leniak 15.02.08, 22:46 Będzie teraz wojna o Cukrownię... i mam nadzieję przy okazji egzekucja zdrajców z KSC którym się zwyczajnie nalężą taczki... ja staję jasno po stronie Cukrowni! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leniak dla GwL mała rada 15.02.08, 22:49 a własciwie dwie : po pierwsze czytać konkurwencję: www.kurierlubelski.pl/index.php?module=dzial&func=viewpub&tid=9&pid=51134 po drugie zastanowić sie nad sprawą głebiej... tłumaczenie likwidacji cukrowni wola KE jest kłamstwem aspiracjami Stelmacha zaś szubrawstwem Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Konkurencję miało być! 15.02.08, 22:55 to literówka a nie obrażanie kuriera... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Agencja za zamknięciem cukrowni IP: *.lublin.enterpol.pl 16.02.08, 07:09 nalezy całkowicie zlikwidować cukrownię i nie robić tam żadnych silosów tylko tereny te przeznaczyć pod galerie i apartamentowce. Silosy mogą być w Krasnymstawie i Wożuczynie a nie w Lublinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozek46 Agencja za zamknięciem cukrowni IP: 80.51.196.* 16.02.08, 08:23 I znowu PSL-owcy dają swój popis,zamykają zbyt rolnikom.A wogóle to teraz przeżywamy okres gospodarki centralnie sterowanej.To jest to samo co już było.Kiedyś było centralne planowanie,a teraz są programy.Jeżeli ktoś proponuje tam zrobić centrum finansowe to jest to poroniony pomysł.bo już główne instytucje tej branży się odpowiednio ulokowały.Gdyby w ratuszu siedzieli ludzie,którzy wiedzą co jest ludziom potrzebne to centrum finansowe byłOBY NA STARÓWCE,A TA BY BYŁA DZISIAJ PIĘKNA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Agencja za zamknięciem cukrowni IP: *.lublin.enterpol.pl 16.02.08, 08:58 jaki znowu zamykają zbyt? Zamiast buraków można posiać pszenicę, tania ostatnio nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Padre81 Petycaj w obronie cukrowni IP: *.chello.pl 16.02.08, 14:42 www.centrum-spoleczne.pl petycja w obronie cukrowni , Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Agencja za zamknięciem cukrowni IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.08, 16:50 Przestańcie chować się za anonimowościa, podajcie imie i nazwisko tego prezesa.To jest normalne działanie na szkode Polski.I znów bedziemy mieli nowego milionera co wywozi kieszonkowe walizkach do Szwajcarii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reporter Re: Agencja za zamknięciem cukrowni IP: 212.106.29.* 17.02.08, 21:57 Prezesem jest Krzysztow Kowa Toruń Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarny Subcentrum... jak to ładnie brzmi IP: *.telprojekt.pl 16.02.08, 17:10 Już nawet nie kryją, że to "subcentrum" to oczywiscie handel i galerie. Kiedyś to nas oszukiwali. A teraz? Teraz to widać gołym okiem, że ten naród nie ma jaj! Wystarczy postawić galerię, pokazać świecidełka i już Polak zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarkazm_24/7 Re: Subcentrum... jak to ładnie brzmi IP: *.speed-net.pl 17.02.08, 15:39 No to teraz zobaczymy jakich to tajemniczych inwestorów znalazł p.Stelmach. A co do sklepu wielkopowierzchniowego w tym miejscu, to właśnie ze wzg. na lokalizację proponowałbym specjalizację w asortymencie: systemy alarmowe, antywłamaniowe, kłódki, kraty, rolety, zamki, sejfy, itd. Co do instytucji finansowych to wymarzone miejsce dla firm świadczących ubezpieczenia, szczególnie od kradzieży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekjot Re: Subcentrum... jak to ładnie brzmi IP: *.gprs.plus.pl 17.02.08, 15:47 Jeszcze może dodać do tego biura agrncji ochroniarskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarkazm_24/7 Re: Subcentrum... jak to ładnie brzmi IP: *.speed-net.pl 18.02.08, 20:53 A ci ochroniarze to dadzą radę? Bo milicjanci z komisariatu w Parku Ludowym strzelali fochy, że nie chcą tam służyć i chyba nawet grozili strajkiem ;)))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archi Mam atrakcyjny teren! IP: *.telprojekt.pl 16.02.08, 17:18 Wyburzmy zamek lubelski! Nikt tam prawie nie zagląda. Wyobraźcie sobie na tym wzgórzu hipermarket... Pięknie by wyglądał. Tak dumnie! I miejsce by odżyło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Mam atrakcyjny teren! IP: *.lublin.enterpol.pl 16.02.08, 17:24 ale jaja ktoś porównuje zamek do cukrowni. Niedługo ktoś napisze, że cukrownia lubelska powinna być na liscie UNESCO buyhahahahahahahahahaa Odpowiedz Link Zgłoś
kajtek244 Re: Mam atrakcyjny teren! 16.02.08, 20:04 Aron napisał: > ale jaja ktoś porównuje zamek do cukrowni. Niedługo ktoś > napisze,że > cukrownia lubelska powinna być na liscie UNESCO > buyhahahahahahahahahaa Aron przestań, jakie UNESCO? Zamek lubelski tylko z zewnątrz ładnie wygląda. W rzeczywistości jest w bardzo złym stanie technicznym. Wzmocnienie jego fundamentów będzie kosztowało 11 milionów złotych! 11 dużych baniek! Możesz sobie przeczytać o tym tu: www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=174009&page=4 Przecież to jest kupa forsy, którą można wydać na zupełnie inne cele - np. na nowe etaty w urzędzie miejskim albo marszałkowskim. 11 milionów - bzdurą jest ładowanie takiej kasy w tego trupa. Obok przebiegają dwie ruchliwe ulice pełne tirów. Nawet po wzmocnieniu fundamentów wskutek drgań powodowanych przez tysiące tirów za jakiś czas na pewno one osłabną. I co, dasz kolejne 11 baniek na kolejne remonty? No chyba, że zakażesz tirom jeżdżenia koło zamku. Na miejscu zamku można z powodzeniem postawić hipermarket. Metalowa hala jest lekka i nie będzie potrzebowała głębokich fundamentów. Działka na której stoi zamek też ma niezłą wartość. Jakby miasto dobrze zakombinowało, to firma budująca market mogłaby jeszcze wziąć na siebie koszt rozbiórki tego zamku Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Mam atrakcyjny teren! 16.02.08, 20:17 zamek jest w złym stanie technicznym bo jest stary. Cukrownia do likwidacji. Odpowiedz Link Zgłoś
kajtek244 Re: Mam atrakcyjny teren! 16.02.08, 20:20 aron2004 napisał: > zamek jest w złym stanie technicznym bo jest stary. Cukrownia do > likwidacji. > Po co nam stary zamek? Żeby było w czym topić pieniądze? Przecież non stop będzie trzeba coś w nim remontować. Zlikwidować zamek (no i cukrownię też) Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Mam atrakcyjny teren! 16.02.08, 20:44 Zburzyć zamek, na jego miejscu zrobić lądowisko dla busów a na jego strychu apartament dla arona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archi Re: Mam atrakcyjny teren! IP: *.telprojekt.pl 16.02.08, 20:51 Z tym zamkiem to oczywiscie ironia pokazująca bezsens myślenia! Nie sądziłem, że ktos może wziąć to na serio jak kajtek244 :))) Jak bardzo absurdalnego porównania mam użyć aby tacy goscie jak kajtek244 zaczaili, że to jest paranoja? tajnos.agentos - strzał w dziesiątkę :) Odpowiedz Link Zgłoś
kajtek244 Re: Mam atrakcyjny teren! 17.02.08, 07:03 Gość portalu: archi napisał(a): > Z tym zamkiem to oczywiscie ironia pokazująca bezsens myślenia! > Nie sądziłem, że ktos może wziąć to na serio jak kajtek244 :))) > Jak bardzo absurdalnego porównania mam użyć aby tacy goscie jak > kajtek244 zaczaili, że to jest paranoja? > tajnos.agentos - strzał w dziesiątkę :) Archi: Możesz być pewien, że nie wziąłem tego na serio;-) Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Mam atrakcyjny teren! 17.02.08, 07:39 zamku nie trzeba burzyć, bo on przynajmniej nie smrodzi tak jak cukrownia. Zresztą tuż obok zamku jest atrakcyjny teren czyli dworzec PKS - tam można postawić galerię z dworcem PKS i busów w podziemiu. Odpowiedz Link Zgłoś
kajtek244 Re: Mam atrakcyjny teren! 17.02.08, 07:47 aron2004 napisał: > zamku nie trzeba burzyć, bo on przynajmniej nie smrodzi tak jak > cukrownia. Zresztą tuż obok zamku jest atrakcyjny teren czyli > dworzec PKS - tam można postawić galerię z dworcem PKS i busów w > podziemiu. > To daj 11 milionów ze swojej kieszeni na remont fundamentów. Co z tego że nie smrodzi jak jest stary i bez remontu się zawali. A jak kawał muru spadnie na przechodzącą dołem matkę z dzieckiem i je zabije to weźmiesz za to odpowiedzialność? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Mam atrakcyjny teren! 17.02.08, 09:00 ależ proszę - proponuję zabrać 11 milionów dotacji MPK i za to wyremontować zamek to są pieniądze z moich podatków Odpowiedz Link Zgłoś
kajtek244 Re: Mam atrakcyjny teren! 17.02.08, 16:42 A kto weźmie odpowiedzialność za wypadek? MPK? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Mam atrakcyjny teren! IP: *.lublin.enterpol.pl 17.02.08, 19:01 za jaki wypadek? Odpowiedz Link Zgłoś
kajtek244 Re: Mam atrakcyjny teren! 17.02.08, 20:59 Gość portalu: aron napisał(a): > za jaki wypadek? no jak z zamku odpadnie jakiś element ściany czy dachu i zabije przechodzącą dołem matkę z dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Mam atrakcyjny teren! IP: *.lublin.enterpol.pl 17.02.08, 22:03 kajtek244 napisał: > no jak z zamku odpadnie jakiś element ściany czy dachu i zabije > przechodzącą dołem matkę z dzieckiem. Odpowiedzialni będą ci którzy zamiast na remont zamku dali kasę na biurokractwo z MPK Odpowiedz Link Zgłoś
kajtek244 Re: Mam atrakcyjny teren! 18.02.08, 11:04 > Odpowiedzialni będą ci którzy zamiast na remont zamku dali kasę na > biurokractwo z MPK Coś się tak czepił tego MPK? Niedługo pewnie będziesz pisał, że wypadek busaa pod Garwolinem też był z winy MPK. Wojna w Iraku to też pewnie spisek biurokratów z Kraśnickiej. A co do tych 11 milionów dotacji - to są również moje pieniądze. Z usług MPK sporadycznie, ale jednak korzystam, bo nie wszędzie dociera twoja ukochana komunikacja prywatna. Natomiast w zamku nie byłem ani razu i póki co nie zamierzam. Dlatego wolę przeznaczyć dotację na MPK, którym czasami jeżdżę, aniżeli do jakiegoś niepotrzebnego zamku. ZAMEK DO LIKWIDACJI! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Mam atrakcyjny teren! IP: *.lublin.enterpol.pl 18.02.08, 13:06 kajtek244 napisał: > Coś się tak czepił tego MPK? Z powodu przerostu biurokractwa < Niedługo pewnie będziesz pisał, że > wypadek busaa pod Garwolinem też był z winy MPK. Tak nie napiszę <Wojna w Iraku to > też pewnie spisek biurokratów z Kraśnickiej. Uważasz że biurokractwo z MPK jest cudowne tylko ja się czepiam nie wiadomo czego? > A co do tych 11 milionów dotacji - to są również moje pieniądze. Z > usług MPK sporadycznie, ale jednak korzystam, bo nie wszędzie > dociera twoja ukochana komunikacja prywatna. Natomiast w zamku nie > byłem ani razu i póki co nie zamierzam. Dlatego wolę przeznaczyć > dotację na MPK, którym czasami jeżdżę, aniżeli do jakiegoś > niepotrzebnego zamku. > ZAMEK DO LIKWIDACJI! tyle że dotując zamek chronisz zabytki, a dotując MPK podwyższasz pensje biurokractwu Odpowiedz Link Zgłoś
kajtek244 Re: Mam atrakcyjny teren! 18.02.08, 13:38 > < Niedługo pewnie będziesz pisał, że > > wypadek busaa pod Garwolinem też był z winy MPK. > > Tak nie napiszę Uff! Całe szczęście! Bo już myślałem że jeszcze trochę i napiszesz że za głód w Korei Północnej również odpowiedzialne jest MPK. > <Wojna w Iraku to > > też pewnie spisek biurokratów z Kraśnickiej. > > Uważasz że biurokractwo z MPK jest cudowne tylko ja się czepiam > nie > wiadomo czego? Tak nie uważam. MPK jest przedsiębiorstwem źle zarządzanym i obecnie źle działającym, wymagającym podjęcia bardzo poważnych działań korygujących ale nie likwidacji. > > A co do tych 11 milionów dotacji - to są również moje pieniądze. Z > > usług MPK sporadycznie, ale jednak korzystam, bo nie wszędzie > > dociera twoja ukochana komunikacja prywatna. Natomiast w zamku nie > > byłem ani razu i póki co nie zamierzam. Dlatego wolę przeznaczyć > > dotację na MPK, którym czasami jeżdżę, aniżeli do jakiegoś > > niepotrzebnego zamku. > > ZAMEK DO LIKWIDACJI! > > > tyle że dotując zamek chronisz zabytki, a dotując MPK podwyższasz > pensje biurokractwu A co mnie obchodzą jakieś zabytki? Mnie obchodzi to, żebym miał dojazd autobusem do pracy. Więc wolę przeznaczyć dotację na autobusy niż na zamek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Mam atrakcyjny teren! IP: *.lublin.enterpol.pl 18.02.08, 14:08 kajtek244 napisał: > Uff! Całe szczęście! Bo już myślałem że jeszcze trochę i napiszesz > że za głód w Korei Północnej również odpowiedzialne jest MPK. Nie jest. MPK jest odpowiedzialne za syfiastą komunikację w Lublinie > Tak nie uważam. MPK jest przedsiębiorstwem źle zarządzanym i obecnie > źle działającym, wymagającym podjęcia bardzo poważnych działań > korygujących ale nie likwidacji. W tym przedsiębiorstwie nie da się nic skorygować, bo związki i biurokractwo staną okoniem przeciwko wszelkim zmianom. Jedyne wyjście to likwidacja. > A co mnie obchodzą jakieś zabytki? Mnie obchodzi to, żebym miał > dojazd autobusem do pracy. Więc wolę przeznaczyć dotację na autobusy > niż na zamek. a nie możesz kupić sobie samochodu? Odpowiedz Link Zgłoś
kajtek244 Re: Mam atrakcyjny teren! 19.02.08, 07:16 > Nie jest. MPK jest odpowiedzialne za syfiastą komunikację w Lublinie Nie MPK, tylko Urząd Miejski/Marszałkowski? (ten, któremu MPK i w ogóle cała komunikacja miejska podlega i który ten syf toleruje) > W tym przedsiębiorstwie nie da się nic skorygować, bo związki i > biurokractwo staną okoniem przeciwko wszelkim zmianom. Jedyne > wyjście to likwidacja. Mój wujek pracuje w jednej z komunalnych spółek na Opolszczyźnie - kiedyś też tak tam było: rozpasane związki robiły co chciały, a prezes miał związane ręce. Przyszedł nowy, zwolnił sporą część tej chołoty, zaprowadził porządek (wrzasku było co niemiara), ale teraz firma ma się bardzo dobrze. Za zaoszczędzoną (nie wydaną) kasę m.in. podniesiono ludziom pensje. Wszystko można zrobić - trzeba tylko chcieć. Najprościej i najłatwiej jest coś zlikwidować, ale jest to rozwiązanie po najmniejszej linii oporu. > > A co mnie obchodzą jakieś zabytki? Mnie obchodzi to, żebym miał > > dojazd autobusem do pracy. Więc wolę przeznaczyć dotację na > autobusy > > niż na zamek. > > a nie możesz kupić sobie samochodu? Ja mogę, mam nawet auto, ale jeśli ktoś ma słaby wzrok i żaden lekarz nie dopuści go do egzaminu na prawko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Mam atrakcyjny teren! IP: *.lublin.enterpol.pl 19.02.08, 07:20 kajtek244 napisał: > Nie MPK, tylko Urząd Miejski/Marszałkowski? (ten, któremu MPK i w > ogóle cała komunikacja miejska podlega i który ten syf toleruje) Za syf odpowiedzialne jest MPK ( a dokładnie kolejni prezesi którzy rozbudowywali biurokractwo). To chyba nie Urząd Miasta kazał zatrudniać w MPK tyle biurokractwa? > Mój wujek pracuje w jednej z komunalnych spółek na Opolszczyźnie - > kiedyś też tak tam było: rozpasane związki robiły co chciały, a > prezes miał związane ręce. Przyszedł nowy, zwolnił sporą część tej > chołoty, zaprowadził porządek (wrzasku było co niemiara), ale teraz > firma ma się bardzo dobrze. Za zaoszczędzoną (nie wydaną) kasę m.in. > podniesiono ludziom pensje. Wszystko można zrobić - trzeba tylko > chcieć. Najprościej i najłatwiej jest coś zlikwidować, ale jest to > rozwiązanie po najmniejszej linii oporu. No to życzę powodzenia. Ja jestem pewien, że związki i biurokractwo z MPK nie pozwolą na nic co mogłoby zagrozić ich interesom > Ja mogę, mam nawet auto, ale jeśli ktoś ma słaby wzrok i żaden > lekarz nie dopuści go do egzaminu na prawko? dla osób niepełnosprawnych powinny być specjalne busy wzywane na telefon kupione z pieniędzy PFRON. MPK nie jest do tego potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
kajtek244 Re: Mam atrakcyjny teren! 19.02.08, 14:31 > Za syf odpowiedzialne jest MPK ( a dokładnie kolejni prezesiktórzy > rozbudowywali biurokractwo). > To chyba nie Urząd Miasta kazał zatrudniać w MPK tyle biurokractwa? Za syf odpowiedzialny jest urząd miasta który nie wyciągnął konsekwencji wobec prezesów widząc co się dzieje > dla osób niepełnosprawnych powinny być specjalne busy wzywane na > telefon kupione z pieniędzy PFRON. MPK nie jest do tego potrzebne Już nie przesadzaj że osoba z jakąś tam wadą wzroku jest niepełnosprawna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulan Re: Mam atrakcyjny teren! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.08, 18:46 jestem za Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linnvv Re: Agencja za zamknięciem cukrowni IP: *.it-net.pl 16.02.08, 17:34 Myślę że Komisja rozważy wszystkie za i przeciw, i wyda rzetelny werdykt zgodny z rzeczywistym interesem rozwoju Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zarys Agencja za zamknięciem cukrowni IP: *.lublin.mm.pl 16.02.08, 17:37 "Romuald Dylewski i Bolesław Stelmach, widzieliby w tym miejscu subcentrum Lublina. Mogłyby się tam znaleźć m.in. instytucje finansowe, biura, obiekty kultury, rekreacji i oczywiście handel." Nie tą bzdurę trzeba skomentować - nie można tworzyć nowego centrum Lublina (które to już podobno ul. Zana miała być nowym) bez rozwiązań drogowych przecież Młyńska jest za wąska na wzmożony ruch a co jest teraz na Krochmalnej to chyba wiadomo; dalej nie widzę obiektów kultury i rekreacji bo żadne nowe przez ostatnie 18 lat nie powstały i nagle nie powstaną (już to widzę jak tam powstanie aquapark i muzeum Lublina); instytucje finansowe pewnie powstaną np nowy oddział Skok-u; więc jedyne co jest pewne to: galeria + hipermarket i ogrodzone osiedle mieszkaniowe. Jakoś też nowego dworca PKS tam też nie widzę choć mogło by to fajnie wyglądać odpicowany biurowiec, luksusowe mieszkania a pomiędzy dworzec jak na Tysiąclecia. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Agencja za zamknięciem cukrowni 16.02.08, 20:18 lepsze galerie, apartamentowce i SKOKi niż cukrownia. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lublinianka Agencja za zamknięciem cukrowni IP: *.chello.pl 16.02.08, 20:39 SKANDAL !!!, zgadzam się całkiem z leniakiem. Likwidacja Cukrowni to zdrada społeczności Lublina i rolników Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Agencja za zamknięciem cukrowni IP: *.lublin.enterpol.pl 16.02.08, 21:44 dalsze utrzymywanie cukrowni to okradanie okolicznych mieszkańców z pieniędzy ( cukrownia strasznie zaniża wartość okolicznych nieruchomości) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cn Nordzucker przejmuje lubelski rynek IP: 141.70.82.* 16.02.08, 23:40 mala ciekawostka, jaki cukier mozna kupic w lubelskich sklepach. Najwyższe kompetencje w świecie cukru – cała gama słodkości z jednego źródła Nordzucker to znaczący producent żywności w Unii Europejskiej. Wespół ze swoimi plantatorami zaopatruje Klientów w cukier, środki słodzące, jak również inne produkty w szczególności dla sektora paszowego. Nordzucker jest drugim co do wielkości producentem cukru w Europie. Dostarcza na rynek całą gamę innowacyjnych produktów z branży cukrowniczej. Konsumentom, przedsiębiorstwom przemysłu spożywczego oraz firmom handlowym oferuje szeroki asortyment cukru oraz związane z nim usługi. Dzięki intensywnie prowadzonym pracom badawczo-rozwojowym Nordzucker trwale poszerza swoje kompetencje w dziedzinie środków słodzących. Wraz z cukrowniami ulokowanymi w Niemczech, Polsce, Czechach, na Węgrzech i Słowacji, Nordzucker konsekwentnie realizuje swoją strategię rozwoju na europejskim rynku cukru. możemy swobodnie działać i rozwijać się na europejskim rynku cukru. W roku obrachunkowym 2004/2005 Nordzucker wyprodukował ponad 1,8 mln ton cukru i wypracował obrót rzędu 1,23 mld Euro, przy zatrudnieniu około 3 300 pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
kajtek244 Agencja za zamknięciem cukrowni 17.02.08, 07:45 No cóż, wydaje się że już na dobre pozamiatane Ale czego możnaby się innego w Lublinie spodziewać? O zamknięciu cukrowni było wiadomo już od dawna. I znowu widać, że na nikogo z władz nie możemy liczyć. No bo jakie są te nasze władze? Bezradny jak dziecko we mgle prezydent Wasilewski. Rada miasta, skłócona, bez reszty zaabsorbowana wygryzaniem ze stołków swoich politycznych oponentów. Palikot, wcześniej obiecujący wszystko dla lubelszczyzny w błyskach fleszy coś gada do mikrofonu stojąc na dwóch stertach papierzysk. Ksiądz biskup poza jednym spotkaniem na którym wyraził swoje poglądy na temat likwidacji też raczej nie może poszczycić się niczym więcej. Jedynie wiceminister Żuk coś zadziałał, ale - osamotniony - poniósł klęskę. Pan Kotyra (przewodniczący komitetu protestacyjnego) niech lepiej powie ludziom żeby brali te 78 tysięcy odszkodowania, sprzedali mieszkania w Lublinie i kupili sobie mieszkania w jakimś cywilizowanym mieście na zachodzie kraju. Tam jeszcze mają szanse na godną pracę, bo tutaj w Lublinie dla tych w większości starszych osób to jedynie stanowisko mopowego w markecie się znajdzie. I nie protestujcie już, nie okupujcie zakładu, bo i tak jak przyjdzie co do czego to przyjedzie policja i dostaniecie kopa w d... I tyle z waszej walki. Możnaby się zastanowić co dalej z terenami po cukrowni. Są dość atrakcyjne, na pewno więc zostaną jakoś zagospodarowane. Najprawdopodobniej powstaną na nich mieszkania lub Galeria Krochmalna. Ja tak sobie tylko nieśmiało myślę, że na tych terenach możnaby wybudować przedłużenie ulicy Zana do Krochmalnej i dalej pod torami kolejowymi do Smoluchowskiego. Powstałoby wtedy super połączenie z Zana na Kruczkowskiego. Ale jak patrzę na remont mostu na Krochmalnej to się boję nawet o tym pomyśleć. Na pewno taka ulica nie powstanie. Bo skoro przez prawie rok będą się bić z remontem niewielkiego w gruncie rzeczy mostu, to gdzie tam myśleć o budowie kilkukilometrowej arterii z tunelem pod torami. Teren wykupią developerzy, pobudują jakieś domy. Może okolica trochę wypięknieje. No i zrobią jeszcze na osłodę biedronkę albo polo market żeby motłoch był zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Agencja za zamknięciem cukrowni 17.02.08, 08:59 no właśnie - deweloperzy kupią tereny, powstaną domy, okolica wypięknieje. Ty pewnie chciałbyś żeby Lublin był brzydki, za to z cukrownią. Za 78 000 zł na pewno można kupić sobie mieszkanie w Nakle albo Krasnymstawie, lubelscy cukrownicy mogą tam sobie pracy poszukać. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjot Re: Agencja za zamknięciem cukrowni 17.02.08, 09:12 tuyaj musze sie zgodzić. jesli Lublinianie wyjeżdzaja w polske do pracy a inni przyjezdzają do pracy do Lublina to nie ma najmniejszych przeciwskazań aby dojeżdzać do pracy do Krasnegostawu. Jesli ktos nie chce to nie musi- zmniejszy sie bezrobocie w Krasnymstawie. Ps. Powinniście się bać kolejnych zwolnień - Spółdzielnia mleczarska z Krasnegostawu kilka lat temu przejeła zakład w lublinie. hehehhehehehehhehe Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Agencja za zamknięciem cukrowni 17.02.08, 09:15 ..."Pszczółka" wywędrowała do Opola Lubelskiego (gdzie nb. ostatnio również zamknięto cukrownię) a polski cukier w USA sprzedają firmy niemieckie - co na to lokalne byznesmeny - busiarze, które potrafią tylko pluć w necie na lewaków?:-P Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjot A to juz inna bajka 17.02.08, 09:21 Mamy w Lublinie duzy holding handlowy notowany na GPW- który z powodzeniem mógłby obsługiwać lub wręcz zastąpić działy sprzedaży naszych lokalnych byznesmenów. Ale na to trzeba woli współpracy i chęci zbudowania sieci kooperacji pomiędzy róznymi sektorami. Ale jesli mamy takich byznesmenów jak reprezentujacy ich na tym forum busiarz, to dalego nie zajedziemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: A to juz inna bajka IP: *.lublin.enterpol.pl 17.02.08, 09:47 a co ty się busiarzy czepiasz? Ja się zajmuję przewozami pasażerskimi i spekulacją nieruchomościami a nie sprzedażą cukru. Niedługo pewnie się dowiemy, że busiarze są winni że jest gradobicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Agencja za zamknięciem cukrowni IP: *.lublin.enterpol.pl 17.02.08, 09:48 tomekjot napisał: > tuyaj musze sie zgodzić. jesli Lublinianie wyjeżdzaja w polske do > pracy a inni przyjezdzają do pracy do Lublina to nie ma > najmniejszych przeciwskazań aby dojeżdzać do pracy do >Krasnegostawu. nareszcie to zrozumiałeś teraz jeszcze trzeba wyrzucić lokomotywownię do Dęblina - skoro można dojeżdżać do Krasnegostawu do pracy do można też do Dęblina Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjot Re: Agencja za zamknięciem cukrowni 17.02.08, 09:57 z lokomotywownią to masz racje. była juz raz przeznaczona do likwidacji ale lubelscy kolejarze przeforsowali likwidacje nowocześniejszej w Chełmie. Odpowiedz Link Zgłoś
kajtek244 Re: Agencja za zamknięciem cukrowni 17.02.08, 17:00 aron2004 napisał: > no właśnie - deweloperzy kupią tereny, powstaną domy, okolica > wypięknieje. Ty pewnie chciałbyś żeby Lublin był brzydki, za to z > cukrownią. > > Za 78 000 zł na pewno można kupić sobie mieszkanie w Nakle albo > Krasnymstawie, lubelscy cukrownicy mogą tam sobie pracy poszukać. Absolutnie nie chcę żeby Lublin był brzydki. Naprawdę chciałbym mieszkać w czystym i zadbanym Lublinie. Lecz niestety, tak się składa że Lublin, obojętnie czy z cukrownią czy bez, ładnym miastem nie jest. Poniżej parę przykładów: 1. sterty śmieci na Bronowicach www.kurierlubelski.pl/module-dzial-viewpub-tid-9-pid- 50498.html 2. rozlatujące się rudery na starym mieście www.kurierlubelski.pl/module-dzial-viewpub-tid-9-pid-50549.html 3. odwieczny problem zalewu zemborzyckiego www.kurierlubelski.pl/module-dzial-viewpub-tid-9-pid-17809.html 4. wszechobecne psie kupy, szczególnie dobrze widoczne teraz, jak jest śnieg (tutaj nie podaję linka, ale chyba wszyscy znają problem). 5. nieustannie dewastowane wiaty przystankowe Odpowiedz Link Zgłoś
kajtek244 Re: Agencja za zamknięciem cukrowni 18.02.08, 11:10 Uzupełnię jeszcze swoją wypowiedź. Czyli uważasz że po zamknięciu cukrkowni Lublin od razu wypięknieje. Szkoda że nie zauważasz innych czynników jeszcze bardziej szpecących to miasto, które wymieniłem powyżej, czyli śmieci na bronowicach, straszących opuszczonych ruder, śmierdzącego zalewu, zniszczonych przystanków, czy wszechobecnych psich kup Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Agencja za zamknięciem cukrowni IP: *.lublin.enterpol.pl 18.02.08, 13:07 kajtek244 napisał: > Czyli uważasz że po zamknięciu cukrkowni Lublin od razu >wypięknieje. Na pewno tamta dzielnica będzie bardziej atrakcyjna do mieszkania, bo nie będzie smrodu > Szkoda że nie zauważasz innych czynników jeszcze bardziej >szpecących > to miasto, które wymieniłem powyżej, czyli śmieci na bronowicach, > straszących opuszczonych ruder, śmierdzącego zalewu, zniszczonych > przystanków, czy wszechobecnych psich kup przecież zauważam MPK powinno być zlikwidowane Odpowiedz Link Zgłoś
kajtek244 Re: Agencja za zamknięciem cukrowni 18.02.08, 13:29 > Na pewno tamta dzielnica będzie bardziej atrakcyjna do mieszkania, > bo nie będzie smrodu Myślę, że tamtej dzielnicy zamiast likwidacji smrodu bardziej pomoże likwidacja kilku ohydnych złomowisk na Krochmalnej - zwłaszcza tego ogromnego naprzeciwko cukrowni. Kolejnym tematem jest rozpadający się dworek, z oknami zabitymi dyktą i zarośniętym do granic możliwości ogrodem. Jest to ulubione miejsce spotkań okolicznej swołoczy śmiecącej i załatwiającej się wokół. Dworek ten jest nietknięty od dziesięcioleci i sprawia bardzo przygnębiające wrażenie. Również stan ulicy Krochmalnej pozostawia wiele do życzenia - na tamtejszych dziurach można naprawdę połamać sobie zawieszenie albo urwać koło - i potem się dziwisz że ikarusom odpadają koła. O nadrzecznych slumsach przy ulicy Wapiennej i Dzierżawnej szkoda nawet gadać - mi wystarczyły zdjęcia Leniaka, które niedawno wrzucił na fotoforum. Wstyd, żeby w środku miasta aspirującego do miana metropolii sterczały takie pokraczne chałupy obite dyktą lub papą. Na tle tego całego syfu zadbane obiekty cukrowni (co prawda nie wszystkie, ale większość) sprawiają wbrew pozorom bardzo pozytywne wrażenie. Zajmijmy się najpierw tymi problemami, jak je rozwiążemy, to wtedy okolica będzie wystarczająco piękna. > przecież zauważam > MPK powinno być zlikwidowane Chcesz powiedzieć, że za problem psich kup w mieście odpowiadają pracownicy MPK? A śmieci na Bronowicach są pewnie co noc dyskretnie przywożone ikarusem z wygaszonymi światłami, z którego kierowca wysypuje je na zewnątrz pod osłoną nocy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Agencja za zamknięciem cukrowni IP: *.lublin.enterpol.pl 18.02.08, 14:12 kajtek244 napisał: > Myślę, że tamtej dzielnicy zamiast likwidacji smrodu bardziej >pomoże likwidacja kilku ohydnych złomowisk na Krochmalnej - >zwłaszcza tego ogromnego naprzeciwko cukrowni. Złomowiska przynajmniej nie śmierdzą - można je od ulicy odgrodzić reklamami i nie będzie ich widać > Kolejnym tematem jest rozpadający się dworek, z oknami zabitymi > dyktą i zarośniętym do granic możliwości ogrodem. Jest to ulubione > miejsce spotkań okolicznej swołoczy śmiecącej i załatwiającej się > wokół. Dworek ten jest nietknięty od dziesięcioleci i sprawia >bardzo przygnębiające wrażenie. A kto jest właścicielem? > Również stan ulicy Krochmalnej pozostawia wiele do życzenia - na > tamtejszych dziurach można naprawdę połamać sobie zawieszenie albo > urwać koło - i potem się dziwisz że ikarusom odpadają koła. Gdyby nie ładowano kasy w MPK to wiele ulic możnaby wyremontować, w tym Krochmalną > O nadrzecznych slumsach przy ulicy Wapiennej i Dzierżawnej szkoda > nawet gadać - mi wystarczyły zdjęcia Leniaka, które niedawno wrzucił > na fotoforum. Wstyd, żeby w środku miasta aspirującego do miana > metropolii sterczały takie pokraczne chałupy obite dyktą lub papą. No ale ta dzielnica jest taka dlatego, że jest cukrownia. Jeżeli cukrownię zlikwidujemy, to pojawią się inwestorzy którzy wykupią te działki i postawią tam normalne bloki. > Na tle tego całego syfu zadbane obiekty cukrowni (co prawda nie > wszystkie, ale większość) sprawiają wbrew pozorom bardzo pozytywne > wrażenie. No to przerobić ten budynek na galerię handlową > Zajmijmy się najpierw tymi problemami, jak je rozwiążemy, to wtedy > okolica będzie wystarczająco piękna. Właśnie nie. Problemem tej dzielnicy jest cukrownia - jej smród powoduje spadek cen nieruchomości a jak cena nieruchomości jest niska to jest to miejsce na złomowiska i altanki. > Chcesz powiedzieć, że za problem psich kup w mieście odpowiadają > pracownicy MPK? nie można wykluczyć, że są pracownicy MPK którzy nie sprzątają po swoich psach > A śmieci na Bronowicach są pewnie co noc dyskretnie > przywożone ikarusem z wygaszonymi światłami, z którego kierowca > wysypuje je na zewnątrz pod osłoną nocy? widziałeś to? Odpowiedz Link Zgłoś
kajtek244 Re: Agencja za zamknięciem cukrowni 19.02.08, 07:30 > Złomowiska przynajmniej nie śmierdzą - można je od ulicy odgrodzić > reklamami i nie będzie ich widać To wyobraź sobie jak to będzie wyglądało - na Krochmalnej jest tyle syfu, że prawie na całej długości trzeba by ją odgrodzić wysokim płotem z obu stron. To nie tylko złomowiska - to także obskurne, walące się kamienice. > > Kolejnym tematem jest rozpadający się dworek, z oknami (...) > A kto jest właścicielem? Nie wiem > Gdyby nie ładowano kasy w MPK to wiele ulic możnaby wyremontować, > w tym Krochmalną równie dobrze można powiedzieć, że gdyby nie ładowano kasy w dziesiątki niepotrzebnych urzędników poutykanych po różnych biurach i urzędach to wiele ulic możnaby wyremontować > > No ale ta dzielnica jest taka dlatego, że jest cukrownia. Jeżeli > cukrownię zlikwidujemy, to pojawią się inwestorzy którzy wykupią te > działki i postawią tam normalne bloki. Taka dzielnica jest taka dlatego, że przez dziesiątki lat miasto praktycznie nic tu nie zrobiło. Te tereny były zawsze zapomniane i zaniedbane przez miasto. Poza tym jest to dzielnica przemysłowa. Oprócz cukrowni masz jeszcze zakłady spirytusowe i ziemniaczane. Niedaleko jest stacja kolejowa. I co, chcesz budować osiedla w dzielnicy przemysłowej? I pewnie za dwa lata będziesz krzyczał żeby zlikwidować zakłady spirytusowe i ziemniaczane bo mieszkańcy mają brzydki widok za oknem, coś im ciągle hałasuje i przeszkadzają im tiry z towarem? Zaś co do Dzierżawnej , to te tereny nie nadają się do zamieszkania, bo są to tereny zalewowe Bystrzycy. Pamiętasz gwałtowną odwilż z kwietnia roku bodajże 2002 lub w okolicy? Wszystkie lepianki na Dzierżawnej były podtopione. Nie można tam nic budować. No chyba że zlikwidujesz Bystrzycę > > Na tle tego całego syfu zadbane obiekty cukrowni (co prawda nie > > wszystkie, ale większość) sprawiają wbrew pozorom bardzo pozytywne > > wrażenie. > > No to przerobić ten budynek na galerię handlową Przecież pisałeś, że cukrownia szpeci okolicę. teraz przyznajesz mi rację że budynki są ładne. W ogóle już ciebie nie rozumiem > > Właśnie nie. > Problemem tej dzielnicy jest cukrownia - jej smród powoduje spadek > cen nieruchomości a jak cena nieruchomości jest niska to jest to > miejsce na złomowiska i altanki. Ale to jest dzielnica przemysłowa. Żeby ceny działek wzrosły trzeba by jeszcze zlikwidować zakłady spirytusowe i ziemniaczane, stację PKP, no i jeszcze na wszelki wypadek Lubellę po drugiej stronie torów. Nie zapominajmy również o zlikwidowaniu Bystrzycy. > nie można wykluczyć, że są pracownicy MPK którzy nie sprzątają po > swoich psach Ale nie powiesz, że odpowiadają za wszystkie kupy w mieście? > > A śmieci na Bronowicach są pewnie co noc dyskretnie > > przywożone ikarusem z wygaszonymi światłami, z którego kierowca > > wysypuje je na zewnątrz pod osłoną nocy? > > widziałeś to? Nie widziałem. No ale jak piszesz że MPK odpowiada za odpadające kawałki muru z zamku to wiadomo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Agencja za zamknięciem cukrowni IP: *.lublin.enterpol.pl 19.02.08, 11:57 kajtek244 napisał: > To wyobraź sobie jak to będzie wyglądało - na Krochmalnej jest >tyle > syfu, że prawie na całej długości trzeba by ją odgrodzić ? >wysokim płotem z obu stron. No i na tym płocie mogą być reklamy. > To nie tylko złomowiska - to także obskurne, > walące się kamienice. Jeżeli nie będzie tam śmierdzących zakładów, to te obskurne kamienice zostaną wykupione przez developerów, zburzone i w ich miejsce powstaną galerie i apartamentowce. > Nie wiem No to trzeba ustalić właściciela > równie dobrze można powiedzieć, że gdyby nie ładowano kasy w > dziesiątki niepotrzebnych urzędników poutykanych po różnych >biurach i urzędach to wiele ulic możnaby wyremontować zgadza się, ale biurokractwo w MPK jest nie mniej szkodliwe > Taka dzielnica jest taka dlatego, że przez dziesiątki lat miasto > praktycznie nic tu nie zrobiło. Te tereny były zawsze zapomniane i > zaniedbane przez miasto. No bo tam i tak śmierdziało, a więc tereny te nie były atrakcyjne inwestycyjnie. > Poza tym jest to dzielnica przemysłowa. Oprócz cukrowni masz jeszcze zakłady spirytusowe i ziemniaczane. Niedaleko jest stacja kolejowa. > I co, chcesz budować osiedla w dzielnicy przemysłowej? I pewnie za > dwa lata będziesz krzyczał żeby zlikwidować zakłady spirytusowe i > ziemniaczane bo mieszkańcy mają brzydki widok za oknem, coś im > ciągle hałasuje i przeszkadzają im tiry z towarem? Tak właśnie. Jestem za likwidacją zakładów ziemniaczanych, spirytusowych i tym podobnych w Lublinie oraz lokomotywowni. Lokomotywownię można przenieść do Dęblina, zakłady ziemniaczane i spirytusowe do Bychawy albo Bełżyc. Lublin przezyje bez tego przemysłu. > Zaś co do Dzierżawnej , to te tereny nie nadają się do >zamieszkania, > bo są to tereny zalewowe Bystrzycy. Pamiętasz gwałtowną odwilż z > kwietnia roku bodajże 2002 lub w okolicy? Wszystkie lepianki na > Dzierżawnej były podtopione. Nie można tam nic budować. No chyba >że zlikwidujesz Bystrzycę Można, tylko trzeba wysypać tam dużo piasku i żwiru > Przecież pisałeś, że cukrownia szpeci okolicę. teraz przyznajesz mi rację że budynki są ładne. W ogóle już ciebie nie rozumiem Bo budynki nie są tragiczne, ale okolicę szpeci smród z cukrowni > Ale to jest dzielnica przemysłowa. Nie musi być przemysłowa po wieczne czasy < Żeby ceny działek wzrosły trzeba > by jeszcze zlikwidować zakłady spirytusowe i ziemniaczane, stację > PKP, no i jeszcze na wszelki wypadek Lubellę po drugiej stronie > torów. Tak, jestem za likwidacją zakładów spirytusowych i ziemniaczanych oraz lokomotywowni. Lubella może zostać. > Nie zapominajmy również o zlikwidowaniu Bystrzycy. Nie trzeba jej likwidować - wystarczy wysypać piasek i żwir na jej brzegi > Ale nie powiesz, że odpowiadają za wszystkie kupy w mieście? za wszystkie nie > Nie widziałem. No ale jak piszesz że MPK odpowiada za odpadające > kawałki muru z zamku to wiadomo? No gdyby nie MPK to możnaby zamek wyremontować Odpowiedz Link Zgłoś
kajtek244 Re: Agencja za zamknięciem cukrowni 19.02.08, 14:54 > No i na tym płocie mogą być reklamy. No i super będzie to wyglądało: wysoki na kilka metrów płot upstrzony reklamami ciągnący się przez całą długość ulicy. Tego to nawet w Pacanowie chyba nie wymyślili > Jeżeli nie będzie tam śmierdzących zakładów, to te obskurne > kamienice zostaną wykupione przez developerów, zburzone i w ich > miejsce powstaną galerie i apartamentowce. Przecież sporo jest takich miejsc leżących w innych częściach miasta wcale nie tak kiepsko położonych względem centrum gdzie nie ma śmierdzących zakładów, za to jest kupa obskurnych kamienic (np. okolice Łęczyńskiej czy boczne uliczki Zamojskiej). I jakoś nie widzę tam tych developerów stawiających galerie > No bo tam i tak śmierdziało, a więc tereny te nie były atrakcyjne > inwestycyjnie. To może zamiast bezmyślnie likwidować, to należałoby się zastanowić co zrobić, aby usunąć źródło smrodu? Jeszcze kilka lat temu elektrociepłownia na tatarach strasznie kopciła - w okolicznych mieszkaniach nie dawało się otworzyć okien, bez sensu było także mycie samochodów - wkrótce wszystko pokrywało się drobinkami sadzy. O wieszaniu prania na balkonie też nie było mowy. Idąc twoim tokiem myślenia ciepłownię należałoby zlikwidować. Tymczasem unowocześniono jej systemy filtracyjne i teraz sytuacja bardzo wyraźnie się poprawiła. Jeżeli tak bardzo przeszkadza ci smród z cukrowni, to należałoby spróbować wdrożyć jakiś system neutralizujący ów smród. Nie jestem cukrownikiem ale myślę, że na pewno coś w tej materii można zrobić. > Tak właśnie. Jestem za likwidacją zakładów ziemniaczanych, > spirytusowych i tym podobnych w Lublinie oraz lokomotywowni. > > Lokomotywownię można przenieść do Dęblina, zakłady ziemniaczane i > spirytusowe do Bychawy albo Bełżyc. Lublin przezyje bez tego > przemysłu. To może pójdzmy na całość i w ogóle już zlikwidujmy w Lublinie wszelki przemysł. Po co nam jakieś fabryki? > > Zaś co do Dzierżawnej (...) Nie można tam nic budować. No chyba > >że zlikwidujesz Bystrzycę > > Można, tylko trzeba wysypać tam dużo piasku i żwiru I będziesz stawiał te swoje apartamenty na piasku? Poza tym Bystrzyca też śmierdzi ściekami z opróżnianych szamb, zwłaszcza w lato - ale to ci już nie przeszkadza? > Bo budynki nie są tragiczne, ale okolicę szpeci smród z cukrowni Bystrzyca też śmierdzi ściekami z opróżnianych szamb --> zlikwidować Bystrzycę > > Ale to jest dzielnica przemysłowa. > > Nie musi być przemysłowa po wieczne czasy Tak samo nie musi być dzielnicą mieszkaniową za wszelką cenę > Tak, jestem za likwidacją zakładów spirytusowych i ziemniaczanych > oraz lokomotywowni. Lubella może zostać. Czemu ma zostać? Zlikwidować i pobudować Galerię Nowy Świat - bardzo piękna nazwa! > Nie trzeba jej likwidować - wystarczy wysypać piasek i żwir na jej > brzegi I od tego piasku i żwiru zniknie smród z rzeki. Jak chcesz to wysypuj sobie piasek, ale za swoje pieniądze > > Ale nie powiesz, że odpowiadają za wszystkie kupy w mieście? > > za wszystkie nie To dobrze. > > Nie widziałem. No ale jak piszesz że MPK odpowiada za odpadające > > kawałki muru z zamku to wiadomo? > > No gdyby nie MPK to możnaby zamek wyremontować > Ale ja nie chcę żadnego remontu zamku! Ja chcę hipermarket na wzgórzu zamkowym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Agencja za zamknięciem cukrowni IP: *.lublin.enterpol.pl 20.02.08, 06:37 kajtek244 napisał: > No i super będzie to wyglądało: wysoki na kilka metrów płot > upstrzony reklamami ciągnący się przez całą długość ulicy. Tego to > nawet w Pacanowie chyba nie wymyślili Na pewno będzie to lepiej wyglądało niż to co jest obecnie > Przecież sporo jest takich miejsc leżących w innych częściach >miasta > wcale nie tak kiepsko położonych względem centrum gdzie nie ma > śmierdzących zakładów, za to jest kupa obskurnych kamienic (np. > okolice Łęczyńskiej czy boczne uliczki Zamojskiej). I jakoś nie > widzę tam tych developerów stawiających galerie Bo urzędnicy się nie zgodzili na wyburzenie tych kamienic, bo zapewne to są zabytki > To może zamiast bezmyślnie likwidować, to należałoby się >zastanowić > co zrobić, aby usunąć źródło smrodu? Zlikwidować cukrownię. < Jeszcze kilka lat temu > elektrociepłownia na tatarach strasznie kopciła - w okolicznych > mieszkaniach nie dawało się otworzyć okien, bez sensu było także > mycie samochodów - wkrótce wszystko pokrywało się drobinkami ? >sadzy. > O wieszaniu prania na balkonie też nie było mowy. Idąc twoim >tokiem > myślenia ciepłownię należałoby zlikwidować. Przenieść za miasto. <Tymczasem unowocześniono > jej systemy filtracyjne i teraz sytuacja bardzo wyraźnie się > poprawiła. Ale w cukrowni nie da się tak zrobić. > Jeżeli tak bardzo przeszkadza ci smród z cukrowni, to należałoby > spróbować wdrożyć jakiś system neutralizujący ów smród. Nie jestem > cukrownikiem ale myślę, że na pewno coś w tej materii można zrobić. Ale to są potworne koszty. Zapłać za to. > To może pójdzmy na całość i w ogóle już zlikwidujmy w Lublinie > wszelki przemysł. Po co nam jakieś fabryki? Przemysł w Lublinie może zostać, ale taki co nie szkodzi środowisku i nie śmierdzi. Przemysłu uciążliwego należy się pozbyć. > I będziesz stawiał te swoje apartamenty na piasku? Poza tym > Bystrzyca też śmierdzi ściekami z opróżnianych szamb, zwłaszcza w > lato - ale to ci już nie przeszkadza? W Warszawie chcą budować stadion na piasku to czemu u nas nie apartamentowce? Bystrzycę można oczyścić za pomocą oczyszczalni ścieków. > Tak samo nie musi być dzielnicą mieszkaniową za wszelką cenę Skoro są inwestorzy, to powinna być. > Czemu ma zostać? Zlikwidować i pobudować Galerię Nowy Świat - >bardzo piękna nazwa! Lubella tak strasznie nie smrodzi. > Ale ja nie chcę żadnego remontu zamku! Ja chcę hipermarket na > wzgórzu zamkowym! Jak zgodzisz się na likwidację MPK i PKP w Lublinie to ja się zgodzę na likwidację zamku Odpowiedz Link Zgłoś
kajtek244 Re: Agencja za zamknięciem cukrowni 20.02.08, 08:56 > Na pewno będzie to lepiej wyglądało niż to co jest obecnie Wcale tak nie uważam > Bo urzędnicy się nie zgodzili na wyburzenie tych kamienic, bo > zapewne to są zabytki A skąd wiesz, czy wśród tych kamienic na Krochmalnej nie ma zabytków? Na pewno zabytkiem jest ten zniszczony dworek - urzędnicy się nie zgodzą na jego wyburzenie > Zlikwidować cukrownię. Nie. Zamontować urządzenia odsmradzające. > Przenieść za miasto. Tak. Weź sobie na plecy i przenieś:-) Tylko czy zastanowiłeś się jak to będzie wyglądało? Ile pieniędzy będzie kosztowała sama przebudowa sieci ciepłowniczej? Ile dróg będzie trzeba rozkopać? Ile przekleństw padnie z ust stojących w korkach kierowców na pomysłodawcę tego utopijnego pomysłu? Czy stać Lublin na to? Przekonaj jeszcze mieszkańców Lublina żeby całą zimę marzli w nieogrzewanych domach - przecież w miesiąc nie przeniesiesz ciepłowni. > Ale w cukrowni nie da się tak zrobić. Skąd wiesz? > Ale to są potworne koszty. Zapłać za to. Ja nie muszę płacić, bo mnie ten smród nie przeszkadza. Zapłacić może cukrownia ze swoich zysków, które wypracowała. > Przemysł w Lublinie może zostać, ale taki co nie szkodzi środowisku > i nie śmierdzi. > Przemysłu uciążliwego należy się pozbyć. Niestety, mieszkanie w mieście niesie ze sobą pewne korzyści, ale też i niedogodności. Przemysł, także ten uciążliwy z reguły lokuje się w miastach - a częstokroć jest odwrotnie: najpierw powstaje fabryka a dopiero później miasto wokół niej (np. Stalowa Wola). Wielu ludzi ze wsi przeprowadziło się do miast właśnie ze względu na pracę w tych fabrykach. Natomiast skoro komuś przeszkadzają owe fabryki, niech się przeprowadzi na wieś, z dala od przemysłu i będzie miał święty spokój. Czy jeżeli komuś w mieści przeszkadzają spaliny i hałas samochodowy to należy zlikwidować ruch samochodowy w mieście? > W Warszawie chcą budować stadion na piasku to czemu u nas nie > apartamentowce? Znasz się choć trochę na budownictwie? Przecież te Twoje apartamenty popłyną z pierwszym większym deszczem:-) > Bystrzycę można oczyścić za pomocą oczyszczalni ścieków. Najpierw trzeba oczyścić mózgi tych, co zanieczyszczają rzekę ściekami ze swoich szamb. Poza tym nie prościej zlikwidować tą Bystrzycę? > Skoro są inwestorzy, to powinna być. To już naprawdę nie ma innych terenów pod inwestycje w Lublinie? Niedaleko Lubelli jest spory teren po byłej jednostce wojskowej - proszę bardzo: tam sobie stawiaj te swoje budynki. > Lubella tak strasznie nie smrodzi. Ale hałasuje. Zlikwidować! > Jak zgodzisz się na likwidację MPK i PKP w Lublinie to ja się zgodzę > na likwidację zamku Zgadzać to my się możemy na wszystko. Tyle, że z tego naszego zgadzania nic nie wyniknie bo ani ja ani ty nie mamy na to wpływu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;; Re: Agencja za zamknięciem cukrowni IP: 88.156.160.* 17.02.08, 09:49 zeulandia.myminicity.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mauri Agencja za zamknięciem cukrowni IP: *.adsl.inetia.pl 17.02.08, 11:50 Ludzie, niedlugo UE kaze unicestwic Polakow, bo za duzo z nas wyjezdza do pracy na zachod. Co to znaczy za duza produkcja cukru ?? A moze w tym roku buraki nie obrodza ?? I co wtedy ?? Ceny pojda w gore !! Taki problem magazynowac gotowy zapakowany cukier, puknijcie sie w glowe. Unia to niech sie zajmie swoimi pedalami, a nie wtyka nosa w nasza gospodarke. Juz nic w Lublinie nie bedzie. Zero zakladow pracy, zero perspektyw na rozwoj czegokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Agencja za zamknięciem cukrowni IP: *.lublin.enterpol.pl 17.02.08, 11:56 UE winduje ceny cukru specjalnie, bo cukier jest przyczyną wielu groźnych chorób. Człowiek może przeżyć bez cukru w tej postaci jaki produkuje się w cukrowni. Do życia wystacza nam cukier spożywany w owocach oraz powstały z przerobienia tłuszczu na cukier przez organizm ludzki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Toruń cwańszy od Lublina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.08, 20:46 www.nowosci.com.pl/look/nowosci/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=6&NrIssue=733&NrSection=1&NrArticle=92650 &IdTag=38 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żelazny Re: Toruń cwańszy od Lublina IP: 212.106.29.* 17.02.08, 22:05 Panowie Posłowie !!! Dokonaliście rzeź na polskim cukrownictwie . Wydając Cukrownie Lublin na pastwę unii europejskiej . Wasze gar-kuchnie cukrownie z kujaw i pomorza - nie wiem ile kasy byście wpompowali nie wytrzymają naporu koncernów zachodnio europejskich . Dziwie się że rząd nic nie robi w kierunku wyciągnięcia prawdziwych wniosków w stosunku do Cukrowni lublin oraz Łap . Panowie Ministrowie Sawicki ,Grad do dzieła , jak można pozwolić na rządy państwa w państwie . Jeszcze trochę to cukier będziemy importować z UE. Jako obywatel Polski chciałbym żeby to Polski Koncern Cukrowy Exportowa cukier o kategorii 1UE na tereny UE . Panowie Posłowie ,Wojciech Mojzesowicz (PiS), który uczestniczył w posiedzeniu komisji. - ,Łukasz Zbonikowski (PiS) i Marek Wojtkowski (PO) ,dziwie się że ta „święta trójca” decyduje o losach kilku tysięcy osób związanych z polskim cukrownictwem . Żywię cichą nadzieję że tematem restrukturyzacji polskiego cukrownictwa zajmie się NIK i prokurator . Prawdziwy obraz Cukrowni Lublin Podaje stronę internetową www.cukrownialublin.republika.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Toruń cwańszy od Lublina IP: *.lublin.enterpol.pl 17.02.08, 22:09 Gość portalu: Żelazny napisał(a): > Panowie Posłowie !!! > Dokonaliście rzeź na polskim cukrownictwie i bardzo dobrze. Cukier szkodzi zdrowiu - ten kto go produkuje jest niemoralny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przyjaciel Re: Toruń cwańszy od Lublina IP: 212.106.29.* 17.02.08, 22:23 Aron lekarz już na oddziale na ciebie czeka . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: Toruń cwańszy od Lublina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.08, 22:26 > > i bardzo dobrze. Cukier szkodzi zdrowiu - ten kto go produkuje jest > niemoralny Chyba ty jesteś nienormalny.Jak zamierzasz wychowywać dzieci bez cukru?Taki jesteś mądry ,to trzeba było agitować w Toruniu ,żeby u siebie pozamykali i sami poszli na bezrobocie,darmozjady -urzedasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Toruń cwańszy od Lublina IP: *.lublin.enterpol.pl 18.02.08, 07:48 Gość portalu: matka napisał(a): > Chyba ty jesteś nienormalny.Jak zamierzasz wychowywać dzieci bez > cukru? A do czego cukier jest potrzebny dzieciom? Przecież można dawać im do jedzenia owoce i warzywa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmita Re: Wystrzelić to towarzystwo w kosmos. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.08, 16:29 Jest znana od 27 lat, od wieków krąży między Marsem a Jowiszem, nie można jej jednak zobaczyć gołym okiem - planetoida 12999 będzie się nazywać Toruń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały_chemik cukry z tłuszczów IP: *.speed-net.pl 19.02.08, 11:33 "oraz powstały z przerobienia tłuszczu na cukier przez organizm ludzki." Sugerujesz, że organizm ludzki przetwarza lipidy na węglowodany? Czy to może taki 'skrót myślowy'? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: cukry z tłuszczów IP: *.lublin.enterpol.pl 19.02.08, 11:50 a ty uważasz, że nie? pl.wikipedia.org/wiki/Glikogenoliza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały_chemik Re: cukry z tłuszczów IP: *.speed-net.pl 19.02.08, 12:10 Glikogen należy do polisacharydów a nie lipidów, czyli tłuszczów. Na dodatek cukier spożywczy to sacharoza, a nie glukoza. Link, który wkleiłeś nie jest na temat, bo tam nic nie ma o lipidach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cukrownik Re: Myśli cukrownika IP: 212.106.20.* 19.02.08, 16:12 BEZRADNE PAŃSTWO!!!??? Nie jesteśmy w stanie tego zrozumieć, ani logicznie wytłumaczyć. Jak to jest możliwe, że: przy przeciwnym stanowisku Ministra Skarbu Państwa; przy przeciwnym stanowisku Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi; przy przeciwnym stanowisku Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi; przy wykazaniu przez Komitet Obrony Cukrowni Lublin, bardzo wielu istotnych nieprawidłowości w złożonym do ARR wniosku KSC S.A. o przyznanie pomocy restrukturyzacyjnej, Agencja Rynku Rolnego uznaje, że wniosek kwalifikuje się do przyznania pomocy restrukturyzacyjnej i przesyła go do zatwierdzenia do Komisji Europejskiej. Ta sytuacja dowodzi o całkowitej bezradności Państwa i jego struktur (Rząd, Sejm). Nie akceptujemy takiej sytuacji. Jesteśmy przekonani do swoich racji. Będziemy odwoływali się do Komisji Europejskiej. Nie pozwolimy na demontaż budynków i urządzeń w Cukrowni Lublin. Proponujemy, żeby obok już istniejącej komisji sejmowej „PRZYJAZNE PAŃSTWO” powołać drugą komisję „BEZRADNE PAŃSTWO” i zbadać - jak mogło dojść do tak absurdalnej i nie dającej się logicznie wytłumaczyć sytuacji? Dlaczego, Cukrownia Lublin jej załoga i plantatorzy, mają być ofiarami tej bezradności? Na stronie internetowej Spółki znalezliśmy ciekawą informację. Mianowicie Zarząd Spółki „szczyci się” tym, że w zakończonej kampanii cukrowniczej średni przerób dobowy wszystkich cukrowni „zbliża się” do 6 000 ton/dobę. Zgodnie ze stanem faktycznym średni przerób dobowy poszczególnych cukrowni KSC S.A. w zakończonej kampanii wyniósł: Krasnystaw - 7 306 Lublin - 7 150 Łapy - 6 879 Werbkowice - 6 872 Kruszwica - 5 793 Kluczewo - 5 624 Malbork - 5 010 Brześć Kujawski - 4 221 Nakło - 4 114 Dobrzelin - 4 032 Jeśli - co planuje Zarząd KSC S.A. - z produkcji cukru zostałyby wyłączone cukrownie Lublin i Łapy, to Spółka nie miałaby już podstaw do „szczycenia się” tym parametrem technologicznym, gdyż średni przerób dobowy obniżyłby się do poziomu ok. 5 000 - 5 300 t/dobę, a więc poniżej założeń do programu restrukturyzacji. Bylibyśmy wdzięczni, gdyby Rzecznik Prasowy Spółki poinformował konsumentów jakie cukrownie w KSC S.A. wyprodukowały w zakończonej kampanii cukier najwyższej jakości. Krajowa Spółka Cukrowa SA na swojej stronie internetowej w dniu 24 stycznia 2008 r. zamieściła informację o tym, że w dniu 22 stycznia 2008 r. złożyła wniosek do Agencji Rynku Rolnego o przyznanie pomocy restrukturyzacyjnej. Wniosek zawierał Program Restrukturyzacji stwierdzający, że na terenie Cukrowni „Lublin” pozostać ma Centrum Logistyczne, w skład którego wchodzi silos cukru, pakownia cukru, magazyn cukru i terminal wysyłkowy. Wniosek w takiej wersji był opiniowany przez Radę Nadzorczą i poddany konsultacjom społecznym. Tymczasem Zarząd Spółki, zgodnie z naszą wiedzą, w ostatnich dniach stycznia 2008 r. w sposób bardzo istotny zmienił treść Programu Restrukturyzacji. Postanowił, że niezależnie od likwidacji Cukrowni „Lublin”, wyburzenia budynków, budowli oraz demontażu urządzeń stanowiących linię technologiczną, wyburzy „dodatkowo” silos cukru i zlikwiduje pakownię cukru. Wyburzenie i demontaż silosu oraz likwidacja pakowni spowoduje istotne zwiększenie kosztów funkcjonowania Spółki. Spółka bowiem posiada niewystarczające powierzchnie magazynowe. Znaczną część wyprodukowanego cukru przechowuje w magazynach obcych. Zburzenie i demontaż silosu o pojemności 24 000 ton spowoduje konieczność wynajmowania magazynów obcych o tej powierzchni. Jest to koszt ponad 2 mln zł rocznie za samo przechowanie cukru. Całościowe roczne koszty uwzględniające załadunek, transport, rozładunek i przechowanie cukru podwajają tę kwotę. Koszt wybudowania takiego silosu wynosi ok. 15-20 mln zł. Likwidacja i demontaż pakowni cukru oznacza konieczność zlecania usługi pakowania cukru firmom zewnętrznym. Będzie to koszt kolejnych kilku milionów złotych rocznie. Już obecnie Spółka zleca firmom zewnętrznym usługowe pakowanie cukru z Cukrowni „Krasnystaw”. W wyniku decyzji o wyburzeniu silosu i likwidacji pakowni cukru Spółka poniesie dodatkowe koszty demontażu oraz będzie musiała dodatkowo zwolnić kilkudziesięciu pracowników. Likwidacja tych obiektów będzie skutkowała również tym, że wybudowany w ostatnich latach za kwotę ok. 5 mln zł nowoczesny terminal wysyłkowy cukru straci swoje pierwotne przeznaczenie. Warto dodać, że Spółka prowadzi inwestycję ? budowa silosu w Cukrowni „Kruszwica” - za kwotę 32 mln zł, uzasadniając, że potrzeba budowy tego silosu wynika m.in. z powodu niewystarczających powierzchni magazynowych na składowanie cukru. Planuje również wielomilionową inwestycję budowy pakowni cukru w tej cukrowni. W tych okolicznościach decyzji o wyburzeniu silosu cukru i demontażu pakowni w Cukrowni „Lublin” nie można nazwać inaczej jak sabotażem gospodarczym. Należy zauważyć, że tak istotna zmiana Planu Restrukturyzacji dokonana we wniosku złożonym do ARR w ostatnich dniach stycznia 2008 r., podjęta przez Zarząd bez wiedzy i akceptacji Rady Nadzorczej, Ministerstwa Skarbu Państwa i uczestników konsultacji społecznych, narusza wymogi formalne złożonego wniosku o przyznanie pomocy restrukturyzacyjnej. Silos cukru oraz pakownia cukru w Programie Restrukturyzacji opiniowanym przez Radę Nadzorczą oraz konsultowanym przez organizacje plantatorskie miały bowiem pozostać na terenie Cukrowni „Lublin”. W związku z powyższym jest bardzo prawdopodobne, że Zarząd Spółki świadomie wprowadził w błąd organy Spółki oraz uczestników konsultacji społecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Redaktor Re: Strona internetow Komitetu Obrony Cuk Lub IP: 212.106.20.* 19.02.08, 16:16 Zapraszamy !!! www.cukrownialublin.republika.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Redaktor <a href="http://www.cukrownialublin.republika.pl/" target="_blank" IP: 212.106.20.* 19.02.08, 16:20 Link na strone internetowo Cukrowni Lublin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserw. Re: Spólka w Toruniu zwyczajnie kłamie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.08, 20:38 "Na stronie internetowej Spółki znalezliśmy ciekawą informację. Mianowicie Zarząd Spółki „szczyci się” tym, że w zakończonej kampanii cukrowniczej średni przerób dobowy wszystkich cukrowni „zbliża się” do 6 000 ton/dobę. Zgodnie ze stanem faktycznym średni przerób dobowy poszczególnych cukrowni KSC S.A. w zakończonej kampanii wyniósł: Krasnystaw - 7 306 Lublin - 7 150 Łapy - 6 879 Werbkowice - 6 872 Kruszwica - 5 793 Kluczewo - 5 624 Malbork - 5 010 Brześć Kujawski - 4 221 Nakło - 4 114 Dobrzelin - 4 032 " Czyżby to swiadczyło ,że w Toruniu każda instytucja to siedlisko kłamczuchów i hipokrytów ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Spólka w Toruniu zwyczajnie kłamie IP: *.lublin.enterpol.pl 20.02.08, 06:39 tu nie chodzi o to ile cukrownia przerabia, tylko o to że cukrownia w Lublinie stoi na gruntach wartych ogromne pieniądze, a cukrownia w Nakle i Krasnymstawie na gruntach o małej wartości. Jeżeli KSC zlikwiduje cukrownię w Nakle i weźmie jakieś grosze za tereny po cukrowni a nie zlikwiduje cukrowni w Lublinie, gdzie wzięłaby miliony to zarząd zostanie oskarżony o niegospodarność. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman aaaaaaronku partaczewiaku IP: *.lublin.mm.pl 20.02.08, 22:30 pisałeś że spekulujesz gruntami. Masz ochotę na teren po cukrowni? Wszystko jasne - masz w doopie interes społeczny. Ważny jest dla ciebie tylko twój. I tylko tego właśnie po tobie bukiecie z partaczewa można sie spodziewać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: aaaaaaronku partaczewiaku IP: *.lublin.enterpol.pl 21.02.08, 09:06 bosmanku ja mam doopie interes społeczny? A gdzie ma interes społeczny twoja idolka Izabella która ma dom kilkakrotnie więcej wart niż mój? Ona to się naspekulowała Bosmankowi marzy się znów walka ze spekulantami :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: a to aronek dlatego nie lubi cukru? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 10:53 I wszystkim wmawia,że cukier szkodzi? Przekrętów się zachciało ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reporter Re: Nowości na stronie cukrowni? IP: 212.106.27.* 01.03.08, 08:53 Obejrzyjcie film o cukrowni lublin jest na stronie www.cukrownialublin.republika.pl/ W dziale „O cukrowni lublin” Tytuł „Z kamerą po cukrowni”. Film jest z rozszerzeniem flv Link do playera www.idg.pl/ftp/pc_11975/FLV.Player.1.3.3.html W dziale Informacje Bieżące są ciekawe artykuły Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: a to aronek dlatego nie lubi cukru? 01.03.08, 09:10 jakich znowu przekrętów? od kiedy kupowanie mieszkań w celu wynajmu i spekulacji jest przekrętem??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widz Re: Agencja za zamknięciem cukrowni IP: *.chello.pl 13.03.08, 20:12 A co zostanie w Lublinie ? Odpowiedz Link Zgłoś
zdechlak1979 Re: Agencja za zamknięciem cukrowni 13.03.08, 20:24 Biedronka. A propo: słyszałem, że są plany wchłonięcia Lubzelu przez PGE (albo już to ma miejsce). A jak wiadomo, spółka ta ma siedzibę w Warszawie i jak na razie nie kwapi się z przeprowadzką do Lublina. Tu co prawda nie będzie likwidacji miejsc pracy, ale niepostrzeżenie zniknie kolejna lubelska firma płacąca tutaj podatki Ale to już standard. Zaczynam się przyzwyczajać Odpowiedz Link Zgłoś