Forum   1932

1932

(38 wyników)
  • 11 września 1932, podróżując na zlot lotniczy do Pragi, Franciszek Żwirko wraz ze Stanisławem Wigurą zginęli w katastrofie w lesie pod Cierlickiem Górnym koło Cieszyna na Śląsku Cieszyńskim, na terenie Czechosłowacji na skutek oderwania się skrzydła samolotu RWD-6 podczas burzy (miejsce to znane jest obecnie jako "Żwirkowisko"). Obaj zostali pochowani w Alei Zasłużonych na Cmentarzu Powązkowskim w Warszawie, natomiast w Těrlicku (Cierlicku) znajduje się ich symboliczny grób. 14 września 193...
  • bardzo brakowało mi do kolekcji T 26, najpopularniejszego czołgu lekkiego początku WW2. Niestety nie udało mi się nigdzie znaleźć wersji najpopularniejszej, czyli jednowieżowej z działem, i z kilku dostępnych innych wariantów zdecydowałem się na wersję dwuwieżową, w odmianie z działem 37 mm na jednej wieży i KM na drugiej. Niestety mam problem. Nigdzie nie mogę doszukać się informacji, na której wieży było działo, a na której KM. Instrukcja o tym milczy, na licznych witrynach p...
  • Sztuczny Glod na Ukrainie w latach 1932/33, jaki pochlonal ok 10 mln. ofiar - kiedy Rosja- sprawca tej tragedii zaplaci Ukraincom odszkodowania? pl.wikipedia.org/wiki/Wielki_g%C5%82%C3%B3d_na_Ukrainie uk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%80_%D0%B2_%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%96_1932-1933_%D1%80%D0% BE%D0%BA%D1%96%D0%B2 en.wikipedia.org/wiki/Holodomor ------- en.wikipedia.org/wiki/Image:Holodomor_Famine_map.jpg www.harazd.net/...
  • Społeczność ukraińska na całym świecie pamięta o Wielkim Głodzie. Zbrodniczy komunizm zdziesiątkował populację naszego wschodniego sąsiada. Jesienią 2006 r. zjechałem Iwanofrankowszczyznę. Trafiłem do muzeum w Iwano-Frankowsku (przedwojenny Stanisławów). Wzrok mój przykuły nie tyle archeologiczne znaleziska z różnych epok czy rekonstrukcje wymarłych stworzeń, co zdjęcia z Wielkiego Głodu. Wstrząsające obrazy zmarłych z wygłodzenia ludzi umieszczanych na przyczepach traktorów czy zrzuca...
  • Zarzad Miejski w Dobrodzieniu L. II-48- -48- Dnia 14.8.1948 NAKAZ KARNY Pismem z dnia 5.8.1948 Gminna Placówka Bezpieczenstwa Publicznego w Dobrodzieniu doniósl (oznaczenie wladzy: -----) ze Fiola Maria, ur. 26.3.1901, zam. w Dobrodzieniu, ul.Pl.Wolnosci Nr.11, dopuscil sie wykroczenia z art. 18 ustawy rozp. Prawa o wykr. z dnia 11.7.1932 (Dz.U.R.P. Nr.60 poz.572) przez to, ze Obywatelka ROZMAWIA STALE PO NIEMIECKU. Przyjmujac powyzsze za udowodnione, ska...
  • 11 wrzesnia - data pamietna z kilku powodów. Tego dnia 6 lat temu nastapił zamach w USA, ale i my, Polacy, mamy swoją przykrą rocznice....Tego dnia w 1932 roku stracili życie nasi słynni piloci - por. pilot Franciszka Żwirko i inż. Stanisław Wigura. "Najpierw znaleziono Wigurę. W końcu czescy chłopi, którzy przybiegli na miejsce katastrofy, dostrzegli wśród potrzaskanych drzew także ciało Żwirki. Ich samolot, jak zanotowano w księdze pamiątkowej Górnego Cierlicka na Zaolziu, "...
  • Z książeczki "Winczara..." (wyd. Wąbrzeźno 1932)... Na razie wypiszę te, które mogą się wydać nieznajome: babojandza - ślepa babka (gra) belon - brzuch bot - łódka brydy - gadania buber - bób bziodować - mocować się ciepać sia - brać się dicht - całkiem (nie: dycht?) grot - kość jeglijo - sosna jecznica - jajecznica kazub - tułów kitojka - szal na szyję, chustka kitel - suknia klaty - łaty, szmaty (od: Klamoten?) klatnik - gałganiarz, szmaciarz kłomnio - ręczna sieć do ł...
  • A taka ciekawostka. Rodzice pewnej Pani Genowefy urodzonej w 1932 roku nosili imiona - Antoni i Marianna. Moda wraca tak jak juz zauwazylismy, a to jest jedynie jedno z potwierdzeń.
  • Społeczność ukraińska na całym świecie pamięta o Wielkim Głodzie. Zbrodniczy komunizm zdziesiątkował populację naszego wschodniego sąsiada. Jesienią 2006 r. zjechałem Iwanofrankowszczyznę. Trafiłem do muzeum w Iwano-Frankowsku (przedwojenny Stanisławów). Wzrok mój przykuły nie tyle archeologiczne znaleziska z różnych epok czy rekonstrukcje wymarłych stworzeń, co zdjęcia z Wielkiego Głodu. Wstrząsające obrazy zmarłych z wygłodzenia ludzi umieszczanych na przyczepach traktorów czy zrzuca...
  • www.britishpathe.com/record.php?id=2910
  • 18 lutego 1932 roku - na swiat przyszedł znany rezyser filmowy Miloś Forman. Znacie jego filmy?:) Nakręcił kilka hm....tak zwanych dzieł kultowych, co by to słowo nie znaczyło... "Miloš Forman, właściwie Jan Tomáš Forman (ur. 18 lutego 1932 w Čáslaviu), czeski reżyser filmowy, obecnie zamieszkały i tworzący w Stanach Zjednoczonych. Rozpoczynał karierę w Czechach, kręcił filmy krótkometrażowe i komedie, od początku związany z operatorem Miroslavem Ondříčkiem. Czołowy przedsta...
  • "Geremek na niego popatrzył przez chwilę, a potem odpowiedział spokojnie: "Urodziłem się w getcie. Moja rodzina zginęła w getcie" wiadomosci.onet.pl/1788023,11,item.html
  • Jeszcze tydzień temu gawędził spokojnie w parku. Martwił się, że musi zapłacić rachunki. Już nie musi. Śpieszmy się kochać ludzi...za szybko odchodzą.
  • to uwagi dla polonofobow :) -"ZSRR był ostatnim krajem, który zawarł pakt o nieagresji z Niemcami. Podobne układy i tajne protokoły były normą europejskiej polityki w tamtych latach" - podkreślono w filmie. Jako pierwsza - zaznaczono - z hitlerowskimi Niemcami porozumiała się Polska. W filmie nie wspomniano, że wcześniej - w 1932 roku - Polska zawarła pakt o nieagresji z ZSRR, i że respektowała go do końca, czyli do radzieckiego najazdu 17 września 1939 roku" istotnie. polsko-radziecki...
  • NSDAP w wyborach do Reichstagu otrzymuje 13 745 000 głosów (230/608 miejsc - 37,83%)...
  • Sztuczny Glod na Ukrainie w latach 1932/33, jaki pochlonal ok 10 mln. ofiar - kiedy Rosja- sprawca tej tragedii zaplaci Ukraincom odszkodowania? pl.wikipedia.org/wiki/Wielki_g%C5%82%C3%B3d_na_Ukrainie en.wikipedia.org/wiki/Holodomor en.wikipedia.org/wiki/Image:Holodomor_Famine_map.jpg www.harazd.net/~nadbuhom/mapy-historia/mapy_3.htm forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=50258575&a=50258575
  • "Pozieta może, że jestem z Kieźlin, gdzie przy moście leży na kecie przyziojzany duży kwap, pozieta, że jestem z Purdy, bo w Purdzie każdemu łujdzie, może z Mik i Zolbków, bo Zolbki i Miki, to wszystko klatniki. A może pozieta, że jestem z Likuz, gdzie z gajsionów klaftry łustaziajo albo z Kaplityn, gdzie ludzie mnieli reka przyziojzanego na kecie przy moście. Kiedy pewnego razu wyschła woda w strudze, przenieśli ludziska reke do jeziora. Nie jestem też ani z Klebarku, gdzie sia...
  • Sztuczny Glod na Ukrainie w latach 1932/33, jaki pochlonal ok 10 mln. ofiar - kiedy Rosja zaplaci Ukraincom odszkodowania? pl.wikipedia.org/wiki/Wielki_g%C5%82%C3%B3d_na_Ukrainie uk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%80_%D0%B2_%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%96_1932-1933_%D1%80%D0% BE%D0%BA%D1%96%D0%B2 en.wikipedia.org/wiki/Holodomor
  • >Tym procesem żyje cała Polska. Wstępem..były dokonane na polecenie >marszałka Piłsudskiego ... aresztowania posłów partii opozycyjnych >wchodzących... policjanci i żandarmi zastraszali, poniżali, bili, >inscenizowali egzekucje zatrzymanych. Wiceprezesa CKW PPS Hermana >Liebermana skatowano do utraty przytomności....specjalnie dobrani >oficerowie i podoficerowie znieważali i bili więźniów. I taka wlasnie byla demokracja w wydaniu "polskim".. W rolach gl...
  • 22 października 1929 urodził sie Lew Jaszyn. Jeden z najwybitniejszych bramkarzy w historii futbolu. Wielokrotny reprezentant ZSRR na świat przyszedł w Moskwie i praktycznie całą kariere spedził w tamtejszym Dynamie. W kadrze ZSRR rozegrał 78 spotkań, w tym pamietny mecz z 1957 roku - przeciwko Polsce na stadionie w Chorzowie. Polska wygrała wtedy z "ruskimi" 2-1, a Jaszyna dwukrotnie pokonał Gerard Cieslik. W 1973 roku Lew Jaszyn jako pierwszy na świecie bramkarz zdobył prestiz...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się