Dodaj do ulubionych

Badania frekwencji

12.05.04, 18:50
Zgodnie z tym, o czym kiedyś już napomknąłem informuję, że od jutra
rozpoczynają się badania frekwencji w łódzkich autobusach. Wszystko na
zlecenie łódzkiego ZDiT. Tak więc za kilka miesięcy, po podsumowaniu badań,
możemy się prawdopodobnie spodziewać korekt rozkładów jazdy (oby nie cięć).
Tramwajów na chwilę obecną nie ruszają.
Obserwuj wątek
    • kmst120 Re: Badania frekwencji 12.05.04, 19:49
      A jak można zostać tym ankieterem??
      • michal.ch Re: Badania frekwencji 12.05.04, 19:52
        Jak? Po pierwsze pełnoletni, po drugie w odpowiednim terminie (minął dzisiaj).
        • Gość: Bart Re: Badania frekwencji IP: *.tpnets.com 12.05.04, 23:40
          A kolega?
          • michal.ch Re: Badania frekwencji 13.05.04, 09:59
            Co kolega? Kolega zdążył. ;)
            • ventlan Re: Badania frekwencji 14.05.04, 12:22
              Przypuszczam ze jakby sie teraz tam zglosic to tes sie da zalapac bo na nadmiar
              ludzi nie nazekaja.
              • geograf Re: Badania frekwencji 14.05.04, 16:50
                jakieś namiary, adresy ...?
                • Gość: Tom Re: Badania frekwencji IP: *.mech.pk.edu.pl / 149.156.152.* 16.05.04, 14:07
                  Można się zgłosić do firmy Tempsevice na ul. Piotrkowskiej i tam uzyskać
                  informacje.
    • geograf Re: Badania frekwencji 12.05.04, 22:00
      ciekawe czy wyklorzystają te wyniki, czy tak jak kiedyś umieszcza je w szufladzie..
      cóż...pewnie potną rozkład 52 (nie oszukujmy się...), ciekawe czy wzmocnią jakąś linię i czy w sposób znaczący...
      • michal.ch Re: Badania frekwencji 13.05.04, 09:51
        Prawdę mówiąc obawiam się cięć. Niezależnie od wyników badan, które i tak
        zapewne nie zostaną upublicznione...
        • Gość: szwed Re: Badania frekwencji IP: *.kappa.com.pl 13.05.04, 11:24
          Badania jak w castoramie kasjerki pytaja sie o kod pocztowy po co aby miec
          świadomość skąd przyjeżdżają klienci cel ładny i słuszny tylko ostatnio
          kasjerki już nie pytaja o kod tylko wpisują co im się podoba.
          • Gość: ST Re: Badania frekwencji IP: *.lodz.mm.pl 13.05.04, 13:48
            Bardzo zyczylbym sobie moze nie zwiekszenia czestotliwosci ale przynajmniej
            wypuszczania na trase autobusow niskopodlogowych na linie 73... W tym scisku
            nie mozna oddychac!
            • Gość: Bart Co ma niska podłoga do tłoku? nt IP: *.tpnets.com 16.05.04, 00:12
    • teufel Re: Badania frekwencji 13.05.04, 14:42
      Nie pogniewałbym się gdyby zwiększyli częstotliwosc na 3 i 9.
      • michal.ch Re: Badania frekwencji 13.05.04, 14:53

Badania dotyczą tylko autobusów.
        • teufel Re: Badania frekwencji 13.05.04, 18:32
          Łeeeeeeeeeeeeee. To po co to robią?? TRAMWAJE są najważniejsze.
          • geograf Re: Badania frekwencji 13.05.04, 22:11
            Teufel- myśl. Proszę...
            niby Łódź stawia na tramwaj, ale chciałbym zauważyć,że teoretycznie badania przepływu pasażerów na liniach tramwajowych były przed Reformą z 2001 roku...
            poxza tym zwiększenie częstotliwości "3" (szczególnie przydatne na Warszawskiej...)- rozbiłoby tak na ciągu N-S. nie sądzisz?
            Kiedy po raz ostatnio robiono badania frekwencji w autobusach? chyba dawno. Chciałbym aby udostepniono do wglądu wyniki./..no i żeby zrobiono również badania na liniach nocnych...
            • teufel Re: Badania frekwencji 14.05.04, 18:24
              Ech człowieku Ty myśl - przejedź się kiedyś 3 na dłuższą odległość to
              zrozumiesz o co mi chodzi!!
              • geograf Re: Badania frekwencji 14.05.04, 18:29
                ja jestem zwolennikiem czedgoś, na kształt nieistniejącej już 18-tki.
                Teufel, owszem, na Przybyszewskiego potrzebne byłoby wzmocnienie. ale po co na dosyć długim odcinku Warszawskiej?
                No i przydałoby się skorygowanie rozkłądów..w stronę północną "3" jedzie za 11-tką, a przeplatając te dwie linia "2" lub "6" możnaby stworzyć dogodne połączenie do ew. przesiadki przy Dolnej...
                • teufel Re: Badania frekwencji 15.05.04, 20:00
                  Na ciągu Piotrkowska - Zachodnia jest też tłok.
                  P.s. Dawałem propozycje 7 przez Rondo to tyś się czepił, że koło by robiła.
                  Może by i robiła, ale byłaby przydatna tam
        • yarro Re: Badania frekwencji 13.05.04, 19:40
          A czemu tylko autobusów?!
          • Gość: STUDI Re: Badania frekwencji IP: *.prokom.pl 14.05.04, 10:42
            No bo w sprawie tramwajow juz wiedza. Udany ekpsryment z pozostawinie rozkladu wakacyjnego linii 14 sugeruje ze np. 8 bedzie kolejna linia ktora bedzie jezdzic rzadziej.
            • geograf Re: Badania frekwencji 14.05.04, 16:49
              tylko rpoblemem jest jeden fakt:
              14-tka na jednym końcu miała osiedle starych ludzi, 8-ka na obu końcach ma w miarę młode (wiekiem mieszkańców) i wielkie osiedla...

tak, tak..Żydzi i masoni tylko czekają, wypatrują i w ogóle strzezmy się skrytobójców, nie STUDI?
              • kpiarz Re: Badania frekwencji 14.05.04, 18:18
                geograf napisał:

> tylko rpoblemem jest jeden fakt:
                > 14-tka na jednym końcu miała osiedle starych ludzi, 8-ka na obu końcach ma w
                miarę młode (wiekiem mieszkańców) i wielkie osiedla...

buahahaha Teofilów młody :))) ok, ok :)
                • geograf Re: Badania frekwencji 14.05.04, 18:30
                  90 na 100 mieszkańców Dąbrowy, Starego Widzewa i Dołów to emeryci bądź renciści (wg Atlasu Miasta Łodzi z 2001 roku). Odsetek tego typu mieszkańców na Teofilowie jest zdecydowanie mniejszy.
                  • Gość: Dziki Re: Badania frekwencji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 23:13
                    Chyba cię pogięło chłopie....jakie 90%....Ja mieszkam na Starym Widzewie i u
                    mnie jest dość duży odstetek młodzieży
              • Gość: STUDI Re: Badania frekwencji IP: 81.168.185.* 15.05.04, 19:47
                geograf czy ty masz jakas manie przesladowcza?

Dwie linie tramwajowe prawdopodobnie moga miec obciete kursy. I beda jesli sie
                okaze ze taboru braknie - albo pieniedzy na komunkacje miejska.
                Linia 8 - zauwaz ze taka linia 2 przejezdza wzdluz calego centrum. Ja predzej
                zostawia w spokoju niz linie 8. Liie 5 i 13 juz sa liniami o mnijewszej
                czestotliwosci. Teofilow ma az cztery linie tramwajowe, a wiekszosc mieszkancow
                tego osiedla korzysta z autobusow - czemu - popatrza na plan Lodz to sie
                przekonasz ze tramwaj jest na samiusienkim obrzezu osiedla. Trudno aby ludziom
                sie chcialo dralowac po kilkaset metrow do przystanku jak 200 metrow od bloku
                ma autobus. Tak jaet rzeczywistosc. Ponadto linia 8 przejezdza spory odcinek
                trasy na odludziu. Na Widzewie kompletnie dubluje linie 10. Oczywiscie pod
                wzgledem glownego kierunku dowozu - czyli centrum. A jak nie raz zauwazano na
                forum to konocwy odcinek na Widzewie tramaje pokonuja pustawe. Ma to sens?
                Zaden.

Jakby nie patrzec to uzasadnione jest nie ruszanie autobusow na Teofilowie i
                ciecie kursow tramwajow na Aleksandrowskiej.Tak samo w przypakdu Widzewa.
                Niekorzystny uklad linii tramwajowych niestety na tych osiedlach skazuje
                tramwaje na pelnienie drugorzednej roli komunikacyjnej.

Co innego Retkinia czy Kurczaki. Ale juz cala Radogoszcz jest podobnym
                przykladem ze tramwaj nie jest dobrym dojazdem w porownaniu z autobusami.

Zarowno na Tofilowie i Wiedzewie tramwaj niestety pelni drugorzedna role
                komunikacyjna. Wiekszosc terenow tych osiedli ma daleko do tramaju.
                Na Widzowie owszem jest jeszcze linia 3 - ale ma niekorzystny przebieg trasy
                jesli chodzi o polaczenie z centrum. Stad mieszkancy Puszkina beda sie tloczyc
                w autobusach. Co innegoo gdyby wybudowano drugi skret i linia 8 skrecalaby w
                ulice Puskzina.Ale tak niejest i w najblizszej przyszlosci na to sie nie zanosi.

Popatrz zarowno Widzew i Tofilow maja po cztery linie tramwajowe ktore omijaja
                wiekszosc blokow na tych osiedlach. Mieszkancy obydwu osiedli sa uzaleznieni
                raczej od autobusow.

Drugi kandydat to linia 15. Tylko nie mowcie ze ze wzlgedu na uczelnie jest tam
                tlok. I co z tego jesli jezdzacy na ulgach studenci nie przynosza zyskow dla
                tejze linii. A linia 15 jest kolejnym przyjkladem ze omija centrum. Kolejny
                przyklad ze wczesniejsza pohpna decyzja likwidacji torow na ulicy Broniewksiego
                zaowocowala ze tramwaj na Paderewskieog przestal po reformie pelnic role
                glownego i podstawowego srodka komunikacjia dla mieszkancow tej czesci miasta.
                Dla nich podstawowym polaczeniem z centrum jest autobus linii 57.
                A co do czestoliwosci - przeciez Al. Politechniki w godiznach szczyty zostrala
                wzmocniona przez linie 46. Wiec nie ma przeszkod aby rozrzedzic kursy z cyklu 6
                minutowego na 7,5 minutowy. Linia 15 ma jakrotszy chyba szczyt komunikacyjny -
                nic dziwnego omija centrum, wiezie do centrum okrezna droga, dogodnych
                przesiadek brak az do ulicy Zielonej.

Trzecia linia do ciec to linia 3. Na Widzewie nie stetypelni role
                trzeciorzedna. A kursuje czesto. Mieszkancy Puskina wola wsiasc w autobus niz
                tramaj ktory nie dosc ze jedzie na okolo i to znacnzie dluzsza trasa to jeszcze
                torami fatlanym stanie technicznym. Tok jest. Poandto autobus 96 na
                Przybyszewskiego oferuje lepsze skomunikowanie z centrum niz tramwaj. Kolejna
                argumenty za - dlugi ciag na Warszawskiej nie wymaga aby tramaaj czy autobus
                kursowal co 7,5 minuty.

A czemu beda ciecia, co nie widzisz ze brak rezerw, wagony sie rozpadaja. 15
                obslugiwana przez ZKT-3 ma kilka rozbitych trupow i praktycznie zadnej rezerwy.

Tak wiec w przypakdu tramajow nie trzeba badac frekwencji. Duzego wyboru nie ma
                aby zachowac identyczna obsade na ciagu Zachodnia-Kosciuszki-Piotrkowska. Lub w
                nuiewielkim stopniu ja uszczuplic (a obencie przez wiekszosc dnia nie jezdza
                zatloczone).

Nie trzeba byc jasnowidzem czy wymyslac teorie spiskowe. Kilka przejazdzek i
                lektora plano Lodzi wystarcza. Obawiame sie ze oprocz ciec niektorych autobusow
                czesc linii moze byc wybrana do przejecia czesci pasazerow z obcietych linii.

Ale Ty wolisz szukac spiskow itd.
    • Gość: krzysztofbla Re: Badania frekwencji IP: *.pl 13.05.04, 15:45
      Badania badaniami, a życie życiem.
      Ostatnio Ci z WDiT udawadniali mojej osobie że na N.Sadach jest takie duże
      zapotrzebowanie na przewozy że koniecznym było utrzymywanie linii 69 w tym
      rejonie. Musieli się jednak zgodzić z moją argumentacją i od lutego mamy 2-je
      trasy przejazdu przez N.Sady - szkoda tylko że dopiero w maju wprowadzono
      oznaczenie 69 i 69A.
      • Gość: magda Re: Badania frekwencji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.04, 10:52
        może wreszcie przyjdzie im do głowy znacznie zwiększyc tabor na linii 96 moim
        zdaniem ma ona b. wielu pasażerów i powinna jeździć z częstotoliwością 7-8 min.
        w szczycie a poza szczytem góra 12 min.
        • Gość: ST Re: Badania frekwencji IP: *.lodz.mm.pl 14.05.04, 16:43
          Przy okazji ankiety i badan frekwencji prosze o wypuszczanie przegubuow na
          linie 73 i 83 (ostatnio w godzinach porannych jezdza prawie same noiutkie
          volvo, szkoda tylko ze krotkie ;-()
          • Gość: mch Re: Badania frekwencji IP: 81.168.185.* 14.05.04, 18:08
            Fajnie, dziś się najeździłem "sztruclami" M11 z Nowych Sadów (z oryginalnymi
            jelczowskimi fotelami, nie tam jakaś podróba z krzesełkami z Ikarusa). Opinie
            pasażerów: "co to za przedpotopowy autobus?", "to już starszego nie dało się
            podstawić?" itp. ;)

Mi tam się podobało. Co te niedobre ludziska znowu chcą? Nie dość, że nie muszą
            dopłacać za przejazd linią retro, to jeszcze pretensje mają. :)
            • Gość: ST Re: Badania frekwencji IP: *.lodz.mm.pl 14.05.04, 20:53
              M11 chyba najczesciej puszczaja na 65,80,82... Fajne sa te stare busiki ;-)
              • piotrekmk Re: Badania frekwencji 15.05.04, 12:59
                ostatnio widziałem M11 na linii 57
                • zielak820 Re: Badania frekwencji 15.05.04, 13:03
                  I jak Ci się podobał?
    • geograf Re: Badania frekwencji 09.06.04, 16:56
      Przed chwilą dowiedziałem się (od Mch), że badania frekwencji zamknęły się w okresie 2 tygodni, czyli mniej więcej jeden dzień, na jedną linię.

Przepraszam, ale wszystko mi opadło.
      Rozumiem ograniczony budżet, ale stawianie hipotezy co do frekwencji na danej linii przez cały dzień, na podstawie jednego dnia-jest conajmniej wątpliwe, a na pewno GŁUPIE.
      Dalszy komentarz byłby krytyką,domyślcie się jaką:/

W pewnym razie mam dziwne rpzeczucia co do rozkładów po wakacjach:( Chyba zapiszę sobie przedwakacyjne rozkłądy jazdy na dysku i porównam...:/
      • michal.ch Re: Badania frekwencji 09.06.04, 22:38
        geograf napisał:

> Przed chwilą dowiedziałem się (od Mch), że badania frekwencji zamknęły się w
        ok
        > resie 2 tygodni, czyli mniej więcej jeden dzień, na jedną linię.

Nie mniej więce Geo, tylko tak było. Jedna linia miała swój jeden dzień. Jak
        już raz ją objechano, to potem już do niej nie wracano. Ja tam mam pewne
        obiekcje co do reprezentatywności próby ale może spece, którzy to układali
        wiedzą lepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka