Dodaj do ulubionych

haniebne pomówienia w The Times

30.07.08, 08:51
Kolejny gudłaj harcownik, tym razem na łamach The Times oskarża
Polaków o współudział w holokauście. Trudno nie oprzeć się
wrażeniu, że parszywe środowiska dbają o to, żeby w prasie
światowej pojawiały się systematycznie artykuły szkalujące Polskę i
Polaków.

A Gazeta Wyborcza - polskojęzyczny organ środowisk semickich i
filosemickich jak dotąd milczy.

Obserwuj wątek
    • Gość: :) Re: haniebne pomówienia w The Times IP: *.chello.pl 30.07.08, 09:21
      a po co ma się odzywać skoro elan to robi?
      w końcu jesteś etatową tubą narodową, nes pas?:)
      • blood_free Re: haniebne pomówienia w The Times 30.07.08, 11:09
        Jezeli oskarzasz, poslugujac sie antysemickimi epitetami, to wklej chociaz linka
        do przedmiotowego artykulu w Timesie i pozwol innym odniesc sie do zawartych tam
        tresci. Chyba, ze bazujesz na tym co w Naszym Dzienniku wyczytales. A to akurat
        jest najmniej wiarygodne zrodlo informacji.
        • qqbek Re: haniebne pomówienia w The Times 30.07.08, 11:35
          blood_free napisał:

> Jezeli oskarzasz, poslugujac sie antysemickimi epitetami, to wklej chociaz link
          > a
          > do przedmiotowego artykulu w Timesie i pozwol innym odniesc sie do zawartych ta
          > m
          > tresci. Chyba, ze bazujesz na tym co w Naszym Dzienniku wyczytales. A to akura
          > t
          > jest najmniej wiarygodne zrodlo informacji.

Może i go nie lubię, ale w wypadku artykułu ma rację.
          Tyle, że nie artykuł sensu stricto a felieton:
          www.timesonline.co.uk/tol/comment/columnists/giles_coren/article4399669.ece
          (uwaga- facet nie potrafi nawet logicznie uszeregować myśli i jeździ od
          dyskryminacji Polaków uciskających Żydów, po dyskryminację palaczy w pracy)
        • Gość: Ursus Re: haniebne pomówienia w The Times IP: 62.233.194.* 30.07.08, 11:53
          Nie wiem co prawda co było w Times'ie, ale tego rodzaju "perełki" pojawiają się
          niezwykle regularnie w "zachodnich" środkach masowego przekazu. Generalnie
          przekaz jest jasny i na jedno kopyto. Ot, chociażby wiadomość sprzed 2 tygodni:

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,5459413,Posel_i_dziennikarka_mieli_w_szwajcarskiej_telewizji.html
          Co prawda wiadomość została podana, ale nic nie wiem, aby wywołała jakąkolwiek
          ripostę ze strony polskich środowisk. Gdzie nieustraszeni reporterzy Polsatu i
          TVN tropiący dzień w dzień wszelkie objawy "homofobii, ksenofobii i
          antysemityzmu"? Gdzie "autorytety moralne" z "profesorem" Bartoszewskim na
          czele? Jakie działania, wobec regularnych, szkalujących Polskę i Polaków
          wypowiedzi, podejmuje MSZ..? Pozdrawiam.
    • Gość: Tomasz. Przypomnę, ża Palestyńczcy są też Semitami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 20:17
      i szantażowanie świata antysemityzmem przez Żydów, którzy sami mordują
      palestyńskich Semitów jest szczytem bezczelności i hipokryzji.
      Polsce potrzebna jest natychmiastowa zmiana konstytucji i odsunięcie
      wszystkich Żydów od władzy oraz rozliczenie za zbrodnie i szwindle.
      • Gość: janusz Re: Przypomnę, ża Palestyńczcy są też Semitami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 20:24
        teraz załujcie Geremka, on taki piękny list napisał w obronie Wałęsy
        teraz by napisał w obronie wszystkich Polaków
        • elan13 Bolek jako świadek w sprawie Jaruzelskiego 30.07.08, 23:45
          Gość portalu: janusz napisał(a):

> teraz załujcie Geremka, on taki piękny list napisał w obronie
          Wałęsy
          > teraz by napisał w obronie wszystkich Polaków

No tak, w pewnym momencie Geremek przestał widzieć w Wałęsie
          antysemitę i zagrożenie demokracji. W pewnym momencie Wałęsa
          zwrócił się do Jaruzelskiego o świadectwo moralności i w pewnym
          momencie Wałęsa spojarzał na Kiszczaka i Jaruzelskiego i niczym
          rabbi Michnik zobaczył w nich "ludzi honoru". Czy ktoś miał
          wątpliwości, jak będą wyglądać wczorajsze zeznania Bolka w sprawie
          renegata Jaruzelskiego?
          • Gość: Ursus [...] IP: *.chello.pl 31.07.08, 15:19
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • Gość: Ursus Empi, zrób coś... IP: 62.233.194.* 31.07.08, 21:27
              Kolega z 15:19 jest najwyraźniej tak bardzo nieśmiały, że wstydzi się podpisać
              własnym nickiem i nie wiedzieć czemu używa mojego. Byłbym wdzięczny gdybyś
              zechciał interweniować, gdyż, jak się zapewne domyślasz, nie utożsamiam się z
              poglądami wyrażanymi przez "uzurpatora". Pozdrawiam.
              • empi Re: Empi, zrób coś... 31.07.08, 21:33
                Ursusie, nie wstydź się i zarejestruj się ze stałym nickiem :). Mam
                świadomość, że stały nick ursus może być zajęty. Szukaj, kombinuj aż
                ci się coś spodoba.
                pzdr.
            • empi naruszasz netykietę 31.07.08, 21:34
              Nie podszywaj się pod kogoś.
              pzdr.
          • shawman Re: Bolek jako świadek w sprawie Jaruzelskiego 01.08.08, 12:36
            A co ma Bolek... znaczy... co ma piernik do wiatraka?
    • shawman Re: haniebne pomówienia w The Times 31.07.08, 20:08
      Odpowiednie instytucje zostały już powiadomione o tej sprawie. Zobaczymy, jak to
      się rozwinie - prawdopodobnie gazeta po raz kolejny będzie przepraszać za
      kłamliwy artykuł.
    • elan13 antypolskiego serialu w The Times ciąg dalszy 02.08.08, 21:33
      Antypolskiego serialu w The Times ciąg dalszy. Gudłaje w
      parszywości swojej mają czelność wskazywać co powinien, a czego nie
      powinien polski rząd.

wiadomosci.onet.pl/1800175,12,item.html

A Gazeta Wyborcza konsekwentnie milczy w tej sprawie. Ważniejszy
      jest np. Balcerowicz u taplajacych się w błocie owsiacząt.

• _aaa_ Re: antypolskiego serialu w The Times ciąg dalszy 02.08.08, 22:05
        elan13 napisał:

> Antypolskiego serialu w The Times ciąg dalszy. Gudłaje w
        > parszywości swojej mają czelność wskazywać co powinien, a czego nie
        > powinien polski rząd.
        >
        > wiadomosci.onet.pl/1800175,12,item.html
        >
        > A Gazeta Wyborcza konsekwentnie milczy w tej sprawie. Ważniejszy
        > jest np. Balcerowicz u taplajacych się w błocie owsiacząt.
        >

no i?

elanie, po raz kolejny pytam, po co o tym piszesz?
        • elan13 Re: antypolskiego serialu w The Times ciąg dalszy 02.08.08, 22:37
          _aaa_ napisała:

> no i?
          >
          > elanie, po raz kolejny pytam, po co o tym piszesz?

Zdaję sobie sprawę, że to forum organu środowisk semickich i
          filosemickich. Wchodzą tu jednak czasem młodzi, niezorientowani i
          warto byłoby, żeby mogli zapoznać się także z choć odosobnionym,
          ale polskim punktem widzenia.

• _aaa_ Re: antypolskiego serialu w The Times ciąg dalszy 03.08.08, 02:04
            elan13 napisał:

> _aaa_ napisała:
            >
            > > no i?
            > >
            > > elanie, po raz kolejny pytam, po co o tym piszesz?
            >
            > Zdaję sobie sprawę, że to forum organu środowisk semickich i
            > filosemickich. Wchodzą tu jednak czasem młodzi, niezorientowani i
            > warto byłoby, żeby mogli zapoznać się także z choć odosobnionym,
            > ale polskim punktem widzenia.
            >

I uważasz siebie za odpowiedniego reprezentatna do prezentacji tego "widzimisię"?
            • Gość: Tomasz. Do _aaa_charta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.08, 06:37
              Powinieneś elanowi wyjaśnić, że zgodnie z obowiązującą w Polsce
              i "cywilizowanym" świecie instrukcją sanhedrynu, Polacy nie mają
              prawa do obrony przed żydowskimi pomówieniami i kłamstwami.

• _aaa_ do Tomasza 03.08.08, 13:24
                Drogi Tomaszu, nie przypisuj mi intencji, których nie posiadam, ani słów, których nie używam.

Dla wyjasnienia, bo widzę, że jest konieczne. Nie uważam elana (ani osób jemu podobnych) by wypowiadał się w moim imieniu. Zmienię zdanie, jesli pozbedzie się konformizmu w prezentowaniu swoich pogladów.
                Puki co jego polajanki jakiegos pożal sie boze dziennikarzyny, przypominają szczekanie wsciekłego ratlera wtulonego w biust ukochanej pani.

Co mi po jego wypowiedziach tutaj? Jeśli czuje, że reprezentuje polską rację, niech oficjalnie wystąpi do wydawcy o ukaranie gazety publikującej obraźliwe dla Polaków teksty. Adres znajdzie bez trudu. Możesz go w tym Tomaszu wesprzeć oczywiście.

Bohaterowie od siedmiu boleści.
                • elan13 Re: do Tomasza 03.08.08, 15:32
                  Ależ <_aaa_>, ja wcale nie zamierzałem się wypowiadać w Twoim
                  imieniu. Przecież Ty możesz uważać, że antypolskie pomówienia w
                  najpopularniejszej brytyjskiej gazecie są O.K. Mam nadzieję, że
                  oficjalna reakcja ze strony polskich służb do tego upoważnionych
                  nastąpi, a ja jedynie komentuję i zauważam pewną prawidłowość.

Mam jeszcze prośbę <_aaa_>, zanim użyjesz słowa, którego znaczenia
                  nie jesteś pewna, zajrzyj do słownika wyrazów obcych. Na razie
                  sprawdź "konformizm".
                  • _aaa_ Re: do Tomasza 03.08.08, 19:29
                    elan13 napisał:

> Ależ <_aaa_>, ja wcale nie zamierzałem się wypowiadać w Twoim
                    > imieniu. Przecież Ty możesz uważać, że antypolskie pomówienia w
                    > najpopularniejszej brytyjskiej gazecie są O.K. Mam nadzieję, że
                    > oficjalna reakcja ze strony polskich służb do tego upoważnionych
                    > nastąpi, a ja jedynie komentuję i zauważam pewną prawidłowość.

elanie, zazwyczaj reakcja z czegoś wynika. Zadałam konkretne pytanie, z czego wynika Twoja. Wycofujesz sie raczkiem (bez podtekstu:) w uogólnienie. Dlaczego? Wstydzisz się swoich pogladów?:)
                    Co zrobisz jeśli reakcja służb do tego upoważnionych nie nastąpi na co się zanosi? Ponazekasz w kącie?

>
                    > Mam jeszcze prośbę <_aaa_>, zanim użyjesz słowa, którego znaczenia
                    > nie jesteś pewna, zajrzyj do słownika wyrazów obcych. Na razie
                    > sprawdź "konformizm".

a po razie?:)...
                    • Gość: malik czy nasze "władze" wniosły zdecydowany protest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.08, 19:49
                      i zażądały sprostowania ?
                      • _aaa_ Re: czy nasze "władze" wniosły zdecydowany protes 03.08.08, 21:34
                        Gość portalu: malik napisał(a):

> i zażądały sprostowania ?

oczywiście! oto fotorelacja z interwencji:
                        wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/51,80271,5547121.html?i=0
                        :)
                      • elan13 Re: czy nasze "władze" wniosły zdecydowany protes 04.08.08, 00:00
                        Gość portalu: malik napisał(a):

> i zażądały sprostowania ?

Polskie władze w osobie ambasador RP w Wielkiej Brytanii Barbary
                        Tuge-Erecińskiej zaprotestowały "przeciwko niesprawiedliwym,
                        nierzetelnym, wynikającym z niewiedzy i uprzedzeń oskarżeniom
                        Polaków o antysemityzm, którym ostatnio dał wyraz publicysta
                        dziennika The Times, Giles Coren". Formą protestu był list pani
                        ambasador wydrukowany w The Times w ubiegły czwartek.

Reakcją natomiast na ów list polskiego ambasadora były wynurzenia
                        żydowskiej prowokatorki, niejakiej baronessy Ruth Deetch (herbu
                        Stulejka).
                        • shawman Re: czy nasze "władze" wniosły zdecydowany protes 04.08.08, 11:26
                          Dokładnie, pani ambasador napisała list zdecydowany w tonie, ale pozbawiony
                          zaciekłości, charakteryzującej tekst pana Corena.

Niestety, Coren dzień później odpisał:

"Last week, in a piece about the persistence of far-right populist politicking
                          in Central Europe, I wrote in passing that the Poles remain in denial about
                          their responsibility for the Holocaust. How gratifying, then, to see so many
                          letters in The Times in the subsequent days from Poles denying their
                          responsibility for the Holocaust.

(I particularly enjoyed the one from Barbara Tuge-Erecinska, the Ambassador of
                          the Republic of Poland to the United Kingdom. Do write again, ambassador, and
                          this time tell us about the Kielce pogrom of 1946, 15 months after the war
                          finished. Most of my readers probably don't know about the widespread killing,
                          by Poles, only by Poles, not by anyone else, of Polish Jews returning from the
                          camps after their liberation.)"

Cóż, muszę zmartwić pana Corena, bo ja również nie poczuwam się do
                          odpowiedzialności za Holocaust. I nie uważam, żeby pogrom kielecki równał się
                          "masowemu zabijaniu Żydów" przez Polaków.
                • elan13 potęga podświadomości 03.08.08, 22:24
                  "Wściekły ratler wtulony w biust ukochanej pani" - cóż za barwne
                  skojarzenia <_aaa_>, czyżby świadectwo skrywanych fantazji,
                  nieuświadomionych pragnień tkwiących w podświadomości? Ciekawe, co
                  by na to powiedział Sigismund Szlomo Freud?
                  • _aaa_ Re: potęga podświadomości 04.08.08, 00:22
                    elan13 napisał:

> "Wściekły ratler wtulony w biust ukochanej pani" - cóż za barwne
                    > skojarzenia <_aaa_>, czyżby świadectwo skrywanych fantazji,
                    > nieuświadomionych pragnień tkwiących w podświadomości? Ciekawe, co
                    > by na to powiedział Sigismund Szlomo Freud?

podejrzewasz mnie elanie o utożsamianie się z ratlerem czy biustem?:)

dla Twojej informacji, to nie podświadomość, to doświadczenie posiadaczki czworonogów. A o ile pamietam z biografii Freuda, on do psów miał stosunek negatywny:)...autor nie rozgraniczał jednak podziału na płcie, więc może z sukami poszło by F. lepiej.
                    • _aaa_ zapomniałam dodać 04.08.08, 00:50
                      ...Byczusiu:)
                    • elan13 Re: potęga podświadomości 04.08.08, 02:05
                      _aaa_ napisała:

> podejrzewasz mnie elanie o utożsamianie się z ratlerem czy
                      biustem?:)

Oczywiście, że z biustem, a fantazja miałaby dotyczyć kogoś
                      niedużego, tulącego się i energicznego niczym ratlerek. Podobno
                      małe też potrafi mieć swoje uroki:

Współczuły raz sąsiadki pani koliberek
                      Pani mąż to ma raczej mały kaliberek
                      Owszem, odrzekła żona nie wstydząc się zwierzeń
                      Lecz za to na sekundę do dwustu uderzeń!

• shawman Na Onecie 04.08.08, 11:43
      PAP opublikował notkę na ten temat, która przed chwilą znalazła się na głównej
      Onetu.

wiadomosci.onet.pl/1800538,12,podpalanie_synagog_polska_rozrywka_polonusi_chca_przeprosin,item.html
      Mam nadzieję, że będzie to na tyle głośne, na ile się da.
      • shawman ...i w "Dzienniku" 05.08.08, 08:42
        Dzisiejszy "Dz" pisze, że sprawą Corena zajmie się brytyjska Press Complaints
        Commission.
        • elan13 basta żydowskim oszczerstwom 22.08.08, 22:18
          To cieszy, młodzi Polacy na Wyspach nie będą przyglądać się biernie
          parszywym pomówieniom. Polaków popierają też Anglosasi, którzy
          zapewne mieli okazję bliżej poznać nację oszczerców.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=62&w=83657631&a=83661480&t=1219435815146
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka