Dodaj do ulubionych

Nauczycielka z Tatar buduje kościół. Na Syberii

19.07.09, 21:52
Wspaniały pomysł! Doskonała inicjatywa! Teraz Lublin czeka na grupy
wolontariuszy z Izraela i Iranu, którzy będą nam budować bożnice i
meczety. Przybywajcie Bracia Muzułmanie i zbudujcie nam meczet!
Obserwuj wątek
    • kain_brat_abla Nauczycielka z Tatar buduje kościół. Na Syberii 19.07.09, 22:29
      I wysłać tam wszystkie mohery. Bez prawa powrotu.
    • empi Re: Nauczycielka z Tatar buduje kościół. Na Syber 19.07.09, 22:42
      Jaki problem w tym, że ktoś chce pomóc tamtejszej Polonii w
      podtrzymaniu jej polskości. Jeżeli uważają, ze kościół im w tym
      pomoże a ktoś chce im pomóc to co w tym złego? Wybuduj im np.
      czytelnię polskich książek, wolno Ci. Również nasze mniejszości, jak
      przystało na demokratyczny kraj, mają prawo korzystać z pomocy
      swoich narodów w podobnych przypadkach. Uważasz inaczej? :)
      pzdr.
      • elan13 Re: Nauczycielka z Tatar buduje kościół. Na Syber 19.07.09, 22:55
        empi napisał:

> Jaki problem w tym, że ktoś chce pomóc tamtejszej Polonii w
        > podtrzymaniu jej polskości. Jeżeli uważają, ze kościół im w tym
        > pomoże a ktoś chce im pomóc to co w tym złego? Wybuduj im np.
        > czytelnię polskich książek, wolno Ci. Również nasze mniejszości,
        jak
        > przystało na demokratyczny kraj, mają prawo korzystać z pomocy
        > swoich narodów w podobnych przypadkach. Uważasz inaczej? :)
        > pzdr.
        >

Słusznie, Polacy odrestaurowali tak ważne w naszej historii miejsce
        jak Cmentarz Orląt we Lwowie. Czekamy, kiedy wreszcie Żydzi
        zdecydują się wyłożyć środki na odrestaurowanie będącego w ruinie
        lubelskiego kirkutu.
      • Gość: jan ostrzyca A czy ja mam cos przeciw świątyniom? IP: 212.106.27.* 20.07.09, 07:57
        Chciabym tylko zobaczyć reakcję naszych pobożnych mieszkanców na
        próbę budowy meczetu w Lublinie. Wszak Lublin był wielokulturowy...
        Zakładam, że nie byłoby żadnych, ale to żadnych protestów.
        • empi Re: A czy ja mam cos przeciw świątyniom? 20.07.09, 07:59
          Świątynie stawia się tam gdzie są wierni. Jeżeli w Lublinie
          zamieszkiwaliby muzułmanie uważałbyś sprzeciw za słuszny?
          pzdr.
    • josek4 Tutaj też jest sporo do zrobienia!!!!! 20.07.09, 08:41
      Tutaj też jest sporo do zrobienia, a śmiga na Kamczatkę. Ciekawe co ten Ksiądz
      jej obiecał? U nas nie brakuje niedoedukaowanych dzieci! Myślę że Starówka
      jest większym wyzwaniem niż Kamczatka. A koszykarze to co to za jedni? Może
      wikliniarze???
      • empi Re: Tutaj też jest sporo do zrobienia!!!!! 20.07.09, 08:57
        Jeżeli jest to ich dobra wola to musi być wolna w sensie wyboru
        czynienia dobra i priorytetów. "Tutaj" zawsze będzie wiele do
        zrobienia, oni się tym nie martwią, przecież Ty zostałeś :)
        pzdr.
    • meroqua Re: Nauczycielka z Tatar buduje kościół. Na Syber 20.07.09, 10:29
      Nie wiem czy wiesz ale 3 lata temu została otwarta nowa synagoga. A meczet w
      Lublinie też jest.
      • Gość: aron Re: Nauczycielka z Tatar buduje kościół. Na Syber IP: 188.33.77.* 20.07.09, 11:13
        skoro w Lublinie jest cerkiew, to dlaczego w putinlandzie nie moze
        byc kosciolow?
        • Gość: bosman a choćby dlatego....... IP: *.lublin.mm.pl 20.07.09, 17:54
          żeby tacy niedorobieńcy jak ty nie mieli powodu tam jeździć i bredzić o
          "uciskanych i szykanowanych" czarnych przez tambylców. A w pełni zasługuja by
          ich stamtąd pogonić na zbity pysk.
          • Gość: folkatka Re: a choćby dlatego....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 18:07
            Wiesz Bosman
            ja nawet rozumiem Twoja awersje do "czarnych", kiedys trochę pisałeś o jej
            powodach - przemilcze to.
            Ale nie rozumiem Twojego zaslepienia. To sa dwie różne sprawy.
            Bo piszesz ze zasługuja na to by pogonić ich stamtąd na zbity pysk. Więc mam
            pytanie. Czy zetknałes sie osobiście z Polakami mieszkajacymi na Wschodzie? Czy
            rozmawiałes kiedyś z potomkami polskich zesłańców? Czy jestes w stanie sobie
            wyobrazić, że KOściół odgrywa na tamtych terenach role bardzo pozytywną, jako
            organizatora życia społecznego i towarzyskiego? Że jest czymś, co pozwala
            mieszkającym tam Polakom zachować własna toższamośc i język. Ja akurat zetknełam
            się z Polakami ze Wschodu, chociaz moze bardziej z Ukrainy i z Białorusi niż z
            Rosji, ale chyba moge powqiedziec że wiem cos niecos na ten temat.
            A teraz podaj mi jeden, tylko jeden powód dla którego powinno sie stamtąd
            "pogonic czarnych". Proszę. I jeszcze jedno. Był taki czas że ich rzeczywiście
            tam nie było. Kiedy nie tylko "czarnych" (róznych zresztą wyznań) ale i
            zwykłeych wiernych zamykano w łagrach, burzono wszelkie świątynie itepe. Czy
            naparwde tak strasznie Ci sie to podoba?
            • Gość: bosman a choćby dlatego....... IP: *.lublin.mm.pl 20.07.09, 18:21
              że zachowują się w sposób prowokujący cerkiew do zachowań agresywnych w stosunku
              do katolików. Na siłę próbują pozyskiwać wiernych, nakłaniają do zmiany
              kościoła(bo przecież nie wiary). Nie odmawiam broń Boże Polakom na Dalekim
              Wschodzie prawa do posługi, świątyni. Ale wiem czym to się kończy. Katolicki
              kler jest agresywny, pazerny, zarozumiały i bezczelny. Wg mnie Putin i tak jest
              wyrozumiały.Ja bym ich pogonił.
              • empi Re: a choćby dlatego....... 20.07.09, 19:32
                bosmanie powielasz argumenty cerkwi rosyjskiej dążącej do całkwitej
                wyłączności w tej dziedzinie. KK jedynie przywraca możliwość
                kontynuowania wiary przodków, Polakom i innym także. Brak nawróceń
                ze strony prawosławnych dobitnie o tym świadczy.
                pzdr.
                • Gość: folkatka Re: a choćby dlatego....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 19:59
                  Otóż to. Bosman powielasz schematy putinowskiej propagandy dla której wszystko
                  co nieprawosławne i niewielkoruskie jest wrogie. Stąd wszystkie szykany którym
                  poddawani sa tam katolicy. Pewnie o nich nie słyszałeś.
                  Po za tym. Z tym podbieraniem wiernych to sprawa wygląda tak, że po prostu
                  Kosciół Katolicki potrafi zorganizować coś, co bedzie dla swieckich atrakcyjne.
                  Różne ruchy modlitewne, stowarzyszenia, biblioteki, kursy etc. W prawosławiu to
                  nie funkcjonuje aż w takim zakresie. Po za tym Cerkiew Prawosławna zmaga się
                  dokładnie z tym z czym u nas Kościół: z własną przeszłoscią. O tym ze w czasach
                  ZSRR była w całości podporządkowana władzy i naszpikowana KGB tego nie musze
                  tłumaczyć. Do dziś nie może sobie z tym poradzić, i bardzo powoli sie
                  odbudowuje. To tak w skrócie.
                  • Gość: aron Re: a choćby dlatego....... IP: 188.33.54.* 21.07.09, 09:08
                    bo bosmanek jest przedstawicielem cywilizacji bizantyjskiej, gdzie
                    religia jest calkowicie podlegla aktualnie panujacemu durniowi. To
                    ze ktos w tym ksiadz moze miec wlasne zdanie jest dla bosmanka
                    zbrodnia
                    • Gość: bosman kk też podlega..... IP: *.centertel.pl 21.07.09, 09:59
                      panującemu durniowi - w Rzymie. Z kolei kk podlegają i wierzą bezgranicznie, do
                      granic debilizmu tacy nawiedzeńcy jak ty aaaaaaaaaaronku.
                      Ksiądz ma własne zdanie, owszem - w zakresie jak wydoić maksymalnie "owieczki"
                      które mu podlegają, jak orżnąć skarb państwa nie płacąc podatków, jak
                      podporządkować sobie wszystkich i wszystko. To ostatnie na szczęście jeszcze nie
                      całkiem im wychodzi, tej pazernej, nienasyconej jaczejce.
                  • Gość: bosman pozostanę folkatko.... IP: *.centertel.pl 21.07.09, 09:48
                    przy swoim zdaniu. Z całym szacunkiem dla Twojego. Pozdrawiam.
                    • Gość: folkatka Re: pozostanę folkatko.... IP: *.vlan246.dengo.lubman.net.pl 21.07.09, 13:40
                      Jezeli szanujesz moje zdanie to nie nazywaj papieża durniem ani nie pakuj
                      wszytskich księzy do worka z napisem "złodzieje i pedofile" bo krzywdzisz w ten
                      sposób wielu wspaniałych ludzi, którzy cięzko harują w marnych warunkach - np.
                      na takiej Syberii.
                      Tak nawiasem mówiąc. Popełnisz ten sam bład ktry nam zarzucasz. To znaczy? Że
                      niby dajemy sie ogłupiać przez kler. Ale Ty z kolei przyjmujesz to co mówi
                      rosyjska propoaganda. Czy w wine Polski za wywołanie II Wojny Światowej też
                      wierzysz?
                      • Gość: bosman folkatko IP: *.centertel.pl 21.07.09, 14:31
                        skoro tam siedzą i pracują w warunkach jakie opisujesz - ich sprawa dlaczego.
                        Chcą to siedzą. Może są tam za karę a może są idealistami. I Bóg z nimi. W
                        propagandę rosyjską nie wierzę, mam swój rozum i wiem co na ten temat myśleć.
                        Wszak przyznasz jednak, że to nie jest oficjalne stanowisko Rosji tylko jakichś
                        durniów. A takich u nas też nie brak - choćby ten debil Nowak od rydza.
                        F
                      • Gość: bosman C.D. IP: *.centertel.pl 21.07.09, 14:36
                        Fakt, nie wszyscy księża to pedofile i złodzieje chociaż jest ich sporo, ale
                        faktem jest też to, że hierarchia nie robi nic by ich wyeliminować ze swego
                        grana. Więcej - chroni ich przed wymiarem sprawiedliwości. Jak to nazwiesz?
      • empi Re: Nauczycielka z Tatar buduje kościół. Na Syber 20.07.09, 12:46
        Centrum Islamu w Lublinie
        . Dzięki za informację. :)
        pzdr.
    • zubelz Nauczycielka z Tatar buduje kościół. Na Syberii 21.07.09, 11:29
      Nauczycielka pojechała uczyć dzieci a nie budować kościół
    • qqbek Prozelityzm! 21.07.09, 14:06
      janostrzyca napisał:

> Wspaniały pomysł! Doskonała inicjatywa! Teraz Lublin czeka na grupy
      > wolontariuszy z Izraela i Iranu, którzy będą nam budować bożnice i
      > meczety. Przybywajcie Bracia Muzułmanie i zbudujcie nam meczet!

Broń Boże!
      Przecież to by prozelityzm był!
      Przecież ich jest mniej niż 2% w Polsce!
      Przecież to wiara obca naszym stronom...

a teraz serio:
      Jaki jest odsetek deklarujących katolicyzm na Kamczatce?
      (podpowiedź z budki suflera - mniej niż 2% spośród 310 tysięcy mieszkańców regionu).
      Co oznacza w doktrynie kk słowo "misja" i czym różni się "działalność misyjna"
      od "prozelityzmu" (w rozumieniu tego ostatniego proponowanym przez Cerkiew)?
      (podpowiedź z budki suflera - oba terminy różnią się frazeologią, w warstwie
      treści niczym, definicja "misji" za Wikipedią: "Działalność misyjna Kościoła to
      działalność, którą podejmują wysłani przez Kościół przedstawiciele zwani
      misjonarzami. Celem misji jest m.in. głoszenie Ewangelii i zakładanie struktur
      kościoła wśród niechrześcijan").

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka