Dodaj do ulubionych

Pozdrowienia dla idiotów z MPK

20.08.10, 13:53
Dziś parę minut po 13.
Włókniarzy / Mickiewicza

Ustawia się na Włókniarzy taki kretyn autobusem przegubowym 50A do zawracania przy Mickiewicza. Ale uwaga nie korzysta z lewego skrajnego pasa, tylko z pasa prawego. Po czym na siłę pakuje się na lewy pas na Mickiewicza zmuszając wszystkich do zatrzymania się i blokuje taki ćwok całkiem skrzyżowanie.

Proponuję wysłać kierowców MPK na prawo jazdy, bo chyba na bazarze je kupili. Nie pierwszy już raz spotykam w tym miejscu takiego tumana. Chcemy mieć sprawną komunikację publiczną, to zacznijmy od szkolenia kierowców i motorniczych.
Obserwuj wątek
    • yavorius Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK 20.08.10, 13:58
      1) nie to forum;
      2) a może nie wyrobiłby się skręcając z lewego pasa?
      • ybfdwa Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK 20.08.10, 14:02
        > 1) nie to forum;

Dodam może, że to było MPK LODZ

> 2) a może nie wyrobiłby się skręcając z lewego pasa?

To spore skrzyżowanie. Daje się skręcić przegubowcem z Tymienieckiego w Przędzalnianą, to i tu da się i to bezproblemowo. Sądzę raczej, że kierowała tym bezmózgiem głupota, jak to bezmózga.
        • yavorius Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK 20.08.10, 14:05
          forum.gazeta.pl/forum/f,391,Komunikacja.html
          ;p
        • ybfdwa Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK 20.08.10, 14:08
          Jeszcze mi się przypomniało, że podobnie było na Piłsudskiego przy Sienkiewicza gdy powstały tam dwa pasy do skrętu w lewo w Sienkiewicza. Ile to było trąbienia i stłuczek. Dopiero później ZDiT było łaskawe domalować na skrajnym lewym strzałki do zawracania. I teraz problemu nie ma.
          O ile jednak mogę starać się zrozumieć niedoświadczonego, niedzielnego kierowcę lub kierowczynię, to żadne pozytyw nie wchodzą w grę przy takim manewrze wykonywanym przez wydawałoby się profesjonalistę.
          • Gość: swojak1000 Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.10, 14:38
            Może nie to forum ale to miasto.
            • Gość: bbbbb Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: 165.72.200.* 20.08.10, 15:25
              myślę ,że ktoś kto w życiu nie prowadził autobusu nie powinien się
              wogóle wypowiadać na ten temat , bo to co Ci się wydaje
              niekoniecznie musi być zgodne z rzeczywistością
              • Gość: ybfdwa Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: *.toya.net.pl 20.08.10, 19:44
                > myślę ,że ktoś kto w życiu nie prowadził autobusu nie powinien się
                > wogóle wypowiadać na ten temat , bo to co Ci się wydaje
                > niekoniecznie musi być zgodne z rzeczywistością

Źle myślisz. No chyba, że chcesz przeczyć logice. Zawraca się z pasa skrajnego lewego. Jeśli tego nie da się wykonać, to można to zrobić z innego pasa, ale trzeba przepuścić inne pojazdy. Wciskanie się na siłę i blokowanie skrzyżowania świadczy wyłącznie o bezmyślności.
          • Gość: gosc Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.10, 19:51
            ok
    • Gość: a Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: *.toya.net.pl 20.08.10, 16:27
      Pozdrowienia dla idioty z forum.
      • Gość: zenek Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: *.toya.net.pl 20.08.10, 18:09
        raczej z MPK :P
      • Gość: ybfdwa Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: *.toya.net.pl 20.08.10, 19:38
        Gość portalu: a napisał(a):

> Pozdrowienia dla idioty z forum.

No i mamy kierowcę głupola :)
        • Gość: hehe Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: *.toya.net.pl 20.08.10, 21:10
          To was jest więcej? Zgroza
          • Gość: ybfdwa Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: *.toya.net.pl 20.08.10, 22:53
            > To was jest więcej? Zgroza
            No więcej. I może być jeszcze więcej. Tylko czemu zgroza?
        • Gość: a Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: *.toya.net.pl 21.08.10, 09:54
          Gość portalu: ybfdwa napisał(a):

> Gość portalu: a napisał(a):
          >
          > > Pozdrowienia dla idioty z forum.
          >
          > No i mamy kierowcę głupola :)

Masz straszliwie prostacki sposob rozumowania.
    • Gość: Kierowca Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: *.146.71.120.nat.umts.dynamic.eranet.pl 21.08.10, 22:09
      Ja od siebie dodam nagminne wyjezdzanie autobusow z zatok na przystanku bez
      zwracania uwagi czy nie zajada innym drogi
      • Gość: x Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: *.broadband.pl 21.08.10, 22:24
        jak już się dowiesz, że masz obowiązek takiemu busowi ustąpić, daj
        znać
        • Gość: kierowca Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: *.toya.net.pl 21.08.10, 22:26
          Nie po to kupiłem sobie auto żeby płaszczyć się przed MPK
          • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: 78.8.192.* 21.08.10, 22:44
            Cóż - tyle niektórzy piany biją, że rowerzyści nie znają ruchu
            drogowego, a tu ktos podpisujący się jako kierowca nie zna artykułu 18
            PoRD....
        • Gość: gosc Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: *.147.225.251.nat.umts.dynamic.eranet.pl 22.08.10, 08:54
          jak sie zorientujesz ze samochod w miejscu nie stanie to daj znac
          • Gość: a Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: *.toya.net.pl 22.08.10, 09:02
            Stanie
          • Gość: magik Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: *.retsat1.com.pl 22.08.10, 09:07
            Gość portalu: gosc napisał(a):

> jak sie zorientujesz ze samochod w miejscu nie stanie to daj znac

Wyobraź sobie że droga hamowania TIRa, autobusu czy też tramwaju jest dużo
            dłuższa od twojej furmanki
    • Gość: mr Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: *.retsat1.com.pl 22.08.10, 07:58
      Czy Ty jesteś kobietą-kierowcą? Bo ja jestem - mam prawko od lat 11, jeździłam
      róznymi autami osobowymi, były i malutkie pandy i wielka limuzyna, oraz miałam
      okazje prowadzić autobus przegubowy i tira - wprawdzie tylko na placu manewrowym
      bo nie mam uprawnień, i wierz mi, że nie zawsze da się zmieścić w jednym pasie i
      trzeba się nadłożyć. Zwłaszcza, że czasami na tym pasie obok stanie jakiś matoł,
      który myśli, że przegubowcem można wywijać jak bolidem i nie ruszy się nawet o
      10 cm.
    • Gość: magik Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: *.retsat1.com.pl 22.08.10, 09:26
      > Ustawia się na Włókniarzy taki kretyn autobusem przegubowym 50A do zawracania
      przy Mickiewicza.

OK. Jest takie skrzyżowanie gdzie linia 50/50A musi zawrócić.

> Ale uwaga nie korzysta z lewego skrajnego pasa, tylko z pasa prawego.

A zadałeś sobie pytanie dlaczego ten kierowca wylądował na prawym pasie?
      Czy czasem stado pawianów za sterami swoich bolidów umożliwiło mu wcześniejszą
      zmianę pasa ruchu na chociażby środkowy?

> Po czym na siłę pakuje się na lewy pas na Mickiewicza zmuszając wszystk ich do
      zatrzymania się i blokuje taki ćwok całkiem skrzyżowanie.

Pojazdy komunikacji miejskiej mają to do siebie, że jeżdżą wyznaczonymi trasami,
      w odróżnieniu od wolnych strzelców, którzy mogą w każdej chwili zmienić swoją
      trasę przejazdu.

> Proponuję wysłać kierowców MPK na prawo jazdy, bo chyba na bazarze je kupili.

Czyli wg ciebie wszyscy tak robią. Widziałeś jednego kierowcę a ty już piszesz o
      wszystkich.
      Co do kupowania na bazarze. Pewnie sam masz takie prawko:
      1. znasz taką ścieżkę pozyskania tego domumentu
      2. twój wpis na forum daje wiele do myślenia.

> Nie pierwszy już raz spotykam w tym miejscu takiego tumana.

Ja też.

> Chcemy mieć sprawną komunikację publiczną, to zacznijmy od szkolenia kierowców
      i motorniczych.

Chcemy mieć płynny ruch w mieście? To budujmy drogi, ale i uczmy ich przyszłych
      użytkowników poszanowania do innych kierowców, szczególnie kierujących dużymi i
      masywnymi pojazdami.
      • ybfdwa Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK 22.08.10, 09:57
        > A zadałeś sobie pytanie dlaczego ten kierowca wylądował na prawym pasie? Czy czasem stado pawianów za sterami swoich bolidów umożliwiło mu wcześniejszą zmianę pasa ruchu na chociażby środkowy?

1. Było pusto i cicho jak w grobie. Ledwie przegubowiec na prawym + zupełnie pusty pas lewy. Dopiero później dojechały auta osobowe i przyczłapał się TIR. Po prostu tak sobie kierowca umyślił, że będzie dobrze zawrócić z prawego.
        2. Autobusy MPK nie są uprzywilejowane w ruchu. Nie ma obowiązku ustępowania im przy zmianie pasa ruchu.
        3. 50A wyjeżdża z Karolewskiej. Tam jest sygnalizacja świetlna. Wystarczy nawet w największym ruch odczekać cykl świateł i na zielonym wjechać bezpośrednio na lewy pas drogi poprzecznej. Nie ma wówczas żadnych utrudnień dla autobusu. Wystarczy pomyśleć i chcieć.

> Pojazdy komunikacji miejskiej mają to do siebie, że jeżdżą wyznaczonymi trasami, w odróżnieniu od wolnych strzelców, którzy mogą w każdej chwili zmienić swoją trasę przejazdu.

Układ trasy nie upoważnia do łamania przepisów ruchu. Niech zgłaszają do swoich władz, strajkują czy odmawiają pracy jeśli nie da się wykonać manewru poprawnie (ale jak widać wyżej - da się).

> Czyli wg ciebie wszyscy tak robią. Widziałeś jednego kierowcę a ty już piszesz o wszystkich.
        Napisałem, ale widać nie przeczytałeś, więc powtórzę:
        > > Nie pierwszy już raz spotykam w tym miejscu takiego tumana.

> budujmy drogi, ale i uczmy ich przyszłych użytkowników poszanowania do innych kierowców, szczególnie kierujących dużymi i masywnymi pojazdami.

??? Chyba poszanowania dla prawa. A nie: większy i silniejszy (+bezmyslny) ma rację.
        • Gość: mr Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: *.retsat1.com.pl 22.08.10, 10:15
          "3. 50A wyjeżdża z Karolewskiej. Tam jest sygnalizacja świetlna. Wystarczy nawet
          w największym ruch odczekać cykl świateł i na zielonym wjechać bezpośrednio na
          lewy pas drogi poprzecznej. Nie ma wówczas żadnych utrudnień dla autobusu.
          Wystarczy pomyśleć i chcieć. "

1. 50A wyjeżdża z Kopernika.
          2. Wyobraź sobie korek powstający na ciasnej ul. Kopernika za autobusem który
          czeka aż tacy "uprzejmi" kierowcy jak ty wpuszczą go na skrajny lewy.
          3. Ten autobus ma coś pt.: rozkład. Zapewne jak musisz jechać MPK to wkurzasz
          się że autobus/tramwaj nie jest o czasie. Przez takich baranów jak ty między
          innymi, co uważają że jak autobus nie ma koguta na dachu to mu się nie ustępuje.
          A tymczasem kodeks drogowy mówi, że masz obowiązek ułatwić autobusowi właczenie
          się do ruchu.
          • ybfdwa Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK 22.08.10, 12:09
            > 1. 50A wyjeżdża z Kopernika.

50A wyjeżdża z Karolewskiej (Dworzec, przystanek 1726), skręca w prawo we Włókniarzy, po czym zawraca. O tym mowa.

> 2. Wyobraź sobie korek powstający na ciasnej ul. Kopernika...
            Nie o niej mowa. Poza tym lepiej jak korek powstaje centralnie na skrzyżowaniu? Lepiej jak samochody zostają na środku skrzyżowania po zmianie cyklu świateł? To dosyć niebezpieczne. Lepiej poczekać chwilę niż powodować zagrożenie dla czyjegoś zdrowia a może i życia.

> Przez takich baranów jak ty między
            > innymi, co uważają że jak autobus nie ma koguta na dachu to mu się nie ustępuje.

A kto twierdzi, że się nie ustępuje? Chyba TY. Czym innym jest uprzejmość, a czym innym wymuszanie przez większego na siłę pierwszeństwa i powodowanie niebezpiecznych sytuacji. Podobne masz na piłsudskiego od kilińskiego do sienkiewicza. 57 zmienia na siłę cztery pasy w pełnym ruchu zamiast poczekać w zatoce dosłownie naście sekund na zmianę cyklu. Wówczas przejechałby bezpiecznie i wcale nie wolniej. Bo jak się już przepchnie, to i tak odczeka swoje na światłach przy sienkiewicza.
            Wolę poczekać na spóźniony autobus i przejechać bezpiecznie, niż ryzykować zdrowie dla nawet kilku minut.

> A tymczasem kodeks drogowy mówi, że masz obowiązek ułatwić autobusowi właczenie się do ruchu.
            No dokładnie. UŁATWIĆ włączenie się do ruchu w terenie zabudowanym przy ruszaniu z oznakowanego przystanku. Mowy nie ma o zmianie pasa ruchu gdy autobus jest już w ruchu. Nie ma także mowy o pierwszeństwie autobusu przy włączaniu się do ruchu.
        • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: 78.8.192.* 22.08.10, 11:54
          > 2. Autobusy MPK nie są uprzywilejowane w ruchu. Nie ma obowiązku
          > ustępowania im przy zmianie pasa ruchu.

A zaglądał do PoRD?

> ??? Chyba poszanowania dla prawa. A nie: większy i silniejszy
          > (+bezmyslny) ma rację.

Na razie toczysz pianę, samemu nie znając prawa, więc jak masz je
          szanować?
          • ybfdwa Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK 22.08.10, 12:17
            Art. 18. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do OZNACZONEGO PRZYSTANKU autobusowego (trolejbusowego) na obszarze zabudowanym</b>, jest obowiązany zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem (trolejbusem) WŁĄCZENIE SIĘ do ruchu, jeżeli kierujący takim pojazdem sygnalizuje kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na jezdnię.
            • Gość: ~~ Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: *.retsat1.com.pl 22.08.10, 12:23
              A czy ten autobus chcąc zmienić pas na lewy nie jest przypadkiem z PRAWEJ strony
              i nie ma pierwszeństwa?
              Założyłeś/aś wątek spodziewając się zrozumienia i poparcia swoich racji - jak
              widać nie udało się...
              • ybfdwa Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK 22.08.10, 12:31
                > A czy ten autobus chcąc zmienić pas na lewy nie jest przypadkiem z PRAWEJ strony i nie ma pierwszeństwa?

Słusznie zauważyłeś: Zmienić pas na lewy. A lewym poruszam się już ja. Kto zatem ma pierwszeństwo - ten kto jest już na danym pasie, czy ten kto chce na niego wjechać? Ja nie mam wątpliwości, ale widzę, że ty masz.
                • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: 78.8.192.* 22.08.10, 12:40
                  skręcałeś w lewo, czy zamierzałeś jechać prosto? Bo pisałeś, że było
                  pusto, a jeśli chiałbyyś jechać prosto, powinieneś jechać prawym
                  pasem...
                  • ybfdwa Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK 22.08.10, 12:55
                    Wykonywałem jeden skręt w lewo. Autobus stał na prawym pasie do skrętu w lewo. Ja na lewym pasie do skrętu w lewo. Po skręceniu w lewo, zamierzałem jechać prosto. On po skręceniu w lewo chciał wykonać drugi skręt w lewo - zawracanie. Pas, z którego wykonywałem manewr oznakowany był identycznie jak pas autobusu - do skrętu w lewo. Nie pojechałbym prosto z pasa do skrętu w lewo przecież!
                • Gość: ~~ Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: *.retsat1.com.pl 22.08.10, 12:42
                  Mnie tam nauczyli, ze jeśli znaki nie stanowią inaczej, pierwszeństwo ma pojazd
                  znajdujący sią z prawej strony. Zwłaszcza, że dużym pojazdem jest trudniej
                  wykonywać pewne manewry. Dobre maniery wymagają żeby to ułatwić.
                  • ybfdwa Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK 22.08.10, 13:03
                    > Mnie tam nauczyli, ze jeśli znaki nie stanowią inaczej, pierwszeństwo ma pojazd znajdujący sią z prawej strony.

A mnie uczyli inaczej: 4. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać.

Poza tym:
                    2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
                    (...) do lewej jej krawędzi - jeżeli zamierza skręcić w lewo.

3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się, jeżeli (...) dopuszczalna jest jazda wyłącznie w jednym kierunku.

A zatem jeśli dopuszczony jest skręt w lewo oraz zawracanie, to dopuszczony jest ruch więcej niż w jednym kierunku. Z tego wniosek, że należy skorzystać z pasa lewego.
                    • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: 78.8.192.* 22.08.10, 18:04
                      > 3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się, jeżeli (...) dopuszczalna jest
                      > jazda wyłącz nie w jednym kierunku.

pominąłeś bardzo istotny w tym wypadku fragment.
    • big_news Krótko: 22.08.10, 13:22
      spotkali się (zdaniem autora wątku) idiota prowadzący autobus oraz (moim
      zdaniem) cham-pieniacz kierujący osobowym samochodem.
      Ten pierwszy z racji prowadzenia kolosa ma zawsze trudniejsze zadanie na drodze,
      co czasem wręcz wymusza określone działania. Szczególnie kiedy spotka na jezdni
      wszechwiedzącego, naburmuszonego gostka, który niby znając kodeks drogowy,
      jednocześnie pozbawiony jest zarówno wyobraźni jak i dobrego wychowania. Bywa,
      niestety, i to dość często.
      Gdyby wziąć pod uwagę statystykę wypadków na drogach (pamiętając oczywiście o
      zachowaniu proporcji autobusów do aut osobowych), to nie mam wątpliwości, że w
      miażdżącej większości kretynów powodujących wypadki znajdziemy w mniejszych
      pojazdach.
      • Gość: ~~ Re: Krótko: IP: *.retsat1.com.pl 22.08.10, 13:32
        Brawo - krótko i trafnie podsumowany temat.
        • big_news Re: Krótko: 22.08.10, 13:41
          Dzięki.
          Nie reagowałem na ten wpis od razu, mimo, że zauważyłem go niemal zaraz po
          zamieszczeniu go na FŁ. Pomyślałem sobie: ma kolo kiepski dzień, może go coś
          gryzie, zechciał upuścić trochę emocji zakładając wątek, spoko, przejdzie mu.
          Ale skoro wciąż brnie w absurd, nie cofnął się ani o krok, co gorsza dalej urąga
          komu się tylko da, to trzeba go palnąć pałką w główkę. Może się w końcu ocknie.
          Jednak, szczerze mówiąc, nie bardzo na to liczę. To jeden z nieprzemakalnych.
          Takim tylko wyjątkowe zdarzenia, osobiście boleśnie ich dotykające, potrafią
          otworzyć oczy, rozjaśnić umysł. Niestety i tak nie wszystkich ich to dotyczy.
          • ybfdwa Re: Krótko: 22.08.10, 13:51
            > Ale skoro wciąż brnie w absurd, nie cofnął się ani o krok, co gorsza dalej urąga komu się tylko da, to trzeba go palnąć pałką w główkę.

Oj mylisz się. Nie "komu się tylko da" a jedynie "tym co się należy". Zawracanie bez konieczności z innego pasa niż skrajny lewy jest przejawem wyłącznie głupoty. I do tego nie da się dorobić żadnej filozofii.
            A może poza ocenami mojej osoby potrafisz odnieść się też do tematu? Nie sądzę, byś miał coś w tym zakresie do powiedzenia, ale może się rozczaruję.
            • big_news Re: Krótko: 22.08.10, 14:19
              Człowieku, do czego się tu odnosić?
              Takich zdarzeń jest na drodze codziennie bez liku.
              Gdyby nawet założyć, że literę prawa masz za sobą, to i tak wylazło z
              ciebie nic dobrego. Raz, że kodeks drogowy choćby był najlepszy, to i tak
              niemożliwym jest przewidzenie tam wszystkich potencjalnych sytuacji, a dwa,
              określając w ten sposób kierowcę autobusu (i wszystkich pozostałych pracowników
              MPK), odebrałeś sobie moralne prawo do traktowania cię w szczególnie uładzonym
              stylu. Trudno mi założyć, że osobnik mający tak buraczane maniery, opisuje
              rzeczywistą sytuację. Dziwnie się bowiem składa, że to chamidła wszelkiej maści
              są z reguły sprawcami kolizji i wypadków, no bo przecież taki zawsze ma
              pierwszeństwo, a jeżeli akurat nie, to i tak należy stosować się do tego co
              wyżej. Nie mówiąc już o tym, że także wyobraźni nie posiadasz. A, że w życiu nie
              prowadziłeś czegoś większego od pięcioosobowego autka, również nie mam wątpliwości.
              • Gość: ybdfbulbulbul Re: Krótko: IP: *.opera-mini.net 22.08.10, 16:04
                Gadasz tak bo na pewno jestes kierowca MPK!!!

I tak dalej
                • big_news Re: Krótko: 22.08.10, 16:32
                  Oho, zajrzał bystrzacha!!!
                  I tak dalej
              • tristram.shandy01 Re: Krótko: 26.08.10, 14:42
                big_news napisał: odebrałeś sobie moralne prawo do traktowania cię
                w szczególnie uładzonym stylu.

Fajne to forum, te wytryski perwersyjnie idiotycznej erudycji na
                każdym kroku
                • big_news Re: Krótko: 26.08.10, 15:28
                  Masz rację, to forum nie grzeszy wielkością.
                  Widać to zwłaszcza wtedy, kiedy zajrzą nań z tekstem ni z gruchy ni z pietruchy
                  osobnicy, którzy jakże, hm, merytorycznie się wypowiedzą.
            • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Krótko: IP: 78.8.192.* 22.08.10, 18:08
              > Oj mylisz się. Nie "komu się tylko da" a jedynie "tym co się
              należy".
              > Zawracanie bez konieczności z innego pasa niż skrajny lewy jest
              > przejawem wyłącznie głupoty. I do tego nie da się dorobić żadnej
              > filozofii.

A skąd wiesz, że bez konieczności? Sam napisaleś, że był to
              przegubowiec, jakbyś wiedział, w zależności od tego, jaki jest to
              autobus, potrzebuje czasem więcej miejsca do skrętu.
              • ybfdwa Re: Krótko: 22.08.10, 19:40
                > A skąd wiesz, że bez konieczności? Sam napisaleś, że był to
                > przegubowiec.

Stąd wiem, że widywałem w tym miejscu przegubowce zawracające prawidłowo. Da się? Ano, da. I nie będę tłumaczył, że też jeździłem autobusami. Trochę wstyd jak się na wielu kierowców z MPK patrzy.
                • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Krótko: IP: 78.8.192.* 22.08.10, 20:01
                  > Stąd wiem, że widywałem w tym miejscu przegubowce zawracające
                  > prawidłowo. Da się? Ano, da. I nie będę tłumaczył, że też jeździłem
                  > autobusami.

Niskopodłogowymi? One są trochę inaczej "zwrotne" niż stare Ikarusy.
                • Gość: a Re: Krótko: IP: *.toya.net.pl 22.08.10, 20:16
                  > I nie będę tłumaczył, że też jeździłem autobusami.

No wlasnie tak, na przekor sobie, NIEPOSTRZEZENIE zaczales.
      • Gość: ja Celna wypowiedz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.10, 12:47
        No i widzisz biguś. Wystarczy, ze przestajesz pitolic o polityce i
        od razu piszesz z sensem. A przeciez mogles pojechac zwyczajowym
        tekstem, ze temu winne jest PO, bo za MPK odpowiada PO przeciez.
        • big_news Re: Celna wypowiedz 24.08.10, 13:02
          Skoro prowokujesz z nawiązaniem do polityki (tego "bigusia" pomijam, choć
          wiadomo, że krów z tobą nie pasałem), to coś napiszę:
          otóż PO i jej wyborcy szczycą się być światłymi, wykształconymi, zasobnymi, na
          dodatek w większości ponoć pomieszkują w miastach. Są w kontrze do ciemnych jak
          tabaka w rogu pisowców, którzy rzecz jasna najczęściej cierpią z powodu swojego
          nieudacznictwa nędzę i oczywiście zaludniają wsie, sioła, a w najlepszym wypadku
          przedmieścia niewielkich miasteczek. Jeżeli tak jest, to żebyś pękł pewnej
          statystyki nie zmienisz. Otóż większość, zdecydowana większość!, chamideł za
          kółkiem, to chłopaki z twojej mańki. Nie wiem jak to jest wśród pracowników MPK,
          ale można bez żadnego ryzyka postawić dolary przeciw orzechom, że multum
          kretynów łamiących przepisy i bluzgających na współuczestników ruchu drogowego,
          to po prostu wyborcy Tuska & camp. Cieszysz się?
    • Gość: a Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: *.toya.net.pl 22.08.10, 13:41
      Chlopie, po przeczytaniu twoich wywodow stwierdzam, ze to nie nieznajomosc przepisow jest twoim problemem. Twoim problemem jest to, ze nie wiesz, ktora strona jest lewa a ktora prawa.
      • Gość: aa Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: *.147.230.220.nat.umts.dynamic.eranet.pl 23.08.10, 08:04
        Przeciez to sa autobusy MIEJSKIE, dostosowane do ruchu w miescie, skretow,
        zawracania itp. Nawet tir potrafi wykonac waski zakret. Kierowcy z MPK wymuszaja
        pierwszenstwo, ale robia to tez dlatego ze musza trzymac sie rozkladu jazdy a
        uprzejmosc naszych kierowcow jest...czesto taka sobie. Generalnie biore strone
        kierowcow samochodow osobowych bo nieraz bylam swiadkiem zajezdzania drogi przez
        autobus, naglego wyjezdzania z zatoki przystanku itp.
        • Gość: ~~ Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: *.retsat1.com.pl 23.08.10, 08:39
          Tak, wyjeżdżanie z zatoki autobusowej jest zawsze nagłe - nikt się przecież nie
          spodziewa, że autobus po postoju na przystanku pojedzie dalej...
          • Gość: Lodzianin Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: *.bremultibank.com.pl 23.08.10, 14:20
            ybfdwa opisał FAKT, którego nie można zaprzeczyć. Inne pierdoły typu "Ikarus nie
            jest zwrotny" to zwykłe czcze gadanie. Przepisy są najważniejsze.
            • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.10, 14:41
              Ale przepisy zezwalaja na skręt z innego pasa, ybfdwa ładnie na wszelki wypadek
              wyciął ten fragment przepisu cytując go.
              • ybfdwa Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK 23.08.10, 17:01
                > Ale przepisy zezwalaja na skręt z innego pasa, ybfdwa ładnie na wszelki wypadek wyciął ten fragment przepisu cytując go.

Napisałem o tym wcześniej. Widać słabo czytałeś. Poza tym:
                1. przepisy nie zezwalają na skręt gdy się podoba lub jest wygodniej.
                2. przepisy zezwalają tylko wtedy gdy nie da się wykonać tego inaczej.
                3. Jeśli 2, to jest obowiązek ustąpienia wszystkim innym.
                4. Jest także obowiązek powstrzymania się od manewru, który powoduje utrudnienie ruchu.
                • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: 78.8.192.* 23.08.10, 20:55
                  > 2. przepisy zezwalają tylko wtedy gdy nie da się wykonać tego
                  > inaczej.

No ale właśnie pisane było, że być może nie dało się wykonac tego
                  manewru inaczej....
                  • ybfdwa Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK 25.08.10, 08:25
                    Ale właśnie było pisane, że się dało.
                    • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.10, 11:59
                      Nie - jedynie ktos napisał, że on by potrafił, bo kiedyś prowadził przegubowy
                      autobus....
    • a1ma Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK 24.08.10, 13:12
      > Proponuję wysłać kierowców MPK na prawo jazdy, bo chyba na bazarze je kupili. N
      > ie pierwszy już raz spotykam w tym miejscu takiego tumana. Chcemy mieć sprawną
      > komunikację publiczną, to zacznijmy od szkolenia kierowców i motorniczych.

Oni też skręcają ze złego pasa? ;)
      • ybfdwa Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK 25.08.10, 08:27
        a1ma napisała:

> Oni też skręcają ze złego pasa? ;)

Ale idiotów wśród nich nie brakuje.
        • Gość: LOL Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: *.toya.net.pl 25.08.10, 09:54
          Tak samo można założyć, że wśród kierowców idiotów nie brakuje... zatem skoro
          jesteś kierowcom to jesteś idiotą.

Piszesz o jednej sytuacji, jednego kierowcy, (a szczerze powiedziawszy opisana
          jest tylko Twoja rzekoma wersja, a jak było naprawdę to jeszcze inna sprawa...)
          a piszesz o wszystkich kierowcach MPK i im ubliżasz. Zastanów się.

Ale skoro tak emocjonalnie zareagowałeś na całą tę sytuację i na cały ten wątek
          (Twoja racja jest najważniejsza i wykłócasz się o to), to jesteś zwykłym
          zakompleksionym pieniaczem, który musi na forum się dowartościować.
          • Gość: cht Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: *.toya.net.pl 25.08.10, 12:10
            Bo to jest wątek dla pieniaczy tylko trolli nie zainteresował dziwnym
            trafem
            • minsi Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK 25.08.10, 23:53
              dziwna sprawa
              w normalnej dyskusji w pracy czy pijalce, wszyscy by uznali że rzeczony kierowca MPK to chamidło, a do tego prowadzi swój krążownik niezgodnie z prawem. Naginanie kodeksu drogowego niby normalna rzecz (wiadomo - przepisowo to się w zasadzie nie da jeździć, chyba że w niedzielę na wycieczkę) ale przy okazji blokowanie innym przejazdu jest bardzo źle widzianym obyczajem.
              Ale w tzw. społeczeństwie internetowym posypały się bluzgi i inwektywy na autora wątku, który zwrócił uwagę na pojedynczy konkretny przypadek naruszenia dobrych obyczajów a i przepisów przez powożącego przegubowcem.
              O czym to świadczy. Ano o rozdźwięku między tzw. normalnym życiem, a internetowym forum łódź. Forum opanowanym przez dziwnych maniaków komunikacji masowej, miłośników celowego blokowania ruchu skupiskiem rowerów itp.
              Od kierowców MPK powinno się oczekiwać (podobnie jak od kierowców wozów policyjnych) przestrzegania przepisów dotyczących ruchu pojazdów, rzecz jasna w rozsądnych granicach bez jakiejś sztucznej przesady. Niestety dominująca tutaj większość tramwajowych trolli chyba nigdy tego nie zrozumie, że zachowania naganne są naganne niezależnie od celu któremu służą.
              • big_news Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK 26.08.10, 07:42
                Proponuję, byś po raz wtóry przeczytał(a) początkujący wpis. Jeśli dostrzeżesz
                (a doprawdy trudno nie widzieć) w nim kilka niepoślednich określeń
                wszystkich pracowników MPK (takie zawiera już sam tytuł wątku), to może
                zajarzysz czemu ludzie tak, a nie inaczej, podsumowali ybfdwa.
                Gdyby rzeczony zamiast postu z chamskimi wstawkami zechciał opisać zaistniałą
                sytuację (o ile ona w ogóle miała miejsce i wyglądała akurat tak jak ją
                przedstawił) w sposób np. żartobliwy, bez używania tych wszystkich "ocen"
                sugerujących kiepski stan zdrowia kierowców i motorniczych, to pewnie nie tylko
                znalazłby tu wsparcie, ale być może nawet poklask. A tak to wylazł z niego
                normalny buras i trudno sobie wyobrazić, że ktoś taki jest dżentelmenem jezdni.
                Ponieważ facet idzie w zaparte, z uporem godnym dużo lepszej sprawy miota
                kolejne grube wyrazy przyjmuję, iż to właśnie on należy do grupy tych
                szoferaków, którzy każdego dnia powodują swoją nerwowością problematyczne
                sytuacje. W tym na drogach, oczywiście.
                PS.
                Nie byłem, nie jestem i nie będę pracownikiem MPK, gdybyś miał(a) się nurtować
                takim podejrzeniem...
                • ybfdwa Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK 26.08.10, 18:22
                  > Proponuję, byś po raz wtóry przeczytał(a) początkujący wpis.

No to się wczytuję: "Pozdrowienia dla idiotów z MPK". Ja nie widzę to sformułowania: "Wszyscy kierowcy MPK są idiotami". Raczej pozdrowienia dla tych, którzy są idiotami. Dalej podałem przykład takiego idioty i o nim pisałem. Niestety przykładów bezmyślności kierowców można mnożyć. Wybacz, ale chyba nie zbyt dokładnie czytałeś. Nie ma tam ocen wszystkich. Chociaż muszę przyznać, że wielu pracowników MPK zachowuje się nieracjonalnie.

To raczej Tobie brak kultury bo snujesz domysły nie wiedząc czy aby w ogóle jeżdżę jakimkolwiek pojazdem jako kierowca. I "miotasz grube wyrazy" nie mając ku temu podstaw.

Pozdrówka.
                  • big_news Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK 26.08.10, 19:18
                    Oho!
                    Pan cwaniula.
                    Rzeczywiście, w tytule nie stoi jak byk wszystkich idiotów. Niestety, nie
                    wiadomo także o ilu idiotów de facto chodzi, bo nie raczyłeś tego uściślić. A
                    skoro tak, to niby z jakiej parady mam przyjąć, że idzie o 2, 3 albo czterech
                    kierowców (oraz motorniczych, których także przecież wysyłasz na dodatkowe
                    szkolenia), a nie 100% pracowników MPK? Bo co, bo mam przyjąć, że kolo
                    wyzywający ludzi od idiotów i tumanów tak w gruncie rzeczy jest poczciwiną i
                    chodziło mu jedynie i 7ułamek pracowników miejskiej spółki?
                    Nie rób z siebie głupszego niż jesteś, a z forumowiczów nawet nie próbuj, nikt
                    się na to nie nabierze.
                    Co do "grubych" wyrazów, to zawsze staram się przystosować do interlokutora, co
                    czasami skutkuje tym, że muszę się do kogoś zniżyć. Tak było akurat w tym wątku,
                    którego autorem nie jestem. Również nie ja już u zarania narzuciłem konwencję.
                    Nim w przyszłości ponownie postanowisz sobie po kimś pojeździć, to po pierwsze
                    weź na wstrzymanie, a po drugie jak już spłodzisz tekst, to nim go wyślesz, weź
                    go sobie parę razy przeczytaj, a może i wykuj na blachę. Jeśli uznasz, że nikomu
                    w nim nie uwłaczasz, zamieść post na forum i nie spodziewaj się, z mojej
                    przynajmniej strony, przykrości.
                    I to tyle, panie (nie)kierowco, nadzwyczaj (nie)wychowany.
              • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.10, 08:25
                Widać w pijalce spotykasz się z sobie podobnymi, więc tylko taki świat
                widzisz... Wyjdź poza pijalkę....
              • Gość: HH Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: *.toya.net.pl 26.08.10, 08:29
                MYŚL!!!
                Jakby dajmy na to ktoś zobaczył, że wyrzucając papierek nie trafiłeś do
                śmietnika i w związku z tym zwyzywał Twoją całą rodzinę od brudasów i chamów to
                byś mu przyklasnął?

Nie wiem jak wyglądała sytuacja (punkt widzenia zależy od punktu siedzenia) ale
                takie zachowanie kierowców jest naganne i to żadna nowość. Ale od kiedy to takie
                zachowanie zwalcza się niby pszenno buraczanym chamstwem, jakiegoś
                zakompleksionego pieniacza.

Może autor wątku niech przegrzebie swoje pokłady pamięci i zastanowi się jak on
                zachowuje się na drodze i ile razy o jego rodzinie i znajomych (w jego stylu)
                powiedzieć można, że to banda idiotów.
                • Gość: bb Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: *.147.201.233.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.08.10, 09:00
                  Autor wątku ma rację! Kierowcy autobusow wymuszają pierszeństwo i jeżdzą jakby
                  sami tylko na drodze byli. Oczywiście nie można uogólniać ale fakt jest faktem.
              • Gość: w Re: Pozdrowienia dla idiotów z MPK IP: 194.78.35.* 26.08.10, 16:35
                > w normalnej dyskusji w pracy

W ktorej pracy? W twojej?

> czy pijalce

No tak, bo pijalka to takie opiniotworcze srodowisko.

> O czym to świadczy.

Swiadczy to o tym, ze nie odrozniasz dyskusji ludzi o roznych
                pogladach (forum) od dyskusji ludzi z pijalki
    • yavorius Ja pierdzielę, 26.08.10, 08:16
      koleś źle zawrócił na skrzyżowaniu, a tu 63 posty dyskusji :D
      • big_news Ba! 26.08.10, 08:23
        Tyle, że dyskusja skoncentrowała się raczej na wątku pobocznym, chociaż nie jest
        on wcale taki sobie błahy, jakby się mogło zdawać.
        Nie mówiąc już o tym, że wszystko to ma miejsce na forum... dygresyjnym przecież;)
        • Gość: tk No i autor nie ma racji!!! IP: *.toya.net.pl 31.08.10, 17:21
          Autor nie ma racji. Poprosiłem o interpretację WRD. Odpowiedź:

"Skrzyżowanie , o które Panu chodzi, posiada rozmalowane znaki poziome i właśnie to oznakowanie decyduje o możliwości wykonania konkretnych manewrów z danego pasa ruchu. Przepisy ogólne , które stanowją, że zawracanie dozwolone jest wyłacznie ze skrajnych lewych pasów na tym skrzyżowaniu (przy obecnym oznakowaniu poziomym oraz sterowanym ruchu sygnalizacją świetlną) nie mają zastosowania."

Tyle!
          teka
          • Gość: :) Re: No i autor nie ma racji!!! IP: 78.133.191.* 31.08.10, 17:44
            Przeciez od razu bylo wiadomo ze to rozhisteryzowany idiota.
            • Gość: plaster Re: Achtung co na to Henia IP: *.pools.arcor-ip.net 01.09.10, 18:29
              Obrzydliwe chamstwo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka