Dodaj do ulubionych

1,5 metra chodnika dla pieszych? Nie w Łodzi [W...

12.01.11, 08:27
Nie od dziś wiadomo, że panuje powszechne przyzwolenie na łamanie wielu przepisów drogowych. Nie tylko w Łodzi, w całej Polsce.

Proponuję dziennikarzom kolejne testy:

1. Postać 10 minut przy dowolnym skrzyżowaniu i zliczyć samochody przejeżdżające na czerwony świetle. Nie na żółtym, na czerwony.
2. Postać na dowolnej ulicy z ukrytym fotoradarem i obliczyć procent samochodów, które jadą powyżej limitu prędkości.
Obserwuj wątek
    • Gość: kako 1,5 metra chodnika dla pieszych? Nie w Łodzi [W... IP: 193.105.122.* 12.01.11, 08:29
      a jakie sa szanse na mandat??
      • manhu Re: 1,5 metra chodnika dla pieszych? Nie w Łodzi 13.01.11, 12:49
        Zależy gdzie, u mnie w mieście na pewnym chodniku szanse na mandat wynoszą z 50%. Mimo to debile parkują nie dbając o pieszych (a ten chodnik nie ma 1,5 m).
        Co do artykułu to drugie zdjęcie pokazuje przykład akceptowalny (bo da się przejść), zaś pierwsze ... no cóż trafi ten debil kiedyś na mnie i będzie inwestował ale nie w szyby. Bardziej delikatni urwą mu lusterko.
    • Gość: łodzianin 1,5 metra chodnika dla pieszych? Nie w Łodzi [W... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.11, 08:32
      Ciekawy jest zwłaszcza przypadek Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego UŁ. Ogromny Wydział, z tysiącami studentów, a parking na kilkadziesiąt samochodów. Zastanawia mnie, jak to się stało, że UŁ dostał pozwolenie na użytkowanie tych budynków (np. nowego budynku po PALMie), skoro nie zapewnił właściwej liczby miejsc parkingowych?

W ostatnim raporcie PWC czytamy, że w Łodzi liczba samochodów na 1000 mieszkańców jest niższa, niż w innych wielkich miastach Polski, za to jakość transportu miejskiego - wyższa. Nie zmienia to faktu, że zapewne liczba aut będzie się zwiększać. Czy władze miasta mają jakiś pomysł na zwiększenie liczby parkingów w centrum? Ile jest w Łodzi wielopoziomowych parkingów poza galeriami handlowymi? Odpowiem Wam - jeden, wlaścicielem jest Spółdzielnia Mieszkaniowa Śródmieście.

A pani "prezydęt" w tym czasie zajmuje się zmianami organizacyjnymi w Urzędzie Miasta. To rzeczywiście problem pierwszoplanowy.

No a teraz zapraszamy młodzież z POrażki do tradycyjnego koncertu pod tytułem "za wszystko odpowiada i będzie odpowiadał Joński" :)))
      • Gość: no Re: 1,5 metra chodnika dla pieszych? Nie w Łodzi IP: *.toya.net.pl 12.01.11, 08:33
        drugi jest koło hali EXPO!
      • alicja.t3 Re: 1,5 metra chodnika dla pieszych? Nie w Łodzi 12.01.11, 10:38
        Najwyraźniej UŁ nie boi się niżu demograficznego i spadku zainteresowania uczelnia. Byc moze, w swoich skostnialych sturkturach, nadal uwaza, ze tylko profesorowie maja prawo miec auto i parkowac nim pod uczelnia. "Niestety" studenci są coraz bardziej przedsiebiorczy, wiekszosc jakos tam pracuje i zarabia i kupuje auta - to naturalne, szczegolnie na wydziale Ek-Soc, gdzie ludzie sa zaradni.

Jestem pewna, ze za kilka lat to, czy uczelnia ma parking dla studentow czy nie, moze byc wyznacznikiem wyboru szkoly, bo roznice w poziomie nauczania juz dzis sie zacieraja. Zobaczcie sobie jeden z pierwszych odcinkow Top Model - wystapila tam taka zjarana na solarce studentka UŁ i z pewnoscia stala bywalczyni klubow typu Heaven.
        • Gość: profesor Re: 1,5 metra chodnika dla pieszych? Nie w Łodzi IP: *.toya.net.pl 12.01.11, 10:48
          Jakie rozwiązanie zasugerowałaby Pani, Pani Alicjo władzom Wydziału Ek-Soc.?
          • Gość: łodzianin Re: 1,5 metra chodnika dla pieszych? Nie w Łodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.11, 11:38
            Panie Profesorze, to może ja wyręczę Panią Alicję - można zrezygnować z terenów zielonych pomiędzy budynkami Wydziału, a także z "małej architektury" w postaci budki strażnika (oraz z samego strażnika) i zbudować parking sięgający samego chodnika (bez ogrodzenia, które jest zbędne i wygląda dziwacznie).

W przyszłości natomiast trzeba się zastanowić, czy wznosząc nowe budynki UŁ, nie zadbać jednak o parkingi. Być może pod budynkami powinny być parkingi podziemne (to można było zrobić już w przypadku Palmy - zamiast robić renowację starego szkieletu budynku, zburzyć go i od podstaw wybudować gmach z parkingiem podziemnym, którego Wydział potrzebuje; byłoby na pewno drożej, ale mądrzej i bardziej perspektywicznie). W tej chwili jest już za późno na takie rozwiązania dla Państwa Wydziału, bo niestety zdecydowano się na wariant tańszy, ale taki, przez który mamy utrudnienia na przyszłość.
            • Gość: o3r Re: 1,5 metra chodnika dla pieszych? Nie w Łodzi IP: *.toya.net.pl 12.01.11, 12:50
              Można również również zachęcać do korzystania z komunikacji miejskiej, a pieniądze i przestrzeń zaoszczędzone na budowie parkingów wykorzystać na coś pożytecznego.
            • Gość: mieszkaniec Łodzi Re: 1,5 metra chodnika dla pieszych? Nie w Łodzi IP: *.toya.net.pl 13.01.11, 00:19
              Jak czytam takie brednie to mi się słabo robi. Według ciebie miasto powinno wyglądać jak powierzchnia betonu, z którego co jakiś czas wyrastają budynki? NIE DZIĘKI za takie coś www.cyburbia.org/gallery/data/500/Houston_near_CBD.jpg
              • Gość: Derfflinger1918 Ja przykładałem nocą mokre kartki A4 na mrozie... IP: *.dynamic.chello.pl 13.01.11, 12:24
                Przykładasz taką mokrą kartkę A4 z napisem "parkuje jak ciota" na drzwiach i na szybach takiemu na mrozie i hejka... jeździ z taką reklamą cały dzień bo przecież nie zdrapie z lakieru...

A niech spróbuje zadzwonić na policję to będzie ubaw... :))

Działa jak złoto !!
                • manhu Re: Ja przykładałem nocą mokre kartki A4 na mrozi 13.01.11, 12:53
                  Ja to robię prościej, zwyczajnie przechodzę, nie patrząc czy jest miejsce czy nie. Jeśli na karoserii powstaną duże rysy to policja nic mi nie zrobi, bo musiałem tam przejść (a nie środkiem ulicy łamiąc prawo i ryzykując życiem), zaś kierowca nie mógł tam parkować.
                  • Gość: maciek Re: Ja przykładałem nocą mokre kartki A4 na mrozi IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.01.11, 13:11
                    > Ja to robię prościej, zwyczajnie przechodzę, nie patrząc czy jest miejsce czy n
                    > ie. Jeśli na karoserii powstaną duże rysy to policja nic mi nie zrobi,

Policja nic Ci nie zrobi. wlepi mandat kierowcy. ale kierowca założy ci sprawę z KC o odszkodowanie. Odpowiedzialność za szkodę nie jest związana ze świadomym czy nieświadomym działaniem, za lakierowanie będziesz musiał zapłacić.
                    • Gość: Derfflinger1918 Dokładnie... na tym polega urok "mroźnych wlepek" IP: *.dynamic.chello.pl 13.01.11, 13:17
                      Jeździ matołek z obraźliwym napisem a nic ci nie może zrobić, bo bryce nic a nic się nie stanie, chyba że poleje sobie zamarzniętą szybę wrzątkiem jak u mojego kolegi na osiedlu.... Hahhaaaaa :))

A wyobraź sobie skrobanie nad ranem zamarzniętych na kamień 6- 8 kartek A4 na szybach
                • Gość: maciek Re: Ja przykładałem nocą mokre kartki A4 na mrozi IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.01.11, 13:25
                  > Przykładasz taką mokrą kartkę A4 z napisem "parkuje jak ciota" na drzwiach i na
                  > szybach takiemu na mrozie i hejka... jeździ z taką reklamą cały dzień bo prze
                  > cież nie zdrapie z lakieru...

Psiknie odmrażaczem i.......... po chwili usunie
        • Gość: Próbnik Re: 1,5 metra chodnika dla pieszych? Nie w Łodzi IP: 194.78.35.* 12.01.11, 14:44
          Jezeli potencjalni studenci wybieraja uczelnie na podstawie tego ile jest miejsc do parkowania to nalezy zlikwidowac szkolnictwo wyzsze.
    • Gość: kiero Gdzie są parkingi ????????????????????????????? IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 12.01.11, 08:33
      Płacąc podatek drogowy wymagam miejsca do parkowania !!!!!!!!!!!!!
      • przygoda Re: Gdzie są parkingi ??????????????????????????? 12.01.11, 08:38
        A pomyślałeś kiedyś ile potrzeba parkingów gdyby każdy wszędzie chciał podjechać autem i czy w centrum jest tyle miejsca?
        Podpowiem że 1 samochód potrzebuje ok. 20 m/kw plus drogi dojazdowe.
        • Gość: oz Re: Gdzie są parkingi ??????????????????????????? IP: *.zdnet.com.pl 12.01.11, 10:55
          W Wielkiej Brytanii byłem i tam jakoś nie ma tego problemu, co prawda samochodów tam mniej, ale zagospodarowanie przestrzenne o lata świetlne przed nami.
          • Gość: magik Re: Gdzie są parkingi ??????????????????????????? IP: *.retsat1.com.pl 13.01.11, 06:07
            > co prawda samochodów tam mniej

i to jest klucz do twojego pytania
            • Gość: ras Re: Gdzie są parkingi ??????????????????????????? IP: *.perr.cable.virginmedia.com 13.01.11, 14:27
              Gość portalu: magik napisał(a):

> > co prawda samochodów tam mniej
              >
              > i to jest klucz do twojego pytania

Pomylił się. Tam jest znacznie WIĘCEJ samochodów niz w Polsce. 79 pojazdów przypada na kilometr bieżący drogi. Ale ludzie jakoś nie parkują na chodnikach.
      • Gość: HIPIS Re: Gdzie są parkingi ??????????????????????????? IP: 194.237.142.* 12.01.11, 08:38
        Parkingi są. Tylko nie 10m od punktu docelowego gdzie zmierza kierowca. Urwie się takiemu lusterko zmądrzeje. Ja nie zatrzymuje się na ulicy i nie rozmawiam sobie z kolegą.
        • manhu Re: Gdzie są parkingi ??????????????????????????? 13.01.11, 12:58
          Gość portalu: HIPIS napisał(a):
          > Parkingi są. Tylko nie 10m od punktu docelowego gdzie zmierza kierowca.
          Zgadza się, ale nie zawsze, u mnie zwykle wystarczy przejechać trochę dalej i okazuje się, że miejsc parkingowych na 3 parkingach jest dużo, mimo to w odległości 100 i 200 m chodniki pozastawiane (a z parkingów odległość do celu taka sama).
          • manhu Re: Gdzie są parkingi ??????????????????????????? 13.01.11, 12:59
            PS. te 3 parkingi bezpłatne - dla wszystkich.
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Gdzie są parkingi ??????????????????????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.11, 08:43
        Podatek drogowy idzie na budowę autostrad oraz budowę/remonty dróg krajowych, reszta jest budowana z podatków lokalnych, które płacą wszyscy...
        • Gość: maciek Re: Gdzie są parkingi ??????????????????????????? IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.01.11, 10:17
          >Podatek drogowy idzie na budowę autostrad oraz budowę/remonty dróg krajowych, r
          > eszta jest budowana z podatków lokalnych, które płacą wszyscy...

Nie tak prosto... Budowa i przebudowa dróg lokalnych odbywa sie równiez z dotacji celowych z budżetu centralnego .

• Gość: Kaczus (Tomek) Re: Gdzie są parkingi ??????????????????????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.11, 10:44
            Zgadza się, ale to już nie sa pieniądze z podatku drogowego....
            • Gość: maciek Re: Gdzie są parkingi ??????????????????????????? IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.01.11, 11:04
              >Zgadza się, ale to już nie sa pieniądze z podatku drogowego....

Ale podatek drogowy (a w zasadzie od srodków transportowych) płacą tylko posiadacze samochodów powyżej 3,5 tony. Ludzie płacą VAT i akcyzę od paliwa, pieniądze z tych podatków idą do budżetu centralnego. budzet centralny przekazuje srodki na dotacje celowe.

• Gość: Kaczus (Tomek) Re: Gdzie są parkingi ??????????????????????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.11, 11:13
                Po pierwsze odpowiednikiem podatku drogowego jest opłata paliwowa. Po wtóre, osoby jadące autobusem, tez ją płacą...
                • Gość: maciek Re: Gdzie są parkingi ??????????????????????????? IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.01.11, 11:32
                  >Po pierwsze odpowiednikiem podatku drogowego jest opłata paliwowa.

Podatek drogowy od samochodów osobowych zniesiono w 1997 r ,a opłate pali
                  wową wprowadzono w 2004 r . opłata paliwowa to kolejny podatek Nie jest on odpowiednikiem podatku drogowego

> Po wtóre, osoby jadące autobusem, tez ją płacą...

Kupując chleb i mleko pośrednio też . i co z tego...? Udział we wpływach z tych podatków "bezposredniego konsumenta paliwa" - czyli kierowcy, będzie zawsze większy od "pośredniego"

• Gość: Kaczus (Tomek) Re: Gdzie są parkingi ??????????????????????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.11, 11:41
                    Źródłami zasilenia Krajowego Funduszu Drogowego są:
                    1) wpływy z opłaty paliwowej;
                    2) refundacje środków z budżetu UE;
                    3) wpływy z emisji obligacji - tzw. obligacje infrastrukturalne;
                    4) wpływy z kredytów z międzynarodowych instytucji finansowych (aktualnie głównie EBI);
                    5) wpływy z opłat za przejazd autostradami, po wprowadzeniu elektronicznego systemu poboru opłat także wpływy z opłaty elektronicznej;
                    6) wpływy z tzw. systemu winietowego;
                    7) dotacje z budżetu państwa;
                    8) pozostałe wpływy (np. wpłaty od koncesjonariuszy).

> Kupując chleb i mleko pośrednio też . i co z tego...? Udział we wpływach z tych
                    > podatków "bezposredniego konsumenta paliwa" - czyli kierowcy, będzie zawsze
                    > większy od "pośredniego"

Tak, a autobus, lokomotywa spalinowa i parę innych wynalazków nie korzystają z paliwa....
                    Co do pozostałych podatków, to nie mieszajmy systemów walutowych.
                    Co do podatku akcyzowego, to jest to prawie 1/4 wpływów, ale podatek jest z większej ilości miejsc niż tylko paliwo.
                    • Gość: maciek Re: Gdzie są parkingi ??????????????????????????? IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.01.11, 11:47
                      To wróćmy do tematu. Nieprawdą jest ,ze z budzetu centralnego finansowane sa tylko drogi krajowe, a drogi lokalne z funduszy gminnych. z budzetu centralnego równiez są budowane i remontowane drogi lokalne w formie dotacji celowych.
                      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Gdzie są parkingi ??????????????????????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.11, 11:52
                        Tak patrząc, to duża część budżetu miejskiego jest zasilana z budżetu centralnego, bo taki jest obieg pieniądza w państwie, ale nieprawdą jest też, że pieniądze płacone w paliwie wystarczają na coś więcej niż główne drogi.
                        • Gość: maciek Re: Gdzie są parkingi ??????????????????????????? IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.01.11, 13:13
                          > Tak patrząc, to duża część budżetu miejskiego jest zasilana z budżetu centralne
                          > go, bo taki jest obieg pieniądza w państwie,

Nieprawda. większośc wpływów budżetów lokalnych to wpływy z podatku PIT i podatków lokalnych.

> ale nieprawdą jest też, że pieniąd
                          > ze płacone w paliwie wystarczają na coś więcej niż główne drogi

Udowodnij
                          • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Gdzie są parkingi ??????????????????????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.11, 13:48

> Nieprawda. większośc wpływów budżetów lokalnych to wpływy z podatku PIT i
                            > podatków lokalnych.

Zgadza się, ale one przechodzą przez budżet centralny (chodzi o dochody z PIT)

> > ale nieprawdą jest też, że pieniąd
                            > > ze płacone w paliwie wystarczają na coś więcej niż główne drogi
                            >
                            > Udowodnij

Co mam Ci udowadniać, zobacz choćby jaka pozycja w budżecie miasta to dotacja celowa na cele transportowe i ile ona wynosi, a więc na co wystarcza.
      • Gość: TOM Re: Gdzie są parkingi ??????????????????????????? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.01.11, 10:52
        to że płacisz podatek nie znaczy że ludzie przez ciebie mają chodzić po jezdni,masz samochód to twój problem.Ja też jestem zmotoryzowany ale jak pod blokiem nie mam miejsca to stawiam auto np.400 metrów dalej i korona mi z głowy nie spada.Nie zgadzam się na niszczenie np.zielenii bo ktoś musi koniecznie widzieć auto z okna,to jakieś chore podejście
        • Gość: JERRY Re: Gdzie są parkingi ??????????????????????????? IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.11, 17:28
          Ta, ty zmotoryzowany
          • Gość: PIXIE Re: Gdzie są parkingi ??????????????????????????? IP: 89.228.3.* 12.01.11, 19:56
            Jasne, jak człowiek wykazuje przejawy myślenia, to musi nie mieć samochodu.
      • Gość: Czech Re: Gdzie są parkingi ??????????????????????????? IP: 194.78.35.* 12.01.11, 14:43
        A ja wymagam darmowych kanapek z boczkiem.
      • jogibaboo Re: Gdzie są parkingi ??????????????????????????? 12.01.11, 20:33
        Gość portalu: kiero napisał(a):

> Płacąc podatek drogowy wymagam miejsca do parkowania !!!!!!!!!!!!!

A od kiedy płacisz podatek drogowy? Znieśli go już dawno, ty łosiu!!!!!
    • Gość: łodzianin Re: 1,5 metra chodnika dla pieszych? Nie w Łodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.11, 08:33
      Ja proponuję też zliczyć pieszych zapitalających przez przejście na czerwonym świetle oraz przekraczających ulice poza pasami dla pieszych. Podejrzewam, że na mandatach zarobiłoby się tu więcej.
      • Gość: oz Re: 1,5 metra chodnika dla pieszych? Nie w Łodzi IP: *.zdnet.com.pl 12.01.11, 11:01
        Tyle, że przekraczający ulice poza pasami często nikomu nie przeszkadzają i zwykle robią to w tym czasie kiedy nie stanowią zagrożenia.

Pomijam debili którzy biegają sobie do przystanków nie patrząc nawet czy może jechać samochód, bo przecież ważniejsze jest zdążyć na tramwaj ktory i tak przyjezdza co 10 minut.

Mimo wszystko nie widzę powodu, żeby robić tak jak napisałeś. Ja mieszkam w miejscu, gdzie od przejścia do przejścia jest ok. 500 m, byłoby głupotą gdybym musiał pokonywać trasę do przejścia (ode mnie 250m) żeby dostać się do sklepu naprzeciwko drogi.

A wracając do tematu parkowania - źle zagospodarowane centra miast. Taka prawda, trzeba zająć się planowaniem przestrzeni, a nie nakładaniem większych i częstszych kar na kierowców, to nie jest rozwiązanie!
    • przygoda A przypomne że Prastraż miejska kosztuje Łódź.. 12.01.11, 08:35
      kilkanaście milionów, za te pieniądze można zrobić bardzo dużo a oni nie robią NIC!
    • Gość: noki Samochdó będzie jeszcze więcej - wiadomo ! IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 12.01.11, 08:36
      Władze miasta powinny przygotować miejsca do parkowania a nie egzekwować przepisy niewykonalne !
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Samochdó będzie jeszcze więcej - wiadomo ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.11, 08:45
        A pytam czemu ma być więcej miejsc parkingowych wszędzie?
        • Gość: gość Re: Samochdó będzie jeszcze więcej - wiadomo ! IP: *.astral.lodz.pl 12.01.11, 09:57
          A temu, że jest takie zapotrzebowanie. Z takim myśleniem jak twoje, to po co było wymyślać koło skoro można chodzić na nogach.
          Są ludzie którzy mają samochody i dla nich powinny być parkingi, są też ludzie którzy korzystają z MPK i dla nich powinna być lepsza komunikacja miejska, a są też tacy którzy korzystają z rowerów i dla nich należy poustawiać stojaki dla rowerów. Nasze miasto niestety nie pomaga nikomu, ogólnie ma kierowców, pieszych i rowerzystów w głębokim poważaniu.
          • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Samochdó będzie jeszcze więcej - wiadomo ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.11, 10:50
            Tylko widzisz, przykłady z innych krajów pokazują, że budowanie parkingów wszędzie powoduje tylko korki, bo niektórzy nawet do kiosku po drugiej stronie ulicy udadzą się autem. A gdybyśmy chcieli wszystkim pozwolić na jazdę samochodem, tam gdzie chce podjechać, to w zasadzie trzeba by miasto zamienić w jeden wielki parking... Dlatego na całym cywilizowanym świecie ogranicza się wjazd do ścisłego centrum (w różny sposób, zarówno przez zakazy, jak i zachęty, tudzież opłaty) bo wszyscy którzy muszą się tam dostać nie znajdą parkingu, a dodatkowo drogi się całkowicie zakorkują. Dlatego nie mam nic przeciwko budowaniu parkingów, bo sam z takiego mogę skorzystać, tylko należy najpierw się zastanowić gdzie i jak dużych, oraz jak zachęcić ludzi do tego, by do centrum, jeśli nie ma takiej konieczności nie jechali autem.
            • marian1950k Nikt nie oczekuje parkingów wszędzie ... 12.01.11, 20:09
              Nikt nie oczekuje parkingów "wszędzie". Powinny być tam, gdzie są potrzebne dużej ilości użytkowników:w pobliżu urzędów ( np. skarbowych, dzielnicowych i oczywiście UMŁ), sądów, uczelni, teatrów i kin, obiektów sportowych i kulturalnych, zakładu energetycznego , gazowni itp ...... Powinny być też na osiedlach, gdzie z czystym sumieniem można poświęcić część i tak rozjechanych trawników i z żelazną konsekwencją karać tych, którzy wolą parkować pod oknem. Na moim osiedlu jest duży, bezpłatny parking w odległości do 150 m od bloków. Na placu są puste miejsca, a trawników już prawie nie ma. A k...., Straży Miejskiej nijak nie można zmusić do interwencji ...
              • Gość: a Re: Nikt nie oczekuje parkingów wszędzie ... IP: *.toya.net.pl 12.01.11, 22:13
                Czyli wszedzie. Jestes jak zwykle genialny marianie.
          • Gość: tom Re: Samochdó będzie jeszcze więcej - wiadomo ! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.01.11, 13:38
            z całym szacunkiem ale argument" że takie jest zapotrzebowanie" to dziwne myślenie.Można równie dobrze wykarczować duże kompleksy leśne wokół Łodzi bo często nie mam gdzie parkować jadąc nad wodę,można przetrzebić kilka łódzkich parków w centrum aby było więcej miejsca dla samochodów w centrum,jeśli masz jeszcze kilka pomysłów to podaj je na forum
    • Gość: prawo Wprowadzić podatek chodnikowy dla pieszych !!!!!!! IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 12.01.11, 08:36
      Tak jak jest podatek drogowy dla kierowców !
    • Gość: baba durny tekst / nieżyciowe obserwacje ! IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 12.01.11, 08:37
      Podatki drogowe to brać miasto umie - a gdzie parkingi ???
      • Gość: HIPIS Re: durny tekst / nieżyciowe obserwacje ! IP: 194.237.142.* 12.01.11, 08:40
        Parkingów nigdy nie będzie dość bo w naszym bogatym kraju byle biedak musi mieć samochód.
      • przygoda Re: durny tekst / nieżyciowe obserwacje ! 12.01.11, 08:40
        Na obrzeżach, tam gdzie powinny!
        Parkowanie w centrum jest za tanie a straż miejska za mało skuteczna, za dużo wygodnickich musi podjechać pod same drzwi!
        • Gość: maciek Re: durny tekst / nieżyciowe obserwacje ! IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.01.11, 10:35
          > Na obrzeżach, tam gdzie powinny!
          A jak ktoś mieszka w centrum?
          • Gość: tomasz Re: durny tekst / nieżyciowe obserwacje ! IP: *.toya.net.pl 12.01.11, 11:59
            Wszyscy mieszkają w centrum. Ja, ty, on i ona a także jej kot.
            No.
            • Gość: maciek Re: durny tekst / nieżyciowe obserwacje ! IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.01.11, 13:13
              Ja akurat mieszkam
    • Gość: przechodzień 1,5 metra chodnika dla pieszych? Nie w Łodzi [W... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.11, 08:39
      A ja znam takich ekstremistów którzy rysują samochody zastawiające drogę.
      Juz chyba lepszy byłby mandat od wizyty u lakiernika.
    • Gość: PAWEL 1,5 metra chodnika dla pieszych? Nie w Łodzi [W... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.11, 09:42
      W LODZI LUDZIE ZACHOWUJA SIE TAK JAKBY BYLI SAMI NA SWIECIE. 700 TYS SAMOTNIKOW. NIKT NIKOGO NIE WIDZI, NIKT NIE ZASTANAWIA SIE ZE NIE JEST SAM.

W LODZI LUDZIE O SIE BIE NIE DBAJA NAWZAJEM
      W LODZI LUDZIE TYLKO NA SIEBIE BLUZNIA.

NIE JESTEM Z LODZI I CIESZE SIE Z TEGO. BYLOBY MI WSTYD CODZIENNIE.
    • Gość: rudi 1,5 metra chodnika dla pieszych? Nie w Łodzi [W... IP: *.toya.net.pl 12.01.11, 09:45
      Parkują, to oczywiste - gdzie maja to robić? Nie mogę zrozumieć dlaczego w tym miasteczku za wroga obrano kierowców. A łażący w poprzek jezdni w każdym miejscu, przebiegający przed maską, na czerwonym świetle piesi są ponad prawem? Ciekawe co by było gdybym zaczął jeździć po chodniku, tak jak oni przemierzają pasy ruchu? Poza tym w Łodzi jako jedynym mieście w Europie obowiązuje zasada zwężania ulic - Pomorska, Kilińskiego to najlepsze przykłady debilizmu.
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: 1,5 metra chodnika dla pieszych? Nie w Łodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.11, 10:53
        > Nie mogę zrozumieć dlaczego w tym miasteczku za wroga
        > obrano kierowców. A łażący w poprzek jezdni w każdym miejscu,
        > przebiegający przed maską, na czerwonym świetle piesi są ponad prawem?

problem w tym, że w Polsce wszyscy sa ponad prawem. Nie pochwalam ani łażących po jezdni, ani kierowców łamiących przepisy, bo jedno i drugie utrudnia współżycie.

> Poza tym w Łodzi jako jedynym mieście w Europie obowiązuje zasada
        > zwężania ulic - Pomorska, Kilińskiego to najlepsze przykłady debilizmu.
        O to widze po innej jakiejś europie podróżujesz....

• skunk Re: 1,5 metra chodnika dla pieszych? Nie w Łodzi 12.01.11, 16:58
        Rudi, twój stek bzdur jest zwieńczony prawdziwą perełką - zupełnie nieświadomie nawiązałeś do trendu, który większość bogatych państw skutecznie wdraża od lat - zwężania ulic. Zrobiłeś to w uroczy sposób - jesteś kochany :)

Poradziłbym rozpocząć od paradoksu Braessa, ale chyba jednak na początek podstawy mikro/makroekonomii - może koszty zewnętrzne?
    • Gość: Wojtek z Berlinka 1,5 metra chodnika dla pieszych? Nie w Łodzi [W... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.11, 09:55
      Mandaty za takie parkowanie pokryłyby w ciągu kilku dni koszty miesięcznego utrzymania wielu Strażników Miejskich! Zapraszam na ulicę Kalinową w każde niedzielne przedpołudnie. Rachunek jest prosty: ca 100 samochodów x 200,00 PLN = przychód bo budżetu 20.000,00 PLN. W każdą niedzielę!
      Pozdrawiam i zapraszam Straż Miejską
      • Gość: kierowca Re: 1,5 metra chodnika dla pieszych? Nie w Łodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.11, 10:14
        > Rachunek jest prosty: ca 100 samochodów x 200,00 PLN = przyc
        > hód bo budżetu 20.000,00 PLN. W każdą niedzielę!

i to tylko przy jednej ulicy.
        naprawde niektorzy wsiadajac do auta zmieniaja sie w bezmyslnych egoistycznych paralitykow.
      • Gość: Tomek z Pojezier. Re: 1,5 metra chodnika dla pieszych? Nie w Łodzi IP: 109.243.164.* 12.01.11, 10:48
        Popieram,
        mieszkam na Pojezierskiej.
        Całe nasze osiedle to mnóstwo mandatów i mnóstwo pieniędzy.
    • Gość: gosc To wina braku parkingów IP: *.xdsl.centertel.pl 12.01.11, 09:56
      A ile jest w tych okolicach porządnych wielopoziomowych parkingów? Zero. I ci śmieszni ludzie na tych zdjęciach z tymi linijeczkami należą z reguły do osób, które są przeciwne powstawaniu ich. I jest co jest
      • Gość: tom Re: To wina braku parkingów IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.01.11, 14:33
        a skąd to skojarzenie że są przeciwko budowie parkingów-to nonsens.A tak poważnie to sam mam często dosyć objeżdzania po ulicy takiego hrabiego blokującego chodnik kiedy jade wózkiem ze swoim dzieckiem.Dlaczego mam narażać bezpieczeństwo swoje i pociechy dla takiego barana?
      • Gość: skodabobas Re: To wina braku parkingów IP: *.toya.net.pl 12.01.11, 22:14
        To, ze brakuje parkingu nie upowaznia nikogo do zostawiania swojego zlomu gdzie popadnie. Jak ci ktos nasra pod drzwiami z braku szaletu to zrozumiesz.
    • Gość: Daniel 1,5 metra chodnika dla pieszych? Nie w Łodzi [W... IP: *.toya.net.pl 12.01.11, 10:08
      I co, i przy każdym krótkim filmiku mielibyśmy oglądać reklamę, żeby zobaczyć kierowców-debili? Jak to mówią - no way:)
    • Gość: Gosia Re: 1,5 metra chodnika dla pieszych? Nie w Łodzi IP: *.toya.net.pl 12.01.11, 10:11
      Ja mam na takie parkowanie patent, jakoże mam malutką córeczkę i wszędzie praktycznie poruszam się z wózkiem, to jesli nie zmieszczę się gdzieś między samochodem a scianą dzwonie do straży miejskiej i zgłaszam. Jeszcze nigdy nie czekałam dłużej niż 10 minut i zawsze wlepiali mandat.
    • Gość: Anita 1,5 metra chodnika dla pieszych? Nie w Łodzi [W... IP: *.toya.net.pl 12.01.11, 10:26
      tylko jak przejechać z dzieckiem w wózkiem ,przy tak zaparkowanych autach !! o dziurawych chodnikach też nikt nie pisze bo po co ,niech ludzie sobie połamią nogi kogo to obchodzi ,ważne żeby auta miały całe zawieszenia ,ciągle sie magluje temat dziury w drogach ,mistrzostwo świata ....
    • ww_lodz 1,5 metra chodnika dla pieszych? Nie w Łodzi [W... 12.01.11, 10:54
      Takie parkowanie wyzwala we mnie najzwyklejszą w świecie złość, irytację, chęć przejścia się po samochodach takich buraków. Bo tacy kierowcy to BURAKI. A straż miejska jak zwykle w swoich blachosmrodach.
    • Gość: biris 1,5 metra chodnika dla pieszych? Nie w Łodzi [W... IP: *.toya.net.pl 12.01.11, 11:34
      niestety to jest skandal mowi sie o odciazeniu centrum z ruchu samochodowego i zrobieniu go przyjaznym dla pieszych a jednoczesnie pozwala sie burakom za kolkiem zapanowac na chodnikami bez zadnych konsekwencji , wczoraj jak zobaczylem co sie dzieje na uniwersyteckiej przed gazownia i nowym budynkiem sadu to az mi rece opadly . Jeszcze na jesien byla piekna trawka nowy budynek sadu wkolo czysto zadbane a teraz jedna wielka masakra bo kierowcy postanowili sobie na tych pieknych trawnikach poparkowac swoje zęchy i jak w tym miescie ma byc ladnie , zenada
    • Gość: Marek 1,5 metra chodnika dla pieszych? Nie w Łodzi [W... IP: *.toya.net.pl 12.01.11, 12:37
      Mieszkam w Łodzi od roku i jestem zaskoczony że przy braku pieniędzy w budżecie miasta zotawia się tak dużo miejsca na samowolę kierowców.
      Miasto wymienia chodniki które są niszczone natychmiast przez źle zaparkowane samochody.
      W Londynie nie można zaparkwać kołem na krawężniku bo się dostaje mandat. A u nas proszę bardzo.
      Jestem rozbawiony że nie Ktoś narzeka na brak miejsc do parkowania w centrum lub pod uniwersytetem
      Opłata postojowa w centrum Londynu (koło szpitala albo uniwersytetu) to okło 25zł na godzinę plus wiazd do centrum (congestion charge) ok 30zł na 24h.
      I nikt się nie pyta czy jesteś studentem czy bezrobotnym i nie masz pieniędzy.
      A co do miejsc parkingowych to czasami musiałem jeździć w koło 30 do 45min żeby znaleść wymażone miejsce do parkowania.
      Opłata parkingowa jest sprawdzana co 5 min i nie ma szans żeby się uchylić od opłat.
      Na skrzyżowaniach są zamontowane kamery które nagrywają przejazd na czerwonym świetle lub zatrzymanie się na środku skrzyżowania (bo był korek sam dostałem taki mandat).

Więc bardzo sie cieszę ża mieszkam w Łodzi gdzie parkuję gdzie chcę mam somochód jestem Pan

A oto kilka wskazówek jak się to robi w UK.
      Bardzo dobrze oznakować miejsca do parkowania (muszą być czytelne tablice).
      Sprawdzać opłaty parkingowe co kilka minut ( jest to możliwe )

• Gość: k Re: 1,5 metra chodnika dla pieszych? Nie w Łodzi IP: 188.33.65.* 12.01.11, 14:50
        Jak będę zarabiać tyle co w Londynie, to z przyjemnością zapłacę 30 zł za wjazd do centrum.
    • Gość: Marek 1,5 metra chodnika dla pieszych? Nie w Łodzi [W... IP: *.toya.net.pl 12.01.11, 13:02
      Na małą ilość miejsc do parkowania rozwiązanie jest bardzo proste i się sprawdza w praktyce. Maksymalny czas postoju ok 2 godzin. Póżniej trzeba samochód przeparkować i ponownie zapłaćić.
      To działa i jest proste.
    • nauma 1,5 metra chodnika dla pieszych? Nie w Łodzi [W... 12.01.11, 14:26
      Przepis o 1,5 metra dla pieszych na chodniku to niestety jeden z największych absurdów polskiego prawa... Co z tego, że chodnik jest dla pieszych i tylko w wyjątkowych sytuacjach powinien służyć kierowcom do parkowania? Kultura jazdy Polaków plus brak miejsc parkingowych w miastach MUSZĄ doprowadzić do tego, że 1,5 metra pozostaje pustym zapisem. W każdym większym mieście - obojętnie czy w centrum, wśród biurowców czy na osiedlowych uliczkach. Sam jestem jakimś dziwolągiem, ZAWSZE parkuję zgodnie z przepisami i nie jest dla mnie problemem np. zaparkować kilkaset metrów dalej, jeśli w punkcie docelowym nie ma miejsca. Rozumiem jednak kierowców, którzy zamiast 1,5 metra zostawiają np. metr - tak, żeby ludzie mogli przejść, minąć się, żeby zmieścił się rodzic z wózkiem albo osoba niepełnosprawna. Ale gnojków, którzy zostawiają pół metra albo mniej są w Polsce setki tysięcy! Na moim osiedlu (warszawskie Wierzbno) gdyby dosłownie traktować przepisy, większość kierowców zaparkowanych samochodów dostałaby mandaty... Zwłaszcza palanty, którzy zajmują... cały chodnik!
      • Gość: Nocka Re: 1,5 metra chodnika dla pieszych? Nie w Łodzi IP: *.access.telenet.be 12.01.11, 14:43
        Proponuje wycieczke po Zgierzu,tam chodniki sa wylacznie dla chamowatych kierowcow!!
        Pieszych olewa sie na calej linii,niech skacza po zasranych trawnikach albo po jezdni zapchanej kolejnymi chamowatymi kierowcami ktorych nie obowiazuje zadne przepisy.
        O zatrzymywaniu sie przed zebra tez zaden nigdy nie slyszal.

Kultura jazdy rodem z krajow arabskich!

Policji czy strazy miejskiej zero,chyba ze liczyc tych wozacych dupska w policyjnych vanach i zabawiajacych sie w taxi dla calej swojej rodziny.

Skandal i anarchia totalna.
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: 1,5 metra chodnika dla pieszych? Nie w Łodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.11, 14:44
        > Co z tego, że chodnik jest dla pieszych i tylko w wyjątkowych
        > sytuacjach powinien służyć kierowcom do parkowania?

według przepisów, to tylko w niektórych miejscach można parkować na chodniku i to w ściśle okreslony sposób, niestety gro z parkujących na chodnikach tego nie przestrzega.
    • te-rr 1,5 metra chodnika dla pieszych? Nie w Łodzi [W... 12.01.11, 15:11
      Piesi są słabsi. W demokracji powinni być otoczeni opieką! Kiedy u nas będzie demokracja!!??
      W każdym samochodzie (w większości) siedzi jedna osoba i bardzo z siebie zadowolona, stoi w korku. A ja (72) raźnym krokiem je wyprzedzam. Może jednak jestem silniejsza? Może zatem nic mi się nie należy?
      Ostrzegam: noszę w kieszeni skalpel i wzorem tatusia z "Trzy dni w Paryżu" będę się podpisywać na bezcennych karoseriach zawalidrogów. Trzeba wziąć sprawy w swoje ręce.
      • Gość: biris Rysowac nie zalowac IP: *.toya.net.pl 12.01.11, 16:16
        Pamietajcie zawsze znajdzie sie pod reka jakis klucz lub cos ostrego jak my piesi nie zaczniemy z tym walczyc to nikt tego nie zrobi , na miasto jak widac nie ma co liczyc a chodniki sa dla ludzi a nie burakow w samochodach wiec do dziela jak widac takiego i przejsc sie nie da to RYSA od maski po bagaznik moze sie jełop nauczy a jak sie nie nauczy to przynajmniej go szlak trafi :) Ja juz tak dzialam od jakiegos czasu wiec i kilka rysek poszlo niestety przykro mi drodzy kierowcy ale skoro nie szanujecie mnie jako pieszego to dlaczego mial bym sznowac was . Sam mam samochod i jakos potrafie zaparkowac nawet 500 m od punktu docelowego ale zgodnie z przepisami a nie pod same jak to mowia w Lodzi DŹwi :)
        • Gość: mac Re: Rysowac nie zalowac IP: *.4web.pl 12.01.11, 21:38
          Całkowicie popieram. Na parkujących gdzie popadnie jełopów niec innego nie podziała.
          • Gość: Misiak samochody na chodnikach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.11, 22:39
            Gdzie jest straż miejska i Policja, która ciągle narzeka że mało zarabia, jakby się wzięli do roboty pieniądze znalazłyby się na podwyżki. Uważam że wszystkie samochody w ten sposób zaparkowane powinni na lawety i do wykupu, 1.000 zł za sztukę, wtedy i parkingi by się znalazły, bo parkingi są tylko trzeba za nie płacić, ale cwaniactwo płacić nie chce, bo po co jak można czyimś kosztem żyć. Jak się ma na samochód to i trzeba mieć na parking. Stare przysłowie mówi, że jak się nie ma miedzi to się na d.... siedzi.
    • Gość: Seba 1,5 metra chodnika dla pieszych? Nie w Łodzi [W... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.11, 17:18
      Ciekawe spostrzeżenia ja bym tylko skupił się na takim pytaniu: dlaczego kierowcy zostawiają tak mało miejsca? odpowiedzi mogą być dwie:

1. kierowcy są faktycznie mało tolerancyjni dla pieszych, dlatego zastawiają im chodnik.
      2. kierowcy nie mają gdzie parkować ponieważ miejsca postojowe są zasypane śniegiem, dlatego radzą sobie jak mogą.

To są moje refleksje na temat tego artykułu.

pozdrawiam
      • Gość: anihilator Re: 1,5 metra chodnika dla pieszych? Nie w Łodzi IP: 83.1.54.* 13.01.11, 10:59
        Gość portalu: Seba napisał(a):

> 2. kierowcy nie mają gdzie parkować ponieważ miejsca postojowe są zasypane śnie
        > giem, dlatego radzą sobie jak mogą.

Pierdzielicie Hipolicie !
        Kochane służby miejskie odśnieżając jezdnie dla debili w blaszankach zwalają śnieg na chodniki, a największe zaspy są zawsze przy przejściach dla pieszych i przystankach MPK. Jezdnia czarna, a obok kilkanaście cm lodu na chodniku i obowiązkowe zaspy. Bo lobby debili w blaszankach zaczyna się od magistratu - co by to był za obciach, gdyby urzędasy musiały pochodzić pieszo i korzystać z MPK. Żadna partyjna menda na samorządowym wikcie nigdy nie zajmie się chodnikami i dostępem pieszych do zebr i przystanków, bo przecież im wystarczy ładny widok na pięknie odśnieżoną kostkę im.Palki w okolicach Piotrkowskiej 104.

Posiadanie odpicowanego złomu z niemieckiego szrotu nie czyni nikogo lepszym i nie upoważnia do żadnych przywilejów, o czym warto przypomnieć Policji i Straży Miejskiej, aby egzekwowali prawa słabszych (pieszych) nie tylko pod okiem kamer ale codziennie, w centrum miasta i na osiedlach, gdzie piesi muszą iść środkiem jezdni do sklepu, bo na chodnikach mamy składnice złomu.
    • ncc-74656 Komentarz do zdjęć 12.01.11, 17:47
      Zdjęcia nr 1, 5, 6, 7, 8 - typowe chamstwo i egozim kierowcy. Widać, wyraźnie, że kierujący miał w d... ile zostawił miejsca, obchodziło go tylko że zaparkował i będzie miał jak drzwi otworzyć żeby opuścić auto.

Jednak na zdjęciu nr 2 pokazana jest Astra F stojąca w odległości 3 płyt chodnikowych od ściany. W tekście artykuły jest napisane, że półtora metra to trzy płyty chodnikowe. A więc: albo ta tyczka jest za długa, albo trzy płyty nie mają 1,5 metra. (a nawiasem mówiąc, 3 płyty to naprawdę wystarczająca odległość dla pieszych. Są ulice gdzie chodniki mają tylko 3 płyty i ludzie jakoś żyją).

Zdjęcie nr 3 przedstawia nie wiadomo co, bo nie widać ile miejsca jest przed maskami aut.

Zdjęcie nr 4 przedstawiające Nawrot za Kilińskiego. Pokazane zapewnie by uwidocznić poruszony w tekście artykułu problem - czyli teraz można jeszcze chodzić bo atua nie wjeżdżają na chodniki z racji zasp śniegu/lodu. Otóż szanowny p. Bartku - na Nawrot jest pas przezaczony do parkowania aut i tam nikt nie wjeżdża na chodnik (nawet gdy nie ma zasp) bowiem nie ma po co. Auto zostawia się na przeznaczonym do tego celu pasie jezdni.

No i ostatnie zdjęcie - na nim nie widzę nic strasznego, chyba że chciał pan pokazać jak to nieładnie postąpił ŁZE budując sobie schody tak wystające na chodnik, że pozostała część nie ma w ogóle 1,5 metra.
      • Gość: kaczus (Tomek) Re: Komentarz do zdjęć IP: *.toya.net.pl 12.01.11, 19:34
        > Jednak na zdjęciu nr 2 pokazana jest Astra F stojąca w odległości 3 płyt
        > chodnikowych od ściany. W tekście artykuły jest napisane, że półtora metra
        > to trzy płyty chodnikowe. A więc: albo ta tyczka jest za długa, albo trzy płyty
        > nie mają 1,5 metra. (a nawiasem mówiąc, 3 płyty to naprawdę wystarczająca
        > odległość dla pieszych. Są ulice gdzie chodniki mają tylko 3 płyty i ludzie
        > jakoś żyją).

napisane było mniej więcej no i mniej więcej jest

> Zdjęcie nr 3 przedstawia nie wiadomo co, bo nie widać ile miejsca jest przed
        > maskami aut.

Na zdjęciu nr 3 mamy samochody kierowców mających przepisy w poważaniu, stważający niebezpieczeństwo równiez na jadących (ograniczających widoczność na skrzyżowaniu.

Polecałbym lekturę przepisów, które mówią, że nie dość, że auta są niewłaściwie zaparkowane (mogą stać na chodniku co najwyżej dwoma kołami, albo, jesli 4-rema, to tylko wzdłóż jezdni i to od strony jezdni. Dodatkowo jest to na skrzyżowaniu, a na skrzyzowaniu nie wolno parkować na jezdni. A przepisy mówią, że na chodniku nie wolno parkować, jeśli nie wolno parkować w danym miejscu, chyba, że znaki mówią inaczej.

> Zdjęcie nr 4 przedstawiające Nawrot za Kilińskiego. Pokazane zapewnie by
        > uwidocznić poruszony w tekście artykułu problem - czyli teraz można
        > jeszcze chodzić bo atua nie wjeżdżają na chodniki z racji zasp śniegu/lodu

na czwartym zdjęciu ktoś zaparkował na pasach....

> No i ostatnie zdjęcie - na nim nie widzę nic strasznego, chyba że chciał pan po
        > kazać jak to nieładnie postąpił ŁZE budując sobie schody tak wystające na chodn
        > ik, że pozostała część nie ma w ogóle 1,5 metra.

no tak, a gdyby budynu wogóle nie było można by parkować na całym chodniku, bo byłoby wiecej miejsca.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka