Gość: lea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 17:25 czy jako katoliczka mam szansę wejść do synagogi, bo w Wawie nie udało się , nawet z przyjacielem wyznania mojżeszowego Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
geograf Re: łódzka synagoga 06.11.04, 22:43 Stara,sprawdzona zasada: nie zaszkodzi zapytać, to nic nie kosztuje. Aby wejść z ulicy zawsze może być problem, dlatego najlepiej przejdź się do Gminy, na Pomorską 18, zapytaj a po wszystkim podziel się wiadomościami. Pozdrawiam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yitzchok :-))) Re: łódzka synagoga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 13:04 Masz na myśli oczywiście jedną jedyną łódzką synagogę? Rzeczywiście powinnaś przejść się do Gminy na Pomorską 18. Tam w biurze na pierwszym piętrze powinnaś uzyskać niezbędne informacje. Synagoga na Rewolucji jest "otwierana" podczas specjalnych okazji (święta żydowskie, imprezy kulturalne np. koncerty, Kolorowa Tolerancja). Łódzka społeczność żydowska modli się na codzień w budynku Gminy na Pomorskiej. Poza tym jedną z najbardziej zorientowanych pod tym względem osób w Gminie (poza Symchą Kellerem) jest Hubert Rogoziński. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: łódzka synagoga IP: *.astral.lodz.pl 07.11.04, 13:52 Chcesz zobaczyć synagogę, czy posłuchać modlitw?, odpowiedz proszę to dostaniesz "wiążącą" odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: łódzka synagoga 07.11.04, 14:26 ja chciałbym posłuchać modlitw, obejrzeć uroczystość (no i moja koleżanka bardziej ode mnie zainteresowana tematem na pewno)-byłoby to możliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
iw_lasota Re: łódzka synagoga 07.11.04, 16:25 chciałabym posłuchać modlitw, ale czy to nie będzie dla modlących krępujące? Takie metafizyczne podglądanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: łódzka synagoga IP: *.astral.lodz.pl 07.11.04, 22:56 A zupełnie niemetafizyczne uczestnictwo, naprzykład w jedzeniu chanukowych placków. 7 grudnia zaczyna się Chanuka trwa osiem dni, uprzejmie doniosę kiedy będzie wieczór chanukowy w Gminie. Będzie można zobaczyć zapalenie kolejnej świeczki i posłuchać modlitwy temu zapaleniu przynależnej. Mam pytanie, czy Ciebie krępuje kiedy modlisz się w kościele "szwendanie" ciekawych jego wnętrza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lea Re: łódzka synagoga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 23:48 kiedy się modlę a czuję się wtedy zupełnie wyjątkowo, bardzo rozpraszają mnie ludzie, ci szwendajacy się; wewnętznie potrzebuję poczucia wspólnoty z Wielkimi Nieobecnymi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lea Re: łódzka synagoga i Chanuka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 23:39 Witam serdecznie Gościa sprzed miesiąca. Szkoda tylko, że święto Chanuki minęło, a my nie zdążyłyśmy się zapoznać. Pamiętałam o Twym przyrzeczeniu szczególnie, bo również szczególnie ta kultura mnie interesuje. Pozdrawiam serdecznie mając nadzieję, że nic złego się nie stało. LEA :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: łódzka synagoga IP: *.astral.lodz.pl 07.11.04, 22:59 Podgryza mnie ciekawość, dlaczego nie wpuszczono Was do synagogi w Warszawie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l... Re: łódzka synagoga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 23:42 bo właśnie odbywały się modlitwy i nie ja rozmawiałam z rabinem, tylko on; tak po prostu, był to zły moment. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: łódzka synagoga IP: *.astral.lodz.pl 07.11.04, 23:48 Ciekawostka, zły moment na wejście na modlitwy. Mnie to nie przekonuje, zapytam u źródła, czyli u Nożyka o panujące tam zwyczaje. Jeszcze jedno pytanie, kto Was nie wpuścił. Ktoś z modlących się, czy ochrona? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lea Re: łódzka synagoga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 23:51 kiedy się modlę potrzebuję szczególnego skupienia, by poczuć obecność Wielkich Nieobecnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lea Re: łódzka synagoga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 23:58 osoba, z którą rozmawiam jest dociekliwa a ja nie roszczę do nikogo żadnych pretensji ja tylko zapytałam i dziękuję za odpowiedź, w sprawie grudniowego święta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: łódzka synagoga IP: *.astral.lodz.pl 08.11.04, 07:14 Miło, że nie rośćisz, bywam dociekliwą osobą wtedy gdy mam powody. To jest powód dlatego pytałam kto. Rozumiem potrzebę ciszy i skupienia, dlatego gdy ciekawość wnętrza zawiedze mnie do kościoła dokładam starań by poruszać się "bezszelestnie". Dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Z innej beczki IP: *.tpnets.com 08.11.04, 22:19 Czy na Pomorskiej 18 to można zastać kogoś lub dostać namiar na kogoś, kto przeżył getto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Z innej beczki IP: *.astral.lodz.pl 09.11.04, 07:28 W Łodzi niestety nikt już nie mieszka, odeszli. Najbliżej w Warszawie. A co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Z innej beczki IP: *.tpnets.com 10.11.04, 22:05 sieć tramwajów gettowskich mnie interesuje - dokładnie przebieg tych czterech na ul. Łagiewnickiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Z innej beczki IP: *.astral.lodz.pl 10.11.04, 22:25 Skarbnicą wiedzy o tramwajach jest Pan Źródlak z Muzeum na Radogoszczu, taką samą też jest niejaki Hubert Rogoziński. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Z innej beczki IP: *.tpnets.com 10.11.04, 23:49 Wojtek Źródlak niestety nie zna dokładnych przebiegów tych czterech bocznic (mapy bez rozrysowanych budynków). Tego drugiego człowieka gdzie znaleźć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Z innej beczki IP: *.astral.lodz.pl 11.11.04, 00:33 Każda "Skarbnica" ma jakieś braki, pytasz o Huberta? Postaram się dowiedzieć i odpowiem. A dla informacji Hubert chyba był waszym przewodnikiem po cmentarzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał_k Re: Z innej beczki IP: *.toya.net.pl 11.11.04, 13:46 Rogoziński działa w Gminie Żydowskiej - tam o niego pytajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Z innej beczki IP: *.tpnets.com 11.11.04, 14:17 Czyli co, Pomorska 18? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Z innej beczki IP: *.astral.lodz.pl 11.11.04, 15:29 Jak słusznie zauważyłeś "działa" bo tak naprawdę to można Go "złapać" tylko na tak zwaną komórkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Z innej beczki IP: *.astral.lodz.pl 14.11.04, 15:28 Hubert twierdzi, że linie tramwajowe są oznaczone na planszy lub zdjęciu, nie pamiętam na wystawie Getta na Placu Wolności, (tramwaje interesują Go najmniej). A w "łaskawości" swej pozwolił podać numer swojego telefonu komórkowego 0601 82 62 86. Ja mam prośbę, zadawajcie pytania na forum jeżeli okażą sie "trudne" to odeślę do Huberta, obiecuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Z innej beczki IP: *.tpnets.com 15.11.04, 16:57 Dzięki, przedzwonię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Z innej beczki IP: *.astral.lodz.pl 15.11.04, 20:22 Zawsze pomogę jeżeli wiedza i umiejętności pozwolą. Proszę pamiętajcie tylko o mojej prośbie, nie nękajcie nadmiernie Rogozińskiego. Pytać możecie na forum. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axx Re: Z innej beczki IP: 5.5R* / *.nyc.untd.com 17.12.05, 15:21 Nie tylko ze mozesz tam wejsc ale i mozesz zostac (tak jak kazdy zydem czy zydowka) Sa roznej masci kursy wprowadzajace a zydem moze zostac naprawde kazdy.Niektorzy (a jest ich wielu)mieszkancy Lodzi sa nimi nawet nie wiedzac o tym ani nie dopuszczajac takiej mysli. Pogadaj o tym z rabinem. Odpowiedz Link Zgłoś