Dodaj do ulubionych

Baobab na pl. Litewskim

24.09.03, 14:10
Wielka topola na Placu Litewskim zwana potocznie baobabem rośnie w
powszechnym mniemaniu "od zawsze". Ale czy ktoś wie ile tak naprawdę ma lat i
kiedy została posadzona? Może jej "etapy wzrostu" są uwidocznione gdzieś na
starych pocztówkach? Zadaję to pytanie forumowiczom z czystej ciekawości bo
sam nie znam odpowiedzi na to pytanie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Topol Re: Baobab na pl. Litewskim IP: *.umcs.lublin.pl 24.09.03, 16:18
      To topola?
      • jego.laskawosc Jest na to sposób 24.09.03, 17:08
        Ściąć i policzyć słoje. To co - robimy?
    • mwt Re: Baobab na pl. Litewskim 24.09.03, 18:00
      Wielkie zadrzewianie Lublina odbywalo sie w latach '50, chyba w ich pierwszej
      polowie. Przynajmniej wtedy sadzono drzewa wsrod domow ZOR Zachod i ZOR
      Bronowice. Preferowanym drzewem byla wtedy topola (topole posadzono tez wsrod
      al. Raclawickich). Wszystkie one porosly pieknie, jak to topole - drzewo
      niewiele wymagajace i szybko rosnace, ot, taki 'chwast' wsrod drzew... Z
      tamtych lat pewnie pochodzi baobab, a posluzyla mu pewnie otwarta przestrzen
      dookola...

wisia
      • Gość: pijusXII Re: Baobab na pl. Litewskim IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 24.09.03, 19:45
        na LSM os.mickiewicza całe stado topól było, ale rok czy 2 lata temu ścieli
        • lodbrok Re: Baobab na pl. Litewskim 25.09.03, 10:46
          Myślałem, że ze wględu na swoją wielkość jest to drzewo przedwojenne, ale
          faktycznie topola to drzewo szybko roznące więc może i posadzono ja w latach
          50 - tych
          • Gość: niestudent Re: Baobab na pl. Litewskim IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 27.09.03, 13:47
            Z tego co mi wiadomo, drzewo pochodzi z czasów sporo przedwojennych i ma coś
            trochę ponad 110 lat.
            • Gość: magda Re: Baobab na pl. Litewskim IP: *.szel-sat.com.pl 27.09.03, 14:17
              Hmm...ale przeciez przed wojną na placu stała cerkiew (lub kosciół rz.-kat., nie pamietam), to chyba raczej tego drzewa tak nie było ???
              • Gość: wisia Re: Baobab na pl. Litewskim IP: 217.97.175.* 27.09.03, 14:35
                Cerkiew to byla, ale stala bardziej w glebi placu i byla otoczona licznymi
                drzewami, ale zadne z nich nie przypominaja pokrojem topol. Natomiast ze zdjec
                rodzinnych i przedwojennych pocztowek wiem, ze wzdluz chodnika przy Krakowskim -
                poczynajac od pomnika Unii Lubelskiej - ciagnal sie szpaler drzew, ktore swoim
                pokrojem bardziej przypominaja klony lub jesiony, ale napewno nie topole. Poza
                tym - jezeli byl to szpaler drzew jednorodnych (a taki byl) - nikt nie
                zasadzilby tuz za nim topoli. Tpole sa drzewami bardzo 'kruchymi' - wiec gdyby
                faktycznie miala tam rosnac 110 lat - nie przezylaby bombardowan Lublina w 1939
                r., tak jak nie przezyly ich inne drzewa. Tpopole posadzone w latach '50 w
                Lublinie wlasnie dlatego zostaly wyciete, ze lamaly sie ich konary i stanowily
                zagrozenie dla ludzi... A one mialy tylko po 50 lat...
                • Gość: niestudent Re: Baobab na pl. Litewskim IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 27.09.03, 14:46
                  ... to zależy jakie się ma wyobrażenie o pokroju topoli.
                  Najczęściej słysząc "topola" mamy na mysli długachne i kruche wyższe od
                  niejednego budynku drzewo. Właśnie takie topole sadzili socjalistyczni twórcy
                  zieleni miejskiej. Ale jest to inny gatunek topoli, niż ta, która rośnie na
                  placu Litewskim. Baobab w czasach przedwojennych, a więc lat temu kilkadziesiąt
                  był znacznie mniejszy niż teraz, a biorąc pod uwagę to, że teraz nie przypomina
                  pokrojem tej stereotypowej topoli z lat 50-tych, jest niemal pewne, że wtedy
                  też nie był smukłą wysoką "zapałką"

Oczywiście się nie upieram. Tylko tak slyszałem. Ale słyszałem to od dendrologa.
                  • Gość: wisia Re: Baobab na pl. Litewskim IP: 217.97.175.* 27.09.03, 15:05
                    Dendrologiem nie jestem, ale sadzac po pokroju lisci jest to topola czarna.
                    Ponoc nie lubia one szczegolnie spalin, jako ze ich naturalnym siedliskiem od
                    lat (jak wiekszosci topol - szarych, bialych, osik, kanadyjskich, wloskich -
                    ponad 40 odmian) sa legi nadrzeczne. Kiedys w parku w Choszcznie widzialam
                    topole czarne chyba 300. letnie, ale ich pien mial obwod najwyzej okolo 3
                    metrow. Wiec sprobuj wypytac owego dendrologa, jak naprawde z ta topola jest...
                    • Gość: pijusXII Re: Baobab na pl. Litewskim IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 27.09.03, 15:13
                      może dermatologa?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka