Dodaj do ulubionych

Zagadka...

12.04.04, 13:26
Na allego znalazłem taką oto pocztówkę.

Czy ktoś może wie, co to za widok? :)

tinyurl.com/3yn68
Obserwuj wątek
    • Gość: gmh Re: Zagadka... IP: *.toya.net.pl 12.04.04, 13:29
      hm ciekawe, ja jednak narazie nie mam zadnych skojazen. :)
    • yarro Re: Zagadka... 12.04.04, 13:50
      Dodam, że sam sprzedający nie wie :P
    • Gość: Bart Kilińskiego przy parku Sienkiewicza IP: *.tpnets.com 12.04.04, 15:14
      no.
      • yarro Re: Kilińskiego przy parku Sienkiewicza 12.04.04, 15:51
        Czyli to co Obstawiałem na początku... :)

A tam daleko, w lewym górnym, w takim razie chyba majaczy kościół św.Anny..?
        • Gość: Bart Re: Kilińskiego przy parku Sienkiewicza IP: *.tpnets.com 12.04.04, 17:29
          Chyba tak.
          • Gość: gmh Re: czyżby ??? IP: *.toya.net.pl 13.04.04, 02:28
            a) Intrygują mnie te wzgórza na południu Łodzi, hm.
            b) nie jestem pewny cz kosciól sw. Anny w 1905 miał juz wierzę.
            c) nie za duzo kominów w oddali jak na tą czesc Łodzi?
            • Gość: gmh Re: czyżby ??? (2) IP: *.toya.net.pl 13.04.04, 02:30
              nie no, Kosciół sw. Anny byłby w takim razie mocno za blisko centrum. To widac
              gołym okiem, ze powienien byc jakies 2 km dalej.
              • yarro Re: czyżby ??? (2) 13.04.04, 13:25
                Niekoniecznie, ten kościół nie był aż na takiej wsi.
                • Gość: gmh Re: no to idziemy dalej. IP: *.toya.net.pl 13.04.04, 21:04
                  Wiec ja nadal utrzymuje, ze to nie jest koscioł sw Anny. Wiesz jaka tam była
                  wiocha jeszcze na poczatku lat 60-tych, same pola. Od Rydza Smiglego na wschod
                  to były pola. No i tak jak mówiłem za duzo kominów i zbyyt zwarta zabudowa jak
                  na południową czesc Łodzi.

Moim zdaniem trzeba zaczac od tego co to za wzniesienia na horyzoncie. Moim
                  zdaniem to są Stoki a jezeli Stoki to zdjęcie jest robione na wschód i na pewno
                  spory kawałek za Piotrkowską na zachód.

Fotka nie musiała byc robiona wcale z koscioła, równie dobrze mógl to byc
                  zwykły komin fabryczny.

Co to moze byc za ulica? moze Radwanska, moze Zwirki, Struga? nie mam pojecia.

• Gość: Bart Dobra, ja się nie upieram przy tym kościele /nt IP: *.tpnets.com 13.04.04, 21:35
                  • yarro Re: no to idziemy dalej. 13.04.04, 22:07
                    Przekonałeś mnie.
                    • gmh Re: no to idziemy dalej. 13.04.04, 22:41
                      no ale trzeba szukac dalej. Kurcze mam nadzieje, ze w końcu ktos to rozwikła :)
                    • Gość: Bart Idziemy, idziemy, ale w teren... IP: *.tpnets.com 13.04.04, 22:45
                      • Gość: Bart Byłem, zobaczyłem.... IP: *.tpnets.com 14.04.04, 18:36
                        ....to nie to. Cholera. Może to nie Łódź?
      • ixtlilto Re: Kilińskiego przy parku Sienkiewicza 13.04.04, 09:23
        Przepraszam, a czy to nie jest dokładnie w drugim kierunku? Tzn. Sienkiewicza?
        (skoro tak się przy parku Sienkiewicza upieracie). Nie przypominam sobie na
        Kilińskiego kamienicy z takim strzelistym zakończeniem elewacji (sam środek
        pocztówki).
        Ale tak w zasadzie to ani Wasza, ani moja lokalizacja mi się nie podoba :/
    • Gość: Tomas Re: Zagadka... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.04, 10:49
      Dawno nie widziałem Gdańskiej przy Legionów, a ta kamienica "z wieżyczkami"
      baardzo mi przypomina własnie tamte okolice
      • Gość: michał_k Re: Zagadka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.04, 11:58
        mi trochę ta kamienica z wiezyczkami przypomina róg Mickiewicza i Kościuszki.
        Wtedy ten ogód mógłby być Paradyzem.
      • Gość: Bart Chyba masz rację IP: *.tpnets.com 14.04.04, 21:41
        podsyłam swoje foto przedstawiające skrzyzowanie Gdańskiej z Legionów, ale z
        ciut innej perspektywy. Porównajmy budynki: pierwsza na północ od Legionów:
        obecnie pusta, naonczas jakiś mał domek. Następne cztery kamienice się zgadzają.

www.mnc.pl/~bart/01.jpg (500k)
        • Gość: Bart A tu z książki.... IP: *.tpnets.com 14.04.04, 21:50
          Zostawmy kwestię strzelistości wieżyczek. Kolejno od Legionów tym razem na
          południe: Placyk (obecnie kamienica z kolumnami), kamienica z 4 wieżyczkami,
          niższy budynek, przerwa, następny prawie tak wysoki jak kamienica z 4
          wieżyczkami.
          www.mnc.pl/~bart/02.jpg
          • yarro Re: A tu z książki.... 16.04.04, 00:17
            To by było to - czyli Legionów - Gdańska.
            Wczoraj tam byłem, a wcześniej Jasam podesłał mi foto tego skrzyżowania z innej
            perspektywy :)

Jak na razie zatem w/w wersja jest najbardziej przekonująca i prawdopodobna :)
    • yarro Re: Zagadka... 13.04.04, 13:28
      Jednym z kryteriów musi być też miejsce, skąd możnaby zrobic takie zdjęcie.

Do Michał_k:
      Mickiewicza i Kościuszki? Kamienica na tym rogu nie ma wieżyczek.

Tomas:
      Co do Gdańskiej przy Legionów - a co to w takim razie za ogród/park/skwer na
      pierwszym planie?
      Poza tym - kamienica na Gdańskiej chyba ma ostrzejsze wieżyczki.
      • anikl Re: Zagadka... 13.04.04, 15:55
        Napisałam już raz, ale chyba się nie wysłało (trudno, może będzie dwukrotnie :-)

Cześć, witam na tym forum. Bardzo ciekawa zagadka.Mam takie spostrzeżenia:
        -zdjęcie było robione z bardzo wysoka (w stosunku do kamienic), moim zdaniem z
        kościelnej wieży.
        -ulica ukośnie przecinająca zdjęcie z lewej strony jest dosyć szeroka i długa:
        jej kontynuację widać z prawej strony, za domami.
        -słońce świeci z prawej strony, czyli to nie jest północ. Chyba nie jest to też
        południe, bo promienie padają zbyt ukośnie (na drzewach są liście, czyli jest
        ciepła część roku).
        -podpis "widok ogólny" moim zdaniem sugeruje, że zdjęcie przedstawia którąś z
        głównych ulic.

pozdrawiam
        • anikl Re: Zagadka... 13.04.04, 21:15
          Kościół św. Anny odpada także dlatego, że ma zdecydowanie inną wieżę: bardzo
          długą część szpiczastą.
          Moim zdaniem na fabrycznym kominie fotografowi byłoby trudno ustawić sprzęt -
          aparaty sprzed stu lat nie były małe :-)
          Wzgórza były też na bałutach za parkiem helenowskim, stały tam wiatraki.
      • Gość: Tomas Re: Zagadka... IP: 212.191.74.* 15.04.04, 14:09
        Ten skwer to może być najzwyczajniej w świecie działka na której nic jeszcze
        nie postawiono. Za ul. Gdańską przemawia jak dla mnie kilka faktów. Ten mały
        budynek stoi lekkim ukosem w stosunku do ew. ul. Legionów. Taki bieg ma właśnie
        ul. Mielcarskiego.
        Działka na skrzyżowaniu jest pusta i wygląda na szykowaną pod budowę. Tutaj
        problem może zostać rozwiązany jeśli ktoś zna datę budowy narożnej kamienicy na
        rogu Legionów i Gdańskiej.
        W lewym dolnym rogu budynek troszkę przypomina famuły Poznańskiego.
        Miejsce z którego mogło zostać zrobione to fabryka Poznańskiego lub jakiś komin
        na terenie fabryki.
        • ixtlilto Re: Zagadka... 15.04.04, 14:32
          Gość portalu: Tomas napisał(a):

>Ten skwer to może być najzwyczajniej w świecie działka na której nic jeszcze
          >nie postawiono. Za ul. Gdańską przemawia jak dla mnie kilka faktów. Ten mały
          >budynek stoi lekkim ukosem w stosunku do ew. ul. Legionów. Taki bieg ma właśnie
          >ul. Mielcarskiego.
          >Działka na skrzyżowaniu jest pusta i wygląda na szykowaną pod budowę. Tutaj
          >problem może zostać rozwiązany jeśli ktoś zna datę budowy narożnej kamienicy na
          > rogu Legionów i Gdańskiej.
          A mnie się wydaje, że ta kamienica tuż obok tej puistej działki to właśnie
          gdańska 14- jechałam dziś i ma ona takie wiezyczki, więc może... Szukałam info
          w którym roku ona powstała, ale póki co nie znalazłam...
          • piotrekmk Re: Zagadka... 15.04.04, 22:41
            Ale to chyba nie to, bo wtedy za ta kamienica powinno byc mozna dostrzec Pałac
            Poznańskiego, w którym to obecnie się mieści Akademia Muzyczna. A tego tam nie
            widać.
          • piotrekmk Re: Zagadka... 15.04.04, 22:43
            Aha, jeszcze byłem i widziałem ta kamienice i jest ona troche inna niz ta na
            zdjeciu
            • ixtlilto Re: Zagadka... Moim zdaniem jest to:... 18.04.04, 10:44
              piotrekmk napisał:

> Aha, jeszcze byłem i widziałem ta kamienice i jest ona troche inna niz ta na
              > zdjeciu
              Zwróć uwagę, że fotka nie jest najlepszej jakości i na zdjęciu nie widać czy
              kamienica ma wykusze, czy nie.
              Ja będę trzymać się wersji: Gadańska/ Legionów, dopóki ktoś nie przedstawi mi
              wiarygodnych dowodów, że to jest inne miejsce.

Pałac Karola Poznańskiego został wzniesiony w 1904, i na oko powinen znajdować
              się na przedłużeniu ulicy (wg. mnie gdańskiej); na wysokości napisu "Vue".
              Pałac ma jednak tylko dwie kondygnacje, więc niewykluczone, że jakaś kamienica
              go zasłania.
              • ixtlilto Ostateczna odpowiedź 18.04.04, 19:30
                BYłam tam dzisiaj. Kamienica się zgadza; via a vis niej jest parterowy budek, w
                którym (jak głosi napis) w 1900 przetrzymywany był Piłsudski. Budynek biegnie
                wzdłóż Gadańskiej, ale nie dochodzi go Legionów, tylko cofa się- co również
                widać na zdjęciu.
                Kamenice na Gdańskiej też kondygnacyjnie i wyglądowo się zgadzają.

Czekam tylko na potwierdzenie, kogoś kto nie ma najmniejszej wątpliwości gdzie
                to jest.
                • piotrekmk Re: Ostateczna odpowiedź 18.04.04, 20:22
                  Tez się dziś zapuściłem w tą ookolice i nie pozostaje mi nic innego jak
                  przyznać Ci rację i zgodzic sie z Tobą co do lokalizacji tego zdjęcia.

pozdrawiam!
                  • ixtlilto Re: Ostateczna odpowiedź 18.04.04, 20:35
                    piotrekmk napisał:

> [...]nie pozostaje mi nic innego jak
                    > przyznać Ci rację i zgodzic sie z Tobą [...]
                    NO ba! ;))))))))))))))))))))))))

Pozdrawiam słonecznie! I ja chcę więcej takich zagadek :D
                    • anikl Re: Ostateczna odpowiedź 18.04.04, 21:29
                      Czyli zdjęcie zostało zrobione z fabryki Poznańskiego?
                      • hubar Re: Ostateczna odpowiedź 18.04.04, 21:34
                        Albo z fabryki, albo (co wydaje się bardziej prawdopodobne) z familoków
                        stojących po drugiej stronie Ogrodowej... tylko czy one wtedy już stały?

Hmmmm tak mnie kusi zrobić "Stare i nowe" ;-)
                        • piotrekmk Re: Ostateczna odpowiedź 19.04.04, 09:43
                          Na pewno to zdjęcie nie zostało zrobione z dachu któregoś z familoków.
                          Po raz kolejny musze się zgodzić z Ixtlilto :), że to zdjęcie zostało zrbione
                          chyba z balonu.

pzdr
                      • anikl Re: Ostateczna odpowiedź 18.04.04, 21:35
                        Co do tej wieżyczki - może to ta spalona synagoga przy Kościuszki ?
                        (czy synagogi miewały wieże?)
                      • ixtlilto Re: Ostateczna odpowiedź 18.04.04, 21:42
                        A może poprostu balon?
        • geograf Re: Zagadka... 15.04.04, 23:33
          w takim razie kościołem widocznym w tle jest....?
    • piotrekmk Re: Zagadka... 14.04.04, 18:55
      Szukamyt i szukamy i nic...
      wydaje mi się ze dopóki nie ustalimy co to jest za zieleniec w rogu to bedzię
      nam ciężko cokolwiek ustalić. W końcu w Łodzi w 1905 r nie było zbyt wielu
      zielonych terenów w centrum miasta.

pzdr!
      • piotrekmk Re: Zagadka... 14.04.04, 18:58
        zapomniałem dodac
        zastanawiam się czy ten kościół to nie jest przypadkiem którys z tych na
        Sienkiewicza??
        • anikl Re: Zagadka... 14.04.04, 20:50
          To może być prywatny ogród przy willi czy pałacyku.
          Jutro będę w śródmieściu to się rozejrzę :-)
          • Gość: Bart Re: Zagadka... IP: *.tpnets.com 14.04.04, 21:45
            No, w sto lat po zrobieniu zdjęcia...
    • Gość: teoo Re: może to jest to ? IP: *.toya.net.pl 15.04.04, 22:25
      Jeśli uda sie ustalić kierunek to jesteśmy w domu.
      Gdzie wtedy w Łodzi mieścił się największy obszar fabryczno kominowy-ano na
      południu czyli dawne ogromne największe cetrum fabryczne(UnionteX) rozciągające
      się od Kopcińskiego do Piotrkowskiej i tam tych kominów było chyba najwięcej-
      stąd wydaje się że ta pocztówka to zdjęcie z lekkiego pln.zachodu na południe
      Łodzi gdzie widać gęstą zabudowę, tylko z jakiego miejsca robiono to zdjęcie?
      I czy to nie jest skrzyżowanie Kilińskiego z Przybyszewskiego gdzie po lewej
      stoi resztka zniszczona tego szczelistego budynku?a wcześniej po lewej te
      kamienice by zgadzały sie z tymi co dzisiaj stoją.
      Wtedy K.Anny po lewej w oddali by się zgadzał.
    • Gość: teoo Re: Zagadka... IP: *.toya.net.pl 15.04.04, 22:50
      Nie,nie.
    • Gość: Tomas Co wygrałem;) /nt IP: 212.191.74.* 19.04.04, 13:37
      • Gość: Bart Nagrodę, a co. nt IP: *.tpnets.com 19.04.04, 17:24
    • Gość: axx Re: Zagadka... IP: 207.191.236.* 19.04.04, 22:23
      Rozwiazanie zagadki jest proste. Ale trzeba miec Plan Lodzi. Im starszy tym lepszy. Sprawa jest ulatwiona bo ulice starej lodzi przebiegaja
      Polnoc-Poludnie -Wschod-Zachod. Zatem trzeba na planie zlokalizowac wieze kosciola. Ustawic plan wg jednej z osi ulicy. Odmierzyc
      powiedzmy trzy okregi o 1,2, 4 km srednicy poczynajac od wiezy. W ten sposob wyznaczymy rejon. A pozniej ten dom troche wyzej na zdjeciu.
      Precyzyjnie ustalimy miejsce fotografa rowniez.
      Na marginesie uwaga. Na poczatku lat 60 bylem na Rudzkiej Gorze i do dnia dzisiejszego pamietam las kominow na terenie miasta widoczny z
      niej.
      Osobiscie zdjecie kojarze z okolica Rzgowskiej,Przybyszewskiego,Plac Reymonta,Wolczanska.
    • Gość: Lodor Re: Zagadka... IP: *.retsat1.com.pl 12.05.04, 17:40
      Wydaje się, że jest to widok od strony fabryki Poznańskiego z dużej wysokości
      (z komina fabrycznego lub z balonu)w stronę skrzyżowania Legionów z
      Gdańską.Wszystko się zgadza z wyjątkiem jednego szczegółu na który nikt nie
      zwrócił uwagi; w lewym dolnym rogu budynek będący rzekomym familiakiem
      Poznańskiego jest odsunięty od frontu poprzdzającego go budynku o kilka metrów
      od tyłu.
    • Gość: Lodor Re: Zagadka... IP: *.retsat1.com.pl 12.05.04, 18:02
      Zapomniałem dodać, że byłem wczoraj na Gdańskiej przy Legionów i Mielczarskiego.
      Na wprost Mielczarskiego zaczynają się famuły Poznańskiego, ale między
      famułami a wysoką kamienicą stoi niższy budynek. Fronty tych budynków są w
      jednej linii, zaś na zdjęciu rzekoma famuła styka się z wysoką kamienicą i jest
      odsunięta do tyłu o kilka metrów.
      • hubar Re: Zagadka... 15.05.04, 23:38
        Więc skoro nie to, to co proponujesz?
      • Gość: Alser Zdecydowanie Kilińskiego IP: *.toya.net.pl 16.05.04, 11:25
        To zdecydowanie Kilińskiego przy obecnym Parku Sienkiewicza. Duża kamienica w
        cenrtum to Kilińskiego 86. Wiele szczegółów sie nie zgadza - ale to zwyczajnie
        efekt retuszowania. Była to normalna praktyka w owych czasach. Zdjęcie
        fotograficzne było tylko podstawą stworzenia "upiększonego" wizerunku, i na tej
        pocztówce widac to wyraźnie. Z dala majaczy sylwetka koscioła św. Anny, także
        wyolbrzymiona przez retusz. Liczne kominy w głębi to zespół
        scheiblerowskiej "Centrali" i Księżego Młyna. Pozostaje tylko problem skąd było
        zrobione ujęcie, bo raczej nie z kościoła Podwyższenia Św. Krzyża. Być może
        rzeczywiścia z balonu, albo z jakiegoś komina, który teraz nie istnieje.
        Alser
        • Gość: Bart Re: Zdecydowanie Kilińskiego IP: *.tpnets.com 16.05.04, 12:29
          Tak, a zdjęcie zroboiono z wieżowca przy Tuwima. Poczytaj wątki powyżej, sam na
          początku myślałem, że to Sienkiewicza 96, ale to nie to. Później dałem parę
          skanów do porównania.
    • Gość: Lodor Re: Zagadka... IP: *.retsat1.com.pl 02.06.04, 22:06
      Byłem dzisiaj na Piotrkowskiej 102 na wystawie zdjęć starej Łodzi. Jest tam
      m.in. nasza fotografia powiększona i kolorowa z podpisem, ze jest to widok na
      ul. Długą (Gdańską) w kierunku południowym, czyli tak, jak wcześniej napisałem.
      W dalszym ciągu nie mam wyjaśnienia różnicy szczegółu w lewym dolnym rogu
      fotografii: na zdjęciu jest przesunięcie między budynkami, w naturze zaś fronty
      tych budynków są w jednej płaszczyżnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka