Dodaj do ulubionych

Wyjazd camerem do Chorwacji

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.01.11, 21:57
Witam

Znajmomi zacgęcaja nas na wyjazd kamperem do Chorwacji.
Nigdy nie bylismy w tym kraju, nigdy tez nie jechalismy kamerem.
Mam pare pytan do osob, które tam juz były i maja jakies dosiwadczenie jezeli chodzi o podroz tym srodkiem lokomocji!
1)Czy taki wyjazd bedzie duzo drozszy?
2)Nie moge sie doczytac jak za kamera płaci sie na polach namiotowych, placi sie za kamera i dodatkowo za kazda osobe czy tylko po prostu za samochod?
3)jak sie jezdzie takim samochodem w chorwackihc warunkach?Slyszalem ze w wielu mijescahc jest tam dosc stromo wiec moze to byc dosyc trudne i chyba niebezpieczne?
4)Czy taki wyjazd sie ogolnie opłaca czy lepiej jechac samochodem.Sam koszt kampera na dwa tygodnie to juz bedzie ze 4-5 tysiecy złotych.
Bede wdzieczny za informacje gdzy na razie jestesmy na etapie planowania podrozy i nie wiemy jaka opcja bedzie najlepsza???
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: Wyjazd camerem do Chorwacji 16.01.11, 22:07
      Pod względem finansowym,wypożyczenie kampera w Polsce,jazda do CRO i tam opłaty na kempingach-bez sensu.
    • dokto Re: Wyjazd camerem do Chorwacji 17.01.11, 08:09
      Gość portalu: Cromanik napisał(a):

> 1)Czy taki wyjazd bedzie duzo drozszy?

W porównaniu do czego?
      > 2)Nie moge sie doczytac jak za kamera płaci sie na polach namiotowych, placi si
      > e za kamera i dodatkowo za kazda osobe czy tylko po prostu za samochod?

Z tym jest róznie. Warto każdy planowany kamp wyśledzić w necie.

> 3)jak sie jezdzie takim samochodem w chorwackihc warunkach?Slyszalem ze w wielu
      > mijescahc jest tam dosc stromo wiec moze to byc dosyc trudne i chyba niebezpie
      > czne?

We Włoszech, w Austrii są drogi po których kamperami nie należy (być może że nawet nie wolno) się poruszać - wąsko, stromo. Są w PL kluby kamperowców, za niedługo pojawią się targi turystyczne gdzie oni bywają - warto pojechać i nawiązać kontakty.

> 4)Czy taki wyjazd sie ogolnie opłaca czy lepiej jechac samochodem.Sam koszt kam
      > pera na dwa tygodnie to juz bedzie ze 4-5 tysiecy złotych.

SAmochodem na pewno taniej, pytanie co ze spaniem.

> Bede wdzieczny za informacje gdzy na razie jestesmy na etapie planowania podroz
      > y i nie wiemy jaka opcja bedzie najlepsza???

Powiem Ci dlaczego ja, mimo że mnie też wyprawa kamperem nęci, jak na razie się nie zdecyduję na taki wyjazd:
      - nie mam własnego pojazdu a wypożyczenie w PL jest dla mnie za drogie,
      - nie bardzo rozumiem tych dziennych ograniczeń w długości trasy,
      - i to co najważniejsze to jeżdże na wakacje nie żeby tkwić w jednym miejscu ale rozbijam obóz i eksploruję bliższą lub dalszą okolicę - przy kamperze bylo by to mocno niewygodne,
    • big__mama Re: Wyjazd camerem do Chorwacji 18.01.11, 07:49
      Jako, że sama chciałam zorganizować sobie taki wyjazd pozwolę się podzielić moimi spostrzeżeniami. Wyjazd kamperem jest w mojej opinii dużo droższą imprezą niż jazda autem i wynajęcie kwater na miejscu/rozbicie namiotu na kampingu. Musisz oprócz kosztu wynajęcia samego kampera doliczyć: wyższe koszty benzyny, wyższe opłaty za autostrady oraz opłaty na kampingu. Minusem kampera jest też fakt, że nie wszędzie nim wjedziesz (Hvar odradzałabym jeśli to miałaby być pierwsze Twoja wyprawa takim wozem) a i samo zwiedzanie nim jest utrudnione (zaparkowanie kampera w Dubrowniku może być kłopotliwe).
      Generalnie jeśli ktoś jest miłośnikiem tego typu wypoczynku i nie musi się liczyć z kosztami, to do Chorwacji może jechać. Jeśli jednak koszty wakacji są sprawą priorytetową to chyba jednak wyprawa samochodem będzie tańsza.
      • Gość: derek12 Re: Wyjazd camerem do Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.11, 16:54
        Byłem dosyć droga sprawa.Wypożyczonym w szczególności.I to nie to forum.Wpisz w wyszukiwarkę camperteam.Miłego studjowania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka