Dodaj do ulubionych

papierowe torby na pieczywo

08.05.08, 14:31
ostatnio u mnie w sklepie pojawily sie papierowe torby na pieczywo. Teraz pani
zanim policzy ile bułek sie kupuje to nasapie sie ,nazaglada nawyobraca torba
, z chlebkiem jest jeszcze fajniej bo sie do takiej torby po prostu nie miesci
, a jak to pieczywko czerstwieje szybciutko :P

na szczescie kupilem tez i inne rzeczy i do tego dostałem stara ,dobra
foliowa reklamowe w ktora skwapliwie zapakowalem chleb co pani sklepowa
switowala usmiechem aprobaty

ekologia- tak. logika przede wszystkim
Obserwuj wątek
    • Gość: sasza Re: papierowe torby na pieczywo IP: *.chello.pl 09.05.08, 02:27
      Oj ty biedaku! Widocznie źle ci z oczu patrzy. Ja gdy kupuje bułki- w różnych
      sklepach- to pani kasjerka zawsze mnie pyta ile jest i nigdy sama nie liczy.
      Straszne jest to, że ci tak szybciutko chlebek czerstwieje a może by tak
      zakupić na chlebek porządny chlebaczek...móżdżek też chyba lekko zczerstwiały bo
      inaczej pomyślał byś w ten sposób "stare, dobre środowisko, szkoda, że tak
      zanieczyszczone (okolice Dąbrowy, lasów, parków i wszechobecne ozdobniki w
      postaci plastikowych toreb i nie tylko). Dla twojej wiadomości pogrążony w żalu
      biedaczyno od 1-go czerwca 2008 zacznie obowiązywać ustawa o zakazie stosowania
      np. w handlu plastikowych opakowań jednorazowego użytku. I coż ty ze sobą
      poczniesz, tylko nie zrób sobie krzywdy w akcie protestu!
      • Gość: ef Re: papierowe torby na pieczywo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.08, 10:24

> Oj ty biedaku! Widocznie źle ci z oczu patrzy. Ja gdy kupuje bułki- w różnych
        > sklepach- to pani kasjerka zawsze mnie pyta ile jest i nigdy sama nie liczy.

no widzisz jaki jestes fajny , ze cie tak wszyscy lubia szanuja i wierza ci nie
        to co mi :)

> Straszne jest to, że ci tak szybciutko chlebek czerstwieje a może by tak
        > zakupić na chlebek porządny chlebaczek...móżdżek też chyba lekko zczerstwiały b
        > o

nie dojsc ,ze fajny to jeszcze bardzo madry i inteligenty ,tak ze swietnie
        radzisz sobie w zyciu nie muszac spozywac, taniego pieczywa dla plebsu za jedyne
        2, 20 za bochenek
        (no i mozg ci od niego nie czerstwieje)

> inaczej pomyślał byś w ten sposób "stare, dobre środowisko, szkoda, że tak
        > zanieczyszczone (okolice Dąbrowy, lasów, parków i wszechobecne ozdobniki w
        > postaci plastikowych toreb i nie tylko).

nie dojsc, ze taki porzadny i proekologiczny to jeszcze odzanaczajacy se
        wyjatkowa logika wypowiedzi i umiejtnoscia budowania zdan w jezyku ukochanej
        ziemi ojczystej

> biedaczyno od 1-go czerwca 2008 zacznie obowiązywać ustawa o zakazie stosowania
        > np. w handlu plastikowych opakowań jednorazowego użytku. I coż ty ze sobą
        > poczniesz, tylko nie zrób sobie krzywdy w akcie protestu!

jakos to bedzie, na glupote ludzka nie ma rady takze ta "proekologiczna"
        fajnie bedzie cie zobaczyc na targu jak ganiasz ze słoikiem po kiszonego ogóra z
        beczki,
        ups zapomnialem
        arystokracja intelektualna na targu nie bywa
        • Gość: Sasza Re: papierowe torby na pieczywo IP: *.chello.pl 09.05.08, 11:55
          widocznie taki twój sobaczy los, na który, sam sobie pewnie zasłużyłeś, więc nie
          dziw się, że inni żyją normalnie i nie mają takich mega "strasznych" problemów
          jak ty. A o mnie się nie martw, zakupy na targu robi dla mnie mój lokaj. Ty
          rzeczywiście jesteś przedstawicielem intelektualno-społecznego plepsu. Na twoje
          kołtuństwo niestety jeszcze nie wynaleziono lekarstwa. A tobie emocjonalny
          flustracie życzę udanego pławienia się w chemicznych rzygach cywilizacji.
          • Gość: jagoda Re: papierowe torby na pieczywo IP: *.chello.pl 09.05.08, 12:06
            pewnie nie wiesz antyekologiczna niemoto co to są skróty myślowe; prędzej mi
            katus na dłoni wyrośnie niż znajdzie się ktoś, kto dołaczy się do "gorzkich
            żali" zakompleksionego ef-a.
            • robertw18 Nie wszystko, co pisze, jest głupie... 09.05.08, 21:58
              1) Istotnie, przez niektóre torby źle widać, co jest w środku, ale daje się w nich pasek przezroczysty i te parę chwil, potrzebnych na przegląd zawartości, można poczekać;
              2) może też pieczywo ławiej czerstwieje, ale można przecież mieć parę trwałych torebek z tworzywa i ich używać (a te tworzywne i drące się odstawić w ogóle i nie brać ich).
              Więc - zgoda, że są pewne niedogodności, ale na ogół drobne, zaś nieco większym można zaradzić.

Pozdr.
              • Gość: bosman tak jak w Lidlu n/t IP: *.dynamic.lte.plus.pl 08.05.13, 21:18
        • Gość: Sasza Re: papierowe torby na pieczywo IP: *.chello.pl 09.05.08, 12:57
          zamieszkaj "człowieczku" na lub przy wysypisku śmieci, wtedy będziesz miał
          uroczy widok za oknem i pod dostatkiem swoich nieodżałowanych, plastikowych śmieci!
          • joannabarska Niezły pomysł 09.05.08, 13:14
            Wczoraj za 1,5 zł kupiłam dwie papierowe torby Lidla (blisko
            Majdanka). Dzwiga sie jak tamte. Nie był to zły pomysł.
            • Gość: lolek Re: Niezły pomysł IP: *.resetnet.pl 09.05.08, 14:08
              ... ekologia ? Jaka to ekologia, że będę kupował:
              1. papierowe torby
              2. plastikowe worki na śmieci.
              Do tej pory wykorzystywałem tylko:
              1. plastikowe worki które pozostawały po zakupach.
          • Gość: ef Re: papierowe torby na pieczywo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.08, 13:57
            jezu ale mi dosraliscie , moje megakompleksy powiekszyły sie do wysokosci
            himalajów, chyba nałoze na głowe foliowa torebke i popełnie samouduszenie ale
            wczesniej zakupie działke na wyspisku smieci w ramach pokuty za ma głupote,
            małość i antypostepowosc , intelektualna awangardo
            a teraz umyjcie raczki i do lekcji dzieciaki :)
            • Gość: ef Re: papierowe torby na pieczywo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.08, 13:58
              acha saszo słowo PLEBS piszemy przez "B" :)
              • tajnos.agentos Re: papierowe torby na pieczywo 09.05.08, 14:06
                W temacie plajzdyczanych torebek do przechowywania pieczywa coś
                jest. Od kiedy przestało się opłacać robić pieczywo metodami
                tradycyjnymi: na zakwasie, chrzanowych liściach i w tradycyjnych
                piecach, pieczywopodobne wyroby, zamrażane i dopiekane, dmuchane
                różnymi enzymami, polepszaczami oraz innymi wynalazkami wysokiej
                technologii przechowują się źle. Są puszyste, chrupiące i pachnące
                przez najwyżej kilkanaście godzin a potem wysychają. Plajzdyczane
                torebki ten proces nieco spowalniają.
                • Gość: bosman kupuj dobry chleb... IP: *.dynamic.lte.plus.pl 08.05.13, 21:21
                  np. na Furmańskiej u Kuźmiuka. Trzymam pieczywo w papierowych torbach i 3-4 dni jest czacza. Lekko czerstwieje ale nie kruszy się, nie pleśnieje.
                  • tajnos.agentos Re: kupuj dobry chleb... 08.05.13, 21:27
                    Trochę za daleko mam, nie opłaca się jeździć chyba że trafi się po drodze...;) Poza tym, ten wątek ma 5 lat, ciekawe po co ktoś go odkopał? :)))
                    • Gość: bosman he he he - faktycznie 5 lat... IP: *.dynamic.lte.plus.pl 08.05.13, 21:31
                      nie zwróciłem uwagi.
                      Są inne piekarnie sprzedające dobre pieczywo np. w okolicy Ruskiej.
    • Gość: bosman jestem gorącym zwolennikiem... IP: *.dynamic.lte.plus.pl 08.05.13, 21:29
      pakowania świeżego żarcia: pieczywo, wędlina, ser itp, nawet mięso w papier. Jak za komuny. W domu w lodówce przechowuję mięsne zakąski tez w papierze. W "plastyku" jeden dzień i są śliskie i takie same plastikowe jak folie w które pakują je w sklepach. Jestem zdania, ze pakowanie w papier żywności jak wyżej powinno być obowiązkowe lub przynajmniej klient powinien mieć prawo do wyboru - folia czy papier. Śmieszy mnie gdy w np. ALMIE na stoisku mięsnym i wędliniarskim, nazywanym ekologicznym wszystko pakują w folię.
      • psotnik.kolatek Re: jestem gorącym zwolennikiem... 08.05.13, 21:50
        Nienawidzę toreb plastikowych! A zwłaszcza takich, na których znać "ząb czasu" - pomiętych, często brudnych, bo używanych wielokrotnie (w końcu mamy kryzys, trzeba oszczędzać, a taka torba to 50 groszy przy każdym zakupie). Trochę to trwało, ale nauczyłam panie z mojego sklepu osiedlowego, ze jeżeli tylko mogę nie korzystam z toreb foliowych. Ale i tak nie da się ich uniknąć, bo mięso, sery, sałatki itp. pakowane są przez ekspedientki w folię. Przynoszę zakupy do domu i muszę je skrzętnie przepakowywać i w rezultacie kosz na śmieci robi się błyskawicznie pełny!

A co się będzie działo przy obowiązku segregowania śmieci? Brudne worki plastikowe np. po mięsie nie będą podlegały segregacji. I wtedy co? Wyższa opłata za śmieci z powodu braku segregacji odpadów?
        • Gość: bosman a dlaczego... IP: *.dynamic.lte.plus.pl 08.05.13, 22:01
          nie będą podlegały segregacji?
          • psotnik.kolatek Re: a dlaczego... 08.05.13, 22:10
            Bo będą brudne (pozostałości krwi z mięsa). Była onegdaj taka infografika na portalu gazety.pl informująca o zasadach segregacji odpadów, w której ze zdumieniem przeczytałam, że odpady zanieczyszczone organicznie ( np. chusteczki smarkatki, brudne gazety itp.) nie będą podlegały segregacji. Krotko mówiąc - szczęka mi opadła!
            • Gość: bosman psotniku.kolatku... IP: *.dynamic.lte.plus.pl 08.05.13, 22:16
              i Ty wierzysz, że ktoś będzie się w tym grzebał? Folia to folia i tyle. Zasmarkana chusteczka higieniczna to papier - i tyle. Ręcznik papierowy którym wytarłaś resztki rozlanej zupy ze stołu - też papier. Z kolei gdy wrzucisz trochę folii jw. czy peta po soku pomarańczowym - też zabrudzonego "organicznie", czy nie daj boże chusteczkę czy ręcznik to Ci przywalą, że nie segregujesz. I o to chodzi - kasa kołatku, kasa!
              • psotnik.kolatek Re: psotniku.kolatku... 08.05.13, 22:24
                Ależ ja o tym doskonale wiem, że chodzi tylko i wyłącznie o kasę! Bo jeżeli mam oddzielać papier od folii (np. karton po mleku z folia w środku), albo myć butelki po oleju (spozywczym, bo po technicznym nie wolno mi ich wrzucać do pojemnika na odpady plastikowe) to ja z góry wybiorę opcję: nie segreguję! W sumie taniej mnie to wyniesie, a konsekwencje nie będą moje. Przykro mi, ale warunki segregacji są po prostu nie do przyjęcia!
                • Gość: bosman bo jest to tzw. ........ IP: *.dynamic.lte.plus.pl 08.05.13, 22:29
                  skur.......stwo z wdu....ęjeb.......stwem. Sorki, że tak przemawiam wobec damy :-)
                • Gość: bosman PS: w czasach "wybuchu"... IP: *.dynamic.lte.plus.pl 08.05.13, 22:31
                  pierwszej solidarności. Pietrzak "Pod Egidą" mawiał:
                  "...nie dość,że dajemy dupy to jeszcze musimy za to płacić".
                  Nowe idzie, stare jedzie.
                  • psotnik.kolatek Re: PS: w czasach "wybuchu"... 08.05.13, 22:36
                    Acha... Staliśmy nad przepaścią i zrobiliśmy krok do przodu ;-).

A swoja drogą - trochę przykro słuchać dzisiejszego Pietrzaka...
                    • Gość: bosman po prostu... IP: *.dynamic.lte.plus.pl 08.05.13, 22:41
                      nie słucham. Wywaliłem tę postać - w obecnej formie, z HD. Delete.
                • wampir-wampir Re: psotniku.kolatku... 08.05.13, 23:14
                  psotnik.kolatek napisał:

> Przykro mi, ale warunki se
                  > gregacji są po prostu nie do przyjęcia!

Dokładnie. Ja też zdecydowałem się na pozornie droższą opcje. Zabawne, bo dotąd starałem się segregować. Wywoziłem plastik, szkło i papier do specjalnych pojemników. Teraz pewnie znikną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka