-
Na swieta zrobilam rosol z koguta.Byl bardzo dobry. Oskubalam mieso z kosci i co dalej? Pomyslalam o zapiekance, ale tego miesa jest dosc sporo. Poza tym to miesko jest raczej suchawe. Co byscie z tego zrobili?
-
Poszukuję ciekawych przepisów na potrawy z mięsa koziego, oraz najlepszy
przepis na koguta w winie.
-
w/g Makłowicza
Składniki / meal compositions:
poporcjowny duży kogut wiejski,
10 dag - pieczarek pokrojonych w ćwiartki,
1-2 - liście laurowy lub gałązka tymianku,
10 dag - masła,
1 – łyżka mąki,
10 szt. - małych cebulek,
1 – szklanka bulionu,
0,5 l. - wytrawnego czerwonego wina,
sól, pieprz
Plan / recipe:
na patelni rozgrzewamy mocno tłuszcz, na którym obsmażamy koguta, którego wcześniej posoliliśmy, natarliśmy świeżo zmielonym pieprzem ( pamiętajmy, że najpierw sma...
-
Wegetarianom szykuje się nowy, poważny problem etyczny:
"Będziemy przerabiać świńskie odchody na prąd
[...]
Duńska firma Poldanor hoduje w północnej Polsce 200 tys. świń. Jedna świnia
produkuje dziennie ok. 5 kg gnojowicy, czyli po prostu odchodów. Gnojowica
jest dla świńskich farm sporym problemem - przede wszystkim dlatego, że
śmierdzi i naraża firmy na protesty okolicznych mieszkańców. Za smród
odpowiedzialny jest zawarty w gnojowicy metan, który przecież można
wykorzystać j...
-
Ostatnio zastanawiała mnie jedna rzecz:
Jeśli wezmę jajko (normalne. ze sklepu)
i umieszcze je w temperaturze wysiadującej
kwoki to czy wukluje mi się mały kurczak?
Pytam z ciekawości.
-
Jest taki zapomniany grzyb - smardz, jest on niestety pod ochroną, ale czasami
mimo wszystko się skuszę i zbiorę trochę, a akurat zaczął się sezon na nie
(UWAGA jak nie znasz to nie zbieraj, bo można pomylić z piestrzenicą
kasztanowatą !).
Grzyb ten dawniej nazywano "polską truflą" choć nie rośnie pod ziemią - chodzi
o walory smakowe.
Próbowałem - naprawdę smaczny !
Mam pytanie - czy zna ktoś jakieś ciekawe przepisy na ten grzyb - chodzi mi
także o przetwory ?!
Pozdrawiam !]
Yam...