hubar 30.07.06, 20:47 I o to chodzi! Nie dajmy sie rzadaniom Piotrkowa i malego Belchatowa, pokazmy dla kogo ta droga jest wazna i komu ma sluzyc! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kuku Re: Nie oddamy S8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 20:55 jest"żądać"i "rządzić".w podstawowce uczulaja na to zeby nie mylic..tak sie sklada ze ani belch ani piotrkow tej drogi nie chca:) co do slużenai to droga ma sużyc calej Poalsce i nie tylko..z taka postwa daleko sie nie pojedzie Odpowiedz Link Zgłoś
hubar mea culpa 30.07.06, 21:03 Tak, zgadza sie masz racje. Popelnilem blad, tym dziwniejszy ze wiem, jak sie co pisze. A mozesz przetlumaczyc o co chodzi w reszcie postu, bo troche nie po polsku napisane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuku Re: mea culpa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 21:31 wybacz,szybko pisze i literowki robie.w belch i piotrk z tego co wiem ludzie jakos nie pala sie do autostrady.nie jest im potrzebna.ale argumenty z lodzi typu"bo nam ma sluzyc","pokazemy im"itp sa beznadziejne,autostrada ma sluzyc i lodzi i warszawie i wrock i piotrk i belch tez.nalezy uzywac argumentow merytorycznych a nie zgrywac obrazonego co to wyzwie pis czy innych tam od idiotow Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: mea culpa 30.07.06, 21:34 Nie wiem czy czytales inne dyskusje na ten temat. Mieszkancow Belchatowa a zwlaszcza Piotrkowa nie przekonuja zadne argumenty, ani o planach, ani o ekonomii, a gdy sie wspomni o potencjale miast, to zatykaja uszka i oczka, a ilosc mieszkancow jakos staraja sie przemilczec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuku Re: mea culpa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 21:44 tak sobei pisza boich teksty o tym ze lodz cos chce i komentarze typu"wy jestescie ze wsi"co niestety czesto pada z ust lodzian ,wkurzaja..nikt tu podpisow nie zbiera,nie gada o tym.argument maj taki ze w belch jest elektrowani wiec chca lepsza droge,a maj dobre ,naprawde.no i to ,ze ponoc trase prze piotrkow unia dofinansuje..a wiem w belch u rodziny bylam,nikogo to zbytnio nie rusza..jest juz dobry dojazd do krakowa katowic i warszawy..do wroclawai cienki,ale jest dobra droga regionalan ,ktora sie podlaczy do autostrady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majkel Re: mea culpa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.06, 22:01 Ale jakie argumenty przedstawiasz ? Ze was jest wiecej ? Zaden argument. To przeciez nie znaczy ze was jest wiecej i dlatego mozecie zamienic reszte wojewodztwa w pustynie. Stratego rownomiernego rozwoju zaklada do przodu maja pojsc wszyscy a nie tylko Lodz ktora pozabiera (pokradnie?) wszystkie drogi, a co za tym idzie i inwestycje innym powiatom wojewodztwa Lodzkiego. Jesli juz tak przekonujecie ze was jest wiecej to czemu nie mowicie jednoczesnie ze Sieradz z ktorym dobraliscie sie w kompanie to mala pipidowa w sile 40 tys mieszkancow. Dla porownania Piotrkow jest 2 razy wiekszy, a do tego dojdzie przeciez Belchatow i Wielun ( w sumie nastepne 80 tys mieszkancow) ze o pomniejszych miejscowosciach juz nie wspomne. Aha.... no i koniecznie chciales zeby sie powolac na argumenyty ekonomiczne. Otoz i one. Budowa S 8 na odcinku piotrkowskim bedzie o wiele tansza od budowy w kierunku na Lodz. W wariancie piotrkowskim chodzi o rozbudowe juz istniejacej drogi do wyzszego standardu. Wariant Lodzki zaklada budowe od podstaw m.in przez podmokle (dodatkowe koszty !!) tereny wokol Sieradza. Wytyczenie i budowa drogi od nowa kosztuje o wiele wiecej (np. badania archeologiczne). Uczyles sie ekonomii ?? Nie przemawia do ciebie ten argument ? Odpowiedz Link Zgłoś
maxxman Re: mea culpa 31.07.06, 02:32 Jezeli jeszcze raz napiszesz o Lodzi jako o miescie 'zlodziei drogowych inwestycji' to wiedz, ze nie zawaham sie sprawdzic wszelkie mozliwosci podania ciebie do sadu za pomawianie mieszkancow i miasta. Ja jestem konkretna osoba, ze mna sie nie tanczy tak jak z niektorymi osobami na tym forum. Zyjemy w panstwie prawa, wiec wladza sadownicza zdecyduje sie czy zaslugujesz na kare czy nie. A przy okazji cala reszta pomawiaczy zastanowi sie ponownie, zanim napisze o 'Lodzi jako miescie zlodziei'. Koniec tego chamstwa. maxxman Odpowiedz Link Zgłoś
szch83 Re: mea culpa 31.07.06, 11:27 maxxman napisał: > Jezeli jeszcze raz napiszesz o Lodzi jako o miescie 'zlodziei drogowych > inwestycji' to wiedz, ze nie zawaham sie sprawdzic wszelkie mozliwosci podania > ciebie do sadu za pomawianie mieszkancow i miasta. Ja jestem konkretna osoba, > ze mna sie nie tanczy tak jak z niektorymi osobami na tym forum. Zyjemy w > panstwie prawa, wiec wladza sadownicza zdecyduje sie czy zaslugujesz na kare > czy nie. A przy okazji cala reszta pomawiaczy zastanowi sie ponownie, zanim > napisze o 'Lodzi jako miescie zlodziei'. Koniec tego chamstwa. > > maxxman ŁÓDŹ - ZŁODZIEJE DRÓG :P Odpowiedz Link Zgłoś
szch83 Re: mea culpa 31.07.06, 11:38 Zaznaczm, ze Majkel to nie ja i demonstruję, że mogę sobie coś takiego napisac dopóki nie odnoszę się do konkretnej osoby, zwłaszcze, że wyrażenie "złodziej inwestycji drogowych" nie oznacza złodzieja w podstawowym znaczeniu tego słowa, ale trzeba trochę inteligencji żeby to zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: mea culpa 31.07.06, 16:31 Mowisz o inteligencji, a sam tak durnymi odzywkami rzucasz. Szkoda gadac. Nie masz argumentow, a argumenty po stronie S8 kolo Łodzi budza u was frustracje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ritter Re: mea culpa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.06, 07:57 Nie rozwalaj mnie. Od kiedy to wykup gruntów w jakiejkolwiek nawet najmniejszej miejscowości jest tańszy niż wykup w więkoszości nieużytków lub gruntów rolnych?? Zauważ, że istniejąca DK8 przebeiga przez obszaru już zagospodarowane,np Biała, Rusiec itp. Jeśli twierdzisz, że wykup gruntów będzie tu tańszy to chciałbym wiedzieć gdzie Ty uczyłeś się ekonomii. Co do liczby mieszkańców, to gratuluję umiejętności dobierania argumentów. Po pierwsze Piotrków nie jest 2 razy większy od Sieradz, po drugie policz sobie ile osoób mieszka, w Pabianicach, Łasku, Zduńskiej Woli i Sieradzu. Trochę szacunku dla faktów proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: mea culpa 31.07.06, 09:00 Łodz - 774 tys Sieradz - 44 tys Pabianice - 71 - tys Zdunska Wola - 45 tys Łask - 19 tys a po drugiej stronie Piotrkow Trybunalski - 81 tys Bełchatow - 62 tys Wielun - 24 tys Reasumujac: wariant łodzki S8 - 953 tys wariant piotrkowski DK8 - 167 tys Taaaa DK8 przerobic na S8, genialny, prosty i tani sposob na budowanie drogi ekspresowe! Wez moze zacznij rozmawiac na tematy w jakich masz nieco wieksze pojecie. Slyszales o tym, ze w budzecie krajowym zapisane zostaly juz pieniadze na S8 kolo Łodzi? Albo to, ze juz sa wydane pieniadze, a plany trasowania zrobione w wojewodzkim planie zagospodarowania przestrzennego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ritter Re: mea culpa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.06, 09:41 Dzięki hubar. Wyprzedziłeś mnie, bo też chciałem podać liczby mieszkańców. Nawet odlicząjąc Łódź widać wyraźną różnicę na korzyść wariantu przez Łask, Zduńską Wolę. Do tego możnaby jeszcze doliczyć Wieruszów i kilka mniejszych miejscowości po drodze (Lututów, Złoczzew). Jednak matematyka na maturze powinna być obowiązkowa, wtedy dyskusja z niektórymi prawdopodobnie byłaby nieco mniej skomplikowana;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majkel dea culpa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.06, 09:44 Heh sposob myslenia typowo łódzki. Powiat Piotrkowski to 160 tys., dadaj sobie powiaty Belchatowski i Wielunski a zobaczysz ze wyjdzie nie mniej niz 400.000 ludzi. Pozatym co to za argument ze wiecej ludzi. Gdyby tak bylo nowe drogi powstawaly by tylko w okolicach Warszawy i ewentualnie na Śląsku bo tam faktycznie jest więcej ludzi. Trasa przez Piotrkow jest krotsza (co zauwazyli juz ludzie na forum Wroclawia i Warszawy gdybys to przeoczyl) ponadto o wiele nizsze beda koszty budowy no a pozniej eksploatacji. NIe ma sensu naginac drogi tylko po to bo sobie zyczy tego Łódź. W dodatku nie może być sytuacji ze skoro was jest więcej wszystkie inwestycje macie zabierac (rozkradać ?) innym. Piotrkow to w koncu drugie miasto w wojewodztwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ritter Re: dea culpa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.06, 10:32 Oj Majkel, Ty chyba reprezentujesz przepraszam za wyrażenie "piotrkowski sposób liczenia"... Podsumujmy: powiat piotrkowski: 90 tys. m. Piotrków Tryb. : 81 tys. powiat bełchatowski: 112 tys. powiat wieluński: 78 tys. RAZEM 361 tys. powiat pabianicki: 119 tys. powiat łaski: 50 tys. powiat zdunskowoslki: 67 tys. powiat sieradzki 120 tys. powiat wieruszowski: 42 tys. RAZEM 398 tys. Nie kompromituj się kolego... Jak już stawiasz takie argumenty to wypadałoby sobie sprawdzić dane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: dea culpa IP: *.chello.pl 09.09.07, 18:38 Droga w wariancie przez Bełchatów również będzie przebiegała przez powiat wieruszowski więc możesz spokojnie odliczyć te 42tys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e3 Re: dea culpa IP: 195.69.82.* 09.09.07, 19:57 nic nie bedzie przebiegalo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: mea culpa IP: *.lodz.msk.pl 31.07.06, 16:47 > Ale jakie argumenty przedstawiasz ? Ze was jest wiecej ? Zaden argument. To > przeciez nie znaczy ze was jest wiecej Dla inwestycji komunikacycjnych ten argument jest podstawowy. Nikt nie zaczyna budowy autostrad od trasy Komańcza-Ustrzyki Górne. > i dlatego mozecie zamienic reszte > wojewodztwa w pustynie. Stratego rownomiernego rozwoju zaklada do przodu maja > pojsc wszyscy I pójdą. Ale razem z Łodzią, a nie przeciw niej. W Sieradzu już to zrozumiano. Piotrków zamiast pluć jadem na wariant północny A8 zająłby się lepiej modernizacją przyszłej A1 i drogą ekspresowa w kierunku na Kielce i Radom. O poparcie w tych działaniach ze strony Łodzi byłbym spokojny. > a nie tylko Lodz ktora pozabiera (pokradnie?) wszystkie drogi Mniej emocji, a więcej rozumu, proponuję. Pierwotną lokalizacją S8 była trasa przez Łodź. Popatrz na drogę E12 (później E67) na mapach powstałych przed 1984r. > Jesli juz > tak przekonujecie ze was jest wiecej to czemu nie mowicie jednoczesnie ze > Sieradz z ktorym dobraliscie sie w kompanie to mala pipidowa w sile 40 tys > mieszkancow. Dla porownania Piotrkow jest 2 razy wiekszy, a do tego dojdzie > przeciez Belchatow i Wielun ( w sumie nastepne 80 tys mieszkancow) ze o > pomniejszych miejscowosciach juz nie wspomne. matematyka powinna być obowiązkowa na maturze. popatrz na miasta wzdłuż obecnej "8" i obecnej "14" i policz liczbę mieszkańców. Nawet jak policzysz mieszkańców całego powiatu, wynik i tak będzie jednoznaczny (a przecież aglomeracja łódzka to także powiat brzeciński, łódzki wschodni i zgierski) > Aha.... no i koniecznie chciales zeby sie powolac na argumenyty ekonomiczne. > Otoz i one. Budowa S 8 na odcinku piotrkowskim bedzie o wiele tansza od budowy > w kierunku na Lodz. W wariancie piotrkowskim chodzi o rozbudowe juz > istniejacej drogi do wyzszego standardu. Wiesz, odmalowanie małego fiata jest zawsze tańsze od kupna nowego samochodu, co nie znaczy, że bardziej sensowne. Drogi krajowe przebudowane na ekspresowe są 'drogami śmierci' co szczegółowo wyjaśniałem TU: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=45598746&a=45884927 > Wariant Lodzki zaklada budowe od podstaw m.in przez > podmokle (dodatkowe koszty !!) tereny wokol Sieradza. Myślałby kto, że chodzi o bagna biebrzańskie. A tak naprawdę to tylko kilka mokrych łąk. > Wytyczenie i budowa drogi od nowa kosztuje o wiele wiecej (np. badania > archeologiczne). Uczyles sie ekonomii ?? Nie przemawia do ciebie ten argument Najdroższa jest budowa w terenia zagospodarowanym ze względu na koszt wykupu gruntów. Ponieważ, jak wyjasniałem wyżej przebudowa obecnej drogi nr 8 jest pozbawiona sensu, koszt badań archeologicznych dla wariantu północnego i południowego jest podobny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olinek z Łodi Re: mea culpa IP: *.4web.pl 02.01.07, 22:24 Pieprzysz głupoty kolego i tyle !!!!!! Spojrz na mapę polski i wszytko stanie sie jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majkel Re: mea culpa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.06, 21:49 a może jednak nie wiesz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jas i malgosia Re: Nie oddamy S8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 21:25 a dlaczego gazeta ktora swym stylem stacza sie w kierunku faktu nie wspomina laskawie nic na temat ze inni mieszkance tego "chorego" wojewodztwa sa temu przeciwni i ze rowniez organizauja zbior podpisow i maja swoje inicjatywy w tej kwestii? czyzby pseudoobiektywne redaktorki mialy juz cieplo w majatach z tego powodu... a tak szczekaja na prawo i lewo ze jedyni tacy demokratyczni. sloma z sandalkow wytsaje wdupowlazy. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Nie oddamy S8 30.07.06, 21:31 Jasiu i Malgosiu, mali jestescie i nie z Łodzi, wiec nie wiecie, ze GW ukazuje sie w pewnej stolicy wojewodztwa łodzkiego i to dla mieszkancow tego miasta przygotowywane sa informacje. Gazeta zbiera podpisy pod trasa kolo Łodzi, a nie gdzies w polu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jas i malgosia Re: Nie oddamy S8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 21:36 gazeta powstala w warszawie a nie w lodzi jak ci sie moze wydaje, ale powiewaz wszedzie sa byc moze chetni do jej kupowania wiec zaczeta ja sprzedawac rowniez w lodz, a potem w piotrkowie i innych mniejszych lub wiekszym skupiskach ludnosci. i tyle w tym temacie egoisto Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Nie oddamy S8 30.07.06, 21:39 Nie ucz ojca jak sie dzieci robi. Z tymi tekstami wracaj do bajek, skad chyba sie urwales(liscie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jas i malgosia Re: Nie oddamy S8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 21:58 dzialasz niczym meczybula. nie wazne co ale byle cos bylo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuku Re: Nie oddamy S8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 21:39 oni maja racje.dodatki wyborczej to dodatki regionalne na cale wojewodztwo,wiec zamiast antagonizowac miasta regionu to powinni poprosic jakiegos eksperta o przeliczenie kosztow i podanie argumentow.no chciazby tego ze w belch maja te autostrade gdzies bo i tak bede mieli do niej 15min samochodem..wiem bo rodzine tam mam.i to tez na tyle bogate miasto ze majalodz gdzies jak slysza tekty typu"my chcemy i tyle".autostrad sie lodzi nalezy,bo ma kiepskie polaczenia,trzeba sei nameczyc zeby do warsz czy wrocka wpasc,a przeciez duzoosob w warsz pracuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Tylko przez Piotrków ! IP: *.acn.waw.pl 30.07.06, 23:20 Jedyny sensowny przebieg S8 między Warszawą a Wrocławiem to ten przez Piotrków Trybunalski, Bełchatów i Wieluń. To najkrótsza trasa, w dodatku między Piotrkowem (drugim co do ważności i liczby ludności miastem woj. łodzkiego) a samą Łodzią dojazd jest bardzo dobry. A Łódź i tak będzie miała skrzyżowanie dwóch głównych autostrad kraju: A1 i A2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Tylko przez Piotrków ! IP: *.lodz.msk.pl 31.07.06, 16:36 IP: *.acn.waw.pl Aż tak się nas boicie w warszawce? > To najkrótsza trasa, w dodatku między > Piotrkowem (drugim co do ważności i liczby ludności miastem woj. łodzkiego) a > samą Łodzią dojazd jest bardzo dobry. Na miejscu W-wy tego argumentu bym nie używał. Tak sie składa, że między Łodzią i Brześciem najkrotszą trasą A2 jest trasa omijająca W-wę przez Górę Kalwarię. I co? A2 ma ominąć największe miasto w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z lodzi a ja przeciw przeciwnym IP: *.lodz.msk.pl 31.07.06, 01:12 Wystarczy spojzec na mape by zorintowac sie ze Lodz bez S8 wcale nie bedzie drogowa pustynia jak sugeruje i panikuje Wyborcza (szkoda bo lubie i pelne zaufanie). Pustynia za to staja sie miejscowosci "oscienne" polozone na krancach wojewodztwa i ta droga to dla nich wielka szansa tak jak autostrady dla Lodzi. Poza tym przebieg drogi przez Wielun i Piotrkow jest bardziej naturalny, trasa jest krotsza i co potwierdzone duzo tansza w budowie. Patrzcie na mape. Skrzyzowanie autostrad tuz za miastem a piszecie "Łódź pozostanie jednym z najgorzej skomunikowanych miast co osłabi jej pozycje w regionie" Jakim regionie?!? W województwie kto ma z nią konkurować. Wieluń? A w skali kraju czy skrzyżownie głownych autostrad prawie w centrum miasta to nie jest argument. Walczcie lepiej o Lublinek i szybkie koleje do stolicy i w przyszlosci do Poznania. Bez S8 Łódź sobie poradzi. Małe miejscowosci nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik z łodzi Re: a ja przeciw przeciwnym IP: *.blaster.pl / *.blaster.pl 31.07.06, 08:58 Zgadzam sie z przedmówcą. G.Wyborcza szuka każdej okazji, aby sprzedaż nie spadała co miało miejsce w ostatnim okresie. Także taka niby spontaniczna akcja czytelników oczywiście inicjowana przez Gazetę miałaby jedynie poprawić jej wizerunek. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: a ja przeciw przeciwnym 31.07.06, 09:02 Zapewniam cie, ze ta akcja nie zostala zainicjowana przez Gazete... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majkel Re: a ja przeciw przeciwnym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.06, 09:45 krasnoludki są na świecie, oto niezbity dowód :)) Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: a ja przeciw przeciwnym 31.07.06, 16:32 Widze ze lubicie bajeczki: Jas i Malgosia sie wypowiadaja Krasnoludki ty widujesz S8 Piotrkow chce kolo siebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzihoo a ja przeciw przeciwnym przeciwnym IP: *.retsat1.com.pl 31.07.06, 13:54 > Pustynia za to staja sie miejscowosci "oscienne" polozone na > krancach wojewodztwa i ta droga to dla nich wielka szansa tak jak autostrady > dla Lodzi. Masz na myśli Piotrków? Nie wydaje mi się, żeby to miasto było żle skomunikowane z resztą regionu i Polski, zwłaszcza biorąc pod uwagę wielkość tego miasta. "łódzki wariant" jest za to taką "wielką szansą" dla Sieradza, Zduńskiej Woli, Łasku i innych. Z tych miejscowości codziennie tysiące ludzi jadą do pracy, lub szkoły w Łodzi. > Poza tym przebieg drogi przez Wielun i Piotrkow jest bardziej > naturalny, trasa jest krotsza i co potwierdzone duzo tansza w budowie. Wariant łódzki droższy pewnie jest, ale na pewno nie dłuższy, no i co najważniejsze, nie idzie z nikąd do nikąd. > Patrzcie na mape. > Skrzyzowanie autostrad tuz za miastem a piszecie "Łódź > pozostanie jednym z najgorzej skomunikowanych miast co osłabi jej pozycje w > regionie" Jakim regionie?!? W województwie kto ma z nią konkurować. Zgadzam się, że jest to dosyć nadmierna histeria, ale w Polsce nawet o takie małe i nieistotne ;-) sprawy jak przebieg S-8 trzeba rozpętywać burzę. > Walczcie lepiej o Lublinek i szybkie koleje do stolicy i w > przyszlosci do Poznania. Walczyć trzeba o wszystko :-) . >Bez S8 Łódź sobie poradzi. Małe miejscowosci nie. Tak, tylko jaki sens ma droga szybkiego ruchu, która przechodzi tlyko przez "małe miejscowości"? Droga chyba powninna chyba coś ze sobą łączyć. A może być tak, że to właśnie "małe miejscowości" leżące wzdłuż dzisiejeszej DK14 umrą, bo nie będą mieć dobrego połączenia z Łodzią. Czy tego chcemy, czy nie to Łódź jest i bedzie głównym motorem rozwoju naszego regionu, więc jasne, że jedną z ważniejszych rzeczy jest zapewnienie dobrego połączenia wszystkich rubieży wojewówództwa z jego stolicą. W przyszłości najlepiej się rozwiną właśnie miejscowości województwa dobrze skomunikowane z Łodzią!!! pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
sw_mikolaj2 Re: a ja przeciw przeciwnym przeciwnym 31.07.06, 19:48 Łódź może i jest motorem rozwoju, ale dal sieradza, zduńskiej woli i Łasku. Dla Wielunia, Bełchatowa i Wielunia już mniej. Co do przebigu S8, nie wiem kto wymyślił, że S8 ma przebiegać koło Łodzi wpadać do 1 by następnie wpić się na swój początkowy nurt w piotrkowie. To jest absurd, bo na odcinku, Łódź - Piotrków zostanie skumulowany podwójny ruch tranzytowy, o czym się niestety zapomina. Po stronie południowego przebiegu (Wieluń - Bełuchatów - Piotrków) przemawiają koszty, nikt nie mówił, że dokładnie po lini DK8 ma przebigać S8, ale może przebiegać na odcinkach niezurbanizowanych, co chcąc czy niechcąc zmniejsza koszty, po za tym jeśli dobrze spojrzymy na mapę obszary zurbanizowane rozciągnięte wzdłuż DK8 stanowią miejwięcej 50% długości drogi. KOSZTY -> droga idąca przy sieradzu, zdunskiej woli i lasku przecina tereny podmokłe, a budownaie drogi na takim gruncie podraża inwestycje kilkukrotnie. Reasumując -> z uwagi na ruch w skali regionu (łącznik sierdz-lodz), nie nalezy budowac drogi rozpatrywanej w sklai europejskiej praga - warszawa - wilno, bo: a) tworzy się waskie gardlo na odcinku lodz - piotrkow b) koszty budowy i czas, beda wieksze. Proponuję wybudowanie S8 Wielruszów - Wieluń - Bełchatów - Piotrków i modernizację DK14, a w przyszłości wybudowanie S14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzihoo Re: a ja przeciw przeciwnym przeciwnym IP: *.retsat1.com.pl 31.07.06, 20:11 > Reasumując -> z uwagi na ruch w skali regionu (łącznik sierdz-lodz), nie na > lezy > budowac drogi rozpatrywanej w sklai europejskiej praga - warszawa - wilno, bo: > a) tworzy się waskie gardlo na odcinku lodz - piotrkow > b) koszty budowy i czas, beda wieksze. Kurcze jak grochem o ścianę... Oznaczenie jako S8 odcinka Łódź-Wrocław i Piotrków-Wawa to jest jakiś chory wymysł GDDKiA. Korytarz Wrocław-Łódź-Warszawa będzie się składał z odcinka S-8 Łódź-Wrocław i z A2 Łódź-Warszawa. Nie ma więc mowy o żadnym dodatkowym ruchu na A1 Łódź-Piotrków. Co do kosztów, to niewątpliwie będą one trochę większe, ale chyba lepiej wydać trochę więcej na budowę czegoś porządnego i przydatnego, niż ładować nawet ale pieniądze w istniejącą obecnie prowizorkę, tylko po to, aby hulało po niej powietrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z lodzi Re: a ja przeciw przeciwnym przeciwnym IP: *.lodz.msk.pl 01.08.06, 00:35 kurcze no jak grochem o sciane. jakie powietrze? to trasa tranzytowa dla ruchu do/z stolicy i dalej na wschod/zachod. Wierz mi ze ruch docelowy do Lodzi bedzie stanowil nikly procent. Swiat sie nie konczy na Lodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: a ja przeciw przeciwnym przeciwnym 01.08.06, 00:38 To gdzie ten tranzyt, skoro na DK8 w ciagu doby jest 9 tys aut, a na planowanej S8 juz teraz jest po 18 tys aut na dobre? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reni Re: a ja przeciw przeciwnym przeciwnym IP: *.4web.pl 02.01.07, 22:39 I tu sie bardzo mylisz kolego !! Prognozy na budowę odcinka A-2 Stryków- Konopiska k/W-wy już w tej chwili zakładają że nateżenie na tej drodze bedzie tak duże że ten odcinek od razu będzie budowny jako 6-pasmowy tj. po 3 pasy ruchu w każdym kierunku (+ oczywiście pasy awaryjne) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reni Re: a ja przeciw przeciwnym przeciwnym IP: *.4web.pl 02.01.07, 22:34 Czekaj tatka latka. Zanim ci wybudują S-14 to mje dzici będa staruszkami !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek mróz Re: a ja przeciw przeciwnym przeciwnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 02:37 Faktycznie załamanie drogi S8 pod Tuszynem i skręt na Piotrków to chory pomysł. S8 powinna biec z Pabianic wprost na Tomaszów Mazowiecki omijając Piotrków - prosto o bez wywijasów. DM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polly Re: a ja przeciw przeciwnym przeciwnym IP: *.4web.pl 02.01.07, 22:32 I TAK TRZYMAC !! Q.M-ć !!! Odpowiedz Link Zgłoś
kawaki Re: Nie oddamy S8 31.07.06, 01:41 Gazeto, Gazeto! Ach ten sezon ogórkowy!Albo zbyt długie upały. A jakie to ma znaczenie, jak i starzy wyjadacze dróg będą jeździć i tak starą 8-ką? Ciekawe co z wylotem z Łodzi na Pabianice, przelotem przez to miasto, potem Łask, cały Sieradz, Widawę, Lututów :-) Kto jeździ, to wiem o czym mówię. Ano tak wybudujemy autostrady. Za 50 lat. Pozdrawiam wilki i do zobaczenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ingo Re: Nie oddamy S8 IP: 213.17.170.* 31.07.06, 09:03 Dac po łapskach Polaczkowi manipulatorowi. Niech zajmie sie lepiej zmianą trasy przez Rospude a nie miesza tam gdzie nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWKA Jestem przeciw S8 IP: *.ekt.com / *.elkomtech.com.pl 31.07.06, 11:16 Ludzie, opanujcie się. Nie potrzeba aby Łódź ze wszystkich stron była otoczona autostradami. Nie zamieniajcie wszystkich terenów zielonych na asfalt ! Niedługo nie będzie gdzie wyjechać w pobliżu Łodzi na zieloną trawkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Jestem przeciw S8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 12:59 > Niedługo nie będzie gdzie wyjechać w pobliżu Łodzi na zieloną trawkę. I konik i krowa nie będą miały się gdzie paść? Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Jestem przeciw S8 31.07.06, 16:35 Ale pech ze znasz zielone tereny kolo Łodzi akurat tylko te, ktore od lat sa przeznaczone pod drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
mamadoo A natężenie ruchu - to pies? 31.07.06, 16:54 Między Wieluniem a Pabianicami przejeżdża 18 tys. samochodów na dobę. Po krajowej ósemce 9 tys.. To gdzie ma być budowana ta ekspresówka S-8? Droga krajowa numer 1 jest obecnie najbardziej ruchliwa w całej Polsce, między granicą z Czechami a Bałtykiem. Czy może też trzeba budować autostrady na ścianie wschodniej? Łódź jest miastem położonym w samym centrum i chyba tego nie można zanegować. Niech lepiej Piotrków zajmie się klepszym prowadzeniem obwodnic bo i tak nie potrafią tego tam robić bez szkody dla samego siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar S8 jednak przez Łódź i Sieradz? [dł] 31.07.06, 17:29 Droga ekspresowa S8 Warszawa - Wrocław zostanie poprowadzona przez okolice Sieradza i Łodzi - twierdzi Andrzej Maciejewski, rzecznik Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad. Jego zdaniem, południowy przebieg trasy, przez Wieluń, Bełchatów i Piotrków to tylko wariant, który trzeba przedstawić w Unii Europejskiej, zabiegając o pieniądze. Głośny spór o przebieg S8 toczy się od kilku lat. Chwilowa cisza zapadła dopiero wtedy, gdy Sejm zarezerwował w tegorocznym budżecie 10 milionów złotych na prace dokumentacyjne przy "łódzkim" wariancie. Półtora tygodnia temu Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad ogłosiła jednak nieoczekiwanie, że przeanalizuje także południowy wariant trasy, co spowodowało, że odżyły nadzieje Wielunia, Bełchatowa i Piotrkowa, a Łódź, Pabianice, Sieradz i Zduńska Wola zaczęły protestować. - Prowadzimy prace studialne - potwierdza szef GDDKiA Zbigniew Kotlarek. - Mają one jednak charakter uzupełniający i pozwolą nam w przyszłości uzyskać środki unijne. Problem polega między innymi na tym, że południowy wariant przebiegu S8 mieści się w tak zwanym korytarzu europejskim wschód - zachód, więc w oczach unijnych urzędników może znaleźć większe uznanie niż wariant łódzki. - Aby uzyskać środki unijne, musimy przedstawić przynajmniej dwa warianty i je porównać - mówi Andrzej Maciejewski. - Jest to potrzebne, aby wytłumaczyć w Unii, dlaczego w tym przypadku niezbędne jest odstępstwo od korytarza europejskiego na rzecz łódzkiego wariantu. Ze słów ministra transportu Jerzego Polaczka podczas otwarcia autostrady A2 można było jednak wywnioskować, że przebieg drogi ekspresowej S8 w regionie łódzkim jest mniej ważny, najważniejsze jest zdobycie na nią pieniędzy z Unii Europejskiej. O złą wolę podejrzewa Polaczka poseł Cezary Grabarczyk z Platformy Obywatelskiej: - Ministrowi potrzebny jest sukces, więc jest mu wszystko jedno, którędy pójdzie S8. Samorządowcy z Wielunia, Bełchatowa i Piotrkowa, zachęceni wywołaniem tematu przez GDDKiA, nie zamierzają składać broni. - Zorganizowaliśmy już jedno spotkanie w Wieluniu, teraz organizujemy drugie w Bełchatowie, na które zaprosimy przedstawicieli ministerstwa transportu i GDDKiA - zapowiada Jacek Zatorski, starosta bełchatowski. - Będziemy walczyć. Region powinien rozwijać się równomiernie, nie tylko Łódź. Na razie 10 milionów złotych na opracowanie łódzkiego wariantu S8 jest zamrożone do września, kiedy zakończą się prace studialne. - Zdążymy wydać te pieniądze - zapewnia Andrzej Maciejewski. Obowiązujące rozporządzenie Rady Ministrów przewiduje łódzki wariant S8. (sow) - Dziennik Łódzki lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/630285.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek niedzielski Re: Nie oddamy S8 IP: *.4web.pl 31.07.06, 19:03 Znów chcą nasze miasto wykołwać.Zdecydowanie należy protestować przeciw zmianie przebiegu autostrady,tym bardziej że nie wiadomo do końca co będzie z łódzkim lotniskiem Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Nie oddamy S8 31.07.06, 19:07 To autostrade tez chca nam odsuwac od Łodzi? ;-> Odpowiedz Link Zgłoś
szch83 Re: Nie oddamy S8 31.07.06, 19:38 hubar napisał: > To autostrade tez chca nam odsuwac od Łodzi? ;-> To jeszcze nie wiesz? :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuku Re: Nie oddamy S8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 20:02 lotnisko przeciez dziala,chociaz jest male.ma byc ponoc jakies lotnisko miedzy warsz a lodzia,tak cos kaczor mowil jak w lodzi byl..ile osob w ogole z lublinka lata? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Nie oddamy S8 IP: 82.139.37.* 31.07.06, 21:26 Napewno będzie:Wrocław-Piotrków-Radom-Puławy-Lublin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdansk Re: Nie oddamy S8 IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 03.08.06, 21:23 piotrkow i belchatow jestesmy z wami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: McCuskey Re: Nie oddamy S8 IP: *.toya.net.pl 03.08.06, 21:33 A dlaczego? Masz jakieś osobiste powody, czy wpisując nazwę miasta sugerujesz, że ten wariant przyniesie również jakieś korzyści Gdańskowi? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
szch83 Re: Nie oddamy S8 03.08.06, 22:16 Niektórzy popierają sprawiedliwość bez osobistych powodów i korzyści, bezinteresownie ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Nie oddamy S8 IP: *.lodz.msk.pl 04.08.06, 13:32 > Niektórzy popierają sprawiedliwość bez osobistych powodów i korzyści, > bezinteresownie ;P Widziałem kiedyś taką osobę. W muzeum. Wypchaną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Argumenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 16:40 Oto moje argumenty za trasą łódzką: -> Ruch na trasie do Łodzi just dużo większy. -> Wydłuży się droga z Wrocławia do Warszawy? Natomiast do Gdańska i północnej Polski się skróci. -> Trasa do Łodzi stanie się obwodnicą wielu miast: Łasku, Pabianic, Zduńskiej Woli, Łodzi, i ułatwi dojazd tam. -> Aktualna ósemka do Piotrkowa jest w miarę dobrą drogą, większa potrzeba nowej trasy jest na kiepskiej, a bardziej używanej drogi do Łodzi. -> Jednym z powodów dla których niektórzy inwestorzy inwestowali w Łodzi jest przebieg trasy S14 i S8, przekonali byli, że powstanie. -> Czy to, że ładniej będzie to wyglądać na mapie (trasa przez Piotrków) znaczy, że trzeba zbudować trasę mniej potrzebną oddalając perspektywy budowy bardziej potrzebnej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buber Re: Argumenty IP: *.dyn.optonline.net 02.01.07, 19:57 Czy ktos wie? kiedy ruszy budowa S8 na odcinku Wroclaw-Kudowa Zdroj? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profes79 Re: Argumenty IP: *.cable.ubr01.perr.blueyonder.co.uk 02.01.07, 20:16 gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3823551.html W swietle powyzszego to zapewne poczekamy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paw Re: Argumenty IP: 83.2.170.* 25.06.07, 22:10 ładniej na mapie? Chyba ocipiałeś... Łodź jest dokłądnie w linii między Warszawą a Wrocławiem a im prostsza droga tym lepsza chyba co? Odpowiedz Link Zgłoś
majkel01 Re: Nie oddamy S8 26.06.07, 17:52 mógłbym przysiąc że "rzadaniom" poprawnie powinno byc napisane "żądaniom", ale to szczegół, chociaż widać że Łódź przestała już "żądać" a zaczęła "rządać" jako radykalniejsza forma protestu ;)) Tak ogólnie to S 8 nie macie więc nie macie co oddawać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EL Re: Nie oddamy S8 IP: *.toya.net.pl 28.06.07, 00:23 S8 nikt nie ma bo nie jest wybudowana. I zapewniam jeśli kiedykolwiek powstanie to właśnie koło Łodzi. Argument jest jeden - bardzo prosty: drogi są po to aby służyły ludziom a tych jest akurat więcej w wariancie północnym. Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
juliaiga Re: Nie oddamy S8 30.06.07, 16:26 Posłuchaj Majkelek,ja też jestem z Wrocka jak Ty.Ja w tej Łodzi chcę otworzyć interes,i chcę tam zostać.Takich ludzi jak my trochę jest.To my otwieramy interesy,to my dajemy miejsca pracy.My potrzebujemy tej drogi do Łodzi-wiesz? Tak tak.Ty za jakiś czas spakujesz manatki,wyjedziesz do Londynu albo cholera wie gdzie,co Ciebie może interesować droga do tego miasta?Jak nie podoba Ci się Łódż,to jadąc drogą s8 przez moje nowe miasto do Warszawy,zawiąż sobie na oczy bandankę i wcale nie musisz go oglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech... Nie oddamy S8 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.08, 16:34 Ludzie, ale macie problem.. Kłócicie się i obrażacie na jakimś forum. To dziecinne, nawet bardzo. Gdzie będzie przebiegała ta droga tam będzie i tyle. I jedna i druga strona ma racje. Z jednej i z drugiej można znaleźć wady i zalety. Nie ważne gdzie ta droga będzie przebiegała i tak przyda się wszystkim mieszkańcom woj łódzkiego i nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: Nie oddamy S8 IP: *.toya.net.pl 22.03.08, 10:23 prymitywne podejście Odpowiedz Link Zgłoś
el_matador9 Re: Nie oddamy S8 29.03.08, 12:05 kiedy przewidywane jest jest otwarcie gigantycznego łódzkiego ringu autostradowego["LODZER AUTOBAHNENRING"] wokól aglomeracji łódzkiej? słyszałem ,że w tym roku ruszą wzmożone roboty przy A1 od Strykowa w kierunku Częstochowy oraz przy S-8 koło Wielunia , a co z budową wielopasmowego zapierającego dech w piersiach "highway"u A14 stanowiącego zachodnią obwodnicę 1 -milionowej Łodzi? Dlaczego wszystkie prace projektowe, wykup gruntów pod inwestycje i same prace budowlane idą w tak niebywale ślamazarny sposób?.kto jest winny władze województwa, nieudolny solidarnościowy Rząd czy GDBDiA? www.lodzkie.autostrady.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Nie oddamy S8 31.03.08, 15:47 oj ludzie. Ważniejszy jest LTR niż jakaśtam obwodnica Odpowiedz Link Zgłoś
el_matador9 Re: Nie oddamy S8 24.04.08, 10:13 co ryyyyyczysz jak łódzka mleczna krowa, odpowiedz lepiej na pytanie kiedy drogowy gigant łódzkiego ringu autostardovego przybierze realny kształt.... już widzę ciężki ruch pociągów drogowych z całej Eurazji wokół 1-milionowej Łodzi... jest wieczór od Łodzi bije gigantycna świetlna łuna ,to flary drogowe zawieszone na tysiącach km lin stalowych podwieszonych do masztów drogowych, oświetlające najruchliwszy ring drogowy w Europie... jezu,chyba padnę jak rozpałaszony komar, jaki huk ciężkich"autostradovych brummis" ,właśnie minął mnie 50 tonowy pociąg drogowy z Kazachstanu...wiozący niemieckie maszyny do złóż roponośnych tej środkowoazjatyckiej republiki,,, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Arona Re: Nie oddamy S8 IP: *.lodz.msk.pl 24.04.08, 12:26 2020r. Najwcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
studi001 Re: Nie oddamy S8 24.04.08, 10:27 Dziennikarz powinien chyba wiedzieć że żądania pisze sie inaczej niż rządzenie..... Odpowiedz Link Zgłoś