Dodaj do ulubionych

dziwne maile

IP: *.jura.uni-mannheim.de 09.02.02, 15:22
ostatnio moja skrzynka mailowa jest zarzucana dziwnymi mailami od nieznanych osob.Najgorsze jest to ze do
kazdego maila dolaczony jest plik ktory blokuje mi skrzynke.Czy Wam tez cos takiego przysylaja i co z tym robicie?
Obserwuj wątek
    • michal.ch Re: dziwne maile 09.02.02, 15:40
      Jest duże prawdopodobieństwo, że w załącznikach są wirusy. Ja zazwyczaj takie
      dziwne i nieznane maile wywalam.
      • kropka. Re: dziwne maile 09.02.02, 19:08
        wywalaj bez otwierania. Chyba własnie przez cos takiego musiałam instalować
        wszystko od nowa. Łazi jakis wirus, który buduje sie wokół outlooka.
        pozdrawiam
        • unikorn Re: dziwne maile 09.02.02, 19:18
          Kochani! Nie używajcie Outlooka do otwierania maili - a zwłaszcza z
          załącznikami! Jeśli macie konto na którymś portalu, korzystajcie z niego!
          A zwłaszcza uważajcie na załączniki bez rozszerzenia w nazwie - te bywają
          najbardziej zdradliwe...
          • kropka. Re: dziwne maile 09.02.02, 19:23
            moment. Co znaczy: "bez rozszerzenia w nazwie". Proszę własnymi słowami.
            komputerowa blondynka
            • unikorn Re: dziwne maile 09.02.02, 19:37
              Już wyjaśniam.
              Jak załącznikiem jest plik np. "kropka.jpg" :) to znaczy że masz do czynienia z
              plikiem formatu graficznego, "kropka.mp3" - muzycznego, "kropka.mpg" - jest to
              plik filmowy, a jeśli dostaniesz plik "kropka" to nie od razu wiadomo co to i z
              czym to się je :)
              Takie bez rozszerzenia od razu należy wywalić - no chyba, że nadawcą maila jest
              ktoś nam znany, np. kropka.@poczta.gazeta.pl :)))
              • kropka. Re: dziwne maile 09.02.02, 19:44
                no to tera jasne :)))
                dzięki
                • unikorn Re: dziwne maile 09.02.02, 19:47
                  You welcome. Be careful!!!
              • tulka Re: dziwne maile 09.02.02, 19:47
                unikorn napisał(a):

> Takie bez rozszerzenia od razu należy wywalić - no chyba, że nadawcą maila jest
                >
                > ktoś nam znany

To, że znamy nadawcę, też nie jest stuprocentową gwarancją, bo przecież są
                wirusy, które się same rozsyłają bez wiedzy "nadawcy" do osób, które są zapisane
                w jego książce adresowej. Na to też jest sposób- ja mam umowę ze znajomymi, że
                zawsze w mailu piszemy, jakie wysyłamy załączniki i ile. I jeśli dostaję od
                znajomej osoby pusty mail z załącznikiem, też od razu wyrzucam.
                • unikorn Re: dziwne maile 09.02.02, 19:49
                  Zgadza się, mój znajomy dostał ostatnio takiego syfa ale ma dobre antyviry i
                  wszystko było ok.
                  Szacuneczek i pozdrawiam!
          • p8 Re: dziwne maile 09.02.02, 19:57
            unikorn napisał(a):

> Kochani! Nie używajcie Outlooka do otwierania maili - a zwłaszcza z
            > załącznikami! Jeśli macie konto na którymś portalu, korzystajcie z niego!
            > A zwłaszcza uważajcie na załączniki bez rozszerzenia w nazwie - te bywają
            > najbardziej zdradliwe...

Jestem po wirusie:), ale co do Outlooka to się zgodzę, najlepiej go
            zdeinstalować, bo ta kobyła tylko miejsce zajmuje. Ja korzystam z
            OutlookExpress, a tam wystarczy wyłączyć okienko podglądu i mamy względny
            spokój, nie otwierając podejrzanych załączników ofkors. No i Norton AV -> to
            podstawa, a dodatkowo polecam jakiś dobry firewall, to powinno wystarczyć, ale
            że jak mawiali starożytni "I Herkules dupa kiedy ludzi kupa...", więc nie należy
            podchodzić do tego zbyt sceptycznie...:)

panBozia
            • kropka. Re: dziwne maile 09.02.02, 20:58
              p8 napisał(a):

> OutlookExpress, a tam wystarczy wyłączyć okienko podglądu i mamy względny
              > spokój, nie otwierając podejrzanych załączników ofkors. No i Norton AV -> to
              >
              > podstawa, a dodatkowo polecam jakiś dobry firewall, to powinno wystarczyć,

cóż za jasność wypowiedzi! Qrcze! Czy nigdy nie wbijecie sobie do głowy, że mnie
              trzeba po ludzku? Jak mam wyłączyć okienko i przez co sprawdzać pocztę? Przez
              dziurkę od klucza?
              p8 - tłumacz!!!
              pozdrawiam
              • da.killa Re: dziwne maile 09.02.02, 21:17
                wszyskim outlookowo-zawirusowanym polecam goraco progam the bat! - najlepszy moim zdaniem program pocztowy, duuuuuuuzo bezpieczniejszy od outlooka. wszelkie informacje mozna znalesc na oficjalnej polskiej stronie: www.thebat.pl

do tego dobrze sobie zainstalowac firewalla o nazwie zonealarm (dazmowy!!!) ze strony www.zonelabs.com i oczywiscie antywirusa

jak wyglada otrzymanie wirusika w poczcie w takim wypadku?
                1. the bat! sciaga poczte
                2. zone alarm sprawdza pliki i zmienia rozszerzenia plikow wykonywalnych na cos na ksztalt zl9 - przy probie odpalenia ostrzega o grozbie zawirusowania takiego pliku.
                3. the bat! nie otwiera automatycznie zadnych plikow, a nawet jesli wlaczymy podglad wiadomosci napisanych w html - nie pozwala na dociaganie z zewnatrz skryptow i obrazkow.
                4. przy otwieraniu zalacznika the bat! przypomina, ze lepiej zapisac najpierw plik na dysku i sprawdzic go programem antywirusowym
                5. sprawdzamy pliki antywirusem i po upewnieniu sie, ze wszystko jest ok - mozemy je przejrzec...

pozdrawiam

da.wirus.killa
                • kropka. Re: dziwne maile 09.02.02, 22:21
                  dzięki da wirusiku. Jestem załamana, bo po wczorajszej czystce musze odtworzyc
                  ponad 200 adresów! Chyba zwarjuję!
                  pozdrawiam

• p8 Re: dziwne maile 09.02.02, 22:41
                kropka. napisał(a):

> p8 napisał(a):
                >
                > > OutlookExpress, a tam wystarczy wyłączyć okienko podglądu i mamy względny
                > > spokój, nie otwierając podejrzanych załączników ofkors. No i Norton AV -&#
                > 62 to
                > >
                > > podstawa, a dodatkowo polecam jakiś dobry firewall, to powinno wystarczyć,
                >
                >
                > cóż za jasność wypowiedzi! Qrcze! Czy nigdy nie wbijecie sobie do głowy, że mni
                > e
                > trzeba po ludzku? Jak mam wyłączyć okienko i przez co sprawdzać pocztę? Przez
                > dziurkę od klucza?
                > p8 - tłumacz!!!
                > pozdrawiam

OutlookExpress -> "WIDOK" -> "UKŁAD" -> Wyłaczyć "Pokaż okienko podglądu", i już
                nie otwiera automatycznie załączników.
                Norton AV -> norton AntiVirus, najlepszy chyba program antywirusowy.
                Firewall -> program zabezpieczający przed wizytą nieproszonych gości.

A co do sprawdzania poczty, to każdy czyni jak mu wygodnie, to sprawa świadomego
                wyboru:))) Jesli dla Ciebie bardziej wygodne jest sprawdzanie z poziomu strony
                WWW, to rób tak dalej:)), należy poprostu pamiętać o nieotwieraniu załączników
                od nieznanych osób:))

Pozdrowionka:)

panBozia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka