pilot.pirx.2006 List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Łodzi 09.11.11, 14:04 Powtórzę pytanie: Czy ktoś kiedyś widział w Łodzi turystów. Nie chodzi mi o zapijaczonych Angoli, którym opłaca się kupić bilet na RyanAir bo wtedy wizyta w łódzkiej agencji towarzyskiej wychodzi i tak taniej niż w UK. Odpowiedz Link Zgłoś
pstryczek-elektryczek Re: List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Ł 09.11.11, 14:12 pilot.pirx.2006 napisał: > Powtórzę pytanie: Czy ktoś kiedyś widział w Łodzi turystów. Śmiem powiedzieć że ja widziałem, ale jest to względne co określa się mianem "turystyki". Odpowiedz Link Zgłoś
pilot.pirx.2006 Re: List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Ł 09.11.11, 14:17 Ja w sumie też widziałem w Łodzi turystów - takich jak Polacy na Green Point. ;) Spędzają tu przeciętnie 8 lat ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Ł IP: *.toya.net.pl 09.11.11, 20:24 Spotkałam grupę młodych ludzi z zagranicy w Muzeum Miasta Łodzi (Pałac Poznańskiego). Było to w minioną niedzielę. Poza tym w ubiegłym tygodniu widziałam na ulicy Jana Kilińskiego kolejną grupę turystów zagranicznych. Chyba mam szczęście...zagram w Lotto. Odpowiedz Link Zgłoś
old_lodzer a kto lobbował za 2 stadionami? 09.11.11, 14:25 kto podgrzewa atmosferę przed i po derbach ? Dziennikarze piszący o piłce nożnej, przecież żyją z wierszówki .... Odpowiedz Link Zgłoś
pilot.pirx.2006 Re: a kto lobbował za 2 stadionami? 09.11.11, 14:37 Jasne - to przez dziennikarzy są zadymy po meczach. Największa brednia jaką ostatnio przeczytałem. Kibole to miłujący pokój młodzi ludzie, którzy maczety i pałki biorą do ręki pod wpływem mediów. Może jeszcze powiesz, że policja prowokuje chuliganów i w dniu meczu nie powinno być patroli. Odpowiedz Link Zgłoś
old_lodzer a robią cokolwiek, żeby zadym nie było? 09.11.11, 15:20 a czytałeś nagonkę na Probierza ? A artykuły o rzekomym oszustwie dokonanym przez sędziego? Przecież żaden kibol-szowinista nie powstydziłby sie takiej pisaniny ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irysek Bez przesady IP: *.umed.lodz.pl 09.11.11, 14:41 W Paryżu tez nie ma miejskiego sylwestra... ale Łódź to nie Paryż :) Jednak, zapraszanie "gwiazd" naszej rodzimej sceny muzycznej uważam za duuuże nieporozumienie i wywalenie pieniędzy w błoto. Tylko co w zamian? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Bez przesady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.11, 14:53 Taa Paryż nie ma? To gdzie Doda pupe ma pokazać. Słusznie że miasto nie robi. Manufaktura zrobi sylwestra i wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antygłupota Re: Bez przesady IP: *.play-internet.pl 09.11.11, 18:58 Ale w Berlinie jest Sylwester i tam wielu łodzian jedzie. Trzeba rozliczyć obecną władzę za przewałki i rozdawnictwo pieniędzy. Afera barowa, sss, stadiony x 2, brak rozliczenia ESK, poronione ekspertyzy po to by coś uzasadnić co wcześniej zrobiono ( prywatyzacja zwiku).. tutaj trzeba szukac kasy i podać to towarzystwo do sądu, aby rozliczyc i ukarać za nasza ruinę. Sylwester się ludziom nalezy, bo bida az trzeszczy. Łodzianie nie mają kasy, aby się bawić jak ich włodarze, którzy za złe rządzenie nie ponoszą konsekwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzi List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Łodzi IP: *.toya.net.pl 09.11.11, 14:56 ja kocham moje miasto i robie wszystko aby był widziany w tęczowych kolorach : www.nagi.blog.pl oraz gaylodz.flog.pl Odpowiedz Link Zgłoś
pilot.pirx.2006 Re: List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Ł 09.11.11, 15:01 I tego oczekuje od Ciebie władza i jej klakierzy na forach. Parafrazując wywód Wujka Dobra Rada: Za każdym razem, gdy ktoś będzie narzekał na to, że w Łodzi sprawy nie idą w dobrym kierunku i że to miasto upada - udawaj, że go nie słyszysz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Londoner Wyjechalem i nie wroce nigdy do lodzi!!! IP: *.28.122.125.threembb.co.uk 09.11.11, 15:11 Nigdy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBBBBBBX Re: Wyjechalem i nie wroce nigdy do lodzi!!! IP: *.play-internet.pl 09.11.11, 23:25 Pomimo, ze jestes znany jako trolluś, zabrzmiało to dramatycznie. Łódź jest koszmarnym miastem, ale nikt nie pisze, ze tych co do tego doprowadzili mozna wskazać palce. Najpierw apetyt Jońskiego na władze i referendum, potem Sadzyński, który miał aspiracje, aby trwać i każdy, kto do niego zawitał był w szoku, bo mówił " ja tu tylko jestem na moment, nic nie mogę" - pomimo tych deklaracji dużo zniszczył, bo uległ łódzkiej szarej eminencji spod klejowego herbu. Rozpoczęła się wojenka z Lynchem Gerym Żydowiczem i trwa do dzisiaj. Kto by nie zasiadał w magistracie, jest chętny aby klejowy krasnal pociągał za jego sznurki. Mamy klęskę w ESK, EC1 bez indywidualności i autorytetów z kompleksem, że nie podziękowaliśmy twórcy tego dzieła, mamy spór o EC1, mamy pustkę przy CŁC gerego i perspektywy, ze na jego miejscu powstanie jakieś następne nudne pudło jak Galeria, mamy festiwale na prowincjonalna miarę i galerie na miarę ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klijac List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Łodzi IP: *.mofnet.gov.pl 09.11.11, 15:16 Krzysztof - masz rację. To jest miasto umierających ludzi, beznadziejnych - również umierających - radnych miasta. Jest to miasto bez przyszłości, albowiem nie myśli się tutaj o PR, czyli o przyszłości. Hasła miejskie "Młodzi w Łodzi" to zupełne nieporozumienie w konkluzji do faktycznych działań władz miast i jego radnych. Oczywiście, że sylwester powinien być - skoro ma to być "miasto akademickie" Odpowiedz Link Zgłoś
old_lodzer to dziś student nie potrafi? 09.11.11, 15:25 studiowałem w Łodzi wprawdzie dawno, ale dość długo i nikt nam nie musiał Sylwestra organizować a bawiliśmy się tak, że do dziś żonie i dzieciom wszystkiego nie opowiadam .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Łodzi IP: *.centertel.pl 09.11.11, 15:26 Czy w sylwestra będę spać,czy będę imprezować,czy będę tańczyć z butelką wódki przed telewizorem,czy na balu w Wiedniu z kieliszkiem szampana (taa,na pewno),TO I TAK NIE ZMIENI mojego życia.Dorośnijcie dzieci.I nie uważam miasta za organizatora imprez dla mnie.Do tego nie wszyscy korzystają z miejskiego sylwestra!!Urząd jest od czego innego i niech się zajmie zapóźnionymi sprawami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antygłupota Re: List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Ł IP: *.play-internet.pl 09.11.11, 18:52 Gość portalu: ... napisał(a): > Czy w sylwestra będę spać,czy będę imprezować,czy będę tańczyć z butelką wódki > przed telewizorem,czy na balu w Wiedniu z kieliszkiem szampana (taa,na pewno),T > O I TAK NIE ZMIENI mojego życia.Dorośnijcie dzieci.I nie uważam miasta za organ > izatora imprez dla mnie.Do tego nie wszyscy korzystają z miejskiego sylwestra!! > Urząd jest od czego innego i niech się zajmie zapóźnionymi sprawami. zapóxnione sprawy? no chyba masz na mysli zapóxnienia i doprowadzanie do ruiny przez PO - takich nieudaczników jak kacprzak, Walasek, Zdanowska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Łodzi IP: *.centertel.pl 09.11.11, 15:41 w wolnej chwili zajrzę na zakopiański portal gazety.Czy tam są też dramatyczne "listy"o wyjeździe na zawsze z powodu... braku sylwestra miejskiego?Ciekawe.Bo w Zakopanem zrezygnowali tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Ł IP: *.warszawa.mm.pl 09.11.11, 21:03 Jesli miarą marzen o tym jaka powinna być Łódź jest dla Ciebie Zakopane to stanowczo sprawdź na ich forum czy jest Sylwester. Wszak maisto 40 tys powiatowe to wzorzec, który koniecznie nalezy nasladowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianka List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Łodzi IP: *.111.178.26.static.crowley.pl 09.11.11, 16:20 Zgadzam sie z autorem listu. W Lodzi nic sie nie udaje, zadnej inicjatywy sensownej tej pieprzonej wladzy, zadnej koordynacji dzialan wladz tego biednego miasta i zadnej kreatywnosci. Takie przelewanie z pustego w prozne, gadka dla gadki i tzw. przyruchy. Ale z tego nic nie wynika, poza biciem piany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin dla chcącego nic trudnego IP: *.4web.pl 09.11.11, 18:12 Prawda jest taka, że jak ktoś chce się zabawić, to w Łodzi nie ma z tym problemu. Mnóstwo klubów dla młodych, mnóstwo rożnych imprez nawet dla osób po 50-tce. Narzekają ci, którzy nigdzie nie wychodzą, bo nie chcą wychodzić. Polecam: cjg.gazeta.pl/CJG_Lodz/0,0.html Odpowiedz Link Zgłoś
pilot.pirx.2006 Re: dla chcącego nic trudnego 09.11.11, 18:19 Jak wam się wydaje, że jest tak super - to pojedźcie gdziekolwiek na Zachód i zobaczcie jak się robi w innych miastach. Niekoniecznie nawet za granicę - polecam choćby Wrocław, Trójmiasto i Kraków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: dla chcącego nic trudnego IP: *.toya.net.pl 09.11.11, 21:00 To zacznij coś robić.Cokolwiek, inni już dawno na to wpadli i nie narzekają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBBBBBBX Re: dla chcącego nic trudnego IP: *.play-internet.pl 09.11.11, 23:29 Gość portalu: A napisał(a): > To zacznij coś robić.Cokolwiek, inni już dawno na to wpadli i nie narzekają byle nie patrzeć, byle nie myśleć - tak też mozna, tylko jak długo..? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: dla chcącego nic trudnego IP: *.toya.net.pl 09.11.11, 20:57 Zgadzam się w 100 %. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antygłupota Re: no i to banda PO powinna z Łodzi wyp....:)))) IP: *.play-internet.pl 09.11.11, 18:53 tez tak uwazam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajaja List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Łodzi IP: *.toya.net.pl 09.11.11, 19:16 www.youtube.com/watch?v=gDvlmqzrR0E Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akn a na bandyckie premie rzędu kilkudziesięciu tys zł IP: *.adsl.inetia.pl 09.11.11, 19:54 dla swojego przydupasa pieniązki w kasie miasta się zawsze znajdą! Czy to zwrot kasy za wybory? Odpowiedz Link Zgłoś
lech.s List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Łodzi 09.11.11, 20:36 Niestety, nie miałem czasu czytać wszystkich wypowiedzi i może będę głosił tu wtórne prawdy. Niemniej uważam, że Łódź nie ma potencjału, by przyciągnąć turystów ze świata, bo Księży Młyn, Manufaktura, Galeria Łódzka i sklepy na Piotrkowskiej, to jednak za mało. Chyba, że kogoś interesują rudery i slumsy w centrum wokół wymienionych miejsc, albo ktoś odbywa sentymentalną podróż śladami zaginionych przodków (Radegast, getto itp.). Miasto nigdy nie będzie naprawdę żywe, jeśli młodzi (i starsi też) zdolni ludzie będą szukać pracy gdzie indziej, bo to, czego Łodzi najbardziej potrzeba, to elit z prawdziwego zdarzenia. Bez nich miasto wysycha i dominuje sub- i popkultura, puby, disco, kibole, graffiti (i smutek tropików, chciałoby się rzec, ale jednak nie, tzn. nie tropików). Co się np. stało z jazzem - kiedyś w Jazzdze grywał czasem Big Band Akademii Muzycznej i coś się naprawdę od czasu do czasu działo, a co jest teraz grane? Co brakuje Łodzi, by (tak jak w czasach komuny - z Łódzką edycją Jazz Jamboree) zagrały tu regularnie sławy pokroju Marsalisa, McLaughlina, Garbarka, Manu Kache, by wymienić paru (Stańce czy Urbaniakowi to się czasem zdarza). Jeśli ktoś ma inne zdanie, proszę, by mi przysłał listę imprez na najbliższy miesiąc. Pozdrawiam wszystkich, także myślących... inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
lech.s List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Łodzi 09.11.11, 20:41 Aha, zapomniałem dodać, że sylwester nic tu w sprawach zasadniczych dla miasta nie zmieni. Pamiętam takie sylwestry z nieszczęsnym Fajbusiewiczem i gwiazdami jego pokroju, i myślę, że nie ma czego żałować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Łodzi IP: *.warszawa.mm.pl 09.11.11, 20:59 Mam wrażenie, że zbyt dosłownie traktujecie słowa autora słusznego skondinąd listu. Dla mnie autorwi chodzi o poruszenie wnerwaijacego luidzi problemu a mianowicie marazmu urzędniczego i braku inwencji. Bo nie ulega watpliwości, że w Łodzi dzieje się wiele interesujących rzeczy - wydarzen kulturalnych, imprez w klubach itd. Tutaj chodzi jednak o zagospodarowywanie przestrzeni publicznej. A to szwankuje z powodu zwyczajnego urzędniczego nieróbstwa. A usprawiedliwieniem tego są pieniadze bo jak sie nie ma pomysłu albo nie zdązyło sie z czyms lub zaniedbalo to stosuje się wymówke że miasta nie stać. Czyż można sobie wyobrazić lepsza wymówkę. Niestety łódzcy urzędnicy tę wymówke stosuja do wszytskiego - jest brudno bo nie ma pieniedzy ale nikt nie wspomni o tym, że jest brudno bo jest bałagan organizacyjny, kompetencyjny i nie ma wskazanych odpowiedzialnych za poszcegolne obszary. I to czyni całokształt braku zainteresowania przestrzenia wspólną publiczną. A na tę przestrzeń poza imprezami wspomnianymi przez autora skłąda się rowniez jej czystość, zadbanie, zieleń bezpieczeństwo. W efekcie urzędnicze nie stać nas przekłada się na bylejakość we wszytskich tych aspektach. I mam wrazenei, ze autor własnie to chcial powiedziec. I powinnismy mu przyklasnac a nie pisac że Łódź to syf brud itd. Jesli pomożemy przełamac tę urzędniczą innercję to wtedy wiele tych bolączek o których piszemy na codzien nagle zniknie. I o to walczmy wszyscy. Zauwazcie, ze autorowi chciało sie wysłać swoje uwagi do urzędu. gdyby ten urząd zasypało podobnymi tysiące obywateli to wtedy nie mozna byloby ich lekcewazyć. Na tym polega partycypacja i kontrolowanie władzy. innej drogi do sukcesu nie ma jest nia aktywnośc kazdego z nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan ek I bardzo dobrze! IP: *.toya.net.pl 09.11.11, 22:11 Wreszcie bez głupiego wydawania pieniędzy, których we wspólnej kasie tak brakuje. Głupki, które nie potrafią bez Sylwestra żyć, niech sobie same zorganizują, a przede wszystkim - niech nauczą się żyć radośnie bez sztucznych podniet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tan Łódź za wszelką cenę stara się być takim miastem IP: *.centertel.pl 09.11.11, 22:24 które na zachodzie byłoby zaludnione przez kolorowych emigrantów - chwali się rozwojem branży BPO i zakładów produkcyjnych. To są nierozwojowe i niskoopłacane miejsca pracy. Trzeba dopłacać do biur projektowych z różnych branż. Inwestować w miejsca pracy dla absolwentów Politechniki czy uczelni artystycznych (wzornictwo). BPO za jakieś 10 lat będzie już w Bułgarii, Rumunii, może Ukrainie. Poza tym imprezy są jednak ważnym punktem rozwoju dla miasta. Można na przykład zaprosić do parku Staromiejskiego w lecie muzyków, żeby grali w ładnej scenerii przy fontannie. W Sylwestra można wykorzystać to, co Łódź ma najfajniejszego - proponuję spektakl światło i dźwięk na Piotrkowskiej, w Manufakturze lub na Księżym Młynie. Koncerty i tak zawsze były mierne. Poza tym wdrożyć system wykupywania kamienic przez miasto i mieszkańców - prywatna własność kamienic blokuje wszystkie szanse na zmianę wyglądu miasta. Pominąwszy brak chęci, pozostaje kwestia braku pieniędzy na remonty. A te mogliby wykonywać sami mieszkańcy. Zyskaliby doświadczenie zawodowe, upiększyli swoje otoczenie, zyskali nowe kontakty i wzajemne wsparcie. Na pewno zniknęłyby też bazgroły ze ścian - przecież własnej pracy się nie niszczy. Wraz z nowym dworcem i zmodernizowaną linią do Warszawy Łódź na pewno zyska nowych mieszkańców, bo jest tańsza i ma lepszy dojazd niż tradycyjne sypialnie podwarszawskie. Poza tym w przeciwieństwie do Białołęki czy Piaseczna, Łódź ma też bazę kulturalną - świetną Filharmonię (Warszawa takiej nie ma), teatry, kina. Ma też dużo knajpek i kawiarni z przystępnymi cenami (w Warszawie takich ze świecą szukać). Jest co robić w czasie wolnym. Połączenie kolejowe z Warszawą, a w przyszłości też Kolejami Dużych Prędkości przyciągnie też do Łodzi biura tych, firm, które nie będą chciały płacić wygórowanych cen za biura takie, jak w warszawskim kołchozie (okolice Galerii Mokotów), gdzie nie ma jak dojechać (korki) i zaparkować. Także część konferencji będzie organizowana w Łodzi, bo w Warszawie jest za drogo. A wtedy przyjdzie czas na innowacje w dziedzinie na przykład transportu - cichy tramwaj bez okablowania, autobusy elektryczne (może projektowane w Łodzi) i dążenie do tego, żeby Łodzianie samochodem jeździli tylko na przyzwoite urlopy z dużą ilością bagażu. Łódź ma ogromne zalety i ma duże perspektywy rozwoju. Wymagają one dużych nakładów finansowych, bo do nadrobienia jest cały okres upadku po transformacji i zaniedbania miasta po transformacji. Ale są to inwestycje opłacalne. Byle tylko nie poddawać się marazmowi i stwierdzeniu, że nic się nie da zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: llimilich Re: Łódź za wszelką cenę stara się być takim mias IP: *.sydskane.nu 09.11.11, 23:00 Byle tylko n > ie poddawać się marazmowi i stwierdzeniu, że nic się nie da zrobić. Czyżby? A co się da zrobić? I kto ma to zrobić? A zaniedbania były juz wielkie i przed transformacją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Panie znudzony studencie! IP: *.193.160.9.tvsat364.lodz.pl 09.11.11, 23:24 Do wyboru do koloru, a to tylko wszystko w jeden dzień: lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,10620826,Dzieje_sie_w_czwartek__wieczor_koncertow_w_klubach.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBBBBBBX Re: Panie znudzony studencie! IP: *.play-internet.pl 09.11.11, 23:27 Najpierw musisz przebiec przez zrujnowane miasto, potykając sie o zaprutego pijaka, przytłoczony szarzyzną, głupotą, zakłamaniem mediów i rządzących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka A mnie nie przeszkadza brak miejskiego Sylwestra. IP: *.lodz.msk.pl 10.11.11, 00:12 Takie imprezy są zazwyczaj raczej tandetne, zaprasza się na nie wątpliwej jakości gwiazdy. I tak większość osób będzie bawić się w swoim gronie, w wybrany przez siebie sposób. Nie kwestionuję faktu, że brak funduszy jest niepokojący, ale uważam, że niepotrzebne jest larum podnoszone od ładnych kilku dni w łódzkich mediach lokalnych z powodu braku miejskiego Sylwestra. Trudno taką imprezę nazwać wydarzeniem kulturalnym. Ilu osobom, którym przeszkadza jej brak wcześniej regularnie witało Nowy Rok na Placu Wolności czy na rynku Manufaktury? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alutka List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.11, 01:20 Tu nie chodzi o Sylwstra ale o to że nawet jak są jakieś imprezy w Łodzi to łodzianie o tym dowiaduja się,,,,post faktum,,,że vipy-srypy były albo koszt "wjazdu" na taką imprezę jest za drogi dla ubożejącego łodzianina.INFORMACJA I PROMOCJA MIASTA ŚPIIIII !! Zaproszenia darmowe dostają wszyscy z urzędów ,,,na które i tak nie chodzą a można by "wrzucic" np. do akademików ,na uczelnie itp właśnie te "darmówki". TO NIE SPOŁECZEŃSTWO A URZĄD-WYDZ.KULTURY MA ORGANIZOWAĆ PROPONOWAĆ I PROPAGOWAĆ,,!!! ZA TO WŁASNIE TE PALANTY BIORĄ KASĘĘĘĘ I KASĘ "ROZDZIELAJĄ" RÓŻNYM INNYM SWOIM PALANTOM !!! TO NIECH COS TEZ DADZĄ ŁODZIANOM !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alutka List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.11, 01:26 I DRUGA SPRAWA,,,NAWET NAJBARDZIEJ WYKWINTNY OBIAD PODANY NA CYNOWYM TALERZU NIE BEDZIE TAK SMAKOWAŁ JAK BYLE-CO NA PORCELANIE,,,W ŁODZI STANDARDEM JESY CYNOWY TALERZ !!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kocham Łódź Wyjazd, jak najbardziej IP: *.as13285.net 10.11.11, 01:35 Tak wyjechałem i nie żałuje chociaż kocham to miasto bo się w nim wychowałem, wykształciłem itd. ale kiedy przyjeżdżam to mnie krew zalewa jak widzę powiększającą się przepaść między Łodzią i innymi miastami wojewódzkimi. Ostatnią rzeczą która trzyma to miasto przy życiu są szkoły wyższe, filmówka już nie ta sama- idzie w dół, reszta jeszcze się jako tako trzyma. Jak szkolnictwo wyższe upadnie to będzie to największa dziura w Polsce. Studenci nakręcają to miasto, bez nich to "robotniczy dom starców" Ludzi w wieku produkcyjnym ubywa w zastraszającym tempie. Magistrat przespał 20 ostatnich lat i obawiam się że jest już za późno cokolwiek by się chciało na ten temat powiedzieć. Perełki jak Manufaktura to kropelka w morzu biedy. Zaczęło się od skasowania Parady Techno- pierwszą taką imprezę w Polsce i tej części Europy , Potem był Camerimage, następnie Festiwal Czterech Kultur, (Kropiwnickiego powinni Łodzianie powiesić przed Urzędem Miasta na przestrogę dla następców)niedługo nie zostanie nic bo nie ma szerokiej koalicji na rzecz miasta. Dworzec Łódź Fabryczna będzie super miejscem na przesiadkę za 10lat (jak Bóg da), bo kto tu wysiądzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc bagno nieudacznikow w urzedach i kolesiostwo IP: *.toya.net.pl 11.11.11, 00:54 to jest podstawowy problem miasta. ludzie decyzyjni w sluzbie publicznej - przypadkowi, bez wizji, z nadania politycznego. Kazdorazowo zarzadza nimi ktos bez charyzmy, pasji i latwosterowalny, aby cala ta gawiedz w urzedzie marszalkowskim, wojewodzkim czy uml miala zachowane synekury i status quo. dalej sa uklady i ukladziki kolesiowe, te wszystkie candrowicze i inne cwaniaczki, ktorzy tak samo musza byc marionetkowi. inaczej sie ich odcina od koryta i konfliktuje medialnie w oczach publicznosci. zadna strategia czy inne pseudo merytoryczne pozorowanie dzialan nic nie zmieni w Lodzi. To zawsze bedzie tylko wydana kasa na prozno. Taki stan bedzie, gdy to bagno polityczne i powiazane z nim media sie nie oczysci. nie bardzo sobie wyobrazam, kto moglby tego oczyszczenia dokonac, ale teoretycznie to jest mozliwe i jezeli jakis mesjasz szybko sie nie zjawi, Lodz za 10-20 lat (dla niektorych to moze niewyobrazalny interwal czasu) bedzie zafajdana dziura, peryferiami aglomeracji co najwyzej. nikt normalny tu nie bedzie chcial mieszkac z wlasnej woli. co najwyzej emeryci, tani robotnicy, żule i moze kilku freaków. nie ma co oczekiwac, ze bagno i zabagnione okolice samo zamieni sie w zielona lake. nie ma sie tez co zloscic na bagno, że taki syf z niego bije. bagno to bagno i kropka. raczej trzeba poszukac KOGOS, kto bedzie chcial i umial ten proces ZMIANY przeprowadzic. Odpowiedz Link Zgłoś