Dodaj do ulubionych

Fajny wynalazek

IP: 81.168.185.* 18.06.04, 20:51
ams1.lo3.wroc.pl/tomek/tournee.php?p=49222
Szkoda ze w Lodzi czegos takiego nie stosuja, napewno bysmy dzieki temu
omineli kilkudniowe objazdy i zawieszenia linii.

Pozdrawiam,
Aleksej
Obserwuj wątek
    • michal.ch Re: Fajny wynalazek 18.06.04, 21:10
      O, znalazłeś fote nakładki torowej. Kiedyś czegoś takiego szukałem. :)
    • Gość: Bart Re: Fajny wynalazek IP: *.tpnets.com 18.06.04, 23:13
      Trzeba się wypytać tego i owego jak spisuje się na tym tabor wąskotorowy i jak
      dopasować to do innych odległości między torowiskami (czy to po prostu
      jednorazówka). No i co, jeśli tory są krzywe.
      • Gość: luki Re: Fajny wynalazek IP: *.toya.net.pl 19.06.04, 10:36
        Wiesz Bart, przed wojną taki patent był w Łodzi szeroko stosowany, więc sądzę,
        że rozstaw szyn nie ma tu znaczenia.
        • Gość: Aleksej Re: Fajny wynalazek IP: 81.168.185.* 19.06.04, 11:11
          Ciekawe dlaczego zrezygnowali? Moim zdaniem ZTiS by sobie z tym spokojnie
          poradzilo (chociaz pewnie takie cos musi byc robione za kazdym razem aby
          dopasowac ksztalt do danych warunkow). Slyszalem ze w kilku miastach
          stosuje/stosowalo sie nawet cale tymczasowe torowiska obok remontowanych aby
          zrobic objazdy.

Pozdrawiam,
          Aleksej
          • Gość: M.E. Re: Fajny wynalazek IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.04, 11:19
            W czasie budowy skrzyżowania Żeromskiego-Mickiewicza tramwaje jeździły po
            prowizorycznym torowisku na wschodnim wiadukcie drogowym.
            • camelot Re: Fajny wynalazek 19.06.04, 17:53
              Wynalazek jest fajny. Jestem rodowitym wrocławianinem i od wielu lat mieszkam w
              Łodzi ale często bywałem i bywam we Wrocławiu. Otóż ten wynalazek zaskoczył
              mnie jeszcze wiele lat temu gdy na jednej z wrocławskich ulic prowadzony był
              jakiś remont nawet chyba nie torowiska. W każdym razie tramwaje musiały
              poruszać się jednym torem. Zobaczyłem wtedy że tzw zjazdna jeden tor zrobiony
              jest taką nakładką czyli na jezdni połozone zostały zrowtnice, skrzyżak i
              kawałek, toru w tramwaj najeżdżał na to i przejeżdżał na drugi tor. Ulice
              Wrocławia były i są zrobione z kostki dość dobrej jakości i dobrze położonej (
              wiadomo przedwojenna niemiecka robota) w przy instalowaniu tych zjazdów nie
              rozbierano i nie rujnowano ulicy tylko odbywało się to na jezdni. Zresztą we
              Wrocławiu w wielu miejsca były na stałe zrobione przejazdy z toru na tor tak na
              wszelki wypadek, tak jak w niektórych miejsca były nawet trzy tory (hala
              Ludowa) aby tramwaj mógł zaparkować na dłużej bez wstrzymywania ruchu. Ale
              niestety to były niemieckie pomysły i wykonania.
          • Gość: Ja Re: Fajny wynalazek IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.04, 19:20
            Podczas budowy węzła drogowego na Kaliskim spory kawałek torowiska ułożony był
            na ulicy Karolewskiej, na asfalcie, następnie tory przy feminie obchodziły
            obecny wykop szerokim łukiem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka