Dodaj do ulubionych

INTERNET +22%VAT

IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 09.03.04, 00:09
2 ptanka do Lodzian:
1.czy ktos wie gdzie, mozna sie wpisac, jakos tak najbardziej oficjalne przeciw tej kretynskiej podwyzce.
2. Ile placicie mies za NET i o ile wzrosna wam rachunki? Ciekawy jestem czy srednio w Lodzi (nie najbogatrzym miescie) internet to rzecz na ktora przecietna rodzine stac, czy faktycznie to loksus.

JA place z stalke (nie zbyt szybka) 49PLN +22% =55,59
Obserwuj wątek
    • gray Re: INTERNET +22%VAT 09.03.04, 00:14
      Gość portalu: gog napisał(a):

> 2 ptanka do Lodzian:
      > 1.czy ktos wie gdzie, mozna sie wpisac, jakos tak najbardziej oficjalne
      > przeciw tej kretynskiej podwyzce.

najlepiej w pamiętniczku. spróbuj mi jeszcze wytłumaczyć dlaczego, twoim
      zdaniem, jest kretyńska.

> 2. Ile placicie mies za NET i o ile wzrosna wam rachunki? Ciekawy jestem czy
      > srednio w Lodzi (nie najbogatrzym miescie) internet to rzecz na ktora
      > przecietna rodzine stac, czy faktycznie to loksus.

może nie sięgasz pamięcią do tak odległych czasów ale kilka lat temu VAT na
      internet wynosił 22% i średnia samobójstw nie była wyższa niż teraz.

> JA place z stalke (nie zbyt szybka) 49PLN +22% =55,59

jakbyś uruchomił myślenie to stwierdziłbyś, że teraz płacisz 7% VATu czyli
      podwyżka będzie o 15% jeżeli już.

btw - so.pwn.pl
      • Gość: J.S. Re: INTERNET +22%VAT IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 09.03.04, 01:42
        > jakbyś uruchomił myślenie to stwierdziłbyś, że teraz płacisz 7% VATu czyli
        > podwyżka będzie o 15% jeżeli już.

Skoro juz sie czepiamy, to nie o 15%, a o 15 punktow procentowych... ;]

P.S. Zabojcza sygnaturka :]
        • gray Re: INTERNET +22%VAT 09.03.04, 10:54

yy.. no tak, tak.. ach te procenty :)

ps. szukam jeszcze lepszej ;)
      • teufel Re: INTERNET +22%VAT 09.03.04, 08:54
        Czepiasz się i to nie dokładnie;p
        49 to 107% ceny netto. Czyli netto to 45.79 + 22%Vat = 55.86
        a wg. Cie by to było:56.35zł
      • Gość: gog Re: INTERNET +22%VAT IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 09.03.04, 10:27
        > najlepiej w pamiętniczku. spróbuj mi jeszcze wytłumaczyć dlaczego, twoim
        > zdaniem, jest kretyńska.

Ano dlatego, ze nie rozumiem czemu w Polsce mamy 22% jako podstawowa stawke (niemcy maja 16% ???), i dlaczego uznano iz nie nalezy sie stawka preferencyjna na NET. Czy juz doslismy do stanu ogolnej dostepnosci do internetu, nie sadze. Zreszta generalnie czemu "nauka" jest opodatkowana, moim zdaniem wszysko z nia zwiazane powinno miec 0% vat i mozliwosc odliczena sobie tego od podatku, bo skonczymy jako kraj glupkow glosujacych na Samoobrone.

> może nie sięgasz pamięcią do tak odległych czasów ale kilka lat temu VAT na
        > internet wynosił 22% i średnia samobójstw nie była wyższa niż teraz.

pamietam i pamietam czemu zmienili na 7%, a ty pamietasz?

> jakbyś uruchomił myślenie to stwierdziłbyś, że teraz płacisz 7% VATu czyli
        > podwyżka będzie o 15% jeżeli już.

a 15% to malo ???
        • gray Re: INTERNET +22%VAT 09.03.04, 10:53
          Gość portalu: gog napisał(a):

> Ano dlatego, ze nie rozumiem czemu w Polsce mamy 22% jako podstawowa stawke
          >(niemcy maja 16% ???), i dlaczego uznano iz nie nalezy sie stawka
          > preferencyjna na NET. Czy juz doslismy do stanu ogolnej dostepnosci do
          > internetu, nie sadze. Zreszta generalnie czemu "nauka" jest opodatkowana,

odpowiedź na te pytania jest prosta - bo nie ma kasy.

> moim zdaniem wszysko z nia zwiazane powinno miec 0% vat i mozliwosc odliczena
          > sobie tego od podatku, bo skonczymy jako kraj glupkow glosujacych na
          > Samoobrone.

no właśnie powoli tak kończymy (20% poparcia dla samoobrony?) ale imo jest tak
          przez ludzi, którzy uważają, że im się należy i już. jasne, że się należy ale
          nie już tylko jak będzie można.

> pamietam i pamietam czemu zmienili na 7%, a ty pamietasz?

bo myśleli, że im wystarczy :)

> a 15% to malo ???

mniej niż 22 :)
          • camelot Re: INTERNET +22%VAT 09.03.04, 20:43
            Ludzie ni wierzcie tym wszystkim wypowiedziom, że nie będzie VATu na internet.
            Nie będzie napewno (oby) 22%. Ale napewno będzie 7%. Na stawkę 0% nie liczcie.
            Chcielibyscie niższych rachunków nasza ukochana władza napewno do tego nie
            dopuści.
            A ja płacę za internet 149.00 złotych z VAT-em i narazie nie narzekam
            przyjmniej na szybkość.
            Ale ilekroć słyszę iż coś należy podnieść cenowo aby było zgodne z wymogami
            unii to zastanawiam się czy naprawdę w tych różnych dyrektywach unii nie
            zalecenia aby np. pielegniarki, lekarze, policjanci czy nauczyciele zarabiali
            tyle ile ich koledzy w unii???? Jeśli zarobie tyle ile w unii to zgadzam się na
            22% VAT-u na internet.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka