Forum   chilli

chilli

(46 wyników)
  • Jaki będzie efekt, jeśli do zwykłego ciasta czekoladowego dodam odrobinę chilli? Warto ryzykować? Szukam czegoś słodkiego na wieczór meksykański.
  • Moze ktos "kto cos moze" czytuje forum. A moze komus jeszcze tego brakuje. Piszcie, moze jak zobacza, że chemy kupic to zaczną sprowadzać? (marzenia.....) Dlaczego do jasnej cholery ne moge jak normalny czlowiek kupic u Was na wage świeżych papryczek chilli (male, czerwone [i inne], nie zajma duze mejsca) lub jalapeno. A najlepiej i jednych i drugich bo to nie to samo. To zdechle pepperoni, ktore sie czasem pojawia na Waszych polkach sie do niczego nie nadaje!!!! Jest malo ostre (bardzi...
  • witam serdecznie!! Jestem w trakcie robienia ogórków w zalewie chilli, ale nie mam pojęcia czy dobrze robie! wszystkie przepisy jakie znalazłam, brzmia wniej wiecej tak: [i]2,5 kg ogórków. 4 łyżki soli. 1 łyżka chili. 1,5 szkl octu. 8 łyżek oleju. 2 główki czosnku. 1/2 kg cukru[/i] [i]Ogórki pokroić w ćwiartki lub słupki, posypać solą i odstawić na 6 godz. Duże ogórki proponuję wcześniej obrać. Następnie odlać sok, posypać przyprawą chili i dodać pokrojony na małe kawałe...
  • dojrzewają mi na krzaku. zalać zalewą octową czy lepiej oliwą? oliwa w razie co, jeszcze da się wykorzystać. jednak doświadczenia z lat ubiegłych mówią mi, że papryczka lubi w oliwie spleśnieć. macie jakieś pomysły?
  • Robilam ogorki po meksykansku do sloikow, dzisiaj jeden otworzylam i niestety - za duzo chilli mi sie sypnelo i ledwo mozna je jesc. Poradzcie co moge zrobic zeby nie byly takie ostre. Myslalam zeby je przeplukac, nalac nowej wody (chyba przegotowanej) i jeszcze raz zagotowac. Tylko nie wiem czy to cos da. Prosze o pomoc bardziej doswiadczone kucharki.
  • wiem wiem, watek doniczkowy jest kilka postów niżej ;) ale do rzeczy. Czy jest szansa na zakup małej doniczkowej papryczki chilli ale jadalnej, a nie ozdobnej no chyba ze ozdobna nadaje się do jedzenia, no i jakie są szanse że będzie rosła w mieszkaniu na parapecie ??
  • zadałem na gp ale chyba nikt sie nie dokopał do wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=36104099&a=36186740 może ktoś wie z góry dzieki
  • właśnie jem sobie i sama nie wiem... mam ochotę zapytać się jak w dzieicństwie "mamo czy ja to lubię?". Więc pytam: co o tym sądzą "smakosze"? ;)
  • moczylam przez noc fasole z nadzieja, ze spadnie na mnie jakies natchnienie - niestety tak sie nie stalo. Co mam zrobic z tego na obiad? Dodam, ze nie jem miesa. Myslalam o dodaniu gotowanej soi pokrojonej w paseczki (jak w gulaszu), kukurydzy...? ale co jeszcze do tego? albo macie zupelnie inne pomysly?
  • co to jest ? (wlasnie doswiadszylam na wlasnej skorze- malzonkowi srednio wierzylam do tej pory;)))
  • zielona pasta curry jest bardzo ostra, danie wyszło niejadalne, pomimo że nie dodałam papryczek chilli
  • Jeśli znowu ktoś się będzie czepiał mojej ignorancji to z góry tłumaczę że robiłam przetwory pierwszy raz w życiu:) Niepokoi mnie że w przepisie jest napisane że nie trzeba pasteryzowac. Niepokoi mnie to trochę czy nic im się nie stanie (lub nam po zjedzenu:)? Co sądzicie o tym przepisie? Ogórki ze skórką pokroić i zasypać solą na 6godz, wymieszać. Po 6godz.odlać wodę i zasypać chilli-wymieszać. Olej podgrzać do wrzątku i zalać ogórki. Cukier z octem zagotować i zalać ogórki. Do...
  • jadłam kiedyś takie pyszności, nie wiem niestety jak sobie to zrobiś, a sezon trwa, więc warto byłoby poczynić zapasy na zimę. Chodzi mi o takie przetwory z ogórka zielonego, obranego ze skórki, pokrojonego w kawałki i właśnie w takich pysznych smakowych zalewach. Ktoś wie coś na ten tetet? byłabym wdzięczna niezmiernie.
  • Przepis z tego forum.Robię od 3 lat. Są pyszne 2,5 kg ogórków 4 łyżki soli 2 łyżeczki chilli 1/2 kg cukru 1 i 1/2 główki czosnku 8 łyżek oliwy 1 i 1/2 szklanki octu Ogórki pociąć wzdłuż na ósemki.Posolić i odstawić na 6 godzin. Odlać powstały sok, odcedzone ogórki posypać chilli, zmiażdżonym czosnkiem, polać oliwą. Zagotować ocet z cukrem i ostudzoną zalewę dodać do ogórków, wymieszać. Tak pzrygotowane ogórki odstawić na 12 godzin. Nakładać do słoików, zakręcić i gotowe. Nie go...
  • znalazlam bardzo fajny przepis na wieprzowe pulpeciki z kolendra i slodkim sosem chilli: www.taste.com.au/recipes/17699/rice+noodles+with+sweet+chilli+meatballs wieprzowina +kolendra+ sos chilli= kulki do pieca na 20 minut. Potem umoczyc je w sosie chilli i znowu do pieca na 5 min. Pisza zeby podawac z makaronem ryzowym+ogorek i mieta. Jakos mi te kluski sucho wygladaja :/ Jaki podac do nich sos?
  • jw. trzeba je jakoś specjalnie szorować czy jak?
  • Macie może jakieś pomysły na przetworzenie takiej papryki? Mam jej dużo przez przypadek (posadziłam na próbę i straszliwie obrodziła :) ) i nie bardzo wiem co z nią zrobić. Na pewno można zamrozić (robię tak ze zwykłą papryką to z chilli nie widzę przeszkód), ale co poza tym? Na marynatę to za ostre, może można jakoś wysuszyć? Póki na krzakach to dodaję do różnycb potraw, ale reszta zapewne się zmarnuje...
  • widzialam kiedys w sprzedazy papryczki chili nadziewane feta w oleju. jak je zrobic? wystarczy papryke nafaszerowac feta i zalac oliwa i moga postac dluzej w lodowce? czy cos jeszcze sie dodaje?
  • witajcie :) szukam dobrej czekolady z chili-spróbowałam lindt ale wolałabym coś jeszcze ostrzejszego.co polecacie,jakie marki? i próbował ktoś może ciemnej z chili i wiśniami? pytam po prostu z ciekawości,wiadomo że każdy ma inny gust :) pozdrawiam
  • Kiedyś jadłam ser pleśniowy zapiekany w słodkim sosie chilli z pomarańczą. Pychota. Ma ktoś może przepis na coś takiego? W domu próbowałam z żurawinami i gruszkami - też dobre, ale chciałabym jednak ten sos...
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się