folkatka 05.11.08, 08:17 Ażeby to wszystko dobrze wyglądało musi być uporzadkowany Plac Litewksi, bo inaczej to będzie jak kwiatek do kozucha. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: FeliX Re: Plac Litewski: obelisk jak w 1859 roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.08, 10:01 Brawa dla pani Landeckiej, tak trzymać. I niechaj remontują ten plac z szacunkiem, powoli, ale dobrze i z głową. Ja się boję tych potencjalnych wielkich porządkowych akcji, rewolucyjnych zmian i architektonicznych wizji. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Plac Litewski: obelisk jak w 1859 roku 05.11.08, 12:00 A cerkiew będzie na Placu? Co prawda nie wiem,kiedy ją wzniesiono, a nie chcie mi się szukac. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Plac Litewski: obelisk jak w 1859 roku 05.11.08, 12:33 O ile pamietam to jej budowę ukończono w roku 1871. Swego czasu postulowałam na forum jakieś upamietnenie faktu jej istnienia, np. w formie tablicy na Litwie, jednak spotkałąm się ze zdecydowanie negatywnymi reakcjami. OK, doskonale wiem kto ją zbudował i dlaczego, ale chodziło mi o to że jest to tez jakis element naszej historii. Skoro upamiętnia się stosownymi tablicami np. miejsca kaźni takie jak "Pod Zegarem" to można i to. Byłoby to jakies świadectwo naszej trudnej historii, turyści by się czegoś o nas dowiedzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Wołanie na puszczy 05.11.08, 14:02 Folkatko,popieram,ale to wołanie na puszczy w tym kraju.Tu sie burzy, co popadnie i jest choćby różowawe... Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 przesadziłaś <folkatko> 08.11.08, 21:38 folkatka napisała: > O ile pamietam to jej budowę ukończono w roku 1871. Swego czasu postulowałam na > forum jakieś upamietnenie faktu jej istnienia, np. w formie tablicy na Litwie, > jednak spotkałąm się ze zdecydowanie negatywnymi reakcjami. OK, doskonale wiem > kto ją zbudował i dlaczego, ale chodziło mi o to że jest to tez jakis element > naszej historii. Skoro upamiętnia się stosownymi tablicami np. miejsca kaźni > takie jak "Pod Zegarem" to można i to. Byłoby to jakies świadectwo naszej > trudnej historii, turyści by się czegoś o nas dowiedzieli. Chyba odrobinę przesadziłaś. Nie widzisz różnicy między upamiętnianiem Polaków katowanych przez hitlerowców, a upamiętnianiem słusznie rozebranej cerkwi w centralnym miejscu Lublina mającej symbolizować rosyjską władzę nad naszą polską ziemią? Tak rozumując można wnioskować o tablicę upamiętniającą sowieckiego sołdata, który za PRL-u szpecił nasz Plac Litewski (co zapewne podobałoby się towarzyszowi <joannabarska>). Odpowiedz Link Zgłoś
rozenkranc Re: przesadziłaś <folkatko> 08.11.08, 22:41 Bądżmy sprawiedliwi: cerkiew była jednak obiektem sakralnym i z tego choćby tytułu należał się jej nieco większy szacunek niż rola magazynu (w latach 1918-24), a następnie wysadzenie w powietrze. Jeśli Polacy - katolicy domagają się szacunku dla swoich kościółów i kaplic, to winni okazywać podobny szacunek również obiektom swoich "braci w wierze". W końcu prawowsławie to również wyznanie chrześcijańskie. Branie rewanżu za krzywdy narodowe na "domu bożym" jest o tyle bez sensu, że Pan Bóg (jeśli jest) prawdopodobnbie nie czyni rozróżnienia pomiędzy Pigmejami i Zulusami oraz Polakami i Rosjanami. I nie mierzy linijką kto komu więcej krzywd wyrządził. Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 Re: przesadziłaś <folkatko> 08.11.08, 23:17 rozenkranc napisał: > Bądżmy sprawiedliwi: cerkiew była jednak obiektem sakralnym i z > tego choćby tytułu należał się jej nieco większy szacunek niż rola > magazynu (w latach 1918-24), a następnie wysadzenie w powietrze. > Jeśli Polacy - katolicy domagają się szacunku dla swoich kościółów > i kaplic, to winni okazywać podobny szacunek również obiektom > swoich "braci w wierze". W końcu prawowsławie to również wyznanie > chrześcijańskie. > Branie rewanżu za krzywdy narodowe na "domu bożym" jest o tyle bez > sensu, że Pan Bóg (jeśli jest) prawdopodobnbie nie czyni > rozróżnienia pomiędzy Pigmejami i Zulusami oraz Polakami i > Rosjanami. I nie mierzy linijką kto komu więcej krzywd wyrządził. Bądźmy też rozumni. To, że Rosjanie postawili w czasach zaborów w centralnym miejscu polskiego miasta cerkiew, ma oznaczać, że powinna ona stać w tym miejscu po wiek wieków? Polska jest krajem od pokoleń katolickim a nie prawosławnym. Chrześcijanom obrządku wschodniego jak też wyznawcom innych religii należy się w Polsce swoboda religijna, ale nie oznacza to wcale dania im możliwości budowania obiektów kultu religijnego wszędzie. Gdyby jeszcze wspomniana cerkiew była zabytkiem, to zrozumiałbym głosy krytyki wobec jej rozbiórki, ale przecież tak nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozenkranc Re: przesadziłaś <folkatko> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 16:34 Nie bardzo wiem z czym Pan polemizuje. Nie pisałem bynajmniej, że cerkiew na Placu Litewski powinna stać po wiek wieków. Przytoczyłem tylko fakty historyczne, które pokazują, że Polacy nie są z innej "planety" i również miewają kłopoty z szacunkiem dla cudzych obiektów kultu, pomników kultury itp. (videe cmentarze prawosławne, kirkuty żydowskie itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozenkranc O cerkwi na Pl.Litewskim (i nie tylko) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.08, 22:35 Spieszę zaspokoić Pani ciekawość odnośnie b. cerkwi na Pl.Litewskim. Otóż wzniesiono ją w latach 1873-76, ale ostateczny kształt uzyskała ona w roku 1881, kiedy to dokonano dość gruntownego remontu obiektu. Cerkiew funkcjonowała w sposób ciągły do roku 1915 czyli do ewakuacji prawosławnej ludności rosyjskiej wgłąb Rosji. W następnych latach wojennych używana była okazjonalnie, a w roku 1918, po odzysakaniu przez Polskę niepodległości, została całkowicie zamknięta. Wbrew pozorom Polacy nie byli wcale lepsi od Rosjan, którzy kościoły na zajętych w 1939 r. ziemiach polskich zamienili na magazyny, gdyż w latach 1918-1924 cerkiew na Placu Litewskim służyła właśnie za magazyn państwowy. Rozebrano ją w latach 1924-25 w ten sposób, że najpierw została zburzona przy pomocy ładunków wybuchowych (wysadzona), a następnie selekcjonowano gruz przeznaczając go częściowo na sprzedaż, a częściowo na budowę Domu Żołnierza (następnie GKO, a obecnie znów DŻ). Warto też wspomnieć, że w roku 1904 wybudowano w Lublinie inną cerkiew, zwaną cerkwią pułkową, gdyż przeznaczona była dla prawosławnych żołnierzy rosyjskich stacjonujących w Lublinie. Cerkiew - co zrozumiałe - położona była w pobliżu koszarów wojskowych przy AL.Racławickich, a wraz z ewakuacją rosyjskiego wojska z Lublina została zamknięta, podobnie jak cerkiew na Placu Litewskim. Przez dwa lata stała pusta, a w roku 1920 została, dekretem rzadowym, przekazana Kościołowi Katolickiemu. W latach 1928-29 dokonano przebudowy cerkwi na obiekt katolicki i przeznaczono go na ... kościół garnizonowy, który funkcję tę pełni do dnia dzisiejszego. Przypuszczam, ze mało kto z lublinian, a nawet parafian parafii Niepokalanego Poczęcia NMP (bo takie wezwanie nosi parafia garnizonowa) zna historię tego obiektu. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: O cerkwi na Pl.Litewskim (i nie tylko) 06.11.08, 21:37 Dzięki, rzetelny opis... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaraz zaraz Pani Landecka projektuje Plac Litewski??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 22:17 Po co konkursy,po co architekci,po co debaty ??? Pani urzędnik Landecka przecież wie najlepiej jak powinien wyglądać plac Litewski więc zaprojektuje go najlepiej, bo wedle swego uznania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferrero Lublin od lat projektują dwie panie urzedniczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 10:34 Lublin od wielu lat projektują dwie panie urzędniczki: pani urzędnik Mącik i pani urzędnik Landecka. Każda według swego własnego przepisu. Architekci,konkursy,debaty? Po co to komu gdy mamy takie dwie niezawodne i nieomylne Zosie Samosie? Efekty ich wizji widać na każdym kroku a rozwój budowlany miasta po prostu poraża konkurentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Lublin od lat projektują dwie panie urzednicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 19:26 dość tych kłamstw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferrero Re: Lublin od lat projektują dwie panie urzednicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 20:39 Oczywiście nie dosłownie projektują rysując projekty ale wydają swoje nieprzekraczalne wytyczne dla projektantów które wpływają na taki a nie inny wygląd miasta. Ten artykuł jest najlepszym przykładem - pomnik Unii Litewskiej ma wyglądać tak jak to sobie wyobraża pani Landecka i koniec. Jakie konkursy i debaty kiedy tu już z góry wiadomo co trzeba z nim zrobić żeby uzyskać akceptację Konserwatora Zabytków? Co tu jest kłamstwem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisia Re: Lublin od lat projektują dwie panie urzednicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.08, 21:19 a nad czym chcesz debatowac w przypadku pomnika? czy napisy maja byc zrobione antiqua czy cyrylica? a moze - jak Tubtin - czcionka leonardo? a moze czy obelisk ma przestac byc obeliskiem, a stac sie kolumna, bo tak zaprojektuje jakis architekt w ramach konkursu? w koncu Landecka jest nie tylko architektem, ale i konserwatorem zabytkow... klaniam ;-) wisia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: Lublin od lat projektują dwie panie urzednicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 21:27 Tu nie chodzi o forme pomnika, bo jej się nie zmieni, lecz o otoczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisia Re: Lublin od lat projektują dwie panie urzednicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.08, 21:36 zlituj sie folkatko nie wyjasniaj mi oczywistej oczywistosci, a skoro juz podjelas ten trud daremny to dokoncz: co masz na mysli mowiac 'otoczenie' krzaki tuz przy pomniku, ktore skutecznie kryja pomnik, czy caly plac Litewski? bo chyba gdzies widzialam Twoj post o tym, zeby zostawic plac w spokoju, bez parkingow, muzeow, tudziez oper... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: Lublin od lat projektują dwie panie urzednicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 21:56 Wisiu ja się na żartach nie znam - i skoro zapytałaś "nas czym tu debatować" to pospieszyłam z wyjasnieniami. W tekscie pani L. wypowiada się o najblizszym otoczeniu zabytku, ja zaś dopowiadam że nie tylko ono jest ważne, lecz cały plac. ====================== bo chyba gdzies widzialam Twoj post > o tym, zeby zostawic plac w spokoju, bez parkingow, muzeow, tudziez > oper... ========================= Prztyznam się że tego nie rozumiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferrero Hej raz, hej raz i już zaprojektowany plac! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 22:38 Zeby mnie znowu nie nazwano kłamcą cytuję za Gazetą przytaczającą słowa pani Konserwator Zabytków: ...Zdaniem Landeckiej obelisk powinien znajdować się na kopcu, tak jak to widać na litografii z 1859 roku. Wykonał ją rysownik Adam Lerue do wydanej wtedy publikacji "Album Lubelskie". Konserwator sugeruje, żeby kopiec po prostu obsiać trawą, Ten dodatkowo chce korekty drzew, by pomnik odsłonić od strony Krakowskiego Przedmieścia, a także tego, by urząd miasta pomyślał nad likwidacją żywopłotu. Sugeruje, że zamiast niego można pomyśleć o innej formie ogrodzenia. Dawniej obelisk otaczało metalowe ogrodzenie. Mimo, że przed prowadzonym właśnie remontem obelisku o takiej zmianie nie było mowy, Tomasz Radzikowski, dyrektor wydziału gospodarki komunalnej urzędu miasta deklaruje, że aby zastosować się do zaleceń konserwatora nie jest jeszcze za późno. Zgodził się na to już wykonawca. Radzikowski zapewnia, że zadba o to, by plac na obchody 440 rocznicy Unii Lubelskiej wyglądał lepiej niż dziś. Nie chce czekać na wynik konkursu urbanistycznego na zagospodarowanie placu Litewskiego, bo przypuszcza, że minie kilka lat zanim pomysł zostanie zrealizowany. Dlatego zamierza w miejscu asfaltowych, zdewastowanych alejek położyć płyty granitowe....... Dodajcie sobie jeszcze do tego kompletu wielki podziemny parking dzieło życia pani dyrektor Mącik lansowany przez tę pania od tylu lat ile zasiada w urzędzie i plac gotowy. I kto według was projektuje nam plac zamiast konkursu??? Pani Landecka, pan Radzikowski i wykonawca czy może krasnoludki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisia Re: Hej raz, hej raz i już zaprojektowany plac! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.08, 23:18 I otoz przesadzasz, drogi ferrero... Radzikowski dosc przytomnie zauwazyl, ze plac i pomnik na nim, na obchody rocznicy powinny wygladac porzadnie i ze od przeprowadzenia konkursu do realizacji jego efektow droga dosc daleka. Na razie jest juz prawie polowa listopada, a nawet zapowiadanych szumnie przez prezydenta Fica warsztatow, do udzialu w ktorych wladze nasze kochane zaprosily 'najslynniejszych architektow' - tez ani widu, ani slychu (moze to i lepiej?). Parkingu pod placem nie bedzie, bo konserwator wojewodzki (owaz pani Landecka, nieslusznie tu zrownywana z pania Macik) wydala zalecenia, ktore ZABRANIAJA stawiania na placu obiektow kubaturowych, a szczegolna uwage poswiecaja podziemnemu (podplacowemu) parkingowi, ktorego budowa jest WYKLUCZONA!!! Tak wiec - co wybierasz? Odswiezony plac i odnowiony pomnik, czy moze czekasz na konurs, ktorego nikt jeszcze nawet nie oglosil? Odpowiedz Link Zgłoś
rozenkranc Re: Lublin od lat projektują dwie panie urzednicz 08.11.08, 22:33 Gość portalu: ferrero napisał(a): > ... - pomnik Unii Litewskiej ma wyglądać > tak jak to sobie wyobraża pani Landecka i koniec. Może jednak Unii Lubelskiej? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisia Re: Lublin od lat projektują dwie panie urzednicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.08, 23:02 a jaka to roznica? wazne, zeby nie wygladal tak, jak przedstawiany jest w ikonografii ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferrero Re: Lublin od lat projektują dwie panie urzednicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 23:30 Gość portalu: wisia napisał(a): > a jaka to roznica? wazne, zeby nie wygladal tak, jak przedstawiany > jest w ikonografii ;-) Przecież o tym mówię że przez to że miasto "projektują" nam urzednicy to Lublin wygląda jak żywcem wzięty z ikonografii, to znaczy z różnych przypadkowych ikonografii. Jak na placu przed Galerią Centrum stał kiedyś hotel to trzeba go koniecznie odbudować i zburzyć wszystko co wtedy tam nie stało bo nie ma tego na starej ikonografii wiszącej na ścianie gabinetu pani Konserwator?! Tak według ciebie powinno wyglądać projektowanie miasta? Przecież to rodzi jeszcze większy chaos i patologię. Pomnik Piłsudskiego też ma być usuniety bo jeden urędnik go postawił a drugiemu się to nie sodobało! A gdzie są architekci, plastycy, gdzie projekty calego placu Litewskiego spośród których można wybrać ten najlepszy? Dlaczego w innych miastach można przygotować konkurs a w Lublinie nie ma nawet komu przygotować wytycznych dla projektantów czy przypadkiem nie dlatego że w Lublinie "projektantów" pełne urzędy i konkursy im niepotrzebne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisia Re: Lublin od lat projektują dwie panie urzednicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.08, 23:48 przyznaj sie drogi ferrero, ze zwyczajnie i po prostu chcesz dokopac pani konserwator, bo teraz to juz idealnie wszystko wymieszales... Pomnik Unii Lubelskiej z hotelem Victoria, ikonografie z landszaftami i co tam jeszcze ci przychodzi do glowki? Przygotowanie i ogloszenie konkursu na jakiekolwiek miejsce w Tubtinie to domena wladz miejskich, a nie konserwatora, wiec tez strzal w wal (tzw. kulolap). Chaos w miescie? A jak go ma nie byc, skoro Tubtin nie doczekal sie planu zagospodarowania przestrzennego dla centrum i to tez nie wina konserwatora, tylko wladz miejskich... Wiec moze uloz jakos te swoje mysli nieuczesane i rozdaj razy nie po uwazaniu, a wedlug kompetencji... klaniam ;-) wisia PSssss A wyburzenie GC i postawienie w jej miejsce galerii, nawiazujacej do przedwojennego hotelu Victoria (ponoc tylko do bryly, a nie 'odbudowy') to wymysl wlasciciela galerii i za to powinienes szarpac Wojtka Szubarge, a ja ci chetnie w tym pomoge... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferrero Re: Lublin od lat projektują dwie panie urzednicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 00:13 Nikomu nie chcę "dokopać" bo i po co? Stwierdzam tylko ze urzędnicy zamiast opracować sensowne i kompleksowe wytyczne do konkursu albo na przykład ten plan zagospodarowania przestrzennego projektują ad hoc realne zmiany na obliczu miasta jak ta z otoczeniem pomnika który nie wiadomo czemu ma wygladać jak na dziewietnastowiecznej rycinie otoczony żelaznym płotkiem. Na tej rycinie chyba nie ma Galerii centrum ani budynku Poczty? Jeden urzędnik wyraża publicznie swoją opinie jak ma wyglądać otoczenie pomnika Unii Lubelskiej czli spory fragment placu który rzekomo według tej samej pani konserwator powinien być jedynie planowany kompleksowo w całości a drugi urzędnik natychmiast w podskokach to realizuje bo "wykonawca się już zgodził". Jeśli to według ciebie jest normalna cywilizowana procedura to nie mamy o czym dyskutować. Jeśli według ciebie to jest OK bo prezydent nie potrafi przygotowac konkursu to jeszcze gorzej. Jeśli prezydent nie potrafi dopilnować swoich pracowników żeby się wzieli za robotę to według ciebie należy sie cieszyć i podskakiwać z radości że zamiast konkursu bedzie realizowana wizja urzędnika z innego urzędu a nie kompleksowo przemyślana praca najlepszego architekta czy urbanisty wybranego w publicznej procedurze konkursowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisia Re: Lublin od lat projektują dwie panie urzednicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.08, 00:18 nic nie jest wedlug mnie - tlumacze, co wszyscy wiedza na tym forum, ale widze, ze za chwile winna bede nawet temu, ze wezel Poniatowskiego oddali do uzytku dopiero po 21 latach... wiec zanim to sie stanie oddalam sie w piernaty, bo dyskusja staje sie przepychanka - dziad swoje, baba swoje..!! dobranoc ;-) wisia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferrero Re: Lublin od lat projektują dwie panie urzednicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 00:49 Nie wykrecaj kota ogonem. Ani nie chciałem dokopać pani Landeckiej ani nie winię ciebie za opieszałość w budowie wiaduktu Poniatowskiego. Moje myśli są całkiem dobrze poukładane. Bronię dosyć powszechnej także na tym forum opinii że urzędnicy powinni zajmować się przygotowywaniem wytycznych dla profesjonalistów zamiast ich zastępować. Nawet a właściwie zwłaszcza wtedy gdy sami też są profesjonalistami nie powinni sami projektować i realizować swoich wizji na terenie który im z urzędu podlega bo to stawia ich w sytuacji jawnego konfliktu interesów. Zamiast zasłaniać się nieuprawnioną kreacją ofiary mojego rzekomego ataku, może przed pójściem w piernaty pomyśl o tym przez chwilę. Odpowiedz Link Zgłoś