-
Jaki będzie efekt, jeśli do zwykłego ciasta czekoladowego dodam odrobinę chilli? Warto ryzykować? Szukam czegoś słodkiego na wieczór meksykański.
-
Moze ktos "kto cos moze" czytuje forum. A moze komus jeszcze tego brakuje. Piszcie, moze jak zobacza, że chemy kupic to zaczną sprowadzać? (marzenia.....)
Dlaczego do jasnej cholery ne moge jak normalny czlowiek kupic u Was na wage świeżych papryczek chilli (male, czerwone [i inne], nie zajma duze mejsca) lub jalapeno. A najlepiej i jednych i drugich bo to nie to samo.
To zdechle pepperoni, ktore sie czasem pojawia na Waszych polkach sie do niczego nie nadaje!!!! Jest malo ostre (bardzi...
-
witam serdecznie!!
Jestem w trakcie robienia ogórków w zalewie chilli, ale nie mam
pojęcia czy dobrze robie!
wszystkie przepisy jakie znalazłam, brzmia wniej wiecej tak:
[i]2,5 kg ogórków.
4 łyżki soli.
1 łyżka chili.
1,5 szkl octu.
8 łyżek oleju.
2 główki czosnku.
1/2 kg cukru[/i]
[i]Ogórki pokroić w ćwiartki lub słupki, posypać solą i odstawić na
6 godz. Duże ogórki proponuję wcześniej obrać. Następnie odlać sok,
posypać przyprawą chili i dodać pokrojony na małe kawałe...
-
zadałem na gp ale chyba nikt sie nie dokopał do wątku:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=36104099&a=36186740
może ktoś wie
z góry dzieki
-
wiem wiem, watek doniczkowy jest kilka postów niżej ;)
ale do rzeczy.
Czy jest szansa na zakup małej doniczkowej papryczki chilli ale jadalnej, a
nie ozdobnej no chyba ze ozdobna nadaje się do jedzenia, no i jakie są szanse
że będzie rosła w mieszkaniu na parapecie ??
-
Robilam ogorki po meksykansku do sloikow, dzisiaj jeden otworzylam i
niestety - za duzo chilli mi sie sypnelo i ledwo mozna je jesc.
Poradzcie co moge zrobic zeby nie byly takie ostre. Myslalam zeby je
przeplukac, nalac nowej wody (chyba przegotowanej) i jeszcze raz
zagotowac. Tylko nie wiem czy to cos da. Prosze o pomoc bardziej
doswiadczone kucharki.
-
właśnie jem sobie i sama nie wiem...
mam ochotę zapytać się jak w dzieicństwie "mamo czy ja to lubię?".
Więc pytam: co o tym sądzą "smakosze"?
;)
-
dojrzewają mi na krzaku.
zalać zalewą octową czy lepiej oliwą?
oliwa w razie co, jeszcze da się wykorzystać.
jednak doświadczenia z lat ubiegłych mówią mi, że papryczka lubi w oliwie spleśnieć.
macie jakieś pomysły?
-
co to jest ?
(wlasnie doswiadszylam na wlasnej skorze- malzonkowi srednio wierzylam do tej
pory;)))
-
moczylam przez noc fasole z nadzieja, ze spadnie na mnie jakies
natchnienie - niestety tak sie nie stalo.
Co mam zrobic z tego na obiad? Dodam, ze nie jem miesa.
Myslalam o dodaniu gotowanej soi pokrojonej w paseczki (jak w
gulaszu), kukurydzy...? ale co jeszcze do tego?
albo macie zupelnie inne pomysly?
-
Jeśli znowu ktoś się będzie czepiał mojej ignorancji to z góry tłumaczę że
robiłam przetwory pierwszy raz w życiu:)
Niepokoi mnie że w przepisie jest napisane że nie trzeba pasteryzowac.
Niepokoi mnie to trochę czy nic im się nie stanie (lub nam po zjedzenu:)?
Co sądzicie o tym przepisie?
Ogórki ze skórką pokroić i zasypać solą na 6godz, wymieszać.
Po 6godz.odlać wodę i zasypać chilli-wymieszać.
Olej podgrzać do wrzątku i zalać ogórki. Cukier z octem zagotować i zalać
ogórki.
Do...
-
jadłam kiedyś takie pyszności, nie wiem niestety jak sobie to zrobiś, a sezon
trwa, więc warto byłoby poczynić zapasy na zimę.
Chodzi mi o takie przetwory z ogórka zielonego, obranego ze skórki,
pokrojonego w kawałki i właśnie w takich pysznych smakowych zalewach.
Ktoś wie coś na ten tetet?
byłabym wdzięczna niezmiernie.
-
Przepis z tego forum.Robię od 3 lat.
Są pyszne
2,5 kg ogórków
4 łyżki soli
2 łyżeczki chilli
1/2 kg cukru
1 i 1/2 główki czosnku
8 łyżek oliwy
1 i 1/2 szklanki octu
Ogórki pociąć wzdłuż na ósemki.Posolić i odstawić na 6 godzin. Odlać powstały
sok, odcedzone ogórki posypać chilli, zmiażdżonym czosnkiem, polać oliwą.
Zagotować ocet z cukrem i ostudzoną zalewę dodać do ogórków, wymieszać.
Tak pzrygotowane ogórki odstawić na 12 godzin. Nakładać do słoików, zakręcić i
gotowe. Nie go...
-
zielona pasta curry jest bardzo ostra, danie wyszło niejadalne, pomimo że nie
dodałam papryczek chilli
-
jw. trzeba je jakoś specjalnie szorować czy jak?
-
znalazlam bardzo fajny przepis na wieprzowe pulpeciki z kolendra i slodkim sosem chilli:
www.taste.com.au/recipes/17699/rice+noodles+with+sweet+chilli+meatballs
wieprzowina +kolendra+ sos chilli= kulki do pieca na 20 minut. Potem umoczyc je w sosie chilli i znowu do pieca na 5 min.
Pisza zeby podawac z makaronem ryzowym+ogorek i mieta. Jakos mi te kluski sucho wygladaja :/
Jaki podac do nich sos?
-
Macie może jakieś pomysły na przetworzenie takiej papryki? Mam jej dużo przez
przypadek (posadziłam na próbę i straszliwie obrodziła :) ) i nie bardzo wiem
co z nią zrobić. Na pewno można zamrozić (robię tak ze zwykłą papryką to z
chilli nie widzę przeszkód), ale co poza tym? Na marynatę to za ostre, może
można jakoś wysuszyć? Póki na krzakach to dodaję do różnycb potraw, ale
reszta zapewne się zmarnuje...
-
widzialam kiedys w sprzedazy papryczki chili nadziewane feta w oleju. jak je
zrobic? wystarczy papryke nafaszerowac feta i zalac oliwa i moga postac
dluzej w lodowce? czy cos jeszcze sie dodaje?
-
witajcie :)
szukam dobrej czekolady z chili-spróbowałam lindt ale wolałabym coś jeszcze
ostrzejszego.co polecacie,jakie marki?
i próbował ktoś może ciemnej z chili i wiśniami?
pytam po prostu z ciekawości,wiadomo że każdy ma inny gust :)
pozdrawiam
-
Kiedyś jadłam ser pleśniowy zapiekany w słodkim sosie chilli z pomarańczą.
Pychota. Ma ktoś może przepis na coś takiego?
W domu próbowałam z żurawinami i gruszkami - też dobre, ale chciałabym jednak
ten sos...