bozby 30.08.10, 15:39 Poszukuję piosenek o Łodzi. Potrzebne do pokazu. Znacie jakieś? Szukałam, ale oprócz "prząśniczki" i dziecięcych nic konkretnego nie znalazłam. Pomóżcie :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aaa202 Jesteśmy w Łodzi, a co tam jakieś Rio 30.08.10, 15:48 - śpiewała Maryla Rodowicz. Więcej tekstu nie pamiętam, za wszystek bardzo żałuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oskarhell Re: Piosenki o Łodzi IP: *.4web.pl 01.09.10, 16:56 NOT - Łódź C.K.O.D - Uciekaj Ich Troje - Rossie Bruno Schulz - Dziewczynka z Bałut O.S.T.R - Bałuty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Piosenki o Łodzi IP: 78.8.192.* 01.09.10, 17:19 Łódzki Broadway - Samokhin Band Fabryczny by night - Samokhin Band :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nett1980 Re: Piosenki o Łodzi IP: *.toya.net.pl 01.09.10, 18:02 Wspomnienie Tuwima w wersji Niemena. Nazwa nie pada, ale sien, szkola, mimozy, jesien, dziewczyna, ulica Andrzeja, cukiernia, park, a wszystko to, nie ma bata, w LODZI i o jesiennej Lodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
porbs Ziemia obiecana, Walczyk o Łodzi plus "Maszyny..." 01.09.10, 18:18 Ziemia obiecana: Jesteśmy poza czasem słów przesiewając piasek Miedziane czoła nasze przykryła potu śniedź Byliśmy kiedyś młodzi w najmłodszym mieście Łodzi Tu każdy z nas przychodził żeby pieniądze mieć Niebo świeci pogodnie od bruków coraz chłodniej Bobrze być tylko przechodniem, ulicą życia iść Była nam kiedyś dana ziemia obiecana Niezabliźniona rana, zielony młody liść Kto nam obiecał tę ziemię, żyć nie nauczył nas na niej W przeciwną stronę czas biegnie, tynki płowieją i pamięć Już miasto zapomniało nas, gazowych latarni płomyk zgasł Noc przyjdzie potem, świt po niej Nie wraca rzeką rwącą czas, pora nam westchnąć jeszcze raz Było, minęło, koniec. Muzyka: Zygmunt Konieczny Słowa: Jonasz Kofta Walczy o Łodzi: Walczyk o Łodzi Barwnych miast jest co niemiara: Berlin, Praga, Paryż, Rzym. A nas Łódź urzekła szara łódzkich fabryk dym. Ref. Sam nie wiesz kiedy Łódź Chwyciła cię w swą sieć Chcesz iść, Łódź woła "Wróć! Tu pracuj i tu siedź!" O najpiękniejszym z miast Piosenkę z nami nuć Oczarowała nas Kochana szara Łódź Miasto fabryk i Tuwima I rewolucyjnych burz Gdy Cię Łódź czrwona trzyma To nie puści już. Ref. Sam nie wiesz kiedy Łódż ..... Jest jeszcze piosenka, której tytułu nie znam: Żal mi się zrobiło, gdym odjeżdzał w świat, z miasta, które pokochałem, od dziecinnych moich lat ref. Maszyny grzmiące, syreny wyjące i kominów tych tysiące, to jest nasze miasto Łódź Tak chciałbym ujrzeć, ten dworzec Kaliski, który dla mnie taki bliski, a dziś tak daleko jest ref. Maszyny grzmiące, syreny wyjące i kominów tych tysiące, to jest nasze miasto Łódź Łodzian znieście wszystko Niedostatek tród i znój i do domu wróci znów pogodny szczęśliwy zdrów ref. Maszyny grzmiące, syreny wyjące i kominów tych tysiące, to jest nasze miasto Łódź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b67 Re: Piosenki o Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.10, 22:21 "Piotrkowka Street Mojego miasta mit Mojego miasta wstyd..." Wojtek Walasik kiedyś wyśpiewał tę prawdę Odpowiedz Link Zgłoś