10.06.05, 18:47
Kto waszym zdaniem mógłby być kandydatem na burmistrza w Gminie Żychlin w
następnej kadencji. Mam na myśli młodego, wykształconego kandydata. Najlepiej
gdyby była nim młoda, wykształcona kobieta. Czas już najwyższy aby o tym
pomysleć. Sprawę potraktujcie całkiem poważnie !!!!
Obserwuj wątek
    • mordor81 Re: Burmistrz 12.06.05, 22:31
      nooo mnie najlepiej:] proponuje swoją osobę
      • ibir1 Re: Burmistrz 13.06.05, 10:26
        Tylko bez jaj ! Jeżeli na poważnie to życzę powodzenia.
        • mordor81 Re: Burmistrz 13.06.05, 13:47
          a znasz mnie zeby cokolwiek o mnie powiedzieć??
          • thingso Re: Burmistrz 13.06.05, 23:56
            ja Cie znam i wiem ze jesli bys kandydowal- calkowita klapa hahaha
          • ibir1 Re: Burmistrz 14.06.05, 16:50
            Mordor81 ja całkiem poważnie. Pytasz czy cię znam. Nie znam i nie muszę. Ale
            możesz się przedstawić. A teraz, jeżeli masz wokół siebie zorganizowaną pewną
            grupę zaufanych osób - mądrych, wykształconych - nic nie stoi na przeszkodzie
            aby przygotowywać się do następnych wyborów burmistrza. Życzę powodzenia.
    • art724 Re: Burmistrz 30.06.05, 23:37
      Owszem,można sobie robić jaja,ponabijać się,ale przez kolejne cztery lata
      biadolić,że to miasto umiera,nie ma przyszłości i w Żychlinie to tak naprawdę
      to sami emeryci mieszkają więc po co zajmować się wyborami.A burmistrzem pewnie
      zostanie swój chłop,ten który najwięcej taniego wina zafunduje spragnionemu
      elektoratowi.Mam nadzieję,że nie będziemy świadkami tak dramatycznego
      scenariusza.Co do samej osoby przyszłego burmistrza, to na obecną chwilę jest
      mi trudno wskazać konkretną kandydaturę.Trzeba się zastanowić czego oczekuję od
      kandydata na to stanowisko,jaki ma program- czy to są gruchy na wierzbie,czy
      facet wie co mówi i jest to realne do realizacji.Jest kilka istotnych kwestii
      np. problem bezrobocia,tworzenia nowych miejsc pracy,promocji miasta i
      regionu,planowaniu nowych inwestycji.Bardzo istotnym punktem jest skład
      przyszłej rady miasta,bo to właśnie oni mają decydujący wpływ na jakość życia
      mieszkańców.Tragiczny będzie dla miasta scenariusz jeśli na czele rady miasta
      stanie emeryt z wizją rządzenia jaką prezentowali sekretarze z PZPR lub chamski
      milicjant o aparycji "brudnego Harego".Może powinna zawiązać się grupa
      ludzi,jakiś komitet,którzy mają pomysły,podobne przekonania,trochę optymizmu i
      kochają swoje miasto.Pozdrawiam.
      • ibir1 Re: Burmistrz 02.07.05, 22:34
        Podoba mi się to co piszesz. Nie wiem co o tym myślą inni. A z tymi
        aparatczykami, milicjantami i innymi dinozaurami to sama dziesiątaka. Ludziska
        zapomnieli już jak oni nas traktowali !!!!! A ART724 trzymaj tak dalej !!!! A
        tak na poważnie. Każdy z nas niech tak od siebie poda na początek jakiego
        widziałby Burmistrza / opis ogólny /. Ja widziałbym młodego wykształconego
        człowieka w wieku około 35 lat - znający prawo i ekonomię. Nie powinien być
        politykiem / zaraza /. A powinien być odważny, porządny i przykładny mąż i
        ojciec.
        • art724 Re: Burmistrz 03.07.05, 21:20
          Dokładnie!Idealny kandydat to ekonomista lub prawnik,człowiek który do tej pory
          nie był umoczony w politykę,mający wizję rozwoju miasta,potrafiący wzbudzić w
          społeczeństwie entuzjazm.Zagalopowałem sie- no może wszczepić trochę optymizmu
          i wiary w naszej społeczności,że i tu może coś się udać.Ale przyznam się,że
          osobiście nie potrafię wskazać z imienia i nazwiska takiej osoby.Pozdrawiam
    • art724 Re: Burmistrz 04.07.05, 22:42
      A może ktoś z poza Żychlina?Dopływ świeżej krwi może dobrze by zrobił dla
      lokalnej społeczności Poprzestawiał trochę szyki lokalnych
      politykierków,porozbijał układziki.Człowiek nie skażony
      beznadziejnośćią "żychlińską"-tak charakterystyczną dolegliwośćią dla sporej
      grupy społeczeństwa.
      • ibir1 Re: Burmistrz 07.07.05, 19:17
        Było już trzech takich przez trzy ostatnie kadencje. I co ? Nie uczynili cudu
        nad Słudwią ! A wręcz uczynili ......., które trwa do dziś. Ja myślę, że mamy w
        Żychlinie wiele osób z rodowodem żychlińskim, którzy mogą być potencjalnymi
        kandydatami na burmistrza. Według mnie tylko Żychliniak lub
        Żychlinianka !!!!!
        • art724 Re: Burmistrz 07.07.05, 20:34
          OK! To była tylko propozycja.Ciekaw bylem co ludzie na to?Ale ludziska jakoś
          cicho,pewnie już są zmęczeni albo na wakacjach.
          • ibir1 Re: Burmistrz 08.07.05, 12:26
            Ludziska pewnie nie zaglądają na forum o Żychlinie z różnych przyczyn. Ale
            trudno dociec dlaczego. I to jest ten problem, który należałoby jakoś
            rozwiązać. Bo internet a w nim fora otwierają anonimowo, w prosty sposób,
            każdemu kto ma do niego dostęp, drogę do rzeczowej dyskusji na różne tematy,
            między innymi ten o którym dyskutujemy.
          • edmurphy Re: Burmistrz 09.07.05, 02:37
            No to zaczęliśmy wybory samorządowe. I bardzo dobrze, że już, bo chyba
            powinniśmy się poważnie nad tym wyborem zastanowić. Nad składem rady także.
            Póki co nie widzę osoby, którą mógłbym wymienić z imienia i nazwiska, jako
            odpowiedniego kandydata. Ale myślę, że kandydat powinien spełniać kilka
            warunków:
            1. wykształcenie, myślę, że ekonomiczne lub prawnicze byłoby na miejscu, ale
            niekoniecznie
            2. doświadczenie, co nie wyklucza młodych ludzi; doświadczenie polegające na
            tym, że moglibyśmy ocenić osiągnięcia kandydata, np. skuteczne prowadzenie
            własnej firmy lub określona działalność społeczna lub polityczna, która
            przyniosła wymierne efekty już, a nie deklaratywnie (kiełbaska wyborcza
            nieświeża)
            3. chyba najważniejsze: kandydat powinien przedstawić konkretny program, wizję
            czy kierunek pracy, przynajmniej na pierwszą kadencję. KONKRET. Nie obiecanki,
            że jak mnie wybierzecie to będę dobrze rządził, ale : zrobię to, załatwię tamto
            i potrzebuję na to tyle i tyle czasu.
            No i ta cholerna polityka, myślę, że od niej nie uciekniemy, bo tak to nasze
            samorządowe życie wygląda, więc gdyby miał jakieś zaplecze polityczne to chyba
            by nie przeszkadzało, ale nie jest to według mnie obligatoryjny warunek. Dobry
            menedżer poradzi sobie bez polityki.
            A więc rozglądajmy sie i namawiajmy tych, którzy wydają nam się odpowiedni, bo
            ci najmądrzejsi wcale się do rządzenia nie pchają, robią swoje. Stąd tyle w
            sejmie i radach gmin politycznego oszołomstwa.
            I to by było na tyle, na razie.

"Nie rób nic na siłę; weź większy młotek" - prawo siły Anthony,ego
            • ibir1 Re: Burmistrz 09.07.05, 14:16
              Pozdrawiam Edmurphiego. Jeżeli już potrafimy określić kryteria, to może
              zaproponujmy kogoś z kręgu osób zatrudnionych w oświacie, np. dyrektor jednej z
              żychlińskich szkół lub jakiś nauczyciel. Uzasadniam tym, iż może na sprawy
              oświaty spojrzy uczciwie pańskim okiem. Według niektórych twardych łbów
              samorządowych to podobno ta przeklęta oświata pożera 80 % budżetu Gminy. Tylko
              nie pojmują, że bez oświaty Żychlin będzie za parę lat jednym z miast jak na
              sąsiedniej Białorusi.
              • art724 Re: Burmistrz 09.07.05, 14:51
                A ja bym bardziej na tym stanowisku widział człowieka związanego z zakładami
                Emit. Może kogoś z dzialu ekonomiczno-prawnego?Kiedyś za tzw. "komuny" było
                modne chaslo:"Miasto z zakładem,zakład z miastem".Patrząc z perspektywy lat to
                rozstanie nie wyszło na dobre ani miastu ani zakladowi.A Żychlin lat 70-tych i
                80-tych i Żychlin obecny to zupełnie inne miasta.
                • ibir1 Re: Burmistrz 11.07.05, 17:14
                  Czy ktoś taki z dawnego Emitu, którego już nie ma, zgodzi się objąć stanowisko
                  kadencyjne ? Myślę, że nie. Uzasadniam. Bo to jest stanowisko z wyboru na
                  cztery lata. A później co ? Przykład. Jednemu z dawnych burmistrzów nie było
                  dane aby po skończonej kadencji mógł godnie powrócić do EMITU. Po skończonej
                  kadencji musiał szukać pracy daleko od Żychlina, mimo iż według mnie jest to
                  jeden z bardziej porządnych i uczciwych ludzi jakich znam w Żychlinie. Na temat
                  jego zasług i porażek nie będę się rozwodził, ponieważ rzadko kto ich nie ma.
                  Ale może ktoś taki "szalony" w podzielonym Emicie się uchowł. I powiem
                  jeszcze "do szalonych świat należy" !!!
              • edmurphy Re: Burmistrz 10.07.05, 00:19
                Dzięki za pozdrowienia.
                Dyrektor szkoły burmistrzem. Jest to jakaś myśl. Doświadczenie w zarządzaniu
                placówką szkolną to już coś. Ale samorząd to specyficzna działka, tu potrzeba
                specyficznej wiedzy i umiejętności (nie odmawiam tych zalet dyrektorom, ale czy
                ich doświadczenia wystarczą, bo odwagi by chyba nie zabrakło?).
                Oświata pochłania ogromną część budżetu, bo subwencja jest za mała, co JEST
                NIEZGODNE Z PRAWEM, POCZĄWSZY OD KONSTYTUCJI.Na samorządy nałożono ogromną
                ilość zadań (patrz ustawa o samorządzie gminnym), a zapomniano o pieniążkach,
                to tak trochę jak ze słynnym 203 w służbie zdrowia.Czy "oświatowy" burmistrz
                będzie chciał oszczędzać na oświacie, a gdzie sport, kultura, że o drogach
                wodociągach, pięknych chodniczkach i podobnych drobiazgach nie wspomnę? Kwestia
                kasy na oświatę MUSI być załatwiona "od góry". Chyba, że przyjmiemy takie
                rozwiązania, jak niektórzy bardziej elastyczni wójtowie, którzy zamniast
                likwidować placówki szkolne powołali stowarzyszenia i im oddali w zarząd
                szkoły, taniej wychodzi. Wśród dyrektorów i nauczycieli można jednak poszukać
                kandydata na burmistrza, a gdzie jeszcze? Mamy gdzieś "swoich" ludzi, którzy
                nabierają doświadczeń w zarządzaniu dużymi firmami czy organizacjami? Pensja
                burmistrza może skusić do powrotu do Żychlina. Rozglądajmy się więc dalej.
                • ibir1 Kto ? 01.12.05, 09:01
                  W ramach przypomnienia. Kto ?
    • ibir1 I znów media o Burmistrzu 04.01.06, 19:46
      Czytajcie w dzisiejszym Dzienniku Łódzkim na www.egazeta.dziennik.lodz.pl
      • dinozaurka Re: I znów media o Burmistrzu 05.01.06, 00:31
        Ibir, zlituj sie nade mną biedną.......... na której to stronie? 3 razy juz
        przejzałam cała gazetę i .... chyba jakaś slepota mi na okach ;) usiadła, ale
        znalazłam tego artukułu.... buuuuuu........ pomocy
        • edmurphy Re: I znów media o Burmistrzu 05.01.06, 01:39
          Mam nadzieję, że już znalazłaś, Dinozaurko. Jeśli nie to spieszę z pomocą: na
          str. 6 (w wersji skierniewickiej, na stronach kutnowskich). Sprawa podwyżek dla
          nauczycieli. :-)
          • dinozaurka Re: I znów media o Burmistrzu 05.01.06, 07:09
            ach! no widzisz, a ja ściagnęłam cobie wersje łódzką i za nic niczego z naszego
            regionu nie mogłam znależć....... gapa ze mnie..... Dzięki...
            • edmurphy Re: I znów media o Burmistrzu 05.01.06, 19:27
              Bardzo proszę. Polecam się na przyszłość.
              • dinozaurka Re: I znów media o Burmistrzu 05.01.06, 23:28
                Ach dziękuje :) Ale... uważaj z tym polecaniem się, bo jeszcze kiedyś z tego
                skorzystam, i co bedzie?? :)))

oj, coś się mnie dziś głupawki trzymają hihihi :)))
                • dinozaur.57 Re: I znów media o Burmistrzu 28.01.06, 18:59
                  Czytaj. Dziś w Dzienniku Łódzkim znów głośno o burmistrzu.
                  • dinozaur.57 red. Grąbczewska donosi 28.01.06, 21:24
                    dinozaur.57 napisał:

> Czytaj. Dziś w Dzienniku Łódzkim znów głośno o burmistrzu.

Następna wpadka.
    • dinozaur.57 Re: Burmistrz 19.01.06, 12:40
      I znów o głośno burmistrzu. Czytajcie w dzisiejszym Dzienniku Łódzkim.
      • edmurphy Re: Burmistrz 19.01.06, 23:37
        Myślisz o nagrodach? No znów się nie popisał. Podzielam tu całkowicie opinie
        pań Adamskiej i Sobczakowej. Przykre choćby ze względu na pracowników. Dostali,
        ucieszyli się; i ci którzy zasłużyli i ci którzy nie zasłużyli... a tu miasto
        zbulwersowane.Poza tym takie uznaniowe przydzielanie nagród pewnie skłóciło
        również urzędników: ten 500, a tamten 2.000; a kryteria według których
        rozdzielano kasę? To tylko niektóre wątpliwości, które mi się nasuwają oprócz
        tego co powiedziały obie panie radne do gazety. No jednym słowem znów zamęt.
        • mordor81 Re: Burmistrz 28.01.06, 21:46
          śmiech....coraz lepiej sie dzieje...
          • niegoscinny Re: Burmistrz 29.01.06, 00:15
            ciekawe tez czytalem ten tekst.ja nie zwrocilem uwagi na maly szczegol.ale od
            czego sie ma mlodsze siostry.otoz jak 18754 pln-y podzielic na tych 35
            urzednikow to wychodzi 514 pln-ow na lepka.gdzie te nagrody po 2000 jak niby
            minimalna wyniosla 500?ktos tam w redakcji nie liczy za dobrze?ale to tak na
            marginesie. swoja droga czy to zauwazyliscie? hehehe
            • edmurphy Re: Burmistrz 29.01.06, 00:55
              A wiesz, nie przeliczałem. A dokładność w przedstawianiu faktów nie jest raczej
              dominującą cechą dziennikarzy.
              Ale, ale... burmistrz znów dał pożywkę naszej lokalnej dziennikarskiej
              gwiazdeczce. W dzisiejszym dzienniku Klara contra Zdzisław: bój o działkę ...
              • dinozaur.57 Gwiadeczka ? 29.01.06, 09:51
                Jeżeli będzie tak dalej pisać to może załapie się w jakiejś porządnej gazecie
                typu GAZETA POLSKA. A zawdzięczać tylko będzie naszemu wodzowi, o którym tak
                wiele pisze. Bo o poprzednikach pisała tylko same "lukrowane" wieści gminne.
                • edmurphy Re: Gwiadeczka ? 29.01.06, 13:59
                  No i niech pisze. Jeśli władzuchna daje pożywkę do krytycznych czy
                  interwencyjnych tekstów to dziennikarze do roboty!
                  • dinozaur.57 Re: Gwiadeczka ? 30.01.06, 09:40
                    Niech piszą. I to dużo. Tylko, żeby pisali więcej dobrego niż złego. Ale
                    widocznie widzą "wynajętymi", obcymi oczami z zezem, na własny użytek.
            • agata22221 Re: Burmistrz 17.03.06, 15:04
              niegościnny, nie załapałeś o co pani redaktor chodziło skoro 18754 pln
              podzielisz na 35, co daje Ci 535 pln, a nagrody były nawet po 2.000 pln, to
              oznacza, że ktoś tu kłamie, a więc albo "dziadzia", albo pani redaktor.
              ale znając "dziadzię" to na pewno on, zawsze kłamie.
    • dinozaur.57 Re: Burmistrz 20.03.06, 07:54
      .....................................
    • juzwykluczona2 Re: Burmistrz 15.10.06, 17:56
      .................. podniosłam wątek aby tu oszołomy mogli obrabiać niektórym
      du.. Na tapecie jest Materka, Machtałowicz, Ambroziak, Królikowski. A pozostali ?
      • zychlinskababa Re: Burmistrz 15.10.06, 18:46
        A pozostali?
        Niektórzy z pozostałych czytają kotom bajki przy jedzeniu, więc o kim tu
        dyskutowac?
        • edmurphy Re: Burmistrz 15.10.06, 19:59
          dobrze, że przypomniałaś ten wątek. Nowi dyskutanci, którzy wpadli tu na forum i
          jeszcze zapewne wpadną nowi, aby robić nam tu show na rzecz swoich kandydatów
          będą mogli co nieco poczytać. My tu dyskutujemy od dawna więc na plewy nas nie
          weźmiecie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka