marian1950k Radni, nie ulegać presji 06.02.10, 17:43 Radni, nie ulegać presji demagogów i podkręconych oszołomów, patrzcie na ręce i na kasę, bo to Wasze zadanie. A Żydowiczowi jak w Łodzi źle, niech szuka szczęścia gdzie indziej. To nie jest tak, że bezinteresownie robi Łodzi łaskę i on dobrze o tym wie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pipi Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się z ... IP: *.toya.net.pl 06.02.10, 18:46 Łódź = Żydowicz, hurrraaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r1 Inwestycja IP: 85.222.87.* 06.02.10, 19:42 Budynek CŁC to przedsięwzięcie, które zarabiałoby dla Łodzi duże pieniądze. Wszyscy nagle chcą budować centra festiwalowo - kongresowe - dlaczego? Bo to się opłaca - umożliwia ściąganie do miasta imprez, targów, festiwali, na których zarabiają mieszkańcy. Ogromne znaczenie miałby także aspekt promocyjny - CŁC projektu Gehry'ego stałoby się prawdziwą ikoną Łodzi, flagowym przedsięwzięciem Nowego Centrum Łodzi, symbolem zmiany, sprawiłoby, że o Łodzi mówiłoby się dużo i dobrze. Wtedy nawet lokowanie tu swoich siedzib, przedstawicielstw, biur byłoby pożądane i prestiżowe. Mamy świetne położenie geograficzne, trzeba tylko poprawić nadal nienajlepszy wizerunek miasta. Doskonale nadają się do tego duże, efektowne inwestycje. Ile dobrego dla miasta uczyniła Arena Łódź? Ile Manufaktura? CŁC przy mądrym zarządzaniu zwróciłoby się szybciej, niż nam się wydaje. Dlatego jako łodzianie ŻĄDAMY podjęcia NIEZWŁOCZNIE MERYTORYCZNEJ debaty na temat festiwalu i projektu CŁC z udziałem władz miasta, Marka Żydowicza i wszystkich zainteresowanych podmiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Srycja 06.02.10, 22:01 Inwestycja od pospolitego ruszenia różni się tym, co postulowali radni: PRZEMYŚLENIEM SPRAWY. Opracowaniem biznes-planu, określeniem inwestorów, możliwości pozyskania dopłat, finansowania kapitałowego itd. Tego wszystkiego nie było. Był tylko krzyczący i tupiący Żydowicz o raz słowne zapewnienie, że Camerimage zajmie to centrum na 5 dni w roku. Nawet to zapewnienie było palcem na wodzie pisane, bo przecież Żydowicz może się obrazić i wysłać maila... W końcu co to za zwyczaje, że nowy włodarz miasta nie zaczyna swojego urzędowania od oddania hołdu Żydowiczowi, że śmie mieć inne sprawy na głowie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka to and nowak to nicość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.10, 01:27 nicość nad nicościami jak obseruję od dawna i nie tylko w kontekście Żydowicza Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Nandi, znowu ten sam język! 08.02.10, 08:46 I znowu atakujesz osobę, a nie argumenty. Może i jestem nicością, ale przedstawione przeze mnie argumenty są prawdziwe. Gdybyś potrafił je obalić, to przecież byś to zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin_ Re: Inwestycja IP: *.toya.net.pl 07.02.10, 16:43 Jak najbardziej się zgadzam. Poza tym. Ludzie, jeżeli coś się wam nie podoba to czy od razu trzeba pisać jak niektórzy: Żydowicz won? Camerimage to nie jest jego własność, to jest coś co stało się częścią Łodzi w pewnym sensie. Dlatego jak coś się nie podoba to przecież jest jeszcze trochę czasu żeby to zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się z ... 06.02.10, 19:44 Panie Marku, Wrocław czeka, Poznań czeka, co pan robi jeszcze w Łodzi. Tu pana nie chcą, na przykład ja Pana nie chcę. papa. Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się z ... 06.02.10, 19:47 ps. Łódź Europejską stolicą kultury. Naprawdę ktoś wierzy w taka brednię? Widziałem też że Lublin kandyduje. Ja bym się nie patyczkował, tylko dorzucił jeszcze Piotrków i Sieradz, albo Zduńską Wolę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Faflik anna Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.10, 20:02 minigry amor, candrowicz wierzy Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się 06.02.10, 20:44 Gość portalu: Faflik anna napisał(a): > minigry amor, candrowicz wierzy Nie kąsa się karmiącej ręki. Aspirować to możemy. Czy jesteśmy? Nie. Czy będziemy? Może. Za sto lat. Jednak FEW nie chce pół miliarda na podtrzymanie mrzonek prowincjonalnego miasta o ESK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kik Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.10, 20:53 Candrowicz nie chce pół miliarda bo nie wiedziałby co z nim zrobić. No odwołuję, wiedziałby - bawilibyśmy się na Placu Wolności w kółko graniaste do 2016 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się 06.02.10, 21:10 Gość portalu: kik napisał(a): > Candrowicz nie chce pół miliarda bo nie wiedziałby co z nim zrobić. > No odwołuję, wiedziałby - bawilibyśmy się na Placu Wolności w kółko > graniaste do 2016 roku. No to se pogadaliśmy. Ech. Candrowicz robi rzeczy , na jakie nas, prowincjonalne miasto, stać. Na szczęście, nigdy nie miał pomysłu na misia za 500MPLN. A ten pan, co się tak łatwo obraża, niech idzie tam, gdzie jego łykną przekręty i nie zastanowią się, co też pozostawił po sobie w Łodzi i Toruniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin_ Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się IP: *.toya.net.pl 07.02.10, 21:33 Jak długo będzie jeszcze pisać o tych 500mln zł? forum.gazeta.pl/forum/w,755,106844467,106925381,Stracilismy_tania_super_inwestycje_.html Zajrzyj sobie tutaj. Tak naprawdę to by było 170mln. Poza tym jak wyjaśnisz, że na SSS Walczaka może iść kasa, a na Centru dla Camerimage niby nie? Szczególnie, że byłaby szansa na czerpanie zysków (koncerty, konferencje, sympozja), a z zyskami z SSS tak średnio. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Żydowicz znowu kłamie. Tak: kłamie 06.02.10, 21:33 Marek Żydowicz nie jest małym dzieckiem. Dobrze wie, w jaki sposób może wypowiedzieć umowę. Wysyła jednak maila, który formalnie nie znaczy nic i informuje o tym dziennikarzy, tzn. NAS, ogół. Próbuje temu ogółowi robić wodę z mózgu, a więc KŁAMIE. Wypowiada umowę, ale jej nie wypowiada. Wychodzi trzaskając drzwiami, ale za chwilę wraca. I tak od lat. I w kółko żądania odnośnie forsy. Panie Żydowicz! Pan się najpierw rozlicz z pięciu baniek, a potem przeczytaj pan umowę. Za DWA LATA Z OKŁADEM może będzie pan miał podstawy, by ją wypowiedzieć - a i to NA PIŚMIE. I przestań pan robić ludziom wodę z mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie kłamie Re: Żydowicz znowu kłamie. Tak: kłamie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.10, 01:20 Droga mailowa w dobie podpisu elektronicznego jest dokumentem. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Podpis? 08.02.10, 08:51 Gość portalu: nie kłamie napisał(a): > Droga mailowa w dobie podpisu elektronicznego jest dokumentem. Znasz się na tym, jak wół na gwiazdach. Podpisać elektronicznie to ja mogę maila wysłanego z konta Juliusza Cezara. A umowy "zwykle" zawierają klauzulę, że wszelkie zmiany itp. wymagają trybu PISEMNEGO. Zwyczajnie nie wierzę, aby w takiej umowie zabrakło powyższej klauzuli. Ergo: wysyłanie maili to zwykłe tupanie nóżką. Żydowicz znowu wyjdzie trzaskając drzwiami i wróci drugimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin_ Re: Podpis? IP: *.toya.net.pl 08.02.10, 18:13 I znowu podgrzewanie atmosfery. Ludzie, sprawdźcie najpierw fakty (i nie tylko to co Wam dają media) a potem się wypowiadajcie. Żydowicz taki sam list wysłał też zwykłą pocztą. I o co tyle gadania? Jak nie wiesz jak było to sobie znajdź i poczytaj najpierw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Zydowicz panie and-now_nowak IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.02.10, 01:47 Szanowny Panie. Oswiadczenie wwoli wyslane droga emailowa jest takze skuteczne z prawnego punktu widzenia, tym bardziej ze takie samo pismao zostalo wyslane tego samego dnia poczta a ponadto osobiscie potwierdzalem moje stanowisko w licznych tego samego dnai rozmowach z mediami. Nie w ty jednak rzeczczy moje oswiadczenie jest prawomocne w piatek, czy nie. Potwierdzam, iz umowa wygasla i nie klamie mowiac ze nie widze mozliwosci dalszej organizacji Fetiwalu w Lodzi w sytucji gdy Radni uniemozliwili Urzedowi Miasta dotrzymanie zobowiazan wobec organizatorow Festiwalu. Od lat upominalem sie i w przyszlosci bede sie upominal w roznych formach ekspresji, ale z posznowaniem prawa, realizacji przez partnera ktory podpisuje ze mna umowe realizacji zobowiazan. Podkresle, ze jesli juz zarzuca pan komus klamstwo to prosze skierowac swoj komentarz do p.Kacprzaka przewodniczacego Rady Miasta. Twierdzi on, ze na rozpoczecie budowy CLC Miasto ma czas do 2012 roku. Jest to nieprwda, bowiem umowa wyraznie mowi iz musi to nastapic w ciagu DWOCH lat od rejestracji spolki.Wynika z tego zapisu jasno, ze rozpoczecie budowy powinno nastapic do poczatku wrzesnia 2011 roku. Prosz powiedziec jak to jest mozliwe jesli Radni zlikwidowali w Wieloletnim Planie Inwestycyjnym zadanie budowy CLC? Jak to moze nastapic jesli Radni uniemozliwili podpisanie w roku 2010 umowy na wykonanie projektu budowlanego? Tak ! Nie jestem malym dzieckiem i podejmuje ostateczne decyzje po konsultacjach z prawnikami. Nie rzucam slow na wiatr. Zapewniam ze mam podstawy do rozwiazania umowy na organizacje Festiwalu w Lodzi. Prosze pamietac,ze rezygnuje tym samym z 1.5 mln zlotych z Miasta na organizacje FPC. Przypomne , ze w cizgu ostatnich lat Lodz zarabiala na naszym Festiwalu na czysto ok 10 mln zlotych! Nie jestem chlopcem ktory wyciaga raczke po Miejska Kase, tylko powanym dla miasta inwestorem przynoszacym konkretne zyski maerialne i Markietingowe. Moze zna pan inna impreze kulturalna w Lodzi, ktora przynosi podobne korzysci? Prosze wiec nie obrazac mnie.Prosze usznowac moje prawo do decydowania o mojej Firmie. Niech pan skieruje swoja zlosc do tych ktorzy na nia zasluguja, bo nie wykazuja minimalnej rzetelnosci w badaniu spraw dla Lodzi waznych, a ktore potrafia lekka reka skreslic bezpodstawnie. Odsylam Pana do moich wyjasnien, ktore zamieszcam na stronie internetowej Dziennika Lodzkiego w komentarzach pod arykulem"Kometarze do decyzji w sprawie przeniesienia Festiwalu..." Pozdrawiam. marek zydowicz ps. moze zechce sie pan przedstawic?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyjaciel Re: panie and-now_nowak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.10, 03:07 Popieram Twoją decyzję chociaż ciężko mi z tym i po cichu liczę na jakiś cud. Od ludzi nie na poziomie trzeba jak najdalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: panie and-now_nowak IP: 78.8.192.* 07.02.10, 09:58 > Oswiadczenie wwoli wyslane droga emailowa jest takze skuteczne z > prawnego punktu widzenia To już zależy od zapisów w umowie. Nie widziałem umowy, więc nie wiem, choć druga strona twierdzi, że nie jest skuteczne i musi być w innej formie. Może w końcu warto by zapisy tej umowy przedstawić. I wtedy nie będzie domysłów tylko fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Pytanie do P.Marka Żydowicza w sprawie Torunia IP: *.toya.net.pl 07.02.10, 12:53 Szanowny Panie, prosimy o komentarz w sprawie przejętej przez Pana /jak wynika z wypowiedzi władz Torunia/ nieruchomości w Toruniu: www.nowosci.com.pl/look/nowosci/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=6&NrIssue=1332&NrSection=1&NrArticle=161495 Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin_ Re: Pytanie do P.Marka Żydowicza w sprawie Toruni IP: *.toya.net.pl 07.02.10, 18:57 forum.gazeta.pl/forum/w,755,106844467,106918046,nieruchomosc_w_Toruniu.html w sprawie Twojego pytania już pisano w tych komentarzach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin_ Re: panie and-now_nowak IP: *.toya.net.pl 07.02.10, 19:02 Panie Marku, nie znam tak dokładnie tej sprawy jak Pan, na pewno ma Pan swoje powody do takiej decyzji, ale może jest jeszcze jakaś szansa? Szczególnie, że już niebawem będą nowe wybory, a nie wyobrażam sobie sytuacji żeby prezydentem miasta została osoba źle nastawiona do budowy tego Centrum. Jeżeli by np twierdziła, że nie jest to potrzebna inwestycja to po prostu ludzie na tego kandydata nie zagłosują. Przecież ten projekt jest bardzo popularny w Łodzi. Proszę się nie zrażać głupimi politykami czy niektórymi ludźmi, którzy piszą takie rzeczy jak tu. Jest całe mnóstwo osób, które bardzo Pana cenią i liczą, że dzięki Pana pomysłom zmieni się oblicze Łodzi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: panie and-now_nowak IP: *.147.180.7.nat.umts.dynamic.eranet.pl 07.02.10, 22:38 Nie potrafię sama tego zorganizować, ale gdyby była zbiórka wśród łodzian na CLC chętnie się właczę, i myślę, że nie tylko ja. Panie Marku, proszę jeszcze nie rezygnować z Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Re: panie and-now_nowak 08.02.10, 09:39 Gość portalu: Marek Zydowicz napisał(a): > Szanowny Panie. > Oswiadczenie wwoli wyslane droga emailowa jest takze skuteczne z > prawnego punktu widzenia, NIE JEST, JEŻELI UMOWA TEGO NIE PRZEWIDUJE. > tym bardziej ze takie samo pismao zostalo > wyslane tego samego dnia poczta Po co ? Przecież mail sam pan pisze, że mail wystarczy? Niekonsekwencja. ;-))) > a ponadto osobiscie potwierdzalem > moje stanowisko w licznych tego samego dnai rozmowach z mediami. Osobiście to pan krzyczał i trzaskał drzwiami od lat. Nie widzę powodu, aby tym razem wierzyć panu bardziej. Dobrze pan wie, że mielenie jęzorem przed dziennikarzami nie wnosi żadnych skutków do umowy. > Jest to nieprwda, bowiem umowa wyraznie mowi iz musi to nastapic w > ciagu DWOCH lat od rejestracji spolki.Wynika z tego zapisu > jasno, ze rozpoczecie budowy powinno nastapic do poczatku > wrzesnia 2011 roku. W gazecie piszą, że TRZECH. Bardziej wierzę gazecie. Ale mniejsza z tym: DWA lata również nie minęły. Gdybanie czy budowa ma szansę się rozpocząć jest kolejną próba robienia wody z mózgu publice, ergo KŁAMSTWEM. Prawnie liczy się termin zapisany w umowie i choćby na dzień przed terminem nic nie wskazywało, iż budowa się rozpocznie, to nie ma podstaw by zrywać umowę. Poza tym polecam casus Dostojewskiego - on zdążył, a też nie bardzo były na to szanse... > Tak ! Nie jestem malym dzieckiem i podejmuje ostateczne decyzje po > konsultacjach z prawnikami. Nie rzucam slow na wiatr. > Zapewniam ze mam podstawy do rozwiazania umowy na organizacje > Festiwalu w Lodzi. Dzieckiem - nie, ale cwaniakiem i "czarodziejem tłumów" - tak. Żaden prawnik nie poleciłby rozmów z dziennikarzami, czy maila jako wypowiedzenia umowy. Na wiatr słowa rzucał pan wielokrotnie, co mieliśmy okazję oglądać w TV i to do lat, więc to nie radni wymyślili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznań poznaj Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się z ... IP: *.grs-k0.g1.pl 06.02.10, 22:02 Łodziaki sracie we własne gniazdo tym lepiej że ten festiwal od was wyjdzie.U Was perspektywa jest bardzo krótka kończąca się do ambicji waszych radnych.Tym bardziej cieszą mnie wasze opinie że ten festiwal i Marek Żydowicz to jakiś ekshibicjonista który nie wie gdzie się pokazać i tylko patrzy na kasę.Mam wielką nadzieję że Camerimge trafi do nas i skończą się wasze problemy z czego samego serca mojego i chyba waszego wam życzę szczerze i uczciwie. Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się 06.02.10, 22:26 Gość portalu: Poznań poznaj napisał(a): > Łodziaki sracie we własne gniazdo tym lepiej że ten festiwal od was wyjdzie.U > Was perspektywa jest bardzo krótka kończąca się do ambicji waszych radnych.Tym > bardziej cieszą mnie wasze opinie że ten festiwal i Marek Żydowicz to jakiś > ekshibicjonista który nie wie gdzie się pokazać i tylko patrzy na kasę.Mam > wielką nadzieję że Camerimge trafi do nas i skończą się wasze problemy z czego > samego serca mojego i chyba waszego wam życzę szczerze i uczciwie. Bierzcie, tylko pamiętajcie, że nie da się zwrócić tego towaru, bo to jest dwukrotny refurb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznań poznaj Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się IP: *.grs-k0.g1.pl 06.02.10, 23:05 Nas na to stać, a ciebie i twoich radnych nie i to zamyka dyskusję albo coś się ma i z tego profity, albo ma się tylko wodę tylko papieru brak by się podetrzeć jak ty. Che che che. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznań poznaj Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się IP: *.grs-k0.g1.pl 06.02.10, 23:20 Ty coś z nazwy z erwania masz czy coś takiego ??? jakiś radio erwań czy coś już nie pamiętam che che pewnie to jakieś nowe miasto partnerskie erwań.Tak to jest adekwatne do waszych małomiasteczkowych radnych, cóż witajcie w życiu, jeżeli radio erwań czy jakoś tam zrozumiesz tą aluzję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznań poznaj Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się IP: *.grs-k0.g1.pl 06.02.10, 23:38 Halooooo prowincjuszu z radia erwań czy jakoś tam, czemu prowincjoWAŁEM sam się nazywasz czytając twoje wcześniejsze wypowiedzi tak się sam zwiesz.Cóż nic więcej dodać śpij w wiosce spokojnie, może przyjedzie do ciebie jakieś objazdowe kino. Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się 06.02.10, 23:55 Gość portalu: Poznań poznaj napisał(a): > Halooooo prowincjuszu z radia erwań czy jakoś tam, czemu prowincjoWAŁEM sam się > nazywasz czytając twoje wcześniejsze wypowiedzi tak się sam zwiesz.Cóż nic > więcej dodać śpij w wiosce spokojnie, może przyjedzie do ciebie jakieś objazdow > e > kino. Garbaty może iść na konkurs piękności. Łodzianin może twierdzić, że mieszka w metropolii, albo w Europejskiej Stolicy Kultury. Nie wstydzę się, że jestem prowincjuszem z Łodzi, z Łodzi z dziada pradziada. Bardzo lubię to miasto, choć zazwyczaj nie lubię jego władz. Tym razem rada miasta zaskoczyła mnie pozytywnie. Zablokowała przekręt. Szkoda, że miasto spłaca długi prywatnego klubu sportowego, ale za to zdążę ich rozliczyć przy urnie. To nie pół miliarda. Drogi anonimie, ja się nie wstydzę nazwiska, a ksywy używam ogólnowojskowo w całym Internecie. Nie sprawi wielkiego problemu znalezienie moich personaliów, google podaje je na pierwszej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznań poznaj Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się IP: *.grs-k0.g1.pl 07.02.10, 00:50 Halooooooo po pisaniu w gooogle radioerewan pojawia się pierwsza wikipedia która twierdzi że:Radio Erewań - na terenie ZSRR[potrzebne źródło] i w PRL-u nazwa fikcyjnego źródła nierzetelnych informacji, parodiująca metody propagandy komunistycznej .Nie chcę dalej szukać by nie spotkać czegoś bardziej obleśnego.A następnym razem zarejestruję się by nie być bezimiennym.Wiem jedno, to jest co prawda za mocne porównanie ale Polska mając Konstytucję 3-go maja i tak przegrała swą historyczną chwilę.Mam nadzieję że Camerimage przetrwa, i trzeba mu dać szanse, tą szansą jest Poznań pomimo mych wcześniejszych śmiechów.Pozdrawiam Łodzian mam, nadzieję że dla was w przyszłości coś pozytywnego z tego wyniknie, bez obrazy.Po prostu nie nadaję na tych samych falach co radio erwań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papatki Do podpisującego się: Poznań poznaj... IP: *.toya.net.pl 07.02.10, 02:20 Drogi "Poznań poznaj" czytam Twoje posty i mam wrażenie, że korespondując sam ze sobą oraz wyzywając innych od parweniuszy, chyba trochę się pogubiłeś. Proponuję więcej pokory i mniej chamstwa... Czy fakt, że Poznań jest bogatszy od Łodzi upoważnia do ubliżania innym i wyzywania ich od wieśniaków ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznań poznaj Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się IP: *.grs-k0.g1.pl 06.02.10, 23:58 Wieś śpi, chrrrrrrrr, chryyyyyyyyyy, chrrrrrrrrr, radio erwań śpi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PO))EB Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się z ... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.02.10, 22:55 Och ten Żydowicz,,razem z Kropą powinien przenieśc śię do L.Tam by miał wszystko !! i kasę i kulturę a jakie poparcie!! Kto był na Camerimage z was? I co to za kultura? a gdzie hotele do tej kultury? 5 milionów na tydzień CZEGOŚTAM??? NIEZŁEEEE CZY FAKTYCZNIE TO AŻ TAKA WIELKA KULTURA ŻE POKAŻĄ KILKU STARYCH,WYPADŁYCH Z OBIEGU FACETÓW?? A CO Z SEMAFOREM??? MOŻE TAM WARTO DAC TE 5 MILIONÓW !! ŻYDOWICZ TO JAKIŚ POJEBANY FACET,,PĘPEK ŁODZI CZY CO? A WOGÓLE TO GDZIE ON MA CZAPKĘ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bamshe kijac przeciez ty nie wiesz o czym piszesz IP: *.lodz.dialog.net.pl 06.02.10, 22:56 Istnienie badz nie nie ma najmnijeszego znaczenia dla ESK 2016. Doucz sie pierw a potem chwytaj klawiatury do pisania. BO poki co bzdury piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Augustyn A jeśli budowa się tak opłaci IP: *.oke2-bras11.adsl.tele2.no 06.02.10, 23:37 to dlaczego nie wyłożą kasy prywatni inwestorzy? Dlaczego w ogóle Miasto się ma pchać w takie przedsięwzięcia? Nie starczy, że sprzeda teren, zajmie się dokumentacją itede? Dlaczego w ogóle się o to sprzeczacie? Jazgot, że heja. Sprzedaż mydła tez się opłaci (jak mydło dobre), a jakoś nie słychać, żeby Miasto wywalało 500 baniek na megafabrykę zielonego jabłuszka i pomnik mydelniczki. O co chodzi wam ludziska? Ja nie chcę dołożyć nawet zeta do Lyncha zamysłów. W Kalifornii Arnold nie dokłada do Zagubionych autostrad. Choć wielbię Lyncha filmy i za bilet w kinie płacę, to już za megaprojekty nie chcę. To jakiś szpital psychiatryk normalnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin_ Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się z ... IP: *.toya.net.pl 06.02.10, 23:14 Śmieszni są ludzie, którzy tak bardzo domagają się biznesplanu. To nie jest budowa kina czy galerii handlowej. Nie wszystko tak łatwo obliczyć. Jak na placu Dąbrowskiego buduje się fontannę czy remontuje kolejne kamienice to jakoś nikt nie każe tego przeliczać na zasadzie: "a kiedy to się zwróci"? Jeżeli mam do wyboru przyszłościowy pomysł, który może zmienić całe oblicze miasta, a remont kolejny 5 kamienic, dwóch ulic i ocieplenie szkoły to wolę centrum festiwalowe. W mieście nigdy nie będzie sytuacji, ze wszystkie ulice będą piękne, szkoły i szpitale nowe. Nigdzie na świecie tak nie jest. I nawet mając brzydkie chodniki trzeba umieć znaleźć pieniądze na takie pomysły. Poza tym co to za pisanie, że ktoś chce zabrać niby 0,5mld zł od podatników? Zwykły populizm. Przecież i tak bardzo duża część tej kwoty nie będzie w kasy Łodzi. Czy te osoby, którym tak łatwo przychodzi nazywanie Żydowicza szantażystą i oszustem zastanowiły się jaki mają plan na Łódź? Co według Was można zrobić innego żeby Łódź tak bardzo nie odstawała od innych dużych miast w Polsce? Wyremontować 3 ulice i 10 kamienic...? I jeszcze jedno, nikt nie jest w stanie przewidzieć skutków jakie będzie miało niewybudowanie tego centrum dla całego pomysłu Nowego Centrum Miasta. A co jeśli w końcu cały pomysł weźmie w łeb? Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się 07.02.10, 00:05 Gość portalu: Łodzianin_ napisał(a): > Śmieszni są ludzie, którzy tak bardzo domagają się biznesplanu. To nie jest > budowa kina czy galerii handlowej. Nie wszystko tak łatwo obliczyć. Jak na > placu Dąbrowskiego buduje się fontannę czy remontuje kolejne kamienice to > jakoś nikt nie każe tego przeliczać na zasadzie: "a kiedy to się zwróci"? > Jeżeli mam do wyboru przyszłościowy pomysł, który może zmienić całe oblicze > miasta, a remont kolejny 5 kamienic, dwóch ulic i ocieplenie szkoły to wolę > centrum festiwalowe. W mieście nigdy nie będzie sytuacji, ze wszystkie ulice > będą piękne, szkoły i szpitale nowe. Nigdzie na świecie tak nie jest. I nawet > mając brzydkie chodniki trzeba umieć znaleźć pieniądze na takie pomysły. > Poza tym co to za pisanie, że ktoś chce zabrać niby 0,5mld zł od podatników? > Zwykły populizm. Przecież i tak bardzo duża część tej kwoty nie będzie w kasy > Łodzi. > Czy te osoby, którym tak łatwo przychodzi nazywanie Żydowicza szantażystą i > oszustem zastanowiły się jaki mają plan na Łódź? Co według Was można zrobić > innego żeby Łódź tak bardzo nie odstawała od innych dużych miast w Polsce? > Wyremontować 3 ulice i 10 kamienic...? > I jeszcze jedno, nikt nie jest w stanie przewidzieć skutków jakie będzie miało > niewybudowanie tego centrum dla całego pomysłu Nowego Centrum Miasta. A co > jeśli w końcu cały pomysł weźmie w łeb? Moje trzy grosze do rozwoju Łodzi. Plan A. Postawić krawężników co przecznica na Piotrkowskiej 24/7. Zaprzestać tworzenia nowych centrów miasta i skupić się na już istniejących (wiem, mniejszy dopływ łapówek). Postawić 3-4 wielopiętrowe garaże w strategicznych punktach centrum wzdłuż Zachodniej i w okolicy Łodzi Fabrycznej. Pozwolić ludziom z tego korzystać (najlepiej bezpłatnie). Wybudować jeszcze jeden parking wielopiętrowy przy Atlas Arenie. Ktoś zapomniał o tym projektując nasz spodek. Nie przeszkadzać. Plan B. Udrożnić północno zachodni dojazd do planowanego NCŁ, przed jego uruchomieniem. Jak do tego "centrum" rzucą się Bałuty i Polesie, to wszystko utknie na Kilińskiego i Narutowicza. Tam po prostu nie ma dojazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznań poznaj Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się IP: *.grs-k0.g1.pl 07.02.10, 00:36 Halooooooo po pisaniu w gooogle radioerewan pojawia się pierwsza wikipedia która twierdzi że:Radio Erewań - na terenie ZSRR[potrzebne źródło] i w PRL-u nazwa fikcyjnego źródła nierzetelnych informacji, parodiująca metody propagandy komunistycznej .Nie chcę dalej szukać by nie spotkać czegoś bardziej obleśnego.A następnym razem zarejestruję się by nie być bezimiennym.Wiem jedno, to jest co prawda za mocne porównanie ale Polska mając Konstytucję 3-go maja i tak przegrała swą historyczną chwilę.Mam nadzieję że Camerimage przetrwa, i trzeba mu dać szanse, tą szansą jest Poznań pomimo mych wcześniejszych śmiechów.Pozdrawiam Łodzian mam, nadzieję że dla was w przyszłości coś pozytywnego z tego wyniknie, bez obrazy.Po prostu nie nadaję na tych samych falach co radio erwań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznań poznaj Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się IP: *.grs-k0.g1.pl 07.02.10, 01:11 Śpij słodko radio Erwań, pewnie zaczniesz nadawać i konwersować jeszcze z tym co napisałem.Lecz jedno co ci powiem widząc twoją miałkość, z tobą nie będę dalej polemizować na tym forum, uważam że masz zawężony światopogląd co koliduje z moimi szerokimi choryzontami myślowymi, i może ci się to wydać za śmieszne bo dla takich ludzi jak ty tak pewnie to jest, szanuję to bo zawsze był podział społeczństwa na tołdich i księciuniów i pośrednich pachołków, każdy w tym społeczeństwie jakąś pozytywną rolę odgrywa radio erwań też, każdy z czasem zauważy co go piecze na języku mam nadzieję że ciebie też zanim ci ten język przepali.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznań poznaj Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się IP: *.grs-k0.g1.pl 07.02.10, 01:23 A cha to już na sam koniec radio erwań,pamiętasz sylwestra w Łodzi, występ kabaretu, ich hasło ??? tu rządzi Łódź to widać słychać i czuć i hasło dalsze: ciepło zrobiło się w kalesonkach ??? tak niczym radio erwań zrób z tego reklamę, hasło przewodnie może coś i ty poczujesz w kalesonkach, czego przy mroźniej zimie ci życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papatki Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się IP: *.toya.net.pl 07.02.10, 02:35 ale spamujesz koleś, jeden post pod drugim, a w każdym coraz więcej pychy i arogancji... uważaj, nie nadymaj się tak swoją wiarą we własną nieomylność i wyższość nad innymi - jeszcze ktoś pomyśli, że może masz jakieś kompleksy ??? Odpowiedz Link Zgłoś
vicary Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się 07.02.10, 13:00 A może tak zorganizujesz festiwal kartofla pyro poznańska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papatki Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się IP: *.toya.net.pl 07.02.10, 02:24 > Zaprzestać tworzenia nowych centrów miasta i skupić się na już istniejących > (wiem, mniejszy dopływ łapówek). I tu doszliśmy chyba do sedna sprawy - mniejszy dopływ łapówek. Mam podobne odczucia w sprawie niedoszłego przekrętu z CŁC na 500mln. Lepiej skupmy się na starym centrum zamiast budować nowe, które za 10 lat też popadnie w ruinę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin_ Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się IP: *.toya.net.pl 07.02.10, 03:07 Tylko, że z tego, że sobie tutaj napiszemy: "skupmy się na już istniejącym centrum" nic tak naprawdę nie wynika. Żeby dane miejsce się rozwijało muszą być jacyś chętni żeby tam inwestować. A kamice przy samej Piotrkowskiej często stoją i zieją pustkami. Bardzo bym chciał żeby centrum odżyło, wyglądało ładniej, żeby kamienice były odnowione, wszystkie dziury w pierzejach "załatane", ale na to są tylko 2 sposoby. Albo sztuczna konserwacja wybranych kamienic (trwa to już od lat i będzie trwało pewnie jeszcze 50) albo sprawienie żeby ktoś się tym miejsce zainteresował. I wydaje mi się że właśnie sposobem na nową energię dla Łodzi jest Nowe Centrum miasta. Szczególnie, że ten projekt to również np. dworzec fabryczny pod ziemia i co ważniejsze tory do Łodzi Kaliskiej. Pomysł wydaje się szalony, ale chyba nikt nie będzie dyskutował z tym jak wiele by to dało Łodzi. Piszecie o łapówkach. Przy każdej inwestycji gdzie idą pieniądze publiczne mogą być takie sytuacje. Tego się pewnie nie uniknie, ale jeżeli byłyby z tego wymierne efekty to trudno, uznam, że i tak było warto. I dodam jeszcze, a propos tych co by chcieli biznesplanów dokładnych. Gdy oglądałem transmisję z sylwestra na placu wolności w tym roku to naprawdę czułem się dumny, że coś takie udało się zrobić w Łodzi. Można mówić, że to przejedzone pieniądze, ale wszyscy w Polsce wiedzieli Łódź z bardzo pozytywnej strony, naprawdę nie było czego się wstydzić. I takiego wrażenia nie da się przeliczyć na pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papatki Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się IP: *.toya.net.pl 07.02.10, 11:55 > Tylko, że z tego, że sobie tutaj napiszemy: "skupmy się na już istniejącym > centrum" nic tak naprawdę nie wynika. Żeby dane miejsce się rozwijało muszą być > jacyś chętni żeby tam inwestować. No i właśnie to jest zadanie dla władz miasta... w większości dużych miast a nawet w wielu małych, jakoś udało się wyremontować centrum. U nas od 7 lat tylko popada w ruinę. Pieniądze z CŁC (500mln) moim zdaniem można zainwestować w Piotrkowską. > wydaje mi się że właśnie sposobem na nową energię dla Łodzi > jest Nowe Centrum miasta. Szczególnie, że ten projekt to również np. dworzec > fabryczny pod ziemia i co ważniejsze tory do Łodzi Kaliskiej. Dworzec Fabryczny - w pełni popieram, to świetna inwestycja, ale CŁC to moim zdaniem wyrzucanie pieniędzy. Festiwal Camerimage odbywa się raz w roku i nie jest to impreza na 20 000 osób, do jej realizacji wystarczy mniejsza hala. Wydając 500mln na jedną imprezę miasto po prostu przeinwestuje. Poza tym zamiast dotować instytucje zewnętrzne (Gilette, Camerimage, Dell) miasto powinno skupić się na wspieraniu lokalnych przedsięwzięć. Wtedy pieniądze zostaną w naszym regionie a nie odlecą na inny kontynent. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin_ Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się IP: *.toya.net.pl 07.02.10, 16:18 >Pieniądze z CŁC (500mln) moim zdaniem można zainwestować w >Piotrkowską. Przecież to jest takie naiwne pisanie... Po pierwsze połowa tej kasy będzie z Unii. Część pewnie do jeszcze innych podmiotów. To nie jest tak, że kasa miasta ma 0,5mld zł i nie szuka miejsca gdzie to wydać. A chyba wszyscy wiedzą, że łatwiej dostać od Unii jedną porządną dotację niż 40 mniejszych na remont kamienic. Poza tym nie rozumiem, raz ludzie piszą: dajcie porządny biznesplan, a potem w wypadku remontu kamienic już nie trzeba biznesplanu? Jak chcemy remontować miasto to wszystkim się podoba, że "jedyny" plus to będzie lepszy wizerunek miasta. A jak chce się zbudować Centrum Festiwalowe to już trzeba super dokładne plany biznesowe. Przecież to śmieszne. >Festiwal Camerimage odbywa się raz w roku i nie >jest to impreza na 20 000 osób, do jej realizacji wystarczy >mniejsza hala. >Wydając 500mln na jedną imprezę miasto po prostu przeinwestuje. Przecież to naprawdę nie trzeba mieć dużej wyobraźni żeby zrozumieć, ze to centrum, szczególnie jeśli będzie zaprojektowane przez znanego architekta będzie miało wynajęte sale na 3 lata do przodu. Wynajęcie zwykłej sali na samej górze Hotelu Anders w Manufakturze jest trudne, a co dopiero coś takiego! Ludzie?! Przecież jak można tak wąsko mysleć? To, że się to nazywa Centrum Camerimage znaczy, że tylko to tam będzie??? >miasto powinno skupić się na wspieraniu lokalnych przedsięwzięć. >Wtedy pieniądze >zostaną w naszym regionie a nie odlecą na inny kontynent. Ja rozumiem wspieranie lokalnych inwestycji, ale po co od razu narzekać te zagraniczne? Znajdziesz mi lokalne tak duże inwestycje? Większość przedsiębiorstw, które powstaje w Polsce to są firmy 1 (ew. 2 osobowe). Oczywiście je też trzeba wspierać, ale to zupełnie co innego niż fabryka dla 1000 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się IP: *.147.180.7.nat.umts.dynamic.eranet.pl 07.02.10, 23:03 >miasto powinno skupić się na wspieraniu lokalnych przedsięwzięć. >Wted > y pieniądze > >zostaną w naszym regionie a nie odlecą na inny kontynent. Ale nikt z zewnątrz nie przyjedzie podziwiać nasze lokalne inwestycje, natomiast nazwisko Gehry'ego może ściągnąć ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się 07.02.10, 12:46 Gość portalu: papatki napisał(a): > > Zaprzestać tworzenia nowych centrów miasta i skupić się na już istniejących(wiem, mniejszy dopływ łapówek). > > I tu doszliśmy chyba do sedna sprawy - mniejszy dopływ łapówek. Mam podobne odczucia w sprawie niedoszłego przekrętu z CŁC na 500mln. O święta naiwności. To remont "starego centrum" może być przyczynkiem do megakorupcji. Po pierwsze roboty remontowe są znacznie łatwiejsze do naciągnięcia, po drugie upilnowanie 100 inwestycji jest znacznie trudniejsze od jednej , po trzecie "znajomi królika" mają firmy które mogą pociągnąć inwestycje rzędu 5 czy 100 mln, inwestycja rzędu 500 mln jest poza ich zasięgiem i musiałaby być to firma z zewnątrz.Ale na razie zamiast inwestycji za 500 mln rozciągniętej na 3 lata stosunkowo łatwej do opanowania kosztowo radni proponują ogłoszenie przetargu na oczyszczanie miasta na 3 lata za 300 mln. Sprzątanie ma to do siebie ,że uznawalność jakości jest umowna ,więc tutaj wyciec może nie 10% jak przy inwestycji tylko 20, 30, 40, 50% możesz sobie wybrać co chcesz. > Lepiej skupmy się na starym centrum zamiast budować nowe, które za 10 lat też popadnie w ruinę... Naturalną cechą rozwoju miast jest zmiana i rozwój. Powstanie "nowego centrum jest szansą dla starego ,a nie konkurencją. Nowe centrum jest w stanie tchnąć ducha w zdychającą Piotrkowską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walenty Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się IP: *.toya.net.pl 07.02.10, 14:18 > O święta naiwności. To remont "starego centrum" może być przyczynkiem do megako > rupcji. Po pierwsze roboty remontowe są znacznie łatwiejsze do naciągnięcia, W innych miastach Polski jakoś udało się wyremontować centrum, nie słyszałem natomiast żeby budowano tam nowe centra... Twierdzenie że remont Piotrkowskiej jest niewykonalny to samosprawdzająca się przepowiednia - NIE DA SIĘ BO SIĘ NIE DA ! Więc skoro się nie da to lepiej nic nie robić. > po drugie upilnowanie 100 inwestycji jest znacznie trudniejsze od jednej , po trz > ecie "znajomi królika" mają firmy które mogą pociągnąć inwestycje rzędu 5 czy 1 > 00 mln, inwestycja rzędu 500 mln jest poza ich zasięgiem i musiałaby być to fir > ma z zewnątrz. Moim zdaniem miasto powinno zmienić strategię wydawania pieniędzy. Skoro podatki pochodzą od Łodzian, to dlaczego "znajomi królika" czyli inni łodzianie nie mieliby otrzymać zleceń ? Przecież im więcej zarobią tym większe zapłacą podatki w przyszłości i wydadzą więcej w regionie. Lepsze to niż wytransferowanie milionów złotych do firmy zewnętrznej, która zapłaci podatki w Warszawie (albo w USA). Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się 07.02.10, 15:05 Gość portalu: walenty napisał(a): > > W innych miastach Polski jakoś udało się wyremontować centrum, nie słyszałem natomiast żeby budowano tam nowe centra... Gdyż inne miasta nie mają w ścisłym centrum praktycznie pustego i zapuszczonego terenu. Coś co było przekleństwem nagle stało się szansą. > Twierdzenie że remont Piotrkowskiej jest niewykonalny to samosprawdzająca się przepowiednia - NIE DA SIĘ BO SIĘ NIE DA ! Więc skoro się nie da to lepiej nic nie robić. Nigdzie nie napisałem ,że jest niewykonalny, rozmowa była o korupcji. Nawiasem mówiąc remont Piotrkowskiej nic nie da. > > Moim zdaniem miasto powinno zmienić strategię wydawania pieniędzy. Skoro podatki pochodzą od Łodzian, to dlaczego "znajomi królika" czyli inni łodzianie nie mieliby otrzymać zleceń ? Przecież im więcej zarobią tym większe zapłacą podatki w przyszłości i wydadzą więcej w regionie. Lepsze to niż wytransferowanie milionów złotych do firmy zewnętrznej, która zapłaci podatki w Warszawie (albo w USA). Po pierwsze bo jest to niezgodne z prawem unijnym (nie może być preferencji dla firm lokalnych) . po drugie nie tego dotyczył mój post. Jeżeli znajoma firma jest w stanie pociągnąć inwestycję to ustawienie pod nią przetargu jest proste, jeżeli nie to nikt i nic nie pomoże.O podatki bym się nie martwił. Większość i tak byłaby robiona łódzkimi podwykonawcami płacącymi podatki w Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin_ Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się IP: *.toya.net.pl 07.02.10, 16:24 >nie słyszałem natomiast żeby budowano tam nowe centra... I dobrze, że nie słyszałeś, to znaczy, że jest szansa żeby zrobić coś oryginalnego na skalę nie tylko Polski, ale i Europy. >Twierdzenie że remont Piotrkowskiej jest niewykonalny to >samosprawdzająca się >przepowiednia - NIE DA SIĘ BO SIĘ NIE DA ! Ale nie rozumiesz, że remont Piotrkowskiej to jedno, a myślenie strategiczne o przyszłości miasta to drugie. Jeszcze chyba nikomu się to nie udało, że odnowi 40 kamienic i nagle życie napłynie co centrum. Przecież to jest taka naiwność... Centrum niszczenie właśnie dlatego, że nie ma kto tam inwestować, nie ma zainteresowania. Nie zrobi się tego sztucznie przez wymalowanie i odnowienie budynków. Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się 07.02.10, 14:25 zue2 napisał: > Gość portalu: papatki napisał(a): > O święta naiwności. To remont "starego centrum" może być przyczynkiem do megako > rupcji. Po pierwsze roboty remontowe są znacznie łatwiejsze do naciągnięcia, po > drugie upilnowanie 100 inwestycji jest znacznie trudniejsze od jednej , po trz > ecie "znajomi królika" mają firmy które mogą pociągnąć inwestycje rzędu 5 czy 1 > 00 mln, inwestycja rzędu 500 mln jest poza ich zasięgiem i musiałaby być to fir > ma z zewnątrz.Ale na razie zamiast inwestycji za 500 mln rozciągniętej na 3 lat > a stosunkowo łatwej do opanowania kosztowo radni proponują ogłoszenie przetargu > na oczyszczanie miasta na 3 lata za 300 mln. Sprzątanie ma to do siebie ,że uz > nawalność jakości jest umowna ,więc tutaj wyciec może nie 10% jak przy inwestyc > ji tylko 20, 30, 40, 50% możesz sobie wybrać co chcesz. Sprzątać miasto też trzeba, przekonał się o tym choćby Neapol. Ale nie chcę skręcać dyskursu w kierunku rzeczy, które miasto musi robić. Durna to dyskusja będzie wywozić śmieci czy zbudować NCŁ. NCŁ powstanie, decyzje już zapadły, z panem Markiem czy bez niego. Pudełka Ghery'ego mnie by nie przeszkadzały. Jednak to z moich podatków te pudełka miały zostać zbudowane. 600 tys. ludzi zrzucających się na pół miliarda inwestycji, wydaje się, że szemranej. Dobrze, że ktoś nad tym panuje i są różnice zdań. Jedni drugim patrzą na ręce. Pomysły osób wspierających projekt zdają się potwierdzać tezę, że to oderwani od rzeczywistości fantaści (choćby tor formuły 1 na Brusie). > > Lepiej skupmy się na starym centrum zamiast budować nowe, które za 10 lat > też popadnie w ruinę... > > Naturalną cechą rozwoju miast jest zmiana i rozwój. Powstanie "nowego centrum j > est szansą dla starego ,a nie konkurencją. Nowe centrum jest w stanie tchnąć du > cha w zdychającą Piotrkowską. Piotrkowską wykończono stawiając dwa centra handlowe na dwóch jej końcach. GŁ i Manufaktura zabiły Piotrkowską. Zupełnie nie rozumiem zdziwienia włodarzy miasta, że tak się stało. Przecież to było oczywiste po postawieniu pierwszej z tych budowli. Coś jednak dla tej ulicy można spróbować zrobić. Zadbać o komunikację i bezpieczeństwo. Pisałem już o kilku wielopoziomowych parkingach darmowych lub w przystępnej cenie, strategicznie rozmieszczonych wzdłuż Piotrkowskiej, o zapewnieniu bezpieczeństwa o każdej godzinie na tej ulicy. Dziś niewielu już pamięta, czemu służyła budka doklejona do ściany kamienicy na rogu Jaracza i Piotrkowskiej. Siedział tam kilkadziesiąt lat temu milicjant i pilnował. I tego potrzeba Piotrkowskiej. Krawężnika co 100 metrów. W stylu nowojorskim z przed pół wieku. Krawężnika z pałeczką, spacerującego po swoim kawałku ulicy. Na dużym terenie Manufaktury nigdy nie zdarzyło mi się czuć zagrożenie ze strony meneli. A to tylko dzięki sprawnej ochronie tego budynku. Wracając do kolejnego centrum. Doświadczenie z poprzednimi "centrami" wskazuje na to, że kolejne centrum Piotrkowskiej nie pomoże. Nie zawsze trzeba rozwijać się prze pączkowanie, można spróbować w sposób bardziej tradycyjny, dbając, o to co już jest. Taka metoda jest dobra bo sprawdzona. Nikt nie budował na przykład drugiego Manhattanu. Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się 07.02.10, 16:22 radioerewan napisał: > Sprzątać miasto też trzeba, przekonał się o tym choćby Neapol. kompletnie nie na temat. W Neapolu zamknięto wysypiska i nie było gdzie wywozić śmieci komunalnych. W Łodzi chodzi o przetarg na zamiatanie ulic , strzyżenie trawników i odśnieżanie. > Ale nie chcę skręcać dyskursu w kierunku rzeczy, które miasto musi robić. Durna to dyskusja będzie wywozić śmieci czy zbudować NCŁ. Dyskusja była na temat tego ,że budowa CŁC służy wyciągnięciu kasy do prywatnej kieszeni.Rozmowa o przetargu na sprzątanie jak najbardziej na temat (wydatek z budżetu miasta).Trochę tylko "durnie" ją zinterpretowałeś > > NCŁ powstanie, decyzje już zapadły, z panem Markiem czy bez niego. Pudełka Ghery'ego mnie by nie przeszkadzały. Jednak to z moich podatków te pudełka miały zostać zbudowane. 600 tys. ludzi zrzucających się na pół miliarda inwestycji, wydaje się, że szemranej. Dobrze, że ktoś nad tym panuje i są różnice zdań. Tylko nie powstanie najważniejszy element - Centrum kongresowe. Jedyne coś w tym wszystkim co mogło generować zyski. I nie chodzi o Cameraimage tylko o konferencje. > Jedni drugim patrzą na ręce. Pomysły osób wspierających projekt zdają się potwierdzać tezę, że to oderwani od rzeczywistości fantaści I dlatego wszystkie większe miasta w Polsce szykują się do budowy centrów konferencyjnych bo ten kraj opanowali fantaści. > > Piotrkowską wykończono stawiając dwa centra handlowe na dwóch jej końcach. GŁ i Manufaktura zabiły Piotrkowską. A cudowne maluchy , duże fiaty i polonezy zostały wykończone przez otwarcie Polski na Europę i świat po 1989 roku. Utworzenie manufaktury i galerii pokazało słabość oferty na Piotrkowskiej. > Coś jednak dla tej ulicy można spróbować zrobić. Zadbać o komunikację i bezpieczeństwo. Pisałem już o kilku wielopoziomowych parkingach darmowych lub w przystępnej cenie, strategicznie rozmieszczonych wzdłuż Piotrkowskiej, o zapewnieniu bezpieczeństwa o każdej godzinie na tej ulicy. Dziś niewielu już pamięta, czemu służyła budka doklejona do ściany kamienicy na rogu Jaracza i Piotrkowskiej. Siedział tam kilkadziesiąt lat temu milicjant i > pilnował. I tego potrzeba Piotrkowskiej. Krawężnika co 100 metrów. W stylu nowojorskim z przed pół wieku. Krawężnika z pałeczką, spacerującego po swoim kawałku ulicy. Na dużym terenie Manufaktury nigdy nie zdarzyło mi się czuć zagrożenie ze strony meneli. A to tylko dzięki sprawnej ochronie tego budynku. Ale menele to w znacznej mierze mieszkańcy piotrkowskiej i okolicy. Dopóki tego nie zmienisz to nawet armia policjantów nic nie zrobi. Chyba ,że przyjmiemy wariant "moskiewski" tj wywożenie meneli z centrum. > Wracając do kolejnego centrum. Doświadczenie z poprzednimi "centrami" wskazuje na to, że kolejne centrum Piotrkowskiej nie pomoże. Nie zawsze trzeba rozwijać się prze pączkowanie, można spróbować w sposób bardziej tradycyjny, dbając, o to co już jest. Taka metoda jest dobra bo sprawdzona. Dlaczego nie? Nowe centrum nie jest konkurencją dla Piotrkowskiej.Żadna z jego funkcji na piotrkowskiej nie występuje. Może natomiast spowodować napływ ludzi, którzy również mogą pojawić się na piotrkowskiej > Nikt nie budował na przykład drugiego Manhattanu. Sugerujesz ,że nie zmienił się od 1626 roku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walenty Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się IP: *.toya.net.pl 07.02.10, 21:13 > Tylko nie powstanie najważniejszy element - Centrum kongresowe. Jedyne coś w ty > m wszystkim co mogło generować zyski. I nie chodzi o Cameraimage tylko o konfer > encje. W Europie Zachodniej istnieją duże centra konferencyjno-targowe... Jednak są one zlokalizowane poza centrami miast. Przy autostradach, blisko lotnisk, przy szlakach komunikacyjnych. Jakoś sobie nie wyobrażam, jak w przypadku większej imprezy, wszyscy Ci ludzie mają dojechać do Nowego Centrum, skoro wszystkie drogi są już i tak zakorkowane przez transport lokalny. Taki obiekt należałoby raczej zbudować, o ironio, poza centrum :) Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się 07.02.10, 22:53 Gość portalu: walenty napisał(a): > > W Europie Zachodniej istnieją duże centra konferencyjno-targowe... Jednak są one zlokalizowane poza centrami miast. Przy autostradach, blisko lotnisk, przy szlakach komunikacyjnych. Jakoś sobie nie wyobrażam, jak w przypadku większej imprezy, wszyscy Ci ludzie mają dojechać do Nowego Centrum, skoro wszystkie drogi są już i tak zakorkowane przez transport lokalny. Taki obiekt należałoby raczej zbudować, o ironio, poza centrum :) Po pierwsze ma (a w zasadzie miało) powstać centrum konferencyjno festiwalowe, a nie konferencyjno- targowe. Akurat tego typu obiekty są w centrum. Po drugie centrum byłoby doskonale skomunikowane, szybka kolej, związany z budową kolei nowy układ drogowy a w przyszłości po wybudowaniu kolei prosta komunikacja z lotniskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin_ Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się IP: *.toya.net.pl 07.02.10, 23:00 Ale do ludzi niestety takie argumenty nie przemawiają. Zaraz się zacznie pisanie, że lepiej wyremontować 2 kamienice, odśnieżyć 20 ulic więcej i poprawić chodniki na Piotrkowskiej. Ech... Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się 07.02.10, 23:38 Gość portalu: Łodzianin_ napisał(a): > Ale do ludzi niestety takie argumenty nie przemawiają. Zaraz się zacznie > pisanie, że lepiej wyremontować 2 kamienice, odśnieżyć 20 ulic więcej i poprawi > ć > chodniki na Piotrkowskiej. Ech... Takie nudne jest życie miejskiego urzędnika. Martwić sie o odśnieżone chodniki, czyste ulice, sprawne szpitale i oczyszczalnie ścieków. Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się 07.02.10, 21:16 zue2 napisał: > radioerewan napisał: > > > > Sprzątać miasto też trzeba, przekonał się o tym choćby Neapol. > > kompletnie nie na temat. W Neapolu zamknięto wysypiska i nie było gdzie wywozić > śmieci komunalnych. W Łodzi chodzi o przetarg na zamiatanie ulic , strzyżenie > trawników i odśnieżanie. Jakie pytanie, taka odpowiedź. Właśnie - sprzątanie jest kompletnie nie na temat CI. Sprzątać jednak w mieście trzeba, czego przykładem Neapol (nie ważne z jakich powodów tych śmieci nie wywożono - nie wywożono i tyle). Jak będziemy spłacać misia pana Żydowicza, to i bez strajków mogą być problemy z usuwaniem śmieci generowanych przez mieszkańców. > > Ale nie chcę skręcać dyskursu w kierunku rzeczy, które miasto musi robić. > Durna to dyskusja będzie wywozić śmieci czy zbudować NCŁ. > > Dyskusja była na temat tego ,że budowa CŁC służy wyciągnięciu kasy do prywatnej > kieszeni.Rozmowa o przetargu na sprzątanie jak najbardziej na temat (wydatek z > budżetu miasta).Trochę tylko "durnie" ją zinterpretowałeś > > > > NCŁ powstanie, decyzje już zapadły, z panem Markiem czy bez niego. Pudełk > a Ghery'ego mnie by nie przeszkadzały. Jednak to z moich podatków te pudełka mi > ały zostać zbudowane. 600 tys. ludzi zrzucających się na pół miliarda inwestycj > i, wydaje się, że szemranej. Dobrze, że ktoś nad tym panuje i są różnice zdań. > > Tylko nie powstanie najważniejszy element - Centrum kongresowe. Jedyne coś w ty > m wszystkim co mogło generować zyski. I nie chodzi o Cameraimage tylko o konfer > encje. Wielu już tu pisało. Skoro to taki interes, to w Urzędzie Miasta powinien być zatrudniony dodatkowy posiadacz czapki. Tylko po to, by inwestorzy nie pozabijali się w kolejce do tego świetnego interesu. Nie czarujmy się, miasto do tego miejsca będzie dokładać. Pewnie warto, tylko nas na to najzwyczajniej w świecie nie stać. 1/4 a może i 1/3 całego budżetu miasta na rok. To koszt jednej z wielu instytucji, które to centrum maja stworzyć. > > Jedni drugim patrzą na ręce. Pomysły osób wspierających projekt zdają się > potwierdzać tezę, że to oderwani od rzeczywistości fantaści > > I dlatego wszystkie większe miasta w Polsce szykują się do budowy centrów konfe > rencyjnych bo ten kraj opanowali fantaści. Może mają więcej pieniędzy. Centrum konferencyjne zapewne powstanie, choć może nie pod kontrolą pana Marka. > > Piotrkowską wykończono stawiając dwa centra handlowe na dwóch jej końcac > h. GŁ i Manufaktura zabiły Piotrkowską. > > A cudowne maluchy , duże fiaty i polonezy zostały wykończone przez otwarcie Pol > ski na Europę i świat po 1989 roku. Utworzenie manufaktury i galerii pokazało s > łabość oferty na Piotrkowskiej. Oferta centrów handlowych, to wygoda i bezpieczeństwo. O to może zadbać magistrat, jak mu Piotrkowska na sercu leży. > > Coś jednak dla tej ulicy można spróbować zrobić. Zadbać o komunikację i b > ezpieczeństwo. Pisałem już o kilku wielopoziomowych parkingach darmowych lub w > przystępnej cenie, strategicznie rozmieszczonych wzdłuż Piotrkowskiej, o zapewn > ieniu bezpieczeństwa o każdej godzinie na tej ulicy. Dziś niewielu już pamięta, > czemu służyła budka doklejona do ściany kamienicy na rogu Jaracza i Piotrkowsk > iej. Siedział tam kilkadziesiąt lat temu milicjant i > > pilnował. I tego potrzeba Piotrkowskiej. Krawężnika co 100 metrów. W styl > u nowojorskim z przed pół wieku. Krawężnika z pałeczką, spacerującego po swoim > kawałku ulicy. Na dużym terenie Manufaktury nigdy nie zdarzyło mi się czuć zagr > ożenie ze strony meneli. A to tylko dzięki sprawnej ochronie tego budynku. > > Ale menele to w znacznej mierze mieszkańcy piotrkowskiej i okolicy. Dopóki tego > nie zmienisz to nawet armia policjantów nic nie zrobi. Chyba ,że przyjmiemy wa > riant "moskiewski" tj wywożenie meneli z centrum. Menele mieszkają też w okolicach obu galerii. Ochrona tych miejsc daje sobie radę i to bez czapek. > > Wracając do kolejnego centrum. Doświadczenie z poprzednimi "centrami" wsk > azuje na to, że kolejne centrum Piotrkowskiej nie pomoże. Nie zawsze trzeba roz > wijać się prze pączkowanie, można spróbować w sposób bardziej tradycyjny, dbają > c, o to co już jest. Taka metoda jest dobra bo sprawdzona. > > Dlaczego nie? Nowe centrum nie jest konkurencją dla Piotrkowskiej.Żadna z jego > funkcji na piotrkowskiej nie występuje. Może natomiast spowodować napływ ludzi, > którzy również mogą pojawić się na piotrkowskiej No, tu się różnimy w ocenie. Znów przywołam doświadczenia z obu galerii - nie przysporzyły ruchu Piotrkowskiej. Zaryzykuje śmiałą tezę, że ten ruch Piotrkowskiej odebrały. Można się upierać, że teraz będzie inaczej, ale sądzę że wątpię by NCŁ wygenerowało nowe liczące się potoki gości w kurczącym się demograficznie mieście. > > Nikt nie budował na przykład drugiego Manhattanu. > > Sugerujesz ,że nie zmienił się od 1626 roku? Tak, geograficznie to nadal ten sam kawałek ziemi. Z dokładnością do przemieszczeń płyt kontynentalnych przez te 400 lat. (zapewne to centymetry). Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się 07.02.10, 23:18 radioerewan napisał: > Właśnie - sprzątanie jest kompletnie nie na temat CI. Ma w kontekście budżetu miasta >Sprzątać jednak w mieście trzeba, czego przykładem Neapol (nie ważne z jakich powodów tych śmieci nie wywożono - nie wywożono i tyle). Jak będziemy spłacać misia pana Żydowicza, to i bez strajków mogą być problemy z usuwaniem śmieci generowanych przez mieszkańców. Za wywózkę śmieci komunalnych płacisz bezpośrednio firmie usuwającej odpady. To spółdzielnie , wspólnoty , osoby fizyczne firmy podpisują z nimi umowy , miasto nie ma nic do tego . Dotarło w końcu? Przetarg nie dotyczy wywózki śmieci tylko zamiatania ulic strzyżenia trawników i usuwania śniegu sytuacja w Neapolu nie ma z tym nic wspólnego > Wielu już tu pisało. Skoro to taki interes, to w Urzędzie Miasta powinien być zatrudniony dodatkowy posiadacz czapki. Tylko po to, by inwestorzy nie pozabijali się w kolejce do tego świetnego interesu. Ale to jest interes dla miasta.Bo spowoduje wzrost koniunktury w różnych dziedzinach w mieście. Wzrost obłożenia miejsc w hotelach, wzrost obrotów w restauracjach, w środkach komunikacji, wzrost obrotów w handlu.Od inicjatyw tego typu jest miasto. > Może mają więcej pieniędzy. Albo tylko więcej rozumu >Centrum konferencyjne zapewne powstanie, choć może nie pod kontrolą pana Marka. To chodzi w końcu o pieniądze czy o personalia bo się troszeczkę pogubiłem > Oferta centrów handlowych, to wygoda i bezpieczeństwo. O to może zadbać magistrat, jak mu Piotrkowska na sercu leży. Powiem szczerze od pewnego czasu kiedy słyszę ciągłe przeciwstawianie Nowego centrum Piotrkowskiej to coraz mniej interesuje mnie co się z Piotrkowską stanie. Ładnie umalowany trup nadal będzie trupem. Wygnasz meneli to już tylko wiatr będzie hulał i paru pasjonatów > No, tu się różnimy w ocenie. Znów przywołam doświadczenia z obu galerii - nie przysporzyły ruchu Piotrkowskiej. Zaryzykuje śmiałą tezę, że ten ruch Piotrkowskiej odebrały. Bo oferta Piotrkowskiej była za słaba, > Można się upierać, że teraz będzie inaczej, ale sądzę że wątpię by NCŁ wygenerowało nowe liczące się potoki gości w kurczącym się demograficznie mieście. Skoro miasto wymiera to po co w nim coś w ogóle robić? > Tak, geograficznie to nadal ten sam kawałek ziemi. Z dokładnością do przemieszczeń płyt kontynentalnych przez te 400 lat. (zapewne to centymetry). Nie bardzo rozumiem czemu miała służyć odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się 07.02.10, 23:31 zue2 napisał: > Ma w kontekście budżetu miasta Miasto ma zapewnić sprawne i wygodne życie jego mieszkańców. Wisienka na torcie jest usprawiedliwiona, jak te podstawowe zadania są zrealizowane. > Za wywózkę śmieci komunalnych płacisz bezpośrednio firmie usuwającej odpady. T > o spółdzielnie , wspólnoty , osoby fizyczne firmy podpisują z nimi umowy , mias > to nie ma nic do tego . Dotarło w końcu? Przetarg nie dotyczy wywózki śmieci ty > lko zamiatania ulic strzyżenia trawników i usuwania śniegu sytuacja w Neapolu n > ie ma z tym nic wspólnego Jest dobrym przykładem na to, co się dzieje, jak miasto nie radzi sobie z podstawowymi zadaniami, które przed nim stoją. > Ale to jest interes dla miasta.Bo spowoduje wzrost koniunktury w różnych dziedz > inach w mieście. Wzrost obłożenia miejsc w hotelach, wzrost obrotów w restaurac > jach, w środkach komunikacji, wzrost obrotów w handlu.Od inicjatyw tego typu je > st miasto. Masz może jakies badania na temat tego jaki wpływ na konkunkturę w mieście miała inwestycja Della (pardon Foxconna)? > To chodzi w końcu o pieniądze czy o personalia bo się troszeczkę pogubiłem Przecież to pan Marek strzela focha. NCŁ powstanie, z panem Markiem lub bez niego. > Powiem szczerze od pewnego czasu kiedy słyszę ciągłe przeciwstawianie Nowego ce > ntrum Piotrkowskiej to coraz mniej interesuje mnie co się z Piotrkowską stanie. > Ładnie umalowany trup nadal będzie trupem. Wygnasz meneli to już tylko wiatr b > ędzie hulał i paru pasjonatów A to błąd, bo ulica żyła prawie 200 lat. Wcale nie musiała umrzeć. Może można tchnąć w nią drugie życie. > Bo oferta Piotrkowskiej była za słaba, Bo nie miała wsparcia strategicznie myślących urzędników. Zmarnowano 20 lat. > Skoro miasto wymiera to po co w nim coś w ogóle robić? Bo wymiera wolno? Wystarczająco wolno, bym dozył w nim swych dni? > > Tak, geograficznie to nadal ten sam kawałek ziemi. Z dokładnością do prze > mieszczeń płyt kontynentalnych przez te 400 lat. (zapewne to centymetry). > > Nie bardzo rozumiem czemu miała służyć odpowiedź Zaspokojeniu ciekawości pytającego? Nie chcesz znać odpowiedzi na pytania, które zadajesz, to ich nie publikuj. Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się 07.02.10, 23:55 radioerewan napisał: > > Miasto ma zapewnić sprawne i wygodne życie jego mieszkańców. Wisienka na torcie jest usprawiedliwiona, jak te podstawowe zadania są zrealizowane. Miasto ma stymulować rozwój, sprawne (co to jest sprawne życie?)i wygodne życie skończy się gdy miasto nie będzie miało z czego za nie zapłacić > Jest dobrym przykładem na to, co się dzieje, jak miasto nie radzi sobie z podstawowymi zadaniami, które przed nim stoją. Jest raczej dobrym przykładem na danie złego przykładu i braku umiejętności przyznania tego > > Masz może jakies badania na temat tego jaki wpływ na konkunkturę w mieście miała inwestycja Della (pardon Foxconna)? Nie rozumiesz różnicy między budową montowni, a centrum konferencyjnego? Poddaję się > > Przecież to pan Marek strzela focha. NCŁ powstanie, z panem Markiem lub bez niego. Odwracasz kota ogonem. Mówiłeś o powstaniu centrum konferencyjnego. Jak na razie w ramach NCŁ nie ma innego niż CŁC. > > Bo wymiera wolno? Wystarczająco wolno, bym dozył w nim swych dni? Ale wyznając tę filozofię powodujesz ,że twój głos przestaje liczyć się w dyskusji. > > Zaspokojeniu ciekawości pytającego? Nie chcesz znać odpowiedzi na pytania, które zadajesz, to ich nie publikuj. Raczej ucieczki od niewygodnego tematu. Jaki rozmówca taka ucieczka. Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się 08.02.10, 00:00 zue2 napisał: > Miasto ma stymulować rozwój, sprawne (co to jest sprawne życie?)i wygodne życi > e skończy się gdy miasto nie będzie miało z czego za nie zapłacić Bingo! > Ale wyznając tę filozofię powodujesz ,że twój głos przestaje liczyć się w dysku > sji. O! Bo mi go odbierzesz? :-) Mój głos się liczy.Liczył się przy odwoływaniu Kropiwnickiego, będzie się liczyć w wyborach za 9 miesięcy. Wystarczy by spróbować wybrać władze, które będą bardziej odpowiadać moim światopoglądom i wiekowi. > Raczej ucieczki od niewygodnego tematu. Jaki rozmówca taka ucieczka. Pytałeś o Manhattan. Dostałeś odpowiedź. > < Miejsce na ostatnie słowo, bo widać musisz je mieć, niezależnie od okoliczności. Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się 08.02.10, 00:03 radioerewan napisał: > Miejsce na ostatnie słowo, bo widać musisz je mieć, niezależnie od okoliczności > . Co to jest sprawne życie? Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się 08.02.10, 00:12 zue2 napisał: > Co to jest sprawne życie? Uśmiechnięci urzędnicy, odśnieżone ulice, parking przy dworcu, na którym da się zaparkować po 8:00. Dworce w centrum miasta. Brak korków. Knajpy czynne po 22. Bezpieczne ulice. A nawet sprawny zegar na dworcu Łódź Fabryczna. Można tu dośpiewać setki innych drobiazgów i problemów większych (przejezdność centrum choćby) i mniejszych - samowola TPSA na uliczce w mojej okolicy. Urzędy pracujące 6 stycznia. Aktor grający mędrca zamiast prezydenta w tej żenującej roli. Taką litanię mozna by odmawiać w każde roraty i modyfikować w miarę potrzeb. Zarabianie i rozwój biznesu należy pozostawić biznesmenom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walenty nie nazywajmy mieszkańców centrum menelami IP: *.toya.net.pl 08.02.10, 01:22 > Powiem szczerze od pewnego czasu kiedy słyszę ciągłe przeciwstawianie Nowego centrum Piotrkowskiej to coraz mniej interesuje mnie co się z Piotrkowską stanie. >Ładnie umalowany trup nadal będzie trupem. No właśnie, samosprawdzająca się przepowiednia, mantra leniwych urzędników. Przecież i tak się nie uda... >Wygnasz meneli to już tylko wiatr będzie hulał i paru pasjonatów Skończmy wreszcie z nazywaniem mieszkańców centrum menelami - to nie do końca zgodne z prawdą i w dodatku obraźliwe... Gdzie właściwie są ci menele ? Manhattan to menele ? A może kościuszki (banki, kancelarie prawnicze) ? A może w hotelach też mieszkają menele ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się IP: *.147.180.7.nat.umts.dynamic.eranet.pl 07.02.10, 23:23 Postawić 3-4 wielopiętrowe garaże w strategicznych punktach centrum wzdłuż > Zachodniej i w okolicy Łodzi Fabrycznej. Pozwolić ludziom z tego korzystać > (najlepiej bezpłatnie). Wybudować jeszcze jeden parking wielopiętrowy Po co?? Przecież ludzie stąd wyjeżdżają!! Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się 07.02.10, 23:45 Gość portalu: anna napisał(a): > Postawić 3-4 wielopiętrowe garaże w strategicznych punktach centrum wzdłuż > > Zachodniej i w okolicy Łodzi Fabrycznej. Pozwolić ludziom z tego korzysta > ć > > (najlepiej bezpłatnie). Wybudować jeszcze jeden parking wielopiętrowy > Po co?? Przecież ludzie stąd wyjeżdżają!! Może nie wszyscy wyjadą. A jak wyjadą, może nie od razu zaczną płacić podatki w stolicy ]:-> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walenty Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się IP: *.toya.net.pl 08.02.10, 01:36 > Może nie wszyscy wyjadą. A jak wyjadą, może nie od razu zaczną płacić podatki w > stolicy ]:-> dokładnie, Łódź ma szansę stać się największą sypialnią Warszawy. Wystarczy szybka kolej i autostrada. A sypialnie Warszawy jakoś nie narzekają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Ale Żydo się przyssał do Łodzi IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.02.10, 23:22 współpraca z Tomaszewskim nauczyła go jak mamić ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Ale Żydo się przyssał do Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.10, 01:39 Twój kumpel miller powiedziałby ci, że jesteś zerem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajans Re: Ale Żydo się przyssał do Łodzi IP: *.toya.net.pl 07.02.10, 12:50 > Twój kumpel miller powiedziałby ci, że jesteś zerem A ty bronisz złodzieja - Ż. już ukradł jedną nieruchomość - w Toruniu - polecam artykuł: www.nowosci.com.pl/look/nowosci/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=6&NrIssue=1332&NrSection=1&NrArticle=161495 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin_ DO Gazety Wyborczej! IP: *.toya.net.pl 07.02.10, 03:39 Zgłaszam się z taką prośbą do Gazety Wyborczej. W związku z tym jak ważna dla Naszego miasta jest sprawa Centrum Festiwalowego (w takiej czy innej formie) może Gazeta mogłaby wystąpić w roli mediatora by usprawnić proces decyzyjny w tej kwestii. Gdyby osoby, które są odpowiedzialne za decyzje w tej kwestii wiedziały, że są pod "nadzorem" opinii publicznej może byłaby szansa na dialog i rozwiązanie tej sprawy. Liczę na to, że Łódzka Gazeta Wyborcza jest nie tylko nastawiona na obserwację całej sytuacji, by w kulminacyjnym momencie napisać: Łódź zaprzepaściła swoją szansę, ale wykaże się również aktywnym działaniem na rzecz Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Straciliśmy, a Poznań zyskał - głupota Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.10, 04:59 Czy Poznań zorganizuje festiwal Camerimage? ar/mk ostatnia aktualizacja: Piątek, 2010.02.05 08:38 zobacz materiał video Ruszyły rozmowy z organizatorami festiwalu filmowego Camerimage. Pomysłodawcy imprezy oraz przedstawiciele Miasta rozmawiali na temat oferty, jaką złożył Poznań. Padła bowiem deklaracja, że miasto chce przejąć łódzką imprezę filmową. Rozmowy będą kontynuowane w drugiej połowie lutego. Jeśli odniosą sukces, Camerimage w Poznaniu odbędzie się już w tym roku. Organizatorzy festiwalu filmowego nie wykluczają, że propozycja Poznania zostanie przyjęta. Są bowiem w konflikcie z władzami Łodzi, której Rada Miasta nie zgodziła się przeznaczyć środków na budowę kosztownego centrum festiwalowego, projektu słynnego architekta Franka Ghery’ego. Poznań nie jest jednak jedynym polskim miastem, które chciałoby przejąć prestiżowy festiwal. W czwartek, około godziny 17.00, Sławomir Hinc spotkał się z organizatorami. Jak podała WTK, rozmowy władz Poznania z organizatorami Camerimage będą kontynuowane w drugiej połowie lutego. Wtedy Miasto pozna konkretny kosztorys festiwalu i kwotę, jaką miałoby dołożyć. Według informacji „Gazety Wyborczej”, Poznań oferuje festiwalowi na razie 2 mln zł. Organizatorzy Camerimage będą teraz jeszcze rozmawiać o możliwościach rozwiązania zaistniałego konfliktu z władzami Łodzi. Jeśli nie znajdą porozumienia, festiwal ma przenieść się do stolicy Wielkopolski już w tym roku. Camerimage jest jednym z największych festiwali sztuki operatorów filmowych. Narodził się w Toruniu. Od 2000 roku odbywa się w Łodzi. Byłby dla Poznania ważnym elementem promocji i jego atutem w staraniach o uzyskanie tytułu Europejskiej Stolicy Kultury 2016. Odpowiedz Link Zgłoś
nbs_r Re: Straciliśmy, a Poznań zyskał - głupota Łodzi 07.02.10, 10:00 > Poznań oferuje festiwalowi na razie 2 mln zł. Oferta godna poznanskich centusiow. Ciekawe co zaproponuja Zydowiczowi rok po wyborach, wynajem hali targowej? Odpowiedz Link Zgłoś
vicary Re: Straciliśmy, a Poznań zyskał - głupota Łodzi 07.02.10, 13:20 nbs_r napisał: > > Poznań oferuje festiwalowi na razie 2 mln zł. > > Oferta godna poznanskich centusiow. Ciekawe co zaproponuja Zydowiczowi rok po > wyborach, wynajem hali targowej? Znając przypowieść o powstaniu drutu aluminiowego to Żydowicz nie ma tam czego szukać Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Re: DO Gazety Wyborczej! 07.02.10, 15:22 Gość portalu: Łodzianin_ napisał(a): > Zgłaszam się z taką prośbą do Gazety Wyborczej. W związku z tym jak ważna dla > Naszego miasta jest sprawa Centrum Festiwalowego (w takiej czy innej formie) > może Gazeta mogłaby wystąpić w roli mediatora by usprawnić proces decyzyjny w > tej kwestii. Gdyby osoby, które są odpowiedzialne za decyzje w tej kwestii > wiedziały, że są pod "nadzorem" opinii publicznej może byłaby szansa na dialog > i > rozwiązanie tej sprawy. > Liczę na to, że Łódzka Gazeta Wyborcza jest nie tylko nastawiona na obserwację > całej sytuacji, by w kulminacyjnym momencie napisać: Łódź zaprzepaściła swoją > szansę, ale wykaże się również aktywnym działaniem na rzecz Łodzi. Ja bym poczekał, bo się pewnie okaże, że pan Marek może sobie rezygnować, ale festiwalu do 2012 nie zabierze, bo nie może. Batalia w sądzie o CI - medialnie interesująca perspektywa. Odpowiedz Link Zgłoś
madox44 obywatelskie nieposłuszeństwo sprawdza się 07.02.10, 09:44 Nie zamierzam finansować prywatnych fanaberii jakiegoś Żydowicza i s- ki. Każdy kto wie o oszustwie urzędników ma prawo skorzystać z instytucji obywatelskiego nieposłuszeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogar bye bye Żydowicz, nie chcemy Ciebie w Łodzi IP: *.toya.net.pl 07.02.10, 12:52 idz kombinowac z innymi frajerami, mam dosc juz fanaberii o tobie i twoich problemach, ja nada wyginam swoje alusie na dziurawych łódzkich drogach i czekam jak osiol na swiatlach co 100 m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Pytanie do P. Żydowicza ws. nieruchomości Torunia IP: *.toya.net.pl 07.02.10, 13:08 Szanowny Panie, prosimy o komentarz w sprawie przejętej przez Pana /jak wynika z wypowiedzi władz Torunia/ nieruchomości w Toruniu: www.nowosci.com.pl/look/nowosci/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=6&NrIssue=1332&NrSection=1&NrArticle=161495 cytuję: "[...]Oddajcie zbór torunianom! 20 lat temu fundacja Marka Żydowicza przejęła dawny kościół ewangelicki. Dla Torunia to zmarnowany czas[...]" "[...]Patent Marka Żydowicza jest prosty - jedna impreza na rok w siedzibie Tumultu. Czas jednak skończyć z fikcją. Budynek zboru na Rynku Nowomiejskim trzeba odzyskać dla miasta![...]" "[...]W 2009 roku była jedna, dosłownie jedna impreza w budynku o kubaturze 10,5 tysiąca metrów sześciennych![...]" "[...] - Nasi prawnicy dokładnie przeanalizowali dokumenty. Nie ma szans na odebranie budynku - mówi Janusz Milanowski z Urzędu Miasta. [...]" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianin nieruchomosc w Toruniu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.02.10, 16:36 Buden ten Fundacja Tumult kupila w 1989 r. Zaplacila oplate gruntowa ok 5o mln zl.Oplate za budynek zawieszono poniewaz remont mial kosztowac pietnascie razy wiecej niz wartosc budynku. Jesli Tumult nie zrealizowalby w ciagu trzech lat remontu musialby za budynek zaplacic. Tumult budynek wyremontowal w terminie, a wartosc remontu wyniosla 35 razy wiecej niz wartosc budynku.Zabytek stal sie wlasnoscia prywatnej Fundacji Tumult ktorej zalozycielem i prezesem jest Marek Zydowicz. Wszystko jest zgodne z prawem. W czasie kiedy sprzedawano zabytek Tumultowi ten sam brukowiec "NOwosci" oglaszal nabor ofert na chetnych kupic ten budynek. Nikt sie nie zglosil. Zydowicz prosil koscioly :katolicki. protestancki. prawoslawny by przejely obiekt i odremontowaly go na swoje cele. Zaden z kosciolow niw chcial tego zronic. Zydowicz przedstawial dokumnety, listy od biskupa, pastora, popa ktorzy odmawiaja przejecia ruinu i rekomenduja przeznaczenoie go na Fundacje Tumult. A teraz sprawa tego co sie w tym zabytku obecnie dzieje. Jest to prywatna siedziba prywatnej Fundacji, ktora realizuje swoj program statutowy.Podlega normalnym kontrolom organow nadzorujacych. Nie zdazylo sie w ciagu 20 lat aby byl jakikolwiek negatywny wniosek pokontrolny. Przeciwnie Fundacja jest nagradzana za swoja dzialanosc na rzecz kultury. Poza tym nikt nie moze narzucac prywatnej instytucji jak powinna wygladac jej dzialanosc w nieruchomosci, ktora zgodnie z prawem zostala kupiona. Czy ktos sie zastanawia dlaczego po raz kolejny ten torunski tabloid drukuje klamstwa i pomawia Zydowicza? W Toruniu nie moga przezyc,ze Zydowicz zabral stamtad Festiwal do Lodzi. Zamiast jednak ukierunkowac pretensje do wladz ktore oszukaly inwesora, ktory mial wybydowac Centrum Festiwalowe atakuja Zydowicza, ktory ratujac Festiwal przed "uduszeniem" w auli uniwersyteckie UMK musial szukac miejsca gdzie perespektywy rozwoju beda realne. Znam redaktorow tej gazety, ktorzy powiedzieli mi ze musza pisac to co sie podoba Prezydentowi Miasta bo w innym przypadku gazeta bedzie miala trudnosci, ze prezydent nie bedzie dawal im ogloszen i straca kase. Ludzie zrozumcie, ze Nowosci realizuja plan oslabienia pozycji Zydowicza w oczach Lodzian, by przy tym co sie teraz w Lodzi dzieje bron boze nie doszlo do porozumienia z Zydowiczem. Jaki cel? Pozbawic Lodzi juz napewno Festiwalu ktory moglby byc atutem w walce o Europejska Stolice Kultury o co stara sie takze Torun! Czy nie dziwi was fakt, iz p. Milanowski rzecznik Prezydenta pisze ze nie ma podstaw prawnych by odebrac obiekt Tumultowi? To znaczy ze wszystko jest w zgodzie z prawem. dzialanosc Zydowicza widzimy: Festiwal, produkcje dokumentow, reportazy, wydawnictwa, wystawy etc. (w ubieglym roku bylo ich piec o ile ja doprze pamietam). To jest prywatna sprawa pana Zydowicza bo zabytek jest wlasnoscia jego Fundacji i on go za sume kilkudziestu miliardow starych zlotych wyremontowal. Nie nowosci, NIE trounianie. A tak przy okazji to jedna uwaga.Pan Milanowski to byly dziennikarz Gazety Wyborczej ktory wslawil sie haniebnym publikowaniem listy dlugow Festiwalu Camerimage po pierwszej edycji w Toruniu. Przepraszal dziesiec lat pozniej Zydowicza ze lzami w oczach za swinstwo ktore mu zrobil, tlumaczac sie ze tak zarzadala od niego sekretarz Redakcji mowiac ze " ze masz k.... znalezc to 15.00 wszystko co mozliwe na Zydowicza bo jak nie to k.... wylecisz z pracy".Wiec jako praktykant dziennikarski pan Milanowski zebral info, a bylo to kilka tygodni po festiwalu gdzie jeszcze Festiwal nie zaplacil rachunkow (byl 1994 r!) i opublikowal to? A wiecie dlaczego? Poniewaz Zydowicz wytoczyl wczesniej proces Centralnej Gazecie Wyborczej o odszkodowanie za pyblikowanie klamstw. Moze to panstwa zdziwi, ale mimo nagonki GW po 5 latach Zydowicz proces wygral! Sad zasadzil odszkodowanie od Gazety na rzecz Tumultu i Zydowicz w wysokosci 1.5 mld starych zlotych! Tak, tak. Skads biora sie uprzedzenia i napasci takich pismidel jak NOWOSCI czy regionalna Gazeta Wyborcza. Media te sa ohydne. Rownie zalosna jak NOWOSCI jest Gazeta WYBORCZA w Lodzi piszac komentarze takie jak BOMANOWSkIEJ.Ta pani osiagnela dno dziennikarskiej etyki. DNO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: nieruchomosc w Toruniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.10, 15:31 "Zydowicz przedstawial dokumnety, listy od biskupa, pastora, popa ktorzy odmawiaja przejecia ruinu i rekomenduja przeznaczenoie go na Fundacje Tumult." Ciekawe co oni by dzis powiedzieli na ten temat. Jakie były argumenty udzielenia tych rekomendacji? Co im Żydowicz naobiecywał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frajer Nie mam zamiaru pchac forsy do kieszeni Lynchowi IP: *.toya.net.pl 07.02.10, 13:21 Niech sobie zainwestuje jak mu sie podoba, a co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka IP Toya - nie ma co robić tylko ujada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.10, 14:17 IP Toya ujada, pomawia, zmienia niki i swoje zachowanie przypisuje innym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka IP *.neoplus.adsl.tp - nie ma co robić tylko ujada IP: *.toya.net.pl 07.02.10, 14:28 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl ujada, pomawia, zmienia niki i swoje zachowanie przypisuje innym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokon zrownac z ziemia łódzka secesje i obszczane mury IP: *.toya.net.pl 07.02.10, 14:05 wtedy dopirto bedzie miasto przez duze M i do tego nowoczesne, a tak mamy syf kile i mogile Łódź to grób Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genowefa ty już się zrównałeś - z betonem IP: *.toya.net.pl 07.02.10, 14:43 . Odpowiedz Link Zgłoś
gargal Panie Marku Ż. zapraszamy do Krakowa 07.02.10, 15:53 Straszna chołota w tej Łodzi widać po tym forum. Niech Pan zawita do nas - razem z Panem wyprzedzimy całą Polskę do ESK. Znamy Pana festiwal i bardzo cenimy. Ludzie z Krakowa byli częstymi gośćmi w Łodzi w tych dniach, teraz dobrze by było miec Camerimage pod nosem. Pozdrawiamy - uciekaj Pan od tej chałastry. Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Re: Panie Marku Ż. zapraszamy do Krakowa 07.02.10, 16:34 gargal napisała: > Straszna chołota w tej Łodzi widać po tym forum. > Niech Pan zawita do nas - razem z Panem wyprzedzimy całą Polskę do > ESK. Znamy Pana festiwal i bardzo cenimy. Ludzie z Krakowa byli > częstymi gośćmi w Łodzi w tych dniach, teraz dobrze by było miec > Camerimage pod nosem. > Pozdrawiamy - uciekaj Pan od tej chałastry. Bierzcie, bierzcie. Wzorzec lojalności, pan Marek na pewno to doceni przy kolejnym spięciu w trzecim mieście swojego festiwalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widzew Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się z ... IP: *.toya.net.pl 07.02.10, 18:53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CŁC to była szansa Straciliśmy tanią super inwestycję!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.10, 19:20 Wystarczy pomyśleć, Z 500 milionów > 250 mln z uni. Pozostaje 250 mln do znalezienia w Łodzi i tak od Fisiaka jest 15mln, od Toyi 30, od miasta było w WPI 35 mln >>> to razem jest 80 mln już był załatwione. Zostało do znalezienia 250 - 80 = 170 mln, które rozłożone na 5 lat wynosi 34 mln rocznie. Wynika z tego, że gdyby radni nie zatrzymali inwestycji z przyczyn referendalnych miasto Łódź budowa tego pięknego CŁC wg Gehrego kosztowała by w przeciągu 5 lat tylko 34 miliony rocznie!!!!!! A co to za wydatek jesli my już wydaliśmy w miesiąc na idiotyczne odśnieżanie 20 milionów bo tak Joński chciał. Tak wygląda własnie przejadanie pieniędzy, a nie inwestowanie, które pozwala zarobić na drogi, odsnieżanie, remonty kamienic. No cóż jaka władza taka Łódź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taktak Re: Straciliśmy tanią super inwestycję!!!!! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.02.10, 19:51 A jak to wyglada w kontekscie zgody radnych finansowania fanaberii Walczaka? 450 mln publicznych pieniedzy na SSS czyli prywatna Galerie ktora ma zarzadzac Walczak? Poza tym rocznie Lodzianie z wlasnej kieszenie beda panu biznesmenowi placic by mogl swoje chore ambicje wystawiennicze i lans wlasnego nazwiska uprawiac, tata Lodzianie bedziemy musieli za to rocznie placic 25 mln zlotych. Tak wyglada Tanie miastoi JONSKIEGO? Tak wyglada PO wska oszczednosc? TAK tak trzeba oszczedzic by dac kolesiowi Walczakowi by mogla sie promowac za publiczne pieniadza choc stac go na to by za wlasne. Wiec co takiego daje Walczak PO ze PO zgadza sie na finasowanie ambicji Walczaka z publiczej kasy ????????? TYM wlasnie pusi zajac sie Biuro Antykorupcyjne. Traci to Afera Strefa-Sztuki podobnie jak Hazardowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kora Re: Straciliśmy tanią super inwestycję!!!!! IP: *.toya.net.pl 07.02.10, 20:40 jesli odsniezanie jest dla ciebie misiek malo istotne to nie nadajesz sie zeby rządzić łodzią wypad z miasta z Żydowiczem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin_ Re: Straciliśmy tanią super inwestycję!!!!! IP: *.toya.net.pl 07.02.10, 21:03 No i właśnie taka jest kultura rozmowy. Tylko zastanawiające, że taki poziom najczęściej prezentują osoby, które nie zgadzają się z budową CLC. Chociaż to chyba nie jest zastanawiające. W końcu nic dziwnego, że na kulturę nie chcą płacić Ci co sami jej nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Re: Straciliśmy tanią super inwestycję!!!!! 07.02.10, 21:40 Gość portalu: Łodzianin_ napisał(a): > No i właśnie taka jest kultura rozmowy. Tylko zastanawiające, że taki poziom > najczęściej prezentują osoby, które nie zgadzają się z budową CLC. Chociaż to > chyba nie jest zastanawiające. W końcu nic dziwnego, że na kulturę nie chcą > płacić Ci co sami jej nie mają. Może i wypowiedź mojego poprzednika do delikatnych nie należy, jednak doskonale pokazuje problem. Zanim zaczniemy dyskusję o imponderabiliach, trzeba się zatroszczyć o podstawowe potrzeby mieszkańców. Na przykład odśnieżanie. Może pan Żydowicz powinien poszukać sobie bogatszego mecenasa? Może trzeba sobie przypomnieć Fitzcaraldo Herzoga? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin_ Re: Straciliśmy tanią super inwestycję!!!!! IP: *.toya.net.pl 07.02.10, 22:02 Zatroszczyć o podstawowe potrzeby? Myśląc w ten sposób to Łódź będzie stawała się coraz bardziej zaściankowym miastem. Na tym polegają różnice między miastem wojewódzkim, które chce być w czołówce miast Polski, a miastem, które ma 10tys. mieszkańców i zastanawia się tylko kto wywiezie śmieci i odmaluje pasy na jezdni. Jeżeli chciałbyś najpierw załatwić podstawowe potrzeby to na inwestycje będziemy czekać jeszcze 50 lat. Inwestycje właśnie na tym etapie mają sens. Bo teraz za wszystko trzeba płacić z podatków, a inwestując teraz jest szansa, że za wiele rzeczy zapłacą prywatni inwestorzy. Gdyby właściciele Manufaktury czekali aż Łódź zrewitalizuje tamten teren i wtedy oni sobie tam przyjdą zaproszeni przez miasto i otworzą swoje firmy to byśmy czekali na to 20 lat, o ile w ogóle byśmy się doczekali. Nie patrzcie na inwestycje Żydowicza tylko przez pryzmat CLC. To jest przecież cały ogromny kwartał miasta gdzie wszystko się będzie rozwijać. Poza tym nikt nie mówi, że z powodu tych inwestycji trzeba będzie zamknąć szkoły i szpitale. Pokażcie mi proszę inne strategiczne miejsca w Łodzi gdzie są duże plany zmian? I nie mówię o jakiś Waszych mrzonkach tylko pytam się o realne plany. Otóż poza tym, w Łodzi tak naprawdę nic dużego się teraz nie dzieje. Więc chyba na jedną taką dużą inwestycję może trochę zapłacić budżet kilkusettysięcznego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Re: Straciliśmy tanią super inwestycję!!!!! 07.02.10, 22:25 Gość portalu: Łodzianin_ napisał(a): > Inwestycje właśnie na tym etapie mają sens. Bo teraz za wszystko trzeba płacić > z > podatków, a inwestując teraz jest szansa, że za wiele rzeczy zapłacą prywatni > inwestorzy. Gdyby właściciele Manufaktury czekali aż Łódź zrewitalizuje tamten > teren i wtedy oni sobie tam przyjdą zaproszeni przez miasto i otworzą swoje > firmy to byśmy czekali na to 20 lat, o ile w ogóle byśmy się doczekali. Popraw mnie, jeżeli się mylę, ale właściciele Manufaktury uzbierali pieniądze na inwestycję. Pan Marek nie uzbierał. I to jest drobna różnica, która powoduje, że w ogóle na temat CŁC zabieram głos. Pan Marek chce dostać kasę od Miasta, którego jestem mieszkańcem i na które łożę podatki. > Nie patrzcie na inwestycje Żydowicza tylko przez pryzmat CLC. To jest przecież > cały ogromny kwartał miasta gdzie wszystko się będzie rozwijać. Tak tak, ale najprawdopodobniej ominie pana Marka podział tego tortu. > Poza tym nikt nie mówi, że z powodu tych inwestycji trzeba będzie zamknąć szkoł > y > i szpitale. Ano nie wiadomo, czy nie będzie trzeba, jeżeli skoczymy za namową prezesa CŁC na główkę do pustego basenu. Dlatego właśnie pdooba mi się postawa radnych. Na piękne oczy to było 5 milionów. Na 500 mają być papiery, których nie ma. Prawda? > Pokażcie mi proszę inne strategiczne miejsca w Łodzi gdzie są duże > plany zmian? I nie mówię o jakiś Waszych mrzonkach tylko pytam się o realne > plany. Otóż poza tym, w Łodzi tak naprawdę nic dużego się teraz nie dzieje. Wię > c > chyba na jedną taką dużą inwestycję może trochę zapłacić budżet > kilkusettysięcznego miasta. Niby Polaka zawsze się da podejść "co nie skoczysz?, co nie stać cię?". Mam nadzieję, że to już przeszłość. Na plecach miasta jest projekt NCŁ, którego kawałkiem był CŁC. Bez tego kawałka i tak jest na co wydawać. Choć sądzę, że parkingi wzdłuż Piotrkowskiej były by lepszą lokata municypalnych pieniędzy. Bardzo mi się podoba Ferrari. Śliczna linia, piękno i moc. Ale sobie nie kupiłem jednego do garażu, bo niestety, nie stać mnie na niego. Odpowiedz Link Zgłoś
cudlodzi Re: Straciliśmy tanią super inwestycję!!!!! 07.02.10, 22:35 ,<Niby Polaka zawsze się da podejść "co nie skoczysz?, co nie <stać ,cię?". Mam <nadzieję, że to już przeszłość. <Na plecach miasta jest projekt NCŁ, którego kawałkiem był CŁC. Bez <tego kawałka <i tak jest na co wydawać. Choć sądzę, że parkingi wzdłuż <Piotrkowskiej były by <lepszą lokata municypalnych pieniędzy. Większych bredni nie czytałem, mam nadzieję, ze nie jesteś jednym z radnych czy dyrektorów z Piotrkowskiej. Łódź jest na straconej pozycji mając takie mądrale dookoła. Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Re: Straciliśmy tanią super inwestycję!!!!! 07.02.10, 22:54 cudlodzi napisał: > Większych bredni nie czytałem, mam nadzieję, ze nie jesteś jednym z > radnych czy dyrektorów z Piotrkowskiej. > Łódź jest na straconej pozycji mając takie mądrale dookoła. Nie jestem radnym, ani urzędnikiem. Mam nadzieję, że nie jesteś Markiem Żydowiczem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin_ Re: Straciliśmy tanią super inwestycję!!!!! IP: *.toya.net.pl 07.02.10, 22:42 >Popraw mnie, jeżeli się mylę, ale właściciele Manufaktury uzbierali >pieniądze na >inwestycję. Pan Marek nie uzbierał. Różnica jest tylko taka, że to ma być obiekt użyteczności publicznej, nie centru handlowe, biurowiec czy hotel. Dlatego musi być pewna pomoc ze strony miasta. Poza tym jak długo będziecie jeszcze pisać o tych 500mln zaciemniając prawdziwy obraz. 250mln da unia, 80mln już jest od sponsorów/inwestorów. Czyli miasto daje jak na razie 170mln, a to drobna różnica. Piszesz, a wydawaniu na piękne oczy 500mln, a jakoś na SSS Walczaka znalazła się kasa, dodam, że to 450mln. A co nam się bardziej przyda: ogromne powierzchnie wystawiennicze czy centrum festiwalowe? Oczywiście najlepiej jakby było i to i to. I co? Nie dziwi Cię, że dla Walczaka jakoś bez problemu jest kasa a dla Żydowicza nie ma? I naprawdę polecam: www.dzienniklodzki.pl/forum/watek/33560,81.html#70853_pokaz i komentarze poniżej, które tam są (również wypowiedzi Żydowicza). Jest tam m.in. o wyliczeniach "biznesplanowych" jakie robił Żydowicz. I jakoś wszyscy o tym zapominają. Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Re: Straciliśmy tanią super inwestycję!!!!! 07.02.10, 22:51 Gość portalu: Łodzianin_ napisał(a): > >Popraw mnie, jeżeli się mylę, ale właściciele Manufaktury uzbierali >p > ieniądze na > >inwestycję. Pan Marek nie uzbierał. > Różnica jest tylko taka, że to ma być obiekt użyteczności publicznej, nie centr > u > handlowe, biurowiec czy hotel. Dlatego musi być pewna pomoc ze strony miasta. > Poza tym jak długo będziecie jeszcze pisać o tych 500mln zaciemniając prawdziwy > obraz. 250mln da unia, 80mln już jest od sponsorów/inwestorów. Czyli miasto daj > e > jak na razie 170mln, a to drobna różnica. > > Piszesz, a wydawaniu na piękne oczy 500mln, a jakoś na SSS Walczaka znalazła si > ę > kasa, dodam, że to 450mln. A co nam się bardziej przyda: ogromne powierzchnie > wystawiennicze czy centrum festiwalowe? Oczywiście najlepiej jakby było i to i > to. > I co? Nie dziwi Cię, że dla Walczaka jakoś bez problemu jest kasa a dla > Żydowicza nie ma? Nie znam się na przepychankach między ludźmi u koryta. Jeden ma, drugi nie ma. Pokaż bracie kwit na 60-70M€ od unii. Właściwie to jak jest na to papier, to się zamknę. Tylko proszę o dokument, nie obietnicę. 50zł rocznie do interesu pana Marka Żydowicza to bym dołożył. Trzy razy więcej niechętnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin_ Re: Straciliśmy tanią super inwestycję!!!!! IP: *.toya.net.pl 07.02.10, 22:58 Chyba zdajesz sobie sprawę z tego, że nic tak w przypadku unijnych inwestycji nie działa. My Wam damy kasę, wy zróbcie projekt. Proszę Cię. Żydowicz miał dobry plan, minister kultury mówił, że to przejdzie tylko potrzebna była zgoda naszych radnych. I co? I d**a. Poza tym niech w końcu skończy się pisanie o tych planach jakby CŁC = Żydowicz. Docelowo to miała być spółka miejska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin_ Re: Straciliśmy tanią super inwestycję!!!!! IP: *.toya.net.pl 07.02.10, 23:02 Chyba sobie zdajesz sprawę, że to tak nie działa. I żadne unijne inwestycje nie wyglądają na zasadzie: my Wam dajemy kasę, a wy róbcie projekty. Zawsze jest na odwrót i jakoś udaje się Polsce czerpać miliardy zł z unii. Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Re: Straciliśmy tanią super inwestycję!!!!! 07.02.10, 23:08 Gość portalu: Łodzianin_ napisał(a): > Chyba sobie zdajesz sprawę, że to tak nie działa. I żadne unijne inwestycje nie > wyglądają na zasadzie: my Wam dajemy kasę, a wy róbcie projekty. Zawsze jest na > odwrót i jakoś udaje się Polsce czerpać miliardy zł z unii. No właśnie. Projektu zaakceptowanego przez unię nie ma. -> Kasy nie ma. Będzie kasa, to ją od 500 milionów odejmuj. Teraz dyskutujemy o 500 milionach kosztów dla miasta. Ktoś tam pisał o 15 milionach od Toyi. No to nadal brakuje 485. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin_ Re: Straciliśmy tanią super inwestycję!!!!! IP: *.toya.net.pl 07.02.10, 23:16 > No właśnie. Projektu zaakceptowanego przez unię nie ma. -> Kasy nie ma. Będzie > kasa, to ją od 500 milionów odejmuj. Teraz dyskutujemy o 500 milionach kosztów > dla miasta. > Ktoś tam pisał o 15 milionach od Toyi. No to nadal brakuje 485. Przecież nawet budując drogi w Polsce od razu bierze się pod uwagę dotacje unijne. I jakoś nikt się nie burzy: Skąd niby weźmiecie 1mld zł skoro macie 0,3mln. Bo właściwie od razu wiadomo, że się dostanie resztę. Poza tym to jest właśnie mentalność naszych radnych: Pokaż kwit a my damy kasę, gdzie od razu wiadomo, że tak to nie działa. Poza tym od Toyi miało być 30mln Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Re: Straciliśmy tanią super inwestycję!!!!! 07.02.10, 23:22 Gość portalu: Łodzianin_ napisał(a): > Przecież nawet budując drogi w Polsce od razu bierze się pod uwagę dotacje > unijne. I jakoś nikt się nie burzy: Skąd niby weźmiecie 1mld zł skoro macie > 0,3mln. Bo właściwie od razu wiadomo, że się dostanie resztę. > Poza tym to jest właśnie mentalność naszych radnych: Pokaż kwit a my damy kasę, > gdzie od razu wiadomo, że tak to nie działa. No ciekawe, ciekawe. Czasem kasę potrafią cofnąć za przecinek. A za nieistniejący dokument to ile dają? Może też się zgłoszę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin_ Re: Straciliśmy tanią super inwestycję!!!!! IP: *.toya.net.pl 07.02.10, 23:31 Za nieistniejący dokument nic nie dają. Dlatego przez naszych radnych dokument nie powstał i bardzo możliwe, że szansa na pieniądze jest już zaprzepaszczona. Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Re: Straciliśmy tanią super inwestycję!!!!! 07.02.10, 23:44 Gość portalu: Łodzianin_ napisał(a): > Za nieistniejący dokument nic nie dają. Dlatego przez naszych radnych dokument > nie powstał i bardzo możliwe, że szansa na pieniądze jest już zaprzepaszczona. Biada nam biada. Rada miasta zaprzepaściła dokument prezesa. Odpowiedz Link Zgłoś
vicary Re: Straciliśmy tanią super inwestycję!!!!! 08.02.10, 08:47 Poza tym jak długo będziecie jeszcze pisać o tych 500mln zaciemniając prawdziwy obraz. 250mln da unia, 80mln już jest od sponsorów/inwestorów. Czyli miasto daje jak na razie 170mln, a to drobna różnica. A kto Ci powiedział ze unia da 250 mln. Albo da albo nie da.Słuchając wypowiedzi ministra kultury to jest to pacem na wodzie pisane. I kto tu zaciemnia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaweł Re: Straciliśmy tanią super inwestycję!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 12:30 No tk unia miała dać jak by Zydowicz zdązył do końca roku z pozwoleniem na budowe i projektem budowlanym. A wy zrobiliście na to szlaban. Jak nie będzie projektu w ministerstwie o czasie to nie będzie 250 baniek, ale nie przez znienawidzonego Żydowicza, ale przez radnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesniak brakuje mi papieru toaletowego ale mam perfumy IP: *.toya.net.pl 09.02.10, 01:01 > Zatroszczyć o podstawowe potrzeby? Myśląc w ten sposób to Łódź będzie stawała > się coraz bardziej zaściankowym miastem. musze przyznac ze to zaskakujaca logika wypowiedzi; taka w starym stylu: - trawa uschla to pomalujemy na zielono; albo: nie mamy pieniedzy na wywoz smieci, w miescie smierdzi i sa karaluchy, ale co tam, zbudujemy sobie wielki pomnik ze zlota i diamentow, a smrod... przeciez mozna wszystko poperfumowac na przyjazd delegacji partyjnej Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Re: Straciliśmy tanią super inwestycję!!!!! 07.02.10, 21:04 Gość portalu: CŁC to była szansa napisał(a): > > Wystarczy pomyśleć, > Z 500 milionów > 250 mln z uni. > Pozostaje 250 mln do znalezienia w Łodzi i tak od Fisiaka jest > 15mln, od Toyi 30, od miasta było w WPI 35 mln >>> to razem jest 80 > > mln już był załatwione. > Zostało do znalezienia 250 - 80 = 170 mln, które rozłożone na 5 lat > wynosi 34 mln rocznie. > > Wynika z tego, że gdyby radni nie zatrzymali inwestycji z przyczyn > referendalnych miasto Łódź budowa tego pięknego CŁC wg Gehrego > kosztowała by w przeciągu 5 lat tylko 34 miliony rocznie!!!!!! A jak unia nie da? Palcem po wodzie pisane. Jak 34 miliony rocznie to nadal ponad 50 złotych co roku od każdego łodzianina. A że jeden pracujący utrzymuje kilku obiboków, to oczywiście będzie całkiem spora kwota, z moich na przykład podatków. Na kaprys człowieka, który się gotów znów obrazić? Mam nadzieję, że umowa z miastem nie pozwoli zabrać CI w tym roku do kolejnego jelenia. Nawet gdyby festiwal miał się nie odbyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: Straciliśmy tanią super inwestycję!!!!! IP: *.toya.net.pl 10.02.10, 18:00 Wystarczy się zainteresować co ten twórczy i kreatywny karierowicz zdziałał w toruniu, tam chętnie go pożegnali i beż żalu rozstali by się z nim na dobre, właśnie kombinują jak to zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
madox44 Żydowiczu skorzystaj z zaproszenia gargal 07.02.10, 21:09 gargal napisała: > Straszna chołota w tej Łodzi widać po tym forum. > Niech Pan zawita do nas - razem z Panem wyprzedzimy całą Polskę do > ESK. Znamy Pana festiwal i bardzo cenimy. Ludzie z Krakowa byli > częstymi gośćmi w Łodzi w tych dniach, teraz dobrze by było miec > Camerimage pod nosem. > Pozdrawiamy - uciekaj Pan od tej chałastry. Póki się nie rozmyśli Odpowiedz Link Zgłoś
cudlodzi Re: Żydowiczu skorzystaj z zaproszenia gargal 07.02.10, 21:38 Po tym jak reagujesz widać, ze ci łyso, ze tracisz Festiwal, tylko idiota by się cieszył, co prawda cię nie znam....... Moim zdaniem taki festiwal ma szansę wszędzie bo Camerimage to marka. Nawet za granicami kraju. Mam nadzieję, że Żydowicz wyrwie się z tego koszmaru. Facet pójdzie gdziekolwiek, żeby nie mieć z wami do czynienia. Tyle obelg, poniżeń za co? Za to, że radni dali 5 milionów, a potem stołki stały się dla nich ważniejsze i o Łodzi zapomnieli. To nie wina Zydowicza, że odchodzi to radni nie pozwalali mu zabierać głosu na sesjach poświęconych spółce Camerimage ( jak słyszymy z udziałem miasta). To działanie na szkodę tej spółki. Zydowicz jest jej prezesem - jak można go ignorować. Ta ignorancja to tez działania na szkodę. Odebranie pieniędzy na CŁC to też działanie na szkodę tej spółki tym bardziej, że komisja finansów 3 razy wypowiadała sie pozytywnie. Radni wielokrotnie złamali prawo i postepowali z premedytacją na szkodę sp. Camerimage, a to dyskwalifikuje ich jako ludzi działających dla dobra miasta. Jest wiele argumentów natury prawnej, aby zerwać umowę, są również argumenty natury honorowej i etycznej. Politykierstwo, prywata, pseudopolitycy - to okreslenia radnych, które w ostatnim czasie były na ustach łodzian - mieszkańcy są już znużeni bo czują, że są traktowani przez polityków instrumentalnie. Łódź to małomisteczkowa dziura, zarobieni i smutni ludzie, prowincjonalne umysły, które wierzą gazetom, szare blokowiska, zasikana Piotrkowska - ten Festiwal powinien stąd prysnąć. Jak coś się od dłuższego czasu nie układa to trzeba dokonać zmian nie wolno w tym tkwić - nie wtakim towarzystwie.... Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Re: Żydowiczu skorzystaj z zaproszenia gargal 07.02.10, 22:02 cudlodzi napisał: > Łódź to małomisteczkowa dziura, zarobieni i smutni ludzie, > prowincjonalne umysły, które wierzą gazetom, szare blokowiska, > zasikana Piotrkowska - ten Festiwal powinien stąd prysnąć. Jak coś > się od dłuższego czasu nie układa to trzeba dokonać zmian nie wolno > w tym tkwić - nie wtakim towarzystwie.... Zabrakło mi jeszcze kilku zdań o braku zrozumienia dla sztuki przez duże D. Korkowa tacka, dzwoneczek, pocierając patrzymy w twarz ojca miasta, Marka Żydowicza szukając akceptacji. Odpowiedz Link Zgłoś
cudlodzi Re: Żydowiczu skorzystaj z zaproszenia gargal 07.02.10, 22:09 radioerewan napisał: > cudlodzi napisał: > > > Łódź to małomisteczkowa dziura, zarobieni i smutni ludzie, > > prowincjonalne umysły, które wierzą gazetom, szare blokowiska, > > zasikana Piotrkowska - ten Festiwal powinien stąd prysnąć. Jak coś > > się od dłuższego czasu nie układa to trzeba dokonać zmian nie wolno > > w tym tkwić - nie wtakim towarzystwie.... > > Zabrakło mi jeszcze kilku zdań o braku zrozumienia dla sztuki przez duże D. > > Korkowa tacka, dzwoneczek, pocierając patrzymy w twarz ojca miasta, Marka > Żydowicza szukając akceptacji. Teraz będziesz siedział bez tacki, pocierając nie wiem co ty wiesz ibędziesz patrzył w oczy Sadzyńskiego, kacprzaka , walaska i jońskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Re: Żydowiczu skorzystaj z zaproszenia gargal 07.02.10, 22:28 cudlodzi napisał: > Teraz będziesz siedział bez tacki, pocierając nie wiem co ty wiesz > ibędziesz patrzył w oczy Sadzyńskiego, kacprzaka , walaska i > jońskiego. O takich obrzędach jeszcze nie słyszałem. A coś merytorycznie? Z dala od tych nazwisk radnych miejskich? Odpowiedz Link Zgłoś
cudlodzi Re: Żydowiczu skorzystaj z zaproszenia gargal 07.02.10, 22:36 to tobie merytoryka umknęła - zrozum to wreszcie Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Re: Żydowiczu skorzystaj z zaproszenia gargal 07.02.10, 22:46 cudlodzi napisał: > to tobie merytoryka umknęła - zrozum to wreszcie Naprawdę? Jak to udowodnisz? Strasząc mnie Jońskim i Walaskiem? Albo Łódź to dziura i popierasz exodus pana Marka wraz z dworem, albo nie jest to dziura i warto tu jakieś rzeczy fajne realizować na miarę możliwości miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Re: Żydowiczu skorzystaj z zaproszenia gargal 07.02.10, 23:09 cudlodzi napisał: > to tobie merytoryka umknęła - zrozum to wreszcie Co zrobiłeś by wesprzeć cały projekt? Finansowo? Odpowiedz Link Zgłoś
madox44 Żydowiczu nie zawiedź cudlodzi 07.02.10, 22:54 cudlodzi napisał: > Mam nadzieję, że Żydowicz wyrwie się z tego koszmaru. Facet pójdzie > gdziekolwiek, żeby nie mieć z wami do czynienia(..) ten Festiwal powinien stąd prysnąć. Jak coś > się od dłuższego czasu nie układa to trzeba dokonać zmian nie wolno > w tym tkwić - nie wtakim towarzystwie... Odpowiedz Link Zgłoś
animutek to najezdzanie na Żydowicza to kompromitacja Łodzi 07.02.10, 23:56 Czytam i nie wiem o co wam na forum chodzi. Przywarliście do tych komputerów pełni niechęci i nienawiści do człowieka, który wam nic nie zrobił. Naprawde próbuję to zjawisko zrozumieć, a znają nasze cechy narodowe jedno mi przychodzi do głowy - po prostu zawiść. Te teksty " nie mam zamiaru dokładać do interesu Żydowicza"albo inne na tym samym poziomie przeinaczające problem bo gdyby się go nie przeinaczyło nie byłoby na co ujadać.Żenada. Tak sobie myslę jak ktoś tutaj sugerował, że to sprawka paru porządnie przemnożonych osób. Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Re: to najezdzanie na Żydowicza to kompromitacja 08.02.10, 00:45 animutek napisał: > Czytam i nie wiem o co wam na forum chodzi. Przywarliście do tych > komputerów pełni niechęci i nienawiści do człowieka, który wam nic > nie zrobił. > Naprawde próbuję to zjawisko zrozumieć, a znają nasze cechy narodowe > jedno mi przychodzi do głowy - po prostu zawiść. > > Te teksty " nie mam zamiaru dokładać do interesu Żydowicza"albo inne > na tym samym poziomie przeinaczające problem bo gdyby się go nie > przeinaczyło nie byłoby na co ujadać.Żenada. Tak sobie myslę jak > ktoś tutaj sugerował, że to sprawka paru porządnie przemnożonych > osób. Pół roku temu projekt pana Marka był mi obojętny, z odrobiną sympatii. Jak się dogadali na 19 lat, to się cieszyłem. Dziś, po występach w urzędzie chyba stałem się wrogiem tego pomysłu. Sympatia do pana Marka zniknęła. I to wszystko jest skutek zachowania pana Marka. Dawno nie widziałem osoby tak nieodpowiedzialnej i żyjącej fantazjami, bliskiej wyciągnięcia pół miliarda złotówek z miejskiej kasy. Uff, a mogliśmy się tak pomylić. Odpowiedz Link Zgłoś
animutek Re: to najezdzanie na Żydowicza to kompromitacja 08.02.10, 00:59 To ty erewan jestes radnym? Bo ja słyszałem, że Żydowicz był zdenerwowany gdyż wy politykę przed referendum uprawialiście. Świadkowie sesji mówili, że nie dopuszczaliscie Zydowicza do głosu? Ale przecież on jest prezesem spółki Camerimage, a te sesje tego tematu dotyczyły? No to jak podejmowaliście decyzje na nie i nikt nie mógł podjąc dyskusji? Co stanie zamiast CŁc w tym nowym centrum? - czy jakaś chała jak te bez polotu przy Piłsudskiego? Czy stworzycie jakiś Festiwal, który wypełni lukę po camerimage? Czy powierzchowność człowieka i wasza ocena jest ważniejsza od wyników jego pracy? Czy ten festiwal był niszowy jak ludzie z fundacji projekt twierdzą? ....................? Strzeliliście sobie chyba gola radni............... Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Re: to najezdzanie na Żydowicza to kompromitacja 08.02.10, 01:34 animutek napisał: > To ty erewan jestes radnym? > > Bo ja słyszałem, że Żydowicz był zdenerwowany gdyż wy politykę przed > referendum uprawialiście. > Świadkowie sesji mówili, że nie dopuszczaliscie Zydowicza do głosu? > Ale przecież on jest prezesem spółki Camerimage, a te sesje tego > tematu dotyczyły? > No to jak podejmowaliście decyzje na nie i nikt nie mógł podjąc > dyskusji? > Co stanie zamiast CŁc w tym nowym centrum? - czy jakaś chała jak te > bez polotu przy Piłsudskiego? > Czy stworzycie jakiś Festiwal, który wypełni lukę po camerimage? > Czy powierzchowność człowieka i wasza ocena jest ważniejsza od > wyników jego pracy? > Czy ten festiwal był niszowy jak ludzie z fundacji projekt twierdzą? > ....................? > Strzeliliście sobie chyba gola radni............... Ty mutek jesteś policjant polityczny? Uciekając od tego komunistycznego języka i poziomu. Nie, nie jestem radnym. Pan Żydowicz postawił na złego konia, wplątał się w politykę i przegrał bitwę. A teraz ucieka podając tyły i popełniając błędy. Pewnie w ten sposób przegra całą wojnę. Przy okazji bitwy zniechęcił do siebie miejscową ludność, do której i ja się zaliczam. CI przeniesie się tam, gdzie wiceprezydent zbuduje tor F1. Odpowiedz Link Zgłoś
madox44 wyolbrzymienie 08.02.10, 08:34 animutek napisał: > Czytam i nie wiem o co wam na forum chodzi. Przywarliście do tych > komputerów pełni niechęci i nienawiści do człowieka, który wam nic > nie zrobił. > Naprawde próbuję to zjawisko zrozumieć, a znają nasze cechy narodowe > jedno mi przychodzi do głowy - po prostu zawiść. > > Te teksty " nie mam zamiaru dokładać do interesu Żydowicza"albo inne > na tym samym poziomie przeinaczające problem bo gdyby się go nie > przeinaczyło nie byłoby na co ujadać.Żenada. Tak sobie myslę jak > ktoś tutaj sugerował, że to sprawka paru porządnie przemnożonych > osób. to bardzo ważna zasada w animacji, animutku Żydowiczowy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cham Re: to najezdzanie na Żydowicza to kompromitacja IP: *.toya.net.pl 09.02.10, 00:03 > Czytam i nie wiem o co wam na forum chodzi. Przywarliście do tych > komputerów pełni niechęci i nienawiści do człowieka, który wam nic > nie zrobił. Poza tym że do spółki z kolesiami Tomasz... i Krop... próbował nas oszukać, omamić a następnie okraść i wpędzić miasto w długi to oczywiście nic nam nie zrobili, w ogóle przesympatyczni panowie, KULTURALNI !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna gdziekolwiek, żeby nie mieć z wami do czynienia IP: *.toya.net.pl 09.02.10, 01:16 cudlodzi napisał: > Mam nadzieję, że Żydowicz wyrwie się z tego koszmaru. Facet pójdzie > gdziekolwiek, żeby nie mieć z wami do czynienia(..) ten Festiwal powinien stąd prysnąć. Oto przemawia prawdziwy Łodzianin, miłośnik miasta, osoba ceniąca sobie kulturę wysoką i kochającą ludzi. ...A NAJBARDZIEJ ICH PIENIĄDZE, ZWŁASZCZA 500mln ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Właśnie przyznałeś się, że nie zależy ci na Łodzi IP: *.toya.net.pl 09.02.10, 01:12 > Politykierstwo, prywata, pseudopolitycy - to okreslenia radnych, > które w ostatnim czasie były na ustach łodzian - mieszkańcy są już > znużeni bo czują, że są traktowani przez polityków instrumentalnie. Ale to chyba żadna nowość - polityka na całym świecie rządzi się tymi samymi prawami. Reguły są te same dla każdej ze stron. Od zawsze. > Łódź to małomisteczkowa dziura, zarobieni i smutni ludzie, > prowincjonalne umysły, które wierzą gazetom, szare blokowiska, > zasikana Piotrkowska - ten Festiwal powinien stąd prysnąć. Właśnie przyznałeś się, że nie zależy ci ani na Łodzi ani na mieszkańcach, a z kulturą też jesteś na bakier. TO NA CZYM CI NAPRAWDĘ ZALEŻY TO ŁATWE PIENIĄDZE KOSZTEM MIASTA I JEGO MIESZKAŃCÓW ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Straciliśmy tanią super inwestycję!!!!! IP: *.bul.uni.lodz.pl 08.02.10, 07:57 Z 500 milionów > 250 mln z uniI. Pozostaje 250 mln do znalezienia w Łodzi i tak od Fisiaka jest 15mln, od Toyi 30, od miasta było w WPI 35 mln >>> to razem jest 80 mln już był załatwione. Zostało do znalezienia 250 - 80 = 170 mln, które rozłożone na 5 lat wynosi 34 mln rocznie. Tlko gdzie sa podpisane listy intencyjne od Toyi, Fisiaka i skąd wiadomo, ze wygramy konkurs, któego jeszcze nie ogłoszono na 250 mln? Z zapewnień Tomaszewskiego? Rewitalizację też ten pan obiecał i jej nie widac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula erewan madox Re: Straciliśmy tanią super inwestycję!!!!! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.02.10, 08:55 No takich durni to dawno nie czytalemn.Sympatykow Zydowicza przybywa. Ile razy trzeba powtrazac by do waszych malo rozgarnietych mozgownic dotarlo ze ten projekt jest dobrze przygotowany i zakladal duzy wlkad prywatnych pieniedzy. trzeba bylo przyjsc na spotkanie na ktore Zydowicz zapraszal. Na Rdazie czytal list od Toya , przywolywaly go media. Problem jednak najwazniejszy to NIEGOSPODARNOSC Radnych ktorzy daja 450 mln zlotych plus 40 na dok. projektowa Specjalnej Strefy sztuki ktora ma byc prywatna Galeria prowadzona przez biznesmena Walczaka za publiczne pieniadze. I co ty pydloerewan? i co ty madoxie zalosny? I co ty ulo z pierwszej a? Tu siedzicie cicho? Tak bo naslal was Walczak, albo ten cien uczciwosci dziennikarskiej Bomanowska. Ale mozecie pluc, mozecie jatrzyc toi sie i tak skonczy prokuratura i Agencja Bezpieczenstwa Wewnetrznego. Czas pokaze kto byl uczciwy. Kto postawil na uczciwosc a kto na zakulisowe akcje typy wniosek do prokuratury na Zydowicza! Jakos Gazetka Bomanowskiej i walczaka nie rozpisuje sie o tym ze prokuratura oddalila ten zalosny donos kolejnej PO wsko-SLDowskiej instytucji jaka jest Projekt Lodz. Nedzne male zuczki ktore chcialy zaistniec kosztem PROTESTU zwolennikow CLC. Odpowiedz Link Zgłoś
madox44 twoje odbicie 08.02.10, 09:09 Gość portalu: ula erewan madox napisał(a): > No takich durni to dawno nie czytalemn Rozmawiaj uprzejmie z nieznajomymi. Oni są twoim własnym odbiciem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyula Re: Straciliśmy tanią super inwestycję!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 12:52 Żydowicz pokazywał dokumenty od Toyi, a 250 to przez radnych nie może załatwic bo mu zablokowali wykonanie projektu budowlanego.Bez projektu minister nie da, logiczne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cham nie ośmieszaj się mitomanie jeden :)) IP: *.toya.net.pl 08.02.10, 23:55 > Zostało do znalezienia 250 - 80 = 170 mln, które rozłożone na 5 lat > wynosi 34 mln rocznie. Ładnie to skalkulowałeś :) Przecież to TAAAKIE PROSTE - z 500mln nagle robi się 34mln - PROMOCJA ! :))) No to teraz proponuję, załóż se firmę i spróbuj zarobić te brakujące 34mln. Jak ci się uda za 1000lat to jesteś naprawdę dobrym biznesmenem. Ale po co pracować, zapytasz, przecież łatwiej komuś zabrać ! :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kultura Re: nie ośmieszaj się mitomanie jeden :)) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.02.10, 06:38 Chamie schowaj sobie te twoje rady bo twoj IDOL Walczak najlepiej pokauje jak to zrobic w przypadku Specjalnej Strefy Szuki, ktora ma byc galeria prywatna za 450 mln zlotych publicznych pieniedzy.I tu Camie oczywiscie tchorzliwie lub kolesiowato zamkniesz jadaczke. W jednym masz racje ! Wybrales wlasciwy nick.Znajdz do tego drugie imie i mozna ciebie bedzie wozic po jarmarkach w wojewodztwie jako atrakcje regionalna. Moze bedzie mozna zarobic pokazujac twoj unikalny sposob pracy organu ktory zwie sie normalnie mozgiem. Mysle ze mozesz tez zlozyc aplikacje do Bomanowskiej. Prace masz w ciemno i mozesz pisac komentarze na pierwsza strone Lodzkiej GW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cham Re: nie ośmieszaj się mitomanie jeden :)) IP: *.toya.net.pl 09.02.10, 21:42 > Chamie schowaj sobie te twoje rady bo twoj IDOL Walczak najlepiej > pokauje jak to zrobic w przypadku Specjalnej Strefy Szuki, > Mysle ze mozesz tez zlozyc aplikacje do Bomanowskiej. niestety nie wiem co to za ludzie i nie interesuje mnie to; oto przywilej bycia chamem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin_ Re: nie ośmieszaj się mitomanie jeden :)) IP: *.toya.net.pl 10.02.10, 03:57 No oczywiście, gdy pojawia się argument nie umiesz już sensownie odpowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cham Re: nie ośmieszaj się mitomanie jeden :)) IP: *.toya.net.pl 10.02.10, 17:56 > No oczywiście, gdy pojawia się argument nie umiesz już sensownie odpowiedzieć. ARGUMENT ? CHYBA GO PRZEGAPIŁEM W LAWINIE WYZWISK JAKIMI OBRZUCAŁ MNIE UŻYTKOWNIK "KULTURA" CYTUJĘ: "I tu chamie oczywiscie tchorzliwie lub kolesiowato zamkniesz jadaczke. W jednym masz racje ! Wybrales wlasciwy nick" "mozna ciebie bedzie wozic po jarmarkach w wojewodztwie jako atrakcje regionalna. Moze bedzie mozna zarobic pokazujac twoj unikalny sposob pracy organu ktory zwie sie normalnie mozgiem" SERDECZNIE POZDRAWIAM WSZYSTKICH OBROŃCÓW KULTURY WYSOKIEJ I CAMERIMAGE. ŻYCZĘ WIĘCEJ PODOBNYCH WYPOWIEDZI W OBRONIE WASZYCH IDEAŁÓW -CHAM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kopul Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się IP: *.toya.net.pl 08.02.10, 09:09 idz sie leczyc smieszny czlowieku jesli uwazasz ze ktos kupi te twoje wypociny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja kopul to brak koloru IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.02.10, 18:58 Kopul od kopuly czy od kopulacji? W kazdym razie belkoce jakby mu brakowalo kopuly albo jaky pomylil czynnosci. Oczywistym jest ze Radni zablokowali najatrakcyjniejszy projekt nowego Centrum miasta. BO SSS na ktora tak chucha Bomanowska to ryzykowny, nazbyt kosztowny i mniej potrzebnu i mniej atrakcyjny projekt. Z tymi faktami sie przyjdzie Walczakowi i Bomanowskiej zmierzyc. I kolega kopul bedzie mogl klapac ile wlezie ale nic to nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biznes BIZNE$ to nie rozdawanie pieniędzy, $orry IP: *.toya.net.pl 09.02.10, 01:25 Różnica pomiędzy BIZNESEM a POLITYKĄ: BIZNES: Narobić się ale zarobić. POLITYKA: Nic nie robić, poczekać aż inni zarobią i im zabrać. POLITYKA w WYDANIU URZĘDNIKÓW ŁODZI: Zabrać biednym mieszkańcom i rozdać bogatym inwestorom zza granicy (grunty, zwolnienia z podatków, intratne zlecenia). Odpowiedz Link Zgłoś
vegan.vegan do wszystkich radnych >>>>>i nie tylko 09.02.10, 02:24 katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,7540855,Katowice_chetnie_przygarna_festiwal_Camerimage.html to niesamowite, ze u nas sie przegania i upokarza, a gdzie indziej o to samo walczy!!!!!!! Te wasze podłosci w stylu, ze pożałują bo wy wiecie najlepiej darujcie sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Venus Re: do wszystkich radnych >>>> IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.02.10, 07:24 Zapytaj dlaczego? Odpowiedz znaja politycy PO i pan Walczak. CLC jest konkurencja zbyt powazna dla rozbuchanego ego p.Walczaka i Specjalnej Strefy Sztuki ktora ma mu wystawic Lodz za 450 mln zlotych publicznych pieniedzy. Tylko CLC moze powstrzymac te razaca niegospodarnosc. Tylko dlaczego PO popiera ta chora idee?Dlaczego bez szemrania daje na fanaberie Walczaka? A wie jeszcze jedna osoba, redaktorka Bomanowska.Ktora za wszelka cene chce zniechecic Zydowicza, nawet kosztem osmieszania sie.Fiu fiu to az tyle jest sklonna poswiecic dla SSS i Walczaka? Ciekawe.Ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
vegan.vegan Re: do wszystkich radnych >>>> 09.02.10, 15:28 PO popiera Walczaka bo popiera wszystkich ludzi z forsą i taka jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POx Żydowicz odpowiedzialny ???!! nieporozumienie!!! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.02.10, 09:16 "Żydowicz już zapewnia (...) że tak naprawdę nie zamierza wyprowadzić festiwalu z Łodzi. - Jestem człowiekiem odpowiedzialnym. Przekazałem już władzom Łodzi swoje stanowisko - mówi." Tak odpowiedzialny jak Tomaszewski z Kropiwnickim ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Żydowicz odpowiedzialny ???!! nieporozumieni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.10, 09:35 Ciekawa wypowiedź: link Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: replikant Re: Żydowicz odpowiedzialny ???!! nieporozumieni IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.02.10, 16:30 Do wypowiedzi Domaszewicza byla replika Zydowicza tylko nie pamietam teraz gdzie. Moge tylko stwierdzic iz Domaszewicz po raz kolejny wykazuje sie dyletanctwem, ignorancja i demagodia. Zaden Radny ktory jest rzeczywiscie zaineresowany przyszloscia Lodzi i rzetelnie sprawy bada nie napisalby takich glupot. Po co Lodzi kolejna sla o parametrach zblizonych do Teatry Wielkiego. Domasewicz bezmyslnie powtarza glosy biznesmenow ktorzy mysla o rozwiazaniu tylko problemu doraznej potrzeby centrum kongresowego na te chwile i w ich obliczeniach ekonowmicznych. To jest to co poroznilo Zydowicza i jacunskiego tego ktorgo tak lansoalaa Gazeta Wyborcza. Zydowicz proponowal rozwiazanie ktore mialo nie tylko zaspakajac BIZNESMENOW teraz i tu, ale uwazglednia potrzeby Lodzi jako Miasta z ambicjami rozwoju, ambicjami na Europejska Stolice Kultury, a wiec centrum Festiwalowo-kongresowe z salami i parametrami ktore sciagna do lodzi organizatorow imprez ktorych w Polsce nie ma gdzi organizowac. Zreszta Domaszewicz w polowie 2009 roku tworzac spolke CLC glosowal za Centrum z sala nawet na 4000 miejsc. Co to oznacza ze teraz biznesmeni go przerobili. Wtedy bezmyslnie glosowal a teraz zaczal myslec jak mu podsuneli biznesmeni??? Zalosne Co dokotraktu z Frankiem Gehry to Zydowicz wyjasnial, ze do projektu budowlanego realizuje go Frank gehry, a projekty Wykonawcze, techiczni-budowlane moga robic polscy architekci.Znowu niekompetancja i brak rozumienia procesu projketowego powoduja ze Donaszewicz sie osmiesza.Zreszta prawa autorskie wyraznie tez okreslaja prawa Franka Gehregiw tej sprawie. Domaszewicz szuka tu oszczednosci naatomiast lekka raczka przynala na realizacje projektow na Specjalna Strefe sztuki wyk.pprzez prowincjonalny niemiecki zespolarchitektow z Hunfeld az 40 mln zlotych.Pomomo tego ze zglaszano do niego uwagi dt uchybien przy tej inwestycji Domaszewicz nie raczyl zawiadomic organow kontrolnych i myssle zee bedzie sie z tego tlumaczyl. Dziwne tez ze Domaszewicz nie wzial pod uwage wyjasnien Zydowicza i nadal czyta tekst nagran, wypowiedzi Zydowicza i Prezydenta na sesjach czy komisjach tak jak chce rozumiec a nie jak jest w rzeczywistosci. Zydowicz proponowal wielokrotnie ze jest gotowy spotkac sie i wyjasnic Radnym ktorzy maja watpliwosci w sprawie CLC.Proponowal spotakania z wladzami spolki Zgromadzeniem Wspolnikow, rada nadzorcza, Zarzadem i wyk Studium wykonalnosci. Zaden radny nie przyjal zaproszenia. Niech wiec pan Domaszewicz nie uprawia demagogii ze nie pokazano mu symulacji, opracowan w sprawie CLC. Moze sie sspodziewal ze Zydowicz wtargnie do niego do domu i uczyni to samo z wszystkimi radnymi PO i SLD by im pod nos posuwac opracowania. No smieszy mnie Domaszewicz. Prawda jest taka ze Domaszewicz nie chcial aby cokolwiek do niego dotarlo bo nie moglby zablokowac pieniedzy ktor mialy byc w WPI przeznzcone na CLC i przeniesc je na swoje biuro Lodzkich festiwali o ktorym nic nie widomo. Domaszewicz jest nieuczciwy w tym co mowi robi wobec CLC. Jest winny niegospodarnosci w sprawie Specjalnej Strefy Sztuki. Jesli twierdzi ze wie iz Lodzi potrzeba Centrum Kongresowego na 1000- 1500 miejsc. To pytam czy badal sprawe potrzeby w Lodzi powierzchni wystawowoej dla SSS ok 40 tys m2 za 450 mln zlotych publicznych pieniedzy, projekt 40 mln, potem koszty utrzymania z kieszeni Lodzian 25 mln zlotych rocznie. Tu pierwszy RADNY OD KULTURY nie ma watpliwosci, nie bada, nie anaalizuje tylko w slepo popiera. Widocznie Walczak go przekonal, tylko jk skoro liczby i zdrowy rozsadek mowia co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nandi Dobrze, że zacytowałeś Domaszewicza. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.10, 19:06 Widać jakich mamy radnych. Młodzi nie doświadczeni, którzy nie znaja pojęć i terminologii używanych w inwestycjach, które torpedują. Otóz Zydowicz mówił o tym, aby Gehry nie robił projektu wykonawczego i to się zgadza. Bo projekt budowlany to nie jest projekt wykonawczy. zajrzyjcie do literatury dyskutanci z Bożej łaski. Projekt budowlany się zatwierdza i występuje o pozwolenie na budowę na jego podstawie, natomiast projekt wykonawczy nie. Projekt wykonawczy to jest uszczegółowiony budowlany na podstawie którego można robić specyfikacje i kosztorysy potrzebne do realizacji inwestycji. To paranoja, że radni myla pojęcia. Ich brak wiedzy wprowadza tylko zamęt w mieście - wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o Re: Żydowicz odpowiedzialny ???!! nieporozumieni IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.02.10, 16:01 dpowiedzialnosc to myslenie i dzialanie na rzecz Miasta.odpowiedzialni za sytuacje w ktorej sie znalezlismy sa wylacznie radni PO i SLD. Wylacznie politycy. zydowicz dbal o spolke CLC, odpowiedzialnosc wobec Gehrego i przyszlosc Festiwalu.nie oczekiwal niczego o czym radni by wczesniej nie wiedzieli.to oni w walce politycznej stratowali festiwal i CLC myslac ze uda sie zydowiczowi nakazac dalsza mordege w Lodzi. o ich braku odpokiedzialnosci swiadczy chocby fakt ze nawet nie sprawdzili na co moga soebie wobec Camerimage i zydowicza pozwolic a na co nie.I tu zachowali sie kompletnie nieodpowiedzialnie. zydowicz ma racje ze chce stad odejsc.tan styl sprawowania wladzy przypomina kraje trzeciego swiata lub stalinizm. dlatego uwazam ze w stu procentach odpowiedzialni za odejscie camerimage z Lodzi winni sa radni PO i SLD.tego zapomniec nie wolno.niech przyjda inni.niech beda z PO i z SLD ale juz nie ci .nie kacprzaki, walaski, bergery, jonskie,bugajskie, domaszewicze, wojcikowny,rakowscy etc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mantra Re: Żydowicz odpowiedzialny ???!! nieporozumieni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.10, 16:24 gościa 'o' popieram, niech ci idioci sie obudzą z trzema palcami w nocniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POx Re: Żydowicz odpowiedzialny ???!! nieporozumieni IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.02.10, 19:12 Gość portalu: o napisał(a): > tan styl sprawowania wladzy > przypomina kraje trzeciego swiata lub stalinizm. Namęczyłeś się, ale masz rację; kraj trzeciego świata nie stać na fanaberie "idealnej pijawki". Odpowiedz Link Zgłoś
pudelkomarzen5 Pox - już sie nie podszywasz pod Zydowicza 09.02.10, 19:18 Już z tym samym IP co ma Zydowicz zaprzestałes furiackich występów, zeby go kompromitowć w necie! Brzydzę sie takimi ludźmi jak TY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POx już nie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.02.10, 20:36 pudelkomarzen5 napisał: > Już z tym samym IP co ma Zydowicz zaprzestałes furiackich występów, > zeby go kompromitowć w necie! > > Brzydzę sie takimi ludźmi jak TY. Łoł, jestem pod wrażeniem pudla ze sforyŻydowicza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ach to ten Re: już nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.10, 21:09 Też mnie to zastanawiało - jak się nie ma argumentów to trzeba skompromitowac, albo pomówić, tutaj podac się za niego i kąsać. Odpowiedz Link Zgłoś
madox44 może jednak Kraków 09.02.10, 11:10 Styczniowe występy trupy aktorskiej TUMULT z Torunia i wynajętych statystów filmówki w sali obrad Rady Miejskiej pokazały, że w takim np. KRAKOWIE trupa znalazłaby szersze zainteresowanie. Tam przeróżni kuglarze są tolerowani z racji turystów poszukujących atrakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się z ... 09.02.10, 15:09 Smutne, że jak widać z wypowiedzi pana Marka na tym forum, to tak naprawdę kwestia ambicjonalna, że jego kumpel coś odstał, a jemu nie dali. Do Wrocław na pana czeka, Poznań na pana czeka, należy dopisać Katowice. Z kim się Pan tam będzie ścigać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doerewn Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.02.10, 16:45 Widzialem ty ardioerewan twoje fotki i idiotyzmy w intenecie. Kim ty jestes ze pouczasz pana Zydowicza. walczak jest nic nieznaczacym w kulturze polskiej amatorem, majetnym czlowiekiem ktory ma ambicje i byca artysta. On nic nie stworzyl w kulturze polskiej. Galeryjka Atlasa ja setki tysiecy na swicie, ani oryginalna, ani spektakularna (moze tylko na takiej wiosce jak Lodz to sensacja......hahaha) I ty chcesz powiedzec ze Zydowicz traktuje tego malego czlowieka z kompleksami i ambicjami jako konkurenta? Zartujesz. Walczak to kupiec takze w dziedzinie kuktury. Kupuje sobie wystaawy do Atlasa, wydeptuje sobienrecenzje,ale nic oryginalnego nie stworzyl. Przy Zydowiczu to raczkujacy dzieciak w polskiej kulturze. Pisza o nim bo ma kase i uchodzi wsrod biznesmenow za podstrzeelonego z tego powodu, smieja sie z niego, a w kulturze uwazaja go za nuworysza i tyle. To Walczak podczepil sie pod Zydowicza, Lyncha, Gehrego,Kriera i Caamerimage. Co mysla o nim Libera, Czaplinski, Gehry juz czytalismy. sam Zydowicz mowi ze nie chce miec nic wspolnego z Walczakiem.Lynch tez. Wiec chlopcze bawiacy sie zalosnych prywatkach, harcerzyku i zalosny frustracie nie obrazaj Marka Zydowicza. Chyba ze liczysz ze Walczak ci w czyms pomoze, ale nie sadze bo i tak Walczaka cynicznie cwani pseudoartyci, a czasami i uznani artysci doja jak chca a on sie cieszy jak naiwne dziecko nie widzac zee robia go w trabe. Szkoda ze Zydowicz odchodzi z Lodzi bo zostana tu tylko takie "persony" jak Walczak i ty. Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się 09.02.10, 18:33 Gość portalu: doerewn napisał(a): > Widzialem ty ardioerewan twoje fotki i idiotyzmy w intenecie. > Kim ty jestes ze pouczasz pana Zydowicza. walczak jest nic > nieznaczacym w kulturze polskiej amatorem, majetnym czlowiekiem > ktory ma ambicje i byca artysta. On nic nie stworzyl w kulturze > polskiej. Galeryjka Atlasa ja setki tysiecy na swicie, ani > oryginalna, ani spektakularna (moze tylko na takiej wiosce jak Lodz > to sensacja......hahaha) I ty chcesz powiedzec ze Zydowicz traktuje > tego malego czlowieka z kompleksami i ambicjami jako konkurenta? > Zartujesz. Walczak to kupiec takze w dziedzinie kuktury. Kupuje > sobie wystaawy do Atlasa, wydeptuje sobienrecenzje,ale nic > oryginalnego nie stworzyl. Przy Zydowiczu to raczkujacy dzieciak w > polskiej kulturze. Pisza o nim bo ma kase i uchodzi wsrod > biznesmenow za podstrzeelonego z tego powodu, smieja sie z niego, a > w kulturze uwazaja go za nuworysza i tyle. > To Walczak podczepil sie pod Zydowicza, Lyncha, Gehrego,Kriera i > Caamerimage. > Co mysla o nim Libera, Czaplinski, Gehry juz czytalismy. sam > Zydowicz mowi ze nie chce miec nic wspolnego z Walczakiem.Lynch tez. > Wiec chlopcze bawiacy sie zalosnych prywatkach, harcerzyku i zalosny > frustracie nie obrazaj Marka Zydowicza. > Chyba ze liczysz ze Walczak ci w czyms pomoze, ale nie sadze bo i > tak Walczaka cynicznie cwani pseudoartyci, a czasami i uznani > artysci doja jak chca a on sie cieszy jak naiwne dziecko nie widzac > zee robia go w trabe. > Szkoda ze Zydowicz odchodzi z Lodzi bo zostana tu tylko > takie "persony" jak Walczak i ty. Kim ty jesteś, że mnie pouczasz? Cały czas wydaje mi się, że jesteś Markiem Żydowiczem, piszącym o sobie, że to wielka szkoda iż odchodzi z Łodzi. Ja jestem mieszkańcem Łodzi, zameldowany tu od 38 lat. To także z moich podatków powstaną te wszystkie misie. I to ja muszę być przekonany, że to nie jest przekręt, bo inaczej więcej nie zagłosuję na tych, którzy do tego przekrętu dopuścili. W tym wątku dyskusja toczy się o ewentualnym przekręcie na CIC, nie o SSS. Proszę więc skupmy się na chwaleniu/ganieniu ontopicznie. Pan Walczak mega focha jeszcze nie walnął. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co do pouczen Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.02.10, 20:10 Radio erewan zalosny jestes coraz bardziej. Camerimage ropcznie przynosilo Lodzi na czysto 10 mln zlotych, wiec jest korzystny dla nas Lodzian bo my dzieki niemu zarabiamy, a dzieki takim prymitywnym ludziom (przynajmniej na takiego sie lansujesz swoimi wypowiedziami) Lodz straci ten zarobek. ten twoj marny pojedynczy glos jest w tym kontekscie przeciwko tysiacom glosow Lodzian ktorzy glosowali za Camerimage a teraz zaglosuja przeciw PO i SLD. Ja mysle z kolei ze ty jestes zwiazany z Radnymi PO lub SLD, albo z taz smieszna grupa Lodz Projekt albo Z Walczakiem Jesli bylbyz uczciwy to nie o fochy by ci chodzilo tylko o interes Lodzi.A co ma ztym pojeciem wspolnego dawanie Walczakowi 450 mln zlotych na jego Specjalna Strefe Sztuki (oczywiscie nie chodzi o dawanie mu do reki, ale dawanie na projekt SSS ktory jest Lodzi tak potrzebny jak np przystan dla lodzi Zaglowych!). Co ci tam ze Lodzianie beda musieli dac na 40 tys m2 Galerii sztuki zarzadzanej przez Walczaka z wlasnej kieszeni Lodzkich kieszeni ca 200-250 mln, dodatkowo 40 mln na dokumentacje projektowa, a potem rocznie 25 mln. W przypadku CLC niepodoba ci sie Zydowicz chcoc go nie znasz, nie rozmawiales na temat CLC bo nikt nawet radni sie z projektem nie raczyli zapoznac. A jednak jestes na nie. Wiec kolega slusznie cie poucza bo zachowujesz sie nimadrze krytykujac bezmyslnie cos czego nie rozumiesz a milczysz w przypadku oczywistej niegospodarnosci bo SSS jest niegospodarnoscia. Moznaby taka sama galerie wybudowac na pol ceny tego co proponuja Niemieccy architekci. Zobacz ze w Warszawie projekt Kereza (swiatowej slawy architekta kosztuje mniej niz projekt Niemcow, a sama budowa o 100 mln mniej! I co Walczak nadal cacy, ze bedzie wysysal tym projektem pieniadze z kieszeni Lodzian za przyzwoleniem Radnych i politykow? Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się 09.02.10, 20:33 Gość portalu: co do pouczen napisał(a): > Radio erewan zalosny jestes coraz bardziej. Camerimage ropcznie > przynosilo Lodzi na czysto 10 mln zlotych, wiec jest korzystny dla > nas Lodzian bo my dzieki niemu zarabiamy, a dzieki takim prymitywnym > ludziom (przynajmniej na takiego sie lansujesz swoimi wypowiedziami) > Lodz straci ten zarobek. ten twoj marny pojedynczy glos jest w tym > kontekscie przeciwko tysiacom glosow Lodzian ktorzy glosowali za > Camerimage a teraz zaglosuja przeciw PO i SLD. > Ja mysle z kolei ze ty jestes zwiazany z Radnymi PO lub SLD, albo z > taz smieszna grupa Lodz Projekt albo Z Walczakiem > Jesli bylbyz uczciwy to nie o fochy by ci chodzilo tylko o interes > Lodzi.A co ma ztym pojeciem wspolnego dawanie Walczakowi 450 mln > zlotych na jego Specjalna Strefe Sztuki (oczywiscie nie chodzi o > dawanie mu do reki, ale dawanie na projekt SSS ktory jest Lodzi tak > potrzebny jak np przystan dla lodzi Zaglowych!). > Co ci tam ze Lodzianie beda musieli dac na 40 tys m2 Galerii sztuki > zarzadzanej przez Walczaka z wlasnej kieszeni Lodzkich kieszeni ca > 200-250 mln, dodatkowo 40 mln na dokumentacje projektowa, a potem > rocznie 25 mln. > W przypadku CLC niepodoba ci sie Zydowicz chcoc go nie znasz, nie > rozmawiales na temat CLC bo nikt nawet radni sie z projektem nie > raczyli zapoznac. A jednak jestes na nie. > Wiec kolega slusznie cie poucza bo zachowujesz sie nimadrze > krytykujac bezmyslnie cos czego nie rozumiesz a milczysz w przypadku > oczywistej niegospodarnosci bo SSS jest niegospodarnoscia. Moznaby > taka sama galerie wybudowac na pol ceny tego co proponuja Niemieccy > architekci. Zobacz ze w Warszawie projekt Kereza (swiatowej slawy > architekta kosztuje mniej niz projekt Niemcow, a sama budowa o 100 > mln mniej! > I co Walczak nadal cacy, ze bedzie wysysal tym projektem pieniadze z > kieszeni Lodzian za przyzwoleniem Radnych i politykow? Panie Marku. Połóż na stół dowody na wsparcie 250 mln złotych, a będę trzymać kciuki za ten projekt. No i konkurowanie z innymi łódzkimi celebrytami nie jest wskazane. Denerwujcie się na siebie w zaciszu swoich mózgownic. Nie jestem związany z radnymi PO. Nie jestem związany z żadną grupą interesów. Z Mateuszem Wlaskiem chodziłem do jednej szkoły, ale ostatni raz to rozmawiałem z nim ze 20 lat temu. Obiecałem tez sobie, że za wystawienie Duce do wyborów do PE na PO w Łodzi nie zagłosuję, kara musi być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co do pouczen Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.02.10, 21:34 Nawet boisz sie uzyc slowa Walczak. Nie wiem co moglby odpowiedziec tobi Marek Zydowicz, ale sie domyslam. Gdybys przyszedl na spotkania z nim podczas strajku, wiedzialbys, gdybys uwaznie sledzil niezalezne media lodzkie to bys wiedzial, ale poniewaz czytasz organ w ktorym pracuje Bomanowska to nie wiesz i bezkrytycznie osadzasz cos o czy tylko gdzies cos ci sie obilo o uszy. Juz z samej dzialki ktora jest przyrzeczona CLC przez Miasto, sasiadujacej z ta na ktorej ma powstac bydynek Gehrego mozna ze wstepnych anliz uzyskac poprzez sprzedaz pod inwestycje kompatybilne z CLC ok 100-150 mln zlotych. 30 mln pisemnie CLC zadeklarowala Toya Stydios. Byla tez mowa o operatorze kin wielosalowych, parkingow etc ktorzy uzyskaliby akt wlsanozci do czesci komercyjnych CLC Miastu zostawialjc tylko to co najwyzszym ryzykiem sie wiazalo. tak to bylo powiedzine juz w czasie strajkow na konferencjach przsowych ze strajkujacycmi. Oczywiste jest ze Lodzi bardziej jest potrzebne CLC w ktorym bedzi sie odbywalo kikadziesiat i a moze i wiecej imprez rocznie z Camerimage i Festiwalem Dialogu na czele plus kongresy ktorych nikt w Polsce nie moze organizowac ze wzgledu na brak warunkow, niz niz niz Specjalna Sztuki Strefa Walczka czyli 38 tys m2 galerii sztuki. Jak jest ktos kto udowodni ze jest inaczej to jestem gotow stanac nago obok KOsciuszki. Oczywiscie udowodnic uczciwymi badaniami! Niczym nie ryzykuje bo rentownosc obu jest nieporownywalna.Obie inwestycje maja kosztowac ca tyle samo. A CLC ma generowc znacznie wieksze przychody niz SSS. Bo to oczywiste ze kongresy i festiwale przynosza wiecej niz wystawy sztuki (z nielicznymi wyjatkami i w Lodzi sie to dawno nie zdazylo). Poza tym ta prferencja dla prywtnego biznesmena mierzi i tyle. Mysle ze Walczak dla Zydowicza to zadna konkurencja w Kulturze. Problem ze to walczak chce sie wedrzec do sfery Kultury a nie Zydowicz do jego sfery biznesu, rzecz w tym ze to Walczak ze sfery biznesu siega po publiczny grosz by mois realizowac swoje ambicje zostania kreatorem kultury, a A Zydowicz przyciaga inwetosow prywatnych do spolki ktora ma dla Miasta wybudowac potrzebny i nobilitujacy Lodz budynek Gehrego. Z jednej strony prywata ambicji walczaka z drugiej ambicja Zydowicza pomocy Lodzi w stworzeniu czegos wiecej poz centrum dla samego fetiwalu Camerimage. Jak mozesz tego nie widziec, ze nie chodzi o ambicje Zydowicza bo te sa zdrowe dla miasta tylko o patologiczny projekt SSS Walczaka. Dla tego drugiego poswieca sie cos potrzebnego Lodzi. A moze powiesz ze Atlas Sztuki potrzebuje 38 tys m2? I z to Miastu cos daje? Camerimage potrzebuje nowego centrum. camerimage daje ok 10 mln zlotych rocznie temu miastu! Wiec z czym masz watpliwosci Co to znaczy ze ktos ma sobie z kims cos wyjasniac na stronie? To nie sa prywatne sprawy: SSS to ok 450 mln publicznego grosza CLC ca 250 mln! Wiec. mamy milczec na rozrzutnosc i niegospodarnosc w pierwszym przypadku a blokowac drugi? Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się 10.02.10, 01:10 Gość portalu: co do pouczen napisał(a): > Nawet boisz sie uzyc slowa Walczak. Nie wiem co moglby odpowiedziec {klik} > Wiec z czym masz watpliwosci Co to znaczy ze ktos ma sobie z kims > cos wyjasniac na stronie? To nie sa prywatne sprawy: SSS to ok 450 > mln publicznego grosza CLC ca 250 mln! Wiec. mamy milczec na > rozrzutnosc i niegospodarnosc w pierwszym przypadku a blokowac drugi? Założę się o dolary przeciwko orzechom, że ów Walczak zadbał o solidnie przygotowane dokumenty. I pewnie o to się cała awantura zaczęła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iglo Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.02.10, 18:15 Walczaka dobre dokumenty to brak analizy ktora potwierdzilaby zasadnosc tej inwestycji za tak ogromna kwote publicznych pieniedzy, ukrywany biznesplan ktory pokazuje ze co roku po wybudowaniu SSS bedziesz musial smieszny radioerewan do daniny w wys 25 mln dokladac gruba kase tylko dlatego ze Walczak ma obsesje pokazania sie jako galernik! Nie zartuj! Gdyby byly ok dokumenty to Radni juz by strajkujacym w oczy to pokazali. Kolejna Biala Ksiege by ulozyli, ale ich nie ma i szereg bledow i naruszen w procedurach bylo. Ales ty naiwny, albonaprawde Walczak cie mami jakimis ofertami, albo twoja dziewczyne albo kogos ci bliskiego. Jak uwierzysz to sie przejedziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się 10.02.10, 20:21 Gość portalu: iglo napisał(a): > Walczaka dobre dokumenty to brak analizy ktora potwierdzilaby > zasadnosc tej inwestycji za tak ogromna kwote publicznych pieniedzy, > ukrywany biznesplan ktory pokazuje ze co roku po wybudowaniu SSS > bedziesz musial smieszny radioerewan do daniny w wys 25 mln dokladac > gruba kase tylko dlatego ze Walczak ma obsesje pokazania sie jako > galernik! > Nie zartuj! Gdyby byly ok dokumenty to Radni juz by strajkujacym w > oczy to pokazali. Kolejna Biala Ksiege by ulozyli, ale ich nie ma i > szereg bledow i naruszen w procedurach bylo. > > Ales ty naiwny, albonaprawde Walczak cie mami jakimis ofertami, albo > twoja dziewczyne albo kogos ci bliskiego. Jak uwierzysz to sie > przejedziesz. Nie znam Walczaka. Naprawdę jesteście śmieszni z tą swoją teorią spiskową. Nawet próbowałem wygooglać jego zdjęcie. Który to? Bo Walczaków jak psów. Wróćmy może do CamerImage, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sny_o_potedze Re: Plus Camerimage. Czy festiwal wyprowadzi się IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.02.10, 22:54 > Camerimage rocznie > przynosilo Lodzi na czysto 10 mln zlotych, Mniej odurzenia przed pisaniem, proponuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filemon Wyprowadzi... No i co z tego ? IP: *.toya.net.pl 09.02.10, 23:39 jeden odejdzie drugi przyjdzie jeden zarobi drugi ukradnie jeden w czapce drugi bez Odpowiedz Link Zgłoś
silianka Re: Wyprowadzi... No i co z tego ? 09.02.10, 23:53 Cieszysz się? Wygląda na to, ze zaspokoiłeś swoje zawistne ego. Innego wytłumaczenia nie ma. Inni się martwią, że żyją w kretyńskim mieście, gdzie rządzą niemoty, które mylą się na każdym kroku. Ich błędy powodują straty. Daleko nie trzeba szukać - Walasek do mediów > "Koncepcja to jest projekt budowlany" albo mylenie przez tych panów projektu budowlanego z wykonawczym, albo nie znajomość umowy przy powoływaniu spółki CI i przekazywanie nieprawdziwej informacji, że inwestycja powinna się rozpocząć do końca 2012r. Tego jest mnóstwo. Ja się pytam kto teraz rządzi? Skąd oni przyszli? Dlaczego są radnymi kiedy wiedza mniej od Kowalskiego?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filemon Re: Wyprowadzi... No i co z tego ? IP: *.toya.net.pl 10.02.10, 00:05 > Tego jest mnóstwo. Ja się pytam kto teraz rządzi? Skąd oni przyszli? > Dlaczego są radnymi Przecież rada miejska nie zmieniła swojego składu... skoro tak świetnie się orientujesz, sypiesz nazwiskami, to powinnaś wiedzieć skąd wzięła się rada miejska w Łodzi. Widać LUD tak chciał :) Odpowiedz Link Zgłoś
silianka Re: Wyprowadzi... No i co z tego ? 10.02.10, 00:19 Tak orientuję się, że i tak nie mamy wpływu na to kto personalnie będzie radnym. Są jakięś ponumerowane miejsca na liście, niewiadomo skąd, a ty głosując na kogoś z szóstego miejsca nabijasz tylko punkty całej partii i i tak przechodzi pierwszy na liście na, którego nikt nie głosował. Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Re: Wyprowadzi... No i co z tego ? 10.02.10, 01:06 silianka napisała: > Tak orientuję się, że i tak nie mamy wpływu na to kto personalnie > będzie radnym. Są jakięś ponumerowane miejsca na liście, niewiadomo > skąd, a ty głosując na kogoś z szóstego miejsca nabijasz tylko > punkty całej partii i i tak przechodzi pierwszy na liście na, > którego nikt nie głosował. Ale to łatwo sprawdzić. Masz tu Mateusza Walaska. wybory2006.pkw.gov.pl/kbw/wynikiKandydat.html?okregId=106101-RDA/1&kandydatId=ff8081810e17cb4c010e18c7842c02c0 Wcale niemało ludzi oddało głos na tego konkretnego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azja Re: Wyprowadzi... No i co z tego ? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.02.10, 18:21 erewn erwewn, cos ty taki pro POwski. A widziales jak sie Walasek zachowuje na radzie.On jest jak w amoku, biega tzn chodzi jak szef folwarku z biotrami ku przodowi, liczy czy jego wiernopoddancze czlonki POwskie siedza na miejscach by tylko glosowania przeszly, nie slucha racji, przychodzi z gotowymi formulkami. Rozbiegane oczka, belkotliwe argumaentacje, obrazanie starszych radnych.To jest kupiec z Balut na targowisku a nie polityk z klasa, a nie Radny swego Miasta.On jest Radnym wsluchanym tyko w siebie.Zakochany w sobie i pewny do granic zdrowego rozsadku. Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Re: Wyprowadzi... No i co z tego ? 10.02.10, 20:22 Gość portalu: azja napisał(a): > erewn erwewn, cos ty taki pro POwski. A widziales jak sie Walasek > zachowuje na radzie.On jest jak w amoku, biega tzn chodzi jak szef > folwarku z biotrami ku przodowi, liczy czy jego wiernopoddancze > czlonki POwskie siedza na miejscach by tylko glosowania przeszly, > nie slucha racji, przychodzi z gotowymi formulkami. Rozbiegane > oczka, belkotliwe argumaentacje, obrazanie starszych radnych.To jest > kupiec z Balut na targowisku a nie polityk z klasa, a nie Radny > swego Miasta.On jest Radnym wsluchanym tyko w siebie.Zakochany w > sobie i pewny do granic zdrowego rozsadku. Jejku, jaka nienawiść. O kilku radnych to mam wiedzę z pierwszej ręki z przed kilkunastu lat. Dziś nic tylko płaczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azja Re: Wyprowadzi... No i co z tego ? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.02.10, 23:41 Tak masz racje, Walasek taki jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) komuch (: czesc PISiory, no co tam, przekręcik nie wyszedł ? IP: *.toya.net.pl 10.02.10, 23:44 ale za to udało się psim swędem zrobić wałek z torem dla formuły 1 na Brusie... ale spokojnie, CBA czuwa ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisiorek Re: czesc PISiory, no co tam, przekręcik nie wysz IP: *.toya.net.pl 13.02.10, 23:12 czesc komuchu nie frustruj sie przeciez o to chodzi w zyciu zeby wycisnac ile sie da - zupelnie jak w formule 1 na brusie :))) Odpowiedz Link Zgłoś