Dodaj do ulubionych

Czuby: Fiasko negocjacji w sprawie masztu

10.09.07, 20:14
Ludzie, przecież wasze telefony komórkowe bardziej promieniują niż ten maszt.
Jeśli wam promieniowanie przeszkadza to wyrzućcie wasze komórki, wszak to
szkodliwe.
Obserwuj wątek
    • Gość: ktosik Re: Czuby: Fiasko negocjacji w sprawie masztu IP: *.chello.pl 10.09.07, 20:35
      Otóż to... A tak na marginesie, to każdy z nich podczas protestu miał zawieszony
      u szyi telefon komórkowy... Paradoks?
      • Gość: rozwielitka Re: Czuby: Fiasko negocjacji w sprawie masztu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.07, 23:52
        Nie kłam! Ja nie miałem zawieszonego telefonu....
        • Gość: genzo Re: Czuby: Fiasko negocjacji w sprawie masztu IP: *.cust.homechoice.net 11.09.07, 01:53
          bo cie na niego nie stac -;}
          • Gość: czytelnik w USA bylo kilkaset procesow sadowych w sprawie bu IP: *.0.251.72.1dial.com 12.09.07, 16:55
            w sprawie budowy masztow, wiec cos musi z nimi byc nie tak slodko
            jak GW zapewnia. Zreszto w tym wypadku redaktor jest stronniczy,
            wskazuje tylko pozytywne opinie.
      • Gość: protestujący Re: Czuby: Fiasko negocjacji w sprawie masztu IP: *.pronet.lublin.pl 11.09.07, 15:58
        ktosiku - jesteś mitomanem. Wypisujesz głupoty niestety... Poza tym: telefonu
        używa się na własny rachunek, a masztu raczej nikt sobie nie wybrał pod własnymi
        oknami. I jest to ta subtelna różnica, o którą ludzie walczą.
    • micra Pieniądze - to jest główny problem 10.09.07, 20:55
      Czyżby mieszkańcy Szafirowej zamierzali protestować, gdy np. ktoś wybuduje obok
      budynek to też obniży się wartość mieszkań - wtedy też będzie protest?

Proponuję, by zaczęli się cieszyć, że Trasa Zielona innym będzie szumieć, a nie
      im... ech, Polacy...
    • Gość: lubelak Re: Czuby: Fiasko negocjacji w sprawie masztu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.07, 21:22
      A nie pomyslałeś baranku, że skoro komórki promieniuja i tak szkodzą to tym bardziej maszt?
      po co wypowiadają się znawcy, którzy nie wiedza o co chodzi?
      poczytajcie najpierw sens sprawy a potem wyglaszajcie opinie.
      Szkoda tylko, ze GW nie napisała ze budowa jest nielegalna bo nie ma wszystkich pozwoleń, że nie wszyscy sąsiedzi działki zaaprobowali budowę a muszą wyrazić zgodę, że Era dzisiaj wspomniała śmiejąc się w twarz, że "ta nowa sasiadka dostanie wyższą stawkę niż własciciel gruntów i już nie będzie robić problemów". No i co robił dzisiaj rano Fic i Wasilewski w siedzibie ERY w Lublinie?
    • Gość: normalny Czuby: Fiasko negocjacji w sprawie masztu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.07, 21:22
      Byłem tam to mocherowe berety i wieśniaki protestują. Nie blokowali
      by ulicy i utrudniali prawnie zatwierzonej budowy gdyby na miejsce
      przyjechał przedstawicil ERY i dal im wszystkim protestującym
      firmowe smycze do komórek a członkom komitetu darmowe minuty w Erze.
      Cała ta paranoja to zazdrośc tych którzy nie mają tam działki i sami
      nie mogą postaić tam masztu to jestmentalność Polaków.Pocja też
      przynosi wstyd wysłali by oddziały i rozpieprzyli tą nielegalną
      blokade ulicy zgodnie z obowiazującym prawema tymdeklom zrobili
      wnioski do Sądu to by już nie blokwali
      • Gość: z Szafirowej Re: Czuby: Fiasko negocjacji w sprawie masztu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.07, 21:44
        Jak ty jestes normalny to coraz gorzej z naszym społeczeństwem
        Piszecie bzdury bo was te problemy teraz nie dotyczy ale zycze wam w
        przyszłości masztu po oknami. Nie obrazajcie ludzi. Obelgi, które
        tutaj sie powjawiaja są zennujace. Płaca wam wypisywanie głupich
        komentarzy co juz tak żle z główką.
        • micra mieszkam na Bursztynowej 10.09.07, 22:03
          Bursztynowej 25 - vis a vis kaplicy, na której jest nadajnik. Protest na
          Szafirowej przypomina protesty przeciwko ośrodkom dla chorych na AIDS -
          protestują, byle protestować, nie mają znaczenia badania, opinie specjalistów -
          oni wiedzą lepiej.

Później mają pretensje, że są obrażani, ale nie chcą podjąć dyskusji...

Mieszkańcy Szafirowej pamiętajcie:
          - to, że macie sygnał zawdzięczacie innym nadajnikom, skoro twierdzicie, że
          sygnał zabija to używając komórek zabijacie innych - to chyba nie jest fair
          wobec tych, którzy mieszkają przy obecnych nadajnikach;
          - jeżeli przekonacie do likwidacji nadajnika na kaplicy - to być może nie
          będziecie mieć sygnału - ERA ma bardzo kiepski sygnał na Czubach i generalnie w
          Lublinie - może wtedy obudzicie się zdziwieni - jak to, nie działa?
          - Ty życzysz masztu pod oknami, jedna z kobiet - widoczna na wielu zdjęciach -
          pewnie jedna z głównodowodzących protestem - życzyła mi śmierci od takiego
          nadajnika.

Dlaczego nikt z Was nie podał żadnych wyników badań mówiących o normach, o
          szkodliwości (krzyczycie, że nie ma wyników o szkodzeniu, ale i o braku
          szkodliwości) - Wasze jedyne argumenty to inwektywy, straszenie i plecenie bzdur
          o nadajniku mocy 21kW.
          • Gość: protestujący Re: mieszkam na Bursztynowej IP: *.pronet.lublin.pl 11.09.07, 16:14
            O, pani mikro, może teraz przykro, że to pani nie protestowała, kiedy antenę
            stawiano pod pani oknami? Skoro więc ja mam, to niech i inni mają?
            Ja również mieszkam na Czubach, mam telefon w erze od kilku lat i jakoś nigdy
            nie uskarżałem się na brak zasięgu. Poza tym Szafirowa nie protestuje przeciwko
            stacji nadawczej jako takiej, tylko przeciw jej lokalizacji. Badania (a takie są
            już prowadzone, proszę sobie poszukać w internecie)wskazują na szkodliwość
            promieniowania elektromagnetycznego na komórki żywe, organizatorzy protestu
            dysponują różnymi danymi. Proszę też nie opowiadać o rzekomych inwektywach
            rzucanych przez protestujących, gdyż jest to nieprawda! Nawet jeśli nie wszyscy
            posiadają merytoryczne przygotowniw - w końcu są to normalni ludzie, pani
            sąsiedzi - to tak naprawdę walczą również w pani sprawie - o prawo do tego, by
            nikt nie działał wbrew woli obywateli naszego państwa na ich szkodę. Prosze
            spojrzeć na to szerzej i zamiast się niepotrzebnie zżymać - przyłączyć się do
            protestu!
            • micra Re: mieszkam na Bursztynowej 11.09.07, 17:09
              Nie jestem kobietą. Tak ciężko to zauważyć? Mam profil, w odpowiedzi na moje
              posty na dole widać "micra napisał", problemy z zauważaniem spraw prostych?

Nie, nie zawiść, będę za tym, by nadajniki przeniesiono z kaplicy na dach
              kościoła nowobudowanego.

Dlaczego rzekomych? Jedna z Pań życzyła mi śmierci karmiąc swoje dziecko w
              wózeczku - Pani w okularach i bordowym/czerwonym ubraniu na jednym ze zdjęć z
              protestu - nie pamiętam z której gazety było to zdjęcie.

Jeżeli osobo anonimie o nicku "protestujący" jesteś za nie instalowaniem masztu,
              bo szkodzi, to przestań używać komórki, bo jeżeli ksiądz na prośbę
              protestujących usunie nadajnik z kaplicy to marnie widzę szanse mieszkańców
              Szafirowej na dodzwonienie się - zwłaszcza, gdy przybędzie nowych bloków przy
              przedłużanej JPII.

• Gość: protestujący Pan protestujący do PANA micra IP: *.pronet.lublin.pl 11.09.07, 20:35
                Panie micra, zwracam honor, jeśli to dla Pana takie ważne zaistnieć tu jako
                mężczyzna nie kobieta, dla mnie w wypadku aktualnej dyskusji na forum nie ma to
                większego znaczenia;)I proszę mi wierzyć nie mam problemu z zauważaniem rzeczy
                prostych. Nie wiem z jakiego powodu Pan się tak zacietrzewia i uprawia demagogię
                (inwektywy nie są synonimem nawet tak nieprzyjemnych życzeń, jak te, które
                składała owa Pani). Proszę zauważyć, że nie jestem za nie instalowaniem masztu,
                bo szkodzi, ale dlatego, bo jest stawiany nielegalnie, a także dlatego, bo nie
                podoba mi się jego lokalizacja oraz arogancja i bezczelność ery. To jest
                właśnie bardzo PROSTE! Podkreślam fakt oczywisty, że popieram protestujących z
                czystej sympatii oraz podziwu, jaki budzi we mnie solidarność i wola walki o
                swoje prawa (jakkolwiek by je pojmowali) tych ludzi. Czy nie dostrzega Pan, że
                ucieleśniają Oni ideę demokracji, a protest pokazuje jak owa idea kuleje w
                naszym państwie?
                Proszę się przyjrzeć, ma Pan to pod swoim nosem, trochę kontaktu z
                rzeczywistością (ludźmi i ich obawami), a nie tylko z naukowymi (lub
                pseudonaukowymi) danymi, których Pan tak pożąda, dobrze Panu zrobi:)
                • micra Re: Pan protestujący do PANA micra 11.09.07, 21:21
                  > Panie micra, zwracam honor, jeśli to dla Pana takie ważne zaistnieć
                  > tu jako mężczyzna nie kobieta, dla mnie w wypadku aktualnej dyskusji
                  > na forum nie ma to większego znaczenia;)
                  Proszę sprawdzić od kiedy jestem na forum (na forach GW) - pod stałym loginem -
                  i tu nie ma znaczenia moje widzimisię, ja po prostu jestem mężczyzną.

> Nie wiem z jakiego powodu Pan się tak zacietrzewia i uprawia
                  > demagogię (inwektywy nie są synonimem nawet tak nieprzyjemnych
                  > życzeń, jak te, które składała owa Pani).
                  W którym miejscu się zacietrzewiłem? Ile razy pisałem to samo, bo piszący z
                  uporem maniaka piszą co im ślina na język przyniesie, byle nie argumenty, piszą
                  by pisać. Jaką demagogię uprawiam? To komitet protestacyjny wywiesił ulotki
                  mówiące o mocy nadajnika 21kW i testowaniu technologii na mieszkańcach Lublina
                  (a dokładnie mieszkańcach naszych osiedli).

> Czy nie dostrzega Pan, że ucieleśniają Oni ideę demokracji,
                  > a protest pokazuje jak owa idea kuleje w naszym państwie?
                  Wiem, że kuleje własność prywatna - właściciel ziemi nie może sobie na niej
                  wybudować tego, czego chce i kiedy chce, musi czekać na zgodę urzędnika i bać
                  się, że komuś coś się nie spodoba.

> Proszę się przyjrzeć, ma Pan to pod swoim nosem, trochę kontaktu z
                  > rzeczywistością (ludźmi i ich obawami), a nie tylko z naukowymi
                  > (lub pseudonaukowymi) danymi, których Pan tak pożąda, dobrze
                  > Panu zrobi:)
                  Dane, które prezentują przeciwnicy zawsze są wynikiem badań naukowych, inne dane
                  są pseudonaukowe. A później pojawiają się kwiatki w rodzaju 21kW mocy nadajnika,
                  bo ERA będzie mieć moc dostarczaną z elektrowni na poziomie 28kW, albo
                  promieniowanie gamma, albo polskie normy mniej restrykcyjne wobec europejskich
                  podczas gdy jest dokładnie odwrotnie.
                  • Gość: protestujący Re: Pan protestujący do PANA micra IP: *.pronet.lublin.pl 11.09.07, 21:49
                    Wiem, że kuleje własność prywatna - właściciel ziemi nie może sobie na niej
                    > wybudować tego, czego chce i kiedy chce, musi czekać na zgodę urzędnika i bać
                    > się, że komuś coś się nie spodoba.

A'propos własności prywatnej: mieszkania w okolicach ul. Szafirowej stracą na
                    wartości i to jest fakt.
                    I całe szczęście, że " właściciel ziemi nie może sobie na niej
                    wybudować tego, czego chce i kiedy chce", bo nie wiem, czy byłby pan zachwycony
                    powiedzmy zakładem przetwórstwa mięsnego lub oczyszczlnią ścieków w bezpośreniej
                    bliskości Pańskiego mieszkania, którą zechciałby wybudować pański sąsiad.
                    Mam nadzieję, że skłonny jest Pan przyznać przynajmniej to, że w obliczu
                    niedostatecznie udokumentowanego wpływu czasu ekspozycji promieniowania na
                    zdrowie ludzi można mówić o
                    > testowaniu technologii na mieszkańcach Lublina
                    > (a dokładnie mieszkańcach naszych osiedli).
                    Czy też, ogólnie biorąc - ludzi.
                    Zresztą, jak pisałem wcześniej - w tym proteście nie do końca o to chodzi.
                    • micra Re: Pan protestujący do PANA micra 11.09.07, 22:08
                      > A'propos własności prywatnej: mieszkania w okolicach ul. Szafirowej
                      > stracą na wartości i to jest fakt.
                      Być może, ale co z tego? A ile stracą na wartości mieszkania przy JPII, która
                      zostanie przedłużona, a które leżą przy obecnym końcowym? A ile stracą na
                      wartości domki przy obwodnicy Lublina? Idąc tym tokiem myślenia to nic nie można
                      by zrobić i Państwo utwierdzacie w tym innych. W końcu co mnie interesują
                      samochody z Szafirowej pod moim oknem jeżdżące po Bursztynowej? Niech sobie
                      dojadą lub dolecą, ale nie pod moim oknem, to jest ten tok myślenia, który
                      uważacie za poprawny?

Mam pod oknem również komplet sklepów (Bursztynowa 17) i co drugi dzień
                      śmieciarkę, bo jest blisko śmietnik.

> Mam nadzieję, że skłonny jest Pan przyznać przynajmniej to,
                      > że w obliczu niedostatecznie udokumentowanego wpływu czasu
                      > ekspozycji promieniowania
                      Nie, błąd - ilość nadajników, która działa od kilku lat, jeżeli nie kilkunastu
                      jest liczona w setki tysięcy na całym Świecie (a może i miliony), z testami mamy
                      do czynienia przy wprowadzaniu technologii, a nie gdy jest ona zaawansowana i
                      sprawdzona.

> Zresztą, jak pisałem wcześniej - w tym proteście nie do końca
                      > o to chodzi.
                      Wiem, chodzi o kasę i widok za oknem. Zamiast czaszki trzeba było umieścić na
                      tle masztu worek z pieniędzmi, ale na to ludzie nie polecą, na strach tak.
                      • Gość: protestujący Re: Pan protestujący do PANA micra IP: *.pronet.lublin.pl 11.09.07, 22:26
                        Oj coś Pan się zaplątał. Ten o własności prywatnej, był Pana argumentem, ja go
                        tylko podtrzymałem i obróciłem o 180 stopni. (Przypominam, to Pan utyskiwał, że
                        własność prywatna kuleje:)
                        "Idąc tym tokiem myślenia to nic nie możn
                        > a
                        > by zrobić i Państwo utwierdzacie w tym innych."
                        Tego typu formułowanie myśli jest czystą demagogią i odwracaniem kota ogonem.

> Wiem, chodzi o kasę i widok za oknem. Zamiast czaszki trzeba było umieścić na
                        > tle masztu worek z pieniędzmi, ale na to ludzie nie polecą, na strach tak.
                        Czy chodzi Panu o pieniądze, które wziął właściciel gruntu? Czy o pieniądze,
                        które zarobi era?
                        • micra Re: Pan protestujący do PANA micra 11.09.07, 23:03
                          Własność prywatna - mam grunt. Jeżeli nie naruszam prawa (poza obecną
                          koniecznością uzyskania zgody na budowę) to mogę sobie postawić co chcę na moim
                          gruncie, na moim terenie. W przypadku masztu, gdyby zgoda na budowę została
                          wydana zgodnie z prawem i zachowana byłaby (a chyba jest) strefa buforowa to ERA
                          może budować na swoim terenie co chce: park rozrywki, zoo, małą wyrzutnię
                          rakiet, dom mieszkalny lub maszt z nadajnikami.

Całkiem inną rzeczą jest prawo do wywłaszczenia z gruntu w razie konieczności
                          budowy dróg, mostów i innych obiektów, które muszą znaleźć się na terenie
                          należącym do kogoś.

> Czy chodzi Panu o pieniądze, które wziął właściciel gruntu? Czy o
                          > pieniądze, które zarobi era?
                          Nie, chodzi o pieniądze (które uzyskaliby przy sprzedaży mieszkań), które stracą
                          mieszkańcy, bo im się widok popsuje.
                          • Gość: protestujący Re: Pan protestujący do PANA micra IP: *.pronet.lublin.pl 11.09.07, 23:30
                            Więc dlaczego jesteś za ochroną własności ery
                            > może budować na swoim terenie co chce: park rozrywki, zoo, małą wyrzutnię
                            > rakiet, dom mieszkalny lub maszt z nadajnikami.

a nie własności mieszkańców osiedla?
                            >chodzi o pieniądze (które uzyskaliby przy sprzedaży mieszkań), które stracą
                            > mieszkańcy, bo im się widok popsuje.

Dlaczego era ma prawo czerpać korzyści ze swego gruntu, a mieszkańcy szafirowej
                            na tym gruncie tracić?
                            • micra Re: Pan protestujący do PANA micra 11.09.07, 23:43
                              > Więc dlaczego jesteś za ochroną własności ery
                              :) Bo to jest ich własność, Era nie narusza Waszej własności! Jeżeli PKP
                              dostanie kasę i przebuduje trasę kolejową na superszybką = ogrodzoną, wytnie
                              drzewa to też powtórzy się protest? Przecież w tym wypadku to własność PKP i
                              może robić na swoim gruncie co chce (w ramach istniejącego prawa).

> Dlaczego era ma prawo czerpać korzyści ze swego gruntu,
                              > a mieszkańcy szafirowej na tym gruncie tracić?
                              (mieszkańcy Szafirowej nie tracą na gruncie firmy ERA, bo to nie jest grunt
                              mieszkańców Szafirowej)
                              Bo Era ma do tego prawo i Wy macie do tego prawo! To ERA decyduje o
                              wykorzystaniu (choć wymaga to zgody urzędnika) swojego terenu, a także Wy
                              decydujecie o tym wykorzystaniu - ale swojego terenu. Może czas pomyśleć o
                              zainstalowaniu kilku nadajników na dachu i koszeniu kasy? Skoro ERA zarabia, to
                              dlaczego nie Wy? Nabijam się? Skądże, polecam obrazki z Warszawy pod koniec wątku.
                • krekora Solidarność... 20.09.07, 14:37
                  ... to w Polsce jest jak trzeba coś roz...szyć, jak trzeba coś zbudować to każdy
                  idzie w swoją stronę. Ta sprawa dobrze potwierdza tą tezę.
            • micra oto Pani, która życzy mi śmierci... 11.09.07, 17:34
              tiny.pl/1hcg
              Pierwsza od lewej - ręka w górze, okulary, bordowe lub czerwone ubranie. Karmiła
              dziecko, gdy ja rozmawiałem z jednym z mężczyzn przed kościołem w niedzielę.
              • micra pomyliłem się 15.09.07, 23:49
                pomyliłem się - to nie ta kobieta - przepraszam za ten post. Pani, o której
                pisałem jest na innym zdjęciu - nie będę jednak podawał szczegółów.
      • Gość: genzo Re: Czuby: Fiasko negocjacji w sprawie masztu IP: *.cust.homechoice.net 11.09.07, 02:06
        masz racje ale oni nie maja gdzie sobie postawic, bo maja tylko
        balkony 2m" moga postawic na nich co najwyrzej parasolke i o to im
        chyba chodzi, a z tymi beretami to masz racje biora przyklad z tych
        w sejmie,jestem za i wiecej takich inwestycj i akcess pointow na
        porebie
      • Gość: protestujący Re: Czuby: Fiasko negocjacji w sprawie masztu IP: *.pronet.lublin.pl 11.09.07, 15:54
        Bzdury wypisujesz. Nie wiesz - nie wypowiadaj się, tylko po to, by obrażać
        ludzi, którzy potrafią działać i w coś wierzą. Sączyć jad nie jest trudno, gdy
        jest się ignorantem i człowiekiem bez ikry. Lepiej zaczął byś zazdrościć Paniom,
        które głupawo nazywasz moherami tego, że walczą, mają cel i do niego dążą. A tak
        naprawdę walczą rónież za ciebie - w imię demokracji. Poza tym większość
        protestujących to ludzie młodzi - przyjedź panie normalny, zobacz. I zastanów
        się trochę, dowiedz więcej, a potem pisz!
    • Gość: Adam Baranowski Czy maszt musi stać w osiedlu mieszkaniowym? IP: *.lublin.enterpol.pl 10.09.07, 22:00
      Dlaczego ktoś lokalizuje maszt przy osiedlu mieszkaniowym? Czy jest
      to konieczne? Czy nie można postawić go 1000m dalej? Nie wiem na ile
      maszt jest szkodliwy, wiem natomiast że strasznie zeszpeci widok na
      las, zmiszczy kawałek pięknej przestrzni, o którą tak trudno w
      naszym mieście. Pozdrawiam
      • micra Bo czym dalej tym gorzej 10.09.07, 22:16
        Gdzie miałby ten maszt stanąć? W lesie? Postulujesz wycinkę lasu? A może dalej -
        w rezerwacie?

Nowsze technologie to niższe poziomy nadawanej mocy, ale równocześnie
        konieczność stawiania nadajników bliżej odbiorców. Proponuję poszukać w innym
        wątku informacji o polskiej normie w sprawie dopuszczalnego poziomu natężenia
        pola EM w zakresie mikrofal i porównania z normami niemieckimi i szwajcarskimi.

Ja bym się chętnie zamienił na mieszkanie z widokiem na maszt i las z obecnego z
        widokiem na Bursztynową (ruch całą dobę) oraz inne atrakcje które tu posiadam.
    • Gość: sąsiad dobra rada Czuby: Fiasko negocjacji w sprawie masztu IP: *.pronet.lublin.pl 10.09.07, 22:35
      Przeniescie sie debile za tory tam w lesie brak sygnqłu !!!!!!!! lub do roboty
      pajace !! i nie naklejajcie na klatkach jakiej waszej agitacji ! Pod
      kosciołem jesteście to może do papieża ze skarga ?
      • micra To może wspólna akcja? 10.09.07, 23:06
        Akcja przeciwko protestowi... ulotki mogą rozwieszać, w końcu każdy ma do tego
        prawo. Dlaczego nie przygotować takich samych ulotek i rozwiesić ich lub wrzucić
        do skrzynek informacji o rzeczywistych zagrożeniach?

I rozwiesić/roznieść to w blokach zainteresowanych pośrednio, które nie widzą
        lasu, a które mogą się obawiać masztu. Szafirowej chodzi o psucie krajobrazu,
        nie o szkodliwość - ich nie da się przekonać niczym innym niż pieniędzmi, a
        pozostali będą żyć w irracjonalnym strachu z bzdurnymi informacjami o:
        - nadajniku o mocy 21kW - bzdura nr 1;
        - promieniowaniu gamma - bzdura nr 2;
        - że u nich działa to im masztu nie trzeba - bzdura nr 3.

Niech wystraszeni mieszkańcy Szafirowej przejdą się po całej dzielnicy i
        sprawdzą, gdzie są obecnie nadajniki - jeżeli gdziekolwiek są bliżej niż ten
        planowany pod lasem - to niech pomyślą, co by było, gdyby je zdjęto. Nadajnik na
        Kościele Świętej Rodziny przy JPII też jest bardzo blisko.
    • Gość: jacek Myślałem że skoro o czubach to znowu o komuchach IP: *.lublin.mm.pl 10.09.07, 23:02
      telefonia komórkowa, powtórzę, to największy eksperyment medyczny w dziejach
      ludzkości. Na ludziach oczywiście. Może i ona nie działa na człowieka a może
      działa, już i tak jest za późno by coś zmienić a w najbliższych latach raczej
      nie dowiemy się prawdy o wpływach telefonów na człowieka. Na razie są badania
      które twierdzą że powodują raka i takie które twierdzą że nie. Czekamy
      • micra znowu czyjeś wywody, a może jakieś dowody? 10.09.07, 23:14
        Ile jeszcze będzie postów mówiących, że grozi śmierć, że grzeją się oczy (to
        usłyszałem na spotkaniu przed kościołem), a podacie linki do zasobów w
        Internecie, do informacji o normach, o mocach nadajników, na razie Wasze
        protesty sprowadzają się do straszenia, może ktoś wypowie się podając jakieś
        fakty, a przestaniecie straszyć.
        • Gość: jacek czytaj co jest napisane IP: *.lublin.mm.pl 10.09.07, 23:20
          jak znasz angielski to znajdziesz w necie badania. Nikogo nie straszę, jest tak
          dużo danych świadczących o możliwym szkodliwym działaniu że byłoby głupotą
          zaprzeczać. Wszystko jeszcze zależy od rodzaju telefonu, czasu rozmowy i wielu
          rzeczy zapewne. Telefonu używam ale przy jajkach i sercu nie noszę:)
          • micra linki, a nie słowa - znowu słowa! 11.09.07, 00:07
            www.iddd.de/umtsno/odpsejm/tabpomNRW.gif
            tu jest zestawienie norm, w tym norm szwajcarskich oraz poziomy sygnału w
            zależności od odległości dla różnych nadajników. Jedynie przy nadajniku o mocy
            sygnału 100W dochodzi do zbliżenia się do normy polskiej i szwajcarskiej, na
            Czubach nie będzie 100W, przypuszczam, że 20W.

Nie wiem, na jakiej wysokości był wykonywany pomiar pola, ale pewnie na
            wysokości nadajnika masztu, bloki na Szafirowej leżą chyba poniżej tej linii, bo
            protestujący twierdzą, że nadajnik jest wycelowany w wieżowce, do których
            odległość jest już znaczna.

Poproszę o link w języku polskim, angielskim lub rosyjskim. Link mówiący o
            badaniach o szkodliwości promieniowania mikrofalowego pochodzącego z BTSów na
            osiedla mieszkaniowe w zależności od odległości od BTSa.
          • micra a tu są linki, których Wy ciągle nie macie 11.09.07, 01:13
            www.iddd.de/umtsno/bocian.htm
            tekst odwołuje się do tej tabelki:
            iddd.de/umtsno/gespo.htm
            którą nie do końca rozumiem - niemieckiego nie znam, ale duża część Państw
            dopuszcza oddziaływanie na organizm ludzki pola o natężeniu 1W/m2 (1 milion
            mikrowatów = 1W), w Polsce jest 0,1W/m2.

Generalnie na stronie www.iddd.de jest wiele różnych artykułów, wszystkie
            w tonie ostrzegającym lub krzyczącym. Proszę jednak spokojnie to przejrzeć i
            wziąć pod uwagę, że:
            - wyniki pomiarów - choćby z Polanicy Zdrój - dają wynik pomiaru pola na
            poziomie poniżej 0,02W/m2 (norma to 0,1W/m2) nawet w najbliższej okolicy masztu,
            choć tam, jest to wysoka wieża kościoła; Polanica Zdrój to miejscowość
            uzdrowiskowa - jeżdżę tam m.in. ja z moją córką na leczenie;
            - mikrofale są owszem, szkodliwe, ale blisko anteny, nie w odległości
            kilkudziesięciu i więcej metrów;
            - jedną z trafnych uwag jest szkodliwość samych telefonów komórkowych, walka z
            antenami/nadajnikami nic nie da dopóki protestujący używają telefonów - jeżeli
            boją się anteny to tym bardziej powinni bać swoich telefonów no i powinni
            przestać szkodzić innym nie używając telefonów korzystających z innych BTSów.

Czy protestujący znają tylko tą stronę? Jeżeli tak, to niech przynajmniej nauczą
            się poprawnie jednostek.

Aha, nikt nie kwestionuje szkodliwości promieniowania, ale pamiętajmy o mocy
            nadajnika i odległości! Kwestie wizualne - maszt na tle lasu - to całkiem inna
            para kaloszy.
      • Gość: bosman oczywiście jacenty! IP: *.lublin.mm.pl 11.09.07, 20:48
        a w XiX w. jak ruszała kolej parowa to krowy traciły mleko, kury nie
        niosły jajek, dziewucha "zaciążąły" od wiatru a ziemia zaczęła
        zwalniać obroty. To sie dopiero działo!!!!!
    • Gość: Lublinianin Czuby: Fiasko negocjacji w sprawie masztu IP: *.lublin.mm.pl 10.09.07, 23:08
      Byłem dzisiaj i widziałem ludzi manifestujących. Z tego co widziałem
      to uważam że nie ma z kim rozmawiać gdyż były to same MOHERY.
      Manifestują tylko aby manifestować bo jedna sąsiadka powiedziała
      drugiej ze od tego masztu to raka dostanie. Nawet były rozdawane
      ulotki w których napisane było jak taki maszt szkodzi np. o tym zę
      przez promieniowanie idące z takiego masztu u kobiet wystąpi ciąza
      pozamaciczna, nie mówiąc juz o raku. Ci ludzie byli śmieszni. idąc
      ich tokiem rozumowania zlikwidujmy maszt na ul Rabego nie będzie
      radia i telewizji, pozamykajmy drogi-nie będzie motoryzacji,
      elektrownie itd. Więc nie będzie niczego. KONONOWICZ NA
      PREZYDENTA!!!!!!!!!!
      ps 1. jestem ciekaw czy manifestujący juz wysłali petycję do
      telewizji Trwam oraz radia Maryja z prośbą o pomoc!
      ps 2. uwazam ze jesli ERA zaproponowałaby uczestnikom manifestacji
      po zestawie tak tak z aparatem telefonicznym to by było po sprawie.
      • Gość: rozwielitka Re: Czuby: Fiasko negocjacji w sprawie masztu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.07, 23:48
        Wszystkim wypowiadającym się za budową masztów na osiedlach
        mieszkaniowych proponuje, zaproszenie przedstawicieli telefonii
        komórkowej do instalacji masztów na dachach swoich bloków. Może
        jeszcze panowie z Ery jakiś zestawik "tak tak" dorzucą...
        Szkodliwość promieniowania elektromagnetycznego przy ciągłym
        narażeniu (a takie zafunduje ERA mieszkańcom tej części Poręby)
        została ponad wszelką wątpliwość stwierdzona i udokumentowana.
        Wystarczy sięgnąć do pism branżowych. Proszę także wytłumaczyć
        spadek cen nieruchomości znajdujących się w sąsiedztwie wież
        nadawczych, stacji transformatorowych, czy linii wysokiego napięcia.
        • Gość: Gość forum Re: Czuby: Fiasko negocjacji w sprawie masztu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.07, 01:03
          Wytłumaczenie dla spadku cen jest jedno-ludzkie zabobony!Ale co się
          dziwić, tam na Czubach sami przyjezdni mieszkają...
        • micra proszę przestudiować wykresy siły sygnału 11.09.07, 01:18
          Otóż siła sygnału pod anteną jest niska - promieniowanie nadajnika nie jest
          tracone na promieniowanie w podłoże w najbliższej odległości, ale dalej, gdzie
          znajdują się aparaty telefoniczne.

Ponadto - ten maszt nie staje na terenie osiedla mieszkaniowego, chyba, że wiesz
          rozwielitko coś, czego inni nie wiedzą?

Można prosić o link do pisma branżowego, czy też jest to kolejne puste słowo?

Kiedy promieniowanie jest szkodliwe? Co zostało stwierdzone i udokumentowane?
          Czy wszyscy będą klepać jadaczkami bez podawania źródeł? Tak najprościej -
          nakręcanie spirali strachu.
          • Gość: rozwielitka Re: proszę przestudiować wykresy siły sygnału IP: *.umcs.lublin.pl 11.09.07, 08:23
            www.ciop.pl
            • micra Re: proszę przestudiować wykresy siły sygnału 11.09.07, 09:47
              wss.pl
              • Gość: rozwielitka Re: proszę przestudiować wykresy siły sygnału IP: *.umcs.lublin.pl 11.09.07, 10:39
                Wykaz publikacji :
                1. Korniewicz H., Karpowicz J., Gryz K., Aniołczyk H., Zmyślony M.,
                Kubacki R., Ciołek Z., - „Pola i promieniowanie elektromagnetyczne
                z zakresu częstotliwości 0 Hz – 300
                GHz. Dokumentacja proponowanych znowelizowanych wartości
                dopuszczalnych ekspozycji zawodowej”, Podstawy i Metody Oceny
                Środowiska Pracy, 2001. R. 17, nr 2(28)., s. 97-238.
                2. Karpowicz J., Gryz K., „Specyfika pomiarów i oceny
                wolnozmiennych pól magnetycznych w środowisku pracy”, Podstawy i
                Metody Oceny Środowiska Pracy, 2001. R. 17, nr 2, s. 239-249.
                3. Karpowicz J., Gryz K., „Kontrola i kształtowanie warunków pracy
                w polach i promieniowaniu elektromagnetycznym. Zakres
                częstotliwości od 0 Hz do 300
                GHz”, Bezpieczeństwo Pracy, nr 10, s. 7-13, 2001.
                4. Gryz K., Karpowicz J., Pola elektromagnetyczne w środowisku
                pracy, monografia z serii: „Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną
                pracy”. Red. nauk. D.
                Koradecka, Warszawa, CIOP, 2000.
                5. Karpowicz J., „Pola i promieniowanie elektromagnetyczne” -
                rozdział w monografii „Ocena ryzyka zawodowego”, cz. 1 Podstawy
                metodyczne, pod red. M.
                Zawieski, CIOP, Warszawa, 1999, str. 199-214. (Warszawa, 2001, str.
                195-214, wyd. 2 poprawione).
                6. Gryz K., Karpowicz J., „Modyfikacja krajowego systemu nadzoru
                nad środowiskiem elektromagnetycznym na tle uregulowań
                międzynarodowych”, „Elektromagnetyczne zagrożenia środowiska” pod
                red. A.
                Krawczyka, PAN - Komitet Elektrotechniki, Warszawa, czerwiec 2000,
                str. 48-58.
                7. Karpowicz J., Gryz K., Wincenciak S., „Pola elektromagnetyczne w
                środowisku pracy - zasady bezpiecznej ekspozycji”, rozdział 3 w
                pracy zbiorowej
                "Bioelektromagnetyzm", Komitet Elektrotechniki PAN, Polskie
                Towarzystwo Zastosowań Elektromagnetyzmu, pod red. A.
                Krawczyka, Warszawa, czerwiec 2002 r., str. 14-27.
                8. Gryz K., Karpowicz J., „Modyfikacja krajowego systemu nadzoru
                międzynarodowych”, Konferencja Polskiego Towarzystwa Zastosowań
                Elektromagnetyzmu „Elektromagnetyczne zagrożenia środowiska –
                metody ochrony”, Warszawa-Białystok, 1999.12.13-15.
                9. Karpowicz J., Gryz K., „Bezpieczeństwo środowiska
                elektromagnetycznego”,
                Krajowe Sympozjum Telekomunikacji, KST’2000, Bydgoszcz, 6-8
                września 2000 r.,
                tom. D, str. 335-344.
                10. Aniołczyk H, Gryz K., Karpowicz J., „Założenia do nowelizacji
                wartości najwyższych dopuszczalnych natężeń
                (NDN) pól elektromagnetycznych w środowisku pracy”, materiały IV
                Międzynarodowe Sympozjum EL-TEX 2000 "Pola elektrostatyczne i
                elektromagnetyczne", Łódź, 2000.10.26-27, str. 145-154.
                11. Korniewicz H, Karpowicz, J. Gryz K., Aniołczyk H., Zmyślony M.,
                Kubacki R., Kieliszek J., „Projekt nowelizacji wartości NDN pól
                elektromagnetycznych”, materiały IV Międzynarodowe Sympozjum EL-TEX
                2000 "Pola elektrostatyczne i elektromagnetyczne", Łódź, 2000.10.26-
                27, 54-65.
                12. Karpowicz J., Gryz K., „Nowe zasady ochrony pracowników przed
                nadmierną ekspozycją na pola elektromagnetyczne”, XI Sympozjum
                Środowiskowego Polskiego Towarzystwa Zastosowań
                Elektromagnetyzmu "Zastosowania elektromagnetyzmu w nowoczesnych
                technikach i informatyce", Bydgoszcz - Wenecja, 2001, str. 61- 63.
                13. Karpowicz J., Gryz K., „Unormowania prawne związane z ochroną
                przed polami i promieniowaniem elektromagnetycznym”, III Krajowe
                Warsztaty Kompatybilności Elektromagnetycznej, Warsztaty EMC -
                Wrocław 2001.
                14. Gryz K., Karpowicz J., „Podstawy zmian krajowych zasad oceny
                ekspozycji zawodowej na pola elektromagnetyczne”, XII Konferencja
                Naukowa „Biocybernetyka i Inżynieria Biomedyczna", Warszawa,
                2001.11.28-30, str. 324-328.
                15. Karpowicz J., Gryz K., „Dobór metodyki pomiarów i oceny pól
                magnetycznych
                częstotliwości przemysłowej do charakterystyki ich oddziaływania na
                organizm
                człowieka”, Przegląd Telekomunikacyjny, nr 8-9, 2001, str. 532-535.
                16. Karpowicz J., Gryz K., „Identyfikacja i ocena zagrożeń
                elektromagnetycznych”, materiały szkoleniowe o wdrożeniu wyników I
                etapu SPR-1, CIOP, Warszawa, grudzień 1999.
                17. Gryz K., Karpowicz J., Wincenciak S., „Zagrożenia
                elektromagnetyczne w środowisku pracy” materiały seminarium
                wdrożenia i upowszechnienia wyników zadań badawczych Programu
                Wieloletniego (b. SPR-1) "Bezpieczeństwo i ochrona zdrowia
                człowieka w środowisku pracy", Warszawa, 2000, CIOP.
                18. Gryz K., Karpowicz J., „Zasady nadzoru ekspozycji zawodowej w
                polach elektromagnetycznych - kierunki nowelizacji przepisów
                krajowych”, XIX Ogólnopolski kurs nt. "Aktualne zagadnienia ochrony
                radiologicznej oraz ochrony od pól elektromagnetycznych
                w.cz." dla kierowników oddziałów ochrony radiologicznej WSSE,
                organizowany przez Państwowy Zakład Higieny, Ustrzyki Górne, 2000,
                CIOP.
                19. Gryz K., Karpowicz J., Wincenciak S., „Zagrożenia
                elektromagnetyczne - znowelizowane zasady oceny ekspozycji
                zawodowej” materiały sesji naukowej wdrażającej i upowszechniającej
                wyniki zadań badawczych Programu Wieloletniego (b. SPR-
                1) "Bezpieczeństwo i ochrona zdrowia człowieka w środowisku pracy",
                Warszawa - Duszniki Zdrój, 2001, CIOP.
                20. Gryz K., Karpowicz J., Wincenciak S., „Nowe zasady i metody
                kontroli warunków pracy w polach elektromagnetycznych”, seminarium
                wdrażające i upowszechniające wyniki zadań badawczych Programu
                człowieka w środowisku pracy", Warszawa, 2001, CIOP.
                21. Karpowicz J., Gryz K., ”Znowelizowany system kontroli
                ekspozycji zawodowej na pola elektromagnetyczne i analiza zagrożeń
                elektromagnetycznych w środowisku pracy”, materiały sesji
                wdrażającej i upowszechniającej wyniki zadań badawczych Programu
                Wieloletniego (b. SPR-1) "Nowelizacja krajowego systemu
                ograniczania ekspozycji i analiza zagrożeń elektromagnetycznych",
                CIOP,
                Myczkowce, 2002.05.21.
                22. Korniewicz H., Gryz K., Karpowicz J., „Nowelizacja przepisów
                dotyczących NDN pól elektromagnetycznych dla zakresu 0-300
                MHz”, Konferencja Naukowo-Szkoleniowa nt. "Modyfikacja systemu
                kontroli urządzeń wytwarzających pola elektromagnetyczne w zakresie
                częstotliwości 50
                Hz, 1-100 kHz i 0,1-300000 MHz" organizowana przez Instytut
                Medycyny Pracy w Łodzi, Łódź, 1999.10.04-06.
                23. Karpowicz J., Gryz K. „Metody pomiarów i oceny modulowanych pól
                elektromagnetycznych niskich częstotliwości. Kryteria oceny a
                problematyka pomiarów”, Konferencja Naukowo-Szkoleniowa
                nt. "Modyfikacja systemu kontroli urządzeń wytwarzających pola
                elektromagnetyczne w zakresie częstotliwości 50
                24. Gryz K., Karpowicz J., „Permissible occupational exposure
                conditions in Poland and a new draft of proposed
                changes”, rozdział w pracy zbiorowej International Social Security
                Association
                (ISSA) Section of Electricity and Health Services, Hamburg –
                Kolonia (Niemcy) , 2000, str. 110-115.
                25. Karpowicz J., Gryz K., „Electromagnetic fields in the Polish
                legal system of managing ambient factors in the occupational
                environment”, materiały Eastern European Regional EMF Meeting and
                Workshop
                "Measurements and Criteria for Standard Harmonization in the Field
                of EMF
                Exposure" and WHO EMF Standards Harmonization Meeting na
                www.who.int/peh-emf/publications/Varna_Proceedings_April_2001
                26. Karpowicz J., Gryz K., „Recent changes to of system of
                permissible occupational exposure to electromagnetic fields
                conditions in
                Poland” , 2001 Asia -Pacific Radio Science Conference AP-RASC'01,
                Tokio, 2001.08.01-04,
                • micra Re: proszę przestudiować wykresy siły sygnału 11.09.07, 17:18
                  Chcesz mi powiedzieć, że to wszystko przeczytałaś? Najpierw rzucasz hasła,
                  później listy haseł. Podaj link - coś skondensowanego.

Jak się ustosunkujesz do faktu, że maszt będzie emitował pole mniejsze od
                  dopuszczalnego w Polsce o 10-100 razy? Natężenie pola dopuszczalnego jest i tak
                  mniejsze 10 razy niż np. w Niemczech, a tu będzie co najmniej od 10 do 100 razy
                  niższe, pewnie na poziomie 0,02W/m2 (norma to 0,1W/m2).
          • Gość: rozwielitka Re: proszę przestudiować wykresy siły sygnału IP: *.umcs.lublin.pl 11.09.07, 10:53
            Stwierdzone i udokumentowane....

1. ACGIH American Conference of Governmental Industrial Hygienists,
            Threshold Limit Values for Chemical Substances and Physical Agents.
            Biological Exposure Indices, Cincinnati, OH, 2006.
            2. Bezpieczeństwo pracy i ergonomia, Red. nauk. D. Koradecka. T. 1.
            Warszawa, CIOP 1997.
            3. Council of the European Union Recommendation of 12 July 1999 on
            the limitation of exposure of the general public to electromagnetic
            fields (0 Hz to 300 GHz), 1999/519/EC, Official Journal of the
            European Communities, L 199/59. (Acts whose publication is not
            obligatory).
            4. Czynniki szkodliwe w środowisku pracy - wartości dopuszczalne.
            Praca zbiorowa pod redakcją D. Augustyńskiej i M. Pośniak, CIOP,
            Warszawa, 2005.
            5. Dyrektywa 2004/40/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29
            kwietnia 2004 r. w sprawie minimalnych wymagań w zakresie ochrony
            zdrowia i bezpieczeństwa dotyczących narażenia pracowników na
            ryzyko spowodowane czynnikami fizycznymi (polami
            elektromagnetycznymi) (osiemnasta dyrektywa szczegółowa w
            rozumieniu art. 16 ust. 1 dyrektywy 89/391/EWG), Dziennik Urzędowy
            Unii Europejskiej, L 184, 2004
            (www.doc.ukie.gov.pl/dt/32004L0040.doc).
            6. IEC 601-2-33. Medical electrical equipment. Part 2: Particular
            requirements for the safety of magnetic resonance equipment for
            medical diagnosis.
            7. ILO, Draft Code of practice on ambient factors at workplace,
            Meeting of Experts on Ambient Factors at the Workplace, Geneva,
            1999.
            8. Gryz K., Karpowicz J.; Wyniki badań ekspozycji pracowników na
            działanie pola elektromagnetycznego, CIOP, 1986-2006 (materiał nie
            publikowany).
            9. Gryz K., Karpowicz J., Ekspozycja na pola elektromagnetyczne w
            pomieszczeniach biurowych i metody jej ograniczania, Przegląd
            Elektrotechniczny nr 12, 2004, 1188-1193.
            10. Gryz K., Karpowicz J., Pomiary pól elektromagnetycznych i ocena
            ekspozycji zawodowej - wymagania PN-T-06580:2002 i zasady stosowane
            w krajach Unii Europejskiej, Medycyna Pracy, 54 (3), 2003, 279-284.
            11. Gryz K., Karpowicz J., Pola elektromagnetyczne w środowisku
            pracy, monografia z serii: Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną
            pracy, red. nauk. D. Koradecka, Warszawa, CIOP, 2000.
            12. Gryz K., Karpowicz J., Źródła pól elektromagnetycznych -
            monitory ekranowe, Bezpieczeństwo Pracy, nr 4, 2002, str. 13-17.
            13. Gryz K., Karpowicz J., Zagrożenia elektromagnetyczne przy
            elektrochirurgii - ocena ekspozycji pracowników na pole
            elektromagnetyczne i prądy indukowane w organizmie, Roczniki PZH,
            tom 57, nr 2, 2006, str. 165-175.
            14. Gryz K., Karpowicz J., Molenda M., Zradziński P., Ocena
            ekspozycji na pola elektromagnetyczne wytwarzane przez zgrzewarki
            dielektryczne - analiza porównawcza wymagań zawartych w przepisach
            krajowych i dyrektywie 2004/40/WE, Bezpieczeństwo Pracy, nr 3,
            2006, str. 26-30
            15. ICNIRP, Guidance on determining compliance of exposure to
            pulsed and complex non-sinusoidal waveforms below 100 kHz with
            ICNIRP guidelines, Health Physics, 2003, vol. 84, nr 3, 383-387.
            16. Karpowicz J., Pola i promieniowanie elektromagnetyczne, w:
            Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy. Ocena ryzyka
            zawodowego, cz. 1. Podstawy metodyczne, pod red. Wiktora M.
            Zawieski, CIOP, Warszawa, 2004, wydanie III, str. 209-229.
            17. Karpowicz J., Gryz K., Telefonia bezprzewodowa w naszym życiu,
            Bezpieczeństwo Pracy, nr 6, 2005, str. 26-29.
            18. Karpowicz J., Gryz K., Dyrektywa dotycząca ekspozycji zawodowej
            na pola elektromagnetyczne - 2004/40/WE, Bezpieczeństwo Pracy, nr
            11, 2004, str. 20-23.
            19. Karpowicz J., Gryz K., Ograniczenia ekspozycji zawodowej na
            pola elektromagnetyczne przyjęte w krajowych przepisach - na tle
            dokumentów międzynarodowych, ze szczególnym uwzględnieniem pól
            małych i średnich częstotliwości, Medycyna Pracy, 2003, 54,(3) str.
            269-278.
            20. Karpowicz J., Gryz K., Stacje bazowe telefonii komórkowej,
            Bezpieczeństwo Pracy, nr 4, 2003, str. 17-19.
            21. Karpowicz J., Gryz K., Kontrola i kształtowanie warunków pracy
            częstotliwości od 0 Hz do 300 GHz, Bezpieczeństwo Pracy, nr 10,
            2001, str. 7-13.
            22. Karpowicz J., Gryz K., Specyfika pomiarów i oceny
            wolnozmiennych pól magnetycznych w środowisku pracy, Podstawy i
            Metody Oceny Środowiska Pracy, 2001. R. 17, nr 2(28), s. 239-249.
            23. Karpowicz J., Gryz K., Dobór metodyki pomiarów i oceny pól
            magnetycznych częstotliwości przemysłowej do charakterystyki ich
            oddziaływania na organizm człowieka, Przegląd Telekomunikacyjny, nr
            8-9, 2001, str. 532-535
            24. Korniewicz H, Ekranowanie źródeł pól elektromagnetycznych 0,1-
            300 MHz, Prace CIOP, zeszyt 120, str. 3-26, 1984.
            25. Korniewicz H., Gryz K., Karpowicz J., Metoda pomiarów i oceny
            ekspozycji zawodowej na magnetyczne pola gradientowe tomografów
            NMR, w: Biocybernetyka i Inżynieria Biomedyczna, pod red. M.
            Nałęcza, XI Krajowa Konferencja Naukowa, PAN - Komitet
            Biocybernetyki i Inżynierii Biomedycznej, Warszawa, 1999 r., str.
            368-372.
            26. Korniewicz H., Koperski A., Elektrotermia, Higiena Pracy w
            polach wielkiej częstotliwości, Warszawa, WNT, 1979.
            27. Korniewicz H., Karpowicz J., Gryz K., Aniołczyk H. Zmyślony M.,
            Kubacki R., Ciołek Z., Pola i promieniowanie elektromagnetyczne z
            zakresu częstotliwości 0 Hz - 300 GHz. Dokumentacja proponowanych
            znowelizowanych wartości dopuszczalnych ekspozycji zawodowej -
            Podstawy i Metody Oceny Środowiska Pracy, 2001. R. 17, nr 2(28), s.
            97-238.
            28. Kryteria zdrowotne środowiska. Tom 137. Pola elektromagnetyczne
            (300 Hz do 300 GHz), Instytut Medycyny Pracy, Łódź, 1995.
            29. MPR National Board for Measurement and Testing, Sweden. Report
            MPR 1990:8, Test methods for Visual Display Units 1990.12.10, MPR
            1990:10, User`s Handbook for Evaluating Visual Display Units,
            1990.12.31.
            30. PN-T-06580: 2002. Ochrona pracy w polach i promieniowaniu
            elektromagnetycznym w zakresie częstotliwości od 0 Hz do 300 GHz:
            Ark. 1. Terminologia., Ark. 3. Metody pomiaru i oceny pola na
            stanowisku pracy.
            31. PN-74/T-06260. Źródła promieniowania elektromagnetycznego.
            Znaki ostrzegawcze [C1].
            32. PN-93/N-01256/03. Znaki bezpieczeństwa, Ochrona i higiena
            pracy.
            33. Obwieszczenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki i
            Społecznej z dnia 28 sierpnia 2003 r. w sprawie ogłoszenia
            jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki
            Socjalnej w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny
            pracy. DzU, nr 169, poz. 1650, 2003.
            34. Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 27
            lipca 2004 r. w sprawie szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i
            higieny pracy. DzU, nr 180, poz. 1860, 2004.
            35. Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 1
            grudnia 1998 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy na
            stanowiskach wyposażonych w monitory ekranowe. Dz.U., nr 149, poz.
            973, 1998.
            36. Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 29
            listopada 2002 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych stężeń i
            natężeń czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy. Część
            E: Pola i promieniowanie elektromagnetyczne 0 Hz - 300 GHz. DzU, nr
            217, poz. 1833, 2002.
            37. Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie badań i pomiarów
            czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy. DzU nr 73,
            poz. 645, 2005.
            38. Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 30
            maja 1996 r w sprawie przeprowadzania badań lekarskich pracowników,
            zakresu profilaktycznej opieki zdrowotnej nad pracownikami oraz
            orzeczeń lekarskich wydawanych do celów przewidzianych w Kodeksie
            Pracy. DzU, nr 69, poz. 332, 1996.
            39. Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 2 września 1997 r. w
            sprawie służby bezpieczeństwa i higieny pracy. DzU, nr 109, poz.
            704, 1997.
            40. Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 30 października 2003
            r. w s
    • Gość: mikrofalowiec Czuby: Fiasko negocjacji w sprawie masztu IP: *.186.14.131.vip-net.pl 11.09.07, 06:52
      Zagorzałym zwolennikom masztów pod oknami proponuje prosty eksperyment domowy.
      Niech włożą głowy do kuchenki mikrofalowej, wyłączą zabezpieczenie otwartych
      drzwiczek i włączą mikrofalówkę. Czekam na ich komentaże po eksperymencie.
      • micra zagorzałym zwolennikom zegarków elektronicznych 11.09.07, 07:24
        proponuję prosty eksperyment:
        - wziąć dwa gwoździe do rąk (po jednym na rękę);
        - włożyć oddzielnie do gniazdka (jedna dziurka, jeden gwóźdź);
        - zanotować wyniki.

Albo dla zagorzałych zwolenników motoryzacji:
        - przejechać zakręt (jakiś ostry) z prędkością powyżej 120 km/h;
        - zanotować wyniki.

Najgorsze jest to, że kolejna osoba - przeciwnik masztu - pisze coś, co nie ma
        kompletnego sensu. Może zaczniecie czytać i myśleć zamiast pleść bez sensu.

Co do kuchenki mikrofalowej - zabezpieczenie jest 7-mio punktowe i nie da się go
        ot, tak, wyłączyć. Zresztą - kuchenka, jak sama nazwa wskazuje służy do
        gotowania/pieczenia/podgrzewania. Trzeba być kretynem, by sądzić, że będzie
        chłodzić i kręcić lody. Tak jak windy wożą góra/dół tak kuchenki grzeją, a
        źródło ciepła jest sprawą drugorzędną.

No dalej, kto następny napisze jakiś śmieszny post, z którego nic nie wynika?
        • Gość: monikavelPat I co ja mam myslec? IP: *.pronet.lublin.pl 11.09.07, 08:10
          Mnie to juz szlak trafia poprostu.Mieszkam na Bursztynowej w 12,wiec
          stosunkowo blisko nowego obiektu.O protescie wyczytalam gdzies na
          ulotce przyczepionej na klatce w bloku na Szafirowej.
          Moje pierwsze przemyslenia byly wlasnie takie:"kazdy hce miec po 5
          telefonow komorkowych ale jak maja one funkcjonowac bez tych
          masztow,nadajnikow?"
          Idziemy kiedys z mezem i synkiem na spacer,wlasnie w strone
          wawozu.Ludzie stoja grupkami i dyskutuja,wiec jakos tam powtorzylam
          swoja pierwsza mysl do meza,moze troszke glosniej.Uslyszal to
          starszy pan i odrazu krzyknal "nie znaja sie,pojecia nie maja a sie
          wtracaja"!
          Na to maz odpowiedzial,ze do wtracenia sie tez mamy prawo i pytal po
          ile telefonow maja protestujacy ale odpowiedz to juz byla o smierci
          itd.
          Pod kosciolem oczywiscie ulotki i zbieranie podpisow,jakas kobieta
          zaczela rozmawiac o udokumentowaniu szkodliwosci to tego nie ma,za
          to odezwal sie podobno pan doktor ze szpitala dzieciecego i w jednym
          zdaniu powiedzial,ze widzi dzieci chore i tylko chore.Widac z
          tego,ze wina obciaza telefonie komorkowa.
          Najgorsze to to,ze sama zaczynam sie bac.Mam male dziecko
          (2,5roku),zadnych badan o szkodliwosciach tych promieniowan nie
          ma,mozna pomyslec,ze skoro tego brak to jest albo zatajone albo ni
          ma po co podawac glosno,zeby ludzi calkiem nie wystraszyc?
          Sa tez miejsca na porebie,gdzie masz ten moglby stac z dala od
          blokowisk.
          • micra Re: I co ja mam myslec? 11.09.07, 09:46
            ja mieszkam z rodziną na Bursztynowej 25 - prawie vis-a-vis kaplicy, na której
            też jest nadajnik, ale są ludzie mieszkający pod nadajnikami na dachach - chyba
            na Czubach też.

Poczytaj dokumenty mówiące o normach, o wynikach badań - są rzeczywiście i
            takie, i takie. Pamiętaj, że normy w Polsce są bardzo restrykcyjne. Czym dalej
            od masztu tym transmisja z komórki jest silniejsza - co bardziej szkodzi, niż
            maszt wytwarzający stałe niskie pole.

Jeżeli protestujący nie chcą masztu to niech zaczną od wyłączenia swoich komórek
            - w tym momencie ich transmisje przechodzą przez Twoje mieszkanie, bo w pobliżu
            ich mieszkania masztu przecież nie ma. Jeżeli oni uważają, że komórki szkodzą,
            to szkodzą m.in. Tobie, bo oni chcą rozmawiać, ale nie chcą nadajnika blisko
            mieszkania.

Moje rozmowy z nimi też były dziwne - śmiali się ze mnie, że jestem taki naiwny
            no i życzono mi śmierci od nadajnika na kaplicy - jedna z pań tak powiedziała.
    • Gość: wieprz Czuby: Fiasko negocjacji w sprawie masztu IP: *.wieprz.net 11.09.07, 09:29
      Najzabawniejsze jest to, że przeciwnicy masztu, co chwile zwiększają rzekomą moc, z którą mają działać nadajniki na nim zainstalowane. Przed weekendem było to 1,9 kW, teraz jest 21 kW. Daję głowę, że w przyszłym tygodniu będzie to ponad 100 kW. Niesamowita jest też jedna z wypowiedzi na łamach Kuriera Lubelskiego, gdzie osoba twierdzi, że maszt będzie wytwarzał promieniowanie gamma!!! :))) Oczywiście nikt z protestujących nie ma pojęcia o istnieniu normy 3GPP TS 25.104 wersja 7.0.0 (aktualna). Czytajac ten standard, natrafiamy na rozdzial 6.2.1 "Base station maximum output power" - jest w nim powiedziane, ze maksymalna moc stacji o srednim zasiegu to 38 dBm czyli nieco ponad 6 W, natomiast dla stacji o malym zasiegu maksymalna moc moze wynosic 24 dBm, czyli 0,25 W. Osoby, które posługują się technicznymi argumentami są przez protestujących nazywane debilami, bądź ludźmi, którzy napiszą wszystko w zamian za komóreczkę z Ery.
    • Gość: pp Strona internetowa protestu na Szafirowej IP: 87.252.227.* 11.09.07, 09:36
      Dla tych, co wypowiadają się nie znając szczegółów.
      tomasz.gasior.webpark.pl/
      • micra Re: Strona internetowa protestu na Szafirowej 11.09.07, 09:54
        hmm, a w proteście Państwo przedstawiacie trupie czaszki na tle masztu - ze
        strony wynika, że to co Państwu przeszkadza to brak konsultacji z Wami w sprawie
        lokalizacji masztu - cóż, nie jesteście stroną - miasto może, ale musi
        uwzględniać Państwa opinii. Co innego właścicielki działki - przypuszczam, że
        sprzeda drogo swoją ziemię.

Czy już zniknęły informacje o mocy rzędu 21kW - mówię o mocy wypromieniowanej z
        nadajnika...?
    • Gość: rozwielitka Czuby: Fiasko negocjacji w sprawie masztu IP: *.umcs.lublin.pl 11.09.07, 10:42
      W wolnej chwili można się nieco douczyć.....
      Wykaz publikacji:

1. Korniewicz H., Karpowicz J., Gryz K., Aniołczyk H., Zmyślony M.,
      Kubacki R., Ciołek Z., - „Pola i promieniowanie elektromagnetyczne
      z zakresu częstotliwości 0 Hz – 300
      GHz. Dokumentacja proponowanych znowelizowanych wartości
      dopuszczalnych ekspozycji zawodowej”, Podstawy i Metody Oceny
      Środowiska Pracy, 2001. R. 17, nr 2(28)., s. 97-238.
      2. Karpowicz J., Gryz K., „Specyfika pomiarów i oceny
      wolnozmiennych pól magnetycznych w środowisku pracy”, Podstawy i
      Metody Oceny Środowiska Pracy, 2001. R. 17, nr 2, s. 239-249.
      3. Karpowicz J., Gryz K., „Kontrola i kształtowanie warunków pracy
      częstotliwości od 0 Hz do 300
      GHz”, Bezpieczeństwo Pracy, nr 10, s. 7-13, 2001.
      4. Gryz K., Karpowicz J., Pola elektromagnetyczne w środowisku
      pracy, monografia z serii: „Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną
      pracy”. Red. nauk. D.
      Koradecka, Warszawa, CIOP, 2000.
      5. Karpowicz J., „Pola i promieniowanie elektromagnetyczne” -
      rozdział w monografii „Ocena ryzyka zawodowego”, cz. 1 Podstawy
      metodyczne, pod red. M.
      Zawieski, CIOP, Warszawa, 1999, str. 199-214. (Warszawa, 2001, str.
      195-214, wyd. 2 poprawione).
      6. Gryz K., Karpowicz J., „Modyfikacja krajowego systemu nadzoru
      międzynarodowych”, „Elektromagnetyczne zagrożenia środowiska” pod
      red. A.
      Krawczyka, PAN - Komitet Elektrotechniki, Warszawa, czerwiec 2000,
      str. 48-58.
      7. Karpowicz J., Gryz K., Wincenciak S., „Pola elektromagnetyczne w
      środowisku pracy - zasady bezpiecznej ekspozycji”, rozdział 3 w
      pracy zbiorowej
      "Bioelektromagnetyzm", Komitet Elektrotechniki PAN, Polskie
      Towarzystwo Zastosowań Elektromagnetyzmu, pod red. A.
      Krawczyka, Warszawa, czerwiec 2002 r., str. 14-27.
      8. Gryz K., Karpowicz J., „Modyfikacja krajowego systemu nadzoru
      międzynarodowych”, Konferencja Polskiego Towarzystwa Zastosowań
      Elektromagnetyzmu „Elektromagnetyczne zagrożenia środowiska –
      metody ochrony”, Warszawa-Białystok, 1999.12.13-15.
      9. Karpowicz J., Gryz K., „Bezpieczeństwo środowiska
      elektromagnetycznego”,
      Krajowe Sympozjum Telekomunikacji, KST’2000, Bydgoszcz, 6-8
      września 2000 r.,
      tom. D, str. 335-344.
      10. Aniołczyk H, Gryz K., Karpowicz J., „Założenia do nowelizacji
      wartości najwyższych dopuszczalnych natężeń
      (NDN) pól elektromagnetycznych w środowisku pracy”, materiały IV
      Międzynarodowe Sympozjum EL-TEX 2000 "Pola elektrostatyczne i
      elektromagnetyczne", Łódź, 2000.10.26-27, str. 145-154.
      11. Korniewicz H, Karpowicz, J. Gryz K., Aniołczyk H., Zmyślony M.,
      Kubacki R., Kieliszek J., „Projekt nowelizacji wartości NDN pól
      elektromagnetycznych”, materiały IV Międzynarodowe Sympozjum EL-TEX
      2000 "Pola elektrostatyczne i elektromagnetyczne", Łódź, 2000.10.26-
      27, 54-65.
      12. Karpowicz J., Gryz K., „Nowe zasady ochrony pracowników przed
      nadmierną ekspozycją na pola elektromagnetyczne”, XI Sympozjum
      Środowiskowego Polskiego Towarzystwa Zastosowań
      Elektromagnetyzmu "Zastosowania elektromagnetyzmu w nowoczesnych
      technikach i informatyce", Bydgoszcz - Wenecja, 2001, str. 61- 63.
      13. Karpowicz J., Gryz K., „Unormowania prawne związane z ochroną
      przed polami i promieniowaniem elektromagnetycznym”, III Krajowe
      Warsztaty Kompatybilności Elektromagnetycznej, Warsztaty EMC -
      Wrocław 2001.
      14. Gryz K., Karpowicz J., „Podstawy zmian krajowych zasad oceny
      ekspozycji zawodowej na pola elektromagnetyczne”, XII Konferencja
      Naukowa „Biocybernetyka i Inżynieria Biomedyczna", Warszawa,
      2001.11.28-30, str. 324-328.
      15. Karpowicz J., Gryz K., „Dobór metodyki pomiarów i oceny pól
      magnetycznych
      częstotliwości przemysłowej do charakterystyki ich oddziaływania na
      organizm
      człowieka”, Przegląd Telekomunikacyjny, nr 8-9, 2001, str. 532-535.
      16. Karpowicz J., Gryz K., „Identyfikacja i ocena zagrożeń
      elektromagnetycznych”, materiały szkoleniowe o wdrożeniu wyników I
      etapu SPR-1, CIOP, Warszawa, grudzień 1999.
      17. Gryz K., Karpowicz J., Wincenciak S., „Zagrożenia
      elektromagnetyczne w środowisku pracy” materiały seminarium
      wdrożenia i upowszechnienia wyników zadań badawczych Programu
      człowieka w środowisku pracy", Warszawa, 2000, CIOP.
      18. Gryz K., Karpowicz J., „Zasady nadzoru ekspozycji zawodowej w
      polach elektromagnetycznych - kierunki nowelizacji przepisów
      krajowych”, XIX Ogólnopolski kurs nt. "Aktualne zagadnienia ochrony
      radiologicznej oraz ochrony od pól elektromagnetycznych
      w.cz." dla kierowników oddziałów ochrony radiologicznej WSSE,
      organizowany przez Państwowy Zakład Higieny, Ustrzyki Górne, 2000,
      CIOP.
      19. Gryz K., Karpowicz J., Wincenciak S., „Zagrożenia
      elektromagnetyczne - znowelizowane zasady oceny ekspozycji
      zawodowej” materiały sesji naukowej wdrażającej i upowszechniającej
      wyniki zadań badawczych Programu Wieloletniego (b. SPR-
      1) "Bezpieczeństwo i ochrona zdrowia człowieka w środowisku pracy",
      Warszawa - Duszniki Zdrój, 2001, CIOP.
      20. Gryz K., Karpowicz J., Wincenciak S., „Nowe zasady i metody
      kontroli warunków pracy w polach elektromagnetycznych”, seminarium
      wdrażające i upowszechniające wyniki zadań badawczych Programu
      człowieka w środowisku pracy", Warszawa, 2001, CIOP.
      21. Karpowicz J., Gryz K., ”Znowelizowany system kontroli
      ekspozycji zawodowej na pola elektromagnetyczne i analiza zagrożeń
      elektromagnetycznych w środowisku pracy”, materiały sesji
      wdrażającej i upowszechniającej wyniki zadań badawczych Programu
      Wieloletniego (b. SPR-1) "Nowelizacja krajowego systemu
      ograniczania ekspozycji i analiza zagrożeń elektromagnetycznych",
      CIOP,
      Myczkowce, 2002.05.21.
      22. Korniewicz H., Gryz K., Karpowicz J., „Nowelizacja przepisów
      dotyczących NDN pól elektromagnetycznych dla zakresu 0-300
      MHz”, Konferencja Naukowo-Szkoleniowa nt. "Modyfikacja systemu
      kontroli urządzeń wytwarzających pola elektromagnetyczne w zakresie
      częstotliwości 50
      23. Karpowicz J., Gryz K. „Metody pomiarów i oceny modulowanych pól
      elektromagnetycznych niskich częstotliwości. Kryteria oceny a
      problematyka pomiarów”, Konferencja Naukowo-Szkoleniowa
      nt. "Modyfikacja systemu kontroli urządzeń wytwarzających pola
      elektromagnetyczne w zakresie częstotliwości 50
      24. Gryz K., Karpowicz J., „Permissible occupational exposure
      conditions in Poland and a new draft of proposed
      changes”, rozdział w pracy zbiorowej International Social Security
      Association
      (ISSA) Section of Electricity and Health Services, Hamburg –
      Kolonia (Niemcy) , 2000, str. 110-115.
      25. Karpowicz J., Gryz K., „Electromagnetic fields in the Polish
      legal system of managing ambient factors in the occupational
      environment”, materiały Eastern European Regional EMF Meeting and
      Workshop
      "Measurements and Criteria for Standard Harmonization in the Field
      of EMF
      Exposure" and WHO EMF Standards Harmonization Meeting na
      www.who.int/peh-emf/publications/Varna_Proceedings_April_2001
      26. Karpowicz J., Gryz K., „Recent changes to of system of
      permissible occupational exposure to electromagnetic fields
      conditions in
      Poland” , 2001 Asia -Pacific Radio Science
    • Gość: mikrofalowiec Czuby: Fiasko negocjacji w sprawie masztu IP: *.186.14.131.vip-net.pl 11.09.07, 11:28
      Do wiadomości dla micra. Moc wyjściowa na antenach które mają być zainstalowane
      na budynku przy ul. Kaskadowej 7 w Lublinie planowana jest od 190W do 1552W na
      poszczególnych antenach. Nadmieniam że tych anten ma być 8 słownie osiem panie
      lub pani micra.
      • micra Re: Czuby: Fiasko negocjacji w sprawie masztu 11.09.07, 12:54
        odpowiadając na mojego posta możesz wywnioskować z formy wyrazu
        napisać, czy jestem mężczyzną, czy kobietą, a dodatkowo możesz to
        sprawdzić w moim profilu!

190W-1552W to moce pojedynczej anteny, czy sumaryczna moc anten?
        Rozumiem, że mówimy o GSM/DCS, a nie o innej technologii?
    • Gość: oOOo Jeden masz więcej jeden mniej.... IP: 213.17.179.* 11.09.07, 12:49
      Stacja bazowe na Czubach czy w okolicach są przy ulicach:

1.Jana Pawła - kościół
      2.Jutrzenki 22 drugi przy skrzyżowaniu z Filaretów
      3.Romantyczna
      4.Podhalańska
      5.Dragonów
      6.Kraśnicka - kościół
      7.Kraśnicka - szpital
      8.LSM - ZUS

Większość na dachach wieżowców. W całym Lublinie pewnie jest koło 100. Żeby
      protest miał sens z punktu widzenia obawy o zdrowie to trzeba zlikwidować
      wszystkie. Bo to że nie będzie ktoś widział go z okna to nie znaczy, że nie jest
      narażony z drugiej strony.
      • micra o to mniej więcej mi chodzi... 11.09.07, 12:52
        tylko, że wtedy komórki nie będą działać, po południu zamierzam
        wrzucić zdjęcia z Warszawy - jak to wygląda w Warszawie
        • Gość: oOOo Re: o to mniej więcej mi chodzi... IP: 213.17.179.* 11.09.07, 13:31
          Z jednej strony robi się akcje na stacje bazowe (czasami może i słusznie) a z
          drugiej nie przeszkadza nikomu parkowanie samochodów z rurami wydechowymi blisko
          przed oknami lub przed samą klatką schodową. Tak jakby spaliny były obojętne dla
          zdrowia.

W Warszawie to chyba jest kilka tysięcy BTSów.
          • micra Re: o to mniej więcej mi chodzi... 11.09.07, 16:54
            Mieszkam w jednym z bloków tworzących czworokąt - Bursztynowa 19, 21, 23, 25 -
            między blokami są chodniki tworzące krzyż, a dookoła bloków bardzo dużo miejsc
            parkingowych.

Gdy się sprowadziłem do bloku nr 25 to normą było, że między wcześniej
            postawionymi 19 i 21 stały samochody (przy wejściu na plac zabaw) zamiast na
            parkingach. Na pytanie do kolegi, dlaczego tu ludzie stawiają i dlaczego on nie
            interweniuje usłyszałem, że próbował, ale to nic nie dało.

No to ja odczekałem aż się ludzie sprowadzą i już teraz problemu nie ma. Teraz
            jedna z mieszkanek chodziła z listą, by zlikwidować plac zabaw, bo jej
            przeszkadza... samochody między blokami jej nie przeszkadzały :)
    • Gość: fredek Czuby: Fiasko negocjacji w sprawie masztu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.07, 14:23
      Dziwne ze nikomu nie przeszkadza nadajnik Radja Maryja (1kW), ktory
      zapewne ma zdecydowanie wieksza moc niz stacja repeatera telefonii
      komorkowej :)))) Teraz czekam na szczekanie......
    • Gość: fredzio Radio Maryja moc nadajnikow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.07, 14:33
      moc nadajnikow woj. lubelskie :RADIO MARYJA Dęblin 107,90 10,0 kW,
      RADIO MARYJA Włodawa 104,50 10,0 kW, RADIO MARYJA Zamość/Tarnawatka
      96,50 10,0 kW a co maja powiedziec mieszkancy Piask - Radio Lublin
      Lublin/Piaski 102,20 90,0 kW, a Lublina - RADIO ZET Lublin 107,00
      120,0 kW ? Pozdrowienia
    • Gość: mikrofalowiec Czuby: Fiasko negocjacji w sprawie masztu IP: *.186.14.131.vip-net.pl 11.09.07, 15:13
      sumaryczna około 22400 tj. 22,4kW
      fale radiowe to nie są mikrofale które mają zakres 1GHz-300GHz i na nich zupy
      nie ugotujesz.
    • ochodzki_rysiek Re: Czuby: Fiasko negocjacji w sprawie masztu 11.09.07, 15:44
      Na najblizsza sobote proponuje taki event, gdzie wszyscy
      protestujacy przeciwko budowie masztu dokonaja wspolnego wyrzucenia
      lub zniszczenia wlasnych telefonow komorkowych. W drugim etapie
      posze o przyniesienie kuchenek mikrofalowych. Szczegolnie tych z
      promocji, gdzie ekranowanie mikrofal jest kiepskie. Nie dajmy zwiesc
      sie reklamie. Wyrzucmy telewizory kineskopowe, ktore sa zrodlem
      niebezpiecznych fal Roentgena. Wyprujmy ze scian kable elektryczne,
      gdyz te sa zrodlem niebezpiecznego pola elektromgnetycznego. Apeluje
      rowniez o pozbycie sie samochodow, ktore nie spelaniaja norm co
      najmniej EIII. Nadmiar olowiu odklada sie szczegolnie w mozgu a
      efekty sa takie, jak widac.
    • Gość: Jadżka Ochódzka Czuby: Fiasko negocjacji w sprawie masztu IP: *.186.14.131.vip-net.pl 11.09.07, 16:38
      I to ty Rysiek jesteś tego wybitnym przedstawicielem. Chyba tego nie leczą.
    • Gość: PrelotemNaPorebie Re: Czuby: Fiasko negocjacji w sprawie masztu IP: *.pronet.lublin.pl 11.09.07, 18:20
      No to po sprawie - policja rozbila ten kretynski protest. Najlepsi
      byli rodzice namawiajacy biegajacych smarkaczy do obrzucania policji
      eskortujacej betoniarke kamieniami. Brawo policja - wreszcie wiem ze
      moje podatki sie nie marnuja. Filmiki z akcji napewno beda niedlugo
      na youtube. Jest co ogladac - piekny dokument o ciemnocie polskiego
      spoleczenstwa. Mam nadzieje, ze dresiarz, ktory rzucil kamieniem
      wielkosci piesci dostanie porzadne manto.
      Matki namawiajace dzieci do huliganstwa - to juz nawet nie miesci
      sie w granicach absurdu.
      Ciesze sie, ze wreszcie bede mial porzadny zasieg Ery w domu.
      • Gość: lublinianin Re: Czuby: Fiasko negocjacji w sprawie masztu IP: *.pronet.lublin.pl 11.09.07, 18:51
        A najbardziej mnie wku..ali na filmiku z tego protestu ludzie z dziećmi. Jak
        się pojebańcy zasłaniali dziećmi. Po co k.... z dzieckiem na coś takiego
        przychodzisz, siebie możesz narażać, ale żeby dziecko jako tarcze. To się
        dopiero w pale nie mieści. Na myśl mi przychodzi Powstanie Warszawskie i akcje
        Niemców z ludźmi przed czołgami :/
    • Gość: ula-be Czuby: Fiasko negocjacji w sprawie masztu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.07, 20:16
      Nie sądzę, żeby szkodziło fale telefonii, ale za to nie rozumiem pomysłu, aby
      stawiać ludziom tuż pod oknem ( jakieś 50m) wielką konstrukcję, skoro nieco
      dalej z pewnością dało by się ją zgrabnie ukryć w lesie. Mieszkańcy bloków, koło
      których planowana jest budowa tego masztu i tak mają rozrywkę co kilkadziesiąt
      minut w postaci przejeżdżających pociągów (kilkanaście metrów za placykiem
      wykopanym pod maszt). Wyobraźcie sobie: wychodzicie na balkon,ładne osiedle, w
      dali las, a przed nim maszt i tory. Koszmar.
    • Gość: Pollo Czuby: Fiasko negocjacji w sprawie masztu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 20:41
      Dziki wschód, normalnie 3 świat. Ludzie mamy 2007 rok!
    • Gość: Kim Kolwiek Czuby: Fiasko negocjacji w sprawie masztu IP: *.lublin.mm.pl 11.09.07, 20:44
      Przeczytałem z zatrworzeniem opis sytuacji jaka miała miejsce w przypadku wydawania zgody na budowę masztu. Nie chcę poruszać spraw technicznych o szkodliwości bądź nieszkodliwości bo widzę, że w tej kwestji żadna ze stron nie ustąpi. Choć uważam, że odruch samozachowawczy u człowieka jest bardzo potrzebny. Gdyby człowiek niczego się nie bał to skutki były by fatalne. Jestem zbulwersowany w jaki sposób urzędnicy traktują tych ludzi. Najbardziej przerażające jest to że uczestniczy w nim Pan Prezydent Lublina. Obiektywnie patrząc wydaje mi się że za tym wszystkim stoją wielkie pieniądze tylko nie wiadomo na jakiej zasadzie. Zastanawiajace jest również to że posty pisane przez zwolenników masztu nie podnoszą aspektów prawidłowości postępowani legalizującego budowę. Czyżby ktoś chciał celowo odwrócić uwagę od strony nieprawidłowości prawnych w stronę techniczną w której ciężko ustalić kto ma rację (brak raportów o wpływie promieniowania w szerszym okresie czasu). Czytając dzisiejsze dzienniki zwóciłem uwagę na cynizm panów z ery którzy proponują że łaskawie przerwą budowę na okres kilku tygodni jeśli protestujący pozwolą im wylać fundamenty. Każdy prosty człowiek wie że po wylaniu betonu należy odczekać pewien czas aby beton związał. Dziwi mnie również lokalizacja, umieszczenie masztu w dole wąwozu jeśli wszędzie stawia się maszty jak najwyżej (ale na tym sie nie znam). Niech ktoś z wypowiadających się za masztem odniesie się do aspektu prawnego bo wychodzi na to że jesteście stonniczy. Ja osobiście chyba jednak w tym przypadku staję po stronie protestujących ponieważ coś tu jest nie tak. Wszystko załatwiane po cichu, braki w dokumentacji, nie informowanie stron zainteresowanych to wszystko śmierdzi. Choć mówią że pieniądz akurat nie.
      • Gość: protestujący Re: Czuby: Fiasko negocjacji w sprawie masztu IP: *.pronet.lublin.pl 11.09.07, 20:57
        Kim Kolwiek. Dokładnie z takich samych powodów popieram protest:) Obecna
        sytuacja jest kpiną z ludzi i nie ma się co dziwić, że są oni coraz bardziej
        zdenerwowani i zdeterminowani. Dziś więcej było policji w rejonie budowy masztu
        (ok. 20 radiowozów), niż demonstrantów!!! Doszło do szarpaniny i scen rodem ze
        stanu wojennego! A ludzie bronią przecież swoich praw (sprawa zostanie powieżona
        Sądowi Administracyjnemu)i, aż do wydania wyroku oraz wyjaśnienia wszelkich
        kontrowersji prawnych, budowa powinna być wstrzymana!
        • Gość: za a nawet przeciw Re: Czuby: Fiasko negocjacji w sprawie masztu IP: 83.168.75.* 11.09.07, 21:16
          Gość portalu:protestujący napisał(a):
          >(sprawa zostanie powieżona Sądowi Administracyjnemu)
          wiara czyni cuda nie ma to jak powieŻyć odpowiedniej instancji
    • Gość: Kim Kolwiek Czuby: Fiasko negocjacji w sprawie masztu IP: *.lublin.mm.pl 11.09.07, 21:05
      Z tego widać że nie jesteśmy państwem obywatelskim. Jeśli przyjechało tyle radiowozów co na mecz Motoru żeby zrobić porządek z uczciwymi mieszkańcami to gratuluję Panu Prezydentowi. Z drugiej strony jakby tam byli kibice Motoru to by były sceny Dantejskie ale tego chyba protestującym nie trzeba. Mam nadzieję że nie dali się sprowokować.
      • Gość: monikavelPat Re: Czuby: Fiasko negocjacji w sprawie masztu IP: *.pronet.lublin.pl 11.09.07, 21:14
        I ciekawe kto zostal przekupiony najbardziej?
        Wiem,ze protestujacych bylo sporo,tych podpisow tez wiec powinni
        jakos inaczej to rozwiazac.
        Tez widze tu wiele niezgodnosci,tylko co moze zdzialc kilku czy
        kilkunastu mieszkancow wobec ERY?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka