Dodaj do ulubionych

MPK sprzedaje Solarisy i Many

IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.05, 19:29
Nic mi się nie pokręciło. Więcej na Łódzkim Forum Komunikacyjnym - http://www.komunikacjalodz.fora.pl/viewtopic.php?p=2253#2253

Paranoja! Mają niedobór pojazdów i jeszcze je sprzedają, do tego te
najlepsze?! Many i Soalrisy? O nie! Nigdy nie spodziewałem się, że tak zła
wiadomość mnie spotka. Idę się pomodlić, żeby nikt ich nie chciał kupić!
Uwielbiam Solarki i Many, a te buraki chcą je sprzedać. To po jakie gó..
(przepraszam, ale nie mogłem siępowstrzymać) kupują 19 gniotów? Po to, żeby
sprzedać 10 wozów, a 25 skasować! I teraz Nowe Sady będą pełne Ikarów i
Jelczy. Bomba!
Obserwuj wątek
    • Gość: luki Re: MPK sprzedaje Solarisy i Many IP: *.toya.net.pl 25.08.05, 19:34
      To najdelikatniej mówiąc decyzja niezrozumiała. ;/
    • Gość: Wojtas Re: MPK sprzedaje Solarisy i Many IP: *.retsat1.com.pl 25.08.05, 19:53
      Ciekawe jaki przebieg ma najmłodszy Ikarus na Nowych Sadach. Pewnie 10x tyle. Widząc ilość niskopodłogowców na Retkini można przypuszczać, że MPK chce z tego osiedla zrobić skansen PRL.
    • play_lodz Re: MPK sprzedaje Solarisy i Many 25.08.05, 20:07
      Nie no przecież to jest kpina :/

Mam nadzieję że zrobię prawko niedługo i będę mógł nasze cudowne MPK-Łódź
      pocalować w ....
    • Gość: Bart Re: MPK sprzedaje Solarisy i Many IP: *.mnc.pl 25.08.05, 20:08
      a może chcą ograniczyć ilość modeli żeby ich serwisownanie było łatwiejsze?
      • Gość: b Re: MPK sprzedaje Solarisy i Many IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 20:09
        w takim razie niech na ich miejsce kupią 10 volvo!
      • play_lodz Re: MPK sprzedaje Solarisy i Many 25.08.05, 20:09
        Gość portalu: Bart napisał(a):

> a może chcą ograniczyć ilość modeli żeby ich serwisownanie było łatwiejsze?

To moze niech pierw się pozbędą Ikarusów i Jelczy M11?
        • Gość: x Re: MPK sprzedaje Solarisy i Many IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 20:17
          po co? przecież to solidne i pojemne autobusy:P do tego niezbyt stare i jeszcze
          całkiem przyzwoicie jeżdżą.
          ostatnio jechałem M11 na linii 153, od drugich drzwi nieco zdemolowanym,
          powyrywana dykta z boków - widać było dziurawą blachę i ramę...:/
    • play_lodz "Express Ilustrowany" powinien się tym zająć (n/t) 25.08.05, 20:13
      • Gość: Wojtas Re: "Express Ilustrowany" powinien się tym zająć IP: *.retsat1.com.pl 25.08.05, 22:46
        To nic nie da. EI w oczach włodarzy MPK jest postrzegane jako paparazzo. A takich się olewa.
    • Gość: J.G Re: MPK sprzedaje Solarisy i Many IP: *.toya.net.pl 25.08.05, 21:07
      widze ze MPK obrało jedynie słuszną droge.............. najlepiej niech
      zastapią te sprzedane autobusy jelaczmi ogórkami.... bo jak widze cały czas
      cofają sie w rozwoju :-)
    • ukalo Re: MPK sprzedaje Solarisy i Many 25.08.05, 21:36
      No cóż. Rozumiem dążenie do pozbycia się mnogości marek - utrzymywanie serwisu
      dla 200 sztuk wychodzi taniej niż dla 5. Szkoda tylko że zamiast pozbywać się
      Jelczy (które nie raz zawiodły), wraca się do nich, zamiast wybrać Mana lub
      Solarisa (z tego co wiem właśnie dlatego kupiono po 5 sztuk każdej z marek, aby
      ocenić w realnych warunkach które autobusy lepsze i na nich oprzeć tabor dla
      zajezdni Nowe Sady).

Z drugiej jednak strony, podobno dofinansowanie na zajezdnię i autobusy CNG
      znów stało się realne - wtedy zaczyna mieć to trochę większy sens.

Pozdrawiam,
      Łukasz
      • Gość: luki Re: MPK sprzedaje Solarisy i Many IP: *.toya.net.pl 25.08.05, 21:53
        > Z drugiej jednak strony, podobno dofinansowanie na zajezdnię i autobusy CNG
        > znów stało się realne - wtedy zaczyna mieć to trochę większy sens.

Sęk w tym, że lada dzień kończy się rozkład wakacyjny i wraca normalna obsługa.
        Istnieją duże braki taborowe potęgowane koniecznością wystawiania "zetek"
        podczas remontów torowisk, które potrwają do listopada. CNG, to dopiero mgliste
        plany (które zresztą raz już nie wypaliły), więc sprzedawanie stosunkowo
        młodych i sprawnych, a do tego sprawdzonych autobusów w tym momencie jest
        irracjonalne. Znów Polska się z nas śmieje. :(
        • ukalo Re: MPK sprzedaje Solarisy i Many 25.08.05, 22:31
          > Istnieją duże braki taborowe potęgowane koniecznością wystawiania "zetek"
          > podczas remontów torowisk, które potrwają do listopada. CNG, to dopiero
          mgliste
          >
          > plany (które zresztą raz już nie wypaliły), więc sprzedawanie stosunkowo
          > młodych i sprawnych, a do tego sprawdzonych autobusów w tym momencie jest
          > irracjonalne. Znów Polska się z nas śmieje. :(

Jak najbardziej zgadzam się z powyższym...
          Sprzedawać busy nieekonomiczne (z punktu widzenia serwisu) autobusy należałoby
          wtedy, kiedy będzie nadmiar, a nie kiedy i bez tego ich brakuje.
          W tej chwili sprzedaż to rozrzutność.

Cóż, coraz bardziej się cieszę, że już nie jestem codziennym pasażerem :(
      • Gość: Wojtas Re: MPK sprzedaje Solarisy i Many IP: *.retsat1.com.pl 25.08.05, 22:56
        > Solarisa (z tego co wiem właśnie dlatego kupiono po 5 sztuk każdej z marek

Kupiono po 10 sztuk:
        - MANy dostały numery 2001-2010
        - Solarisy dostały numery 2011-2020
        (chyba, że coś pomieszałem w zakresie numeracji)

Jeżeli teraz na stronie MPK (w dziale tabor autobusowy) jest teraz podane, że jest po 5 sztuk z tych marek, to albo te przeznaczone do sprzedaży już są skreślone z "inwentarza", lub już wcześniej po 5 szt. zostało sprzedanych, a teraz reszta idzie precz.

pozdrawiam
        • Gość: luki Re: MPK sprzedaje Solarisy i Many IP: *.toya.net.pl 25.08.05, 22:59
          > Kupiono po 10 sztuk:
          > - MANy dostały numery 2001-2010
          > - Solarisy dostały numery 2011-2020
          > (chyba, że coś pomieszałem w zakresie numeracji)

Niestety pomerdałeś. :) Było i nadal jest po 5 sztuk, Ukalo dobrze napisał.
          2001-2005 to M11 a MANy i Solarisy to 2006-2015.
          • Gość: Wojtas Re: MPK sprzedaje Solarisy i Many IP: *.retsat1.com.pl 25.08.05, 23:06
            To sorki. Już dawno mi się musiało coś ubzdurać. A od dłuższego czasu nie interesowałem się numeracją. Najmocniej przepraszam.

pozdrawiam
    • michal.ch Re: MPK sprzedaje Solarisy i Many 25.08.05, 22:50
      Chcą ujednolicić tabor w zajezdni, to niech dokupią więcej tych Solarisów. Cel
      zostanie osiągnięty. A tu - o zgrozo - MPK pozbywa się naprawdę dobrej klasy
      autobusów, w zamian fundując sobie tanie w zakupie, ale z powodu ich jakości
      drogie w eksploatacji Jelcze. A wydawało się, że w MPK już nas niczym
      niesamowitym nie zadziwią. Myliłem się. Jednak władzom firmy fantazji nie
      brakuje, w myśl zasady prezentowanej w jednej z dawnych reklam pewnego funduszu
      emerytalnego.
    • gtg2002 Re: MPK sprzedaje Solarisy i Many 25.08.05, 23:18
      Drodzy Łodzianie !!!!!
      Dzieje się szaleństwo, po tylu zdarzeniach ze starymi wozami zaskoczono nas
      sprzedażą naprawdę najlepszych autobusów w Łodzi. Od 2000 roku są prawie cały
      czas w ruchu liniowym a stąd wniosek, że ich awaryjność jest raczej niska. Ale
      po co dokupować dobre marki skoro gnioty to marzenie wszystkich....
      BEZNADZIEJA, BEZNADZIEJA, 2015xBEZNADZIEJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      OFLAGUJMY ZAJEZDNIE!!!!!!
    • rkplodz Re: MPK sprzedaje Solarisy i Many 25.08.05, 23:47
      jest już oferta na stronie MPK :/ Swoją drogą\ to myślałem, że mają większe
      przebiegi.
      • mamadoo Re: MPK sprzedaje Solarisy i Many 26.08.05, 00:18
        No tak sześć Cityrunnerów w Walncji, dzięsięć najlepszych autobusów na sprzedaż.
        I wciąż wciskanie kitu, aż do znudzenia, jaka sytuacja finansowa MPK jest dobra
        i racjonalizowanie każdej, nawet najbardziej niedorzecznej decyzji przez
        kolejnego rzecnika prasowego.
    • geograf Re: MPK sprzedaje Solarisy i Many 26.08.05, 03:28
      Ręce i wszystko opada.
      Dobrze,że już nie jestem skazany na MPK, chociaż chciałbym,by wszystko było w porządku...
      Łódzkie piekiełko.
    • teufel Re: MPK sprzedaje Solarisy i Many 26.08.05, 07:23
      Dam linki bezpośrednie:

www.mpk.lodz.pl/files/man.pdf
      www.mpk.lodz.pl/files/solaris.pdf
      Oczywiście reakcja MKM z Wawy to śmiech. Jak napisał mi jeden kolega: "MPK Łódź I'm Lovin it :D"
    • Gość: myśliciel OPINIE DO MPK IP: *.pl 26.08.05, 08:40
      napiście co myśle o sprzedaży autobusów
      www.mpk.lodz.pl/sendemail.action
      może zrozumieją swój błąd!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: ew Re: OPINIE DO MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 08:53
        uahaha! wierzysz w to?
        przecież MPK za pana Wąsowicza musi być na plusie.
        jak brakuje pieniędzy - to sprzedają autobusy, wynajmują tramwaje.
        zobaczycie....jeszcze zaczną volvo wyprzedawac:/
        • Gość: M.E. Re: OPINIE DO MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 11:00
          Ktoś kiedyś na Forum rzucił luźno propozycję, że skoro komunikacja jest
          deficytowa, to sprzedać tramwaje i autobusy i sprawa z głowy. Widać, że właśnie
          zaczęli realizować ten czarny scenariusz.
    • Gość: Aleksej Re: MPK sprzedaje Solarisy i Many IP: *.lodz.dialog.net.pl 26.08.05, 11:08
      Blagam czy moze ktos mi pokazac inne miasto na swiecie ktore wynajmuje badz
      sprzedaje swoj najlepszy tabor?

A co do ujednolicania taboru, to tutaj niestety kompletny brak myslenia ze
      strony MPK. Przeciez zamiast 19 Jelczydel, mozna bylo kupic 15 Solariswo U-12,
      i sprzedac wtedy tylko 5 Manow! (Zreszta sprzedawania uzywanych autobusow to
      kompletna glupota, cena bedzie nieska a zysk spolki znikomy! a straty duze!).

Pozdrawiam,
      Aleksej
      • Gość: s Re: MPK sprzedaje Solarisy i Many IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 11:16
        mylisz sie. zysk bedzie - skoro pieniadze pojawią się w kasie (wg ich sposobu
        rozumowania). może przeznaczą je na kolejne nagrody dla zarządu
        • Gość: paweu Re: MPK sprzedaje Solarisy i Many IP: *.ekt.com / *.elkomtech.com.pl 26.08.05, 12:15
          może jeszcze kupią ze 2-3 używane ikarusy 280 albo 260 - ostatnio kupują tylko
          krótkie, bo przegubowe u nas w łodzi są niepotrzebne, prawda?
          • Gość: marcin_pabianice Re: MPK sprzedaje Solarisy i Many IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 12:18
            Prawda.
          • Gość: STUDI Re: MPK sprzedaje Solarisy i Many IP: *.prokom.pl 26.08.05, 12:36
            A gdzie przeguba 18 - metrowego postawisz na kanale?
            Bo nie ma w zadnej zajezdni stosownej hali dla przegubow 18-metrowych. Ot tyle.

• Gość: Aleksej Re: MPK sprzedaje Solarisy i Many IP: *.lodz.dialog.net.pl 26.08.05, 13:11
              Od kiedy Ikary 280 maja 18-metrow? :> Zreszta hale da sie dostosowac, serwis da
              sie urzadzic tylko trzeba chciec (zreszta chyba na Kilinskiego jest hala na 18-
              metrowce, tylko na Limance nie ma).

Pozdrawiam,
              Aleksej
    • roger.zywoplot Głupi, głupszy, Wąsowicz? 26.08.05, 14:44
      Czy może jest lepsze wyjaśnienie?
      • Gość: M.E. Re: Głupi, głupszy, Wąsowicz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 16:38
        Gdybyśmy żyli w "minionej epoce", to możnaby to określić jako sabotaż i nasłać
        np. inspekcję robotniczo-chłopską, czy inny podobny organ.
        • Gość: mihhes Re: Głupi, głupszy, Wąsowicz? IP: *.lodz.mm.pl 26.08.05, 20:42
          Ciekawe kto to kupi?
          MPK ma jakiś chętnych?
    • Gość: zawiedziony Re: MPK sprzedaje Solarisy i Many IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.08.05, 21:35
      no nie mogę uwierzyc w to co czytam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      nie mogę.........
      • michal.ch Re: MPK sprzedaje Solarisy i Many 31.08.05, 21:41
        Uwierz. Witamy w Łodzi - mieście, gdzie komunikacja szkodzi.
    • Gość: J.N. Re: MPK sprzedaje Solarisy i Many IP: *.dyndns.org, / *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.05, 21:41
      Z ekonomicznego punktu widzenia to ma sens
    • Gość: Adam Mam obawy! IP: *.toya.net.pl 01.09.05, 15:36
      Mam obawy, że szybko nie wygrzebiemy się z sytuacji, w którą MPK pakuje Kropa i
      Wąsocz. Czy 4 lata kolejnych rządów wystarczą do odbudowy utraconej pozycji MPK
      w Polsce i naprawy sytuacji taborowej? Wątpię. Rozwalić wszystko można w mig,
      odtworzyć to później jest często nawet niemożliwe.
      Kto za to zapłaci?
      A kto odpowie za swoje decyzje? No kto?
    • Gość: chelmót Re: MPK sprzedaje Solarisy i Many IP: *.mnc.pl 01.09.05, 22:18
      to śmierdzi z daleka wziatkami
    • play_lodz Czyżby jednak wycofali się z durnego pomysłu? 03.09.05, 23:09
      Ogłoszenie o sprzedaży zniknęło ze strony MPK-Łódź

Tymczasem widziałem dziś Solarisa na trasie :)

Może jednak nie sprzedadzą? :>
      • Gość: Wojtas Re: Czyżby jednak wycofali się z durnego pomysłu? IP: *.retsat1.com.pl 03.09.05, 23:37
        W którymś EI był artykuł o zamiarach sprzedaży Solarisów i MANów. W MPK odpowiedziano, że sprzedane zostaną po zakupie nowych Jelczy. Jeżeli wywiało ogłoszenie, to może (nie musi) oznaczać, że zakup nowych złomów się odwlecze. Inne ewentualności wg mnie to: rezygnacja z nowych nabytków LUB nabywca "starych" Solarisów i MANów jest już znany LUB MPK ma dość krytyki w tej sprawie.
        • Gość: spott Re: Czyżby jednak wycofali się z durnego pomysłu? IP: *.devs.futuro.pl 04.09.05, 13:33
          A tak z ciekawosc zna ktos cene ??
          • Gość: luki Re: Czyżby jednak wycofali się z durnego pomysłu? IP: *.toya.net.pl 04.09.05, 16:00
            Gość portalu: spott napisał(a):

> A tak z ciekawosc zna ktos cene ??

Zaraz, przecież po to ogłasza się przetarg, żeby m.in. wybrać najlepszą ofertę,
            czyli kto da najwięcej.
      • Gość: luki Re: Czyżby jednak wycofali się z durnego pomysłu? IP: *.toya.net.pl 04.09.05, 16:02
        play_lodz napisał:

> Tymczasem widziałem dziś Solarisa na trasie :)
        >
        > Może jednak nie sprzedadzą? :>

Nawet jak ogłoszenie było Solarisy i MANy normalnie jeździły.
    • Gość: Ja Re: MPK sprzedaje Solarisy i Many IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.05, 18:24
      O matko! Niedługo Tydzień Mobilności. Postawimy ludziom Ikarusy i Jelczydła i
      będziemy ich zachęcać do podróżowania komunikacją miejską, bo tak jest lepiej
      dla naszego miasta. Na pewno wszyscy nas posłuchają. Po przeczytaniu tego wątku
      opadło mi wszystko włącznie ze skarpetkami:-(((((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka