yarro 12.04.04, 13:26 Na allego znalazłem taką oto pocztówkę. Czy ktoś może wie, co to za widok? :) tinyurl.com/3yn68 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gmh Re: Zagadka... IP: *.toya.net.pl 12.04.04, 13:29 hm ciekawe, ja jednak narazie nie mam zadnych skojazen. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Kilińskiego przy parku Sienkiewicza IP: *.tpnets.com 12.04.04, 15:14 no. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Kilińskiego przy parku Sienkiewicza 12.04.04, 15:51 Czyli to co Obstawiałem na początku... :) A tam daleko, w lewym górnym, w takim razie chyba majaczy kościół św.Anny..? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Kilińskiego przy parku Sienkiewicza IP: *.tpnets.com 12.04.04, 17:29 Chyba tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gmh Re: czyżby ??? IP: *.toya.net.pl 13.04.04, 02:28 a) Intrygują mnie te wzgórza na południu Łodzi, hm. b) nie jestem pewny cz kosciól sw. Anny w 1905 miał juz wierzę. c) nie za duzo kominów w oddali jak na tą czesc Łodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gmh Re: czyżby ??? (2) IP: *.toya.net.pl 13.04.04, 02:30 nie no, Kosciół sw. Anny byłby w takim razie mocno za blisko centrum. To widac gołym okiem, ze powienien byc jakies 2 km dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: czyżby ??? (2) 13.04.04, 13:25 Niekoniecznie, ten kościół nie był aż na takiej wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gmh Re: no to idziemy dalej. IP: *.toya.net.pl 13.04.04, 21:04 Wiec ja nadal utrzymuje, ze to nie jest koscioł sw Anny. Wiesz jaka tam była wiocha jeszcze na poczatku lat 60-tych, same pola. Od Rydza Smiglego na wschod to były pola. No i tak jak mówiłem za duzo kominów i zbyyt zwarta zabudowa jak na południową czesc Łodzi. Moim zdaniem trzeba zaczac od tego co to za wzniesienia na horyzoncie. Moim zdaniem to są Stoki a jezeli Stoki to zdjęcie jest robione na wschód i na pewno spory kawałek za Piotrkowską na zachód. Fotka nie musiała byc robiona wcale z koscioła, równie dobrze mógl to byc zwykły komin fabryczny. Co to moze byc za ulica? moze Radwanska, moze Zwirki, Struga? nie mam pojecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Dobra, ja się nie upieram przy tym kościele /nt IP: *.tpnets.com 13.04.04, 21:35 Odpowiedz Link Zgłoś
gmh Re: no to idziemy dalej. 13.04.04, 22:41 no ale trzeba szukac dalej. Kurcze mam nadzieje, ze w końcu ktos to rozwikła :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Byłem, zobaczyłem.... IP: *.tpnets.com 14.04.04, 18:36 ....to nie to. Cholera. Może to nie Łódź? Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Kilińskiego przy parku Sienkiewicza 13.04.04, 09:23 Przepraszam, a czy to nie jest dokładnie w drugim kierunku? Tzn. Sienkiewicza? (skoro tak się przy parku Sienkiewicza upieracie). Nie przypominam sobie na Kilińskiego kamienicy z takim strzelistym zakończeniem elewacji (sam środek pocztówki). Ale tak w zasadzie to ani Wasza, ani moja lokalizacja mi się nie podoba :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomas Re: Zagadka... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.04, 10:49 Dawno nie widziałem Gdańskiej przy Legionów, a ta kamienica "z wieżyczkami" baardzo mi przypomina własnie tamte okolice Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał_k Re: Zagadka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.04, 11:58 mi trochę ta kamienica z wiezyczkami przypomina róg Mickiewicza i Kościuszki. Wtedy ten ogód mógłby być Paradyzem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Chyba masz rację IP: *.tpnets.com 14.04.04, 21:41 podsyłam swoje foto przedstawiające skrzyzowanie Gdańskiej z Legionów, ale z ciut innej perspektywy. Porównajmy budynki: pierwsza na północ od Legionów: obecnie pusta, naonczas jakiś mał domek. Następne cztery kamienice się zgadzają. www.mnc.pl/~bart/01.jpg (500k) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart A tu z książki.... IP: *.tpnets.com 14.04.04, 21:50 Zostawmy kwestię strzelistości wieżyczek. Kolejno od Legionów tym razem na południe: Placyk (obecnie kamienica z kolumnami), kamienica z 4 wieżyczkami, niższy budynek, przerwa, następny prawie tak wysoki jak kamienica z 4 wieżyczkami. www.mnc.pl/~bart/02.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: A tu z książki.... 16.04.04, 00:17 To by było to - czyli Legionów - Gdańska. Wczoraj tam byłem, a wcześniej Jasam podesłał mi foto tego skrzyżowania z innej perspektywy :) Jak na razie zatem w/w wersja jest najbardziej przekonująca i prawdopodobna :) Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Zagadka... 13.04.04, 13:28 Jednym z kryteriów musi być też miejsce, skąd możnaby zrobic takie zdjęcie. Do Michał_k: Mickiewicza i Kościuszki? Kamienica na tym rogu nie ma wieżyczek. Tomas: Co do Gdańskiej przy Legionów - a co to w takim razie za ogród/park/skwer na pierwszym planie? Poza tym - kamienica na Gdańskiej chyba ma ostrzejsze wieżyczki. Odpowiedz Link Zgłoś
anikl Re: Zagadka... 13.04.04, 15:55 Napisałam już raz, ale chyba się nie wysłało (trudno, może będzie dwukrotnie :-) Cześć, witam na tym forum. Bardzo ciekawa zagadka.Mam takie spostrzeżenia: -zdjęcie było robione z bardzo wysoka (w stosunku do kamienic), moim zdaniem z kościelnej wieży. -ulica ukośnie przecinająca zdjęcie z lewej strony jest dosyć szeroka i długa: jej kontynuację widać z prawej strony, za domami. -słońce świeci z prawej strony, czyli to nie jest północ. Chyba nie jest to też południe, bo promienie padają zbyt ukośnie (na drzewach są liście, czyli jest ciepła część roku). -podpis "widok ogólny" moim zdaniem sugeruje, że zdjęcie przedstawia którąś z głównych ulic. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anikl Re: Zagadka... 13.04.04, 21:15 Kościół św. Anny odpada także dlatego, że ma zdecydowanie inną wieżę: bardzo długą część szpiczastą. Moim zdaniem na fabrycznym kominie fotografowi byłoby trudno ustawić sprzęt - aparaty sprzed stu lat nie były małe :-) Wzgórza były też na bałutach za parkiem helenowskim, stały tam wiatraki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomas Re: Zagadka... IP: 212.191.74.* 15.04.04, 14:09 Ten skwer to może być najzwyczajniej w świecie działka na której nic jeszcze nie postawiono. Za ul. Gdańską przemawia jak dla mnie kilka faktów. Ten mały budynek stoi lekkim ukosem w stosunku do ew. ul. Legionów. Taki bieg ma właśnie ul. Mielcarskiego. Działka na skrzyżowaniu jest pusta i wygląda na szykowaną pod budowę. Tutaj problem może zostać rozwiązany jeśli ktoś zna datę budowy narożnej kamienicy na rogu Legionów i Gdańskiej. W lewym dolnym rogu budynek troszkę przypomina famuły Poznańskiego. Miejsce z którego mogło zostać zrobione to fabryka Poznańskiego lub jakiś komin na terenie fabryki. Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Zagadka... 15.04.04, 14:32 Gość portalu: Tomas napisał(a): >Ten skwer to może być najzwyczajniej w świecie działka na której nic jeszcze >nie postawiono. Za ul. Gdańską przemawia jak dla mnie kilka faktów. Ten mały >budynek stoi lekkim ukosem w stosunku do ew. ul. Legionów. Taki bieg ma właśnie >ul. Mielcarskiego. >Działka na skrzyżowaniu jest pusta i wygląda na szykowaną pod budowę. Tutaj >problem może zostać rozwiązany jeśli ktoś zna datę budowy narożnej kamienicy na > rogu Legionów i Gdańskiej. A mnie się wydaje, że ta kamienica tuż obok tej puistej działki to właśnie gdańska 14- jechałam dziś i ma ona takie wiezyczki, więc może... Szukałam info w którym roku ona powstała, ale póki co nie znalazłam... Odpowiedz Link Zgłoś
piotrekmk Re: Zagadka... 15.04.04, 22:41 Ale to chyba nie to, bo wtedy za ta kamienica powinno byc mozna dostrzec Pałac Poznańskiego, w którym to obecnie się mieści Akademia Muzyczna. A tego tam nie widać. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrekmk Re: Zagadka... 15.04.04, 22:43 Aha, jeszcze byłem i widziałem ta kamienice i jest ona troche inna niz ta na zdjeciu Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Zagadka... Moim zdaniem jest to:... 18.04.04, 10:44 piotrekmk napisał: > Aha, jeszcze byłem i widziałem ta kamienice i jest ona troche inna niz ta na > zdjeciu Zwróć uwagę, że fotka nie jest najlepszej jakości i na zdjęciu nie widać czy kamienica ma wykusze, czy nie. Ja będę trzymać się wersji: Gadańska/ Legionów, dopóki ktoś nie przedstawi mi wiarygodnych dowodów, że to jest inne miejsce. Pałac Karola Poznańskiego został wzniesiony w 1904, i na oko powinen znajdować się na przedłużeniu ulicy (wg. mnie gdańskiej); na wysokości napisu "Vue". Pałac ma jednak tylko dwie kondygnacje, więc niewykluczone, że jakaś kamienica go zasłania. Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Ostateczna odpowiedź 18.04.04, 19:30 BYłam tam dzisiaj. Kamienica się zgadza; via a vis niej jest parterowy budek, w którym (jak głosi napis) w 1900 przetrzymywany był Piłsudski. Budynek biegnie wzdłóż Gadańskiej, ale nie dochodzi go Legionów, tylko cofa się- co również widać na zdjęciu. Kamenice na Gdańskiej też kondygnacyjnie i wyglądowo się zgadzają. Czekam tylko na potwierdzenie, kogoś kto nie ma najmniejszej wątpliwości gdzie to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrekmk Re: Ostateczna odpowiedź 18.04.04, 20:22 Tez się dziś zapuściłem w tą ookolice i nie pozostaje mi nic innego jak przyznać Ci rację i zgodzic sie z Tobą co do lokalizacji tego zdjęcia. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Ostateczna odpowiedź 18.04.04, 20:35 piotrekmk napisał: > [...]nie pozostaje mi nic innego jak > przyznać Ci rację i zgodzic sie z Tobą [...] NO ba! ;)))))))))))))))))))))))) Pozdrawiam słonecznie! I ja chcę więcej takich zagadek :D Odpowiedz Link Zgłoś
anikl Re: Ostateczna odpowiedź 18.04.04, 21:29 Czyli zdjęcie zostało zrobione z fabryki Poznańskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Ostateczna odpowiedź 18.04.04, 21:34 Albo z fabryki, albo (co wydaje się bardziej prawdopodobne) z familoków stojących po drugiej stronie Ogrodowej... tylko czy one wtedy już stały? Hmmmm tak mnie kusi zrobić "Stare i nowe" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
piotrekmk Re: Ostateczna odpowiedź 19.04.04, 09:43 Na pewno to zdjęcie nie zostało zrobione z dachu któregoś z familoków. Po raz kolejny musze się zgodzić z Ixtlilto :), że to zdjęcie zostało zrbione chyba z balonu. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
anikl Re: Ostateczna odpowiedź 18.04.04, 21:35 Co do tej wieżyczki - może to ta spalona synagoga przy Kościuszki ? (czy synagogi miewały wieże?) Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Zagadka... 15.04.04, 23:33 w takim razie kościołem widocznym w tle jest....? Odpowiedz Link Zgłoś
piotrekmk Re: Zagadka... 14.04.04, 18:55 Szukamyt i szukamy i nic... wydaje mi się ze dopóki nie ustalimy co to jest za zieleniec w rogu to bedzię nam ciężko cokolwiek ustalić. W końcu w Łodzi w 1905 r nie było zbyt wielu zielonych terenów w centrum miasta. pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
piotrekmk Re: Zagadka... 14.04.04, 18:58 zapomniałem dodac zastanawiam się czy ten kościół to nie jest przypadkiem którys z tych na Sienkiewicza?? Odpowiedz Link Zgłoś
anikl Re: Zagadka... 14.04.04, 20:50 To może być prywatny ogród przy willi czy pałacyku. Jutro będę w śródmieściu to się rozejrzę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Zagadka... IP: *.tpnets.com 14.04.04, 21:45 No, w sto lat po zrobieniu zdjęcia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teoo Re: może to jest to ? IP: *.toya.net.pl 15.04.04, 22:25 Jeśli uda sie ustalić kierunek to jesteśmy w domu. Gdzie wtedy w Łodzi mieścił się największy obszar fabryczno kominowy-ano na południu czyli dawne ogromne największe cetrum fabryczne(UnionteX) rozciągające się od Kopcińskiego do Piotrkowskiej i tam tych kominów było chyba najwięcej- stąd wydaje się że ta pocztówka to zdjęcie z lekkiego pln.zachodu na południe Łodzi gdzie widać gęstą zabudowę, tylko z jakiego miejsca robiono to zdjęcie? I czy to nie jest skrzyżowanie Kilińskiego z Przybyszewskiego gdzie po lewej stoi resztka zniszczona tego szczelistego budynku?a wcześniej po lewej te kamienice by zgadzały sie z tymi co dzisiaj stoją. Wtedy K.Anny po lewej w oddali by się zgadzał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axx Re: Zagadka... IP: 207.191.236.* 19.04.04, 22:23 Rozwiazanie zagadki jest proste. Ale trzeba miec Plan Lodzi. Im starszy tym lepszy. Sprawa jest ulatwiona bo ulice starej lodzi przebiegaja Polnoc-Poludnie -Wschod-Zachod. Zatem trzeba na planie zlokalizowac wieze kosciola. Ustawic plan wg jednej z osi ulicy. Odmierzyc powiedzmy trzy okregi o 1,2, 4 km srednicy poczynajac od wiezy. W ten sposob wyznaczymy rejon. A pozniej ten dom troche wyzej na zdjeciu. Precyzyjnie ustalimy miejsce fotografa rowniez. Na marginesie uwaga. Na poczatku lat 60 bylem na Rudzkiej Gorze i do dnia dzisiejszego pamietam las kominow na terenie miasta widoczny z niej. Osobiscie zdjecie kojarze z okolica Rzgowskiej,Przybyszewskiego,Plac Reymonta,Wolczanska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lodor Re: Zagadka... IP: *.retsat1.com.pl 12.05.04, 17:40 Wydaje się, że jest to widok od strony fabryki Poznańskiego z dużej wysokości (z komina fabrycznego lub z balonu)w stronę skrzyżowania Legionów z Gdańską.Wszystko się zgadza z wyjątkiem jednego szczegółu na który nikt nie zwrócił uwagi; w lewym dolnym rogu budynek będący rzekomym familiakiem Poznańskiego jest odsunięty od frontu poprzdzającego go budynku o kilka metrów od tyłu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lodor Re: Zagadka... IP: *.retsat1.com.pl 12.05.04, 18:02 Zapomniałem dodać, że byłem wczoraj na Gdańskiej przy Legionów i Mielczarskiego. Na wprost Mielczarskiego zaczynają się famuły Poznańskiego, ale między famułami a wysoką kamienicą stoi niższy budynek. Fronty tych budynków są w jednej linii, zaś na zdjęciu rzekoma famuła styka się z wysoką kamienicą i jest odsunięta do tyłu o kilka metrów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alser Zdecydowanie Kilińskiego IP: *.toya.net.pl 16.05.04, 11:25 To zdecydowanie Kilińskiego przy obecnym Parku Sienkiewicza. Duża kamienica w cenrtum to Kilińskiego 86. Wiele szczegółów sie nie zgadza - ale to zwyczajnie efekt retuszowania. Była to normalna praktyka w owych czasach. Zdjęcie fotograficzne było tylko podstawą stworzenia "upiększonego" wizerunku, i na tej pocztówce widac to wyraźnie. Z dala majaczy sylwetka koscioła św. Anny, także wyolbrzymiona przez retusz. Liczne kominy w głębi to zespół scheiblerowskiej "Centrali" i Księżego Młyna. Pozostaje tylko problem skąd było zrobione ujęcie, bo raczej nie z kościoła Podwyższenia Św. Krzyża. Być może rzeczywiścia z balonu, albo z jakiegoś komina, który teraz nie istnieje. Alser Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Zdecydowanie Kilińskiego IP: *.tpnets.com 16.05.04, 12:29 Tak, a zdjęcie zroboiono z wieżowca przy Tuwima. Poczytaj wątki powyżej, sam na początku myślałem, że to Sienkiewicza 96, ale to nie to. Później dałem parę skanów do porównania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lodor Re: Zagadka... IP: *.retsat1.com.pl 02.06.04, 22:06 Byłem dzisiaj na Piotrkowskiej 102 na wystawie zdjęć starej Łodzi. Jest tam m.in. nasza fotografia powiększona i kolorowa z podpisem, ze jest to widok na ul. Długą (Gdańską) w kierunku południowym, czyli tak, jak wcześniej napisałem. W dalszym ciągu nie mam wyjaśnienia różnicy szczegółu w lewym dolnym rogu fotografii: na zdjęciu jest przesunięcie między budynkami, w naturze zaś fronty tych budynków są w jednej płaszczyżnie. Odpowiedz Link Zgłoś