Dodaj do ulubionych

Stare zdjecie, lata 20-30

22.01.02, 00:30
Dostalam w prezencie stare zdjecie. Ofiarodawca zapewnial mnie, ze przedstawia ono znane
postacie lubelskiego swiata artystycznego z lat 30. Niestety nikogo nie moge na tym zdjeciu
rozpoznac. Czy ktos mogly mi pomoc? Prosze o wiadomosc i adres, na ktory moglabym przeslac
skan.
Obserwuj wątek
    • eor Re: Stare zdjecie, lata 20-30 22.01.02, 09:37
      Ja to sie az tak dobrze nie znam na znanych postaciach lubelskiego swiata
      artystycznego z lat miedzywojennych, ale zdjecie chetnie byl zobaczyl. MOge
      kogos zapytac, ale to roche potrwa. No, nic - wysylaj, Wandad.

Pozdrawiam.
      • alterego Re: Stare zdjecie, lata 20-30 22.01.02, 12:10
        Tez ci penie tu w Toruniu nie pomoge, ale daj popatrzec :-)
    • Gość: wlod Re: Stare zdjecie, lata 20-30 IP: 10.20.65.* 23.01.02, 14:50
      wandad napisał(a):

> Dostalam w prezencie stare zdjecie. Ofiarodawca zapewnial mnie, ze przedstawia
      > ono znane
      > postacie lubelskiego swiata artystycznego z lat 30. Niestety nikogo nie moge n
      > a tym zdjeciu
      > rozpoznac. Czy ktos mogly mi pomoc? Prosze o wiadomosc i adres, na ktory mogla
      > bym przeslac
      Proszę przysłać skan do �Gazety�, postaramy się pomóc.
      > skan.

• eor Re: Stare zdjecie, lata 20-30 23.01.02, 14:54
        Wlasnie mialem zasugerowac, zeby Gazeta sie tym zainteresowala.:)))

Zdjecie jest niezle i z wielka radoscia dowiedzialbym sie kim sa ci ludzie.
        Wandad, dziekuje.
        • alterego Re: Stare zdjecie, lata 20-30 23.01.02, 17:32
          Dobrze, ze lubelska gazeta zainteresowala sie tym zdjeciem, bo ja nawet nie
          moge skojarzyc w jakim to wnetrzu jest zrobione :-)
          Jak czegos sie dowiecie dajcie znac w tym watku (nie mam dostepu na codzien do
          papierowego dodatku lokalnego GW)
          Dzieki Wandad za zdjecie!!
      • wandad Re: Stare zdjecie, lata 20-30 23.01.02, 23:39
        Dziekuje za zainteresowanie, mysle, ze zdjecie i temat warte jest tego. Prosze mi podac adres, na
        ktory moglabym wyslac to zdjecie.
        • Gość: wlod Re: Stare zdjecie, lata 20-30 IP: 10.20.65.* 24.01.02, 18:01
          Proszę przysłać na adres: listy@lublin.agora.pl
          • lucy_z Re: Wandad :))))))))))) 01.02.02, 18:05

Rano oglądnęłam zdjęcie w internecie i artykuł do niego . Po południu
            przeczytałam artykuł i oglądnęłam zdjęcie w papierowej gazecie.Wszystko jest na
            jednej, całej stronie! Zdjęcie zajmuje pół strony i jest bardzo wyraźne. Mam
            też nadzieję tak jak gazeta, że ktoś rozpozna tych ludzi. Może rodziny tych
            ludzi mają to samo zdjęcie gdzieś w swoich archiwach rodzinnych???????
            Jestem bardzo ciekawa czy ktoś się odezwie:)))
            • Gość: wandad Re: Wandad :))))))))))) IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 02.02.02, 00:07
              Bardzo sie ciesze, ze Gazeta to opublikowala. Mysle, ze znajdzie sie ktos kto bedzie mogl cos wiecej
              powiedziec na temat tego zdjecia. Jestem wdzieczna Gazecie za zainteresowanie i publikacje.
              • Gość: lucy_z Re: Wandad :))))))))))) IP: 192.168.0.* 02.02.02, 00:20
                Gość portalu: wandad napisał(a):

> Bardzo sie ciesze, ze Gazeta to opublikowala. Mysle, ze znajdzie sie ktos kto
                > bedzie mogl cos wiecej
                > powiedziec na temat tego zdjecia. Jestem wdzieczna Gazecie za zainteresowanie
                > i publikacje.

Wróciłam tu jeszcze, bo jeszcze buszuję w internecie i już jest nowy artykuł w
                gazecie. Już jest jeden człowiek, który się zgłosił do redakcji w sprawie zdjęcia:

wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=680327&dzial=lul010100
    • Gość: Paul Ten dystyngowany pan 2 z lewej to dziadek Freon. IP: *.proxy.aol.com 01.02.02, 18:49
      • eor Gazeta znalazla odpowiedz!!!!! 04.02.02, 14:24
        BRAWO!!!!!!!!!!!

.......do redakcji "Gazety Wyborczej" przyszedł pan Roman Zwierzchowski. -
        Odkąd pamiętam, to zdjęcie wisi w moim rodzinnym domu, jest na nim uwieczniony
        mój ojciec Antoni - oznajmił. Zdjęcie zrobiono w 1931 r. Okazją było uroczyste
        wręczenie państwowych odznaczeń pracownikom sądów z Lublina i województwa, m.
        in. z Chełma. W centralnym miejscu siedzi ówczesny prezes sądu, w górnym
        rzędzie woźni. Ojciec pana Romana stoi nieco z boku. Pracował wtedy jako
        sekretarz w chełmskim sądzie.

Wiemy, że z osobami z fotografii wiąże się pewna miłosna historia. Wkrótce ją
        opiszemy. Przedstawimy także sylwetkę prezesa sądu. Nadal liczymy też na
        czytelników, którzy podpowiedzą nam, kto jest uwieczniony na zdjęciu.
        • Gość: lucy_z Re: Gazeta znalazla odpowiedz!!!!! IP: 192.168.0.* 04.02.02, 15:26
          eor napisał(a):

> BRAWO!!!!!!!!!!!
          >
          > .......do redakcji "Gazety Wyborczej" przyszedł pan Roman Zwierzchowski. -
          > Odkąd pamiętam, to zdjęcie wisi w moim rodzinnym domu, jest na nim uwieczniony
          > mój ojciec Antoni - oznajmił. Zdjęcie zrobiono w 1931 r. Okazją było uroczyste
          > wręczenie państwowych odznaczeń pracownikom sądów z Lublina i województwa, m.
          > in. z Chełma. W centralnym miejscu siedzi ówczesny prezes sądu, w górnym
          > rzędzie woźni. Ojciec pana Romana stoi nieco z boku. Pracował wtedy jako
          > sekretarz w chełmskim sądzie.
          >
          > Wiemy, że z osobami z fotografii wiąże się pewna miłosna historia. Wkrótce ją
          > opiszemy. Przedstawimy także sylwetkę prezesa sądu. Nadal liczymy też na
          > czytelników, którzy podpowiedzą nam, kto jest uwieczniony na zdjęciu.

No tak!!! :(((((
          Moich postów się nie czyta. Pisałam o tym 2.02.br, dwa posty wyżej:)))))
          Musimy się pokłócić Eorku;)))
        • Gość: lucy_z Re: Gazeta znalazla odpowiedz!!!!! IP: 192.168.0.* 07.02.02, 13:51
          eor napisał(a):

Wiemy, że z osobami z fotografii wiąże się pewna miłosna historia. Wkrótce ją
          > opiszemy. Przedstawimy także sylwetkę prezesa sądu. Nadal liczymy też na
          > czytelników, którzy podpowiedzą nam, kto jest uwieczniony na zdjęciu.

Wczoraj gazeta napisała ciąg dalszy tej historii. "Kilka dni temu okazało się,
          że zdjęcie zrobiono nie w 1931r, jak przypuszczaliśmy, ale sześć lat później.
          Powstało z okazji Święta Narodowego 11 listopada 1937r. Antoni Zwierzchowski
          został wtedy odznaczony Srebrnym Krzyżem Zasługi(...)
          Romantyczna historia wiążę się z mężczyzną i kobietą widniejącymi w samym środku
          zdjęcia.Kobieta była kuzynką prezesa sądu, Bryły.
          Jej sąsiad ze zdjęcia adorował ją przez długie lata.Pobrali się, ale dopiero po
          tym, jak ukończył aplikację(...)"
          • wandad Re: Gazeta znalazla odpowiedz!!!!! 08.02.02, 01:12
            Gość portalu: lucy_z napisał(a):
            Czy moge skads sciagnac ten artykul?
            > eor napisał(a):
            >
            > Wiemy, że z osobami z fotografii wiąże się pewna miłosna historia. Wkrótce ją
            > > opiszemy. Przedstawimy także sylwetkę prezesa sądu. Nadal liczymy też na
            > > czytelników, którzy podpowiedzą nam, kto jest uwieczniony na zdjęciu.
            >
            > Wczoraj gazeta napisała ciąg dalszy tej historii. "Kilka dni temu okazało się,
            >
            > że zdjęcie zrobiono nie w 1931r, jak przypuszczaliśmy, ale sześć lat później.
            > Powstało z okazji Święta Narodowego 11 listopada 1937r. Antoni Zwierzchowski
            > został wtedy odznaczony Srebrnym Krzyżem Zasługi(...)
            > Romantyczna historia wiążę się z mężczyzną i kobietą widniejącymi w samym środk
            > u
            > zdjęcia.Kobieta była kuzynką prezesa sądu, Bryły.
            > Jej sąsiad ze zdjęcia adorował ją przez długie lata.Pobrali się, ale dopiero po
            >
            > tym, jak ukończył aplikację(...)"

• Gość: lucy_z Re: Gazeta znalazla odpowiedz!!!!! IP: 192.168.0.* 08.02.02, 10:44
              wandad napisał(a):

> Gość portalu: lucy_z napisał(a):
              > Czy moge skads sciagnac ten artykul?

Wando, ja wyżej gdzieś podawałam stronę.Jeszcze raz:
              wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=678906&dzial=lul010100

Nie widzę jednak w gazecie internetowej tego dalszego ciągu. Ja to czytałam w
              gazecie papierowej.
              • lucy_z Re: Gazeta znalazla odpowiedz!!!!! 08.02.02, 17:50
                Wanda!! Znalazłam jeszcze to:

wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=682338&dzial=lul010100

W dzisiejszej gazecie papierowej jest jeszcze dalszy ciąg. Znalazła się
                następna osoba, która rozpoznała kogoś na zdjęciu. Jeżeli nie będzie tego w
                internecie to napiszę:))
                • wandad Re: Gazeta znalazla odpowiedz!!!!! 09.02.02, 00:12
                  lucy_z napisał(a):

> Wanda!! Znalazłam jeszcze to:
                  >
                  > <a href="wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=682338&dzial=lul010100"
                  > >wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=682338&dzial=lul010100</a>
                  >
                  > W dzisiejszej gazecie papierowej jest jeszcze dalszy ciąg. Znalazła się
                  > następna osoba, która rozpoznała kogoś na zdjęciu. Jeżeli nie będzie tego w
                  > internecie to napiszę:))

Dzieki. Te dwa linki sprawdzilam wczesniej, nowych artykulow nie czytalam. A strrrraszszsznie jestem
                  ich ciekawa.
                  "Polityka" chyba nas kopiuje w tym tygodniu :-)
                  • Gość: lucy_z Re: Gazeta znalazla odpowiedz!!!!! IP: 192.168.0.* 10.02.02, 17:10
                    wandad napisał(a):

> Dzieki. Te dwa linki sprawdzilam wczesniej, nowych artykulow nie czytalam. A
                    > strrrraszszsznie jestem
                    > ich ciekawa.
                    > "Polityka" chyba nas kopiuje w tym tygodniu :-)

Tej historii, którą zamieściła gazeta papierowa w piątek, nie ma w internecie.
                    Opowiedziała ją pani Zofia Matysiak. Myślę, że to będzie może w poniedziałek???
                    Napisałaś, że kopiuje to "Polityka". Nie mogłam tego znaleść!!! Pozdrawiam :)))
                    • Gość: wandad Re: Gazeta znalazla odpowiedz!!!!! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.02.02, 23:41
                      Gość portalu: lucy_z napisał(a):

> wandad napisał(a):
                      >
                      > > Dzieki. Te dwa linki sprawdzilam wczesniej, nowych artykulow nie czytalam
                      > . A
                      > > strrrraszszsznie jestem
                      > > ich ciekawa.
                      > > "Polityka" chyba nas kopiuje w tym tygodniu :-)
                      >
                      > Tej historii, którą zamieściła gazeta papierowa w piątek, nie ma w internecie
                      > .
                      > Opowiedziała ją pani Zofia Matysiak. Myślę, że to będzie może w poniedziałek???
                      > Napisałaś, że kopiuje to "Polityka". Nie mogłam tego znaleść!!! Pozdrawiam :)))

Nie, nie doslownie. Oni tez znalezli stare zdjecia i probuja zidentyfikowac osoby, no i troche odtworzyc,
                      odkurzyc historie miasta. Debicy w tym przypadku.
                      Kilka lat temu Przekroj, krakowski jeszcze, zamieszczal starezdjecia, niektore bardzo piekne. Jedno z
                      nich, kontmplowane przeze mnie godzinami, przedstawialo elite artystyczna Krakowa. O ile mnie pamiec
                      nie myli byl tam miedzy innymi Wyspainski. Musze odgrzebac ten numer Przekroju. Zdjecie bylo
                      przepiekne.
                      • lucy_z Re: Gazeta znalazla odpowiedz!!!!! 14.02.02, 13:27
                        Nowe wiadomości dotyczące zdjęcia:

wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=697267&dzial=lul01010201
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka