Dodaj do ulubionych

Agencja za zamknięciem cukrowni

15.02.08, 22:46
Będzie teraz wojna o Cukrownię...
i mam nadzieję przy okazji egzekucja zdrajców z KSC którym się
zwyczajnie nalężą taczki...
ja staję jasno po stronie Cukrowni!
Obserwuj wątek
    • leniak dla GwL mała rada 15.02.08, 22:49
      a własciwie dwie :
      po pierwsze czytać konkurwencję:
      www.kurierlubelski.pl/index.php?module=dzial&func=viewpub&tid=9&pid=51134
      po drugie zastanowić sie nad sprawą głebiej...
      tłumaczenie likwidacji cukrowni wola KE jest kłamstwem
      aspiracjami Stelmacha zaś szubrawstwem
      • leniak Konkurencję miało być! 15.02.08, 22:55
        to literówka a nie obrażanie kuriera...
    • Gość: aron Agencja za zamknięciem cukrowni IP: *.lublin.enterpol.pl 16.02.08, 07:09
      nalezy całkowicie zlikwidować cukrownię i nie robić tam żadnych
      silosów tylko tereny te przeznaczyć pod galerie i apartamentowce.
      Silosy mogą być w Krasnymstawie i Wożuczynie a nie w Lublinie.
    • Gość: jozek46 Agencja za zamknięciem cukrowni IP: 80.51.196.* 16.02.08, 08:23
      I znowu PSL-owcy dają swój popis,zamykają zbyt rolnikom.A wogóle to
      teraz przeżywamy okres gospodarki centralnie sterowanej.To jest to
      samo co już było.Kiedyś było centralne planowanie,a teraz są
      programy.Jeżeli ktoś proponuje tam zrobić centrum finansowe to jest
      to poroniony pomysł.bo już główne instytucje tej branży się
      odpowiednio ulokowały.Gdyby w ratuszu siedzieli ludzie,którzy wiedzą
      co jest ludziom potrzebne to centrum finansowe byłOBY NA STARÓWCE,A
      TA BY BYŁA DZISIAJ PIĘKNA.
      • Gość: aron Re: Agencja za zamknięciem cukrowni IP: *.lublin.enterpol.pl 16.02.08, 08:58
        jaki znowu zamykają zbyt? Zamiast buraków można posiać pszenicę,
        tania ostatnio nie jest
        • Gość: Padre81 Petycaj w obronie cukrowni IP: *.chello.pl 16.02.08, 14:42
          www.centrum-spoleczne.pl petycja w obronie cukrowni ,
    • Gość: dziadek Agencja za zamknięciem cukrowni IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.08, 16:50
      Przestańcie chować się za anonimowościa, podajcie imie i nazwisko tego
      prezesa.To jest normalne działanie na szkode Polski.I znów bedziemy mieli nowego
      milionera co wywozi kieszonkowe walizkach do Szwajcarii.
      • Gość: Reporter Re: Agencja za zamknięciem cukrowni IP: 212.106.29.* 17.02.08, 21:57
        Prezesem jest Krzysztow Kowa Toruń
    • Gość: czarny Subcentrum... jak to ładnie brzmi IP: *.telprojekt.pl 16.02.08, 17:10
      Już nawet nie kryją, że to "subcentrum" to oczywiscie handel i
      galerie. Kiedyś to nas oszukiwali. A teraz? Teraz to widać gołym
      okiem, że ten naród nie ma jaj! Wystarczy postawić galerię, pokazać
      świecidełka i już Polak zadowolony.
      • Gość: sarkazm_24/7 Re: Subcentrum... jak to ładnie brzmi IP: *.speed-net.pl 17.02.08, 15:39
        No to teraz zobaczymy jakich to tajemniczych inwestorów znalazł p.Stelmach. A co
        do sklepu wielkopowierzchniowego w tym miejscu, to właśnie ze wzg. na
        lokalizację proponowałbym specjalizację w asortymencie: systemy alarmowe,
        antywłamaniowe, kłódki, kraty, rolety, zamki, sejfy, itd. Co do instytucji
        finansowych to wymarzone miejsce dla firm świadczących ubezpieczenia,
        szczególnie od kradzieży.
        • Gość: tomekjot Re: Subcentrum... jak to ładnie brzmi IP: *.gprs.plus.pl 17.02.08, 15:47
          Jeszcze może dodać do tego biura agrncji ochroniarskich
          • Gość: sarkazm_24/7 Re: Subcentrum... jak to ładnie brzmi IP: *.speed-net.pl 18.02.08, 20:53
            A ci ochroniarze to dadzą radę? Bo milicjanci z komisariatu w Parku Ludowym
            strzelali fochy, że nie chcą tam służyć i chyba nawet grozili strajkiem
            ;))))))))))))))
    • Gość: archi Mam atrakcyjny teren! IP: *.telprojekt.pl 16.02.08, 17:18
      Wyburzmy zamek lubelski! Nikt tam prawie nie zagląda. Wyobraźcie
      sobie na tym wzgórzu hipermarket... Pięknie by wyglądał. Tak dumnie!
      I miejsce by odżyło.
      • Gość: aron Re: Mam atrakcyjny teren! IP: *.lublin.enterpol.pl 16.02.08, 17:24
        ale jaja ktoś porównuje zamek do cukrowni. Niedługo ktoś napisze, że
        cukrownia lubelska powinna być na liscie UNESCO
        buyhahahahahahahahahaa
        • kajtek244 Re: Mam atrakcyjny teren! 16.02.08, 20:04
          Aron napisał:
          > ale jaja ktoś porównuje zamek do cukrowni. Niedługo ktoś
          > napisze,że
          > cukrownia lubelska powinna być na liscie UNESCO
          > buyhahahahahahahahahaa

Aron przestań, jakie UNESCO?
          Zamek lubelski tylko z zewnątrz ładnie wygląda. W rzeczywistości
          jest w bardzo złym stanie technicznym. Wzmocnienie jego fundamentów
          będzie kosztowało 11 milionów złotych! 11 dużych baniek! Możesz
          sobie przeczytać o tym tu:
          www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=174009&page=4
          Przecież to jest kupa forsy, którą można wydać na zupełnie inne
          cele - np. na nowe etaty w urzędzie miejskim albo marszałkowskim.
          11 milionów - bzdurą jest ładowanie takiej kasy w tego trupa. Obok
          przebiegają dwie ruchliwe ulice pełne tirów. Nawet po wzmocnieniu
          fundamentów wskutek drgań powodowanych przez tysiące tirów za jakiś
          czas na pewno one osłabną. I co, dasz kolejne 11 baniek na kolejne
          remonty? No chyba, że zakażesz tirom jeżdżenia koło zamku.
          Na miejscu zamku można z powodzeniem postawić hipermarket. Metalowa
          hala jest lekka i nie będzie potrzebowała głębokich fundamentów.
          Działka na której stoi zamek też ma niezłą wartość. Jakby miasto
          dobrze zakombinowało, to firma budująca market mogłaby jeszcze wziąć
          na siebie koszt rozbiórki tego zamku
          • aron2004 Re: Mam atrakcyjny teren! 16.02.08, 20:17
            zamek jest w złym stanie technicznym bo jest stary. Cukrownia do
            likwidacji.
            • kajtek244 Re: Mam atrakcyjny teren! 16.02.08, 20:20
              aron2004 napisał:

> zamek jest w złym stanie technicznym bo jest stary. Cukrownia do
              > likwidacji.
              >

Po co nam stary zamek? Żeby było w czym topić pieniądze? Przecież
              non stop będzie trzeba coś w nim remontować. Zlikwidować zamek (no i
              cukrownię też)
              • tajnos.agentos Re: Mam atrakcyjny teren! 16.02.08, 20:44
                Zburzyć zamek, na jego miejscu zrobić lądowisko dla busów a na jego
                strychu apartament dla arona.
                • Gość: archi Re: Mam atrakcyjny teren! IP: *.telprojekt.pl 16.02.08, 20:51
                  Z tym zamkiem to oczywiscie ironia pokazująca bezsens myślenia! Nie
                  sądziłem, że ktos może wziąć to na serio jak kajtek244 :))) Jak
                  bardzo absurdalnego porównania mam użyć aby tacy goscie jak
                  kajtek244 zaczaili, że to jest paranoja?
                  tajnos.agentos - strzał w dziesiątkę :)
                  • kajtek244 Re: Mam atrakcyjny teren! 17.02.08, 07:03
                    Gość portalu: archi napisał(a):

> Z tym zamkiem to oczywiscie ironia pokazująca bezsens myślenia!
                    > Nie sądziłem, że ktos może wziąć to na serio jak kajtek244 :)))
                    > Jak bardzo absurdalnego porównania mam użyć aby tacy goscie jak
                    > kajtek244 zaczaili, że to jest paranoja?
                    > tajnos.agentos - strzał w dziesiątkę :)

Archi:

Możesz być pewien, że nie wziąłem tego na serio;-)
                    • aron2004 Re: Mam atrakcyjny teren! 17.02.08, 07:39
                      zamku nie trzeba burzyć, bo on przynajmniej nie smrodzi tak jak
                      cukrownia. Zresztą tuż obok zamku jest atrakcyjny teren czyli
                      dworzec PKS - tam można postawić galerię z dworcem PKS i busów w
                      podziemiu.
                      • kajtek244 Re: Mam atrakcyjny teren! 17.02.08, 07:47
                        aron2004 napisał:

> zamku nie trzeba burzyć, bo on przynajmniej nie smrodzi tak jak
                        > cukrownia. Zresztą tuż obok zamku jest atrakcyjny teren czyli
                        > dworzec PKS - tam można postawić galerię z dworcem PKS i busów w
                        > podziemiu.
                        >

To daj 11 milionów ze swojej kieszeni na remont fundamentów. Co z
                        tego że nie smrodzi jak jest stary i bez remontu się zawali. A jak
                        kawał muru spadnie na przechodzącą dołem matkę z dzieckiem i je
                        zabije to weźmiesz za to odpowiedzialność?
                        • aron2004 Re: Mam atrakcyjny teren! 17.02.08, 09:00
                          ależ proszę - proponuję zabrać 11 milionów dotacji MPK i za to
                          wyremontować zamek
                          to są pieniądze z moich podatków
                          • kajtek244 Re: Mam atrakcyjny teren! 17.02.08, 16:42
                            A kto weźmie odpowiedzialność za wypadek? MPK?
                            • Gość: aron Re: Mam atrakcyjny teren! IP: *.lublin.enterpol.pl 17.02.08, 19:01
                              za jaki wypadek?
                              • kajtek244 Re: Mam atrakcyjny teren! 17.02.08, 20:59
                                Gość portalu: aron napisał(a):

> za jaki wypadek?

no jak z zamku odpadnie jakiś element ściany czy dachu i zabije
                                przechodzącą dołem matkę z dzieckiem.
                                • Gość: aron Re: Mam atrakcyjny teren! IP: *.lublin.enterpol.pl 17.02.08, 22:03
                                  kajtek244 napisał:

> no jak z zamku odpadnie jakiś element ściany czy dachu i zabije
                                  > przechodzącą dołem matkę z dzieckiem.

Odpowiedzialni będą ci którzy zamiast na remont zamku dali kasę na
                                  biurokractwo z MPK
                                  • kajtek244 Re: Mam atrakcyjny teren! 18.02.08, 11:04
                                    > Odpowiedzialni będą ci którzy zamiast na remont zamku dali kasę na
                                    > biurokractwo z MPK

Coś się tak czepił tego MPK? Niedługo pewnie będziesz pisał, że
                                    wypadek busaa pod Garwolinem też był z winy MPK. Wojna w Iraku to
                                    też pewnie spisek biurokratów z Kraśnickiej.
                                    A co do tych 11 milionów dotacji - to są również moje pieniądze. Z
                                    usług MPK sporadycznie, ale jednak korzystam, bo nie wszędzie
                                    dociera twoja ukochana komunikacja prywatna. Natomiast w zamku nie
                                    byłem ani razu i póki co nie zamierzam. Dlatego wolę przeznaczyć
                                    dotację na MPK, którym czasami jeżdżę, aniżeli do jakiegoś
                                    niepotrzebnego zamku.
                                    ZAMEK DO LIKWIDACJI!
                                    • Gość: aron Re: Mam atrakcyjny teren! IP: *.lublin.enterpol.pl 18.02.08, 13:06
                                      kajtek244 napisał:

> Coś się tak czepił tego MPK?

Z powodu przerostu biurokractwa

< Niedługo pewnie będziesz pisał, że
                                      > wypadek busaa pod Garwolinem też był z winy MPK.

Tak nie napiszę

<Wojna w Iraku to
                                      > też pewnie spisek biurokratów z Kraśnickiej.

Uważasz że biurokractwo z MPK jest cudowne tylko ja się czepiam nie
                                      wiadomo czego?

> A co do tych 11 milionów dotacji - to są również moje pieniądze. Z
                                      > usług MPK sporadycznie, ale jednak korzystam, bo nie wszędzie
                                      > dociera twoja ukochana komunikacja prywatna. Natomiast w zamku nie
                                      > byłem ani razu i póki co nie zamierzam. Dlatego wolę przeznaczyć
                                      > dotację na MPK, którym czasami jeżdżę, aniżeli do jakiegoś
                                      > niepotrzebnego zamku.
                                      > ZAMEK DO LIKWIDACJI!

tyle że dotując zamek chronisz zabytki, a dotując MPK podwyższasz
                                      pensje biurokractwu

• kajtek244 Re: Mam atrakcyjny teren! 18.02.08, 13:38

> < Niedługo pewnie będziesz pisał, że
                                        > > wypadek busaa pod Garwolinem też był z winy MPK.
                                        >
                                        > Tak nie napiszę

Uff! Całe szczęście! Bo już myślałem że jeszcze trochę i napiszesz
                                        że za głód w Korei Północnej również odpowiedzialne jest MPK.

> <Wojna w Iraku to
                                        > > też pewnie spisek biurokratów z Kraśnickiej.
                                        >
                                        > Uważasz że biurokractwo z MPK jest cudowne tylko ja się czepiam
                                        > nie
                                        > wiadomo czego?

Tak nie uważam. MPK jest przedsiębiorstwem źle zarządzanym i obecnie
                                        źle działającym, wymagającym podjęcia bardzo poważnych działań
                                        korygujących ale nie likwidacji.

> > A co do tych 11 milionów dotacji - to są również moje pieniądze.
                                        Z
                                        > > usług MPK sporadycznie, ale jednak korzystam, bo nie wszędzie
                                        > > dociera twoja ukochana komunikacja prywatna. Natomiast w zamku
                                        nie
                                        > > byłem ani razu i póki co nie zamierzam. Dlatego wolę przeznaczyć
                                        > > dotację na MPK, którym czasami jeżdżę, aniżeli do jakiegoś
                                        > > niepotrzebnego zamku.
                                        > > ZAMEK DO LIKWIDACJI!
                                        >
                                        >
                                        > tyle że dotując zamek chronisz zabytki, a dotując MPK podwyższasz
                                        > pensje biurokractwu

A co mnie obchodzą jakieś zabytki? Mnie obchodzi to, żebym miał
                                        dojazd autobusem do pracy. Więc wolę przeznaczyć dotację na autobusy
                                        niż na zamek.
                                        • Gość: aron Re: Mam atrakcyjny teren! IP: *.lublin.enterpol.pl 18.02.08, 14:08
                                          kajtek244 napisał:

> Uff! Całe szczęście! Bo już myślałem że jeszcze trochę i napiszesz
                                          > że za głód w Korei Północnej również odpowiedzialne jest MPK.

Nie jest. MPK jest odpowiedzialne za syfiastą komunikację w Lublinie

> Tak nie uważam. MPK jest przedsiębiorstwem źle zarządzanym i
                                          obecnie
                                          > źle działającym, wymagającym podjęcia bardzo poważnych działań
                                          > korygujących ale nie likwidacji.

W tym przedsiębiorstwie nie da się nic skorygować, bo związki i
                                          biurokractwo staną okoniem przeciwko wszelkim zmianom. Jedyne
                                          wyjście to likwidacja.

> A co mnie obchodzą jakieś zabytki? Mnie obchodzi to, żebym miał
                                          > dojazd autobusem do pracy. Więc wolę przeznaczyć dotację na
                                          autobusy
                                          > niż na zamek.

a nie możesz kupić sobie samochodu?
                                          • kajtek244 Re: Mam atrakcyjny teren! 19.02.08, 07:16

> Nie jest. MPK jest odpowiedzialne za syfiastą komunikację w
                                            Lublinie

Nie MPK, tylko Urząd Miejski/Marszałkowski? (ten, któremu MPK i w
                                            ogóle cała komunikacja miejska podlega i który ten syf toleruje)

> W tym przedsiębiorstwie nie da się nic skorygować, bo związki i
                                            > biurokractwo staną okoniem przeciwko wszelkim zmianom. Jedyne
                                            > wyjście to likwidacja.

Mój wujek pracuje w jednej z komunalnych spółek na Opolszczyźnie -
                                            kiedyś też tak tam było: rozpasane związki robiły co chciały, a
                                            prezes miał związane ręce. Przyszedł nowy, zwolnił sporą część tej
                                            chołoty, zaprowadził porządek (wrzasku było co niemiara), ale teraz
                                            firma ma się bardzo dobrze. Za zaoszczędzoną (nie wydaną) kasę m.in.
                                            podniesiono ludziom pensje. Wszystko można zrobić - trzeba tylko
                                            chcieć. Najprościej i najłatwiej jest coś zlikwidować, ale jest to
                                            rozwiązanie po najmniejszej linii oporu.

> > A co mnie obchodzą jakieś zabytki? Mnie obchodzi to, żebym miał
                                            > > dojazd autobusem do pracy. Więc wolę przeznaczyć dotację na
                                            > autobusy
                                            > > niż na zamek.
                                            >
                                            > a nie możesz kupić sobie samochodu?

Ja mogę, mam nawet auto, ale jeśli ktoś ma słaby wzrok i żaden
                                            lekarz nie dopuści go do egzaminu na prawko?
                                            • Gość: aron Re: Mam atrakcyjny teren! IP: *.lublin.enterpol.pl 19.02.08, 07:20
                                              kajtek244 napisał:

> Nie MPK, tylko Urząd Miejski/Marszałkowski? (ten, któremu MPK i w
                                              > ogóle cała komunikacja miejska podlega i który ten syf toleruje)

Za syf odpowiedzialne jest MPK ( a dokładnie kolejni prezesi którzy
                                              rozbudowywali biurokractwo).
                                              To chyba nie Urząd Miasta kazał zatrudniać w MPK tyle biurokractwa?

> Mój wujek pracuje w jednej z komunalnych spółek na Opolszczyźnie -
                                              > kiedyś też tak tam było: rozpasane związki robiły co chciały, a
                                              > prezes miał związane ręce. Przyszedł nowy, zwolnił sporą część tej
                                              > chołoty, zaprowadził porządek (wrzasku było co niemiara), ale
                                              teraz
                                              > firma ma się bardzo dobrze. Za zaoszczędzoną (nie wydaną) kasę
                                              m.in.
                                              > podniesiono ludziom pensje. Wszystko można zrobić - trzeba tylko
                                              > chcieć. Najprościej i najłatwiej jest coś zlikwidować, ale jest to
                                              > rozwiązanie po najmniejszej linii oporu.

No to życzę powodzenia. Ja jestem pewien, że związki i biurokractwo
                                              z MPK nie pozwolą na nic co mogłoby zagrozić ich interesom

> Ja mogę, mam nawet auto, ale jeśli ktoś ma słaby wzrok i żaden
                                              > lekarz nie dopuści go do egzaminu na prawko?

dla osób niepełnosprawnych powinny być specjalne busy wzywane na
                                              telefon kupione z pieniędzy PFRON. MPK nie jest do tego potrzebne
                                              • kajtek244 Re: Mam atrakcyjny teren! 19.02.08, 14:31
                                                > Za syf odpowiedzialne jest MPK ( a dokładnie kolejni prezesiktórzy
                                                > rozbudowywali biurokractwo).
                                                > To chyba nie Urząd Miasta kazał zatrudniać w MPK tyle biurokractwa?

Za syf odpowiedzialny jest urząd miasta który nie wyciągnął
                                                konsekwencji wobec prezesów widząc co się dzieje

> dla osób niepełnosprawnych powinny być specjalne busy wzywane na
                                                > telefon kupione z pieniędzy PFRON. MPK nie jest do tego potrzebne

Już nie przesadzaj że osoba z jakąś tam wadą wzroku jest
                                                niepełnosprawna
      • Gość: ulan Re: Mam atrakcyjny teren! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.08, 18:46
        jestem za
    • Gość: linnvv Re: Agencja za zamknięciem cukrowni IP: *.it-net.pl 16.02.08, 17:34
      Myślę że Komisja rozważy wszystkie za i przeciw, i wyda rzetelny werdykt zgodny
      z rzeczywistym interesem rozwoju Unii.
    • Gość: zarys Agencja za zamknięciem cukrowni IP: *.lublin.mm.pl 16.02.08, 17:37
      "Romuald Dylewski i Bolesław Stelmach, widzieliby w tym miejscu subcentrum Lublina. Mogłyby się tam znaleźć m.in. instytucje finansowe, biura, obiekty kultury, rekreacji i oczywiście handel." Nie tą bzdurę trzeba skomentować - nie można tworzyć nowego centrum Lublina (które to już podobno ul. Zana miała być nowym) bez rozwiązań drogowych przecież Młyńska jest za wąska na wzmożony ruch a co jest teraz na Krochmalnej to chyba wiadomo; dalej nie widzę obiektów kultury i rekreacji bo żadne nowe przez ostatnie 18 lat nie powstały i nagle nie powstaną (już to widzę jak tam powstanie aquapark i muzeum Lublina); instytucje finansowe pewnie powstaną np nowy oddział Skok-u; więc jedyne co jest pewne to: galeria + hipermarket i ogrodzone osiedle mieszkaniowe. Jakoś też nowego dworca PKS tam też nie widzę choć mogło by to fajnie wyglądać odpicowany biurowiec, luksusowe mieszkania a pomiędzy dworzec jak na Tysiąclecia.
      • aron2004 Re: Agencja za zamknięciem cukrowni 16.02.08, 20:18
        lepsze galerie, apartamentowce i SKOKi niż cukrownia. Amen.
    • Gość: lublinianka Agencja za zamknięciem cukrowni IP: *.chello.pl 16.02.08, 20:39
      SKANDAL !!!, zgadzam się całkiem z leniakiem. Likwidacja Cukrowni to
      zdrada społeczności Lublina i rolników
      • Gość: aron Re: Agencja za zamknięciem cukrowni IP: *.lublin.enterpol.pl 16.02.08, 21:44
        dalsze utrzymywanie cukrowni to okradanie okolicznych mieszkańców z
        pieniędzy ( cukrownia strasznie zaniża wartość okolicznych
        nieruchomości)
    • Gość: cn Nordzucker przejmuje lubelski rynek IP: 141.70.82.* 16.02.08, 23:40

mala ciekawostka, jaki cukier mozna kupic w lubelskich sklepach.
      Najwyższe kompetencje w świecie cukru – cała gama słodkości z jednego źródła

Nordzucker to znaczący producent żywności w Unii Europejskiej. Wespół ze swoimi
      plantatorami zaopatruje Klientów w cukier, środki słodzące, jak również inne
      produkty w szczególności dla sektora paszowego.
      Nordzucker jest drugim co do wielkości producentem cukru w Europie. Dostarcza na
      rynek całą gamę innowacyjnych produktów z branży cukrowniczej. Konsumentom,
      przedsiębiorstwom przemysłu spożywczego oraz firmom handlowym oferuje szeroki
      asortyment cukru oraz związane z nim usługi.

Dzięki intensywnie prowadzonym pracom badawczo-rozwojowym Nordzucker trwale
      poszerza swoje kompetencje w dziedzinie środków słodzących.
      Wraz z cukrowniami ulokowanymi w Niemczech, Polsce, Czechach, na Węgrzech i
      Słowacji, Nordzucker konsekwentnie realizuje swoją strategię rozwoju na
      europejskim rynku cukru. możemy swobodnie działać i rozwijać się na europejskim
      rynku cukru.

W roku obrachunkowym 2004/2005 Nordzucker wyprodukował ponad 1,8 mln ton cukru i
      wypracował obrót rzędu 1,23 mld Euro, przy zatrudnieniu około 3 300 pracowników.
    • kajtek244 Agencja za zamknięciem cukrowni 17.02.08, 07:45
      No cóż, wydaje się że już na dobre pozamiatane
      Ale czego możnaby się innego w Lublinie spodziewać?
      O zamknięciu cukrowni było wiadomo już od dawna. I znowu widać, że
      na nikogo z władz nie możemy liczyć. No bo jakie są te nasze władze?
      Bezradny jak dziecko we mgle prezydent Wasilewski. Rada miasta,
      skłócona, bez reszty zaabsorbowana wygryzaniem ze stołków swoich
      politycznych oponentów. Palikot, wcześniej obiecujący wszystko dla
      lubelszczyzny w błyskach fleszy coś gada do mikrofonu stojąc na
      dwóch stertach papierzysk. Ksiądz biskup poza jednym spotkaniem na
      którym wyraził swoje poglądy na temat likwidacji też raczej nie może
      poszczycić się niczym więcej. Jedynie wiceminister Żuk coś
      zadziałał, ale - osamotniony - poniósł klęskę.
      Pan Kotyra (przewodniczący komitetu protestacyjnego) niech lepiej
      powie ludziom żeby brali te 78 tysięcy odszkodowania, sprzedali
      mieszkania w Lublinie i kupili sobie mieszkania w jakimś
      cywilizowanym mieście na zachodzie kraju. Tam jeszcze mają szanse na
      godną pracę, bo tutaj w Lublinie dla tych w większości starszych
      osób to jedynie stanowisko mopowego w markecie się znajdzie. I nie
      protestujcie już, nie okupujcie zakładu, bo i tak jak przyjdzie co
      do czego to przyjedzie policja i dostaniecie kopa w d... I tyle z
      waszej walki.
      Możnaby się zastanowić co dalej z terenami po cukrowni. Są dość
      atrakcyjne, na pewno więc zostaną jakoś zagospodarowane.
      Najprawdopodobniej powstaną na nich mieszkania lub Galeria
      Krochmalna. Ja tak sobie tylko nieśmiało myślę, że na tych terenach
      możnaby wybudować przedłużenie ulicy Zana do Krochmalnej i dalej pod
      torami kolejowymi do Smoluchowskiego. Powstałoby wtedy super
      połączenie z Zana na Kruczkowskiego. Ale jak patrzę na remont mostu
      na Krochmalnej to się boję nawet o tym pomyśleć. Na pewno taka ulica
      nie powstanie. Bo skoro przez prawie rok będą się bić z remontem
      niewielkiego w gruncie rzeczy mostu, to gdzie tam myśleć o budowie
      kilkukilometrowej arterii z tunelem pod torami.
      Teren wykupią developerzy, pobudują jakieś domy. Może okolica trochę
      wypięknieje. No i zrobią jeszcze na osłodę biedronkę albo polo
      market żeby motłoch był zadowolony.
      • aron2004 Re: Agencja za zamknięciem cukrowni 17.02.08, 08:59
        no właśnie - deweloperzy kupią tereny, powstaną domy, okolica
        wypięknieje. Ty pewnie chciałbyś żeby Lublin był brzydki, za to z
        cukrownią.

Za 78 000 zł na pewno można kupić sobie mieszkanie w Nakle albo
        Krasnymstawie, lubelscy cukrownicy mogą tam sobie pracy poszukać.
        • tomekjot Re: Agencja za zamknięciem cukrowni 17.02.08, 09:12
          tuyaj musze sie zgodzić. jesli Lublinianie wyjeżdzaja w polske do
          pracy a inni przyjezdzają do pracy do Lublina to nie ma
          najmniejszych przeciwskazań aby dojeżdzać do pracy do Krasnegostawu.
          Jesli ktos nie chce to nie musi- zmniejszy sie bezrobocie w
          Krasnymstawie.

Ps. Powinniście się bać kolejnych zwolnień - Spółdzielnia mleczarska
          z Krasnegostawu kilka lat temu przejeła zakład w lublinie.

hehehhehehehehhehe

• tajnos.agentos Re: Agencja za zamknięciem cukrowni 17.02.08, 09:15
            ..."Pszczółka" wywędrowała do Opola Lubelskiego (gdzie nb. ostatnio
            również zamknięto cukrownię) a polski cukier w USA sprzedają firmy
            niemieckie - co na to lokalne byznesmeny - busiarze, które potrafią
            tylko pluć w necie na lewaków?:-P
            • tomekjot A to juz inna bajka 17.02.08, 09:21
              Mamy w Lublinie duzy holding handlowy notowany na GPW- który z
              powodzeniem mógłby obsługiwać lub wręcz zastąpić działy sprzedaży
              naszych lokalnych byznesmenów. Ale na to trzeba woli współpracy i
              chęci zbudowania sieci kooperacji pomiędzy róznymi sektorami. Ale
              jesli mamy takich byznesmenów jak reprezentujacy ich na tym forum
              busiarz, to dalego nie zajedziemy.
              • Gość: aron Re: A to juz inna bajka IP: *.lublin.enterpol.pl 17.02.08, 09:47
                a co ty się busiarzy czepiasz? Ja się zajmuję przewozami
                pasażerskimi i spekulacją nieruchomościami a nie sprzedażą cukru.

Niedługo pewnie się dowiemy, że busiarze są winni że jest gradobicie.
          • Gość: aron Re: Agencja za zamknięciem cukrowni IP: *.lublin.enterpol.pl 17.02.08, 09:48
            tomekjot napisał:

> tuyaj musze sie zgodzić. jesli Lublinianie wyjeżdzaja w polske do
            > pracy a inni przyjezdzają do pracy do Lublina to nie ma
            > najmniejszych przeciwskazań aby dojeżdzać do pracy do
            >Krasnegostawu.

nareszcie to zrozumiałeś
            teraz jeszcze trzeba wyrzucić lokomotywownię do Dęblina - skoro
            można dojeżdżać do Krasnegostawu do pracy do można też do Dęblina
            • tomekjot Re: Agencja za zamknięciem cukrowni 17.02.08, 09:57
              z lokomotywownią to masz racje. była juz raz przeznaczona do
              likwidacji ale lubelscy kolejarze przeforsowali likwidacje
              nowocześniejszej w Chełmie.
            • tomekjot Nic nie musiałem zrozumieć 17.02.08, 10:00
              po prostu to jest logiczne.
        • kajtek244 Re: Agencja za zamknięciem cukrowni 17.02.08, 17:00
          aron2004 napisał:

> no właśnie - deweloperzy kupią tereny, powstaną domy, okolica
          > wypięknieje. Ty pewnie chciałbyś żeby Lublin był brzydki, za to z
          > cukrownią.
          >
          > Za 78 000 zł na pewno można kupić sobie mieszkanie w Nakle albo
          > Krasnymstawie, lubelscy cukrownicy mogą tam sobie pracy poszukać.

Absolutnie nie chcę żeby Lublin był brzydki. Naprawdę chciałbym
          mieszkać w czystym i zadbanym Lublinie. Lecz niestety, tak się
          składa że Lublin, obojętnie czy z cukrownią czy bez, ładnym miastem
          nie jest. Poniżej parę przykładów:
          1. sterty śmieci na Bronowicach
          www.kurierlubelski.pl/module-dzial-viewpub-tid-9-pid-
          50498.html
          2. rozlatujące się rudery na starym mieście
          www.kurierlubelski.pl/module-dzial-viewpub-tid-9-pid-50549.html
          3. odwieczny problem zalewu zemborzyckiego
          www.kurierlubelski.pl/module-dzial-viewpub-tid-9-pid-17809.html
          4. wszechobecne psie kupy, szczególnie dobrze widoczne teraz, jak
          jest śnieg (tutaj nie podaję linka, ale chyba wszyscy znają problem).
          5. nieustannie dewastowane wiaty przystankowe
          • kajtek244 Re: Agencja za zamknięciem cukrowni 18.02.08, 11:10
            Uzupełnię jeszcze swoją wypowiedź.

Czyli uważasz że po zamknięciu cukrkowni Lublin od razu wypięknieje.
            Szkoda że nie zauważasz innych czynników jeszcze bardziej szpecących
            to miasto, które wymieniłem powyżej, czyli śmieci na bronowicach,
            straszących opuszczonych ruder, śmierdzącego zalewu, zniszczonych
            przystanków, czy wszechobecnych psich kup
            • Gość: aron Re: Agencja za zamknięciem cukrowni IP: *.lublin.enterpol.pl 18.02.08, 13:07
              kajtek244 napisał:

> Czyli uważasz że po zamknięciu cukrkowni Lublin od razu
              >wypięknieje.

Na pewno tamta dzielnica będzie bardziej atrakcyjna do mieszkania,
              bo nie będzie smrodu

> Szkoda że nie zauważasz innych czynników jeszcze bardziej
              >szpecących
              > to miasto, które wymieniłem powyżej, czyli śmieci na bronowicach,
              > straszących opuszczonych ruder, śmierdzącego zalewu, zniszczonych
              > przystanków, czy wszechobecnych psich kup

przecież zauważam
              MPK powinno być zlikwidowane
              • kajtek244 Re: Agencja za zamknięciem cukrowni 18.02.08, 13:29
                > Na pewno tamta dzielnica będzie bardziej atrakcyjna do mieszkania,
                > bo nie będzie smrodu

Myślę, że tamtej dzielnicy zamiast likwidacji smrodu bardziej pomoże
                likwidacja kilku ohydnych złomowisk na Krochmalnej - zwłaszcza tego
                ogromnego naprzeciwko cukrowni.
                Kolejnym tematem jest rozpadający się dworek, z oknami zabitymi
                dyktą i zarośniętym do granic możliwości ogrodem. Jest to ulubione
                miejsce spotkań okolicznej swołoczy śmiecącej i załatwiającej się
                wokół. Dworek ten jest nietknięty od dziesięcioleci i sprawia bardzo
                przygnębiające wrażenie.
                Również stan ulicy Krochmalnej pozostawia wiele do życzenia - na
                tamtejszych dziurach można naprawdę połamać sobie zawieszenie albo
                urwać koło - i potem się dziwisz że ikarusom odpadają koła.
                O nadrzecznych slumsach przy ulicy Wapiennej i Dzierżawnej szkoda
                nawet gadać - mi wystarczyły zdjęcia Leniaka, które niedawno wrzucił
                na fotoforum. Wstyd, żeby w środku miasta aspirującego do miana
                metropolii sterczały takie pokraczne chałupy obite dyktą lub papą.
                Na tle tego całego syfu zadbane obiekty cukrowni (co prawda nie
                wszystkie, ale większość) sprawiają wbrew pozorom bardzo pozytywne
                wrażenie.
                Zajmijmy się najpierw tymi problemami, jak je rozwiążemy, to wtedy
                okolica będzie wystarczająco piękna.

> przecież zauważam
                > MPK powinno być zlikwidowane

Chcesz powiedzieć, że za problem psich kup w mieście odpowiadają
                pracownicy MPK? A śmieci na Bronowicach są pewnie co noc dyskretnie
                przywożone ikarusem z wygaszonymi światłami, z którego kierowca
                wysypuje je na zewnątrz pod osłoną nocy?
                • Gość: aron Re: Agencja za zamknięciem cukrowni IP: *.lublin.enterpol.pl 18.02.08, 14:12
                  kajtek244 napisał:

> Myślę, że tamtej dzielnicy zamiast likwidacji smrodu bardziej
                  >pomoże likwidacja kilku ohydnych złomowisk na Krochmalnej -
                  >zwłaszcza tego ogromnego naprzeciwko cukrowni.

Złomowiska przynajmniej nie śmierdzą - można je od ulicy odgrodzić
                  reklamami i nie będzie ich widać

> Kolejnym tematem jest rozpadający się dworek, z oknami zabitymi
                  > dyktą i zarośniętym do granic możliwości ogrodem. Jest to ulubione
                  > miejsce spotkań okolicznej swołoczy śmiecącej i załatwiającej się
                  > wokół. Dworek ten jest nietknięty od dziesięcioleci i sprawia
                  >bardzo przygnębiające wrażenie.

A kto jest właścicielem?

> Również stan ulicy Krochmalnej pozostawia wiele do życzenia - na
                  > tamtejszych dziurach można naprawdę połamać sobie zawieszenie albo
                  > urwać koło - i potem się dziwisz że ikarusom odpadają koła.

Gdyby nie ładowano kasy w MPK to wiele ulic możnaby wyremontować, w
                  tym Krochmalną

> O nadrzecznych slumsach przy ulicy Wapiennej i Dzierżawnej szkoda
                  > nawet gadać - mi wystarczyły zdjęcia Leniaka, które niedawno
                  wrzucił
                  > na fotoforum. Wstyd, żeby w środku miasta aspirującego do miana
                  > metropolii sterczały takie pokraczne chałupy obite dyktą lub papą.

No ale ta dzielnica jest taka dlatego, że jest cukrownia. Jeżeli
                  cukrownię zlikwidujemy, to pojawią się inwestorzy którzy wykupią te
                  działki i postawią tam normalne bloki.

> Na tle tego całego syfu zadbane obiekty cukrowni (co prawda nie
                  > wszystkie, ale większość) sprawiają wbrew pozorom bardzo pozytywne
                  > wrażenie.

No to przerobić ten budynek na galerię handlową

> Zajmijmy się najpierw tymi problemami, jak je rozwiążemy, to wtedy
                  > okolica będzie wystarczająco piękna.

Właśnie nie.
                  Problemem tej dzielnicy jest cukrownia - jej smród powoduje spadek
                  cen nieruchomości a jak cena nieruchomości jest niska to jest to
                  miejsce na złomowiska i altanki.

> Chcesz powiedzieć, że za problem psich kup w mieście odpowiadają
                  > pracownicy MPK?

nie można wykluczyć, że są pracownicy MPK którzy nie sprzątają po
                  swoich psach

> A śmieci na Bronowicach są pewnie co noc dyskretnie
                  > przywożone ikarusem z wygaszonymi światłami, z którego kierowca
                  > wysypuje je na zewnątrz pod osłoną nocy?

widziałeś to?
                  • kajtek244 Re: Agencja za zamknięciem cukrowni 19.02.08, 07:30

> Złomowiska przynajmniej nie śmierdzą - można je od ulicy odgrodzić
                    > reklamami i nie będzie ich widać

To wyobraź sobie jak to będzie wyglądało - na Krochmalnej jest tyle
                    syfu, że prawie na całej długości trzeba by ją odgrodzić wysokim
                    płotem z obu stron. To nie tylko złomowiska - to także obskurne,
                    walące się kamienice.

> > Kolejnym tematem jest rozpadający się dworek, z oknami (...)

> A kto jest właścicielem?

Nie wiem

> Gdyby nie ładowano kasy w MPK to wiele ulic możnaby wyremontować,
                    > w tym Krochmalną

równie dobrze można powiedzieć, że gdyby nie ładowano kasy w
                    dziesiątki niepotrzebnych urzędników poutykanych po różnych biurach
                    i urzędach to wiele ulic możnaby wyremontować

>
                    > No ale ta dzielnica jest taka dlatego, że jest cukrownia. Jeżeli
                    > cukrownię zlikwidujemy, to pojawią się inwestorzy którzy wykupią
                    te
                    > działki i postawią tam normalne bloki.

Taka dzielnica jest taka dlatego, że przez dziesiątki lat miasto
                    praktycznie nic tu nie zrobiło. Te tereny były zawsze zapomniane i
                    zaniedbane przez miasto.
                    Poza tym jest to dzielnica przemysłowa. Oprócz cukrowni masz jeszcze
                    zakłady spirytusowe i ziemniaczane. Niedaleko jest stacja kolejowa.
                    I co, chcesz budować osiedla w dzielnicy przemysłowej? I pewnie za
                    dwa lata będziesz krzyczał żeby zlikwidować zakłady spirytusowe i
                    ziemniaczane bo mieszkańcy mają brzydki widok za oknem, coś im
                    ciągle hałasuje i przeszkadzają im tiry z towarem?
                    Zaś co do Dzierżawnej , to te tereny nie nadają się do zamieszkania,
                    bo są to tereny zalewowe Bystrzycy. Pamiętasz gwałtowną odwilż z
                    kwietnia roku bodajże 2002 lub w okolicy? Wszystkie lepianki na
                    Dzierżawnej były podtopione. Nie można tam nic budować. No chyba że
                    zlikwidujesz Bystrzycę

> > Na tle tego całego syfu zadbane obiekty cukrowni (co prawda nie
                    > > wszystkie, ale większość) sprawiają wbrew pozorom bardzo
                    pozytywne
                    > > wrażenie.
                    >
                    > No to przerobić ten budynek na galerię handlową

Przecież pisałeś, że cukrownia szpeci okolicę. teraz przyznajesz mi
                    rację że budynki są ładne. W ogóle już ciebie nie rozumiem

>
                    > Właśnie nie.
                    > Problemem tej dzielnicy jest cukrownia - jej smród powoduje spadek
                    > cen nieruchomości a jak cena nieruchomości jest niska to jest to
                    > miejsce na złomowiska i altanki.

Ale to jest dzielnica przemysłowa. Żeby ceny działek wzrosły trzeba
                    by jeszcze zlikwidować zakłady spirytusowe i ziemniaczane, stację
                    PKP, no i jeszcze na wszelki wypadek Lubellę po drugiej stronie
                    torów. Nie zapominajmy również o zlikwidowaniu Bystrzycy.

> nie można wykluczyć, że są pracownicy MPK którzy nie sprzątają po
                    > swoich psach

Ale nie powiesz, że odpowiadają za wszystkie kupy w mieście?

> > A śmieci na Bronowicach są pewnie co noc dyskretnie
                    > > przywożone ikarusem z wygaszonymi światłami, z którego kierowca
                    > > wysypuje je na zewnątrz pod osłoną nocy?
                    >
                    > widziałeś to?

Nie widziałem. No ale jak piszesz że MPK odpowiada za odpadające
                    kawałki muru z zamku to wiadomo?
                    • Gość: aron Re: Agencja za zamknięciem cukrowni IP: *.lublin.enterpol.pl 19.02.08, 11:57
                      kajtek244 napisał:

> To wyobraź sobie jak to będzie wyglądało - na Krochmalnej jest
                      >tyle > syfu, że prawie na całej długości trzeba by ją odgrodzić ?
                      >wysokim płotem z obu stron.

No i na tym płocie mogą być reklamy.

> To nie tylko złomowiska - to także obskurne,
                      > walące się kamienice.

Jeżeli nie będzie tam śmierdzących zakładów, to te obskurne
                      kamienice zostaną wykupione przez developerów, zburzone i w ich
                      miejsce powstaną galerie i apartamentowce.

> Nie wiem

No to trzeba ustalić właściciela

> równie dobrze można powiedzieć, że gdyby nie ładowano kasy w
                      > dziesiątki niepotrzebnych urzędników poutykanych po różnych
                      >biurach i urzędach to wiele ulic możnaby wyremontować

zgadza się, ale biurokractwo w MPK jest nie mniej szkodliwe

> Taka dzielnica jest taka dlatego, że przez dziesiątki lat miasto
                      > praktycznie nic tu nie zrobiło. Te tereny były zawsze zapomniane i
                      > zaniedbane przez miasto.

No bo tam i tak śmierdziało, a więc tereny te nie były atrakcyjne
                      inwestycyjnie.

> Poza tym jest to dzielnica przemysłowa. Oprócz cukrowni masz
                      jeszcze zakłady spirytusowe i ziemniaczane. Niedaleko jest stacja
                      kolejowa.
                      > I co, chcesz budować osiedla w dzielnicy przemysłowej? I pewnie za
                      > dwa lata będziesz krzyczał żeby zlikwidować zakłady spirytusowe i
                      > ziemniaczane bo mieszkańcy mają brzydki widok za oknem, coś im
                      > ciągle hałasuje i przeszkadzają im tiry z towarem?

Tak właśnie. Jestem za likwidacją zakładów ziemniaczanych,
                      spirytusowych i tym podobnych w Lublinie oraz lokomotywowni.

Lokomotywownię można przenieść do Dęblina, zakłady ziemniaczane i
                      spirytusowe do Bychawy albo Bełżyc. Lublin przezyje bez tego
                      przemysłu.

> Zaś co do Dzierżawnej , to te tereny nie nadają się do
                      >zamieszkania,
                      > bo są to tereny zalewowe Bystrzycy. Pamiętasz gwałtowną odwilż z
                      > kwietnia roku bodajże 2002 lub w okolicy? Wszystkie lepianki na
                      > Dzierżawnej były podtopione. Nie można tam nic budować. No chyba
                      >że zlikwidujesz Bystrzycę

Można, tylko trzeba wysypać tam dużo piasku i żwiru

> Przecież pisałeś, że cukrownia szpeci okolicę. teraz przyznajesz
                      mi rację że budynki są ładne. W ogóle już ciebie nie rozumiem

Bo budynki nie są tragiczne, ale okolicę szpeci smród z cukrowni

> Ale to jest dzielnica przemysłowa.

Nie musi być przemysłowa po wieczne czasy

< Żeby ceny działek wzrosły trzeba
                      > by jeszcze zlikwidować zakłady spirytusowe i ziemniaczane, stację
                      > PKP, no i jeszcze na wszelki wypadek Lubellę po drugiej stronie
                      > torów.

Tak, jestem za likwidacją zakładów spirytusowych i ziemniaczanych
                      oraz lokomotywowni. Lubella może zostać.

> Nie zapominajmy również o zlikwidowaniu Bystrzycy.

Nie trzeba jej likwidować - wystarczy wysypać piasek i żwir na jej
                      brzegi

> Ale nie powiesz, że odpowiadają za wszystkie kupy w mieście?

za wszystkie nie

> Nie widziałem. No ale jak piszesz że MPK odpowiada za odpadające
                      > kawałki muru z zamku to wiadomo?

No gdyby nie MPK to możnaby zamek wyremontować

• kajtek244 Re: Agencja za zamknięciem cukrowni 19.02.08, 14:54

> No i na tym płocie mogą być reklamy.

No i super będzie to wyglądało: wysoki na kilka metrów płot
                        upstrzony reklamami ciągnący się przez całą długość ulicy. Tego to
                        nawet w Pacanowie chyba nie wymyślili

> Jeżeli nie będzie tam śmierdzących zakładów, to te obskurne
                        > kamienice zostaną wykupione przez developerów, zburzone i w ich
                        > miejsce powstaną galerie i apartamentowce.

Przecież sporo jest takich miejsc leżących w innych częściach miasta
                        wcale nie tak kiepsko położonych względem centrum gdzie nie ma
                        śmierdzących zakładów, za to jest kupa obskurnych kamienic (np.
                        okolice Łęczyńskiej czy boczne uliczki Zamojskiej). I jakoś nie
                        widzę tam tych developerów stawiających galerie

> No bo tam i tak śmierdziało, a więc tereny te nie były atrakcyjne
                        > inwestycyjnie.

To może zamiast bezmyślnie likwidować, to należałoby się zastanowić
                        co zrobić, aby usunąć źródło smrodu? Jeszcze kilka lat temu
                        elektrociepłownia na tatarach strasznie kopciła - w okolicznych
                        mieszkaniach nie dawało się otworzyć okien, bez sensu było także
                        mycie samochodów - wkrótce wszystko pokrywało się drobinkami sadzy.
                        O wieszaniu prania na balkonie też nie było mowy. Idąc twoim tokiem
                        myślenia ciepłownię należałoby zlikwidować. Tymczasem unowocześniono
                        jej systemy filtracyjne i teraz sytuacja bardzo wyraźnie się
                        poprawiła.
                        Jeżeli tak bardzo przeszkadza ci smród z cukrowni, to należałoby
                        spróbować wdrożyć jakiś system neutralizujący ów smród. Nie jestem
                        cukrownikiem ale myślę, że na pewno coś w tej materii można zrobić.
                        > Tak właśnie. Jestem za likwidacją zakładów ziemniaczanych,
                        > spirytusowych i tym podobnych w Lublinie oraz lokomotywowni.
                        >
                        > Lokomotywownię można przenieść do Dęblina, zakłady ziemniaczane i
                        > spirytusowe do Bychawy albo Bełżyc. Lublin przezyje bez tego
                        > przemysłu.

To może pójdzmy na całość i w ogóle już zlikwidujmy w Lublinie
                        wszelki przemysł. Po co nam jakieś fabryki?

> > Zaś co do Dzierżawnej (...) Nie można tam nic budować. No chyba
                        > >że zlikwidujesz Bystrzycę
                        >
                        > Można, tylko trzeba wysypać tam dużo piasku i żwiru

I będziesz stawiał te swoje apartamenty na piasku? Poza tym
                        Bystrzyca też śmierdzi ściekami z opróżnianych szamb, zwłaszcza w
                        lato - ale to ci już nie przeszkadza?

> Bo budynki nie są tragiczne, ale okolicę szpeci smród z cukrowni

Bystrzyca też śmierdzi ściekami z opróżnianych szamb --> zlikwidować
                        Bystrzycę

> > Ale to jest dzielnica przemysłowa.
                        >
                        > Nie musi być przemysłowa po wieczne czasy

Tak samo nie musi być dzielnicą mieszkaniową za wszelką cenę

> Tak, jestem za likwidacją zakładów spirytusowych i ziemniaczanych
                        > oraz lokomotywowni. Lubella może zostać.

Czemu ma zostać? Zlikwidować i pobudować Galerię Nowy Świat - bardzo
                        piękna nazwa!

> Nie trzeba jej likwidować - wystarczy wysypać piasek i żwir na jej
                        > brzegi

I od tego piasku i żwiru zniknie smród z rzeki. Jak chcesz to
                        wysypuj sobie piasek, ale za swoje pieniądze

> > Ale nie powiesz, że odpowiadają za wszystkie kupy w mieście?
                        >
                        > za wszystkie nie

To dobrze.

> > Nie widziałem. No ale jak piszesz że MPK odpowiada za odpadające
                        > > kawałki muru z zamku to wiadomo?
                        >
                        > No gdyby nie MPK to możnaby zamek wyremontować
                        >
                        Ale ja nie chcę żadnego remontu zamku! Ja chcę hipermarket na
                        wzgórzu zamkowym!
                        • Gość: aron Re: Agencja za zamknięciem cukrowni IP: *.lublin.enterpol.pl 20.02.08, 06:37
                          kajtek244 napisał:

> No i super będzie to wyglądało: wysoki na kilka metrów płot
                          > upstrzony reklamami ciągnący się przez całą długość ulicy. Tego to
                          > nawet w Pacanowie chyba nie wymyślili

Na pewno będzie to lepiej wyglądało niż to co jest obecnie

> Przecież sporo jest takich miejsc leżących w innych częściach
                          >miasta
                          > wcale nie tak kiepsko położonych względem centrum gdzie nie ma
                          > śmierdzących zakładów, za to jest kupa obskurnych kamienic (np.
                          > okolice Łęczyńskiej czy boczne uliczki Zamojskiej). I jakoś nie
                          > widzę tam tych developerów stawiających galerie

Bo urzędnicy się nie zgodzili na wyburzenie tych kamienic, bo
                          zapewne to są zabytki

> To może zamiast bezmyślnie likwidować, to należałoby się
                          >zastanowić
                          > co zrobić, aby usunąć źródło smrodu?

Zlikwidować cukrownię.

< Jeszcze kilka lat temu
                          > elektrociepłownia na tatarach strasznie kopciła - w okolicznych
                          > mieszkaniach nie dawało się otworzyć okien, bez sensu było także
                          > mycie samochodów - wkrótce wszystko pokrywało się drobinkami ?
                          >sadzy.
                          > O wieszaniu prania na balkonie też nie było mowy. Idąc twoim
                          >tokiem
                          > myślenia ciepłownię należałoby zlikwidować.

Przenieść za miasto.

<Tymczasem unowocześniono
                          > jej systemy filtracyjne i teraz sytuacja bardzo wyraźnie się
                          > poprawiła.

Ale w cukrowni nie da się tak zrobić.

> Jeżeli tak bardzo przeszkadza ci smród z cukrowni, to należałoby
                          > spróbować wdrożyć jakiś system neutralizujący ów smród. Nie jestem
                          > cukrownikiem ale myślę, że na pewno coś w tej materii można
                          zrobić.

Ale to są potworne koszty. Zapłać za to.

> To może pójdzmy na całość i w ogóle już zlikwidujmy w Lublinie
                          > wszelki przemysł. Po co nam jakieś fabryki?

Przemysł w Lublinie może zostać, ale taki co nie szkodzi środowisku
                          i nie śmierdzi.
                          Przemysłu uciążliwego należy się pozbyć.

> I będziesz stawiał te swoje apartamenty na piasku? Poza tym
                          > Bystrzyca też śmierdzi ściekami z opróżnianych szamb, zwłaszcza w
                          > lato - ale to ci już nie przeszkadza?

W Warszawie chcą budować stadion na piasku to czemu u nas nie
                          apartamentowce?
                          Bystrzycę można oczyścić za pomocą oczyszczalni ścieków.

> Tak samo nie musi być dzielnicą mieszkaniową za wszelką cenę

Skoro są inwestorzy, to powinna być.

> Czemu ma zostać? Zlikwidować i pobudować Galerię Nowy Świat -
                          >bardzo piękna nazwa!

Lubella tak strasznie nie smrodzi.

> Ale ja nie chcę żadnego remontu zamku! Ja chcę hipermarket na
                          > wzgórzu zamkowym!

Jak zgodzisz się na likwidację MPK i PKP w Lublinie to ja się zgodzę
                          na likwidację zamku
                          • kajtek244 Re: Agencja za zamknięciem cukrowni 20.02.08, 08:56

> Na pewno będzie to lepiej wyglądało niż to co jest obecnie

Wcale tak nie uważam

> Bo urzędnicy się nie zgodzili na wyburzenie tych kamienic, bo
                            > zapewne to są zabytki

A skąd wiesz, czy wśród tych kamienic na Krochmalnej nie ma
                            zabytków? Na pewno zabytkiem jest ten zniszczony dworek - urzędnicy
                            się nie zgodzą na jego wyburzenie

> Zlikwidować cukrownię.

Nie. Zamontować urządzenia odsmradzające.

> Przenieść za miasto.

Tak. Weź sobie na plecy i przenieś:-) Tylko czy zastanowiłeś się jak
                            to będzie wyglądało? Ile pieniędzy będzie kosztowała sama przebudowa
                            sieci ciepłowniczej? Ile dróg będzie trzeba rozkopać? Ile
                            przekleństw padnie z ust stojących w korkach kierowców na
                            pomysłodawcę tego utopijnego pomysłu? Czy stać Lublin na to?

Przekonaj jeszcze mieszkańców Lublina żeby całą zimę marzli w
                            nieogrzewanych domach - przecież w miesiąc nie przeniesiesz
                            ciepłowni.

> Ale w cukrowni nie da się tak zrobić.

Skąd wiesz?

> Ale to są potworne koszty. Zapłać za to.

Ja nie muszę płacić, bo mnie ten smród nie przeszkadza.
                            Zapłacić może cukrownia ze swoich zysków, które wypracowała.

> Przemysł w Lublinie może zostać, ale taki co nie szkodzi
                            środowisku
                            > i nie śmierdzi.
                            > Przemysłu uciążliwego należy się pozbyć.

Niestety, mieszkanie w mieście niesie ze sobą pewne korzyści, ale
                            też i niedogodności. Przemysł, także ten uciążliwy z reguły lokuje
                            się w miastach - a częstokroć jest odwrotnie: najpierw powstaje
                            fabryka a dopiero później miasto wokół niej (np. Stalowa Wola).
                            Wielu ludzi ze wsi przeprowadziło się do miast właśnie ze względu na
                            pracę w tych fabrykach. Natomiast skoro komuś przeszkadzają owe
                            fabryki, niech się przeprowadzi na wieś, z dala od przemysłu i
                            będzie miał święty spokój.
                            Czy jeżeli komuś w mieści przeszkadzają spaliny i hałas samochodowy
                            to należy zlikwidować ruch samochodowy w mieście?

> W Warszawie chcą budować stadion na piasku to czemu u nas nie
                            > apartamentowce?

Znasz się choć trochę na budownictwie? Przecież te Twoje apartamenty
                            popłyną z pierwszym większym deszczem:-)

> Bystrzycę można oczyścić za pomocą oczyszczalni ścieków.

Najpierw trzeba oczyścić mózgi tych, co zanieczyszczają rzekę
                            ściekami ze swoich szamb.
                            Poza tym nie prościej zlikwidować tą Bystrzycę?

> Skoro są inwestorzy, to powinna być.

To już naprawdę nie ma innych terenów pod inwestycje w Lublinie?
                            Niedaleko Lubelli jest spory teren po byłej jednostce wojskowej -
                            proszę bardzo: tam sobie stawiaj te swoje budynki.

> Lubella tak strasznie nie smrodzi.

Ale hałasuje. Zlikwidować!

> Jak zgodzisz się na likwidację MPK i PKP w Lublinie to ja się
                            zgodzę
                            > na likwidację zamku

Zgadzać to my się możemy na wszystko. Tyle, że z tego naszego
                            zgadzania nic nie wyniknie bo ani ja ani ty nie mamy na to wpływu.
    • Gość: ;; Re: Agencja za zamknięciem cukrowni IP: 88.156.160.* 17.02.08, 09:49
      zeulandia.myminicity.com
    • Gość: Mauri Agencja za zamknięciem cukrowni IP: *.adsl.inetia.pl 17.02.08, 11:50
      Ludzie, niedlugo UE kaze unicestwic Polakow, bo za duzo z nas wyjezdza do pracy
      na zachod.
      Co to znaczy za duza produkcja cukru ?? A moze w tym roku buraki nie obrodza ??
      I co wtedy ?? Ceny pojda w gore !! Taki problem magazynowac gotowy zapakowany
      cukier, puknijcie sie w glowe.
      Unia to niech sie zajmie swoimi pedalami, a nie wtyka nosa w nasza gospodarke.
      Juz nic w Lublinie nie bedzie. Zero zakladow pracy, zero perspektyw na rozwoj
      czegokolwiek.
      • Gość: aron Re: Agencja za zamknięciem cukrowni IP: *.lublin.enterpol.pl 17.02.08, 11:56
        UE winduje ceny cukru specjalnie, bo cukier jest przyczyną wielu
        groźnych chorób.
        Człowiek może przeżyć bez cukru w tej postaci jaki produkuje się w
        cukrowni. Do życia wystacza nam cukier spożywany w owocach oraz
        powstały z przerobienia tłuszczu na cukier przez organizm ludzki.
        • Gość: abc Re: Toruń cwańszy od Lublina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.08, 20:46
          www.nowosci.com.pl/look/nowosci/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=6&NrIssue=733&NrSection=1&NrArticle=92650
          &IdTag=38
          • Gość: Żelazny Re: Toruń cwańszy od Lublina IP: 212.106.29.* 17.02.08, 22:05
            Panowie Posłowie !!!
            Dokonaliście rzeź na polskim cukrownictwie .
            Wydając Cukrownie Lublin na pastwę unii europejskiej .
            Wasze gar-kuchnie cukrownie z kujaw i pomorza - nie wiem ile kasy
            byście wpompowali nie wytrzymają naporu koncernów zachodnio
            europejskich .
            Dziwie się że rząd nic nie robi w kierunku wyciągnięcia prawdziwych
            wniosków w stosunku do Cukrowni lublin oraz Łap .
            Panowie Ministrowie Sawicki ,Grad do dzieła , jak można pozwolić na
            rządy państwa w państwie . Jeszcze trochę to cukier będziemy
            importować z UE.
            Jako obywatel Polski chciałbym żeby to Polski Koncern Cukrowy
            Exportowa cukier o kategorii 1UE na tereny UE .
            Panowie Posłowie ,Wojciech Mojzesowicz (PiS), który uczestniczył w
            posiedzeniu komisji. - ,Łukasz Zbonikowski (PiS) i Marek Wojtkowski
            (PO) ,dziwie się że ta „święta trójca” decyduje o losach kilku
            tysięcy osób związanych z polskim cukrownictwem . Żywię cichą
            nadzieję że tematem restrukturyzacji polskiego cukrownictwa zajmie
            się NIK i prokurator .

Prawdziwy obraz Cukrowni Lublin

Podaje stronę internetową
            www.cukrownialublin.republika.pl/
            • Gość: aron Re: Toruń cwańszy od Lublina IP: *.lublin.enterpol.pl 17.02.08, 22:09
              Gość portalu: Żelazny napisał(a):

> Panowie Posłowie !!!
              > Dokonaliście rzeź na polskim cukrownictwie

i bardzo dobrze. Cukier szkodzi zdrowiu - ten kto go produkuje jest
              niemoralny

• Gość: Przyjaciel Re: Toruń cwańszy od Lublina IP: 212.106.29.* 17.02.08, 22:23
                Aron lekarz już na oddziale na ciebie czeka .
              • Gość: matka Re: Toruń cwańszy od Lublina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.08, 22:26
                >
                > i bardzo dobrze. Cukier szkodzi zdrowiu - ten kto go produkuje
                jest
                > niemoralny

Chyba ty jesteś nienormalny.Jak zamierzasz wychowywać dzieci bez
                cukru?Taki jesteś mądry ,to trzeba było agitować w Toruniu ,żeby u
                siebie pozamykali i sami poszli na bezrobocie,darmozjady -urzedasy.
                • Gość: aron Re: Toruń cwańszy od Lublina IP: *.lublin.enterpol.pl 18.02.08, 07:48
                  Gość portalu: matka napisał(a):

> Chyba ty jesteś nienormalny.Jak zamierzasz wychowywać dzieci bez
                  > cukru?

A do czego cukier jest potrzebny dzieciom? Przecież można dawać im
                  do jedzenia owoce i warzywa
          • Gość: kosmita Re: Wystrzelić to towarzystwo w kosmos. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.08, 16:29
            Jest znana od 27 lat, od wieków krąży między Marsem a Jowiszem, nie
            można jej jednak zobaczyć gołym okiem - planetoida 12999 będzie się
            nazywać Toruń.
        • Gość: mały_chemik cukry z tłuszczów IP: *.speed-net.pl 19.02.08, 11:33
          "oraz powstały z przerobienia tłuszczu na cukier przez organizm ludzki."

Sugerujesz, że organizm ludzki przetwarza lipidy na węglowodany? Czy to może
          taki 'skrót myślowy'?
          • Gość: aron Re: cukry z tłuszczów IP: *.lublin.enterpol.pl 19.02.08, 11:50
            a ty uważasz, że nie?
            pl.wikipedia.org/wiki/Glikogenoliza
            • Gość: mały_chemik Re: cukry z tłuszczów IP: *.speed-net.pl 19.02.08, 12:10
              Glikogen należy do polisacharydów a nie lipidów, czyli tłuszczów. Na
              dodatek cukier spożywczy to sacharoza, a nie glukoza. Link, który wkleiłeś nie
              jest na temat, bo tam nic nie ma o lipidach.
              • Gość: Cukrownik Re: Myśli cukrownika IP: 212.106.20.* 19.02.08, 16:12
                BEZRADNE PAŃSTWO!!!???

Nie jesteśmy w stanie tego zrozumieć, ani logicznie wytłumaczyć. Jak
                to jest możliwe, że:

przy przeciwnym stanowisku Ministra Skarbu Państwa;
                przy przeciwnym stanowisku Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi;
                przy przeciwnym stanowisku Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi;
                przy wykazaniu przez Komitet Obrony Cukrowni Lublin, bardzo wielu
                istotnych nieprawidłowości w złożonym do ARR wniosku KSC S.A. o
                przyznanie pomocy restrukturyzacyjnej,
                Agencja Rynku Rolnego uznaje, że wniosek kwalifikuje się do
                przyznania pomocy restrukturyzacyjnej i przesyła go do zatwierdzenia
                do Komisji Europejskiej.

Ta sytuacja dowodzi o całkowitej bezradności Państwa i jego struktur
                (Rząd, Sejm).

Nie akceptujemy takiej sytuacji. Jesteśmy przekonani do swoich
                racji. Będziemy odwoływali się do Komisji Europejskiej. Nie
                pozwolimy na demontaż budynków i urządzeń w Cukrowni Lublin.

Proponujemy, żeby obok już istniejącej komisji sejmowej „PRZYJAZNE
                PAŃSTWO” powołać drugą komisję „BEZRADNE PAŃSTWO” i zbadać - jak
                mogło dojść do tak absurdalnej i nie dającej się logicznie
                wytłumaczyć sytuacji? Dlaczego, Cukrownia Lublin jej załoga i
                plantatorzy, mają być ofiarami tej bezradności?

Na stronie internetowej Spółki znalezliśmy ciekawą informację.
                Mianowicie Zarząd Spółki „szczyci się” tym, że w zakończonej
                kampanii cukrowniczej średni przerób dobowy wszystkich
                cukrowni „zbliża się” do 6 000 ton/dobę. Zgodnie ze stanem
                faktycznym średni przerób dobowy poszczególnych cukrowni KSC S.A. w
                zakończonej kampanii wyniósł: Krasnystaw - 7 306
                Lublin - 7 150
                Łapy - 6 879
                Werbkowice - 6 872
                Kruszwica - 5 793
                Kluczewo - 5 624
                Malbork - 5 010
                Brześć Kujawski - 4 221
                Nakło - 4 114
                Dobrzelin - 4 032

Jeśli - co planuje Zarząd KSC S.A. - z produkcji cukru zostałyby
                wyłączone cukrownie Lublin i Łapy, to Spółka nie miałaby już podstaw
                do „szczycenia się” tym parametrem technologicznym, gdyż średni
                przerób dobowy obniżyłby się do poziomu ok. 5 000 - 5 300 t/dobę, a
                więc poniżej założeń do programu restrukturyzacji. Bylibyśmy
                wdzięczni, gdyby Rzecznik Prasowy Spółki poinformował konsumentów
                jakie cukrownie w KSC S.A. wyprodukowały w zakończonej kampanii
                cukier najwyższej jakości.

Krajowa Spółka Cukrowa SA na swojej stronie internetowej w dniu 24
                stycznia 2008 r. zamieściła informację o tym, że w dniu 22 stycznia
                2008 r. złożyła wniosek do Agencji Rynku Rolnego o przyznanie pomocy
                restrukturyzacyjnej.

Wniosek zawierał Program Restrukturyzacji stwierdzający, że na
                terenie Cukrowni „Lublin” pozostać ma Centrum Logistyczne, w skład
                którego wchodzi silos cukru, pakownia cukru, magazyn cukru i
                terminal wysyłkowy. Wniosek w takiej wersji był opiniowany przez
                Radę Nadzorczą i poddany konsultacjom społecznym.

Tymczasem Zarząd Spółki, zgodnie z naszą wiedzą, w ostatnich dniach
                stycznia 2008 r. w sposób bardzo istotny zmienił treść Programu
                Restrukturyzacji. Postanowił, że niezależnie od likwidacji
                Cukrowni „Lublin”, wyburzenia budynków, budowli oraz demontażu
                urządzeń stanowiących linię technologiczną, wyburzy „dodatkowo”
                silos cukru i zlikwiduje pakownię cukru.

Wyburzenie i demontaż silosu oraz likwidacja pakowni spowoduje
                istotne zwiększenie kosztów funkcjonowania Spółki. Spółka bowiem
                posiada niewystarczające powierzchnie magazynowe. Znaczną część
                wyprodukowanego cukru przechowuje w magazynach obcych. Zburzenie i
                demontaż silosu o pojemności 24 000 ton spowoduje konieczność
                wynajmowania magazynów obcych o tej powierzchni. Jest to koszt ponad
                2 mln zł rocznie za samo przechowanie cukru. Całościowe roczne
                koszty uwzględniające załadunek, transport, rozładunek i
                przechowanie cukru podwajają tę kwotę.

Koszt wybudowania takiego silosu wynosi ok. 15-20 mln zł. Likwidacja
                i demontaż pakowni cukru oznacza konieczność zlecania usługi
                pakowania cukru firmom zewnętrznym. Będzie to koszt kolejnych kilku
                milionów złotych rocznie.

Już obecnie Spółka zleca firmom zewnętrznym usługowe pakowanie cukru
                z Cukrowni „Krasnystaw”. W wyniku decyzji o wyburzeniu silosu i
                likwidacji pakowni cukru Spółka poniesie dodatkowe koszty demontażu
                oraz będzie musiała dodatkowo zwolnić kilkudziesięciu pracowników.
                Likwidacja tych obiektów będzie skutkowała również tym, że
                wybudowany w ostatnich latach za kwotę ok. 5 mln zł nowoczesny
                terminal wysyłkowy cukru straci swoje pierwotne przeznaczenie.

Warto dodać, że Spółka prowadzi inwestycję ? budowa silosu w
                Cukrowni „Kruszwica” - za kwotę 32 mln zł, uzasadniając, że potrzeba
                budowy tego silosu wynika m.in. z powodu niewystarczających
                powierzchni magazynowych na składowanie cukru.

Planuje również wielomilionową inwestycję budowy pakowni cukru w tej
                cukrowni.
                W tych okolicznościach decyzji o wyburzeniu silosu cukru i demontażu
                pakowni w Cukrowni „Lublin” nie można nazwać inaczej jak sabotażem
                gospodarczym.

Należy zauważyć, że tak istotna zmiana Planu Restrukturyzacji
                dokonana we wniosku złożonym do ARR w ostatnich dniach stycznia 2008
                r., podjęta przez Zarząd bez wiedzy i akceptacji Rady Nadzorczej,
                Ministerstwa Skarbu Państwa i uczestników konsultacji społecznych,
                narusza wymogi formalne złożonego wniosku o przyznanie pomocy
                restrukturyzacyjnej.

Silos cukru oraz pakownia cukru w Programie Restrukturyzacji
                opiniowanym przez Radę Nadzorczą oraz konsultowanym przez
                organizacje plantatorskie miały bowiem pozostać na terenie
                Cukrowni „Lublin”. W związku z powyższym jest bardzo prawdopodobne,
                że Zarząd Spółki świadomie wprowadził w błąd organy Spółki oraz
                uczestników konsultacji społecznych.

• Gość: Redaktor Re: Strona internetow Komitetu Obrony Cuk Lub IP: 212.106.20.* 19.02.08, 16:16
                  Zapraszamy !!!
                • Gość: Redaktor <a href="http://www.cukrownialublin.republika.pl/" target="_blank" IP: 212.106.20.* 19.02.08, 16:20
                  Link na strone internetowo Cukrowni Lublin
                • Gość: obserw. Re: Spólka w Toruniu zwyczajnie kłamie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.08, 20:38
                  "Na stronie internetowej Spółki znalezliśmy ciekawą informację.
                  Mianowicie Zarząd Spółki „szczyci się” tym, że w zakończonej
                  kampanii cukrowniczej średni przerób dobowy wszystkich
                  cukrowni „zbliża się” do 6 000 ton/dobę. Zgodnie ze stanem
                  faktycznym średni przerób dobowy poszczególnych cukrowni KSC S.A. w
                  zakończonej kampanii wyniósł: Krasnystaw - 7 306
                  Lublin - 7 150
                  Łapy - 6 879
                  Werbkowice - 6 872
                  Kruszwica - 5 793
                  Kluczewo - 5 624
                  Malbork - 5 010
                  Brześć Kujawski - 4 221
                  Nakło - 4 114
                  Dobrzelin - 4 032 "
                  Czyżby to swiadczyło ,że w Toruniu każda instytucja to siedlisko
                  kłamczuchów i hipokrytów ?
                  • Gość: aron Re: Spólka w Toruniu zwyczajnie kłamie IP: *.lublin.enterpol.pl 20.02.08, 06:39
                    tu nie chodzi o to ile cukrownia przerabia, tylko o to że cukrownia
                    w Lublinie stoi na gruntach wartych ogromne pieniądze, a cukrownia w
                    Nakle i Krasnymstawie na gruntach o małej wartości.
                    Jeżeli KSC zlikwiduje cukrownię w Nakle i weźmie jakieś grosze za
                    tereny po cukrowni a nie zlikwiduje cukrowni w Lublinie, gdzie
                    wzięłaby miliony to zarząd zostanie oskarżony o niegospodarność.
                    Proste.
                    • Gość: bosman aaaaaaronku partaczewiaku IP: *.lublin.mm.pl 20.02.08, 22:30
                      pisałeś że spekulujesz gruntami. Masz ochotę na teren po cukrowni?
                      Wszystko jasne - masz w doopie interes społeczny. Ważny jest dla
                      ciebie tylko twój. I tylko tego właśnie po tobie bukiecie z
                      partaczewa można sie spodziewać.
                      • Gość: aron Re: aaaaaaronku partaczewiaku IP: *.lublin.enterpol.pl 21.02.08, 09:06
                        bosmanku ja mam doopie interes społeczny?

A gdzie ma interes społeczny twoja idolka Izabella która ma dom
                        kilkakrotnie więcej wart niż mój? Ona to się naspekulowała

Bosmankowi marzy się znów walka ze spekulantami :-)
                        • Gość: matka Re: a to aronek dlatego nie lubi cukru? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 10:53
                          I wszystkim wmawia,że cukier szkodzi?
                          Przekrętów się zachciało ?
                          • Gość: Reporter Re: Nowości na stronie cukrowni? IP: 212.106.27.* 01.03.08, 08:53
                            Obejrzyjcie film o cukrowni lublin jest na stronie
                            W dziale „O cukrowni lublin”
                            Tytuł „Z kamerą po cukrowni”.
                            Film jest z rozszerzeniem flv
                            Link do playera
                            www.idg.pl/ftp/pc_11975/FLV.Player.1.3.3.html
                            W dziale Informacje Bieżące są ciekawe artykuły
                          • aron2004 Re: a to aronek dlatego nie lubi cukru? 01.03.08, 09:10
                            jakich znowu przekrętów?

od kiedy kupowanie mieszkań w celu wynajmu i spekulacji jest
                            przekrętem???
    • Gość: widz Re: Agencja za zamknięciem cukrowni IP: *.chello.pl 13.03.08, 20:12
      A co zostanie w Lublinie ?
      • zdechlak1979 Re: Agencja za zamknięciem cukrowni 13.03.08, 20:24
        Biedronka.

A propo: słyszałem, że są plany wchłonięcia Lubzelu przez PGE (albo
        już to ma miejsce).
        A jak wiadomo, spółka ta ma siedzibę w Warszawie i jak na razie nie
        kwapi się z przeprowadzką do Lublina.
        Tu co prawda nie będzie likwidacji miejsc pracy, ale niepostrzeżenie
        zniknie kolejna lubelska firma płacąca tutaj podatki
        Ale to już standard. Zaczynam się przyzwyczajać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka