Dodaj do ulubionych

Referendum!!!!

29.06.03, 23:57
Wracam do domu i co widzę ze niedługo będę po ciemku wracał!!!

W tamtym tygodniu wraca do domu a tu w MPK burdel i nowy hiper w Lublinie.

Miesiąc wcześniej dwie działki dla kleru z złotówke (a może z lekami im się
pomyliło).

Działki sprzedać dla inwestorów (nawet hipermarketowych) i oświecić lublin.
niedługo wejdze godzina policyjna (albo pruszkowsko-życińska) bo nie będzie
można jeździć po ciemku bo wypadkowość wzrośnie!!!

Ludzie, mam pytanie ile trzeba zebrać podpisów żeby było referendum
odwołujace Pruszkowskiego i tą całą bande debili (RM)???? Ja juz robie
listę.

Pomozecie ????

Pozdrawiam!!! :)

PS. Aż boję sie cobędzie jak jutro wrócę do domu!!!
Obserwuj wątek
    • mike79 Re: Referendum!!!! 30.06.03, 00:10
      mozesz mnie wpisac drugiego zaraz za soba na liscie !! a mysle ze wiekszosc
      forumowiczow takze bylaby za odwolaniem RM ! i nie tylko forumowiczow, ale i
      mieszkancow Lublina ! Jetbang - poczekajmy, jak sie zrobi ciemniej to latwiej
      bedzie o poparcie !!
    • Gość: uska Re: Referendum!!!! IP: *.telprojekt.pl 30.06.03, 00:11
      Podzielam opinie!
      Jeszcze wiele wody w Bystrzycy upłynie zanim coś się zmieni w tym mieście. A
      może poprawa na lepsze sie zacznie kiedy skończą się działki do sprzedania i w
      końcu trzeba bedzie zacząć myśleć.
      Proponuję obecnym radnym odejść na emeryturę i zacząć robić na drutach.
      Do niczego więcej się nie nadają. Zamiast łapać inwestorów niech lepiej zaczną
      łapać oczka.
      Pozadrawiam!!
    • daguska Re: Referendum!!!! 30.06.03, 00:37
      Dopisuję sie do listy!
      Pan Pruszkowski w ramach weny tworczej podczas spotkania przedświątecznego
      pożyczył kiedyś pracownikom wiecznego odpoczynku więc ja będę trochę mniej
      poetycka i życzę mu spoczynku!
      Widząc ciemnośc za oknami mam wrażenie że apokalipsa się zbliża!
      Skoro zafundował sobie podwyżkę za zwiększenie obąwiązków którym nie jest w
      stanie podołać to niech wybierze sobie mniej obciążające zajęcie a nam może
      niech ktoś inny poświeci kto nie zatrzymał się w rozwoju na lampie naftowej.
      Pozdrawiam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • nocny_marek Re: Referendum!!!! 30.06.03, 01:05
        Duch Lukaszewicza brodzi po okolicy, oby spedzal sen z powiek pana prezydenta.
        A pomyslec, ze juz w czasach starozytnych pewien typ imieniem Prometeusz
        stracil watrobe, zeby zapewnic ludzkosci swiatlo. Pewnie pan prezydent jest z
        tych, co wola watrobe tracic z innych powodow!
    • dociek Re: Referendum!!!! 30.06.03, 01:28
      Nie zapomnijcie o mnie. Nie cierpię takich obłudnych i nawiedzonych krętaczy!
    • jetbang Re: Referendum!!!! 30.06.03, 07:38
      Dzieki za poparcie!!!

Tak mi się zdaje ze czeka nas ciężka praca bo trzeba by było zebrać około
      20000 podpisów (przynajmniej tak mi się kojarzy choć nie na 100% pewny tego
      jestem) pod wnioskiem o referendum. Ale jest to możliwe!!!

Czy ktoś jeszcze dołączy???

Pepper a Ty ???? Może ktoś jeszcz nam pomoże????

• Gość: ksia78 Re: Referendum!!!! IP: *.one.pl 30.06.03, 08:17
        Dopiszcie mnie na liste!
        A moze by tak prusakolep kupic...:-))
        kasia
      • dociek Re: Referendum!!!! 30.06.03, 08:21
        Wydaje mi się, że dobrą i prawdopodobnie efektywną metodą na uruchomienie
        zbierania tychże podpisów jest rozpropagowanie niniejszej idei na wszystkich
        uczelniach, w samorządach i organizacjach studenckich, młodzieżowych
        organizacjach para-politycznych (poza rzecz jasna, wyszczerbionymi i
        wszechpolakami) oraz ewentualnie wśród uczniów szkół średnich. W związku z tym
        wchodzi w rachubę raczej okres jesienny. To musi być coś na
        kształt "Orkiestry...". W ten sposób można pozyskać aktywistów do zbierania
        podpisów do wniosku o usunięcie władz miejskich. Mamy w Lublinie prawie 80
        tys. samych studentów (wg prof.Pomorskiego). To prawda, że zdecydowana
        większość to przyjezdni, ale to w nich walą niektóre chore decyzje bandy
        Prusaka. Może taka "dźwignia" okazać sie skuteczna technicznie. Pytanie
        zasadnicze! O procedurę! Czy jest możliwe prawnie takie działanie? Ile
        potrzeba dokładnie podpisów? Czy jest to skuteczne?! Wiem, że jedna próba
        podobnej inicjatywy w związku z budową kościoła wbrew woli mieszkańców na
        os.Słowackiego (LSM) spełzła na niczym z racji zbyt małej ilości podpisów. Ale
        to było za poprzedniej kadencji RM. Teraz zmienione są zasady ordynacji
        wyborczej do RM i na prezydenta i w związku z tym, może być z
        takim "referendalnym" obywatelskim odwołaniem jeszcze więcej problemów. Kto to
        wie dokładnie, niech się tu wypowie powołując na podstawy prawne!!! Następne
        pytanie! Co dalej i kto? Czy przypadkiem nie otworzymy puszki Pandory dla
        jeszcze większych od Pruszkowskiego i PiR-u popaprańców? Teraz wydaje nam się,
        że niemożliwe by tacy się znaleźli, ale... dobrze wiem jakie nawiedzone,
        pojeb*** "geniusie" wchodzą w skład np. rad pomocniczych RM.
        A propos, były Prezydent P.Bryłowski jest prawnikiem, a tamtą
        akcję "kościelną" podjęła z mieszkańcami osiedla posłanka I.Sierakowska.
        • jetbang Re: Referendum!!!! 30.06.03, 08:33

Właśnie!!! Może by tak o takich ludzi jak Iza lub Paweł podpiąć????
          Zawsze ma się większą siłę przebicia jak stoi za tym ktoś znany!!!

Pogadajcie ze swoimi czy firmowali by swoimi nazwiskami???

Z Pawłem Bryłowskim będę się widział w tym tygodniu i pogadam.

• jetbang Re: Referendum!!!! 30.06.03, 08:33
            Aaaa zapomniałem czy samorząd studencki, rektorszy i dziekani też by
            pomogli????

• dociek Re: Referendum!!!! 30.06.03, 08:35
      Pytanie kolejne, nie mniej istotne!
      Środki!!! Kto będzie na akcję wykładał kasę, bo przecież trzeba chyba jakoś
      nagłośnić sprawę, a to niestety, może sporo kosztować! Ja, np. już z góry nie
      mogę niczego większego zadeklarować, a przecież studentom i uczniom oraz ich
      rodzicom też się nie przelewa, zwłaszcza w naszym "zasobnym" regionie.
    • Gość: **** Re: Referendum!!!! IP: *.ltk.com.pl 30.06.03, 08:35
      To nie jest tak,że ja jestem za referendum i dopisz mnie do listy.W tym miejscu
      należy sobie zdać sprawę,że lista osób będących za odwołaniem Pruszkowskiego
      powinna zawierać odpowiednie rubryki:Nazwisko imię,adres zamieszkania,Nr dowodu
      osobistego,PESEL i podpis osoby popierającej odwołanie Pruszkowskiego.
      Jeśli jesteście za odwołaniem Pruszkowskiego,należało by utworzyć
      komitety,zebrać wolontariuszy i zbierać podpisy.Jeden tego nie zrobi.Nie można
      rónież tego zrobić przez internet.
      Należało by więc również rozglądnąć się za odpowiednimi kandydatami na
      prezydenta i na radnych.Im również należało by zrobić kampanię wyborczą.
      Myślę,że sprawanajlepiej by "wypaliła" gdy rozpocznie się rok akademicki.
      Ale podpisy o odwołanie Pruszkowskiego (a może i całej rady miasta) można by
      zebrać.Oszołom na stanowisku prezydenta miasta,to bieda dla miasta.
      • jetbang Re: Referendum!!!! 30.06.03, 08:48
        właśnie o to mi chodzi!!!

Tu na forum szukam kandydatów na wolontariuszy - do pomocy przy zbieraniu
        podpisów.

Kandydata mam jednego od zawsze - Paweł Bryłowski. Możecie zgłaszać swoich.

A dla tego ten bo tego znam i wiem że by się sprawdził bo już się sprawdził!!!

A podpisy to tak jak mówię możemy zacząć zbierać teraz a dokończyć po
        wakacjach!!! Pesel adres itp - tego nie musisz mnie uczyć bo kilka razy
        zbieraliśmy - wybory parlamentarne, samorządowe, komunikacja nocna itp.

Jesli chcesz pomóc to spoko ale moim zdaniem trzeba zebrać conajmniej około
        20 - 30 wolontariuszy żeby każdy około 1000 podpisów zebrał. Mało nie jest ale
        cóż jest realne - Piszesz się????

• Gość: **** Re: Referendum!!!! IP: *.ltk.com.pl 30.06.03, 09:10
          Nie pouczam.Sam zbierałem podpisy i trochę na tym też się znam.Mam pewne
          doświadczenie w tej kwestii.Wypowiadając się na forum,chciałbym podpowiedzieć i
          innym,którzy by mieli chęć przyłaczyć się do akcji. (ja jestem za)
          Ponadto należało by ustalić z ewentualnymi przyszłymi kandydatami na prezydenta
          czy wyrażają zgodę na kandydowanie.Jeśli tak,powinni dołączyć do akcji i
          częściowo przynajmniej finansować swoje wybory (ulotki,foldery itp).Koszty są
          spore.(kandydowałem do rady miasta,jestem członkiem rady osiedla,więc wiele
          kruczków znam).Ale zdaję sobie sprawę,co to jest taka akcja.
          Na tym forum było wielu chętnych do zrobienia koło "piórek" firmie multimedia.
          Było wielu krzykaczy,ale jak przyszło do pisania petycji do różnych urzędów,to
          prawie nikt się tym nie zajął.(jest trochę moich pism w tej sprawie).Obawiam
          się,że i ta sprawa może spalić na panewce.Ale próbować zawsze warto.
          • dociek Re: Referendum!!!! 30.06.03, 09:36
            Gość portalu: **** napisał(a):

> Na tym forum było wielu chętnych do zrobienia koło "piórek" firmie
            multimedia.
            > Było wielu krzykaczy,ale jak przyszło do pisania petycji do różnych
            urzędów,to
            > prawie nikt się tym nie zajął.(jest trochę moich pism w tej sprawie).Obawiam
            > się,że i ta sprawa może spalić na panewce.Ale próbować zawsze warto.

Sorry, ale ja... cytowałem nawet na forum otrzymaną przeze mnie odpowiedź z
            Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Oczywiście, że krzykaczy sporo, ale
            wykrzesać i z nich może się coś uda?!
            • Gość: **** Re: do dociek IP: *.ltk.com.pl 30.06.03, 09:40
              Sorry.Ja do nikogo nie piłem.Odpowiedż z Urzędu przeoczyłem.
              Znając Twoje zaangażowanie w sprawy Lublina (wypowiedzi na łamach forum) nie
              myślałem o Tobie pisząc o krzykaczach.
              Ale całą gra warta świeczki.
              • Gość: **** Re: do dociek IP: *.ltk.com.pl 30.06.03, 09:58
                Znalazłem Twój cytat.A ja nie dostałem odpowiedzi od p.Ćwirty (UM Lublin).Było
                tylko potwierdzenie,że moja skarga została przeczytana.W UM Lublin wszyscy
                pracują tak jak prusak,tzn.wcale.
    • dociek Re: Referendum!!!! 30.06.03, 09:29
      Sojuszników do odwołania nawiedzonych radnych i prusaka można też szukać wśród
      rodziców lubelskich uczniów w związku z uprawomocnieniem się uchwały PiR-
      owskich radnych o prywatyzacji stołówek szkolnych (czytaj: o podniesieniu
      opłat za szkolne posiłki i zrzuceniu z siebie kolejnego obowiązku!). Na
      początek hasełko propagandowe: "Wolisz kopce od oświetlonych ulic, wolisz
      szopkę od komunikacji miejskiej, wolisz zbudować kolejną światynię niż
      nakarmić własne dziecko?! Popieraj nadal prezydenta Pruszkowskiego.
      -
      • pepperoni78 Re: Referendum!!!! 30.06.03, 09:59
        Ja też jestem za. O czym napisałem już w którymś z wątków. Cytując hasło z
        transparentu, którzy przynieśli kupcy na sesję rady: Pruszkowski do Pruszkowa.
    • Gość: christo Re: Referendum!!!! IP: 217.97.141.* 30.06.03, 09:59
      Masz i mój głos na to g....
    • christo.christo Re: Referendum!!!! 30.06.03, 10:02
      Masz zdecydowanie i mój głos .Trzeba by zwalić łosia niech spada na drzewo
      skąd przybył.
    • jetbang Re: Referendum!!!! 30.06.03, 11:20
      A co na to Redakcja Gazety w Lublinie????

• mike79 Re: Referendum!!!! 30.06.03, 12:29
        wlasnie wstalem ale widze ze akcja sie rozkreca, sam oczywiscie pisalbym sie
        jak najbardziej jako wolontariusz do zbierania podpisow, a kandydata na
        prezydenta takze mam tylko jednego P.Brylowski - jedyny pokazal ze potrafi cos
        zrobic !!
        • mike79 Re: Referendum!!!! 30.06.03, 13:04
          Tylko cytaty:
          USTAWA
          z dnia 15 września 2000 r.
          o referendum lokalnym
          (Dz. U. Nr 88, poz. 985)
          (zmiany: Dz. U. z 2002 r. Nr 23, poz. 220)

Art. 2. 1. W referendum lokalnym, zwanym dalej "referendum", mieszkańcy
          jednostki samorządu terytorialnego jako członkowie wspólnoty samorządowej
          wyrażają w drodze głosowania swoją wolę co do sposobu rozstrzygania sprawy
          dotyczącej tej wspólnoty, mieszczącej się w zakresie zadań i kompetencji
          organów danej jednostki lub w sprawie ODWOLANIA organu stanowiącego tej
          jednostki.

Art. 4. Referendum przeprowadza się, z zastrzeżeniem art. 5 ust. 1, z
          inicjatywy organu stanowiącego danej jednostki samorządu terytorialnego lub na
          wniosek co najmniej:

1) 10% uprawnionych do głosowania mieszkańców gminy albo powiatu,
          2) 5% uprawnionych do głosowania mieszkańców województwa.

>>>> czyli u nas byloby to 355 000 x 10% = 35500 podpisow ?!

Art. 11. 1. Z inicjatywą przeprowadzenia referendum na wniosek mieszkańców
          jednostki samorządu terytorialnego wystąpić może:

1) grupa co najmniej 15 obywateli, którym przysługuje prawo wybierania do
          organu stanowiącego danej jednostki samorządu terytorialnego, a w odniesieniu
          do referendum gminnego - także pięciu obywateli, którym przysługuje prawo
          wybierania do rady gminy,

>>>> wiec na poczatek wystarcza 15 osob
          >>>> nastepnie:

Art. 12. 1. Inicjator referendum powiadamia na piśmie przewodniczącego zarządu
          danej jednostki samorządu terytorialnego o zamiarze wystąpienia z inicjatywą
          przeprowadzenia referendum.

Na pisemny wniosek inicjatora referendum przewodniczący zarządu jednostki
          samorządu terytorialnego, w ciągu 14 dni od otrzymania wniosku, powiadamia w
          formie pisemnej inicjatora referendum lub jego pełnomocnika o liczbie
          mieszkańców jednostki samorządu terytorialnego uprawnionych do głosowania, o
          której mowa w art. 4, objętych stałym rejestrem wyborców w gminie na koniec
          kwartału poprzedzającego złożenie wniosku.

>>>> tak dowiemy sie ile podpisow trzeba zebrac !!! DALEJ:

Art. 13. 1. Inicjator referendum, na swój koszt, podaje do wiadomości
          mieszkańców danej jednostki samorządu terytorialnego przedmiot zamierzonego
          referendum, przy czym podanie do wiadomości w gminie następuje w sposób
          zwyczajowo przyjęty w danej gminie, a w powiecie i w województwie - poprzez
          ogłoszenie w prasie codziennej ogólnodostępnej w danej jednostce samorządu
          terytorialnego.

>>>> a nastepnie mamy 60 dni czasu na zebranie okolo 36000 podpisow !!!

Art. 14. 1. W terminie 60 dni od dnia powiadomienia przewodniczącego zarządu
          jednostki samorządu terytorialnego o zamiarze wystąpienia z inicjatywą
          przeprowadzenia referendum jego inicjator zbiera podpisy mieszkańców
          uprawnionych do wybierania organu stanowiącego danej jednostki samorządu
          terytorialnego, którzy chcą poprzeć inicjatywę w tej sprawie.

>>>> dla formalnosci:

4. Mieszkaniec jednostki samorządu terytorialnego popierający wniosek o
          przeprowadzenie referendum podaje na karcie nazwisko, imię, adres zamieszkania
          i numer ewidencyjny PESEL. Dane te potwierdza własnoręcznym podpisem.
          Wycofanie udzielonego poparcia jest bezskuteczne.

>>>> warto jeszcze dodac date urodzenia wowczas przynajmniej czesciowo mozna
          wykluczyc lewe PESELe !

to tyle co narazie znalazlem, czekam wiec na wasze opinie, jak dla mnie
          optyamlnym terminem na rozpoczecie jest polowa sierpnia, dlatego ze czesc osob
          wrca juz z wakacji, bedzie wiadomo co z podwyzkami biletow, masa rodzin
          odczuje te podwyzki juz 1 wrzesnia, co przysporzy nam poparcia, 1 pazdzienika
          wroca studenci (oczywiscie mowa tylko o tutejszych), wsrod ktorych sprawnie
          przeprowadzona akcja da nam jeszcze kilka tysiecy podpisow ! do 15 sierpnia
          jest takze czas aby sie sprawnie zorganizowac i blizej poznac ! ja tyle !!
          pzdr.

mike79
          • jetbang Re: Referendum!!!! 30.06.03, 13:18
            mieszkańców uprawnionych do głosowania w gminie lublin miasto jest około 280
            000

Przynajmniej takie dane były podawane w czasie wyborów samorządowych

Skoro 10% - 28000 jest realne

Termin spoko

• mike79 Re: Referendum!!!! 30.06.03, 13:26
              no wlasnie, moja pomylka ! sorry, wlasnie 10% x 270 000 = ~ 27000
              pepperoni78 wlasnie sprawdzil ze to jest okolo 270 000 uprawnionych do
              glosowania.
              zrodlo z ktorego czerpalem to:
              www.pkw.gov.pl
              www.pkw.gov.pl/katalog/artykul/17944.html - to link do ustawy o
              referednum lokalnym, tekst ustawy.
              pzdr.
          • Gość: **** Re: Referendum!!!! IP: *.ltk.com.pl 30.06.03, 13:24
            Bardzo chętnie włączam się do akcji.Nawet do tej 15-tki (oczywiście nie
            wyszehradzkiej,czyli do grupy inicjatywnej.Dobrze by było włączyć w to
            Bryłowskiego oraz ewentualnie innych chętnych do objęcia prezydentury.
            • eor Re: Referendum!!!! 30.06.03, 14:03
              Pomysl faktycznie wart rozwazenia przygladajac sie temu co sie dzieje w
              Lublinie. A zareczam Wam, ze patrzac z odleglosci i przez pryzmat innych
              doswiadczen wyglada to szczegolnie dramatycznie.

Co do naglosnienia, to nie jest to takie trudne, jak ktos tu sugerowal.
              Nawiazujac do kilku watkow o lubelskim charakterze i biernosci - nie
              zaczynajmy od zadawania pytania - "A skad beda na to pieniadze?", bo to jest
              klasyczne urzednicze pytanie w celu zabicia kazdej inicjatywy. Blagam nie
              przejmujcie takich wzorcow. Da sie to zrobic niewielkim nakladem. W razie
              czego sluze rada.
              • dociek Re: Referendum!!!! 30.06.03, 18:02
                Z ta kasą wcale nie chodziło o "rozwodnianie" idei, tylko o przewidywanie
                możliwych przeszkód, które trzeba jakoś pokonać. Należy analizować wszystkie
                współzależności, żeby w końcu osiągnąć założony skutek. Bo podrywanie się
                wyłącznie na hasło: hurra! nie daje z reguły zwycięstwa, tylko siekanie "mięsa
                armatniego". Usiłowałem się dowiedzieć, o co biega w Ratuszu... nie bardzo
                wyszło, ale jedno jest pewne - handel jakiś idzie pod stołem i przystapili do
                niego, niestety nie tylko radni z PiR.
                • Gość: **** Re: Referendum!!!! IP: *.ltk.com.pl 30.06.03, 18:26
                  Prawdopodobnie do pozyskania przez prusaka jest radny ,wykolegowany w ostatnich
                  dniach przez samą bronę.Aktualnie jest niezrzeszony.
                  Ponadto w najbliższych dniach będą obsadzane rady nadzorcze.Myślę,że to będzie
                  zapłata za głos oddany za podwyżką uposażenia.Ponadto Na głosy "za" działkami
                  dla tesco było 100.000 PLN."Ktoś" kto te pieniądze otrzymał,musiał "kupić"
                  głosy na tak dla tesco.Zrobił to z wielkim bólem serca,bo pieniędzmi trzeba
                  było się podzielić.A tak by były w jednej kieszeni.
                  Innych informacji nie mam.Prawdopodobnie prusakowi sprzyja jeszcze 2 z sld
                  (głosowali dla niego podwyżkę)
                  • mike79 Re: Referendum!!!! 30.06.03, 18:33
                    podaje za pepperoni78 liczbe uprawnionych do glosowania w referendum o
                    czlonkowstwo w UE, bylo to dokaldnie 274379 mieszkancow Lublina. 10% z tej
                    liczby to 27438 podpisow, tyle nam potrzeba do organizacji referendum !
                    co do zas kogos kto by mogl to poprzec to ja bym tutaj najchetniej widzial 3
                    osoby: P.Brylowski , poslanka Z.Gilowska , poslanka I.Sierakowska - osoby
                    cieszace sie duza popularnoscia i ktore chca cos robic dla lublina !
                    • Gość: **** Re: Referendum!!!! IP: *.ltk.com.pl 30.06.03, 18:55
                      Mike,rozpędziłeś się,proponując Sierakowską lub Gilowską.Ponieważ one są
                      posłankami,nie bągą pełnić funkcji prezydenta miasta.A wynika to z poniższych
                      przepisów:
                      USTAWA
                      z dnia 12 kwietnia 2001 r.
                      ORDYNACJA WYBORCZA DO SEJMU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ I DO SENATU
                      RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

Wygaśnięcie mandatu posła i uzupełnianie składu Sejmu
                      Art. 177.
                      1. Wygaśnięcie mandatu posła następuje wskutek:
                      1) utraty prawa wybieralności,
                      2) pozbawienia mandatu prawomocnym orzeczeniem Trybunału Stanu,
                      3) zrzeczenia się mandatu,
                      4) śmierci posła,
                      5) zajmowania w dniu wyborów stanowiska lub funkcji, których stosownie do
                      przepisów Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej albo ustaw nie można łączyć z
                      mandatem posła, z zastrzeżeniem przepisu ust. 3,
                      6) powołania w toku kadencji na stanowisko lub powierzenia funkcji,
                      których stosownie do przepisów Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej albo ustaw
                      nie można łączyć ze sprawowaniem mandatu posła,
                      7) sprawowania przez posła albo powołania go na stanowisko lub funkcję:
                      a) radnego rady gminy, rady powiatu lub sejmiku województwa,
                      b) w zarządzie powiatu, zarządzie województwa lub zarządzie związku
                      komunalnego,
                      c) w zarządzie lub w radzie regionalnej albo branżowej kasy chorych,
                      d) wójta lub burmistrza (prezydenta miasta)

Wygaśnięcie mandatu posła powołanego lub wybranego w czasie kadencji na
                      stanowisko lub funkcję, o których mowa w ust. 1 pkt 6 i 7, następuje z dniem
                      powołania lub wybrania
                      • mike79 Re: Referendum!!!! 30.06.03, 19:16
                        mi nei chodzi o to azeby one kandydowaly !!! chodzi o poparci idei odwolania
                        rady miasta, jako zle instytucji zle funkcjonujacej !!! one moglyby swoimi
                        nazwiskami formowac te akcje, oczywiscie jesli by sie tylko zgodzily !!!
                        o to mi tylko i wylacznie chodzilo, a jako kandydata na prezydenta widze
                        P.Brylowskiego !
                • eor Do kolegi Docka 01.07.03, 10:47
                  dociek napisał:

> Z ta kasą wcale nie chodziło o "rozwodnianie" idei, tylko o przewidywanie
                  > możliwych przeszkód, które trzeba jakoś pokonać. Należy analizować wszystkie
                  > współzależności, żeby w końcu osiągnąć założony skutek. Bo podrywanie się
                  > wyłącznie na hasło: hurra! nie daje z reguły zwycięstwa, tylko
                  siekanie "mięsa
                  > armatniego".

Wiedzialem, ze zaraz odezwie sie ten kto wspominal o pieniadzach. Nie namawiam
                  do huraoptymizmu i rowniez jestem zdania, ze analiza jest pozyteczna. Obawiam
                  sie tylko analizy sluzacej jedynie samej sobie - takiemu zapletajacemu sie
                  procesowi przygotowywan, ktory jest wyjatkowo czesto spotykany, a w efekcie
                  ktorego nie rodzi sie zbyt wiele. Pytanie o pieniadze na tak prosta wlasciwie
                  rzecz jak naglosnienie inicjatywy odwolania rady moze byc odebrane jako proba
                  rozwodnienia, reakcja strachliwa, lub samodowartosciowujaca. Z tych opcji
                  wybralem pierwsza. Jesli nieslusznie to naturalnie zwracam honor.

I tak na marginesie: takze uwazam, ze "podrywanie sie wylacznie na
                  haslo 'hurra' nie daje z reguly zwyciestwa". Osoba podrywana moze bowiem nie
                  zrozumiec, ze ja podrywamy. Nie jestem tylko pewien czy podrywajac na "hurra"
                  uda nam sie posiekac jakies mieso armatnie..... Trzeba bedzie wyprobowac :)))))
    • daguska Re: Referendum!!!! 30.06.03, 14:00
      Sama też włączę sie do akcji!
      JUŻ TYLKO KILLER, O SOBIE TYLKO TYLE...............
    • Gość: **** Re: Referendum! -Najważniejsze przepisy IP: *.ltk.com.pl 30.06.03, 16:58
      WYCIĄG
      Rozdział 3
      Przepisy ogólne dotyczące referendum przeprowadzanego na wniosek mieszkańców
      Art. 11. 1. Z inicjatywą przeprowadzenia referendum na wniosek mieszkańców
      jednostki samorządu terytorialnego wystąpić może:
      1) grupa co najmniej 15 obywateli, którym przysługuje prawo wybierania do
      organu stanowiącego danej jednostki samorządu terytorialnego, a w odniesieniu
      do referendum gminnego - także pięciu obywateli, którym przysługuje prawo
      wybierania do rady gminy,
      2) statutowa struktura terenowa partii politycznej działająca w danej jednostce
      samorządu terytorialnego,
      3) organizacja społeczna posiadająca osobowość prawną, której statutowym
      terenem działania jest co najmniej obszar danej jednostki samorządu
      terytorialnego.
      2. Podmioty, o których mowa w ust. 1, zwane są dalej "inicjatorami referendum".
      Art. 12. 1. Inicjator referendum powiadamia na piśmie przewodniczącego zarządu
      danej jednostki samorządu terytorialnego o zamiarze wystąpienia z inicjatywą
      przeprowadzenia referendum.
      2. Powiadomienie, o którym mowa w ust. 1, zawiera:
      1) jeżeli inicjatorem referendum jest grupa obywateli - nazwiska, imiona,
      adresy zamieszkania oraz numery ewidencyjne PESEL wszystkich członków grupy
      oraz wskazanie osoby będącej jej pełnomocnikiem,
      2) jeżeli inicjatorem referendum jest partia polityczna lub organizacja
      społeczna - nazwę inicjatora, adres siedziby oraz nazwisko, imię, adres
      zamieszkania i numer ewidencyjny PESEL osoby będącej jej pełnomocnikiem, przy
      czym do powiadomienia dołącza się poświadczony odpis z ewidencji partii
      politycznych lub odpis z rejestru organizacji wraz z jej statutem,
      3) określenie sprawy, w której ma zostać przeprowadzone referendum.
      3. Przewodniczący zarządu jednostki samorządu terytorialnego niezwłocznie
      potwierdza na piśmie otrzymanie powiadomienia.
      4. Pełnomocnikiem inicjatora referendum może być jedynie osoba, której
      przysługuje prawo wybierania do organu stanowiącego danej jednostki samorządu
      terytorialnego.
      5. Na pisemny wniosek inicjatora referendum przewodniczący zarządu jednostki
      samorządu terytorialnego, w ciągu 14 dni od otrzymania wniosku, powiadamia w
      formie pisemnej inicjatora referendum lub jego pełnomocnika o liczbie
      mieszkańców jednostki samorządu terytorialnego uprawnionych do głosowania, o
      której mowa w art. 4, objętych stałym rejestrem wyborców w gminie na koniec
      kwartału poprzedzającego złożenie wniosku. Liczbę tę dla powiatów i województw
      ustalają i niezwłocznie przekazują właściwym starostom i marszałkom województw
      komisarze wyborczy na podstawie kwartalnych meldunków o stanie rejestrów
      wyborców składanych przez wójtów (burmistrzów, prezydentów miast) do 10 dnia
      miesiąca następującego po zakończeniu kwartału.
      6. Inicjator referendum w sprawie odwołania organu stanowiącego jednostki
      samorządu terytorialnego przed upływem kadencji powiadamia o zamiarze
      wystąpienia z taką inicjatywą również komisarza wyborczego; do tego
      powiadomienia stosuje się odpowiednio przepisy ust. 1-3.
      Art. 13. 1. Inicjator referendum, na swój koszt, podaje do wiadomości
      mieszkańców danej jednostki samorządu terytorialnego przedmiot zamierzonego
      referendum, przy czym podanie do wiadomości w gminie następuje w sposób
      zwyczajowo przyjęty w danej gminie, a w powiecie i w województwie - poprzez
      ogłoszenie w prasie codziennej ogólnodostępnej w danej jednostce samorządu
      terytorialnego.

3. Informacja o zamierzonym referendum w sprawie odwołania organu stanowiącego
      jednostki samorządu terytorialnego zawiera uzasadnienie odwołania.
      Art. 14. 1. W terminie 60 dni od dnia powiadomienia przewodniczącego zarządu
      jednostki samorządu terytorialnego o zamiarze wystąpienia z inicjatywą
      przeprowadzenia referendum jego inicjator zbiera podpisy mieszkańców
      uprawnionych do wybierania organu stanowiącego danej jednostki samorządu
      terytorialnego, którzy chcą poprzeć inicjatywę w tej sprawie.
      2. Podpisy zbiera się na kartach, z których każda zawiera informacje o
      przedmiocie zamierzonego referendum oraz o tym, że poparcia nie można wycofać.
      Karta zawiera również:
      1) nazwiska i imiona członków grupy oraz imię, nazwisko i miejsce zamieszkania
      pełnomocnika, jeżeli inicjatorem referendum jest grupa obywateli,
      2) nazwę i adres siedziby statutowej struktury terenowej partii politycznej lub
      organizacji społecznej oraz imię, nazwisko i adres zamieszkania pełnomocnika,
      jeżeli inicjatorem referendum jest partia polityczna lub organizacja społeczna.
      3. Podpisy popierające wniosek w sprawie przeprowadzenia referendum z
      inicjatywy mieszkańców można zbierać w miejscu, czasie i w sposób wykluczający
      stosowanie jakichkolwiek nacisków zmierzających do wymuszenia podpisów.
      4. Mieszkaniec jednostki samorządu terytorialnego popierający wniosek o
      przeprowadzenie referendum podaje na karcie nazwisko, imię, adres zamieszkania
      i numer ewidencyjny PESEL. Dane te potwierdza własnoręcznym podpisem. Wycofanie
      udzielonego poparcia jest bezskuteczne.

Rozdział 5
      Referendum w sprawie odwołania organu stanowiącego jednostki samorządu
      terytorialnego
      Art. 22. 1. Inicjator referendum w sprawie odwołania organu stanowiącego
      jednostki samorządu terytorialnego przekazuje na piśmie, w terminie określonym
      w art. 14 ust. 1, komisarzowi wyborczemu wniosek mieszkańców wraz z informacją
      o spełnieniu obowiązków wskazanych w art. 13 ust. 1 i 3. Komisarz wyborczy
      niezwłocznie potwierdza na piśmie otrzymanie wniosku.
      2. Do wniosku dołącza się karty, o których mowa w art. 14 ust. 2.
      3. Komisarz wyborczy zwraca inicjatorowi referendum lub jego pełnomocnikowi
      wniosek zawierający uchybienia i wyznacza czternastodniowy termin do ich
      usunięcia.
      4. Komisarz wyborczy odrzuca wniosek o przeprowadzenie referendum, w którym
      stwierdził nie dające się usunąć uchybienia, a także, jeśli inicjator
      referendum nie wywiązał się z obowiązków wskazanych w art. 13 ust. 1 i 3.
      Postanowienie o odrzuceniu wniosku przekazuje się niezwłocznie inicjatorowi
      referendum lub jego pełnomocnikowi.
      5. Przepisu ust. 3 nie stosuje się w przypadku, gdy uchybienia wniosku polegają
      na zebraniu niewystarczającej ilości prawidłowo złożonych podpisów osób
      popierających wniosek, chyba że nie upłynął jeszcze termin, o którym mowa w
      art. 14 ust. 1.
      6. Inicjator referendum lub jego pełnomocnik może w razie potrzeby, w tym z
      własnej inicjatywy, składać komisarzowi wyborczemu dodatkowe wyjaśnienia i
      przedstawiać dowody. Komisarz wyborczy może także żądać od inicjatora
      referendum lub jego pełnomocnika złożenia takich wyjaśnień i przedstawienia
      dowodów.
      Art. 23. 1. Komisarz wyborczy postanawia o przeprowadzeniu referendum, jeżeli
      wniosek mieszkańców spełnia wymogi określone w ustawie.
      2. W przypadku złożenia dwóch lub więcej wniosków, o których mowa w ust. 1,
      komisarz wyborczy postanawia o przeprowadzeniu referendum w terminie liczonym
      od dnia otrzymania pierwszego wniosku.
      Art. 24. Komisarz wyborczy wydaje postanowienie o przeprowadzeniu referendum
      lub odrzuceniu wniosku nie później niż w ciągu 30 dni od dnia jego złożenia.
      Art. 26. 1. Na postanowienie komisarza wyborczego odrzucające wniosek o
      przeprowadzenie referendum, o którym mowa w art. 22, a także w przypadku
      niedotrzymania przez komisarza terminu określonego w art. 24, inicjatorowi
      referendum służy skarga do Naczelnego Sądu Administracyjnego w terminie 14 dni
      od dnia doręczenia postanowienia.
      2. Naczelny Sąd Administracyjny rozpatruje skargę w terminie 14 dni od dnia
      zgłoszenia skargi. Wyrok sądu jest ostateczny.
      3. Wyrok sądu uwzględniający skargę zastępuje postanowienie komisarza
      wyborczego.
      4. Przepisy ust. 1-3 stosuje się odpowiednio w przypadku, o którym mowa w art.
      22 ust. 3.
      Art. 40. 1. Koszty referendum pokrywa się z budżetu jednostki samorządu
      terytorialnego, której organ stanowiący zarządził przeprowadzenie referendum

Art. 42. 1. Wydatki inicjatora referendum ponoszone w związku z referendu
      • oszolom_dociek Re: Referendum! -Najważniejsze przepisy 30.06.03, 21:38
        Witam wszystkich!
        Fajny pomysl, fajna incjatywa, ale zalozmy ze uda sie zebrac podpisy,
        przeprowadzi sie referendum i odwolaja wszystkich (odwolamy) i co potem, czy
        uwazacie ze ludzie ktorzy glosowali na pruszkowskiego pol roku temu teraz nie
        zaglosuja na niego ponowinie?? Chcecie kandydata Brylowskiego, ktory w
        pierwszej turze chyba za urbanem byl??? Chcecie bodowskiego ktory w drugiej
        turze mial 30% chyba??? Smieszni jestescie - nie macie zadneo kandytata,
        ktorego mozna by poprzec, a t o jest w tym wszystkim najwazniejsze. Zanjdziecie
        kandydata o ktorym bedzie mozna mowic ze moze stawic czolo Pruszkowskiemu to
        dopiero przymierzcie sie do referendum.
        pozdrawiam wszystkich tak bardzo popierajacych ta inicjatywe, nareszcie cos sie
        obudzilo w ludziach i zaczna moze pilnowac tej jeb.... wladzy!
        • jetbang Re: Referendum! -Najważniejsze przepisy 30.06.03, 22:21
          zmieni i to bardzo
          Bryłowski - był trzeci z różnica do Urbana kilku tysięcy głosów!!!

zdaje się że 12 lub 14 tys głosów do 9 tys Urbana!!!

A jak odwołany będzie pruszek - chamuszek to chyba niestety nie będzie mógł
          startować ponownie!!! wszak dwa razy został wybrany i kuniec!!!

A jeśli się powiedzie referendum i zostanie odwołany cóż chyba będzie jego
          polityczna emerytura!!!

Tak czy siak spróbować warto!!! Przegiął pałę to trochu zdenerwować go można!!!

Carat tu chce wprowadzać i dekretami będzie rządził!!!

• pepperoni78 Re: Referendum! -Najważniejsze przepisy 01.07.03, 07:22
            Wart spróbować chociazby dlatego, żeby pokazać im, że ludziom nie podoba się
            sposób sprawowania przez nich rządów i potrafią się sprzeciwstawić, a nie tylko
            biernie siedzieć i przyglądać się jak miasto upada.
            • oszolom_dociek Re: Referendum! -Najważniejsze przepisy 01.07.03, 07:38
              No tak, ale MOIM skromnym zdaniem nie dacie rady "wsadzic" ni brylowskiego ni
              brodowskigo, bo dopoty rzadzi sld troszke wyzej, nie ma zadnych szans na
              wsadzenie tych panow. A skoro twierdzisz ze pruszkowski nie bedzie mogl juz
              startowac to ja bym sie zastanawial, bo nie jestem do konca do tego przekonany
              jak to formalnie wyglada, a jesli nie pruszkowski to podejrzewam ze ekipa lpr
              sobie kogos znajdzie.
              Probujcie co wam zalezy, ja napewno pojde do wyborow i nie popre ani jednego
              pana na "b" ani drugiego.
              • Gość: **** PRUSZKOWSKIEMU STANOWCZE NIE IP: *.ltk.com.pl 01.07.03, 08:31
                oszołom,Na dzień dzisiejszy najważniejszą sprawą jest pozbycie się
                pruszkowskiego.A co do następców-droga otwarta.Jestem przekonany,że jest wielu
                leprzych od prusaka kandydatów na stanowisko prezydenta.Pruszkowski,to
                człowiek niekompetentny,niedouczony,spolegliwy,indolent.Ponadto udaje,że
                skończył studia (na tym stanowisku ni emusi mieć ukończonych studiów).Ale dla
                czego podaje nieprawdziwe dane.To kwalifikuje się do sądu.Aktualnie za kłamstwo
                dotyczące wykształcenia (studia podylomowe?!) niec mu nie można zrobić,bo
                sprawa przedawniona.MOżna mu tylko zarzucić,że oszukał mieszkańców.Ponadto prusz
                jest bardzo spolegliwy dla kościoła i trwoni majątek miejski,rozdając nie swoje.
                PRUSZKOWSKI MUSI ODEJŚĆ i to jaknajszybciej.
                A więc bierzmy się do roboty,dopóki są chęci do działania.A i przez to
                Pruszkowski mniej napsuje i narozdaje!!!!!!
                • oszolom_dociek Re: PRUSZKOWSKIEMU STANOWCZE NIE 01.07.03, 09:27

> oszołom,Na dzień dzisiejszy najważniejszą sprawą jest pozbycie się
                  > pruszkowskiego.

- to jest wasz cel, no nie mow, ze tak kiepsko z wami.

> A co do następców-droga otwarta.Jestem przekonany,że jest wielu
                  > leprzych od prusaka kandydatów na stanowisko prezydenta.

-jakies nazwiska??

>Pruszkowski,to
                  > człowiek niekompetentny,niedouczony,spolegliwy,indolent.Ponadto udaje,że
                  > skończył studia (na tym stanowisku ni emusi mieć ukończonych studiów).Ale dla
                  > czego podaje nieprawdziwe dane.To kwalifikuje się do sądu.Aktualnie za
                  >kłamstwo

- Magistra Kwasniewskiego nie pamietasz?? Ach ta wasz pamiec

> dotyczące wykształcenia (studia podylomowe?!) niec mu nie można zrobić,bo
                  > sprawa przedawniona.MOżna mu tylko zarzucić,że oszukał mieszkańców.Ponadto
                  >prus
                  > z
                  > jest bardzo spolegliwy dla kościoła i trwoni majątek miejski,rozdając nie
                  >swoje
                  > .
                  > PRUSZKOWSKI MUSI ODEJŚĆ i to jaknajszybciej.

- No to musi odejsc aeby tylko odejsc, bo brak takich napreawde dobrych
                  argumentow

> A więc bierzmy się do roboty,dopóki są chęci do działania.A i przez to
                  > Pruszkowski mniej napsuje i narozdaje!!!!!!

- Szczerze mowiac nie jestem przekonany co do argumentow, ale jak juz wyzej
                  napisalem (w innych postach) akcje popieram i nareszcie cos sie dzieje.
                  pozdr.
            • mike79 Re: Referendum! -Najważniejsze przepisy 01.07.03, 10:41
              dokladnie takie samo jest moej zdanie, gdyz nie wyprowadzisz 30 tysiecy ludzi
              na ulice lublina zeby pokazali swoje niezadowolenie ze sposobu rzadzenia
              miastem, ale juz 30 tys. podpisow jest calkiem realne do uzbierania ! mysle ze
              nawet gdyby rada miasta prztrwala referendum to daloby im to do myslenia, ze
              mozliwy jest masowy opor wobec spornych decyzji !! bo w jaki inny sposob mozna
              im pokazac niezadowolenie z tego jak kieruja rozwojem tego miasta ??? protesty
              studenckie, jak najbardziej, w koncowce akcji zbierania podpisow sa jak
              najbardziej pozadane !!
              pzdr.
    • Gość: gelek Re: Referendum!!!! IP: 217.97.141.* 01.07.03, 11:22
      piszę się i ja
      • mike79 Re: Referendum!!!! 01.07.03, 15:55
        czyzby robilo sie coraz ciekawiej ??
        dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20030701/LUBLIN/307010009
        • Gość: **** Re: Referendum!!!! IP: *.ltk.com.pl 01.07.03, 16:17
          Mike,ja o tym wspominałem w moim poście z dn 30-06-2003 18:26 (ten wątek)
        • Gość: **** Re: Referendum-Urban IP: *.ltk.com.pl 01.07.03, 16:49
          Prusakolep wykolegował Urbana w wyborach prezydenckich,teraz Urban ma szansę
          się odegrać.Ale coś mi się wydaje,że również Urbanowi "co nieco" obiecano za
          milczenie (może będzie nowy zastępcza prezydenta?).
          Ale jako sama brona,Urban dużo krzyczy jak Lepper (też miał kasetę i co),jak
          Żywiec,który rozbija samą bronę itp.
          A że sld się nie wypowiada w tej sprawie?-Im też obiecywano (przynajmniej dwom)
          • pepperoni78 Re: Referendum-Urban 01.07.03, 17:02

> Prusakolep wykolegował Urbana w wyborach prezydenckich,teraz Urban ma szansę
            > się odegrać.Ale coś mi się wydaje,że również Urbanowi "co nieco" obiecano za
            > milczenie (może będzie nowy zastępcza prezydenta?).

Ewentualnie ktoś powiedział, że wie cos na temat pana Urbana, ma dowody itd i
            Urban nabrał wody w usta.

> Ale jako sama brona,Urban dużo krzyczy jak Lepper (też miał kasetę i co),jak
            > Żywiec,który rozbija samą bronę itp.
            > A że sld się nie wypowiada w tej sprawie?-Im też obiecywano (przynajmniej
            dwom)
            • mike79 Re: Referendum-Urban 01.07.03, 23:46
              a moze by w zwiazku z tym dzialac na goraco:

PO NASZYCH PUBLIKACJACH WSZCZĘTO ŚLEDZTWO

Wczoraj (01.07.2003) prokurator wszczął śledztwo w sprawie taśmy Jarosława
              Urbana. Jak twierdzi jej właściciel, jest to dowód na korupcję w lubelskiej
              Radzie Miasta. Kurier o kasecie napisał w ubiegłym tygodniu. Wtedy to w
              rozmowie z naszą gazetą, Jarosław Urban, lubelski przedsiębiorca, potwierdził
              krążącą po Lublinie plotkę, że posiada dowód na przekupywanie radnych.

Więcej w dzisiejszym wydaniu papierowym Kuriera Lubelskiego
              • mike79 Re: Referendum-Urban 02.07.03, 12:28
                czyzby inicjatywa umarla po jednym burzliwym dniu dyskusji ? jak dla mnie
                tworzy sie coraz lepsza atmosfera skandalu wokol rady miasta, jest kaseta
                Urbana, sa peirwsze aresztowania, bardzo wielu mieszkancom to sie nie podoba i
                klimat aby odwolac rade miasta i prezydenta jest jak najlepszy. Codziennie
                wrecz pojawiaja sie nowe doniesienia ktore mozna wykorzystac.... ale coz,
                zapal sie nam skonczyl ??
                • mike79 Re: Referendum-Urban 02.07.03, 12:31
                  na dokaldke ostatnie zdanie z artykulu "W trosce o bezpieczeństwo własne -
                  komentuje Janusz Knap" :

... nasz prezydent jest bezpieczny w swoim ciemnym grodzie.
                  • pepperoni78 Re: Referendum-Urban 02.07.03, 12:57
                    Trzeba zacząć działać. Rozmawiałem z wieloma znajomymi - część należy do osób,
                    które z założenia nie chodzą na wybory "nie będę głosował, bo to i tak niczego
                    nie zmieni", tym razem jednak chętnie oddadzą swój głos. Jeszcze chętniej
                    podpiszą się.
                • Gość: **** Re: Referendum-do mike IP: *.ltk.com.pl 02.07.03, 13:09
                  mike napisał:
                  >jest kaseta Urbana,
                  > sa peirwsze aresztowania, bardzo wielu mieszkancom
                  Skąd Ci mike wiadomo o aresztowaniach? Jak mniemam,jeśli są takie słuchy,to
                  może być tylko plotka.Ani prezydenta (który prawdopodobnie oferował),ani
                  żadnego radnego nikt nie ruszy.Są to osoby podlegającej szczególnej ochronie
                  prawnej i ot tak sobie nikt ich nie aresztuje.
                  Ale może jest inaczej.
                  Wczoraj wieczorem rozmawiałem jednym z radnych miejskich.Nic nie wskazywało na
                  to,że dzisiaj będzie "gorąco"
                  • pepperoni78 Re: Referendum-do mike 02.07.03, 13:14
                    www.radio.lublin.pl/wiadomosci.php?id=0702111525 :

Są już pierwsze zatrzymania w sprawie łapówki, którą w zamian za poparcie
                    uchwały umożliwiającej powstanie nowego hipermarketu miał przyjąć jeden z
                    członków Rady Miasta w Lublinie.
                    Lubelski przedsiębiorca Jarosław Urban ujawnił, że posiada kasetę z nagraniem
                    rozmowy, podczas której miała paść korupcyjna propozycja. Po przesłuchaniu
                    Urbana prokuratura zatrzymała innego biznesmena - Jacka R.
                    Na specjalnie zwołanej konferencji prasowej rzecznik Prokuratury Apelacyjnej
                    Cezary Maj powiedział, że zatrzymania byłego prezesa Lubelskiego Towarzystwa
                    Ziemskiego to efekt wczorajszego przesłuchania Jarosława Urbana. To on był w
                    posiadaniu nagrania z propozycją łapówki, zaś samo nagranie jeszcze wczoraj
                    trafiło do warszawskich specjalistów od spraw kryminalistyki. Wczoraj dokonano
                    również licznych przeszukań. W ich trakcie prokuratura zabezpieczyła komputery,
                    w tym laptopy i 600 dyskietek, oraz dokumentację. Sprawą zajął się V Wydział
                    Śledczy Prokuratury Okręgowej w Lublinie.
                    Na dzisiaj jak podaje prokuratura zaplanowano przesłuchanie wszystkich
                    lubelskich radnych.
                    O kasecie i propozycji wręczenia 50 tys. złotych Urban poinformował
                    dziennikarzy tydzień temu, przed głosowaniem. Zapowiedział, że jeśli uchwała
                    przejdzie, zawiadomi prokuraturę o popełnieniu przestępstwa. Uchwałę poparło 17
                    radnych, 10 było przeciwko, a 4 wstrzymało się od głosu.
                  • mike79 Re: Referendum-do mike 02.07.03, 13:35
                    poczyaj nastepujace artykuly:
                    www1.gazeta.pl/lublin/1,35640,1555303.html
                    o zatrzymaniu bylego prezesa Lubelskiego Towarzystwa Ziemskiego (obecnie FS
                    Inwest) Jacek Raś
                    www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/artikkel?SearchID=73139848179453&Avis=DW&Dato=20030517&Kategori=LUBLIN&Lopenr=305160005&
                    Ref=AR
                    www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/artikkel?SearchID=73139848179453&Avis=DW&Dato=20020906&Kategori=LUBLIN&Lopenr=209050012&
                    Ref=AR
                    • lodbrok Re: Referendum-do mike 02.07.03, 13:58
                      Powiem szczerze. W ostatnich wyborach głosowalem na Bryłowskiego, bo on
                      przynajmniej dawal jakąś gwarancje, że nie będzie gorzej. Jednak gdy w drugiej
                      turze poparł Brodowskiego, straciłem do niego wszelki szacunek. Poczułem sie po
                      prostu wykiwany. Pamiętam czasy gdy rządził Bryłowski. Dla miasta cos zrobił
                      ale w ratuszu tak różowo nie było. Znam ludzi którzy wówczas z nim pracowali i
                      niejedno mogą powiedzieć. Rozumiem, ze za wszelka cenę nie chciał dopuścić żeby
                      wygrał Pruszkowski, ale przymierze z jednym diabłem przeciwko drugiemu to jak
                      dla mnie trochę za dużo. W POLSCE UCZCIWYCH POLITYKÓW NIE MA. Bynajmniej ja
                      dawno straciłem w nich wiarę. Życzę powodzenia chłopaki, na pewno lepiej coś
                      robić niż nic.
                      P.S. Na liście mogę się podpisać.
                      • jetbang Re: Referendum-do mike 02.07.03, 14:35
                        Taaak kogo znasz???? hmmm poprosze na prv ???? Bo wszystkich z jego ekipy znam
                        osobiście!!!

Mało wiarygodnie się wypowiadasz !!! Przynajmniej dla mnie !!!

A Bryłowski poparł Brodowskiego dla tego ze miał zostac vice!!! Natomiast
                        Pruszkowski nie miał nawet zamiaru rozmawiać!!!

• lodbrok Re: Referendum-do mike 02.07.03, 15:02
                          Nie zarzucaj mi braku wiarygodności skoro ja ci jej nie zarzucam...Rozumiem
                          jego racje polityczne odnośnie poparcia Brodowskiego, ale mnie z panem
                          Brodowskim i tym śmietnikiem SLD - owskim nie po drodze. Poza tym nie znamy się
                          na tyle, żebym mógł rzucać nazwiskami. Sorry, ale część z tych osób ciągle
                          pracuje w strukturach miejskich i nie będę ich narażał. Bryłowski jeszcze może
                          zostać prezydentem, więc po co komuś szkodzić? Jak sam powiedziałeś, widziałeś
                          się niedawno z Pawłem... Stopień poufałości świadczy o tym, że masz własne
                          wyrobione zdanie na jego temat. Nie jest dla mnie ważne czy mi wierzysz. Nie
                          chcę cię też przekonywać do mojego zdania. Pruszkowski jest kiepskim
                          prezydentem a opcja którą reprezentuje nie ma nic ciekawego do zaproponowania.
                          I to jest oczywiste. Jednak postępowanie Bryłowskiego świadczy o tym, że
                          doraźny interes polityczny jest dla niego ważniejszy niż wiarygodność w oczach
                          wyborców. Nic na to nie poradzę. Po prostu tak to widzę. Pozdrówka
                          • mike79 Re: Referendum-do mike 02.07.03, 15:16
                            niestety jest tak ze polska nie doczekala si euczciwych politykow i sie
                            jeszcze dlugo nei doczeka, zawsze jest tak ze kazdy polityk chce uszczknac cos
                            dla siebie, czy to z racji pierwszenstwa w obiegu informacji, czy to z racji
                            zajmowanego stanowiska, ale obecni wlodarze lublina chca tylko uszczknac nei
                            dajac nic konkretnego dla lublina, zadnego rozwoju, tylko tendencyjne decyzje
                            itd. oczywiscie ze mozesz zarzucic brylowskiemu ze to i tamto, ale robil on
                            tez bardzo wiele dla lublina, w zwiazku z czym wole prezydenta brylowskiego
                            niz pruszkowskiego !!!
                          • Gość: **** Re: lodbrok-jetbang IP: *.ltk.com.pl 02.07.03, 15:31
                            Dzięki za wyczerpujące wyjaśnienia dot.afery!!! w radzie (przekupstwo,handel
                            głosami).Nie wiem dlaczego,ale ostatnio miałem niezbyt świeże informacje (nie
                            zawsze aktualne).
                            A co do Waszej polemiki (jetbang-lodbrok),to nie ma się o co obrażać.Obaj (jak
                            większość z nas na tym forum) jest przeciwko Pruszkowskiemu.I to jest nasz
                            cel,aby Pruszkowskiego zniszczyć.A należy mu się to.Natomiast co do przyszłego
                            prezydenta (kto nim będzie),nie możemy przesądzać.Jedni chcą Bryłowskiego,inni
                            Brodowskiego,jeszcze inni........itd.Co do Bryłowskiego - ja również nie
                            słyszałem o nim zbyt pochlebnego zdania,ale też nie dotarły do mnie negatywne
                            konkrety.Ale lepszy już nawet Bryłowski niż taki kupczyk Pruszkowski.
                            Na dzisiaj najważniejszą sprawą jest pozbyć się Pruszkowskiego (który osobiście
                            mi nic złego nie zrobił).A kto będzie następcą,to zobaczymy,który z nich będzie
                            się chciał włączyć w całą kampanię.Nie może być mowy,żr taki jegomość
                            przychodzi na gotowe.
                • dociek Re: Referendum 03.07.03, 02:33
                  Z powodu śmierci przyjaciela chwilowo zawieszam swój udział. Sorry.
                  • Gość: **** Re: Wyrazy współczucia IP: *.ltk.com.pl 03.07.03, 09:13
                    Dociek,wyrazy współczucia.Bez Ciebie forum będzie nudne.
    • Gość: młoda Re: Referendum!!!! IP: *.ltk.com.pl 02.07.03, 15:53
      Przebywam obecnie na wakacjach w Lublinie.Urodziłam się również w Lublinie,ale
      na stałę mieszkam w Kanadzie.Ale za lublinem mi się bardzo tęskni.Dlatego też
      jestem bardzo zainteresowana,co się w moim mieście rodzinnym zmieniło.
      Chodzę przede wszystkim po sklepach i stwierdzam,że w Polskich sklepach bardzo
      łatwo wydaje się pieniądze.Szczególnie w dużych marketach.Mam więc porównanie
      cen w polskich sklepach jak również w Ameryce i Kanadzie.
      Dzisiaj zwiedzałam Bronowice (bardzo mi bliskie).Porównywałam ceny w sklepach
      osiedlowych,na targu i w Stokrotce.Okazuje się,że ceny w Stokrotce są niższe
      niż na bronowickim targu.Ale Ceny w Stokrotce są dużo wyższe niż w sklepikach
      osiedlowych (niektóre są bardzo miłe).A pamiętam te czasy,gdy w obecnej
      Stokrotce mieściła się MODA POLSKA.Nie będę podawałą o jakie produkty
      chodzi,aby nie robić reklamy.Wiem tylko jedno.Supermarkety są w Polsce drogie,
      chociaż oferowany towar jest czasami złej jakości.Ale to są tylko moje
      spostrzeżenia.A pozwoliłam sobie zabrać głos tylko dlatego,że czytałam
      wypowiedzi na ten temat.
      Pozdrawiam wszystkich Lublinian.Jutro mam zamiar zwiedzać Real.
      • mike79 Re: Referendum!!!! 02.07.03, 16:20
        no tak, ah te wakacje w rodzinnym miescie, w dalszej kolejnosci proponuje ci
        zwiedzic: leclerec na ulicy turystycznej i leclerec na ulicy zana, wpadniesz
        przy okazji do komfortu i media marktu na zana, gdyby cie interesowala ta
        czesc miasta to poelcam pekina na koncowym trolejbusow na al.krasnickiej,
        mozesz takze zwiedzic nieudana inwestycje na jana pawla 2 sklep tadex ziejacy
        pustkami, w tej okolicy jest takze targ na ul. wilenskiej i tzw. pod globusem,
        nastepnie przejdz sie po wszystkich lubelskich aldikach, stokrotkach i
        biedronkach ! jest oich troche wiec najlepiej dobrze zpalnowac ten dzien ;)
        polecam ci takze bazar, calkiem ladny po tym remoncie, tylo obsluga jak sprzed
        15 lat, targ bazar i targ pod zamkiem, duzym lukiem mozesz ominac starowke -
        bo tam nie ma "jeszcze" zadnych ciekawych miejsc typu stokrotka lub biedronka,
        chociaz z naszymi wladzami nic nie wiadomo, np. na placu po farze zmiescilaby
        sie taka jedna biedronka (najlepiej zeby byla z balchy falistej, pokryta
        eternitem - przeciez wlascicie i tak jej nigdy nie odwiedzi) i menele
        starowkowe nie musialby daleko chodzic po najtansze winko i piwo, mozesz
        zaonczyc swoja sentymentalna podroz po lublinie na deptaku, ale to nie to co
        5th avenue w NY, choc ceny niejednokrotnie wyzsze :)) najlepiej zabrac ze soba
        jakas idiotcamere zebys mogla pozniej pokazac rodzinei w tej canadzie jaki to
        ten nasz lublin pikne miasto i ile ladnych sklepow w nim ;) heh a jak sie
        spytaja o jakies zabytki to powiedz ze wyburzyli i postawili kilka biedoronek,
        ostal sie ino jeden zabytek tzw. teatr w budowie, niedlugo wejdzie na liste
        konserwatora zabytkow !
        wiec zycze ci milej wycieczki, moze ryza napisze kiedys spacer szlakiem po
        lubelskich lakach pelnych stokrotek, biedronek i takich zwierzaczkow -
        aldikow ;)
        pzdr. mike
        • mike79 Re: Referendum!!!! 04.07.03, 00:54
          czyzby skonczylo sie na jednodniowym hurra-hop z 1 lipca ??
          bo ja nie wieze ze usuna prezydenta za machlojki, pzdr.
          • pepperoni78 Re: Referendum!!!! 04.07.03, 09:41
            Proponuję poczekać, jak rozwinie się sytuacja. Jeśli ujdzie im na sucho, będą
            zbyt pewni siebie i mogą zacząć szaleć jeszcze bardziej. Wtedy będzie można
            wkroczyć do akcji. A podpisy można zacząć już zbierać. Taka jest moja opinia.
            • mike79 Re: Referendum!!!! 09.07.03, 14:01
              W zwiazku z nowymi doniesieniami watek UP!
              • dociek Re: Referendum!!!! 10.07.03, 09:33
                Kurier z 10.07.2003, Przemysłówka chce Globusa
                INWESTYCJA NA LSM LUBELSKA FIRMA POSKARŻYŁA SIĘ NA KOMISJĘ PRZETARGOWĄ I
                WYGRAŁA
                Oferta lubelskiej Przemysłówki, która chciała najtaniej dokończyć budowę hali
                sportowo-widowiskowej na Globusie (LSM), jest ważna. Decyzję w tej sprawie
                wydał Urząd Zamówień Publicznych. Wcześniej komisja składająca się z
                pracowników Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji odrzuciła ją jako
                niespełniającą warunków przetargu.

ROZMOWA DNIA

* Robert Olak: Co oznacza decyzja Urzędu Zamówień Publicznych w sprawie skargi
                Przemysłówki?
                Leszek Skowroński: Osobiście czuję satysfakcję, że zarzuty i pomówienia, jakie
                członkowie komisji przetargowej wysuwali pod adresem Przemysłówki okazały się
                całkowicie nieuzasadnione. Arbitrzy uznali zasadność skargi i ważność naszej
                oferty w sprawie dokończenia budowy hali na Globusie. Teraz komisja w Lublinie
                powinna wydać nowe orzeczenie.

* Czy będzie ono korzystne dla Pańskiej firmy?
                Bardzo bym chciał. Nasza oferta jest na pewno najtańsza, a firma ma siedzibę w
                Lublinie. Tu płacimy podatki, tu mieszkają nasi pracownicy.

* Pojawiły się zarzuty, że oferta Przemysłówki dlatego jest najtańsza, bo są w
                niej ceny dumpingowe.
                To nieprawda. Nasze ceny wynikają z rzetelnej kalkulacji. Nie założyliśmy ceny
                niższej niż na rynku, skoro bowiem cena składa się z 400-500 pozycji to trudno
                mówić o dumpingu.

* Dlaczego zdecydował się Pan na upublicznienie swoich zarzutów wobec komisji
                przetargowej?
                Bo próbowano doszukać się dziury w całym. Odwołaliśmy się do Urzędu Zamówień
                Publicznych, ponieważ nie mieliśmy najmniejszych wątpliwości, że nasza oferta
                jest kompletna i konkurencyjna. Urząd przyznał nam rację.

* Jak dalej potoczą się losy przetargu?
                Nie chciałbym się wypowiadać na ten temat. Złożylismy najtańszą ofertę i
                czekamy na rozstrzygnięcie.

Miejska komisja przetargowa (podlegająca, rzecz jasna naszym "kochanym"
                pruszkowskim władzom miejskim) wybrała w pierwszym podejściu ofertę firmy z
                Warszawy i to droższą o ok. 700.000,- zł. Miałbym to głęboko gdzieś, gdyby ta
                hala widowiskowo-sportowa nie była budowana m.in. za moje pieniądze, w moim
                mieście i mojej dzielnicy oraz na dodatek do tej całej inwestycji przystąpiono
                w krętacki, nie uwzględniając wcale oczekiwań i woli mieszkańców, sposób.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka