Dodaj do ulubionych

Kochani rowerzyści!

03.07.03, 21:52
Przeczytałem, że gdzieś znowu samochód zabił rowerzystę. Nie wiem, jakie
były w tym przypadku okoliczności, jak to się stało, ale...jako
znienawidzony przez rowerzystów osobnik zawodowo poruszający się samochodem
pragnę wygłosić apel: MONTUJCIE ŚWIATŁA W ROWERACH! Nieważne, czy jeżdzicie
jakimś makrokeszem czy wypasionym góralem za grube pieniądze, nie żałujcie
na światła. Aktualne zwłaszcza teraz, gdy sezon rowerowy w pełni. Jeżdzicie
poboczami, a gdy jest ciemno i Was nie widać, to naprawdę zakrawa na
samobójstwo. Wielu kierowców nawet w nocy ustępuje drogi i zjeżdża na
pobocze gdy się ich wyprzedza, a kiedy jedzie tam nieoświetlony rowerzysta,
łatwo o tragedię. Mnie taki numer przytrafił się kilka dni temu pod
Radomiem, a dwóch kolesi na rowerach pewnie nawet nie wie, że powinno dać na
mszę w podzięce za ocalenie życia. Generalnie nie zjeżdżam po ciemku na
pobocza, ale czasem człowiek się zapomni.
Obserwuj wątek
    • czarna33 Re: Kochani rowerzyści! 03.07.03, 22:01
      Ja mam swiatla,maz ma ,dziecko tyz.Nawet mej serdecznej kolezance przed
      wyprawa do Kozlowki montowalismy ten sprzecik wiedzac ze to wazne.No ale coz
      niektorzy nie mysla.I z calym szacunkiem do mieszkancow malych miasteczek i
      wsi,nie myslcie sobie ze macie do domu 30 metrow od sasiada i nic wam sie w
      ciagu tych 30-u metrow nie przydarzy.
      • Gość: Z:Đ Re: Kochani rowerzyści! IP: *.resetnet.pl 03.07.03, 22:08
        A i właśnie co dobrze zauważyła czarna - nie wiem dlaczego, ale ten swoisty
        brak zdrowego rozsądku najczęściej cechuje ludzi którzy mieszkają na wsi :(.
      • lucy_z Re: Kochani rowerzyści! 03.07.03, 22:08
        Dzisiaj widziałam w ciągu paru minut czterech rowerzystów przejeżdżających po
        pasach! Nie wolno!!! Rower trzeba przeprowadzić!!! Mandacik się należy!!!;)
        Jeszcze jedno kochani, na szosie jedzie się jeden za drugim a nie po dwie osoby
        obok!!! To się spotyka nagminnie!
        A tak poza tym...lubię Was, rowerzystów;)))
        • czarna33 Re: Kochani rowerzyści! 03.07.03, 22:12
          No tu sie kajam.Przejezdzam bo... szkoda mi czasu bo to swiatlo zaraz gasnie.
    • Gość: Z:Đ Re: Kochani rowerzyści! IP: *.resetnet.pl 03.07.03, 22:05
      Światełko to nie jest duży wydatek a życie jest chyba jednak bezcenne. Już nie
      raz miałem sytuacje, że zrobiło mi się ciepło ... ba ciepło, co tu dużo mówić
      nie robi się przyjemnie, gdy spostrzega się w ostatniej chwili dwóch panów,
      którzy jadąc w nocy jeden obok drugiego (?? szczyt bezmyślności) prowadzą miłą
      konwersację a jedynym co daje znać o ich obecności są odblaski na pedałach.

ZOh.
      • lucy_fair Re: Kochani rowerzyści! 03.07.03, 23:40
        Gość portalu: Z:Đ napisał(a):

> konwersację a jedynym co daje znać o ich obecności są odblaski na pedałach.
        >
        > ZOh.

Miałem podobny przypadek, tym razem z pieszym, kiedy to panu życie uratowały
        świcące paski na dresach ;)
        • mike79 Re: Kochani rowerzyści! 04.07.03, 00:51
          hehe mowisz dresik, tu juz bym sie zawachal ... gaz czy hamulec ? ;)

zartuje oczywiscie
          • ervumem Re: Kochani rowerzyści! 04.07.03, 14:13
            > Dzisiaj widziałam w ciągu paru minut czterech rowerzystów
            > przejeżdżających po pasach! Nie wolno!!! Rower trzeba przeprowadzić!!!

hehee oczywiscie, zgdadzam sie, pod warunkiem ze jest sciezka, wtedy po pasach
            niewolno,
            ups, zapomnialem sie, przeciez nie zyjemy w normalnym kraju/ miescie..

> Jeszcze jedno kochani, na szosie jedzie się jeden za drugim a nie po
            > dwie osoby obok!!! To się spotyka nagminnie!

tak, nagminnie to tez sie spotyka w Holandii, nawet jak akurat jada po ulicy
            ale co tu mowic, jestesmy daaleko w azji jesli chodzi o kulture jezdzenia - w
            niderlandach rowerowalem wieele razy, tam jak rowerem przejezdzasz po pasach
            nie przeprowadzasz, bo to bzdet oczywiscty - dlaczego mam prowadzic jesli
            droga jest plaska? u nas przeprowadzanie ma uzasadnienie - tym, ktorzy buduja
            drogi nie chce sie myslec na tyle by zjazd chodniku zrobic na poziomie ulicy i
            pasow, jzu nawet nie chcodzi o rowerzystow bo tych budowlancy maja gleboko w
            d... omysle, ale ile razy widac osobe z wozkiem wyczyniajaca dzikie manewry bo
            nie ma ludzkiego zejscia z chodnika na pasy? i nie mowcie ze nie widieliscie
            bo widzieliscie :P
            A wracajac do holandii - tam na pasach nawet kierowca tira sie przed
            rowerzysta zatrzyma - bylem w lekkim szoku naprawde:) to wynika z rzeczy
            oczywistej - on wie ze moze byc w podobnej sytuacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka