Dodaj do ulubionych

Kara dla nauczyciela, który nawrzeszczał na ucznia

• facet123 Re: Kara dla nauczyciela, który nawrzeszczał na u 20.12.05, 13:33
      Krew mnie zalewa jak takie rzeczy czytam. Co to nauczyciel nie może na ucznia
      nakrzyczeć, że się nie nauczył? że niegrzeczy, nieznośny, beszczelny? A
      nauczyciela to każdy może gnoić?

Osobom które cieszą się tu jak głupki, że nauczyciela ukarano życzę dziesięcu
      lat spędzonych w zawodzie nauczyciela. W zawodówce budowlanej najlepiej.
      • Gość: emancypantka Re: Kara dla nauczyciela, który nawrzeszczał na u IP: *.itc.pw.edu.pl 20.12.05, 14:16
        Od 10 lat jestem nauczycielem akademickim. Moi studenci często sprawiają
        wrażenie, że pomylili uczelnie. A jeszcze częściej, że z fizyką i matematyką
        nigdy przedtem nie mieli do czynienia. 10 lat temu na pewno poziom absolwentów
        szkół średnich był wyższy. Wydaje mi się, że statystycznie młodzież nie
        zgłupiała, raczej jest to wina totalnego olewania przez nauczycieli. A co do
        wrzasków: jakoś nie zdarzyło mi się na nikogo nawrzeszczeć, mimo, że czasem mam
        na sali 80 osób i gadanie, i dzwoniące komórki (dzieci niewychowane nie wyrosną
        na wychowanych dorosłych) Mam propozycję dla wszystkich, uczniów i nauczycieli:
        traktujcie innych tak, jakbyście sami chcieli być traktowani na ich miejscu. A
        kandydatom na nauczycieli radzę, żeby zastanowili się czy naprawdę chcą uczyć
        innych.I nie nazywajcie uczniów gó..arzami, bo wtedy będą się zachowywać jak
        gó..arze. W znajomym gimnazjum nauczyciele zwracają się do dzieci per "prosę
        państwa" i dzieci starają się do tego dorosnąć... I to by było na tyle
        • Gość: katarzyna Popieram IP: *.intranet / *.dip0.t-ipconnect.de 20.12.05, 14:31
          Oto pierwszy dorosly, zrownowazony komentarz!
          Absolutnie popieram, jako byla uczennica i studentka!
          Wzajemny szacunek! kluczowe slowo.
          Czysta psychologia.
          Zycze sukcesow! I jak najwiecej madrych studentow,
          i do tego dobrze wychowanych!
        • Gość: autor Re: Kara dla nauczyciela, który nawrzeszczał na u IP: *.aster.pl 20.12.05, 17:26
          >>Wydaje mi się, że statystycznie młodzież nie
          > zgłupiała, raczej jest to wina totalnego olewania przez nauczycieli

Założymy się?
          Gdyby kryteria oceny były takie same jak przed laty (do starej matury, z inaczej
          wychowaną w podstawówkach młodzieżą) to połowa nie wyszłaby ponad pierwszą
          klasę, a Ty byłabyś bezrobotna, nauczycielko akademicka.
          Róbmy swoje, róbmy dobrze.
          • Gość: Anula Re: Kara dla nauczyciela, który nawrzeszczał na u IP: *.home.cgocable.net 20.12.05, 17:32
            jasne!
            krzyczacy nauczyciel z konkretnego powodu to nie despota ani ZOMO
            karzacy nauczyciel to nauczyciel z zasadami
            ktory pokazuje dzieciom kto jest nauczycielem a kto uczniem
            kto ma nauczac
            a kto uczyc sie
            W calej psychologii stosowanej krzycza
            ze wychowanie bezstresowe
            to wychowanie jak najbardziej stresujace
            no bo jak nieprzygotowany szczylek ma sobie sam wyznaczac granice zycia
            skoro pojecia nie ma i zyciu i o tych granicach???
            sam ma sie wychowywac??? taaaaa....
            metoda bezstresowa jest genialna dla rodzicow -leni
            a dzieci czuc musza porzadek zycia
            i widzac go w szkole i w domu
            maja wieksze szanse na stabline dorastanie
            bez granic to takie skakanie z drzewka na drzewko co niczego dobrego nie nauczy
            a najbardziej - zmeczy
            • Gość: mg wawa Dobrze mówisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 18:38
              Dzieci sprawdzają jak daleko mogą się posunąć zanim ktoś je powstrzyma.

To jest całkowicie naturalne zachowanie, ale rolą wychowujących (rodziców i
              nauczycieli) jest wyznaczyć granice tego zachowania i konsekwencje wynikające z
              przekroczenia granic.
              • Gość: looola baaaardzo dobrze mówisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 18:56
                są granice i zoo dla dzikich zwierzat.
    • Gość: wkurzona matka Re: Kara dla nauczyciela, który nawrzeszczał na u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 13:33
      maciekzy napisał:

> No ale ten kto nagral powinien dostac nagrode.
      > Chyba dobrze zrobil. Byla to wyjatkowa sytuacja
      > w jakiej trzeba bylo uzywac komorki.
      >
      > Dziwne ze wnioskiem z tego nie jest ze wspaniale ze
      > uczniowie maja komorki bo latwiej jest udowodnic takie
      > nieprawidlowosci, a za to kontempluje sie zakazy.

Ten kto nagrał i puścił to w internecie to już powinien mieć prokuratora na
      karku - za naruszenie dóbr osobistych nauczyciela, w tym prawa do wizerunku.
      W szkole mojej córki takie rozwydrzone bachory uniemożliwiają normalne
      prowadzenie lekcji, a potem durnowate mamuśki i nielepsi tatusiowie przychodzą
      z pretensjami, że nie było coś wytłumaczone na lekcji. A kiedy i jak, skoro
      ukochanym dzieciątkom we łbie się wywraca. Ten rok jakoś przeżyję, a od
      wrzesnia przenoszę dziecko do innej szkoły.
    • cobolt no coz nauczycielka przegiela pale 20.12.05, 13:34
      ale z drugiej strony jak slysze co sie dzieje w szkolach no i pamietam co sie dzialo to sie nie dziwie nauczyciela, ze nie wytrzymuja. Wiekszosc dzieciakow jest teraz paskudnie rozpuszczona i rozpieszczona. Dzieciaki nie znaja granic, no ale i nauczyciele nie sa bez winy no bo skoro nauczycielem zostaje czlowiek bez charyzmy albo bez pomyslu na nauczanie do sie nie dziwie
    • Gość: Stefan Zakazać uzywania komórek IP: *.man.polbox.pl 20.12.05, 13:37
      Typowo polska metoda zamiatania pod dywan. Nie będzi emożliwości nagrać
      nauczyciela furiata - nie będzi eproblemu, bo kto uwierzy uczniom? Zawsze można
      powiedzieć, że mszczą się za kiepskie oceny....
    • jb777 A może wprowadzić obowiązek nagrywania lekcji 20.12.05, 13:37
      Wówczas skończyłyby się wybryki jednej i drugiej strony. Ale ile nierobów by
      mogło stracić pracę.
    • Gość: Dexter Potwór a nie nauczyciel IP: *.bb.msk.pl / *.bielsko.msk.pl 20.12.05, 13:38
      To potwór a nie nauczyciel. Dyrektor tej szkoły rzeczywiście mógł się wściec,
      ale także postąpił słusznie, udzielając temu nauczycielowi nagany za wulgarne
      odzywki wobec uczniów. Uczeń z kolei postąpił nieładnie, umieszczając owo
      nagranie w sieci. Nawet jeśli chciał ujawnić postępowanie nauczyciela, mógł to
      gdzieś opisać a nie po prostu umieszczać nagranie, które doprowadziło do
      kompromitacji nauczyciela w całej Polsce. Internet nie powinien służyć do
      zemssty ani do wyrównywania rachunków.
      • Gość: uczeń To nie potwór, to raczej przeciętność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 14:25
        To nie potwór, to raczej przeciętna rzeczywistość.
        Niektórzy nauczyciele tak mają.
        Przyzwsyczaiłem się. Czekam do matury, i wtedy będę mógł im pokazać co myślę.

• zuchna Re: To nie potwór, to raczej przeciętność 20.12.05, 15:18
          "To raczej przeciętna rzeczywistość" - napisał o nauczycielach na
          forum "uczeń". A dalej: "Czekam do matury, i wtedy będę mógł im pokazać co
          myślę". Jak mniemam, pokażesz im, jaki ty jesteś nieprzeciętny :)
        • Gość: kajja Re: To nie potwór, to raczej przeciętność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 16:46
          co im pokażesz? Człowieku - zdawałam maturę 5,5 lat temu. Teraz sama
          przygotowuję do egzaminów zawodowych. Myślisz, że poszłam do szkoły wybydlać
          się? Przeszłam Twoją drogę, dobrze się uczyłam, teraz chciałaby się podzielić
          tym, czego się nauczyłam.

I za to nienawiść?

I za to 638 zł?

Lubię uczyć.

Też przeklinałam w duchu wymagających nauczycieli - a to od matmy, to od fizy.
          Ale czy to dało mi prawo do nienawidzenia ich?
      • Gość: Ojciecnietatusiek Re: Potwór a nie nauczyciel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 14:26
        To nie uczeń i nagranie doprowadziło do kompromitacji nauczyciela.N a u c z y c
        i e l s k o m p r o m i t o w a ł s i ę s a m ! ! ! Czy naprawdę nikt z
        Was nie spotkał "strasznych" nauczycieli i czy już nie istnieją szkoły
        z "normalną" młodzieżą?Znam liceum gdzie młodzież jest spokojna,zdolna,chcąca
        się uczyć,a grono pedagogiczne z dyrektorem na czele w swej ogromnej
        większości ma tę młodzież w d...Nie prowadzą lekcji,nie tłumaczą,krzyczą i
        ironizują złośliwie,a cały swój intelekt wkładają w korepetycje prywatne,także
        dla uczniów,których uczą w szkole,ba,nawet dają im gotowe sprawdziany "na
        jutro" I jak tu szanować takich nauczycieli? Tak jest w renomowanym I LO w
        miejscowości S.
    • Gość: grali1 Re: Kara dla nauczyciela, który nawrzeszczał na u IP: 217.153.161.* 20.12.05, 13:38
      Jak zwykle u pismaków - tendencyjny news. Żadnej informacji jak się zaczęła ta
      awantura. Takie dziewuchy potrafią doprowadzić do białej gorączki (swoją drogą
      dać się sprowokować takiej gó..arze to brak profesjonalizmu) - stawia się
      jedynkę przestrzegając zasad odpytywania i nie dyskutuje. Jeśli nie chce po
      takiej informacji siadać na miejsce to są na to inne sposoby niż wykrzykiwanie
      na ucznia (zresztą biorąc przykład z kretyńskiej reklamy PLUSA - wydzierająca
      się nauczycielka w przerwie pogaduszek przez komórkę.
      Brać w obronę takich rozwydrzonych uczniów to pierwszy krok do mordobicia przez
      nich na ulicy, czego życzę wszystkich obrońcom bezstresowego wychowywania -
      może coś wreszcie zrozumieją!
    • Gość: Katarzyna Re: Kara dla nauczyciela, który nawrzeszczał na u IP: *.intranet / *.dip0.t-ipconnect.de 20.12.05, 13:48
      Filmu co prawda nie widzialam.
      Ale uwazam, ze nieprzagotowanie do lekcji nie jest powodem do wyzywania ucznia
      od debili. Sama mam juz 30-estke i uwazam, ze nauczyciele (pedagodzy) nie
      powinni sobie na takie zachowanie pozwalac. Najczesciej zachowuja sie tak
      ludzie, ktorzy ze soba maja problemy, i zawod nauczyciela (pedagoga!!! raz
      jeszcze zaznaczam!!!)
      wybrali, bo nie mieli innego pomyslu na zycie.
      Ponizanie drugiego czlowieka jest niedopuszczalne, zwlaszcza publiczne,
      zwlaszcza przez nauczyciela! Jest to naduzywanie wladzy. Na autorytet nalezy
      sobie zasluzyc,
      autorytetu nie ma sie automatycznie tylko dlatego, ze sie jest nauczycielem.
      O tym zapominaja niestety nauczyciele. Ma szczescie ten facet, ze to nie byla
      moja corka!

Bardzo dobrze, ze sprawa jest naglosniona, chamstwo w szkole nie powinno byc
      tolerowane.
      • r306 Re: Kara dla nauczyciela, który nawrzeszczał na u 20.12.05, 14:00
        > Filmu co prawda nie widzialam.
        Hmmm, a bys moze ostatnimi czasy na szkolnym korytarzu, podczas lekcji????
        Polecam...

> Ponizanie drugiego czlowieka jest niedopuszczalne, zwlaszcza publiczne,
        A jak chcesz sobie poradzic z ponizaniem nauczyciela przez uczniow?
        Nie przygotowanie sie do lekcji, nie odrobienie pracy domowej to TEZ PONIZENIE -
        tylko nauczyciela przez ucznia.
        Ta uczennica nie wysluchala kilkukrotnych polecen zajecia miejsca w lawce. Czym
        jest wiec jej zachowanie? Nie PONIZENIEM nauczyciela?

Czym sa napisy w ubikacjach szkolnych czy na lawkach, ktore w bluznierczych
        slowach opisuja nauczyciela?

Czym sa slowa "Odpie..sie" w ustach uczniow, ktore nader czesto ostatnio sa
        uzywane przez uczniow wobec nauczycieli zwracajacych im uwage?

NO CZYM????
        • Gość: katarzyna Szacunek IP: *.intranet / *.dip0.t-ipconnect.de 20.12.05, 14:14
          Nauczyciele sa pedagogami!!!!!!!!!!!!!

Jezeli sie znizaja do poziomu uczniow, jesli ci sa chamscy,
          nie jest to zaden spodob wychowawczy.
          Wspolczuje waszym dzieciom i rodzinom jezeli odpowiedzia
          na agresje bedzie agresja. To jest bledne kolo.

P.S. Ja do szkole mam za soba, ale pamietam, jak bardzo
          wyzywano sie na mniej zdolnych i pamietam , ze odpowiedzia na szacunek ze strony
          nauczyciela byl szacunek ze strony ucznia. Pewni siebie nauczyciele nie dadza
          sie w ten sposob wyprowadzic z rownowagi.
          • r306 Nie masz pojecia o czym piszesz.... niestety... 20.12.05, 14:57
            Moi rodzice to emerytowani nauczyciele, dwie moje ciotki, czynne zawodowo, maja
            staz przeszlo 25letni...
            Tak sie sklada, ze mam przeglad kilkudziesieciu lat zachowan szkolnych.
            I wiem, ze nie masz pojecia o czym piszesz...

Szacunek??? Czym ze jest szacunek jako pojecia abstrakcyjne u dziecka, w
            ktorego rodzinie nie szanuje sie NICZEGO I NIKOGO???? Wiesz czym sa archetypy?
            Wzorce zachowan???
            Nauczuciele, ktorzy przez dziesieciolecia byli darzeni szacunkiem rodzicow i
            uczniow, na przestrzeni kilku lat (czyli nagle) napotykaja na kompletna sciane
            NIEMOZNOSCI.
            Niemoznosci EGZEKTOWANIA!!!

Naiwnie sadzisz, ze kilkuletnie dziecko, czy kilkunastoletnie jest w stanie bez
            presji zewnetrznej (rodzicow, kolegow, nauczycieli) zmusic sie do przedlozenia
            lekcji nad posiadowe przy piwku (tak, tak - przy piwku)?????

Masz nikle pojecie o tym nawet, czym jest grupa okolo 20 dzieci w jednym
            miejscu...
            • Gość: katarzyna Chyba mnie nie zrozumiales IP: *.intranet / *.dip0.t-ipconnect.de 20.12.05, 15:40
              Presja i autorytarnym zachowaniem nic nie uzyskasz.
              ( Zobaczysz sam, jak bedziesz mial dzieci)Najwyzej bunt. Takie zachowanie jest
              kontraproduktywne. I tego chyba Twoja cala rodzina nauczycieli nie pojela i
              nalezy do grupy nieusatysfakcjonowanych. Nie poparlam w swojej wypowiedzi
              chamstwa uczniow, tylko sprzeciwilam sie rownie chamskiemu zachowaniu
              nauczyciela. Przeczytaj wypowiedz "emancypantki", to moze zrozumiesz co mialam
              na mysli.
              • r306 :)))) 20.12.05, 15:59
                Uczylas?
                Nie...
                Prowadzilas jakiekolwiek zajecia z grupa mloduch ludzi?
                Nie...
                Prowadzila impreze masowa?
                Nie...

> Presja i autorytarnym zachowaniem nic nie uzyskasz.
                Buahahaha, a czym jest proces wychowawczy kobieto?????
                To presja!

> Takie zachowanie jest kontraproduktywne
                No prosze - znamy ladne slowo. Kopytko.

> I tego chyba Twoja cala rodzina nauczycieli nie pojela i
                > nalezy do grupy nieusatysfakcjonowanych
                Nawet nie masz pojecia jakim szacunkiem cieszy sie moja rodzina.
                O czasie, zupelnie beziteresownie, poswieconym dzieciakom prze moich rodzicow
                mozna napisac cale skrypty opracowan do zajec pozalekcyjnych.
                Moi rodziece nieusatysfakcjonowani??? Hhhehehehe. Oni sa PRZERAZENI, a to
                kompletnie inne uczucie.

> tylko sprzeciwilam sie rownie chamskiemu zachowaniu
                > nauczyciela.
                Pytanie za 100 pkt - jakimi metodami dyscyplinujacymi dysponuje nauczyciel w
                dzisiejszej szkole.
                Slucham.

> Przeczytaj wypowiedz "emancypantki",
                "Od 10 lat jestem nauczycielem akademickim"....
                Wiesz jaka to roznica? Ja wiem - z autopsji.
                Dla nauczyciela akademickiego oblanie przy pierwszym podejciu 90% roku to bulka
                z maslem.... Na uczelni, ktora konczylem, pierwszy rok, trudnych technicznych
                strudiow przechodzilo 30% stanu z 1. pazdziernika. Dalej - kazda powtorka roku -
                platna. Na studiach calkowicie odplatnych jest jeszcze wieksza PRESJA
                finansowa.
                W przypadku podstawowki - zostawienie ucznia, ktory "organicznie" brzydzi sie
                nauka (analogicznie jak jego rodzice) - NIEMOZLIWE!!!
                W przypadku gimnazjum - patrz wyzej.
                W przypadku liceum jest nieco latwiej, ale juz sobie wyobrazam ten szum
                medialny, gdy pierwszej klasy liceum nie przechodzi 70% skladu z 1. wrzesnia.
                Kontrola kuratorium gwarantowana i "ogolnopolski" wniosek: nauczyciele nie
                umieja uczyc. Wystarczy odswierzyc sobie pamiec i przypomniec sobie maj 2005 -
                jaki byl szok po nowych maturach....
                • Gość: emancypantka Re: :)))) IP: *.itc.pw.edu.pl 20.12.05, 16:33
                  "Na uczelni, ktora konczylem, pierwszy rok, trudnych technicznych
                  > strudiow przechodzilo 30% stanu z 1. pazdziernika..." a ile podeszło do
                  egzaminów? chociarz raz? Bo potem się okazuje, że z tych, co podchodzili
                  zdało70% (też na trudnych studiach technicznych, robiłam statystyki!) A reszta
                  niestety pomiliła uczelnie... Czy naprawdę uważasz, że na twoich TRUDNYCH
                  studiach technicznych była większość bardzo uzdolnionych w kierunku technicznym
                  ludzików? Bo tylko tacy powinni na trudne studia trafić. Ale większość idzie
                  tam, gdzie najłatwiej się dostać. A swoją drogą, czy w szkołach, gdzie w
                  zeszłym roku prawie nikt nie zdał ogólnopolskiej matury, ktoś zwolnił tamtych
                  nauczycieli? Przecież tamte dzieci w końcu zdadzą i może też trafią na studia.
                  I bardzo się zdziwią jeśli wylecą po pierwszym roku.
                  A z nastolatkami mam do czynienia na codzień. Ku mojemu zdumieniu
                  gimnazjaliści są często poważniejsi od studentów. Ale wiesz, ja lubię pracować
                  z dziećmi. I tymi starszymi i tymi trochę młodszymi. Mimo, że te starsze też
                  potrafią wkurzyć. I tylko ode mnie zależy, czy potraktuję je grzecznie, czy
                  nie. Nie muszę im zaliczać za głupotę( w końcu omawiany nauczyciel najpierw
                  postawił 1!), ale uważam, że nie wolno mi odzywać się po chamsku. I na tym
                  polega różnica.
              • Gość: mg wawa to ty nic nie rozumiesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 19:13
                Gość portalu: katarzyna napisał(a):

> Presja i autorytarnym zachowaniem nic nie uzyskasz.

Oczywiście że się uzyska. Oni nie mają lubić nauczyciela, oni mają się uczyć.

> (Zobaczysz sam, jak bedziesz mial dzieci)Najwyzej bunt. Takie zachowanie jest
                > kontraproduktywne.

Kontraproduktywne to jest pozwalanie bachorom na wszystko co sobie chcą robić.
                Kiedy przekraczają pewne granice trzeba karać odpowiednimi środkami.
                Nikt tu nie twierdzi, że lekcję trzeba zaczynać od biczowania.

> Nie poparlam w swojej wypowiedzi
                > chamstwa uczniow, tylko sprzeciwilam sie rownie chamskiemu zachowaniu
                > nauczyciela.

Jak możesz oceniać zachowanie nauczyciela, skoro jak sama mówisz nie oglądałaś
                nagrania? Tam wyraźnie widać że nauczyciel łagodnym głosem wielokrotnie karze
                jej usiąść, a ta nie reaguje.

> Przeczytaj wypowiedz "emancypantki", to moze zrozumiesz co mialam
                > na mysli.

Precz z liberalnymi emancypantkami i wychowaniem bezstresowym. Wiwat
                dyscyplina!
                • Gość: nie_ten_mickiewicz Re: to ty nic nie rozumiesz IP: *.lodz.msk.pl 20.12.05, 21:38
                  Jasne, a Ciebie pewnien lali na każdym kroku i jestes zadowolona :/ I pewnie
                  też nie masz dzieci, najłatwiej wypowiadać się teoretycznie :/
                  • Gość: mg wawa show me IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 22:13
                    Gość portalu: nie_ten_mickiewicz napisał(a):
                    > Jasne, a Ciebie pewnien lali na każdym kroku i jestes zadowolona :/

Dostawałem bardzo, bardzo rzadko.

> I pewnie
                    > też nie masz dzieci, najłatwiej wypowiadać się teoretycznie :/

Jak widać sam się "teoretycznie" wypowiadasz o wychowaniu. Niektórych
                    konsekwencji swojego działania dzieci nie potrafią zrozumieć i najlepszy
                    pedagog na świecie im tego nigdy nie wytłumaczy.

Spróbuj własnemu dziecku racjonalnie wytłumaczyć, że wkładanie drucików do
                    gniazdka elektrycznego jest "be" i nie wolno. Tak, żeby nigdy więcej nie
                    spróbowało.

Jak chcesz nauczyć dziecko, że konsekwencją bawienia się zapałkami jest
                    poparzenie? Mam czekać aż się samo podpali, czy od razu dać mu lanie, żeby
                    skojarzyło zapałki z bólem?

Jeżeli nie potrafisz powyższych obowiązków rodzicielskich wykonać bez
                    krzyczenia, nie masz prawa krytykować tego nauczyciela.

Czekam na twoje porady pedagogiczne.
                    • Gość: nie_ten_mickiewicz Re: show me IP: *.lodz.msk.pl 20.12.05, 22:19
                      Krzyk jest potrzebny, ale nie przesadzajmy - zapytałbyś swoje dziecko, czy jest
                      niedorozwinięte? Wyżywałbyś się tak na nim? Bo to nie był krzyk konstruktywny.
                      Na mnie się tak nigdy nie wyżywano i ja też nie wyżywam się an dzieciach, z
                      którymi mam bliski kontakt.
                      • Gość: mg wawa inne zasady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 22:55
                        Nie możemy mieszać dwóch rzeczy: hipotetycznej rozmowy z własnym dzieckiem
                        jeden-na-jeden a dyskusji z pyskatą uczennicą wobec trzydziestu osób.

Wobec własnego (już dorastającego) dziecka mogę zastosować wiele różnych kar:
                        obcięcie kieszonkowego, szlaban, itp.

Nauczyciel nie dysponuje takimi środkami. Ma bezpośrednio do dyspozycji tylko
                        stawianie ocen i właśnie to krzyczenie. Co więcej w grupie panuje całkowicie
                        inna dynamika, a nauczyciel nie może sobie pozwolić na utratę panowania nad
                        grupą, bo od pewnego momentu będzie tylko gorzej. Dzieje się coś takiego, że
                        grupa zaczyna sama siebie wspierać w sabotowaniu celów jakie ma osiągnąć ( i
                        robią to także dorośli).

Na filmie wyraźnie widać, że ten nauczyciel po postawieniu jedynki za brak
                        przygotowania wielokrotnie każe uczennicy usiąść na miejscu i zaczyna od bardzo
                        łagodnego tonu głosu. Zapewne mówił to wielokrotnie zanim zaczeli go nagrywać.
                        Jeżeli zwykły ton nie działa, to trzeba zastosować silniejsze środki persfazji,
                        a jedynym jaki dysponuje jest krzyk.

Tak więc nie mam zamiaru krytykować tego nauczyciela, gdyż nie wiem jakbym
                        sobie poradził z tą uczennicą i tą klasą na jego miejscu. Dorosłego podwładnego
                        bym napewno zbluzgał jak cholera. ;)
                        • Gość: nie_ten_mickiewicz Re: inne zasady IP: *.lodz.msk.pl 20.12.05, 23:34
                          Co wyróżnia człowieka inteligentnego, to umiejętność panowania nad sobą...
                          Dobranoc.
                          Wesołych świąt i przyjemnego roku 2006.
      • Gość: ashm Re: Kara dla nauczyciela, który nawrzeszczał na u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 18:01
        I znowu uogólnienia.Ocenianie całej grupy zawodowej jako frustratów bez pomysłu
        na życie itp. Pogratulować.
    • Gość: toto Szkoda że nie chodzę do tej szkoły. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 13:50
      Gdybym choć raz został w jakikolwiek sposób "tknięty" z powodu telefonu
      zarobiłbym krocie. Przecież nawet niedouczony innowierca wie, że śmieszne
      regulaminy nie mogą być sprzeczne z nadrzędnymi prawami. Tak więc nie dajcie się
      i w razie czego wytaczajcie procesy z wnioskami o zadośćuczynienie. A dyrekcji
      polecam odkładanie z pensji większych kwot, żeby miała z czego spłacać
      roszczenia uczniów.
      • r306 Buahahahaha 20.12.05, 14:07
        > że śmieszne regulaminy
        vide - lotniska, samoloty, oddzialy intensywnej terapii, pokoje z tomografami
        itd, itd. Nawet w WKU (wojskowa komisja uzupelnien) NIE WOLNO Ci uzywac komorki.

> nie mogą być sprzeczne z nadrzędnymi prawami
        A jakie to prawa nadrzedne determinuja prawo do uzywania komorki? ;)

> wytaczajcie procesy z wnioskami o zadośćuczynienie
        Zadoscuczynienie?? Za co? ;) Tak sie sklada, ze w polskim prawie aby zadac
        zadoscuczynienai finansowego za straty trzeba przed sadem te straty
        udokumentowac. Jakimi to stratami moze (z powodu niemoznosci uzycia tel kom)
        sie wykazac kilkulatek lub nastolatek chodzacy do szkoly? ;))))
        • Gość: toto Re: Buahahahaha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 14:20
          > vide - lotniska, samoloty, oddzialy intensywnej terapii, pokoje z tomografami
          > itd, itd. Nawet w WKU (wojskowa komisja uzupelnien) NIE WOLNO Ci uzywac komorki

Opisujesz sytuacje w których uzywanie komorek moze zagrozić bezpieczeństwu. Co
          do WKU to nie wiem ale chyba to twoja imaginacja. Chyba że WKU potraktujemy
          jakoteren wojskowy to inna sprawa.

> > nie mogą być sprzeczne z nadrzędnymi prawami(...)

Odsyłam do pojęcia "Prawa i wolności obywatelskie". Nadrzędne to ustawy,
          włącznie z zasadniczą zwaną Konstytucją.

> Zadoscuczynienie?? Za co?

Chociażby za to, że na skutek decyzji o zakazie posiadania telefonu w klasie
          (włączonego) uczeń nie będzie mógł filmować przestępczego zachowania nauczyciela
          co naraża na nieopisany stres i oczywiście powoduje poczucie permanentnego
          zastraqszenia. Reszte możesz sobie dośpiewać.
          Koniec wykładu.
          Za resztę to już należy płacić.
          • brite LOL 20.12.05, 14:42
            > Opisujesz sytuacje w których uzywanie komorek moze zagrozić bezpieczeństwu. Co
            > do WKU to nie wiem ale chyba to twoja imaginacja. Chyba że WKU potraktujemy
            > jakoteren wojskowy to inna sprawa.

W szkole uczeń ma się uczyć. Taki ma obowiązek. Jeżeli korzysta z telefonu,
            przeszkadzając w uczeniu się sobie i innym, powinien być ukarany. A żeby nie
            musiał być karany, należałoby zabronić wnoszenia komórek.

> Chociażby za to, że na skutek decyzji o zakazie posiadania telefonu w klasie
            > (włączonego) uczeń nie będzie mógł filmować przestępczego zachowania nauczyciel
            > a
            > co naraża na nieopisany stres i oczywiście powoduje poczucie permanentnego
            > zastraqszenia. Reszte możesz sobie dośpiewać.
            > Koniec wykładu.
            > Za resztę to już należy płacić.

Ile masz lat? Jeżeli więcej niż 20, to dowód na kulawy system edukacji. Jeżeli
            poniżej, to możesz bajdurzyć sobie do woli, kiedyś dorośniesz.
            • Gość: mumio A co w sprawie protestu ZNP na temat reklamy PLUSA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 14:48
              w której to reklamie pokazane jest prawdziwe oblicze "ciała"pedagogicznego-
              brawo!!!!!!!!.Autorowi nalezy się nagroda a teraz młodzieży - DO
              DZIEŁA!!!!-----
              • Gość: loola Re: A co w sprawie protestu ZNP na temat reklamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 19:54
                baaardzo dobra reklama, trzeba ją pokazywać rano w południe i w nocy
                ciału...pedagogicznemu, na wszelkich radach pedagogicznych, i na szkoleniach
                BHP... dla wszelkiej maści pedagogów.
          • r306 Re: Buahahahaha 20.12.05, 15:08
            > Opisujesz sytuacje w których uzywanie komorek moze zagrozić bezpieczeństwu.
            Nie tylko ;)
            Zakaz uzywania komorek przy tomografach czy aparaturze pomiarowej to glownie
            dbalosc o poprawnosc wynikow. Nie ma tu bezposredniego zagrozenia zycia.

> Co do WKU to nie wiem ale chyba to twoja imaginacja
            Hehehehe - oj widac mlody wiekiem czlowiek ;)

> Chyba że WKU potraktujemy
            > jakoteren wojskowy to inna sprawa.
            Tak? A szkola????? To tez inna sprawa misiu pysiu ;)

> Odsyłam do pojęcia "Prawa i wolności obywatelskie". Nadrzędne to ustawy,
            > włącznie z zasadniczą zwaną Konstytucją.
            Ty mnie nie odsylaj ;) Ty mi pokaz paragraf, cwaniaczku ;)

> Chociażby za to, że na skutek decyzji o zakazie posiadania telefonu w klasie
            > (włączonego) uczeń nie będzie mógł filmować przestępczego zachowania
            > nauczyciel a
            > co naraża na nieopisany stres i oczywiście powoduje poczucie permanentnego
            > zastraqszenia. Reszte możesz sobie dośpiewać.
            > Koniec wykładu.
            Ty najpierw idz na wyklad z Kodeksu Cywilnego ;) Poooolecam hehehehee
            Nie ma czegos takiego jak domniemane szkody :)
            Polecam takze troche historii procesowej....

Boszzzzzzzzzz.....
    • Gość: Zib Re: Kara dla nauczyciela, który nawrzeszczał na u IP: *.p.lodz.pl 20.12.05, 13:58
      Zawód nauczyciela jest dzisiaj chyba najtrudniejszym. Górnicy przy
      nauczycielach mają sielankę. Za 800zł taka tyranina to ewenement na skalę
      światową. Nie dziwię się temu nauczycielowi, to jest tylko człowiek, który chce
      efektywnie wykonywać swoją pracę. Myślę że jej rodzice powinni go przeprosić za
      taką córkę i jednocześnie podziękować bo może nie wszystko jest dla niej
      stracone. Gwoli ścisłości nie jestem nauczycielem.
    • Gość: znawca kiedyś usłyszałem piękne zdanie: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 14:04
      różnica między pedagogiem a nauczycielem jest jak między ejakulacją a ropnym
      wyciekiem z cewki.
      • Gość: obserwator Re: kiedyś usłyszałem piękne zdanie: IP: *.mnc.pl 20.12.05, 17:08
        a ja znam wykładnię tego pięknego zdania:
        z tym , że ejakulacja niesie AIDS, a ropny wyciek tylko zakażenie
    • Gość: absolwentka Wszystkie lekcje nagrywać!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 14:05
      A dyrektor jest bezczelny z tym zakazem używania komórek na lekcji.
      • r306 Uzywalas komorki na lekcjach??? 20.12.05, 14:11
        No pieknie, pieknie...
        Rodzice Cie takiego chamstwa nauczyli????
      • brite tiaaa 20.12.05, 14:12
        Gość portalu: absolwentka napisał(a):
        > A dyrektor jest bezczelny z tym zakazem używania komórek na lekcji.

LOL. Tak, na lekcji uczeń powinien gadać przez telefon i wysyłać SMSy, a nie
        słuchać nauczyciela.
    • Gość: robert Dyrektor = ciota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 14:05
    • brite czasy się zmieniają 20.12.05, 14:06
      Dziś g ó w n i a t e r i a szkolna ma do dyspozycji niesamowity arsenał
      gadżetów, które może wnieść do klasy. Dodatkowo dzieciaki są bardziej śmiałe i
      butne i znacznie gorzej wychowane. Współczuję nauczycielom.

Chyba dostałbym furii gdybym był nauczycielem i zobaczył gnoja wystukującego
      smsa na lekcji.
      • Gość: Lalka a smiechy na poczatku nagrania??? IP: 193.144.79.* 20.12.05, 14:12
        Ciekawe, ze nagranie zaczyna sie od smichow chichow uczniow. Wedlug mnie
        dziewczyna zwyczajnie sobie zwyczajnie kpila z nauczyciela, zeby pokazac klasie
        na ile mozna sobie pozwolic. Nauczyciel na poczatku mowi spokojnie i daje glowe,
        ze gowniarze chcieli nagrac scenke w stylu "nakladanie kubla na glowe
        nauczycielowi" tylko, ze sytuacja przybrala nieoczekiwny obrot. No ale i tak
        przeciez zawsze mozemy filmik w internecie umiescic pt. ofiary agresywnego
        nauczyciela.
    • Gość: falafel Re: Kara dla nauczyciela, który nawrzeszczał na u IP: *.wesola.sdi.tpnet.pl 20.12.05, 14:13
      hm, myslę że nie jest dobrze kiedy nauczyciel nie może krzyczeć na ucznia. No
      bo kto będzie krzyczał na te rozwydrzone bachory? Rodzice? nie maja czasu itp.
      Ksiądz? ten nie krzyczy z reguły. Policjant? W tym wypadku to raczej dzieciak
      krzyczy z bólu od pałki gumowej. babcia? Ta juz nie ma siły krzyczeć, a i
      wszystko sie jej podoba co dotyczy wnuczusia. zatem odebranie głosu
      nauczycielom w tym względzie będzie szkodliwe dla społeczeństwa bo bachory już
      nikogo nie będą się bały. Teraz ja zaczynam się bać i krzyczę: cisza!!!!!!!!!
      wredne dzieciaki, do nauki gó..a rze.!
      • Gość: FBI Re: Kara dla nauczyciela, który nawrzeszczał na u IP: *.ipt.aol.com 20.12.05, 16:11
        U nas sadzi sie gowniarzy do pierdla za nagrywanie "kublow". ta drastyczne
        konsekwencje ciesza sie poparciem rodzicow. Szczeniaki zrobily sie tak wredne
        ze tylko COPs z kajdankami robia wrazenie, ale za to jakie :)
    • Gość: nagrywać uczniów Re: Kara dla nauczyciela, który nawrzeszczał na u IP: *.gryfino.net 20.12.05, 14:15
      Myślę, że dla równowagi teraz nauczyciele powinni nagrywać chamstwo i
      bezczelność uczniów w czasie lekcji. Myślę, że opinia publiczna z chęcią by
      posłuchała, jak "grzeczne" dzieci zwracają się do swoich nauczycielek: "ty
      dziwko", albo "ty k**o"; jak na jedynkę reagują kulturalnym "ja pier***olę". W
      każdej klasie niech będzie kamera i będzie OK.
    • Gość: josek4 Dzieciaki miały dobrą zabawę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 14:16
      Dziwne tylko, że nikt nie zauważył faktu, że cała ta sytuacja była starannie
      przemyśłana przez uczniów. Doprowadzili kolesia do furii i nakęcili. Wszystko
      udalo im się osiagnąć. Szkoda, że ten naród jest taki płytki. Nie występuję w
      obronie tego nauczyciela, jednak uważam ten fakt raczej za prymitywną zabawę
      prymitywnych licealistów. Życzę też wszystkim obrońcom tych biednych
      dzieciaczków, żeby kiedyś ktoś niby normaly przed nimi zaczął udawać debila,
      wtedy będą dopiero mogli oceniać.
      • protz Re: Dzieciaki miały dobrą zabawę 20.12.05, 14:38
        > udalo im się osiagnąć. Szkoda, że ten naród jest taki płytki. Nie występuję w
        > obronie tego nauczyciela,

Jak nie wystepuje? wiekszosc sie wypowiadających broni nauczyciela!
    • Gość: Grzes Nagana lub kosz na glowie... IP: *.dyn.optonline.net 20.12.05, 14:26
      Ja na tym filmie widze namolna pannice ktora ignoruje kilkakrotnie powtorzone
      wyrazne polecenie nauczyciela "wracaj na miejsce". Co wiecej, nie wiadomo, co
      powiedziala ZANIM nagrywanie zostalo wlaczone, mozna domniemywac ze stoi tak od
      dluzszego czasu. Nauczyciel oczywiscie nie powinien wybuchnac, ale gadanie o
      zastraszonej dziewczynce jest zenujace. Panna nie boi sie ani troche, nawet
      kiedy nauczyciel sie zrywa, ona nie ucieka od razu. Tak nie zachowje sie
      zastraszony uczen! Nagonka ktora rozpetuje "Gazeta" jest zenujaca! Czyzby
      chodzilo o postawienie nauczycieli miedzy alternatywa: nagana lub kosz na
      glowie? Opamietajcie sie, ludzie!
    • Gość: kazir KARAć UCZNIÓW ZA CHAMSTWO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 14:30
      A może by tak wreszcie karac uczniów za chamstwo prezentowane na kazdej niemal
      lekcji wobec nauczycieli?
    • Gość: ALEK Re: Kara dla nauczyciela, który nawrzeszczał na u IP: *.elbud.katowice.pl / *.elbud.katowice.pl 20.12.05, 14:36
      JESTEM PRZEKONANY, ŻE WIĘKSZĄ KRZYWDĘ WYŻĄDZILI TEJ UCZENNICY KOLEDZY
      UPUBLICZNIAJĄC NAGRANIE NIŻ NAUCZYCIEL, KTÓRY MUSI ZNALEŻĆ SPOSÓB ZMUSZENIA
      MŁODYCH NIEPOKORNYCH DO NAUKI. SAMA "POSZKODOWANA" KIEDYŚ BĘDZIE MU WDZIĘCZNA
      ZA TO, ŻE NIE ZOSTAŁA MATOŁEM .
      A TAK NA MARGINESIE UWAŻACIE SIĘ ZA WIELKICH TWARDZIELI A ZACHOWWUJECIE SIĘ JAK
      SMARKACZE.
    • Gość: Arturo DAŁ NAM PRZYKŁAD MICHNIKOWSKI JAK NAGRYWAĆ MAMY IP: *.umcs.lublin.pl 20.12.05, 14:42
    • Gość: Dobromir Bądźcie obiektywni, uczniowie! IP: 213.17.245.* 20.12.05, 14:42
      To będzie głos tego, co nie przekroczył trzydziestki, a miał możliwość stania
      po obu stronach biurka.

Prawda jest taka, że nie wszyscy nauczyciele są źli.
      Prawda jest taka, że nie wszyscy uczniowie są źli.

Prawda jest taka, że nie wszyscy nauczyciele to geniusze pedagogiczni.
      Prawda jest taka, że nie wszyscy uczniowie to aniołki, grzeczne dzieci.

Co do uczniów: niestety, obserwuję zdziczenie obyczajów wśród dzieci i
      młodzieży. Rodzice nie opiekują się, wychowuje telewizor i komputer, w skrajnym
      przypadku ulica. Nauczyciel jest zły - i rodzic do niego ma pretensje o złe
      stopnie swojego dziecka. A, niestety, to ich własna - rodziców - wina! Jakie
      wzorce dają dzieciakom? Jakie wartości? Gdzie codzienna rozmowa z dzieckiem? A
      potem jak się trafi taka banda małych bandziorów (oczywiście, tu mowa o
      skrajnych przypadkach) to czasami ciężko utrzymać nerwy na wodzy. I nie
      piszcie, że jak się nie nadaje to niech znajdzie inną pracę. Bo ja się pytam:
      ile Ty, drogi uczniu, drogi rodzicu, byłbyś w stanie wytrzymać? Złośliwości,
      brak wiedzy, totalne olewatorstwo, brak szacunku, przeszkadzanie na lekcji -
      nie tylko nauczycielowi, ale przede wszystkim tym, którzy w szkole się chcą
      czegoś nauczyć, którzy rozumieją, że jest im to do czegoś potrzebne i nie
      traktują szkoły jak przykry obowiązek. Pracowałem w szkole przez rok - w
      podstawówce, gimnazjum i liceum. Trafili mi się naprawdę cudowni uczniowie -
      pogadani, mający własne poglądy i zainteresowania, czasem nawet zbuntowani -
      ale miło było z nimi pracować i widzieć, jak się rozwijają. Trafiłem też na
      buców i kretynów, których państwo zmusza do chodzenia do szkoły, a powinni w
      tym czasie ziemniaki sortować.

Nie pochwalam wrzeszczącego nauczyciela - to nie powinno mieć miejsca. Ale nie
      liczmy na to, że nauczyciele będą z żelaza. Prędzej czy później zakumulowana
      wściekłość znajdzie swoje ujście. Czy już wszyscy zapomnieli o głośnej sprawie,
      gdzie to uczniowie znęcali się nad nauczycielem? To dopiero jest dramat
      wychowawczy ...

Nauczyciel kontra uczeń - to jest temat rzeka, a nie bardzo mam czas się
      rozpisywać. Smutne jest to, że właśnie "kontra", a nie "we współpracy z" ...
      • t-mon Re: Bądźcie obiektywni, uczniowie! 20.12.05, 14:56
        będąc obiektywnym moge stwierdzić że bardzo wielu nauczycieli to idioci wyżywający swoje życiowe frustracje na uczniach,ale i uczniowie to często matoły nie reagujący na polecenia czy prośby....
        W moim byłym LO nie do pomyślenia byłaby taka sytuacja-robiliśmy sobie jaja z nauczycieli ale takiej debilozy nie było.Wielu moich nauczycieli będe pamiętał do końca życia bo dali mi dobrą szkołe życia i zasad ale kilku sukinsynów powinno mieć dożywotni zakaz pracy z dziećmi...Tacy debile jak ta dziewuch wylatywali po maxymalnie półrokczu.Moje drugie spostrzeżenie jest takie że zapewne to córka nauczcieli bo spośród takich rekrutuje się większość najgorszych tłuków i tępych laluń jakie znam :/
      • Gość: marcus Re: Bądźcie obiektywni, uczniowie! IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.12.05, 16:44
        Dziwie sie ze za te marne 1000zł netto kolesiowi jeszcze chcialo sie krzyczec i
        probowac jakos zapanowac nad sytuacja i kontynuowac lekcje...
        Ja bym sobie poprostu wyszedl, w razie czego to i tak i tak nagana wiec po co
        sie przejmowac, hehe
    • kedzier42 Re: Kara dla nauczyciela, który nawrzeszczał na u 20.12.05, 14:49
      >i rosnie nam przyszlosc NARODU!!!!!
    • Gość: GOść Re: Kara dla nauczyciela, który nawrzeszczał na u IP: 80.51.232.* 20.12.05, 14:51
      No to uczniowie, którzy to nagrali, wykazali się przedsiębiorczością. A więc
      jednak coś z lekcji wynieśli.
    • Gość: rudex1 Re: Kara dla nauczyciela, który nawrzeszczał na u IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 14:56
      Po co uczniowie przychodzą do szkoły, w większosci szukać rozrywki zamiast
      uczyć się.Moze oprócz telefonów i prowadzonych rozmów na lekcjach przyniosą
      telewizory, sprzęt turystyczny, wedkarski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka