leniak 05.11.07, 08:26 bardzo zgodna jest opinia inwestora z opinią Gazety czyli głównego prowodyra... czyli, że co, że jednak hipermarket? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Drunk24 Uwierzę jak zobaczę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.07, 20:23 Znając życie na podzamczu powstanie kolejna galeria handlowa, która będzie pasowała do Starówki jak pięść do nosa ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Podzamcze trzeba zabudować Miastem!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.07, 20:33 "Murarz domy muruje, krawiec szyje ubrania...... Autor: Gość: mały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 19:11 Jak uporządkować Podzamcze? Tak jak to robią w całej Polsce: w Warszawie, Krakowie,Wrocławiu, Poznaniu, Gdańsku, Białymstoku, Kielcach, Rzeszowie... Należy zapytać tych co wiedzą jak!!! Należy ogłosić uczciwy, otwarty dla wszystkich chętnych , profesjonalny KONKURS ARCHITEKTONICZNO-URBANISTYCZNY na najlepsze zagospodarowanie tego bezcennego historycznego obszaru a następnie wynik tego konkursu zapisać i uchwalić jako prawo w formie Planu zagospodarowania przestrzennego.INNEJ DROGI NIE MA!!!! Inne drogi to kombinacje, przekręty i nteresiki różnych nieuprawnionych kolesiów i grup nacisku, które już trzymają i ciągną za rogi sukna!!! Interes publiczny to nie jest to samo co interes chętnych włascicieli marketów ani spekulantów szukających nieustannie w całej Polsce najlepszych działek budowlanych i przeliczających miejskie skwery na prowizje od ich przekształcenia w parkingi albo stacje paliw. Interes publiczny to harmonijny i równomiernie wyważony rozwój miasta, to jasne i zgodne z prawem realizowanie zdefiniowanych potrzeb i oczekiwań lokalnej społeczności oparte na bezstronnej, fachowej analizie eksperckiej, to równoważenie potrzeb dnia dzisiejszego pietyzmem ochrony dziedzictwa dnia wczorjszego. O co chcecie pytać związki zawodowe albo bazarowych straganiarzy? O granice strefy chronionego krajobrazu, o najcenniejsze osie widokowe a może o maksymalną chłonność tego terenu??? Chcecie się poradzić jaki hipermarket by woleli zamiast dworca: z blachy czy może z granitu, bardziej przeszklony czy może podobny do Plazy? Już nie można tego czytać..... Poczytajcie sobie co napisałem kilka lat temu na ten temat: -------------------------------------------------------------------------------- Podzamcze należy zabudować MIASTEM! To była i jest ważna dzielnica śródmieścia Lublina i powinna być tak traktowana.Nie ma sensu odtwarzać starej nieistniejącej zabudowy ale należy tej części miasta która dziś wygląda jak lej po bombie przywrócić życie! Na zabudowanie i ożywienie tej szczególnej dzielnicy powinno się zorganizowac MIĘDZYNARODOWY KONKURS ARCHITEKTONICZNY, (pisałem już o tym w innym wątku) Miejsce to dzięki tradycji ważnego miasta żydowskiego i historii jego zagłady i zniszczenia jest znane na całym świecie więc udział wybitnych architektów(w tym wielu pochodzenia żydowskiego)jest moim zdaniem niemal pewny! Byłaby to niepowtarzalna okazja do wypromowania Lublina na cały świat a gdyby konkurs wygrał jakiś światowej sławy architekt to jego dzieło stałoby się od zaraz masowo odwiedzanym obiektem turystycznym!!! Konkursem należy objąć teren dawnego miasta żydowskiego a przecież nikt nie będzie wyburzał tego co dobre i da się włączyc do nowego projektu, wszystko zależy min. do mądrych, profesjonalnych wytycznych opracowanych przez wybitnych znawców tematu! Przedtem jeszcze należałoby opracować strategię uwalniająca ten fragment miasta z tranzytowego ruchu tirów tzn. znależć objazd dla trasy WZ i w perspektywicznych planach zastąpić ją normalnymi lokalnymi ulicam. W końcowym efekcie tereny między wzgórzem zamkowym i placem Zamkowym a wzgórzem Czwartek i Kirkutem powinny połączyć się znowu ze Starym Miastem przy pieczołowitym zachowaniu eksponowanych widoków,panoram itd,itp. Powtarzam taki konkurs to bardzo trudny temat i ogromne wyzwanie dla jego organizatora ale efekty jakie mógłby przynieść warte są zachodu! Przecież pan prezydent Wasilewski nie został przez nas wybrany żeby mógł wieść spokojne życie urzędnika ale dlatego że obiecywał podjąć wielkie wyzwania, zająć sie najtrudniejszymi sprawami zapuszczonymi przez jego poprzednika. Pisząc o światowej sławy architektach przyznaję że liczyłbym przede wszystkim na zaintersowanie tych licznych pochodzenia żydowskiego w tym kilku z najwyższej półki którzy to prawda nie potrzebują reklamy ale jak często mają okazję odtworzyć z niebytu tak namacalny i żywy fragment historii materialnej swego narodu? Ile miast żydowskich planowo zrównanych z ziemią w ramach niszczenia tego narodu i jego kultury czeka obecnie na rewitalizację? Nazwiska kilku sławnych żydowskich architektów z Europy i Stanów ściągnełyby tu najwyższej klasy konkurentów z całego świata do uczciwej walki o : NAJLEPSZY ŚWIATOWY PROJEKT ZAGOSPODAROWNIA LUBELSKIEGO PODZAMCZA!!!!! Proste pytanie: czy lepiej urządzić taki konkurs czy pozostawić wykonanie tej rewitalizacji urzędnikom ze Strategii i Rozwoju UM a może ich kolegom z tych kilku wciąż tych samych prywatnych pracowni,specjalistom od blaszanych pudeł i pokracznych domków? Ja zdecydowanie podpisuję się pod otwartym i szeroko rozreklamowanym konkursem! Powtarzam nie chodzi mi o odtworzenie tego wszystkiego co można zobaczyć na starych zdjęciach bo to byłoby bez sensu - taka wielka sztuczna makieta - ale o nową koncepcję zagospodarowania tego rejonu w ścisłym nawiązaniu do wszystkich cennych zachowanych budowli ulic i placów. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszeke Re: Podzamcze trzeba zabudować Miastem!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.07, 21:27 Niestety plany zagospodarowania to fikcja w Lublinie. :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Podzamcze trzeba zabudować Miastem!!!!! IP: *.lublin.enterpol.pl 05.11.07, 21:28 już się nie chce tych bzdur komentować nawet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: real Re: Podzamcze - może ankieta ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.07, 21:31 Może by tak zrobić mały eksperyment i zapytać korzystających z PKS i busów czy woleli by jechać pół godziny dłużej i wysiadać przy dworcu PKP ? Jakaś bardzo prosta ankieta ? Taki eksperyment nie był by chyba specjalnie kosztowny, a może dałby komuś do myslenia ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meesha Re: Podzamcze - może ankieta ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.07, 23:05 A może wreszcie dotrze do niektórych, że aby wsiąść w autobus czy busa w centrum miasta nie musi oznaczać, że w tym samym miejscu musi zjadować się dwuhektarowy parking/plac manewrowy dla tych autobusów.... Może jeszcze zajezdnię MPK przenieśmy z Grygowej na plac Zamkowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Podzamcze - może ankieta ? IP: *.lublin.enterpol.pl 05.11.07, 23:18 Gość portalu: meesha napisał(a): > A może wreszcie dotrze do niektórych, że aby wsiąść w autobus czy > busa w centrum miasta nie musi oznaczać, że w tym samym miejscu <musi > zjadować się dwuhektarowy parking/plac manewrowy dla tych > autobusów.... I dlatego wlasnie mądrzy ludzie proponują tam galerię a parking dla autobusów i dworzec w podziemiu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Podzamcze - może ankieta ? IP: *.lublin.enterpol.pl 05.11.07, 23:13 Gość portalu: real napisał(a): > Może by tak zrobić mały eksperyment i zapytać korzystających z PKS i busów czy woleli by jechać pół godziny dłużej i wysiadać przy dworcu PKP ? Jakaś bardzo prosta ankieta ? Nie trzeba zadnej ankiety. Wjazd na dworzec Podzamcze kosztuje 3 razy wiecej niz na dworzec poludniowy. Liczba kursow na dworcu poludniowym jest kilkanascie razy mniejsza niz na Podzamczu mimo niskiej ceny. Gdyby ludzie chcieli jezdzic z Poludniowego, to wjazd na Poludniowy bylby drozszy niz na Podzamcze. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarny Re: Podzamcze - może ankieta ? IP: 86.155.217.* 05.11.07, 23:26 czlowieku ale ty masz swira z tymi busami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Podzamcze to serce Starego Lublina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.07, 23:31 Chamskie pudła zamiast rewitalizacji Podzamcza Autor: Gość: mały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 20:44 Hisoria z lokalizacją Plazy właśnie się powtarza na Podzamczu gdzie nagle jak spod ziemi znalazł sie Inwestor i to od razu z Projektantem i o dziwo z gotowym projektem hipermarketu chociaż nie jest właścicielem gruntu a okres najmu terenu pod bazar ze straganami własnie mu się kończy.I co robi władza Lublina która miała brać przykład z Wrocławia: zachwycona obiecuje wsparcie tej jakże cennej inicjatywy oddolnej! To nie Inwestor ma decydować co, jak i gdzie chce sobie budować a Gmina Miasto Lublin ma to ZAPLANOWAĆ I ZAOFEROWAĆ PUBLICZNIE JAK NAJSZERSZEJ LICZBIE INWESTORÓW przygotowując kompleksowy plan rewitalizacji CENNEJ ZABYTKOWEJ DZIELNICY która przez kilkaset lat,łaczyła jak WIELKA STARA BROSZA cudem ocalałe Stare Miasto (które jak się chyba zgodzisz powinno pozostać w obecnej formie a ocalało bo hitlerowscy zwyrodnialcy przypisali jego powstanie swoim przodkom i uznając że to pasuje do ich chorej wizji świata pozwolili mu nadal istnieć)z najstarszymi również cudem zachowanymi IKONAMI DZIEDZICTWA KULTURY naszego Lublina jak CZWARTEK i GRODZISKO a w mniejszej skali jeden z najcenniejszych kościołów- Sw. Mikołaja, katedra prawosławna, święty dla wszystkich Żydów kirkut i piękna zachowana również cudem w całości ulica Lubartowska. REWITALIZACJĘ DZIELNICY która została zrównana z ziemią nie z powodu jej nienowoczesności i nie z powodu braku sklepów RESERVED i MULTIKINA ale z powodu tryumfu zwyrodoniałej ideologii nad rozumem, historią, tradycją, kulturą ..... nad normalnym życiem i rozwojem naszego miasta Lublina! Wstawianie w tę zaropiałą i zaśmieconą RANĘ na ciele siedemsetletniego miasta betonowego pudła Hipermarketu jest zwykłą bezczelnościa,skrajnym przejawem braku taktu,smaku i wyczucia - BRAKU KULTURY! To jakby zamiast zadbać o urodę swej ukochanej fundując jej kunsztowne zabiegi upiekszające, fryzjera i kosmetyki nałożyć jej na głowę papierową torbę ...ale za to markowym napisem! PS. Argument że żaden inwestor nie chce budować normalnych domów bo woli blaszaki albo pudła świetnie podpiera moją tezę o tym że najpierw sami MUSIMY ZROBIĆ PLAN REWITALIZACJI a dopiero potem pokazać go inwestorom, i to jest MYŚLENIE REALNE bo tak robią na całym świecie i w Polsce też choćby we Wrocławiu gdzie najcenniejszedla wizerunku miasta działki projektują najlepsi,najbardziej twórczy architekci z całej Polski w otwartych i uczciwych KONKURSACH NA NAJLEPSZY PROJEKT! TO JEST MYSLENIE W KATEGORIACH INTERESU PUBLICZNEGO!!!!! Już nie bardzo mi się chce powtarzać że to nie ma być rekonstrukcja BIEDY z przedwojennego Podzamcza ale KOMPLEKSOWA ZABUDOWA CAŁEJ DZIELNICY utrzymana w skali, proporcjach i w KLIMACIE lubelskiego Starego Miasta i dziewiętnastowiecznego Sródmieścia a nie Centrum Zana Bis!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Podzamcze to serce Starego Lublina IP: *.lublin.enterpol.pl 05.11.07, 23:50 ty bys chyba cale wojewodztwo zabudowal zgodnie z tradycja historyczna. Na szczescie nie ma szans zebys zostal marszalkiem wojewodztwa bo bys chyba kazal na wsiach burzyc domy murowane i stawiac na powrót chaty ze strzechą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Podzamcze to serce Starego Lublina IP: *.lublin.enterpol.pl 05.11.07, 23:55 albo pewnie bys zaproponowal jazde po kocich lbach, bo tak bylo w XIX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Podzamcze to serce Starego Lublina IP: *.lublin.enterpol.pl 06.11.07, 00:01 zrozum mały nie każdy chce żyć historią w tym mieście. Ludzie chcą też zrobić zakupy, pójść do kina, do restauracji itp. Lublin to nie miasto-muzeum jak Wenecja czy Kazimierz, Lublin służy też do mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister MR Re: Podzamcze to serce Starego Lublina IP: *.chello.pl 06.11.07, 00:14 Heniek, dworzec busów nie jest najważniejszy w Lublinie i wybij to sobie z głowy...Nie będziemy całego miasta podporządkowywać pod dworzec busów bo tak chce aron. Dla mnie nie będzie robiło to różnicy skąd pojadę do Parczewa czy Warszawy, bo nie żyję w mieście o monstrualnych rozmiarach i wszędzie mogę dojść lub dojechać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Podzamcze to serce Starego Lublina IP: *.lublin.enterpol.pl 06.11.07, 06:40 nie tylko ja chcę dworca busów i PKS na Podzamczu. Tego chce ogromna większośc pasażerów. Gdyby pasażerom lepiej pasował dworzec południowy, to byłaby tam wyższa cena za wjazd niż na Podzamcze. A tak cena wjazdu na dworzec południowy jest 3 razy niższa, a mimo to kursów z tego dworca jest coraz mniej. Wniosek : ludzie wolą jeździć z Podzamcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszeke Re: Podzamcze to serce Lublina - rewitalizacja ? IP: *.comarch.com 07.11.07, 11:09 Jeśli ta rewitalizacja ma wygladać tak jak w Krakowie - gdzie właściwie trudno już coś zobaczyć przez "ogródki piwne" to ja dziękuję. Niestety piękny Wrocław też chyba podąża w tym kierunku ... A my mamy Stare Miasto nieporównanie mniejsze - i nadal nieporównanie bardziej zaniedbane ... Odpowiedz Link Zgłoś
glakcio BLAGAM 06.11.07, 12:50 Zdaje swobie sprawe, ze wladze miasta nie usluchaja glosow zwlyklych mieszkancow (bo interes ogolny jest wazniejszy- a co to wlasciwie jest interes ogolny?) ale blagam!!! Nie chce patrzec na metalowo-szkalna pokrake kolejnego MARKETU a tym bardziej w centrum Lublina. Prosze Wladze Lublina o rozsadek, zrobmy cos dla (uzywajac kolokwializmu) ladnego. Okropny dworzec straszy i odstrasz turystow. Jestem wieloletnim emigrantem i to za pewne w opini niektorych dyskwalifikuje mnie z wyglaszania opini, ale prosze mi wierzyc ja naprawde kochamto miasto. Prosze sobie wyobrazic, ze piewien muj znajomy wloch po pobycie w Lublinie, powiedzial, ze jest to najladniejsze miasto wschodniej europy. Wybaczylem mu ignorancje z dziedziny geografi politycznej, bo jak mi wiadomo jezeli nic sie nie zmienilo nadal jestesmy w europie centralnej. Uwagi tego pana o tym, ze kazdy chce zrobic zakupy, i ze Lublin nie jest miastem historycznym, puscmy w zapomnienie, to pewnie jakis sabotazysta z Cycowa. Nie pozwulmy, by mialy miejsce artykuly w gazetach takie jak "Studja w Lublinie to jak zeslanie", ktory to mial miejsce w pewnej ogolno polskiej gazecie studenckiej, i ktory to mialem (watpliwa) przyjemnosc czytac dawno temu kiedy to ja odbywalem owo zeslanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister MR Re: BLAGAM IP: *.chello.pl 06.11.07, 19:06 Sądząc po poziomie Twojej ortografii, rzeczywiście te "studja" musiały być jak zesłanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka moje uważki 07.11.07, 23:42 studja...taka pisownia była przed wojną. Jeśli mogę wyrazić swoją opinię... 1.Prosze zwrócic uwagę na to, że, jakby nie patrząc, obecna transportowo - handlowa funkcja Podzamcza jest w prostej linii kontynuacją tego, co działo się tam przez jakieś ostatnich 1000 lat. O ile mnie pamięć nie myli, to pierwszy napisał o tym szanowny mały.To miejsce jest dobrze skomunikowane z reszta miasta, łatwo tu dojechać z okolicznych miejscowości - i tak było zawsze, skoro jeszcze w XIX wieku na pobliskiej Świętoduskiej ulokowano targ. Obecnie - miejsce to jest bardzo wygodne dla wszystkich, mieszkających po za miastem, i codziennie doń przyjeżdzajacych. Ja też nie jestem wyjątkiem. Z Podzamcza mam 5 kroków na Krakowskie, do różnych instytucji, urzędów etc. Całkowita likwidacja dworca i przeniesienie go w rejon PKP byłaby nie na rękę wielu ludziom. 2. pomysł na odtworzenie dawnej sieci ulic nie jest,moim zdaniem zły. Zawsze byłam przeciwniczką byt rygorystycznego pojmowania doktryny nieinterwencjonistycznej. Istnieje wszakże jedno ale. Otóż, ogół lublinian nie zdaje sobie sprawy z tego, jak bardzo ciekawą realizacją jest Plac Zamkowy. Pomijając to, że jest on architektonicznie bardzo udany - to jest to jeden z nielicznych (a być może i jedyny) na naszych ziemiach, przykład zastosowania wypracowanych w ZSRR, rozwiązań mających charakteryzować idealne miasto komunistycznej przyszłosci. Otóż, miasto takie, zdaniem sowieckich urbanistów, miało posiadać specjalny plac, gdzie mogliby się zbierać obywatele. Ot, taka agora. Mówiła o tym zresztą dawna nazwa naszego placu - Plac Zebrań Ludowych. Władze planowały zresztą inne, w tym samym duchu, daleko idące przekształcenia centrum miasta, szczęśliwie nie zrealizowane. Finalizacji doczekał się tylko Plac Zamkowy. To też tłumaczy, dlaczego po wojnie sktupulatnie oczyszczono teren z pozostałosci dzielnicy żydowskiej. Widziałam kiedyś zdjęcie kilku kamienic z Szerokiej. Owszem, były wypalone, ale w takim samym stanie były kamienice ze Starego Miasta! I to by było na tyle Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś