Dodaj do ulubionych

Cenzorskie zapędy moderatorów tego forum

02.10.07, 11:20
Szanowni Państwo,

Uprzejmie informuję, że o cenzorskich praktykach moderatorów tego forum poinformowałem Administrację forum dyskusyjnego "Gazety Wyborczej" - treść wiadomości zamieszczam poniżej.

Ponadto pod adresem:
forum.fidelitas.pl/viewtopic.php?p=48452#48452
zamieściłem informację o ty, co wyprawiają moderatorzy lubelskiego forum dyskusyjnego "Gazety Wyborczej".
Antykatoliccy moderatorzy tego forum w żaden sposób nie wykazali naruszenia przeze mnie "prawa lub regulaminu"
forum.gazeta.pl/forum/0,62605,1617538.html
- chociaż to wskazali jako powód wykasowania przedstawionego przeze mnie komunikatu.

Z poważaniem,
Japolan
----------------------------
[Kopia wiadomości do administratorów forum dyskysyjnego "Gazety Wyborczej"]

Dzień dobry!

Uprzejmie proszę o przyjrzenie się cenzorskim zapędom tak zwanych społecznych moderatorów tzw. lubelskiego forum dyskusyjnego "Gazety Wyborczej".

Dziś zamieściłem na wspomnianym forum komunikat, odnoszący się do widomości gazetowej, w której był komunikat na temat sprawowanych w Lublinie Mszy Świętych w rycie trydenckim.
Komunikat mój został przez moderatorów usunięty, wraz z adnotacją o rzekomym naruszeniu przeze mnie "prawa lub regulaminu". To poważny zarzut.

Moderatorzy społeczni mogą swoje prywatne antykatolickie poglądy trzymać z daleka od sprawowania funkcji moderatorskich.

Uprzejmie proszę o przyjrzenie się działaniom moderatorów wspomnianego forum dyskusyjnego. W portalu "Gazety wyborczej są fora dyskusyjne, których moderatorzy potrafią się odpowiednio zachować - np. forum poświęcone problematyce czeskiej.
Jestem przekonany, że powinni Państwo roważyć zmianę (przynajmniej części) moderatorów lubelskiego forum dyskusyjnego.

Kopię z wątku, związanego z wykasowaniem przesłanego przeze mnie komunikatu, zamieściłem pod adresem sieciowym. Informacje o cenzorskich praktykach na lubelskim forum "Gazety Wyborczej" zamierzam przekazać dalej.

Z poważaniem,
Obserwuj wątek
    • empi Re: Cenzorskie zapędy moderatorów tego forum 02.10.07, 11:38
      jestem katolikiem, o ugruntowanej wierze w czym pomogło mi życie
      oraz wielu znamienitych duszpasterzy. Swoją postawą przez lata na
      tym forum wielokrotnie dawałem dowody przywiązania do wiary. Teraz
      Ci mówię, Twoja postawa na forum powoduje uczucie zażenowania.
      Pamiętaj, nachalność w zbawianiu innych przynosi odwrotne skutki.
      Pieniactwo zamiast pokory w głoszeniu wiary to grzech.
      pzdr.
      • japolan Re: Cenzorskie zapędy moderatorów tego forum 02.10.07, 11:46
        Dzień dobry!

1. Bruderszaftu nie piliśmy.
        2. Proszę nie udawać życzliwości wobec katolicyzmu. Moderniz nie jest katolicyzmem. Czyny są wystarczającym dowoem. Zaskakuje mnie, że działalność tutejszycg moderatorów jest niejako bliźniaczo podobna do działalności moderatorów diecezjalnego forum tarnowskiego:
        www.forum.diecezja.tarnow.pl/viewtopic.php?p=243#243
        3. Uważam, że tendencyjnie antykatolickich moderatorów tego forum należy zmienić. W Regulaminie nie ma zakazu informowania o inicjatywach katolickich. Wy takie informacje tępicie. Zatem sami łamiecie Regulamin i powinniście zostać odsunięci od pełnienia obowiązków moderatorskich.

Z poważaniem,
        • empi Re: Cenzorskie zapędy moderatorów tego forum 02.10.07, 11:55
          Szanowny Panie, przyjętą formą w necie od początku jego istnienia
          jest zwracanie się do siebie w formie "ty". Zapewno wzorowano się na
          pierwszych chrześcijanach. Nie znam Pańskich kwalifikacji i
          podejrzewam, że brak ich Panu by mnie oceniać z życia w zgodności z
          wiarą. Więcej pokory, mniej zadufania i pieniactwa.
          pzdr.
          • japolan Re: Cenzorskie zapędy moderatorów tego forum 02.10.07, 15:25
            Dzień dobry!

Nie oceniam Pańskiej wiary, to przywilej Pana Boga, a nie mnie maluczkiego

Regulamin tego forum nie przewiduje możliwości usuwania informacji o inicjatywach i spotkaniach religijnych. Zatem dokonane przez moderatorów wykasowanie napisanej przeze mnie wiadomości jest niezgodne z regulaminem. Moderator łamiący regulamin powinien być niezwłocznie pozbawiony uprawnień moderatorskich.

Ciekawe, co moderatorów szczególnie ubodło? Poinformowanie przeze mnie o sprawowanych przeze mnie Mszach Świętych w rycie trydenckim, czyli w rycie wspieranym przez Ojca Świętego. A może informacja o zapowiedzianym wykładzie JE ks. biskupa Bernarda Fellay'a?
            Może odważycie się odpowiedzić?
            Proszę nie wymachiwać katolicyzmem jak chorągiewką, skoro nie przeszkadza Panu nick jednego z moderatorów, który to nick sam w sobie może być uznany za formę reklamy zła.

W Pańskim zachowaniu dostrzegam przejawy modernistycznego fanatyzmu religijnego. Trzeba powiedzieć jasno: moderniści są fanatykamia. Fanatyzm jest im niezbędny, bo teologicznie i rozumowo nie da się wyklętego przez Papieży modernizmu pogodzić z katolicyzmem. Gdybyście nie byli fanatykami, to by Wam informacja o Mszach Świętych w rycie trydenckim nie wadziła. Właśnie w takich sytuacjach wychodzi szydło z worka.

Z poważaniem,
            • empi Re: Cenzorskie zapędy moderatorów tego forum 02.10.07, 16:05
              z regulaminu forum:
              pkt.6 Niedopuszczalne jest również umieszczanie przez uczestników na
              łamach Forum Gazeta.pl przekazów reklamowych.
              z netykiety:
              Nie publikuj ogłoszeń ani reklam! Do ich publikacji służą serwisy
              ogłoszeniowe lub wyznaczone fora.
              Nie spamuj - nie zamieszczaj tej samej informacji w wielu miejscach.
              Nie publikuj wątków niezgodnych z tematyką danego forum.

Forum nie jest tablicą ogłoszeniową lecz miejscem do dyskusji, na
              tym forum wiele razy odbywała się bez przeszkód dyskusja o rycie
              trydenckim, problemach wiary, Kościoła itp.Tak więc proszę
              dyskutować a nie ogłaszać. Przyjeto zasadę na wszystkich forach, że
              nie spamuje się i nie reklamuje. Pan notorycznie, nawet w swojej
              sygnaturce promuje linkami inne miejsca. To co dla Pana jest misją
              inni mając do tego prawo traktują to jako spam religijny np. Swoje
              uwagi odnośnie przeinaczeń w wersji papierowej gazety proszę
              dochodzić w formie żądania sprostowania na jej łamach. Ponadto
              powiela Pan te same treści na wielu forach co też jest sprzeczne z
              netykietą. Przybywając do jakiegoś miejsca najpierw należy
              rzeczywiście zapoznać się z obowiązującymi na nim zasadami.
              Nikt nie broni tu dyskutować, sprzeczać się, przekonywać. To jest
              istotą forum, gdzie mogą spotkać się ludzie różnych poglądów.
              pzdr.
              • japolan Re: Cenzorskie zapędy moderatorów tego forum 02.10.07, 23:46
                Szanowny Panie!

1. Stanowczo żądam wykazania, że treści, które zawarłem w komunikacie, wykasowanym przez Was nieregulaminowo, zamieściłem na innym forum. Śmiało! Do dzieła! Napisał Pan łgarstwo!. Jeśli Pan nie wiesz, to Pan nie pisz. I proszę nie łgać. Jak łgarz może być moderatorem, w dodatku wychwalającym swoją katolickość??? Stawia Pan zarzuty. Żądam ich udowodnienia! Poruszając temat moich wypowiedzi w sieci, dowiódł Pan swoistej pasji - być może zamienił się Pan w poszukiwacza moich wypowiedzi. Tylko co to ma wspólnego z Pańskim nieregulaminowym postępowaniem? Moderator nie jest psem tropiącym. Proszę o tym pamiętać.
                2. Każdy z dyskutantów może kształtować stopkę swych wypowiedzi swobodnie, jeśli nie sprzeciwia się to prawu lub dobrym obyczajom. Który ze składników stopki moich wypowiedzi narusza którekolwiek z tych kryteriów oceny?
                3. W oparciu o wykasowane przez Was treści mogła rozwinąć się dyskusja. Wy swoim nieregulamiowym cenzurowaniem sprowadziliście dyskusje na manowce. Dyskusja, zamiast podanego przeze mnie tematu, dotyczy zasadności Waszych działań.
                4. Czego lub kogo się boicie? Kto Wam nakazuje tępić informacje na temat liturgii trydenckiej? Jak może odbyć się wartościowa dyskusja bez wyjściowej informacji lub wyjściowej tezy (hipotezy)? Dyskusja winna mieć temat i przedmiot!
                5. Jestem zwolennikiem reguły: "Amicus Plato, sed magis amica Vritas." Nie muszę być na tym forum. Poglądów nie zamierzam podporządkowywać postępującym nieregulaminowo moderatorom. Dałem temu wyraz, więcej niż jeden raz. Pzykładowo: pewien świecki moderator zablokował mi możliwość wypowiadania się na forum dyskusyjnym Bractwa Św. Piusa X w Polsce po zadaniu przeze mnie kilku kłopotliwych pytań czcigodnemu księdzu J. Jenkinsowi. Jeśli tamtych dyskusji jeszcze nie wykasowali, może Pan to sprawdzić.

Z poważaniem,
                • empi Re: Cenzorskie zapędy moderatorów tego forum 03.10.07, 08:40
                  Pieniactwo Pana znane jest w necie. Wszędzie krzywdzą i uwzięli się
                  na Pana. Wszędzie ten układ się panoszy. Wszędzie wnosi Pan
                  konflikt, podejrzenia, na każdym gdzie się Pan nie pojawi, nawet na
                  forach ściśle religijnych. Gdzie zasada Pax Vobiscum ?. Mniej
                  pychy!. Trochę pokory jak przystało na chrześcijanina.
                  pzdr.
                  p.s. Proszę Pana, to jest forum dyskusyjne a nie miejsce do
                  propagowania jakiejkolwiek idei. Pana pierwszy post to była jedynie
                  informacja o godzinach odprawianych mszy oraz sprostowanie do
                  informacji w papierowej gazecie gdzie tam powinien Pan dochodzić
                  swoich zażaleń a nie na forum. Jeśli nie satysfakcjonują Pana
                  działania opiekunów forum proszę poskarżyć się w stosownym miejscu.
                  Nie zamirzam prowadzić dalej dyskusji z człowiekiem niby wielkiej
                  wiary a ubliżającym w swoich odpowiedziach.
                  pzdr.
                  • japolan Re: Cenzorskie zapędy moderatorów tego forum 03.10.07, 23:02
                    Szanowny Panie!

Stanowczo wzywam Pana do odwołania bezpodstawnych oskarżeń pod moim adresem!
                    Proszę nie zapominać, że w Polsce obowiązuje prawo, a nie tylko dowolnie przez was interpretowany regulamin forum. I radzę zapoznać się z prawem. Obelga znajduje swoje odzwierciedlenie w Kodeksie karnym. Nie jestem pewien, co zrobię, ale nie wykluczam podjęcia kroków prawnych odnośnie do Pańskich wypowiedzi na mój temat.

Z naleznym Panu poważaniem,
                    • empi Re: Cenzorskie zapędy moderatorów tego forum 03.10.07, 23:16
                      Szanowny Panie Magistrze,
                      jak już wcześniej pisałem uważam dalszą dyskusję z Panem z mojej
                      strony za zbędną, proszę składać na mnie stosowne zażalenia a nie
                      użalać się.
                      pzdr.
                      • japolan Re: Cenzorskie zapędy moderatorów tego forum 03.10.07, 23:19
                        Nie użalam się.
                        Odnoszę się do Pańskich zachowań.

Z należnym Panu poważaniem,
        • krt_czart Mogłem usunąć te ogłoszenie bez żadnego komentarza 02.10.07, 13:12
          ale dla przypomnienia tobie, japolan zasad obowiązujących na forum
          GW Lublin i ze zwykłej uprzejmości - uzasadniłem, powołując się na
          stosowne przepisy, dlaczego nie należy zamieszczać takich wątków.
          Jak widzę, niestety nie dotarło, zaś wywołało niemal histeryczny
          twój atak w stylu "obrzucania klątwą niewiernych". Regulamin ani
          netykieta jakoś szczególnie nie podkreślają, że należy kasować
          wszystkie spamy, reklamy i ogłoszenia z "nadzwyczajnym wyłączeniem"
          ogłoszeń i reklam katolickich.

• Gość: bosman szanowni admini.... IP: *.centertel.pl 02.10.07, 13:20
            a może dla zbawienia duszy jan-cośtam założycie podforum: Ogłoszenia
            parafialne"?
            • Gość: gość Re: szanowni admini.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.07, 08:10
              proponuję nieco szerzej: wieści kuriewne.
          • japolan Re: Mogłem usunąć te ogłoszenie bez żadnego komen 02.10.07, 15:31
            Polecam - szczególnie odnośnie do pańskiego nicka - modlitwę do Świętego Michała Archanioła o uwolnienie od wpływów szatańskich.

Nikogo nie wyklinałem i nie wyklinam. To Wy panicznie boicie się wszelkich informacji o tradycyjnym rycie Kościoła Katolickiego. Woleliście wywołanie dyskusji niż pozostawienie zgodnego z Regulaminem komunikatu. To dobitnie świadczy o Waszych postawach i zamiarach.
            O wiere łatwiej rozmawia się z rozsądnym protestantem, czy ateistą, niż z modernistycznym fanatykiem. Dajecie na to kolejny dowód.

Dalej stanowczo żądam przywrócenia mojego komunikatu!
            Być może katolicy powinni rozpocząć publiczny bojkot gazet, których redakcje nie reagują na antykatolicki fanatyzm moderatorów swoich serwisó internetowych. Poddaję to pod rozwagę.

Z poważaniem,
            • Gość: bosman Panie Japolan - mam "pomysła" jak mawia Ferdek.... IP: *.centertel.pl 02.10.07, 15:44
              Kiepski. Skopiuj Pan sobie to ogłoszenie i pohulaj Pan z
              moderatorami: Pan wklejasz - oni CIACH!Pan wklejasz - oni CIACH!Pan
              wklejasz - oni CIACH!Pan wklejasz - oni CIACH!Pan wklejasz - oni
              CIACH!Pan wklejasz - oni CIACH! i tak do upadu. Zobaczymy komu
              prędzej sie znudzi. Co Pan na to?
              • japolan mam "pomysła" jak mawia Ferde 02.10.07, 15:59
                Dziękuję, ale nie skorzystam z przedstawionego pomysłu, bo mam ważniejsze sprawy, niż użeranie się z tutejszymi moderatorami.

Życzę powodzenia i udanej zabawy,
                Z poważaniem,
            • Gość: folkatka Re: Mogłem usunąć te ogłoszenie bez żadnego komen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.07, 20:15

Wszyscy fanatycy są równi sobie, fanatycy tradycjonalistyczni również. Wiele
              razy miałam okazje sie o tym przekonać.
              I nie mysl sobie, ze ja taka - ho - ho - modernistka:)
              Od jakiegos czasu mozesz spotkać mnie na Mszach Trydenckich.
              • japolan Re: Mogłem usunąć te ogłoszenie bez żadnego komen 02.10.07, 20:40
                Dobry wieczór!

Sam spotkałem pewną ilość fanatyków, o różnych poglądach. Wśród świeckich tradycjonalistów w Polsce zauważyłem zjawisko ostentacyjnego fanatyzmu ze strony osób, które potem okazywały się przynajmniej dziwne, a nawet podstawione. Najpierw głosili skrajne poglądy, a potem okazywali się agentami z zewnątrz. Prowokatorzy. Kogo więc Pan spotkała: autentycznych fanatyków, czy prowodyrów?

To dobrze, że uczestniczy Pani w Mszach Świętych w rycie trydenckim. Pamiętam z okresu mojego uczęszczania do lubelskiej kaplicy FSSPX różne sytuacje. W tym takie, które skłoniły mnie do zaprzestania chodzenia tam - bo niekiedy zastanawiałe się, czy (przypadkiem?) więcej osób nie przychodzi obserwować sytuację (być może w ramach przygotowania do późniejszych sprawozdań) niż się modlić.

Z poważaniem,
                • Gość: Paul Re: Mogłem usunąć te ogłoszenie bez żadnego komen IP: *.mad.east.verizon.net 02.10.07, 20:50
                  Panie Japolan,
                  Chcialem Panu pogratulowac niezwylke interesujacych postow (wpisow)
                  na forum Lublin. Jest Pan wspanialym artysta-improwizatorem, jednym
                  z nie wielu, ktorych mozna dostrzec na naszym forum. Mam jedno
                  pytanie - czy przed wejsciem na forum wsmacnia Pan sile swej
                  percepcji srodkami chemicznymi, a jesli tak to jakimi? Z gory
                  dziekuje za odpowiedz. Jestem oniesmielony Panskim stylem i forma.
                  Uszanowanie,
                  Paul
                  • japolan Re: Mogłem usunąć te ogłoszenie bez żadnego komen 02.10.07, 20:54
                    Dobry wieczór!

Za miłe słowa dziękuję.
                    Środków specjalnych nie stosuję, nawet nie muszę.
                    Jeśli jest Pan jakimiś środkami wzmacniającymi zainteresowany, to zapewne znajdzie Pan coś dla siebie - niekoniecznie "Geriavit".

Z poważaniem,
                    • Gość: Paul Dobry Wieczor! IP: *.mad.east.verizon.net 02.10.07, 21:11
                      Pragne poinformowac Szanownego Pana, ze jestem glownie
                      zainteresowany srodkami literackimi. Za sugestie dziekuje.
                      Uszanowanie,
                      Paul
                • folkatka Re: Mogłem usunąć te ogłoszenie bez żadnego komen 02.10.07, 20:51

Szczerze mówiąc, to nie wiem czy to byli agenci czy nie:)) Ja nie rozpatruję
                  świata w takich kategoriach. Byli to przede wszystkim ludzie pełni pychy,
                  przekonani o swej wyższosci nad "posoborowymi". Z tego też powodu zawsze
                  odrzucało mnie na kilometry od FSSPX.
                  • japolan Re: Mogłem usunąć te ogłoszenie bez żadnego komen 02.10.07, 21:01
                    Szanowna Pani!

To mamy tylko częściowo podobne doświadczenia ze wspomnianym środowiskiem.
                    Proszę odróżniać autentycznych katolików tradycyjnych, którzy starają się żyć radami ewangelicznymi od krzykaczy, którzy znajdują sobie ciekawą niszę do swych wystąpień. Natomiast kręcenie się różnych dziwnych ludzi wśród tradycjonalistów jest faktem, nie tylko w środowisku wiernych FSSPX. I dlatego proszę odróżniać osoby ze środowisk od prowokatorów.
                    Można do tego dodać jeszcze, że dawny wielki działacz środowiska FSSPX w Polsce, po podziękowaniu mu tam za jego aktywność, stał się badaczem w IPN, a nawet członkiem komisji weryfikacyjnej do spraw WSI - zapewne jest to człowiek, do którego ma zaufanie likwidator WSI.

Z poważaniem,
                    • Gość: bosman Panie J. Wytłumacz mi Pan jedno IP: *.lublin.mm.pl 02.10.07, 21:46
                      Czym różni się modlitwa do Boga w "rycie" trydenckim" od modlitwy na
                      mszy podczas liturgii w j.polskim? Ja, wychowany w rodzinie
                      katolickiej,obecnie apostata, chciałbym wiedzieć o co właściwie
                      chodzi. Czy np. muzułmanie maja swoisty "ryt trydencki" czy to jest
                      idee fix schizmatyków w krk?
                      • japolan Objaśniam 02.10.07, 22:10
                        Dobry wieczór!

Jeśli jest Pan katolikiem i zadaje takie pytania, to jestem pod wrażeniem. I nie chodzi o to, że mam do Pana pretensje. Reprezentuje Pan statystycznie typowy stan świadomości katolików w tym zakresie.
                        Taki stan świadomości jest wynikiem określonych procesów. To nie jest przedmiotem tego wątku. Nie wiem, czy to Pana może pocieszyć, ale duża część młodszych księży ma słabą oorientację w zakresie Tradycji Kościoła, zwłaszcza liturgii tradycyjnej.
                        Proszę poszukać w sieci. Może Pan również skorzystać z linków, które znajdują się w stopce moich wypowiedzi na tym forum.
                        Jeśli jest Pan zainteresowany poglądami naprawdę zdecydowanymi, to proszę poszukać informacji o sedewakantystach i sedwakantyźnie, np. pod adresami sieciowymi:
                        sedevacante.pl
                        ultramontes.pl
                        home.nextra.sk/olinko
                        Może się Pan o wszystkim sam przekonać, przychodząc na Mszę Świętą w rycie trydenckim. Nawet w kościele (kaplicy) FSSPX można spełnić obowiązek uczestniczenia w niedzielnej (świątecznej) Mszy Świętej. A przecież w Kościele przy ul. Staszica 16a w Lublinie Msze Święte tradycyjne sprawowane są z upoważnienia JE Józefa Życińskiego - metropolity lubelskiego. Zakładam, że liturgii approbowanych przez Księdza Arcybiskupa Pan nie kwestionuje.

Z poważaniem,
                        • Gość: bosman Panie Japolan - a gdzie odpowiedź na pytanie? IP: *.centertel.pl 03.10.07, 09:40
                          nie truj mi pan o mszach tylko odpowiedz na pytanie: w czym milsza
                          Bogu jest msza trydencka od tej w języku polskim? To jest istota
                          pytania. Trydenckich Bóg bardziej kocha? szybciej do nieba pójdą czy
                          macie po prostu kolejnego zajoba?
                          • Gość: folkatka Re: Panie Japolan - a gdzie odpowiedź na pytanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.07, 11:39

No własnie w tym rzecz, bosmanku, ze tzw. tradycjonaliści są przekonani, ze
                            Msza Trydencka jest lepsza i doskonalsza od NOMu, a oni sami są doskonalsi i
                            świętsi od "modernistów". Co do mnie - chodzę na Msze Trydenckie z mojej czystej
                            miłosci do jezyka łacińskiego, który to kocham bardzo mocno, i nie przywiazuje
                            żadnej wagi ideologicznej do tego.
                            Szanowny Panie Japolan!
                            Obarczanie winą za grzechy swojego srodowiska jakiś blizej niezdefiniowanych
                            "prowokatorów" i "agentów" tchnie jakąś hmmmm...niedojrzałością. Pan raczy
                            wybaczyć. Całe to srodowisko FSSPX to jedna wielka prowokacja, nie mówiąc już o
                            sedewakantystach, przy których ci pierwsi to ledwie psotne misie...
                            Pozdrawiam
                            • Gość: bosman o w mordę folkatko, a kto to są..... IP: *.centertel.pl 03.10.07, 13:18
                              ci, jak im tam - sede-cośtam? Bardzo groźne stwory czy tylko
                              palnięte w pałę?
                              Nie wiem dlaczego :-) ale skojarzyła mi się przypowieść o Faryzeuszu
                              i Celniku w światyni na modłach. Pewnie to przypadek
                              • Gość: folkatka Re: o w mordę folkatko, a kto to są..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.07, 13:52

Bardzo radykalny odłam tradycjonalistów, uznający, ze ostatnim katolickim
                                papiezem był Pius XII, a wszyscy kolejni są antypapieżami.

pl.wikipedia.org/wiki/Sedewakantyzm
                                Oprócz tego Japolan podał wyżej link do ich strony.
                            • japolan Re: Panie Japolan - a gdzie odpowiedź na pytanie? 03.10.07, 14:46
                              Dzień dobry!

Proszę mnie nie wpisywać do żadnego środowiska. Jestem normalnym katolikiem, przynależę do parafii, w której, niestety, niepodzielnie panuje NOM. W tym proszę nie zapisywać mnie do srodowiska FSSPX. Byłem i pozstaję samodzielny, co się pewnym osobom, nie tylko z tamtego grona świeckich nie podobało. Rzeczywiście, zauważyłem tam kiedyś niepokojące zjawiska wśród świeckich, co skłoniło mnie do wyraźnego zadeklarowania (stałego) stanu niezależności od nich i niepodlegania ich poleceniom.

Jestem realistą i także jako realista opowiadam się za ponownym upowszechnieniem Mszy Świętych w rycie tradycyjnym, niewątpliwie katolickim. Normalne normalne życie parafialne jest w stanie pomóc osobom ze środowisk tradycyjnych w normalnym funkcjonowaniu. Zamknięte enklawy, małę środowiska są szczególnie narażone na niepokojące zjawiska, nawet sekciarskie, na próby podporządkowywania sobie innych przez krzykaczy i awanturników.

Dotychczasowa praktyka, także lubelska pokazała, że zamykanie tradycyjnych katolików w małych wspólnotach naraża samych wiernych na niebezpieczeństwa. Wydaje mi się, że jednym z takich niebezpieczeństw jest demonstrowanie przez pewne osoby: "indult" albo kaplica FSSPX jest lepszym miejscem, bo ja tam chodzę. Jest to bzdura, ale zdarza się ją obserwować. Pan Bóg patrzy na sumienie człowieka, a to nie ogranicza się tylko do tego, czy się chadza na Msze Święte na ul. Staszica 16a, czy na al. Kraśnickie 46 w Lublinie.

Darzę szacunkiem księży. I dlatego nigdy nie garnąłem się do grup, gdzie za swoiste pasterzowanie biorą się świeccy. Dlatego też niektóre środowiska wiernych tradycyjnych traktuję z pewnym dystansem. Wiadomo, że aktywność świeckich jest w nich potrzebna, ale swoistego włażenia księdzy na głowę nie toleruję.

Sądzę, ze wyraziłem się jasno.
                              Z poważaniem,
                              • dociek Re: Panie Japolan - a gdzie odpowiedź na pytanie? 03.10.07, 15:06
                                Jeżeli uważasz się za standard "normalnego katolika", to trudno się
                                już dziwić takiemu prymitywnemu pogaństwu katolickiemu jakie w kraju
                                powszechnie panuje. Wręcz porażającą oczywistością jest domysł, jak
                                bardzo może być wypaczony "nienormalny katolik", skoro akurat ty
                                stanowisz standard "normalnego". Boże chrześcijan, żydów, muzułmanów
                                i wszystkich innych wyznań uchroń mnie od "normalnych"!
                                • japolan Re: Panie Japolan - a gdzie odpowiedź na pytanie? 03.10.07, 23:18
                                  Dobry wieczór!

Jestem otwarty na różne argumenty. I z pewnym zdumieniem odkrywam przejawy współczesnego fundamentalizmu modernistycznego, także w Polsce. Całkiem szybko doszedłem do dość daleko idących ustaleń z paroma znanymi mi mormonami. Oczywiście, nie we wszystkim się zgadzaliśmy. Nawet kiedyś dyskutowaliśmy w sali konferencyjnej w ich centalnym biurze przy ul. Połczyńskiej w Warszawie. Dość szybko ustaliliśmy punkty wspólne i rozbieżności. Rozstaliśmy się w pokoju, nikt nikogo nie wyzywał, nikt nikogo o nic nie oskarżał. Normalnie, jak między cywilizowanymi ludźmi.

W świetle tej nagonki zorganizowanej na tradycjonalizm katolicki i na mnie osobiście, zastanawiam się, czy - być może - nie ma (przypadkiem???) racji JE ks. biskup Oliver Oravec, który kiedyś napisał do mnie znamienne słowa. Ks. Biskup skomentował wyczyny (w tym tańczenie w kościołach) podczas lubelskiej pielgrzymki na Jasną Górę słowami: "To jest nowa religia."

Nie chwalę się jakością swej wiary, bo jestem człowiek grzeszny - szczegóły z zakresu mojego sumienia to sprawa między Panem Bogiem i mną, z odpowiednim udziałem katolickiego spowiednika.
                                  Obserwuję swoją sytuację. Widzę innych. I naprawdę zastanawiam się, czy rzeczywiście w Polsce jest taki mocny katolicyzm. Być może jest mocny w ... gębie. O Czechach (jako kraju i narodzie) często mówi się w Polsce, że to bezreligijny naród w zeświecczonym państwie. W ubiegłym roku stwierdziłem tam jednak coś, co mnie zdumiało.
                                  Po pierwsze: pewien czeski kolega (człowiek świecki i bardzo dobrze ze światem obeznany) podczas rozmowy telefonicznej wieczorem powiedział mi, że nie może dłużej rozmawiać, bo ma do odmówienia modlitwy. Żaden Polak, nawet gorliwie wierzący (niekoniecznie katolik) nigdy mi czego takiego nie powiedział.
                                  Drugie: Autentyczna gościnność pani gospodyni w pewnym czeskim (a precyzyjnie morawskim) ośrodku duszpasterskim. Nic wystawnego. Zwykła, mądra troska o człowieka.

Z poważaniem,
                              • Gość: bosman Panie Japolan - a gdzie odpowiedź na pytanie? c.d. IP: *.centertel.pl 03.10.07, 15:22
                                W dalszym ciągu migasz się Pan od odpowiedzi wprost na moje pytanie:
                                wg Pan kto jest milszy Bogu trydenccy czy polscy?
                                PS: Czy aż tak trudno przecisnąć Panu przez klawiaturę rzecz
                                oczywistą że wobec Boga wszyscyśmy równi?
                                Faryzejskie takie to wszystko co Pan piszesz........ . Ja pozostanę
                                Celnikiem.
                                • japolan Re: Panie Japolan - a gdzie odpowiedź na pytanie? 03.10.07, 22:58
                                  Dobry wieczór!

Stale przedkładam relacje realne nad wirtualnymi. Mam realne obowiązki i nie mogę zlekceważyć ludzi z powodu dyskusji w sieci. Stąd moje opóźnienie w odpowiedzi. Wyrazem miłości bliźniego jest większe troszczenie się o realnych bliźnich niż o dyskutowanie z obcymi ludźmi w sieci.

Nie tylko odpowiedzi świadczą o poziomie intelektualnym człowieka, także pytanie. Może nawet bardziej od odpowiedzi.

Zgadzam się w pełni ze słyszanymi podczas kazań w trakcie tradycyjnych liturgii (nie tylko w FSSPX, ale także w lubelskim kościele, podlegającym JE Arcybiskupowi Lubelskiemu) wskazówkami i pouczeniami, że samo uczęszczanie na Msza Święte w rycie tradycyjnym gwarancją zbawienia wiecznego nie jest. To wspaniały w pełni katolicki środek, z którego korzystanie jest dla człowieka wielką łaską. Z łaski tej człowiek powinien korzystać z wdzięcznością, zwłaszcza wobec Pana Boga, świadom swych katolickich obowiązków względem Trójcy Przenajświętszej, Matki Bożej, Kościoła Świętego oraz bliźnich.

Mam nadzieję, że się pan z tym zgadza i nie będzie prezentował tezy odwrotnej.

Z poważaniem,
                            • japolan Jest odpowiedź 03.10.07, 23:48
                              Dobry wieczór!

Proszę mnie nie zapisywać do żadnego środowiska. Jestem zwykłym katolikiem, przynależę do parafii, w której nie jestem w stanie korzystać z niewątpliwie katolickiego rytu liturgicznego. Dla mnie łacina jest ważna i bardzo ją lubię, ale tu nie o język głównie chodzi, bo Msze Święte w rycie trydenckim można legalnie sprawować także w języku starocerkiewnym (starosłowiańskim), co czynione jest na Ziemiach Czeskich (reguluje to specjalny dokument papieski), a może nie tylko tam. Ciekawe katolickie inicjatywy liturgiczne były już na przełomie XIX i XX wieku prowadzone na Bałkanach przez ks. biskupa Strossmayera - tam śpiewy "cerkiewne" (czyli w języku starosłowiańskim) włączano do liturgii zachodniej, z aprobatą Stolicy Apostolskiej.
                              NOM to coś jeszcze trudniejszego do akceptacji niż ryt anglikański, do którego NOM jest niezwykle podobne. Podczas nabożeństwa - nie Mszy, bo Papież definitywnie orzekł, że biskupów ważnie wyświęconych anglikanie nie mają - anglikańskiego przekazanie znaku pokoju między wiernymi (teraz podanie dłoni) jest przed częścią "eucharystyczną". W kościołach katolickich praktykuje się to przed Komunią Świętą. Jeden się modli, a drugi mu przeszkadza machając ręką. Proszę pójść na liturgię anglikańską lub obejrzeć ją w sieci.

Z prawa ludzkiego stanowionego, czyli de lege lata humana positiva, NOM można uznać za ryt katolicki. Problem polega na tym, że podporządkowywanie myślenia katolików jedynie prawu stanowionemu przez człowieka to kapitulacja katolicyzmu, intelektualna i duchowa. Tradycyjne ryty katolickie - nie tylko trydencki - są rytami katolickimi zgodnie z Prawem Bożym, zwłaszcza stanowionym (lex Divina positiva). To nie tylko sentyment za "starym", to także wybór cywilizacyjny. Wetkęli nam NOM. Wtykają kandydatów na posłów lub radnych, którzy robią show wyborcze w kościołach. Co jeszcze przejdzie, jeśli będziemy tępo i służalczo patrzeć na to, co dominuje faktycznie? Przy okazji dodaję, że nigdy nie głosowałem na kandydata, który dopuścił się prezentowania swego politykierstwa z kościelnej ambony.

Z poważaniem,
      • japolan Re: Cenzorskie zapędy moderatorów tego forum 04.10.07, 00:21
        Szanowny Panie!

Informuję Pana, że o sytuacji na tym forum, w tym o sposobie moderowania przez Pana forum, poinformowałem, między innymi Władze Spółki Akcyjnej "Agora, wraz z prośbą o stosowną interwencję.

Z poważaniem,
    • ekspert.ad.vocem Re: Cenzorskie zapędy moderatorów tego forum 02.10.07, 17:13
      Swiete slowa panie japolan, tchnace miloscia bliznich i prawdziwymi wartosciami
      chrzescijanskimi. I ta znakomita, chrzescijanska skromnoscia: msza trydencka,
      ktora JA sprawuje. Oto "JA" chodzilo, prawda..???

No bo skoro tym wrednym cenzorom z forum - w tym i bezboznemu z nicka
      krt_czartowi (Apage satanas..!!!) nie przeszkadzaly watki traditio:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=62&w=37932636&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=62&w=37932636&a=39651691
      ktorych nie usuwali, to tylko o to JA (cytuje: Poinformowanie przeze mnie o
      sprawowanych przeze mnie Mszach Świętych w rycie trydenckim, czyli w rycie
      wspieranym przez Ojca Świętego. A może informacja o zapowiedzianym wykładzie JE
      ks. biskupa Bernarda Fellay'a?) moglo im tym razem chodzic...!!!

A empiemu nalezy sie faktycznie nagana! Nigdy nie powinienes empi pozwolic sobie
      na tlumaczenie sie przed kimkolwiek z wyznawanych zasad i wiary, bo to jest
      twoja prywatna sprawa i NIKT NIE MA prawa oczekiwac tego od Ciebie empi, a tym
      bardziej zmuszac do tego bezpodstawnymi oskarzeniami. Dla wielu na tym forum
      Twoje wybory zyciowe sa az nadto dobrze znane i zapewne byly brane pod uwage
      przy wyborze na moderatora. Chcialabym, zeby wiekszosc tutajna forum, mogla
      wykazywac sie takim taktem i kultura, jak Ty empi...
      • Gość: bosman szanowna ad vocem IP: *.lublin.mm.pl 02.10.07, 19:27
        wybacz śmiałość ale dziekuję w imieniu empiego za mądre słowa. Chylę
        czoła.
        • ekspert.ad.vocem Re: szanowna ad vocem 02.10.07, 20:45
          znaczy sie, tym razem pan wiedzial...

klaniam;-)
      • japolan Re: Cenzorskie zapędy moderatorów tego forum 02.10.07, 21:05
        Dobry wieczór!

Sprawdziłem wskazane przez Pana adresy - jest to ten sam wątek. Zatem chodzi o jeden wątek, a nie o dwa. W dodatku sprzed półtora roku.
        Kiedyś pisano adresy do monarchy:
        "My przy Tobie, Najjaśniejszy Panie, stoimy stać wiernie będziemy."
        Jak teraz nagradzene są pochwały wobec moderatorów?

Z poważaniem,
    • zesty Panie japolan, pan istniejesz naprawde....;-}}}}}} 02.10.07, 18:57
      ....;-}}}}}}}}}}}. A la mysla lem, ze mi sie cos przysnilo;-}}}. Pan
      masz lepsza "korbe" odemnie, to Panu trzeba przyznac;-}.
      To Dzien dobry!;-}
      Uszanowanie,
      Paul
      • Gość: bosman kooochaaaaaaaany mój - jak mawiał kpt. Eustazy.... IP: *.lublin.mm.pl 02.10.07, 19:30
        Borkowski czyli "Szaman Morski": życie już dawno przerosło kabaret.
        Pozdrawiam.
        • Gość: Paul Znaczy rozumiem Panie Bosman..... IP: *.mad.east.verizon.net 02.10.07, 19:47
          ...znaczy tak jak umowilismy sie (szczeka na "fair");-}. Pozdrawiam.
          Uszanowanko,
          Paul
          • Gość: bosman ech Paul.... IP: *.lublin.mm.pl 02.10.07, 20:04
            na pewno wiesz jak to miło spotkać bratnia duszę :-))))Sprawiłeś mi
            wielką radochę. Pozdrawiam.
            • Gość: Paul Trzeba sie jakos wspierac, Panie Bosman;-}n/t IP: *.mad.east.verizon.net 02.10.07, 20:42
            • ekspert.ad.vocem Re: ech Paul.... 02.10.07, 20:53
              znaczy sie, zapis netowy macie tutaj...

www.literatura.zapis.net.pl/okresy/wspolczesnosc.htm
              • Gość: Paul Dzieki... dodalem do "ulubionych";-}. n/t IP: *.mad.east.verizon.net 02.10.07, 21:08
                • Gość: bosman mam je wszystkie..... IP: *.lublin.mm.pl 02.10.07, 21:40
                  i znam je, no niemalże, na pamięć. Moje, jedne z kilku, najbardziej
                  ukochanych lektur.
                  • ekspert.ad.vocem Re: mam je wszystkie..... 02.10.07, 21:56
                    tez je mam, ale stoja sobie grzecznie na dziesiatej polce w trzecim
                    szeregu i trudno sie do nich dobrac, gdy wieje bryza i duszu mami...
                    a w kompie, w pliku, sa zawsze w zasiegu... myszki ;-)

web.archive.org/web/20041206161834/www.wbpg.org.pl/slowniklista.php?pisarz=12
                    • Gość: bosman lubie je mieć w ręku...... IP: *.lublin.mm.pl 02.10.07, 22:12
                      gdy pierwszy raz czytałem jak Karol zjadł pół beczki ogórków
                      kiszonych i połamał handszpaki, posikałem się ze śmiechu.
                      Wyobrażenie "pierwszego" Konstantego Maciejewicza podobnego
                      do "duszącego się na koklusz noworodka" wrzeszczacego na cały
                      port "da dźjaaaaaaaaaabłaaaaaaa!Cały statek pałaaaaaaamiiii"
                      pozostało we mnie na zawsze :-)Zawsze mam je (te książki) pod
                      ręką.Pozdrawiam.
                      • dociek Re: lubie je mieć w ręku...... 03.10.07, 15:12
                        ..."Mordobojstwo na londzie urzondzają, a potem mówią, że gafel
                        jednemu spadł na nos! Wszystko zawsze robią, żeby nie pracowat'"...

Wspaniałe są wspomnienia ze "Lwowa". ;)
                        • Gość: bosman Re: lubie je mieć w ręku...... IP: *.centertel.pl 03.10.07, 15:15
                          :-)
                          • ekspert.ad.vocem Re: lubie je mieć w ręku...... 03.10.07, 16:16
                            no, panowie... to nie zapominajmy o znakomitym Waclawie Korabiewiczu, ktory
                            plywal z Tenanga na 'Darze Pomorza', a wczesniej i pozniej 'wedrowal' kajakiem
                            do Stambulu, do minaretow i do jogow, a potem jeszcze bylo 'Mato Grosso' i pare
                            innych swietnych tytulow.

A moze - skoro tu tylu marynistow - zalozymy watek (chocby wlasnie taki: lubie
                            je miec w reku) i pogadamy o ksiazkach marynistycznych w bardziej sprzyjajacym
                            miejscu niz ten obecny paszkwilancki watek...

Znaczy sie, jestem za...!

klaniam ;-)
                            • tajnos.agentos Re: lubie je mieć w ręku...... 04.10.07, 08:37
                              ekspert.ad.vocem napisała:

> Znaczy sie, jestem za...!

Ja też!:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka