hubar 26.02.03, 09:25 Może się przydać ;-) nowy.polski.slownik.pijacki.ez.pl/Slownik.html iść na witaminkę (na piwo, jak wiadomo zawierające witaminę C) ;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ano Uwagi do słownika pijackiego IP: *.kappa.com.pl 26.02.03, 10:36 Nie mam czasu, aby cały przejrzeć, ale przy "J-23" - opis, że w latach 70-tych wino kosztowało 23 złote jest totalną bzdurą. Z tych "klimatów" dobrze kojarzę przełom lat 70/80-tych. Otóż warzone w Łodzi piwo "Jubileuszowe" (baryłeczka 0,33 l) kosztowała 1,65 zł., a "Piwo Jasne Pełne" - też baryłeczka 0,33l, z nalepką zółto-biało-żółtą kosztowało 1,35 zł. Tym samym "wino marki Wino" kosztowac musiało spoooooro poniżej 23 złotych. O ile się nie mylę flaszka kosztowała coś około 19 zł. (te lepsze może 23 zł. i stąd J-23), ale wino musiało kosztowac coś koło 5,50 zł. w owych czasach. Taka jeszcze ciekawostka z PEERELU - wszystkie podwyżki były wprowadzane od poniedziałku, czyli de facto w niedzielę, o czym informowano w Dzienniku Telewizyjnym w sobotę o 19.30. Ja miałem ceny wcześniej, bo ojciec przywoził nowe cenniki w piątek - mało z tego korzystałem, bo byłem małym szczawiem. Żeby było jasne cenę gorzały i wielu innych dóbr ustalała Rada Ministrów. Takie czasy były......... Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Nowy Polski Słownik Pijacki 26.02.03, 21:54 Mnie się podoba: "buzer-tango" oraz "Piwo z Tobą, piwo wszędzie, nie porzuci, zawsze będzie." boooooooosze.. ile tego jest :)))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
pijaw Pijaw pijacki 07.06.03, 00:12 Tak na marginesie (HuBarze :-)): Impreza w liceum, paru nowych ludzi. Znajomy, który ich przyprowadził, mówi wskazując na mnie: "to jest pijaw". Jeden z kolesi pyta: "czemu pijaw?". "Bo Pijawski" mówię. Na to inny kolo: "pijacki? jakie fajne nazwisko!" Odpowiedz Link Zgłoś
ileana Re: Nowy Polski Słownik Pijacki 07.06.03, 08:25 No ciekawy slownik. Malo jeszcze jest nazw informatyczno-internetowych ,ale mysle ze to przyszlosc. Wiele nazw jest starych i nie wiem czy jeszcze uzywanych. Czesto widze na forum okreslenia w tej branzy ,dla mnie calkiem nieznane, nowe. Slownik ladnie je tlumaczy. Niektore tryskaja inwencja.. Np z kawa...dobre pozdr.ileana Odpowiedz Link Zgłoś