janostrzyca 19.07.09, 21:52 Wspaniały pomysł! Doskonała inicjatywa! Teraz Lublin czeka na grupy wolontariuszy z Izraela i Iranu, którzy będą nam budować bożnice i meczety. Przybywajcie Bracia Muzułmanie i zbudujcie nam meczet! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kain_brat_abla Nauczycielka z Tatar buduje kościół. Na Syberii 19.07.09, 22:29 I wysłać tam wszystkie mohery. Bez prawa powrotu. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Nauczycielka z Tatar buduje kościół. Na Syber 19.07.09, 22:42 Jaki problem w tym, że ktoś chce pomóc tamtejszej Polonii w podtrzymaniu jej polskości. Jeżeli uważają, ze kościół im w tym pomoże a ktoś chce im pomóc to co w tym złego? Wybuduj im np. czytelnię polskich książek, wolno Ci. Również nasze mniejszości, jak przystało na demokratyczny kraj, mają prawo korzystać z pomocy swoich narodów w podobnych przypadkach. Uważasz inaczej? :) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 Re: Nauczycielka z Tatar buduje kościół. Na Syber 19.07.09, 22:55 empi napisał: > Jaki problem w tym, że ktoś chce pomóc tamtejszej Polonii w > podtrzymaniu jej polskości. Jeżeli uważają, ze kościół im w tym > pomoże a ktoś chce im pomóc to co w tym złego? Wybuduj im np. > czytelnię polskich książek, wolno Ci. Również nasze mniejszości, jak > przystało na demokratyczny kraj, mają prawo korzystać z pomocy > swoich narodów w podobnych przypadkach. Uważasz inaczej? :) > pzdr. > Słusznie, Polacy odrestaurowali tak ważne w naszej historii miejsce jak Cmentarz Orląt we Lwowie. Czekamy, kiedy wreszcie Żydzi zdecydują się wyłożyć środki na odrestaurowanie będącego w ruinie lubelskiego kirkutu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan ostrzyca A czy ja mam cos przeciw świątyniom? IP: 212.106.27.* 20.07.09, 07:57 Chciabym tylko zobaczyć reakcję naszych pobożnych mieszkanców na próbę budowy meczetu w Lublinie. Wszak Lublin był wielokulturowy... Zakładam, że nie byłoby żadnych, ale to żadnych protestów. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: A czy ja mam cos przeciw świątyniom? 20.07.09, 07:59 Świątynie stawia się tam gdzie są wierni. Jeżeli w Lublinie zamieszkiwaliby muzułmanie uważałbyś sprzeciw za słuszny? pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
josek4 Tutaj też jest sporo do zrobienia!!!!! 20.07.09, 08:41 Tutaj też jest sporo do zrobienia, a śmiga na Kamczatkę. Ciekawe co ten Ksiądz jej obiecał? U nas nie brakuje niedoedukaowanych dzieci! Myślę że Starówka jest większym wyzwaniem niż Kamczatka. A koszykarze to co to za jedni? Może wikliniarze??? Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Tutaj też jest sporo do zrobienia!!!!! 20.07.09, 08:57 Jeżeli jest to ich dobra wola to musi być wolna w sensie wyboru czynienia dobra i priorytetów. "Tutaj" zawsze będzie wiele do zrobienia, oni się tym nie martwią, przecież Ty zostałeś :) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
meroqua Re: Nauczycielka z Tatar buduje kościół. Na Syber 20.07.09, 10:29 Nie wiem czy wiesz ale 3 lata temu została otwarta nowa synagoga. A meczet w Lublinie też jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Nauczycielka z Tatar buduje kościół. Na Syber IP: 188.33.77.* 20.07.09, 11:13 skoro w Lublinie jest cerkiew, to dlaczego w putinlandzie nie moze byc kosciolow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman a choćby dlatego....... IP: *.lublin.mm.pl 20.07.09, 17:54 żeby tacy niedorobieńcy jak ty nie mieli powodu tam jeździć i bredzić o "uciskanych i szykanowanych" czarnych przez tambylców. A w pełni zasługuja by ich stamtąd pogonić na zbity pysk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: a choćby dlatego....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 18:07 Wiesz Bosman ja nawet rozumiem Twoja awersje do "czarnych", kiedys trochę pisałeś o jej powodach - przemilcze to. Ale nie rozumiem Twojego zaslepienia. To sa dwie różne sprawy. Bo piszesz ze zasługuja na to by pogonić ich stamtąd na zbity pysk. Więc mam pytanie. Czy zetknałes sie osobiście z Polakami mieszkajacymi na Wschodzie? Czy rozmawiałes kiedyś z potomkami polskich zesłańców? Czy jestes w stanie sobie wyobrazić, że KOściół odgrywa na tamtych terenach role bardzo pozytywną, jako organizatora życia społecznego i towarzyskiego? Że jest czymś, co pozwala mieszkającym tam Polakom zachować własna toższamośc i język. Ja akurat zetknełam się z Polakami ze Wschodu, chociaz moze bardziej z Ukrainy i z Białorusi niż z Rosji, ale chyba moge powqiedziec że wiem cos niecos na ten temat. A teraz podaj mi jeden, tylko jeden powód dla którego powinno sie stamtąd "pogonic czarnych". Proszę. I jeszcze jedno. Był taki czas że ich rzeczywiście tam nie było. Kiedy nie tylko "czarnych" (róznych zresztą wyznań) ale i zwykłeych wiernych zamykano w łagrach, burzono wszelkie świątynie itepe. Czy naparwde tak strasznie Ci sie to podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman a choćby dlatego....... IP: *.lublin.mm.pl 20.07.09, 18:21 że zachowują się w sposób prowokujący cerkiew do zachowań agresywnych w stosunku do katolików. Na siłę próbują pozyskiwać wiernych, nakłaniają do zmiany kościoła(bo przecież nie wiary). Nie odmawiam broń Boże Polakom na Dalekim Wschodzie prawa do posługi, świątyni. Ale wiem czym to się kończy. Katolicki kler jest agresywny, pazerny, zarozumiały i bezczelny. Wg mnie Putin i tak jest wyrozumiały.Ja bym ich pogonił. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: a choćby dlatego....... 20.07.09, 19:32 bosmanie powielasz argumenty cerkwi rosyjskiej dążącej do całkwitej wyłączności w tej dziedzinie. KK jedynie przywraca możliwość kontynuowania wiary przodków, Polakom i innym także. Brak nawróceń ze strony prawosławnych dobitnie o tym świadczy. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: a choćby dlatego....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 19:59 Otóż to. Bosman powielasz schematy putinowskiej propagandy dla której wszystko co nieprawosławne i niewielkoruskie jest wrogie. Stąd wszystkie szykany którym poddawani sa tam katolicy. Pewnie o nich nie słyszałeś. Po za tym. Z tym podbieraniem wiernych to sprawa wygląda tak, że po prostu Kosciół Katolicki potrafi zorganizować coś, co bedzie dla swieckich atrakcyjne. Różne ruchy modlitewne, stowarzyszenia, biblioteki, kursy etc. W prawosławiu to nie funkcjonuje aż w takim zakresie. Po za tym Cerkiew Prawosławna zmaga się dokładnie z tym z czym u nas Kościół: z własną przeszłoscią. O tym ze w czasach ZSRR była w całości podporządkowana władzy i naszpikowana KGB tego nie musze tłumaczyć. Do dziś nie może sobie z tym poradzić, i bardzo powoli sie odbudowuje. To tak w skrócie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: a choćby dlatego....... IP: 188.33.54.* 21.07.09, 09:08 bo bosmanek jest przedstawicielem cywilizacji bizantyjskiej, gdzie religia jest calkowicie podlegla aktualnie panujacemu durniowi. To ze ktos w tym ksiadz moze miec wlasne zdanie jest dla bosmanka zbrodnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman kk też podlega..... IP: *.centertel.pl 21.07.09, 09:59 panującemu durniowi - w Rzymie. Z kolei kk podlegają i wierzą bezgranicznie, do granic debilizmu tacy nawiedzeńcy jak ty aaaaaaaaaaronku. Ksiądz ma własne zdanie, owszem - w zakresie jak wydoić maksymalnie "owieczki" które mu podlegają, jak orżnąć skarb państwa nie płacąc podatków, jak podporządkować sobie wszystkich i wszystko. To ostatnie na szczęście jeszcze nie całkiem im wychodzi, tej pazernej, nienasyconej jaczejce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman pozostanę folkatko.... IP: *.centertel.pl 21.07.09, 09:48 przy swoim zdaniu. Z całym szacunkiem dla Twojego. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: pozostanę folkatko.... IP: *.vlan246.dengo.lubman.net.pl 21.07.09, 13:40 Jezeli szanujesz moje zdanie to nie nazywaj papieża durniem ani nie pakuj wszytskich księzy do worka z napisem "złodzieje i pedofile" bo krzywdzisz w ten sposób wielu wspaniałych ludzi, którzy cięzko harują w marnych warunkach - np. na takiej Syberii. Tak nawiasem mówiąc. Popełnisz ten sam bład ktry nam zarzucasz. To znaczy? Że niby dajemy sie ogłupiać przez kler. Ale Ty z kolei przyjmujesz to co mówi rosyjska propoaganda. Czy w wine Polski za wywołanie II Wojny Światowej też wierzysz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman folkatko IP: *.centertel.pl 21.07.09, 14:31 skoro tam siedzą i pracują w warunkach jakie opisujesz - ich sprawa dlaczego. Chcą to siedzą. Może są tam za karę a może są idealistami. I Bóg z nimi. W propagandę rosyjską nie wierzę, mam swój rozum i wiem co na ten temat myśleć. Wszak przyznasz jednak, że to nie jest oficjalne stanowisko Rosji tylko jakichś durniów. A takich u nas też nie brak - choćby ten debil Nowak od rydza. F Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman C.D. IP: *.centertel.pl 21.07.09, 14:36 Fakt, nie wszyscy księża to pedofile i złodzieje chociaż jest ich sporo, ale faktem jest też to, że hierarchia nie robi nic by ich wyeliminować ze swego grana. Więcej - chroni ich przed wymiarem sprawiedliwości. Jak to nazwiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Nauczycielka z Tatar buduje kościół. Na Syber 20.07.09, 12:46 Centrum Islamu w Lublinie . Dzięki za informację. :) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
zubelz Nauczycielka z Tatar buduje kościół. Na Syberii 21.07.09, 11:29 Nauczycielka pojechała uczyć dzieci a nie budować kościół Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Prozelityzm! 21.07.09, 14:06 janostrzyca napisał: > Wspaniały pomysł! Doskonała inicjatywa! Teraz Lublin czeka na grupy > wolontariuszy z Izraela i Iranu, którzy będą nam budować bożnice i > meczety. Przybywajcie Bracia Muzułmanie i zbudujcie nam meczet! Broń Boże! Przecież to by prozelityzm był! Przecież ich jest mniej niż 2% w Polsce! Przecież to wiara obca naszym stronom... a teraz serio: Jaki jest odsetek deklarujących katolicyzm na Kamczatce? (podpowiedź z budki suflera - mniej niż 2% spośród 310 tysięcy mieszkańców regionu). Co oznacza w doktrynie kk słowo "misja" i czym różni się "działalność misyjna" od "prozelityzmu" (w rozumieniu tego ostatniego proponowanym przez Cerkiew)? (podpowiedź z budki suflera - oba terminy różnią się frazeologią, w warstwie treści niczym, definicja "misji" za Wikipedią: "Działalność misyjna Kościoła to działalność, którą podejmują wysłani przez Kościół przedstawiciele zwani misjonarzami. Celem misji jest m.in. głoszenie Ewangelii i zakładanie struktur kościoła wśród niechrześcijan"). Odpowiedz Link Zgłoś