Re: Księdza Stasia wszyscy żałowali, a jakie miał IP: *.blue-net.com.pl 14.06.07, 20:54
              być może, ale jako dzieciaki którym odebrano wspaniałego księdza tak to
              odczuliśmy i zapamiętaliśmy

ja myślę że on dla Eugeniusza był niewygodny z powodu tej przyjaźni z dziećmi :/

po tym jak Eugeniusz kilka lat temu na kolędzie mi przepowiedział rychły rozpad
              małżeństwa z powodu nie uczęszczania do kościoła nie lubię go jeszcze bardziej :/
            • Gość: folkatka Re: Księdza Stasia wszyscy żałowali, a jakie miał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 10:19
              to niby go tak na złosc wydelegował go na wies jakos nie chce mi sie w to
              > wierzyc poza tym to ciekawe cyz on w ogóel ma az taka władze z eby to zrobic!!
              > Przeciez księży różnie rozsyłaja po parafiach itd
              -------------
              Marcysiu
              uwierz mi że jest to możliwe. Sama znam podobny przypadek, kiedy proboszcz
              doprowadził do usunięcia bardzo lubianego przez młodzież katechety. Uzył swoich
              znajomości, różnych brudnych wybiegów i tamten ksiądz też wyladował na jakiejś
              pipidówce... W zamian przyszedł do szkoły ów proboszcz, a cała młodzież
              zrezygnowała z uczeszczania na katechezę. Historia ta wydarzyła się w jednym z
              lubelskich liceów, a znam ja od osoby która tam uczyła. Tak więc opisany powyzej
              przypadek ks. Stasia jest jak najbardziej prawdopodobny. Owszem, księża są
              rozsyłani, ale po pierwsze - specyfiką kleru diecezjalnego jest to, że rta
              rotacja nie jest aż tak silna jak w przypadku księzy zakonnnych, a po drugie -
              jak ktoś się sprawdza na jakims miejscu, to wcale nie jest przenoszony. Znam
              księzy którzy soedza na jednej parafii przez 20 i więcej lat.
          • Gość: Ptysiowaty Re: Księdza Stasia wszyscy żałowali, a jakie miał IP: 212.182.41.* 22.06.07, 12:16
            A pamiętacie jakie miał akwarium? I misie siedzące na szafie :)
      • Gość: marcysia Re: Tajemnica kościelnego testamentu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 19:38
        to jak nie bywasz w kosciele to co Ty mozesz wiedziec o sprawach z nim
        zwiazanych przeciez ty nawet odbrze swojego proboszcza nie nzasz;/, w oóle moze
        go mylisz z kims innym buahahaha
    • Gość: USTANIE Tajemnica kościelnego testamentu IP: *.pronet.lublin.pl 13.06.07, 09:16
      "Działkę przekazał ustanie nieprzytomny, umierający rolnik?"

Literówkę sobie poprawcie!
    • Gość: dd9999 Tajemnica kościelnego testamentu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 16:23
      Niech prokuratura zajmie się 1 wersją testamentu :wtedy świadkiem była Urszula
      Wilczek, ks. Szymański i ks. z Czubów, który po zaskarżeniu przez rodzinę
      testamentu wycofał swoje zeznania i wtedy na jego miejsce wskoczył nowy świadek
      mąż Piotr Wilczek. Ciekawe czy jest ślad po 1 wersji testamentu w papierach.

dd9999
    • Gość: bronia kolejny kwiatek sutannowy-głupie tłumaczenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 18:05
      "Kościelna fundacja łamała prawo z niewiedzy"
      Kilkuletni okres nieprzekazywania stosownych informacji o działalności Fundacji Budowy Świątyni Opatrzności Bożej do Generalnego Inspektora Informacji Finansowej (GIIF) wynikał z niewiedzy i niewłaściwego odczytania ustawy, a nie ze złej woli - zapewnił członek Zarządu Fundacji ks. Bogdan Leszczewicz.
      Dodał, że braki te zostały nadrobione i właściwe informacje o działalności Fundacji zostały przesłane we wtorek do GIIF.
      Ks. Leszczewicz ustosunkował się w ten sposób do artykułu, który ukazał się w środowym wydaniu "Rzeczpospolitej". Gazeta napisała, że budująca Świątynię Opatrzności Fundacja lekceważy obowiązki wynikające z ustawy o walce z praniem brudnych pieniędzy. Powołana przez kościół Fundacja Budowy Świątyni Opatrzności Bożej od kilku lat świadomie łamie prawo - wynika z ustaleń "Rz". Organizacja nie zgłosiła się do GIIF - odpowiedzialnego za walkę z praniem brudnych pieniędzy. Taki obowiązek nakłada na nią ustawa o przeciwdziałaniu wprowadzania do obrotu pieniędzy pochodzących z przestępstwa lub ukrywanych przed fiskusem.
      W związku z tym Zarząd Fundacji wydał oświadczenie, w którym napisał: "Pragniemy zaznaczyć, że w świetle dokonanych przez nas ustaleń, ok. 98,5 proc. przekazanych nam funduszy to głównie wpłaty różnych kościelnych osób prawnych (zwłaszcza diecezji lub parafii), które wpływają za pośrednictwem banku i nie budzą żadnych wątpliwości, o jakich mowa w ustawie. Pozostała część pieniędzy to drobne wpłaty osób indywidualnych, dokonywane niejednokrotnie drogą przekazów bankowych, a rzadko osobiście. Żadna z tych wpłat nie przekracza ustawowej granicy 15 tys. euro i nie budzi podejrzeń, o jakich mowa we wspomnianej w tym artykule ustawie".
      Ks. Leszczewicz wyjaśnił, że zaistniała sytuacja spowodowana była "nie złą wolą czy też brakiem dobrej woli, ale raczej brakiem właściwego zrozumienia tej ustawy". Dodał, że skoro pieniądze są wpłacane na konto Fundacji, to bank ma nad nimi kontrolę i Fundacja nie musi informować GIIF. Obecnie zostało to nadrobione i GIIF otrzymał informację o działalności Fundacji.
      "Rz" napisała, że Fundacja powinna m.in. zgłosić się do GIIF i powiadomić o swoim istnieniu, informować o wszystkich podejrzanych wpłatach na konto, prowadzić rejestr transakcji i przeszkolić swoich pracowników pod kątem przestrzegania ustawy. Zarząd fundacji nie był jednak skłonny do podporządkowania się zaleceniom MSWiA, mimo że urzędnicy przypomnieli jej, że za niedopełnienie tych obowiązków grozi kara do trzech lat więzienia.
    • a-ndrzej Re: Tajemnica kościelnego testamentu 14.06.07, 20:23
      Myslalem ze w tym chorym kraju nic mnie juz nie zaskoczy, ale nie, ale nie.
      Klecha moze jednym klamstwem wejsc posrednio w posiadanie atrakcyjnej dzialki,
      wykorzystujac umierajacego czlowieka. Gdyby Bog faktycznie istnial, powinien
      spuscic na niego wszysykie egipskie plagi. Albo nie, lepiej niech sprawi ze
      zadnemu klesze nigdy juz nie stanie ptazek. To by dopiero kara byla.
      • Gość: szafarz Re: Tajemnica kościelnego testamentu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 06:56
        I dalej wołajcie księży do domu do starych,schorowanych osób.Przecież bardzo wielu księży do seminarium poszło z przypadku (np.z uwagi na swą orientację seksualną albo też z powodu nieprzygotowania do życia itp).Bywa również i tak,że księża są większymi grzesznikami niż zwykły człowiek.Powszechnie mówi się,że wielu księży jest alkoholikami.Wielu z nich jest homoseksualistami czy nawet pedofilami.Są księża (a nawet biskupi),którzy prowadzą pojazdy pod wpływem alkoholu powodując wypadki śmiertelne.Są księża,którzy oszukują bliźnich,wyłudzają pieniądze,nie rozliczają się z urzędamiskarbowymi.Księży w wielu przypadkach nie "czepia się" prokuratura policja i sądy.
        Spowiadajcie się nadal.Wyznajcie księdzu jakie macie majątki.A napewno w ten sposób uszczęśliwicie swoją rodzinę.Ksiądz powie,że w trakcie spowiedzi (zmarły już) człowiek ofiarował mu swój majątek.
        Komu uwierzą?A no księdzu.
        Ale szkoda słów.I to miałbyć "zawód" społecznego zaufania.
    • Gość: Obiektywna Tajemnica kościelnego testamentu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 13:38
      Jestem parafijanką Miłosierdzia Bożego.
      Jako parafijanka apeluje do waszych serc i sumień, opanujcie się i nie piszcie
      głupot na temat Ks Szmańskiego. Nie zdajecie sobie sprawy jak niszczycie nie
      winnego człowieka fałszywymi oskarżeniami. Zapomnieliście co zrobił dla Naszej
      parafii. Od podstaw wybudował kosciół. Nasz kosciół jest jednym z
      piękniejszych obiektów sakralnych w Lublinie.
      Ks Szymański jest wartościowym człowiekiem czułym na biedę i krzywdę ludzką.
      Więc zweryfikujcie swój osąd i dajcie sobie spokój z wypisywaniem tej nie
      prawdy
      • Gość: obiektywny naprawd Re: Tajemnica kościelnego testamentu IP: *.zemborzyce.sdi.tpnet.pl 18.06.07, 20:20
        Parafianko 'obiektywna'-księża nie budują kościołów,oni tylko wyciskają kaskę z
        parafian i państwa-taka jest ich wąska specjalizacja,a do modlitwy wystarczy
        dom,krzyż na rozstaju i nie musi to być bunkier antynuklearny .
        • Gość: Obiektywna Re: Tajemnica kościelnego testamentu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 23:15
          Człowieku zastanów się co piszesz, od kiedy to państwo buduje kościoły?
          Twierdzisz, że kościoły są nie potrzebne, przecież do kościoła wnoszą nas na
          rękach rodzice abyśmy przyjęli chrzest, gdzie Przystepujemy do I Komuni
          Świętej jak nie w kościele. Powiedz mi człowieku gdzie zbierają się nasi
          najbliżsi, aby nas pożegnać gdy wstępujemy do krainy życia wiecznego.
          Oczywiście do kościoła. Jak możesz nazwać dom Boży bunkrem.
    • leniak hmm Księże Janie 19.06.07, 15:53
      nie dobrze się znaleźć na językach w takim kontekście...
      masz w dziekanacie nielichą aferę - szczerze współczuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka