clavi 07.08.07, 09:10 "Za dziesięć lat w naszym kraju będzie tylu religijnych Żydów, ilu przed wymuszoną imigracją w 1968 r. - zapowiada rabin Burt Schuman. Judaizm reformowany podbija Polskę". www.tvn24.pl/-1,1517159,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
clavi Re: Judaizm wraca do Polski 07.08.07, 09:27 Ale nie nalezy ich laczyc z parciem na likwidacje lubelskiego dworca PKS lansowanym przez niektore media. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro Re: Judaizm wraca do Polski IP: *.lublin.mm.pl 07.08.07, 10:20 Pozyjemy, zobaczymy. Patrzę bez emocji na tego typu sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
clavi Re: Judaizm wraca do Polski 08.08.07, 08:35 Brak emocji oznacza czasem obojetnosc. Tymczasem w kazdej waznej sprawie nalezy miec wlasne zdanie. Choc czasem nie warto go wyrazac. Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 Re: Judaizm wraca do Polski 07.08.07, 10:33 No wreszcie się zdecydowali. Skończą się bajeczki o tym, że w Polsce nie ma Żydów. Niech wrócą do swoich nazwisk, niech nie ukrywają swojej tożsamości, korzeni. Niech kultywują swoją kulturę, tradycje i zwyczaje otwarcie, jak np. Cyganie. Skoro przewodzi im rabin Burt Schuman, aktywny rzecznik wyświęcania gejów i lesbijek na rabinów, to możemy się zapewne spodziewać wykorzystania sprawdzonych metod środowiska biedroniowego. A więc Dzień Dumy Żydowskiej i kampania medialna - "Niech nas zobaczą". Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Judaizm wraca do Polski 07.08.07, 10:46 Ty zawsze swoje, pseudoantysemito! Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 Re: Judaizm wraca do Polski 07.08.07, 10:59 joannabarska napisała: > Ty zawsze swoje, pseudoantysemito! No wreszcie się doczekałem, <joannabarska> przejrzała na oczy i zrozumiała, że zarzucany mi wcześniej antysemityzm, to bzdura!!! Jest to dla mnie pewne zaskoczenie i czuję się nieco wzruszony. Mam tylko nadzieję, że <joannabarska> jako znana na forum purystka językowa, zna znaczenie słowa, którego użyła: PSEUDO- w złożeniach: fałszywy; rzekomy; zmyślony; fikcyjny; nierzeczywisty. Odpowiedz Link Zgłoś
pytacze elan, komu jesz z reki...???? 07.08.07, 11:25 bo ze ktos cie dokarmia laskawie, to pewne, tylko kto...??? Oto jest pytanie...!!! Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 Re: elan, komu jesz z reki...???? 07.08.07, 11:31 Jest jedna taka, blondynka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: elan, komu jesz z reki...???? IP: *.chello.pl 07.08.07, 17:47 elan wyczuł koniunkturę:) Ja także niesmiało wspomnę, że Żydów zawsze podziwiałam: za ich solidarność, za światłe umysły, za umiejetność radzenia sobie w trudnych sytuacjach (wcale nie chodzi mi o zwiedzanie Majdanka). Tylko mogliby bardziej zadbac o te swoje majątki, które odzyskują, bo przedstawiają niezbyt estetyczny wygląd. Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 P. Barskiej się poplątało... 10.08.07, 20:00 Można nie znać osobiście czy dokładnie Żydów, a mimo to być antysemitą. Te dalsze wywody p. Barskiej wyglądają raczej na zacieranie śladów swojej uprzedniej językowej pomyłki. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joaska Re: Judaizm wraca do Polski IP: *.lublin.mm.pl 07.08.07, 18:54 lanie13, celowo dodałam pseudo, bo - wybacz - swiadczy to o moim przekonaniu, ze Ty prawdziwego Zyda, takiego jakiego mozna dzis znac jedynie z przedwojennych fotografii, nie widziałes ( o samej rozmowie juz nie wspominam) ż y w e g o na własne oczy, a swoje poglądy probujesz ksztaltowac na tendencyjnych tekstach. Stąd taki efekt,jaki widzę. Przekonałam sie w swym dośc długim zyciu, że Zydzi są bardziej rózni niz obecni tu internauci. Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 Ekscelencja prywatnie? 10.08.07, 21:09 W dzisiejszych wiadomościach TVP podano, że w uroczystościach pogrzebowych kardynała Jean-Marie Lustigera, Polskę reprezentował kard. Józef Glemp, kard. Franciszek Macharski oraz Lech Wałęsa. Z innych mediów dowiadujemy się, że w pogrzebie tego wielkiego człowieka kościoła katolickiego, który miał korzenie żydowskie, uczestniczył również Ekscelencja Życiński. Pytanie - prywatnie, oddając hołd wielkiemu rodakowi? Ciekawe kiedy w Polsce, wzorem Francji, nie będzie się przemilczać żydowskiego pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek a potem się powtórzy 68 IP: *.lublin.mm.pl 07.08.07, 20:48 biorąc pod uwagę że Żydzi szantażują Polskę i próbują wymusić 60 mld dolarów(wg wypowiedzi głównego żyda cytowanej w PAP), to że idziemy pełną parą do eurosojuzu, uległość wobec USA(a oni też naciskają byśmy dawali kasę) oraz to że u nas rządzą euromaniacy, można założyć że tę kasę wypłacimy. Oczywiście nie będzie to płacone ludziom konkretnym za konkretne straty ale przeróżnym organizacjom. Gdy taki szmalec wylegnie na ulicę w Polsce znajdzie się tyle Żydów ile milionów będzie do otrzymania. Tak więc szuman może mieć rację. Jedna moja koleżanka jak latała do USA to zmieniała krzyżyk na antysemitym Polaków i już przerabia któeś z kolei stypendium Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: a potem się powtórzy 68 07.08.07, 21:37 Wypisujesz,Jacku,brednie. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Wraca? A tak było kiedyś... 07.08.07, 21:59 Żydzi i Polacy mieszkali w jednym kraju,RP, ale ich koegzystencja nie należała do najłatwiejszych. Były to społeczeństwa, które niewiele łączyło. Najczęstszą przyczyną wzajemnych stosunków była rywalizacja ekonomiczna. W dwudziestoleciu międzywojennym nie dochodziło do zmasowanych pogromów, niemniej jednak Żydzi byli atakowani nie tylko w prasie, ale również przez bojówki prawicowych i nacjonalistycznych organizacji. W 1937 roku na wyższych uczelniach zaczęto wprowadzać tzw. getto ławkowe, czyli izolację studentów żydowskich w czasie wykładów, co było powodem protestów środowisk żydowskich jak również antysemickich ekscesów. Nacjonaliści polscy żądli również ograniczenia liczby studentów żydowskich (oraz innych narodowości) na uczelniach, w myśl stosowanej jeszcze w zaborze rosyjskim tzw. zasady numerus clausus. Kryzys gospodarczy lat 30. oraz bojkot sklepów żydowskich ogłoszony przez organizacje prawicowe doprowadził do upadku wielu żydowskich przedsiębiorstw, często niewielkich firm rodzinnych, co spowodowało zubożenie znacznej części społeczności żydowskiej. Antysemityzm i bieda były głównym powodem przedwojennej emigracji wielu Żydów polskich do Palestyny i USA. "Głupie myśli ma każdy, ale mądry je przemilcza". (Wilhelm Busch) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lubelak Re: Wraca? A tak było kiedyś... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.07, 22:13 rozumiem, że twierdzisz, że przed wojną Żydzi byli cacy a Polacy be? Polacy uciskali, gromili i zmuszali do emigracji? no cóż twoja znajomosc histori jest nikła. a przede wszystkim pasuje tu powiedzenie góralskie: gó.. wiesz, na g... sie znasz to o g... sie wypowiadaj. Oczywiście Zydzi nie chcą żadnego odszkodowania? no a te ponad 60 mld $ wymyślił Rydzyk? Boże widzisz i nie grzmisz. czasem jestem w szoku jak czytam niektore wypociny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Wraca? A tak było kiedyś... IP: *.lublin.mm.pl 07.08.07, 23:17 obawiam się że dochodzimy do czasów gdy tacy ludzie jak barska będą nami rządzili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joaska Re: Wraca? A tak było kiedyś... IP: *.lublin.mm.pl 08.08.07, 13:13 Nie martw sie, bo moje zdrowie juz nie, no i lata. Bylebyś Ty, wesoły Jacusiu, nie rządził, bo wtedy moze z uwielbieniem wspominalibysmy nawet PiS... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman spoko jacenty IP: *.centertel.pl 08.08.07, 15:42 najważniejsze by nie rządzili tacy jak ty :-)I będzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: spoko jacenty IP: *.lublin.mm.pl 08.08.07, 23:49 jako wyznawca libertarianizmu, nie mam szans na rządzenie, ponieważ te idee są zrozumiałe i akceptowalne dla około 3% społeczeństwa. Ja się opieram na wolności człowieka, jego prawie do własności i odpowiedzialności za samego siebie. Wy zabieracie ludziom pieniądze i dajecie swoim hienom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman dlatego macie poparcie.... IP: *.centertel.pl 09.08.07, 11:44 3% - oby! Odpowiedz Link Zgłoś
clavi Re: Wraca? A tak było kiedyś... 08.08.07, 08:41 Forum bywa miejscem gloszenia bardzo kontrowersyjnych pogladow. Czesto mamy tu przyklady ostrej polaryzacji stanowisk. Jak odsiac plewy od ziarna? W przypadku piszacych w tym watku forumowiczow, ktorych uznalem za "niereformowalnych" stosuje znana metode "wylacz nieprzyjaciol" w ustawieniach konta. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman ech lubelaku - gratuluję logiki IP: *.centertel.pl 08.08.07, 15:41 w jaki sposób wyciągnąłeś takie właśnie wnioski z wypowiedzi P.Barskiej - nie mam pojęcia :-) A co do znajomości historii - twoja wiedza aż tak rozległa? Czy dlatego że poparta trzema gównami? A może jakieś argumenty, fakty lub tp? Samo g....o to mało nawet jeśli w trzech postaciach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Re: Judaizm wraca do Polski IP: *.centertel.pl 08.08.07, 15:46 a kiedykolwiek wyszedł? Lepiej mieć do czynienia z mądrymi Żydami niż z Polakami z Bożej łaski - ciemniakami bez rozumu, wykształcenia i kultury, nieudacznikami umiejącymi tylko nachlać się, płodzić podobnych sobie, całującymi katabasów w rzyć i drącymi mordę :precz z.....(tu wstaw odpowiednią narodowośc w zależności od sytuacji). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Judaizm wraca do Polski IP: *.lublin.mm.pl 08.08.07, 23:52 biedny człowieku, a co zrobisz jak będziesz miał do czynienia z głupimi Żydami i mądrymi Polakami? Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Judaizm wraca do Polski 09.08.07, 00:05 Zwłaszcza mądrymi z dzisiejszego rządu... Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Warto cos tam jednak wiedzieć 09.08.07, 00:11 www.rumburak.friko.pl/ARTYKULY/religia/judaizm/index.php Zgadzaj się lub nie, ale przynajmniej poszperaj i tu czy tam zatrzymaj oko! "Głupie myśli ma każdy, ale mądry je przemilcza". (Wilhelm Busch) Odpowiedz Link Zgłoś
wampir35 Re: Warto cos tam jednak wiedzieć 09.08.07, 00:21 joannabarska napisała: > www.rumburak.friko.pl/ARTYKULY/religia/judaizm/index.php > Zgadzaj się lub nie, ale przynajmniej poszperaj i tu czy tam > zatrzymaj oko! > "Głupie myśli ma każdy, ale mądry je przemilcza". (Wilhelm Busch) Ale wszelką nadzieję na sowitą zapłatę porzuć już na wstępie. Źle się dzieje w państwie duńskim... fotozrzut.pl/zdjecia/ade52236c0.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Warto cos tam jednak wiedzieć 09.08.07, 00:40 Z takie pieniądze takiej klasy fachowiec? Powariowali nad Wisłą! (Patrz: link wyzej) Odpowiedz Link Zgłoś
clavi Re: Warto cos tam jednak wiedzieć 09.08.07, 09:08 Nie patrzylem na te zdjecia. Odnosze sie jedynie do wypowiedzi o panstwie dunskim... Jesli zle sie w nim dzieje to zawdzieczamy to glownie politykom, roznych opcji, takze obok "przystawkowych" tym opozycyjnym. Ostatnio PO sie jakby zreflektowala hamijac przebieranie nogami w pedzie do rzadu facowcow; majac zapewne na mysli wlasny interes partyjny i zle doswiadczenia z przeszlosci (wiecej na ten temat w "Rzepie") Obecny rzad - to rzeczywiscie najgorszy rzad po 1989r, z tym ze lepszego jeszcze nie bylo. I sie nie zanosi. Czas plynie, Polacy sie kloca, narody sie smieja. Robta tak dalej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman clavi!!!! IP: *.centertel.pl 09.08.07, 11:47 ty chwalisz rządy z przed 1989r? Ja cię kręcę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman do jacka IP: *.centertel.pl 09.08.07, 11:48 jak to co? - dogadam się. Z madrym zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś