momixq Trudne pytanie 16.02.11, 21:19 Gdyby dzis za ukrywanie żydów karano smiercią a nagradzano kasą za wydanie żyda na śmierć jak myślicie ile by przeżyło w Polsce.Jak słucham środowiska rm to myśle ze za darmo posłali by każdego żyda na śmierć.Kiedyś byliśmy inni? lepsi? łaskawsi? Odpowiedz Link Zgłoś
trajkotek łatwa odpowiedź 17.02.11, 00:05 jak widać nie sprawilo ci trudu wskazanie kto by żydów wydawał - chyba nie rozumiesz, o co chodzi tzw. środowisku - oni nie twierdzą, że żydów należało wydawać, ale, że polacy nie są antysemitami genetycznymi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Nowak o książce Grossa: Największy antypolski p... IP: *.play-internet.pl 16.02.11, 21:43 panie redaktorze, w jaki sposób artykuł może się okazać o godz. 17.32, gdy spotkanie zaczeło się o 17.10? czekam na odp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianin Nowak o książce Grossa: Największy antypolski p... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.11, 21:47 Szkoda czasu na zajmowanie się wynurzeniami jakiegoś psychopaty. I żeby była jasność - nie mam tu na myśli Grossa. Odpowiedz Link Zgłoś
jur56 Nowak o książce Grossa: Największy antypolski p... 16.02.11, 23:02 Prawdziwy Polak-Katolik nie ma wątpliwości , przecież powiedział Chrystus ".. kto nie jest ze mną , jest przeciwko mnie " Mt.11,12,30 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yul Nowak o książce Grossa: Największy antypolski p... IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.11, 23:20 Wart Nowak Grossa i Gross Nowaka. Obaj tylko węszą za kasą. Byłem przypadkowo w zeszłym roku na jednym ze spotkań Nowaka, gdzie główną treścią wystąpienia było zachęcanie do nabywania jego książek, którymi w korytarzu handlował jego synalek. Te kompilowane wypociny były sprzedawane bez kasy fiskalnej, bez żadnego dowodu sprzedaży. Powinny tym się zainteresować urzędy skarbowe i podsumować ten trwający już kilka lat handel obwoźny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ap sam bym ich wydawal i to za darmo:) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.02.11, 23:23 za to jak sie zachowuja tu przyjezdzajac, nie pamietaja i nie mowi sie jak sie dorabiali, na kim, milczy sie o ludobojstwach tych pejsiarzy wobec narodu palestynskiego:)szkoda ze niemcy okazali sie takimi fuszerami:)hehehe i co komus sie nie podoba moja polityczna niepoprawnosci pejsate lisidupki z forum, moze wam pozycza goje na podroz do rzymu niedlugo hehehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
minstrel515 Re: sam bym ich wydawal i to za darmo:) 17.02.11, 00:17 Gość portalu: ap napisał(a): > za to jak sie zachowuja tu przyjezdzajac, nie pamietaja i nie mowi sie jak sie > dorabiali, na kim, milczy sie o ludobojstwach tych pejsiarzy wobec narodu pales > tynskiego:)szkoda ze niemcy okazali sie takimi fuszerami:)hehehe i co komus sie > nie podoba moja polityczna niepoprawnosci pejsate lisidupki z forum, moze wam > pozycza goje na podroz do rzymu niedlugo hehehehehe To nie polityczna niepoprawnosc, a raczej bezdenna glupota. Bezdenna glupota. Nie mam najmniejszych wątpliwosci, że Palestyńczycy z takimi "obrońcami" nie chcą miec nic wspólnego. To nie Nowakiem cuchnie, tylko Bublem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys Jaki śliczny chórek na tym forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.11, 23:24 No to może posłuchajcie tego: www.youtube.com/watch?v=93bMPSmzs5A Odpowiedz Link Zgłoś
trajkotek Nowak o książce Grossa - dość delikatnie 16.02.11, 23:47 Nowak ma prawo do własnego sądu - ja do własnego ... a, że myślimy podobnie - inna sprawa! Odpowiedz Link Zgłoś
gregroyx Re: Nowak o książce Grossa - dość delikatnie 17.02.11, 04:07 Jeszczes sie na smierc nie zatrajkotal, pizdeczko? Odpowiedz Link Zgłoś
trajkotek Re: Nowak o książce Grossa - dość delikatnie 17.02.11, 12:04 1:0 dla Ciebie bystrzaku! Odpowiedz Link Zgłoś
aekielski Agent Tomek w natarciu wstecznym 17.02.11, 06:57 W kraju prawa szef takiej służby,jego agent i politycy związani z nimi poszli by siedzieć. To co wyrabiali wspólnie to traktowanie Polski jak swego rancza w Europie. Każda akcja służb specjalnych powinna być poprzedzona planem operacyjnym, który ściśle określał by cele i zadania. Działania jak w partyzantce nie przystoją służbom państwowym i są niezgodne z przepisami. Odpowiedz Link Zgłoś
aekielski Nowak o książce Grossa: Największy antypolski p... 17.02.11, 07:08 Intryguje mnie zdjęcie zamieszczone w "Złotych Żniwach". Wyjaśnienie okoliczności w jakich zostało zrobione nie powinno stanowić problemu. Z pewnością znajdą się ludzie którzy są umieszczeni na tym zdjęciu i z pewnością uda się odtworzyć miejsce i czas wykonania. Ludzie widoczni na złotych żniwach dysponują dzisiaj ogromnymi majątkami jeżeli prawda jest taka jak ją przedstawia Gross. Można im te majątki skonfiskować na rzecz odszkodowań. Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro-bis A kto to jest ten Nowak? 17.02.11, 07:22 to menda rydzykowa przeciez..... Odpowiedz Link Zgłoś
kaczka_dziwaczka_czyli_dziwna zbrodnie żydokomuny - Churchill w szoku 17.02.11, 07:24 Winston Churchill jako jeden z pierwszych dostrzegł żydowski aspekt radzieckiej rewolucji 1917 roku. Winston Churchill był w szoku uświadamiając sobie, że to właśnie Żydzi pociągają za sznurki w sowieckim folwarku zwierzęcym. Churchill: "With the notable exception of Lenin, the majority of the leading figures are Jews. Moreover, the principal inspiration and driving power comes from the Jewish leaders." (Winston Churchill, Sunday Illustrated Herald, London, England, February 8, 1920). Churchill mylił się tylko co do narodowości Lenina - podobnie jak większość żydowskich przywódców rewolucji sowieckiej Lenin również jest Żydem. Żydokomunę systemu sowieckiego opisał również polski autor Stefan Żeromski w powieści "Przedwiośnie". W systemie sowieckim Żydzi zapewnili sobie prawie absolutny immunitet i w sowieckiej Rosji nikt nie mógł kozaczyć przeciw Żydom, ponieważ w państwie Stalina antysemityzm był karany śmiercią. 12 stycznia 1931 roku Józef Stalin oficjalnie poinformował the Jewish Telegraphic Agency of America, że „zgodnie z przepisami prawa ZSRR działacze antysemici są karani śmiercią. W 1945 sowiecka żydokomuna przejęła władzę w Polsce. Przejawem siły żydokomuny było między innymi kłamstwo katyńskie pomawiające Niemców o dokonanie zbrodni w Katyniu. Ktokolwiek twierdził inaczej, był wrogiem ustroju socjalistycznego rządzonego przez Żydów. Chociaż Adam Michnik zawsze twierdził, że Żydokomuna to mit, przeciwnego zdania był sowiecki ambasador w PR Wiktor LebiediewL, który relacjonował w 1949 roku wskazując na faktyczną siłę żydokomuny w PRL: „w MBP poczynając od wiceministrów, poprzez dyrektorów departamentów, nie ma ani jednego Polaka, wszyscy są Żydami”. Maria Dąbrowska w swoich dziennikach pisała pod datą 17 czerwca 1947 r.: “UB, sądownictwo są całkowicie w ręku Żydów. W ciągu tych przeszło dwu lat ani jeden Żyd nie miał procesu politycznego. Żydzi osądzają i na kaźń wydają Polaków” Zbrodnie żydokomuny o jednak nie tylko 20000 ofiar ludobójczych morderstw typu katyńskiego. 1500000-12000000 milinów Ukraińców zmarłych z głodu zawdzięcza przedwczesną śmierć stalinowskiej żydokomunie. Odpowiedz Link Zgłoś
malauchatka Re: zbrodnie żydokomuny - Churchill w szoku 16.03.11, 16:54 But Lenin was a jewish also. His Grandfather was a jew. A tak po polsku nie sądzę żeby problem był w żydostwie, pewien Kot też dobrze przysłużył się bolszewikom a był z jednej z lepszych polskich rodzin. A Nowaków u nas dużo sam ich znam kilku. Z chęcią wezmę udział w dyskusji, bo nie lubię ksenofobii, szowinizmu, zacietrzewienia i... "mądrości" nieuznającej argumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CUD Nowak o książce Grossa: Największy antypolski p... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.11, 07:59 Spotkanie rozpoczęło się 0 17.10, zakończyło o 20.03. Zajęte były wszystki miejsca siedzące z dostawkami na sali teatralnej przy ul. Tuwima 34 , część osób stało. Łącznie uczestniczyło ok. 270 osób. Artykuł ukazał się o 17.30. Cud czy manipulacja? Czy komentarze do tak "rzetelnego" artyułu mają sens? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JFK @ lask. pl Nowak o książce Grossa: Największy antypolski p... IP: *.doplaty.gov.pl 17.02.11, 07:59 to nie jest maturzysta czytaj Bartoszewski ale Pan Profesor Jerz Robert Nowak a nie jakiś bajkoposarz Gross Odpowiedz Link Zgłoś
sakral Nowak męczennikiem swojej sprawy..tej sprawy 17.02.11, 08:04 Jerzy Robert Nowak tańczy i śpiewa www.youtube.com/watch?v=t8PKGNzEoOo Boże,chroń Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
pal666 Polecam wszystkim lekturę artykułu 17.02.11, 08:23 p. Bogdana Musiała w ostatnim numerze "Uważam Rze", opisującego nierzetelność i manipulacje stosowane przez Grossa. Odpowiedz Link Zgłoś
tykaczor Nowak o książce Grossa: Największy antypolski p... 17.02.11, 08:37 Ten komunistyczny aparatczyk Nowak /pracownik ambasady PRL w Budapeszcie/ ma doświadczenie jak kneblować ludziom usta. Z powodzeniem kontynuuje to u oszusta Rydzyka n.p. w "rozmowach niedokończonych" gdy w brutalny sposób przerywa rozmowę telefoniczną, gdy jej treść jest nie zgodna z jego założeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pal666 Re: Nowak o książce Grossa: Największy antypolski IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.02.11, 09:54 Poproszę o fakty.... ja w odróżnieniu od Ciebie przykładam wagę do tego CO się mówi a nie do tego, KTO mówi. Żyjemy w wolnym świecie i każdy, nawet największy tzw. "autorytet" ma prawo powiedzieć coś mądrego jak i walnąć głupstwo. Takie podejście do rzeczywistości wyrobiła mi moja nauczycielka angielskiego w ogólniaku. U tej Pani nie mogłeś jechać na nazwisku, ona wszystkich traktowała sprawiedliwie, tak jak na to zasługiwali. Tu i teraz. I co dziwne, nikt nie miał do niej o to pretensji. I szanowaliśmy ją za to. Dlatego bardziej od tego, czy powiedział to p. Nowak, p. Michnik, p. Rydzyk, p. Kutz.... itp, itd, interesuje mnie, CO powiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
przekorny_lodzianin Gross nie jest obiektywny 17.02.11, 10:34 ale prowokuje i skłania do dyskusji. Taka dyskusja tworzy się, gdy np. Gross pisze książkę "Strach", a w odpowiedzi historyk IPN, J.M. Chodakiewicz pisze "Po Zagładzie". To jest polemika, dyskusja historyczno-publicystyczna, dzięki której wszyscy możemy bliżej zapoznać się z tymi tematami, będącymi przez lata tabu. Bo to, że do okropności o jakich pisze Gross dochodziło, aczkolwiek był to jedynie (a może aż) pewien odsetek. Czy Polacy powinni bić się w pierś i postrzegać siebie, jak bezdusznych drani i podłych ludzi? Uważam, że nie. Jesteśmy po prostu ludźmi. Człowiek potrafio być okrutny, zwłaszcza jeżeli żyje w okrutnych czasach, czy w warunkach zbydlęcenia, jakie miało miejsce podczas okupacji. To tak jak podczas wojny: albo jest się bohaterem, albo nikczemnym tchórzem, nie ma opcji pośrednich. A dodatkowo działa jeszcze skomplikowana ludzka psychika i ogół zjawisk psychologicznych. Jestem wręcz przekonany, że każda inna nacja na naszym miejscu zachowałaby się podobnie w statystykach. Wszędzie znajdą się ludzie źli i nie zależy to od nacji. P.S. Książki J. T. Grossa są warte uwagi, ale tylko i wyłącznie w połączeniu z książkami historyków na dany temat. Odpowiedz Link Zgłoś
cmochall Nowak o książce Grossa: Największy antypolski p... 17.02.11, 11:09 zachowanie Nowaka jest takie same jak zachowanie Rosjan w sprawie Katynia i innych zbrodni stalinowskich.Prawda boli oj boli zwlaszcza jezeli nie jest nasza prawda a szczegolnie pana Nowaka. Odpowiedz Link Zgłoś
trajkotek Re: Nowak o książce Grossa: Największy antypolski 17.02.11, 12:11 zachowanie NOWAKA Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Piszesz prawdę, niby byś obierał cebule. 17.02.11, 12:22 Prawdą żadnych przyjaciół nie zdobędziesz. Moje forum jest też przez kochanych i najdroższych i mi najbli..... leżących "Cenzurantów" częściowo blokowane. Kochani "Cenzurańci" zdjęcia można komentować, bez zameldowania "jeszcze" całą energię będę używał że by was wkurzyć, aż mnie odblokujecie. Z tą myszą to był żart. Wiem przecie że "Cenzurantki przed pracą się golą. Odpowiedz Link Zgłoś
ibonawnak Nowak o książce Grossa: Największy antypolski p... 17.02.11, 22:25 Odpowiedź na wpis „Gość: gosc « z 16.02.11, 18:34 Jeśli twoja wypowiedź jest odpowiedzią na mój wpis to wydaje mi się że zaistniało nieporozumienie spowodowane moim nieprecyzyjnym sformułowaniem. To co mnie trochę rozbawiło to użycie we wstępie do artykułu terminu „antypolski rasizm” który Nowak zarzuca Grossowi. Z artykułu nie wynika czy to Gross czy też Nowak utworzył nową rasę. Czy to Gross uważa postawy Polaków w stosunku do Żydów za tak wyjątkowe że zasługują na zaszeregowanie do nowej rasy, „rasy chciwców”, czy też Nowak chce w ten sposób podkreślić zacietrzewienie Grossa w piętnowaniu postaw Polaków. W każdym bądź razie ta nowa rasa charakteryzuje się, nie jak dotychczasowe, jakimiś cechami zewnętrznymi, tylko cechą wewnętrzną – chciwością. I to mnie też rozbawiło. Zdajesz się usprawiedliwiać polską chciwość z tamtej epoki. Niewątpliwie masz rację kładąc akcent na kontekst. Ostatecznie nie trzeba było nas najeżdżać, niszczyć nam młodej przecież niepodległości, burzyć dorobku, urządzać sobie na nas eksperyment żeby przetestować nasze człowieczeństwo. Każde inne społeczeństwo, w podobnych warunkach, prawdopodobnie zachowałoby się podobnie. Jedyna rzecz która mnie w tym rozumowaniu krępuje to to że ten naród ma pretensje do bycia lepszym niż inne, że kiedyś mianował się mesjaszem narodów, że za królową obrał sobie matkę Boga. Nie ma więc w tym nic dziwnego że od takiego asa wymaga się więcej niż prymitywne gonienie po lesie za żydowskim ledwo żywym zbiegiem. A więc jedno z dwojga : albo jesteśmy wyjątkowi i wtedy wymagamy od siebie wyjątkowego zachowania nawet w wyjątkowych sytuacjach, albo też jesteśmy jak wszyscy inni i wtedy śmiało rozliczamy się z błędów i wypaczeń, do czego nie jest koniecznie potrzebny kontekst. Ponadto porównujesz chciwość z okresu wojny, chciwość indywidualną, rozchwianą, którą można przypisać załamaniu się systemu ekonomicznego, z „chciwością” podmiotów ekonomicznych dzisiejszych legalnie wykorzystujących miłościwie nam panujący obecny system ekonomiczny. Jeśli nawet nie zgadzasz się z tym systemem, chciałbyś napiętnować jego nadużycia, to porównanie to uważam za nie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janina Nowak o książce Grossa: Największy antypolski p... IP: *.gdynia.mm.pl 18.02.11, 12:12 Byłam na tym spotkaniu i pragnę sprostować,że na to spotkanie przybyło ponad 200 łodzian a nie kilkadziesiąt ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: floo Nowak o książce Grossa: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.11, 22:36 Prawda ukryta w wierszu wiersz napisany w czerwcu 1962 r. Stanisław Stachura –„Stopka” „ Pamięci Wojciecha Lisa” But niemiecki i sowiecki Depcze polską ziemię. Wysiedlają nasze wioski Pod wojskowy poligon. Wojtek wysnuł takie wnioski: Tu niejeden znajdzie zgon. Wśród leśnych wiosek, Ubogich piaszczystych ugorów Była również wioska O nazwie Toporów. W niej żyły Lisy, Nie w norze, lecz w domu, Z której nieraz Wojtek Wychodził po kryjomu. Biedna to rodzina, Jak wszystkie śródleśne, Głód często dokuczał Tym ludziom boleśnie. Wojtek, dobry strzelec, Bronią władał sprawnie, Z kłusówki się nauczył Celować dokładnie. To mu się przydało W czasie okupacji, Nigdy on wrogowi Nie przyznawał racji. Rozbierał i wypuszczał, Nie brał do niewoli, I tak się hartował W partyzanckiej doli. Niemcy rozstrzelali Najbliższą rodzinę. Postanowił walczyć, Niech i ja tu zginę! Budynki spalili, Las był jego domem, Drzewa Go przyjęły Szumem i ukłonem. A nad lasem gwiazdy Mrugając świeciły, Śpij żołnierzu-tułaczu, Jakby mu mówiły. Widział przed oczyma SS-mana (Otto) Engelberta, Którego uprzedzał – Śmierć za śmierć, To Wojtka oferta. Największe ofiary Żydzi doświadczyli, Lękając się śmierci, W pas mu się kłamali. On strzelał jak do kaczek, Wybierając swe ofiary, Oni mu składali srebro, Złoto, dawali dolary. Wojtek go upomniał – Doczekasz się śmierci, Partyzancka kula, Twoje ciało zwierci. Tak się też stało. Nadeszła godzina, Automat śle serię, Leci kul lawina. I ginie największy Niemiecki oprawca, Z rąk partyzanta, Żołnierza akowca. Wojtek, jak wszyscy Doczekał wolności, Lecz jako dowódca – Miał się na baczności. Wówczas już tysiące Akowców siedziało, A resztę powoli UB wybierało. Ci, co za ochłapy Władzę utrwalali, Najlepszych Polaków W mogiły chowali. Jedna z takich mogił Nieznana do dziś, Spoczywają w niej, jak inni, Kostek Kędzior i Wojtek Lis. Zginęli z rąk zdrajców, Synów tej Ojczyzny, Nikt nie zdoła zatrzeć Tej straszliwej blizny. Odpowiedz Link Zgłoś
karul.nowy I pomyslec, 11.03.11, 04:07 wiekszosc piszacych powyzej to nazikatolicy, a wiec wyznawcy kultu ZYDOWKI z bekartem JEHOSZUA. Czy sa ludzie bardziej popieprzeni niz wyznawcy tego kultu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys Re: I pomyslec, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.11, 00:02 > Czy sa ludzie bardziej popieprzeni niz wyznawcy tego kultu? Co się głupio pytasz? Lustra nie masz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Biedni poszkodowani IP: *.lightspeed.wlfrct.sbcglobal.net 14.03.11, 18:54 Czy Gross chce pokoju? Czy jest przyjacielem Polski ? Wojna zmienia ludzi. Strach powodowal to ze nawet Zydzi wydawali swoich braci. Czy jestesmy w stanie powiedziec sobie przepraszam. I zakonczyc te psychologiczna gierke poszkodowany i winowajca. Psychologia uczy, ze bycie poszkodowanym to wygodna pozycja kontrolera. Poszkodawny nie chce wziasc odpowiedzialnosci za to co sie stalo i wyciagnac wnioskow na przyszlosc. Poszkodowany obwinia wszystkich i wszystko wokol niego. Tkwi w przeszlosci i terazniejszosci. Zamyka droge w przyszlosci. Polacy w czasie IIWS nie musieli byc odpowiedzialni za inne grupy etniczne, mieli dosyc swoich wlasnych problemow. Kazdy narod powinien byc odpowiedzialny za siebie. Polakom nikt nie pomogl ani w czasie okupacji niemieckiej ani bolszewickiej. Odpowiedz Link Zgłoś
malauchatka Nowak o książce Grossa: Największy antypolski p... 16.03.11, 16:37 Po pierwsze muszę przeczytać!!! To co się pisze jest dla mnie małomiarodajne ale o tym po tym. Odpowiedz Link Zgłoś