Gość: student IP: *.toya.net.pl 24.05.07, 18:49 Myśle,że to wielka szansa dla miasta, Łódź to nie prowincja. To doskonałe połączenie. Popieram. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hefalump To szansa dla Łodzi! IP: *.toya.net.pl 24.05.07, 18:55 to szansa dla naszego miasta , zawsze szczycimy się niestandardową zabudową eklektyzmem innowacjami więc czemu nie , może dzięki temu stworzymy nowe trendy w miejskiej zabudowie (będziemy wzorcem), czas spojzec bardziej globalnie i NOWATORSKO! Odpowiedz Link Zgłoś
ww_lodz Re: To szansa dla Łodzi! 24.05.07, 19:01 Mnie się podoba to co było dziś w łódzkich gazetach, jeśli tak to byłoby zrealizowane nie byłbym zły. Ale pewnie nie będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł GAZETO!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 22:32 wizualizacji nie znalazłem ani na stronie biura architektonicznego ani dewelopera! oraz w żadnej z znanych mi witryn tematycznych! może słabo szukam ale nie kupiłem gazety w wersji standardowej (gdybym wiedział...), a mimo wszystko chciałby wiedzieć (widzieć)! pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xside Re: GAZETO!! IP: *.toya.net.pl 25.05.07, 10:43 Wiele osób poszukiwało tej wizualizacji lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/733172.html oto ona :). Moim zdaniem ten projekt to świetny pomysł, w końcu Łódź stanie się miastem na miarę XXI, nie można patrzyć wstecz trzeba patrzeć w przyszłość a w niej nie ma miejsca na budynki 5 piętrowe !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hefalump ....... IP: *.toya.net.pl 24.05.07, 19:00 ...i jeszcze jedno, wole mieć w mieście nową (nawet tandetną) zabudowę niż wielkie enklawy zaniedbanego "czegoś" , co nie wygląda jak zabytek lecz jak ruina i śmietnik, trzeba było to ratować 15-lat temu a nie teraz gdy nie przedstawia to rzadnej wartosci, więc bardzo prosze wszystkich malkontentów nie ograniczajcie rozwoju mojego miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
hubar jasssnnee 24.05.07, 19:08 KM zaniedbany, ale nie przedstawia żadnej wartości? Człowieku, weź nie przeinaczaj rzeczywistości i faktów! Czemu te wieżowce, nie mogą powstać w innym miejscu Łodzi? Czemu ktoś uparł się aby zdewastować KM? Tu nie jest konflikt, pomiędzy malkontentami i przeciwnikami wieżowców, a klakierami Opala; tu jest konflikt celowo wywołany aby skłócić Łodzian. Nikt, kto broni KM nie jest przeciwny rozwojowi Łodzi, wręcz przeciwnie. Tylko ja się pytam, czemu te szklane nic mają powstać akurat tam? Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Re: jasssnnee 24.05.07, 19:14 Tu nie jest konflikt, pomiędzy malkontentami i przeciwnikam > i > wieżowców, a klakierami Opala; tu jest konflikt celowo wywołany aby skłócić > Łodzian. Ha ha ha ha ha h ha! Tu jest po prostu konflikt miedzy ludzmi z wyobraznia i panami urzednikami bez niej i tyle. Oby to doszlo do skutku Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: jasssnnee 24.05.07, 19:17 Wiem, ciebie wszystko bawi wszystko wyszydzasz co jest inne od Twojego poglądu. Pokory nieco człowieczku, pokory. Za grosz szacunku dla zabytków nie masz. Zero wyobraźni, jak z zaniedbanego KM można zrobić super atrakcje turystyczną. P.S. Skoro spłycasz tak ten konflikt, to powiedz w jakim to urzędzie pracujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hefalump druga manufaktura tam nie powstanie! IP: *.toya.net.pl 24.05.07, 19:23 ..to jest typowa mentalność Polaka-zapyziałego , zakompleksionego , bojącego sie nowości, lepiej żyć w średniowieczu czy w XXI wieku?-odpowiedz...i jeszcze jedno, powiedz gdzie byłeś jak rozkradziono KM? zreszta nieważne niebędziemy sie kłucić. Inwestor powiedział jasno ze wszystkie odiekty przedstawiajace wartość historyczna będą zachowane! Przeciez to ostatnia szansa by uratować chociaż cząstke tego....może dzięki tej nowej zabudowie te "stare perełki naszego dziedzictwa" będą jeszcze piękniejsze...pomyślałeś o tym??? Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Dzieki 24.05.07, 19:31 Bo gadanie dla samego gadania, bez pomyślenia i przewidzenia konsekwencji męczy. Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Re: Dzieki 24.05.07, 19:34 nie bo nie chce mi sie tracic czasu na dyskusje z ludzmi bez wyobrazni i wizji, Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: druga manufaktura tam nie powstanie! 24.05.07, 19:30 Mówisz o sobie? Zapyziały i zacofany jest ten, kto bez poszanowania zabytków, chce je bezpowrotnie zniszczyć. Gdzie ja byłem? W Łodzi, dzwoniłem na SM jak widziałem złodziei, robiłem zdjęcia, odwiedzałem. A Ty gdzie byłeś? Ważne, zwłaszcza że nie chcesz się kłUcić. Zabytkowa budowla, która jest cenna ze względu na swoje walory architektoniczne, ma być piękniejsza od postawienia tam szklanych kloców? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hefalump POMYŚL IP: *.toya.net.pl 24.05.07, 19:49 kurna człowieku aż szkoda tłumaczyć...powiedz mi czy tak samo protestowałeś jak na KM stawiano ŁSSE a w niej blaszaki? jak na włuknioarzy stawiano nowe obiekty sportowe?-przeciez niepasuja do 19wiecznej zabudowy! TO JEST SZANSA-rozumiesz , szansa na nowe miejsca pracy, poprawienie koniunktury gospodarczej Łodzi, zagospodarowania czegoś co przez ostatnie dziesiątki lat jedynie straszy i jest zagrozeniem dla ludzi tam przebywających! pzreciez wstyd tam jest przyprowadzić wycieczke z zagranicy! Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: POMYŚL 24.05.07, 19:59 Gość portalu: hefalump napisał(a): >kurna człowieku aż szkoda tłumaczyć...powiedz mi czy tak samo protestowałeś jak >na KM stawiano ŁSSE a w niej blaszaki? == Nie było wtedy forum. Ale uwierz, że te hale traktuje na równi z tymi szklanymi kikutami - żenujące. >jak na włuknioarzy == GDZIE? >stawiano nowe obiekty sportowe?-przeciez niepasuja do 19wiecznej zabudowy! == Mówisz o balonie boiska do siatki, czy sztucznej nawierzchni? >TO >JEST SZANSA-rozumiesz , == Wątpliwej jakości. >szansa na nowe miejsca pracy, poprawienie koniunktury gospodarczej Łodzi, == Czy to jedyne miejsce w Łodzi, gdzie to można usadzić? >zagospodarowania czegoś co przez ostatnie dziesiątki lat jedynie straszy i jest == Hmmmmm określ ramy czasowe, bo nie za bardzo rozumiem o czym do mnie piszesz. >zagrozeniem dla ludzi tam przebywających! pzreciez wstyd tam jest przyprowadzić >wycieczke z zagranicy! == Zgadzam się! Tylko że po ten inwestycji, nie będzie do czego te wycieczki przyprowadzać, no może z hasłem: tu mieliśmy perłę architektury industrialnej, jednak na początku XXI wieku, z braku innych pomysłów Miasto pozwoliło na zbudowanie tych szklanych domów. Niestety nie możemy wejść do środka, bo tu jest biurowiec, a tam prywatne domy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hefalump Słabo to myślenie Ci idzie IP: *.toya.net.pl 24.05.07, 20:08 widziałeś wizualizacje?..dla mnie projekt jest FENOMENALNY! i mam nadzieje że takich ludzi jak ty (z takim punktem widzenia) w Łodzi jest jak najmniej! pewnie zapytasz sie czemu tak sądze? no to ci odpowiem: "im więcej takich średnioeiecznych umysłów(bez obrazy)" tym szybciej moje ukochane miasto stanie się największa w Europie wsią! Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Nic dodac nic ujac 24.05.07, 20:12 A jezeli Hubarowi odpowiada mieszkanie na prowincji to niech sie do Koluszek przeniesie :D Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Nic dodac nic ujac 24.05.07, 20:23 Światowy człowieczku, jak ci tak odpowiada architektoniczny burdel stolycy, to sam się tam przenieś zamiast Łódź zaśmiecać. Odpowiedz Link Zgłoś
f_l Re: Nic dodac nic ujac 25.05.07, 00:40 heh, podoba mi się ta myśl. W pewnych kwestiach Hubar już dawno jest w Koluszkach :) Pozdr, Kuba PS - mam nową sygnaturkę ! Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Słabo to myślenie Ci idzie 24.05.07, 20:22 Gość portalu: hefalump napisał(a): > widziałeś wizualizacje? == Za kogo Ty mnie masz co? Widziałem, nawet miałem możliwość oglądania prezentacji na żywo. >..dla mnie projekt jest FENOMENALNY! == Dla mnie też, tylko lokalizacja fatalna. Rozumiesz? > i mam nadzieje że > takich ludzi jak ty (z takim punktem widzenia) w Łodzi jest jak najmniej! == Możesz się przedstawić, bo mam wrażenie że mnie doskonale znasz i wiesz jaki mam punkt widzenia. Chciałbym wiedzieć z kim rozmawiam, skoro mnie tak dobrze ta osoba zna. > pewnie zapytasz sie czemu tak sądze? no to ci odpowiem: "im więcej takich > średnioeiecznych umysłów(bez obrazy)" tym szybciej moje ukochane miasto stanie > się największa w Europie wsią! == Zabrzmiało to mniej więcej tak: "nie obraź się jak ci powiem że masz ciasny umysł". Wieżowce w Łodzi tak! KM jako zabytek TAK! Wieżowce na KM nie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hefalump ciasny umysł-dobre określenie :) IP: *.toya.net.pl 24.05.07, 20:47 dokładnie takie same argumenty słyszałem w chwili projektowania i realizowania MANUFAKTURY, i jaki tego efekt? główna atrakcja Łodzi - zachwycają sie nią wszyscy(jaka by niebyła to ewenement w Polsce i Europie)-dziwne bo wszyscy wygadani krytycy tej inwestycji teraz milczą i chowają głowe w piasek! Pytam sie czemu boicie się innowacji i nowości, czemu w imie wielkich ideii obrony dziedzictwa(które niedługo bez tej inwestycji zginie smiercia naturalną) dajecie świetny przykład inwestorom i skutecznie odstraszacie kapitał który zapewne skieruje sie od Wrocławia , Poznania, Szczecina .....LUDZIE choć troche ODWAGI.......a i jeszcze jedno skoro według ciebie nie tędy droga to jaka alternatywe proponujesz? bo dla mnie lepiej przyprowadzać wycieczki z zagranicy w nowe-zrekonstruowane miejsce , niz pokazywać im zdjęcia srzed lat i mówić to kiedyś tu stało , ale teraz nie ma nic bo niemieliśmy odwagi powiedzieć TAK! Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: ciasny umysł-dobre określenie :) 24.05.07, 22:47 Gość portalu: hefalump napisał(a): > dokładnie takie same argumenty słyszałem w chwili projektowania i realizowania > MANUFAKTURY, i jaki tego efekt? główna atrakcja Łodzi - zachwycają sie nią > wszyscy(jaka by niebyła to ewenement w Polsce i Europie)-dziwne bo wszyscy > wygadani krytycy tej inwestycji teraz milczą i chowają głowe w piasek! == A co tu płakac nad rozlanym mlekiem? Sam jestem szczesliwy że powstała Manufaktura, ale czy wszystko przyjmujesz bezkrytycznie? Bo ja nie. Jakoś w tym blaszaku widzę wady. >Pytam sie czemu boicie się innowacji i nowości, czemu w imie wielkich ideii >obrony dziedzictwa(które niedługo bez tej inwestycji zginie smiercia naturalną) == Masz rację, śmierć KM jest bliska. Przez wszystkie te pomysły z Beczkami Grohmana, bloczkami Barcińskiego, JWC blokonstan, teraz dobija je Opal >dajecie świetny przykład inwestorom i skutecznie odstraszacie kapitał który >zapewne skieruje sie od Wrocławia , Poznania, Szczecina ..... == Człowieku! Czy którykolwiek z nowych biurowców w Łodzi spotyka się z oporem miłośników Łodzi? Szczerze DO CHOLERY! Czy może Twoja świadomośc nowych inwestycji w Łodzi, ogranicza sie tylko do tego szkaradztwa na KM? >LUDZIE choć troche ODWAGI....... == A może troche poszanowania na historii miasta? Wiesz co to była Norbelana, tam też inwestorowi pozwolono na budowe czegoś nowoczesnego... :/ >a i jeszcze jedno skoro według ciebie nie tędy droga to jaka alternatywe >proponujesz? == Czy widziałeś jak KM ożył podczas Nocy Muzeów? Kultura, dla ludzi, nowa przestrzeń z poszanowaniem historii. > bo dla mnie lepiej przyprowadzać wycieczki z zagranicy >w nowe-zrekonstruowane miejsce , niz pokazywać im zdjęcia srzed lat i mówić to > kiedyś tu stało , ale teraz nie ma nic bo niemieliśmy odwagi powiedzieć TAK! == Drodzy turyści, tu kiedyś była piekna architekstura industrialna i secesyjna. Niestety, teraz możemy pokazac tylko to co po tym pozostalo plus te superhipernowoczesne wieżowce, jakich pewnie Państwo widzieli pełno na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hefalump ciasny umysł-dobre określenie :):) IP: *.toya.net.pl 24.05.07, 23:24 pięknie mówisz ale w dalszym ciagu jesteśmy w punkcie wyjścia! Podaj alternatywe, rozsądne rozwiazanie tego problemu!-tylko weż na litość boską pod uwagę czynnik gospodarczo-ekonomiczny a nie sentymentalny!-niezapominaj że to kapitalizm!(nikt za darmo w czynie społecznym nie przywróci świetności temu miejscu) ....mówisz o poszanowaniu dla historii miasta! a kto tego poszanowania nie ma? Miasto które doprowadziło do ruiny, czy inwestor który chce coś z tym zrobić? ....zastanowiłeś się co robi inwestor-deweloper po ogłoszeniu planów inwestowania, bada opinie publiczną-międzyinnymi "wertuje" takie forum jak to i wystawia ocene, a dzięki takim "oponentom "jak Ty ocena ta jest pewnie bardzo wysoka :) ..........zastanowiłeś sie czym kieruje się współczesny turysta z Polski lub zagranicy? on nie chce ogladac błota, brudu, syfu, pomyj, takie atrakcje to antyatrakcje, Noc muzeuw- swietna sprawa , (byłem wraz z żona i wrażenia bardzo pozytywne), ale to tylko jedna noc w roku, niezapominaj o tym! ......pamiętaj jeszcze o nowych miejscach pracy które tam powstaną :) Przemyśl to! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: ciasny umysł-dobre określenie :):) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 23:36 > Podaj alternatywe, rozsądne rozwiazanie tego problemu! miasto rozpisuje miejscowy plan uwarunkowań, studium czy coś takiego ograniczające wysokość zabudowy oraz ogólną koncepcję rozwoju danego miejsca i przekazuje inwestorowi spis wolnych działek w których wysoka zabudowa mogła by powstać! negocjacje negocjacje negocjacje - miasto ogłasza promo: dajemy KM pod warunkiem że zbudujecie tam co my chcemy oraz grunty w których możecie sobie budować co wy chcecie! w miedzy czasie szukanie inwestorów zarówno na działki z możliwością wysokiej zabudowy jak i tych na KMie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hefalump Re: ciasny umysł-dobre określenie :):) IP: *.toya.net.pl 24.05.07, 23:50 ok , ale troche zapózno by negocjować z inwestorem który już jest właścicielem tej działki - nieuważasz? przed podpisaniem akt notarialnych , pewnie można stawiać warunki, ale teraz to że tak brzydko powiem po ptakach :), co do "miejscowego planu uwarunkowań" to takowego nie ma, i długo jeszcze nie będzie, zaś nawet gdyby był i wnosił ograniczenia to w naszym świetnym i nieomylnym prawie budowlano-administracyjnym można to obejść- zapewniam.....reasumując ja sie ciesze że coś w tej naszej Łódzkiej mizerocie się ruszyło ku leprzemu....a wszystkim malkontentom jeszcze raz przypomne że jest to i tak leprza alternatywa od kolejnego hipermarkety i stacji benzynowej tudzież fastfudu dla zmotoryzowanych..pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Re: ciasny umysł-dobre określenie :) 25.05.07, 00:02 Człowieku! Czy którykolwiek z nowych biurowców w Łodzi spotyka się z oporem > miłośników Łodzi? Szczerze DO CHOLERY! Czy może Twoja świadomośc nowych > inwestycji w Łodzi, ogranicza sie tylko do tego szkaradztwa na KM? Hilton. Szczerze wam wszystko przeszkadza co nowoczesne, co wychodzi poza ramy miernoty w stylu Ibisa albo Philipsa. Taka jest prawda pseudomilosniku Lodzi Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Zeby daleko nie szukac 25.05.07, 00:06 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=443&w=60265559&a=60272800 znowu ten Hubar, "milosnik" Lodzi... :D :D :D Naprawde proponuje przeprowadzke do ladnego drewnianego domu w zgierzu przy ulicy z kocimi lbami kolo kosciola. Idealne miejsce dla kogos takiego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hefalump Re: Zeby daleko nie szukac IP: *.toya.net.pl 25.05.07, 00:09 hahaha to było dobre naprawde :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hefalump Re: Zeby daleko nie szukac IP: *.toya.net.pl 25.05.07, 00:11 proponowałbym jeszcze lepianke na Rudzie, albo szałas w Łagiewnikach Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Zeby daleko nie szukac 25.05.07, 12:52 Czy możesz przestać mnie ciągle obrażać? Brakuje Ci argumentów, czy najzwyczajniej reprezentujesz poziom bruku, którego tak bardzo się brzydzisz? Skończ z tym wyprowadzaniem mnie z Łodzi i kwestionowaniem, czy ja lubię Łódź czy nie. Pokaż mi, poza tymi literkami na forum, co zrobiłeś dla Łodzi. Ale konkrety proszę (proszę po raz kolejny i jakoś doczekać się nie mogę). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hefalump :) :) :) IP: *.toya.net.pl 25.05.07, 13:04 jeżeli powyższy post jest skierowany do mnie, i jeżeli uwazasz że uraziłem Cie w jakiś sposób to bije sie w pierś i mówie przepraszam-nie taki miałem zamiar, a to że czasami lubie ironizować, no cóż ten typ tak ma. ..co do argumentów " NA TAK" to w dalszym ciagu przy dzisiejszych realiach żecia społeczno-kulturalno-gospodarczego jest więcej za niż przeciw (dla zapominalskich: niektóre przedstawione w postach powyżej i po niżej!) ..co zrobiłem dla Łodzi? no cóż ciekawe pytanie! może to że ciągle wraz z rodzinom tu tkwie, choś kuszono mnie dobrymi propozycjami ze Szczecina i Zielonej Góry! może to że powtażam żonie i synowi ze ucieczka z tąd to nie jest dobre rozwiazanie, bo jestem lokalnym patriotom i naprawde chce by w mieście w którym sie urodziłem żyło sie lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archifun Re: :) :) :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 14:27 czyli nic nie zrobiłeś "hefa lump" tylko robisz łaskę, że sobie tu egzystujesz i pogadasz czasem od rzeczy, podkreslając jednak żeś specjalista, jak nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hefalump Re: :) :) :) IP: *.toya.net.pl 25.05.07, 15:10 ...po 1 hefalump pisze sie razem, po 2 poszukaj w łacińskim słowniku :) ...mam nadzieje a nawet szczerze życzyłbym sobie by Twoje ośiągnięcia w dziedzinie: "zrób a nie tylko dyskutój były większe" ...zobaczymy za pare lat kto gada od rzeczy( ciekaw jestem jakie madrości i rady będziesz wtedy dawał?) ...łaski nie robie bo nie należe do ludzi takiego pokroju! ... a kto w tym mieście jest SPECJALISTĄ!! odpowiedz? może Kropiwnicki wielki strateg i ekonomista któremu uciekło kilka powaznych inwestycji do Wrocławia Krakowa i Katowic...haha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lodzermensch Łodź nie musi być wysoka, ważne by była ładna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 09:07 Projekt Hiltona ładnie się wkomponowuje w Piotrkowską. Natomiast to co proponuje Opal to jakaś totalna bzdura. Niska zabudowa KM ma zostać. Tzw. city to inne rejony miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
czechy11 Re: druga manufaktura tam nie powstanie! 25.05.07, 08:55 Hubar masz rację rację i jeszcze raz rację. Łódź musi być miastem nowoczesnym ale to trezba robić z głową. Niektórzy maja mentalność z lat 60-tych. Tj. zalać wszystko betonem i świat od razu będzie piękniejszy. A potem będą pluć sobie w brodę. Taka to jest mentalność, że jak ktoś zobaczy szklany wiezowiec to juz uważa go za szczyt postępu. A co z tego wychodzi mozna zobaczyć w wielu miastach a najbliższe to Warszawa. Syf jaki zrobiono w W-wie już nigdy nie zostanie zniwelowany. Sęk w tym, ze ten syf charakterystyczny dla miast III-go świata większośc Polaków uważa za szcyt rozwoju i nowoczesności. Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Taki "syf" jest chocby w Londynie 25.05.07, 09:58 i wielu innych swiatowych metropoliach. tak sie po prostu dzis buduje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czechy11 Re: Taki "syf" jest chocby w Londynie IP: 213.17.170.* 25.05.07, 10:06 Mylisz się. Wiżowce w Londynie to nie jest zwykłe pudełko lecz interesująca architektura. Dodatkowo w wielu tych miastach takie obiekty powstają w specjalnie do tego wyznaczonych strefach a nie od przypadku do przypadku. W Polskim standardzie otrzymujesz takie szkaradztwa jak wzdłuż Piłsudskiego. Tylko, że to jest architektura przedmieść a nie centrów miast. Nie na darmo Polska jest jednym z najbrzydszych krajów w Europie (jeśli chodzi o zabudowę). Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Re: Taki "syf" jest chocby w Londynie 25.05.07, 10:14 Projekt Kurylowicza tez jest intereujaca architektura a nie zwyklym pudelkiem. W wielu miastach powstaja? A w jakich? W Paryzu powstala La Defence i okazalo sie ze byl to blad. W wiekszosci miast takie budynki powstaja w centrum w sasiedztwie zabytkowej architektury. Zeby daleko nie szukac tak jest chocby w Lodnynie czy Frankfurcie. I swietnie to wyglada. W > Polskim standardzie otrzymujesz takie szkaradztwa jak wzdłuż Piłsudskiego. Miedzy szkaradztwem na Pilsudskiego a projektem Kurylowicza jest przepasc porownywalna miedzy syrena a nowym golfem V. Jedyne co je laczy to ze jedno stoi w Lodzi a drugie miejmy nadzieje postawia. Widziales projekt? Bo skoro piszesz ze wyglada on jak to g... SDMy to chyba nie. Bo gazeta "przypadkowo" nie zamiescila... Tylko, że to jest architektura przedmieść a nie centrów miast. Archiektura przedmiesc to Ibisy Qubusy Philipsy itp. A w centrum powstaja wlasnie takie wielkomijeskie wiezowce jak zaproponowal Kurylowicz. Przejedz sie czasami po swiecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hefalump Re: druga manufaktura tam nie powstanie! IP: *.toya.net.pl 25.05.07, 10:02 no właśnie przez taka mentalność (typowa z poprzedniego wieku) Łódż jest "największym zaściankowym" miastem w Polsce....Takim inwestycjom jeszcze raz TAK! przeanalizuj jeszcze raz(tylko dokładnie) wszystkie argumenty za i przeciw! a potem snuj błędne i nietrafione wnioski Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Re: druga manufaktura tam nie powstanie! 25.05.07, 10:09 niestety tu widac jak trudno jest przekonac lodzian do tego by byli jak mieszkancy wroclawia czy gdanska. dlatego przegralismy euro... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: druga manufaktura tam nie powstanie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 16:00 > niestety tu widac jak trudno jest przekonac lodzian do tego by byli jak > mieszkancy wroclawia czy gdanska. dlatego przegralismy euro... ero przegraliśmy bo wniosek był do bani! tutaj wniosek znów jest do bani i znów jest akceptowany! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archifun CIEMNE - społeczeństwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 14:12 skodabodzio - skodagadać do twoich postów. jaki ch ludzi z wyobraźnią, właśnie bez wyobraźni z klapami na oczach, bo widzą tylko te wieżowce i własne ego, nic ich nie obchodzi zpaprana tożsamość, nic ich nie obchodzi krajobraz jako taki. To tacy ludzie, którzy wmawiają innym, że wszystko do wszystkiego pasuje i nic się z niczym nie gryzie, a zatem nie przeszkadza im nawet wypoczynek nad rzeką obok sterty śmieci, które często sami naznoszą. Ignoranci estetyczni i kulturowi Za wypowiada się też wielu studentów architektury, jak wyczuwam. Pytam nauczycieli akademickich: czego ich tam uczycie?, naprawdę musicie wypuszczać z uczelni niedorozwiniętych głupków, którzy nie mają wyczucia co można w tym odpowiedzialnym zawodzie, i klaszczą jak dzieci kiedy ktoś robi pajacyka? Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Zes trysnal elokwencja 25.05.07, 14:18 ja mam wrazenie ze tu sie wypowiada wielu starych lodzkich architektow i sie pytam, kiedy ostatnio ci panstwo opuscili Polsce i co ostatnio przeczytali. Pytam > nauczycieli akademickich: czego ich tam uczycie?, naprawdę musicie wypuszczać z > > uczelni niedorozwiniętych głupków, którzy nie mają wyczucia co można w tym > odpowiedzialnym zawodzie, i klaszczą jak dzieci kiedy ktoś robi pajacyka? Ta wypowiedzia chyba najlepiej wystawiles sobie laurke, stary zgorzknialy pan, ktoremu nic w zyciu nei wyszlo i swoja zolc prubuje wylac na zewnatrz i szkodzic innym, by mieli tak samo jak ty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archifun Ano trysnąłem, zauwarzyłeś, chociaż tyle. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 14:46 Drogi kolego skodabodziowy, otóż mam już 134 lata, nie byłem za granicą już chyba od czasów Francziszka Józefa, panie to było pięknie wtedy, ale wszystko jeszcze mogę - i te rzeczy i tamte rzeczy i takie rzeczy, że niezrozumiesz lub nie uwierzysz, bo ci brakuje kumacji, myslisz, że tylko ty jesteś młady zdolny i masz rację. Każdy kto jej nie ma tak właśnie myśli. A umiesz tak... No nie umiesz, widzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio I co to mialo byc? 25.05.07, 14:52 Popis elokwencji sfrustrowanego czlowieka? Czy moze na brak argumentow najlepiej powiedziec cos bez sensu tylko ubrac to w udziwniona forme :D Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Teraz trzeba zrobic wszystko by to powstalo 24.05.07, 19:12 By zalosni panowie urzednicy tego nie pogrzebali. A projekt klasa Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Teraz trzeba zrobic wszystko by to powstalo 24.05.07, 19:18 Klasa C - nic szczególnego. Ot wysoka wieża czworoboczna. Czy to coś odróżnia się od setki innych na świecie? Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Nie osmieszaj sie 24.05.07, 19:30 to jest najciekawszy projekt w tej czesci europy a ty to klasa C nazywasz.... Manufaktura przy tym to rzeczywiscie "hipermarket" Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Nie osmieszaj sie 24.05.07, 19:42 skodabodzio napisał: > to jest najciekawszy projekt w tej czesci europy == Może ją najpierw pozwiedzaj, a nie opowiadasz na podstawie zdjęć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johny Blaze niebiesko-pomaranczowe elewacje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 19:17 LITOŚĆI!! Odpowiedz Link Zgłoś
cobolt Wieżowce obok fabryk Scheiblera - hit czy kit? 24.05.07, 19:23 Postawienie w tym miejscu takich wiezowcow byloby wlasnie zachowaniem prowincjonalnym miejsce takich budynkow jest przy alei Pilsudskiego a nie w zabytkowej czesci miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Precz zapleśniali konserwatorzy z minionej epoki. IP: *.toya.net.pl 24.05.07, 19:23 Panowie do roboty, budować nie pytać starych grzybów konserwatorów, którzy nawet słowa w żadnym języku nie znają. Budować wieżowce i nie dyskutować z zapleśniałymi starymi dziadami. Młodzi za wieżowcami. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Precz zapleśniali konserwatorzy z minionej ep 24.05.07, 19:26 Młodzi przeciwko wieżowcom na KM! Ich miejsce jest w Łodzi, ale nie na KM! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lodzermensch do Krisa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 09:12 Tylko osobom z małych miasteczek i o małym móżdżku nowoczesność kojarzy się wyłącznie z wieżowcami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archifun Re: Precz zapleśniali konserwatorzy z minionej ep IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 14:55 Nie identyfikuj tak automatycznie młodych za, a starych przeciw, bardzo byś się zdziwił. Istnieje natomiast podział: rozumni przeciw dziwactwu dysharmoni, ułomni i ślepcy za takim czymś, bo oni są za wszystkich. W róznych kulturach istnieje od zawsze określenie na taki tłum i jego odruch stadny jakoi ciemna masa. Zatem ciemna masa jest za. Zadziwiające jak szeroką wiedzę obecni 20- latkowie, takim jest zapewne Kris, wynieśli z telewizji polskiej o świecie. Tłumokom podpowiadam,żeby być przeciw nie trzeba być konserwatorem, tylko mysleć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba reportaż autorstwa mateja IP: *.lodz.msk.pl 24.05.07, 19:25 www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=477865 Abyśmy wiedzieli, o co sie spieramy Odpowiedz Link Zgłoś
cobolt To sa szklane klocki 24.05.07, 19:31 Lodz to nie Wawa i nie musi byc paskudna Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Skad sie tacy ludzie biora 24.05.07, 19:33 A ja chce by Lodz byla Wawa, by Lodzianie nie musieli bluznic na PKP bo musza 3 godziny dopjezdzac do pracy bo u nas nawet pozadnej na poziomie powierzchni biurowej nie ma. Zastanow sie czlowieku co piszesz Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Skad sie tacy ludzie biora 24.05.07, 19:40 Jak tak lubisz Wawę, to drogę znasz. Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Re: Skad sie tacy ludzie biora 24.05.07, 19:46 czlowieku odpusc sobie bo chamstwo twoje przerasta nawet te wiezowce Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Skad sie tacy ludzie biora 24.05.07, 20:03 No wygoniłeś mnie do Zgierza, nie pamiętasz już? Jestem teraz prowincjuszem. Sam możesz odpuścić, skoro plecenie głupot Cię już tak męczy. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Skad sie tacy ludzie biora 29.05.07, 11:14 skodabodzio napisał: > czlowieku odpusc sobie bo chamstwo twoje przerasta nawet te wiezowce Używa tylko twoich metod. W końcu jesteś znakomitym wzorcem dla takich zachowań. Skoro ty tak robisz, w takim razie on tez może i nic ci do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matej Re: Skad sie tacy ludzie biora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.07, 20:42 Projekt zeczywiscie wywarł namnie duże wrazenie ,nasamym poczatku niedowiezałem ze ktoś chce wybudować jakieś wieze obok KM ,ale to co zaprezentowali panowie z OPAL jest lepsze niz Manufaktura ,tutaj niema haosu przestrzenego kazdy fragment jest zaprojektowany niema przestrzeni wolnej wszystko optymalne. Mowiono o tym ze tym projektem Łódz nadgoni inne miasta w Polsce. Mało tego przy projekcie będą pracowali ludzie od dróg ,ekologi ,urbanisci. Zdecydowanie lepiej wypada projekt przy manufakturze. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Skad sie tacy ludzie biora IP: *.lodz.msk.pl 25.05.07, 16:25 > Projekt zeczywiscie wywarł namnie duże wrazenie To prawda. Rozmach projektu wrażenie robi duże. > nasamym poczatku niedowiezałem > ze ktoś chce wybudować jakieś wieze obok KM ,ale to co zaprezentowali panowie > z OPAL jest lepsze niz Manufaktura ,tutaj niema haosu przestrzenego kazdy frag > ment jest zaprojektowany niema przestrzeni wolnej wszystko optymalne. Jest lepsze, zwłaszcza że w Manufakturze popełniono kilka błędów- pewne budynki zabytkowe znalazły się na kompletnym uboczu, ciekawy front od ul. Drewnowskiej znalazł się za parkingiem, do tego zbudowano w środku szklarnię i klocek kina. Miałem nadzieję, że KM błędów uniknie. Niestety- inwestor zafascynował się szklanymi nadbudówkami, a do tego tuż przy budynkach zabytkowych chce postawić prostopadłościenne klocki wieżowców. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Re: reportaż autorstwa mateja 24.05.07, 19:32 teraz tu widac ze nadbudowki nie bedzie a te dokladniejsze wizualizacje p [okazuja ze wieze sa ciekawsze niz sie na poczatku wydawalo. No i rozmach powala... Manufaktura przy tym to hipermarket Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: reportaż autorstwa mateja IP: *.lodz.msk.pl 24.05.07, 19:38 > teraz tu widac ze nadbudowki nie bedzie Przyjrzyj się dokładnie. Na początku masz stan aktualny (z pozdrowieniami dla duniów, twierdzących, że pozostały "resztki ścian"), pod koniec, w dużym formacie- wizualizacje. > [okazuja ze wieze sa ciekawsze niz sie na poczatku wydawalo]. A przy okazji bardziej ingerują w XIX-wieczną zabudowę > No i rozmach powala... Manufaktura przy tym to hipermarket Rozmach faktycznie. BTW: muszę odgrzebać wątek o tramwaju na Księży Młyn, gdzie za moje sugestie, że projekt Opala może być Manufakturą-bis pewne osoby zmieszały mnie z błotem. Co ciekawe, jedna z tych osób dała się poznać na tym wątku jako wielki zwolennik wieżowców... Śmiesznie się czasem układają losy dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Re: reportaż autorstwa mateja 24.05.07, 19:44 > Przyjrzyj się dokładnie. > Na początku masz stan aktualny (z pozdrowieniami dla duniów, twierdzących, że > pozostały "resztki ścian"), pod koniec, w dużym formacie- wizualizacje. No i widze wyraznie ze od Kilinskiego jest zachowany stary budynek a za nim stoi nowy. Przyjzyj sie uwaznie > A przy okazji bardziej ingerują w XIX-wieczną zabudowę No a jak maja nie ingerowac, przeciez maja ponad 100 metrow, ale ingeruja pozytywnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: reportaż autorstwa mateja IP: *.lodz.msk.pl 24.05.07, 19:59 > No i widze wyraznie ze od Kilinskiego jest zachowany stary budynek a za nim > stoi nowy. Przyjzyj sie uwaznie Od Tymienieckiego. Dla mnie to resztki magazynów z nadbudowanym szklanym czymś. I to chyba nie jest "U Scheiblera 2". Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Re: reportaż autorstwa mateja 24.05.07, 20:03 tam jest nadbudowka ale najpierw myslalem ze nadbudowka tez jest od Kilinskiego. Na szczescie tam jej nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikimi Manufaktura to paskudny blaszak, z tym centrum. IP: *.toya.net.pl 24.05.07, 19:39 JESTEM ZACHWYCONY TYM PROJEKTEM . W TYM MIEJSCU SĄ RUINY I SMRÓD PO ECLERCU. TRZEBA ZROBIĆ WIELKI MIEJSKI RUCH NA RZECZ POWSTANIA TEGO CENTRUM, ABY POWSTAŁY I ŻADNE GRZYBY I ZAPLEŚNIALI KONSERWATORZY NIE PRZESZKADZALI ROZWIJAĆ ZIEMIE OBIECANĄ I WSPANIAŁE CENTRUM PAPIESKIE. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Manufaktura to paskudny blaszak, z tym centru 24.05.07, 19:41 Czy przez to, że będziesz krzyczał, Twoje argumenciki staną się cenniejsze? Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Re: Manufaktura to paskudny blaszak, z tym centru 24.05.07, 19:45 a przez to ze bedziesz uzywal zmiekczen to kontrargumenty stana sie slabsze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianin wizualka robi wrażenie! IP: 195.95.164.* 24.05.07, 19:44 Jestem pod wrażeniem. Hasło "wieżowce" budziło moje obawy, ale Kuryłowicz przedstawił coś niesamowitego! Obejrzyjcie te wizualki. To wspaniałe - wieżowce czerpiące z XIX-wiecznej architektury fabrycznej Łodzi. Świetne, śmiałe, wyjątkowe, łódzkie, imponujące, jedyne. Brawo! Żeby tylko durnowaci urzędnicy i obrońcy obszczanych podwórek nie zabili tego projektu, którym można odzyskać tę część miasta dla życia i dla współczesności. Brawo Opal, trzymamy kciuki. Ten projekt to nie jest zwykła deweloperka, to jest tworzenie nowej jakości. To będę przyjeżdżali oglądać ludzie z całej Europy. Naprawdę świetne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkz łodzianie lubią jak ktoś ich dyma... IP: *.lodz.dialog.net.pl 24.05.07, 21:09 najwyraźniej łodzianie lubią jak ktoś ich dyma... bo sądząc po pełnych zachwytów wpisach są zadowoleni.... Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Zalosne 24.05.07, 22:01 po prostu typ[owe piekielko. A co mamy k.. plakac? Super projekt, uratowanie zabytkowych budynkow, nowoczesna pozadna architektura, pieciogwiadkowy hotel, 15 tys m biur centrum konferencyjne i wiele innych i mam plakac? Bede plakal jezeli zalosni urzednicy i to spartola jak Euro. Oby tak sie nie stalo, bo chyba latwiej wymienic opornego urzednika bez wizji i wiedzy oraz horyzontow niz znalesc nowego inwestora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matej Re: Zalosne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.07, 22:16 i 7000 miejsc pracy w HI-TECH Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio No wlasnie co wazniejsze 24.05.07, 22:24 1 miejsce pracy dla MKZ bez wizji i polotu czy 7 tysiecy miejsc pracy w Hi Tech? Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: No wlasnie co wazniejsze 24.05.07, 22:36 1 zabytek na skalę światową czy budowla jakich wiele na Ziemi? Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Re: No wlasnie co wazniejsze 24.05.07, 23:58 Jaki zabytek? Sterta ruin a obok nowo budowane blokowisko i blaszane hale. To starcilo szanse na zabytek jak powstala tam LSSE, a decyzje MKZ na budowe JW Construction i SGI Komfort przypieczetowaly los KM. Jedz tam i zobacz jak to wyglada Ta inwestycja moze jedynie uratowac to co zostalo plus dodac nowe i przynajmniej czesc KM odzyskac. Odpowiedz Link Zgłoś
brite Re: No wlasnie co wazniejsze 25.05.07, 00:01 > Sterta ruin Byłeś kiedyś w starej elektrowni? Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: No wlasnie co wazniejsze 25.05.07, 01:15 Chłopie, chyba w ciągu miesiąca bywam tam częściej niż Ty w ciągu całego życia. Inwestycja ok, ale bez tych szkaradnych szklanych klocków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianin Re: No wlasnie co wazniejsze IP: 195.95.164.* 25.05.07, 10:00 Oglądałeś te wizualizacje? Przecież Opal i Kuryłowicz chcą zachować dokładnie całość starej zabudowy, ale wzbogacić ją przy tym o współczesne, szklano- ceglane wieże. Nie rozumiem, dlaczego ci to przeszkadza? Taki jesteś mądry, to znajdź innego inwestora, który odrestauruje fabryki bez budowania czegokolwiek nowego i pewnie jeszcze uruchomi tam produkcję bawełny czesankowej. Zejdź na ziemię, człowieku. To dobry projekt. Jakoś szklane piramidy przy Luwrze nie stanowią dla nikogo problemu, podobnie jak londyńskie szklane city przy (naprawdę) dużo większych budowlach pofabrycznych (np. ten, w którym jest Tate Modern). Ale ty oczywiście chciałbyś skansenu, a nie żywego centrum. Ja nie lubię skansenów. Przestańcie robić z Łodzi wioskę - chcemy śmiałych projektów, a nie pacykowania ceglanych murów. Nie znalazłem wśród moich znajomych nikogo, komu by się to nie podobało. A wierz mi - nie są to sprzedawcy butów, tylko lekarze, prawnicy czy menedżerowie. Chcemy żyć w fajnym mieście, a nie wśród rozpadających się murów i zapijaczonych żuli. Jeśli Łódź nie dotrzyma tempa współczesności - z żalem, ale jednak - wyjedziemy stąd. Pewnie powiesz "krzyż na drogę", ale zastanów się, czy na pewno tak myślisz? Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Ale to jest forum GW ;) 25.05.07, 10:24 wystarczy popatrzec jak tu jest wszystko przyjmowane Np. watek o Hiltonie forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=443&w=60265559 nie przejmowac sie tylko robic. Gdyby ktos mial sluchac tutejszych to by Manufaktura nie powstala bo "cegly bylyby za czerwone". Tak, takie tu byly opinie, ze cegly w manufakturze sa za czerwone. Inwestor na szczescie nie przejmowal sie wypisywanymi tutaj glupotami i zrobil swoje z korzyscia dla miasta Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Konkrety! 25.05.07, 12:53 Co zrobiłęś dla Łodzi, aby próbować dyskredytować innych ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Przynajmniej nie przeszkadzam 25.05.07, 13:00 Nie sieje fermentu, nie pitole glupot i nie zniechecam ludzi do nowych inwestycji Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Przynajmniej nie przeszkadzam 25.05.07, 13:21 To faktycznie dużo. Pewnie potomni będą Ci wdzięczni. Jesteś z siebie dumny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: No wlasnie co wazniejsze IP: *.lodz.msk.pl 25.05.07, 16:28 > Oglądałeś te wizualizacje? Przecież Opal i Kuryłowicz chcą zachować dokładnie > całość starej zabudowy, ale wzbogacić ją przy tym o współczesne, szklano- > ceglane wieże. Nie rozumiem, dlaczego ci to przeszkadza? Niszczy oryginalnośc i układ całego kompleksu. To bardzo dużo. > Jakoś szklane piramidy przy Luwrze nie > stanowią dla nikogo problemu Czyżbyś nie wiedział, że we Francji przetoczyła się dyskusja, w której zwolennicy i przeciwnicy piramidy odsądzali sie od czci i wiary? Do tej pory niektórzy traktują tę piramidę jak wrzód na ciele Francji. Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Re: No wlasnie co wazniejsze 03.06.07, 10:46 > Niszczy oryginalnośc i układ całego kompleksu. To bardzo dużo. Jaka orginalnosc? Przy elektrowni od strony Milionowej jest oblesny salon Fiata zajujacy z pol hektara, jakies tragiczne budynki itp. Od strony Tymienieckiego bedzie blokowisko. Wiec tam juz tej orginalnosci juz nie ma. > Czyżbyś nie wiedział, że we Francji przetoczyła się dyskusja, w której > zwolennicy i przeciwnicy piramidy odsądzali sie od czci i wiary? Do tej pory > niektórzy traktują tę piramidę jak wrzód na ciele Francji. A ilu dzis jest zwolennikow a ilu przeciwnikow? Czy oby nie tak samo jak ze zwolennikami i przeicwnikami Manufaktury w Lodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hefalump masz racje IP: *.toya.net.pl 25.05.07, 13:12 będe czół sie "wydymany" gdy ta inwestycja nie powstanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Nono IP: 195.69.82.* 24.05.07, 19:50 Na tych wizualizacjach wielkoformatowych wyglada to niesamowicie - mam nadzieje, ze sabotaz domoroslych architektow sie nie powiedzie :> Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Gratulacje dla Architekta Miasta. 24.05.07, 20:19 Niezależnie od dalszych losów tego projektu gratuluję zdecydowanej postawy wobec projektu rekultywacji obszarów zabytkowych. Łódź ma wiele możliwości rozwoju nowoczesnej architektury - a jeden Księży Młyn, którego nie może nonszalancko zniszczyć. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio A za co mu gratulowac 24.05.07, 22:07 Za brak wiedzy, a moze brak wyobrazni albo wizji? Czy moze za to ze zmierzyl ten projekt linijka i stwierdzil ze jest ble... Zenujacy urzednik stojacy na drodze do rozwoju Lodzi, ale mysle ze zostanie z niej usuniety. I dobrze dla miasta Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: A za co mu gratulowac 24.05.07, 22:43 Nie Twój problem. A może się mylę i to Twoje zmartwienie że nikogo nie przekonałeś do do swojej propagandy i nie dostaniesz wynagrodzenia ? Twoja sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: A za co mu gratulowac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 23:05 hubar walczy, walczy, ale wysiada... w sumie co się dziwić - trudno jest edukować ludzi którzy edukować się po prostu nie zamierzają! mimo wszystko w jakiejś części za tą swoistą 'walkę z wiatrakami' cię podziwiam. większości 'wykształciuchów' na ogół się nie chce. jak to mówią: największym sukcesem zła jest bezczynność dobrych ludzi! ...szkoda - może pojazd chociaż kilku niezależnych (podpisanych) architektów zmienił by pogląd społeczeństwa. choć powinna być zadowalające samo zaangażowanie społeczności w to co w mieście powstaje! tylko (znowu tylko) w krajach zachodnich objawia się ono raczej w myśl nie dopuszczenia do degradacji tego co naprawdę cenne! sam tok 'debaty' przypomina okres kampanii przedwyborczej! ludzie noszeni hasłami wpadają w istną euforię zachwalania jedynie słusznego rozwiązania! potem jednak gdy przychodzą pierwsze efekty pracy nowej władzy trudno jest znaleźć osobę która na nich oddała swój głos! to tak jak w 45 -żaden niemiec nie był nazistą -wszyscy wykonywali rozkazy! ale to tylko taka moja mała(?) dygresja! > Projekt Kuryłowicza został dołączony do wniosku o wydanie decyzji o warunkach > zabudowy, którą wyda architekt miasta, a wytyczne do niej - wojewódzki > konserwator zabytków. ...a więc nadzieja wciąż pozostaje! z drugiej strony co tam opinia architekta miasta, miejskiego konserwatora zabytków - ja wiem lepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Nastepny sie znalazl 24.05.07, 23:56 hubar walczy, walczy, ale wysiada... > w sumie co się dziwić - trudno jest edukować ludzi którzy edukować się po prost > u > nie zamierzają! Ha ha h ha h ha hahah haaha Po prostu pusty smiech na sali. Hubarowi po prostu brakuje argumentow. Bo po jednej stronie jest swietny projekt, kupa kasy , kilkanascie tysiecy miejsc pracy, ekskluzywny hotel, centrum konferencyjne, rewitalizacja wielu zabytkowuych budowli a z drugiej mamy Hubara, ktory powtarza jak mantre ze nie wolno bo zabytek, tylko na ten zabytek nie ma alternatywnego pomyslu a to ze po zabytku na dzis zostaly tylko ruiny przemilcza... Ha ha ha ha haha To sa wasze argumenty... może pojazd chociaż kilku niezależnych (podpisanych) architektów > zmienił by pogląd społeczeństwa. No wlasnie, przydaloby sie wiecej takich Architektow jak np. Kuryłowicz, by ludzie zrozumieli, ze niektorzy miejscowi "architekci" ktorzy od lat nic ciekawego nie zaprojektowali i najnormalniej w swiecie nie wiedza co sie dzieje w swiecie, delikatnie mowiac mijaja sie z prawda... sam tok 'debaty' przypomina okres kampanii przedwyborczej! ludzie noszeni > hasłami wpadają w istną euforię zachwalania jedynie słusznego rozwiązania! pote > m > jednak gdy przychodzą pierwsze efekty pracy nowej władzy trudno jest znaleźć > osobę która na nich oddała swój głos! Ja bym to raczej nazwal obrona czestochowy realizowana przez miernotszczyzne ktora powoli widzi ze traci cieple posadki bo sie najnormalniej w swiecie nie zna na swojej robocie bo tak utknela ze swoja wiedza na latach 80tych. Jedna rada dla nich, niech oni przynajmniej nie szkodza, niech wezma sobie jakis mlodych inteligentnych zastepcow i niech udaja ze sie znaja > ...a więc nadzieja wciąż pozostaje! > z drugiej strony co tam opinia architekta miasta, miejskiego konserwatora > zabytków - ja wiem lepiej! I to jest pocieszajace, architekt ma tylko opiniowac, a wiec nie bedzie mial wyjscia.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Nastepny sie znalazl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 00:29 > No wlasnie, przydaloby sie wiecej takich Architektow jak np. Kuryłowicz którego fragmentu wyrazu "niezależnych" nie zrozumiałeś? kuryłowicz wykonał zlecone mu zadania (a raczej jego asystenci) ...i na ten temat się nie wypowiadał wogóle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Nastepny sie znalazl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 00:32 > Bo po jednej stronie jest swietny projekt, demagogii ciąg dalszy -po jednej stronie jest interes inwestora a po drugiej miasta!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszcz Re: Nastepny sie znalazl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 00:56 Interes inwestora jest zbieżny z interesem miasta . Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Nastepny sie znalazl 25.05.07, 01:11 skodabodzio napisał: > Ha ha h ha h ha hahah haaha > Po prostu pusty smiech na sali. == Taki śmiech jaki jego właściciel. > Hubarowi po prostu brakuje argumentow. == Jak nie potrafisz zrozumieć podstawowego - szacunku dla dziedzictwa kulturowego miasta, dla zabytków. To o czym z Tobą rozmawiać? Tym bardziej że sam wyzywasz wszystkich, którzy nie zgadzają się z twoją jedynie_słuszą_ideą. > Bo po jednej stronie jest swietny projekt, kupa kasy , kilkanascie tysiecy > miejsc pracy, ekskluzywny hotel, centrum konferencyjne, == Tylko to jest dla Ciebie wartością? > rewitalizacja wielu zabytkowuych budowli == Chyba nie do końca rozumiesz słowa którymi starasz się posługiwać. Mam dość wjeżdżania na moja osobę. Masz jakies kompeksy to sie lecz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawidny Re: Nastepny sie znalazl IP: *.retsat1.com.pl 30.05.07, 08:09 Ja bym proponował umł iść na ugodę i w zamian za wybudowanie wieżowców na KM opal wyremontuje to: [IMG]www.wmf.org/resources/photogallery/images/poland_mausoleum_karol_scheibler.jpg[/IMG] bo UMŁ nigdy ale to przenigdy tego nie zrobi przykro ale niestety takie są władze naszego miasta i nie potrafią dbać o największą spuściznę naszego miasta i poprzez działanie opala może umł trochę oczyści się z grzechów naprawdę warto Opis www.wmf.org/resources/sitepages/poland_mausoleum_karol_scheibler.html Zobaczcie w jakim towarzystwie jest owa kaplica: www.wmf.org/resources/bycountry.html nie dodaje to unikalności i niezwykłości temu zabytkowi ?? Chce umł oddać Scheiblerowi hołd to niech to zrobi nie przez KM tylko przez tą kapliczkę, a konserwator za ten właśnie jeden zabytek powinien już dawno wisieć skoro miasto kosztem burzonych kamienic odnawia kamienice, a nie odnawia pomnika człowieka dzięki któremu Łódź zasłynęła i jest tym czym jest to jak to nazwać jest fundacja która zbiera pieniądze na jej renowację Niemcy nawet wpłacają pieniądze a Umł nie widzi problemu za drogo bo po co. A opal może to zmienić z tych gór pieniędzy na pewno można to zrobić i miasto powinno o to zadbać dać większą swobodę inwestorowi wspomagać go ulgami niech się Łódź pnie do góry niech buduje a w zamian będziemi mieli odnowiony zabytek klasy światowej, ale co ja wam będę gadał Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Nastepny sie znalazl 29.05.07, 11:16 > rewitalizacja wielu > zabytkowuych budowli Czy ty wiesz co oznacza to słowo? Nie odpowiadaj. To było tylko pytanie retoryczne. Przecież widzimy, że nie masz pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary Re: Wieżowce obok fabryk Scheiblera - hit czy kit IP: *.toya.net.pl 24.05.07, 20:31 Hmmm... Sam projekt wydaje się interesujący. Zastanawiam się jednak, dlaczego akurat w tym miejscu mają stanąć budynki zupełnie nie pasujące do otoczenia? Mam też wątpliwość kto będzie mieszkał/pracował w tych wieżowcach - raczej nie zauważam wielkiej dynamiki zatrudnienia w Łodzi. A już z pewnością nie pojawiło się gros firm gotowych zaoferować przeciętne wynagrodzenie na poziomie 7k ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek To jest projekt zmieniający wizerunek miasta IP: *.toya.net.pl 24.05.07, 21:40 Brakuje w Łodzi tak odważnych projektów.Rewitalizacja tych terenów w połączeniu z nowoczesnością daje niesamowity efekt.Myślę ,że wszyscy są za budową kwestia tych 5 setek-jak najbardziej dobrze, da to dziesiątki tysięcy m2 powierzchni biurowej najwyższej klasy, przyjdą firmy znaczące do Łodzi dadzą tysiące miejsc pracy.Dopiero przy tych wysokich setkach widać kontrast z historią. To będzie dopiero perła do zwiedzania, co tam ryneczki w innych miastach. Jeśli inne firmy zobaczą ,że można budować ,,wysokie setki" w Łodzi przyjdą następni i zbudują na Piłsudskiego ale dobrze , że ktoś pierwszy chce przetrzeć szlaki bo to jest najtrudniejszy moment potem inne firmy nabiorą przekonania, że w Łodzi warto.Możemy tylko dziękować tej firmie i chylić czoła za odwagę i pozytywne myślenie. Dzięki Manufakturze i jej rewitalizacji dzięki temu projektowi na Księżym Młynie zyskamy tak wiele że trudno jest ocenić skalę pozytywnego myślenia czego Łodzi brakowało. Do tego rewitalizacja i rozpączęcie budowy wokół dworca fabrycznego i rewitalizacja tamtejszej elektrowni da nam kilka miejsc turystycznych tak znanych, że ludziska będą walić drzwiami i oknami i jeszcze będą mogli pomieszkać w tych kompleksach bo będą hotele, po prostu zajeb..cie super. Chciałbym tylko jakieś centralne wejście od Piotrkowskiej czy da się jakąś zabytkową bramę na wzór Manufaktury, może od Pietryny i Tymienieckiego.Jest tam taki wolny placyk gdzie są wejścia do podziemnych szaletów, może dałoby radę wkompnować to miejsce jako wejście do kompleksu KM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Ta wizualizacja jest chyba najlepsza... IP: *.lodz.msk.pl 25.05.07, 16:51 fotoforum.gazeta.pl/3,0,667290,2,4.html a przynajmniej doskonale na niej widać, na czym polega problem. zwłaszcza jeśli ją porównać tym, co prawda niezbyt wyranym zdjęciem lotniczym pl.jor.pl/DSC09785.jpg Problem widać od razu. Nie są nim wieżowce, przyległe do ul. Milionowej (tam obecnie mamy dzikie chaszcze i nieużytki)- wprowadzają wprawdzie chaos w urbanistykę Łodzi, ale są do zniesienia. Kłopot do dwa budynki przyległe do elektrowni, które po pierwsze ją przytłaczają, a po drugie dewastują swoim isnieniem zabytkową część Księżego Młyna. Do tego, jeśli dobrze widzę, pierwszy stoi w miejscu obecnej hali fabrycznej. Ten wieżowiec jest do wywalenia z projektu, jemu nic nie pomoże- zawsze będzie szpecił. Drugiego ze spornych wieżowców trzeba by przysunąć do ul. Milionowej. Co prawda powstanie niezbyt ciekawa "sciana" odgradzająca osiedle od tej ulicy, ale ocali to zabytkową część kompleksu. Płot z wieżowców odgradzający KM od ul. Milionowej to też nie najlepsze rozwiązanie, ale IMHO lepsze niż obecne. Odpowiedz Link Zgłoś
brite Sam już nie wiem 24.05.07, 21:04 Wizualki jak to wizualki - są po to żeby zrobić wrażenie. I kiedy sobie przypomnę londyński południowy brzeg Tamizy i odrestaurowane magazyny zamienione w tętniące życiem centra handlowe i biznesowe, czy chociażby to, co jest dookoła wstrętnego blaszaka Manufaktury, to rośnie mój entuzjazm dla tego projektu. Ale kiedy widzę tego pięknego harmonijnego karzełka elektrowni przytłoczonego przez to wyniosłe szklane pudełko z nieregularnie rozstrzelonymi oknami (skąd ta paskudna moda? W projekcie Hiltona też to było), to mój zachwyt gaśnie. Chcę ożywienia tej części miasta i przywrócenia jej mieszkańcom, ale czy do tego potrzebne są wieżowce? Lubię wieżowce, i chciałbym, by Łódź miała ich więcej, ale zgrupowanych w jednej części miasta. Sam nie wiem. To świetnie, że jest inwestor ze śmiałym pomysłem i pieniędzmi, gotowy tchnąć nowe życie w historyczną, ale obumarłą część miasta, ale czy sposób, w jaki to chce zrobić jest dobry? Łodzi potrzeba nowoczesności jak powietrza, ale nowoczesność teraz bardzo szybko się starzeje i nie wychodzi jej to na dobre, szczególnie kiedy jest bezpośrednio zestawiona ze starszymi, doskonalszymi od niej formami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyle25 NIE! IP: *.toya.net.pl 24.05.07, 21:43 nie czesto wypowiadam sie , bo nie jestem tutaj znawcą. Jednak wiem, że wieżowce w tym miejscu to wielki błąd. To tak jakby postawic wiezowce obok Wawelu. To najwazniejsze zabytki w Lodzi. Racja, ze niech beda, bo sa bardzo potrzebne ale w city! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hefalump a może jednak TAK! IP: *.toya.net.pl 25.05.07, 13:18 prosze cie przejzyj jeszcze raz wizualizacje i obszar na którym ta inwestycja ma powstać..tylko spokojnie a zmienisz zdanie :) ....wawel a KM to dwa różne gatunkowo dziedzictwa i przestrzenie miejskie, porównywanie ich wnosi jedynie zament! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archifun Re: a może jednak TAK! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 15:13 Ja się przyjrzałem, o kurde rzeczywiście, te wieżowce tu po prostu nie pasują absolutnie. Porównanie KM do Wawelu jest całkowicie trafne z tego punktu widzenia, że obiekty tego obszaru wyznaczają początki rozwoju miasta tak jag Wawel w Krakowie. Nie mamy Wawelu, ale KM to nasz "Wawel". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hefalump a może jednak TAK! IP: *.toya.net.pl 25.05.07, 16:20 zgodze sie z Tobą ze KM to gatunkowo "łódzki wawel", ale popatrz na to co stało sie z tym obszarem na przestrzeni ostatnich lat, który w nieodwracalny, powtażam NIEODWRACALNY sposób zmienił swoje oblicze!. KM nie mozna traktować już całościowo jako jeden "monolit" - lecz NIESTETY wyrywkowo.. w tym temacie chyba sie ze mna zgodzisz? czemu tak uwazam? ano architektura i forma zabydowy lat 90-tych i póżniejszych wymusiła takie spojżenie!! ŁSSE, ochudne niedokończone inwestycje deweloperskie....jeszcze raz podkreślam planowane miejsce inwestycji-oczywiście wyrazam tu swoje zdanie- jest jak najbardziej trafne i w rozmiarze i w formie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dżony Re: a może jednak TAK! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 16:26 patrzcie -> rynek krakowski też chciano przekopać pod 'centrum handlowe' -i jakoś kontrowersje społeczeństwa oraz opinie architektów za sprzyjające nie były Odpowiedz Link Zgłoś
a999a TAK dla takich przedsięwzięć 24.05.07, 21:44 ,,będe trzymał kciuki bu projekt szybko w wersji gotowej zszedł z deski kreślarskiej i został wcielony w życie. Oby jak najprędzej! Odpowiedz Link Zgłoś
ww_lodz Re: TAK dla takich przedsięwzięć 24.05.07, 21:56 Dlaczego jesteścy tacy przeciwni wieżowcom na KM?! Przecież nie są to drugie ORIONY, ale na prawdę ładne, stylowe wieżowce... Przez taki kontrast wydobywa się z KM samą esencję, pokazuje to czego pewnie nie zauważylibyśmy bez wspólczesnej architektury... Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Ale teraz GW powinna stanac na wysokosci zadania 24.05.07, 22:03 i przestac zamieszczac takie smieszne artykuly pelne wynurzen niespelnionych archiotektow a wspierac intensywnie ten projekt bo to niesamowita szansa dla miasta. Wazne zeby nei sporwadzac tematu do tego ze ta sa wiezowce ale do tego czym tak naprawde ten projekt jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matej Re: Ale teraz GW powinna stanac na wysokosci zada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.07, 22:19 jasne ze tak .Inwestycja powinna zostać przeprowadzona jak najszybciej to szansa i nadgonienie zaległosci do innych miast . To wysokiej klasy przestrzenie dla 7000 miejsc pracy w przemysle. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Ale teraz GW powinna stanac na wysokosci zada 24.05.07, 22:35 W Łodzi nie ma innego miejsca na wybudowanie tych imponujących klocków? Odpowiedz Link Zgłoś
antyle25 Re: Ale teraz GW powinna stanac na wysokosci zada 24.05.07, 22:41 sa inne miejsca i powtarzam, nikt by nie powiedzial, ze klocek kolo Wawelu nadawalby charakter temu zabytkowi. Tutaj racej chodzi o odwrotny efekt, ktos chce, wykorzystujac zabytki nadac klockom charakteru. No ale, jesli marnuje sie takie miejsca jak dzialka Philipa na "konusy" to z drugiej strony dziwie sie architektowi miasta, ze wtedy nie bylo mowy aby Philips postawil sie kolo Ksiezego Mlyna. Miasto musi miec ladne wiezowce i jestem za, ale czy musza byc w tak historycznym miejscu? nie tworzmy plastikowgo swiata Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Ale teraz GW powinna stanac na wysokosci zada 24.05.07, 22:52 Nie umiem odpowiedzieć. Też się dziwię, że pozwolono na wybudowanie tego karła na tak ogromnej działce i to jeszcze w tak chory sposób, że ani z jednej a ni z drujej strony nic sie nie dostawi. Philips to architekstura dobra na okolice lotniska, a nie samo centrum miasta :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Ale teraz GW powinna stanac na wysokosci zada IP: *.lodz.msk.pl 25.05.07, 16:33 > Nie umiem odpowiedzieć. Też się dziwię, że pozwolono na wybudowanie tego karła > na tak ogromnej działce i to jeszcze w tak chory sposób, że ani z jednej a ni z > drujej strony nic sie nie dostawi. Philips to architekstura dobra na okolice > lotniska, a nie samo centrum miasta :-( Phillips miał za zadanie być przykładem, ze łódź jest atrakcyjnym miejscem do inwestowania. I nic więcej. Ponieważ był to chyba pierwszy inwestor tej klasy, świadomie pozwolono mu na wszystko. Zresztą, swoją rolę spełnił. A to co zbudował nie jest gorsze niż np. "Central". Gdy wreszcie wzrosną ceny gruntów w centrum, albo pojawi się podatek katastralny, obecny budynek Phillipsa będzie można bez żalu wyburzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Ale teraz GW powinna stanac na wysokosci zada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 23:20 > i przestac zamieszczac takie smieszne artykuly pelne wynurzen niespelnionych > archiotektow haha - dobre! dofinansowywane hiphiphuraowe artykuły czyta się lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archifun Re: TAK dla takich przedsięwzięć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 15:15 jak z deski to może sobie schodzić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Wieżowce obok fabryk Scheiblera - hit czy kit? IP: *.h.pl 24.05.07, 23:47 o klasie miasta nie świadczą wieżowce... cywizowane kultury nie ulegają tanim efektom ... (Rzym, Mediolan, Monachium, Wiedeń,Berlin i pare jeszcze innych cywilizowanych miast) a swoją drogą skoro nie ma planu miejscowego to zgodnie z prawem, decyzję o warunkach zabudowy wydaje się w oparciu o analizę urbanistyczną biorącą pod uwagę skalę i charakter budynków sąsiednich, ciekawe kto i czym uzasadnił taką analizę by móc postawic wieżowce w sąsiedztwie budynków o wysokości do 20 metrów !? Jeżeli taka analiza zostanie opracowana to jest podstawa do jej zaskarżenia i skierowania jej autora do rzecznika odpowiedzialności zawodowej w stosownej Izbie Zawodowej, a i decyzję o warunkach zabudowy można zaskarżyć, co poddaje pod uwagę Towarzystwu opieki nad zabytkami Izbie architektów, Towarzystwu Urbanistów i innym organizacjom, które z racji swego statutu mogą być dopuszczone do postepowania na warunkach Strony w Sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Re: Wieżowce obok fabryk Scheiblera - hit czy kit 25.05.07, 00:00 spokojnie po sasiedzku jest juz 60 metrowy biurowiec, kilkudziesiecio metrowa elektrownia prawie 100 metrowe koscioly, poza tym architektory nie ocenia sie linijka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Wieżowce obok fabryk Scheiblera - hit czy kit IP: *.h.pl 25.05.07, 00:10 bezpośrednio to nie znaczy w promieniu 300 m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zigi Rozalski Re: Wieżowce obok fabryk Scheiblera - hit czy kit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 00:53 Ten projekt jest straszny!!! Czy naprawde w Lodzi nie mozna zaprojektowac czegos ciekawago co stanelo by obok lodzkich fabryk? K... jak nie bloki to wiezowce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archifun Re: Wieżowce obok fabryk Scheiblera - hit czy kit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 15:18 na izbę architektów bym tu nie liczył..., tak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obi7 Re: Wieżowce obok fabryk Scheiblera - hit czy kit IP: *.toya.net.pl 25.05.07, 08:46 lofty1,lofty2,wiezowce...,zaistnialo na rynku cos co istnieje tylko wirtualnie. jak sadzicie po ile zostanie sprzedany m2 zabiegow pr-owskich.cala inwestycja prowadzona jest medialnie wzorcowo.ciekawie bedzie jak ten balon peknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diedmaroz Wieżowce obok fabryk Scheiblera - hit czy kit? IP: 195.149.64.* 25.05.07, 08:48 Wygląd samych drapaczy jest ok. ale Księży Młyn z pewnością nie jest dobrym miejscem dla takiej architektury. To tak jakby coś takiego miało powstać obok Sukiennic w Krakowie, albo pod Wzgórzem Wawelskim. W takich miejscach jak KM za wszelką cenę należy starać się zachować historię w kształcie nienaruszonym lub maksymalnie niezmienionym, nawet jeżeli nie jest to zgodne z interesem inwestora. Jeżeli zdecydował się wejść na taki teren od samego początku musiał liczyć się z ograniczeniami. Dlatego nie popieram budowy wieżowców na terenie KM. Odpowiedz Link Zgłoś
czechy11 Wieżowce obok fabryk Scheiblera - hit czy kit? 25.05.07, 08:49 To nie ejst żadna szansa dla miTsta lecz jego demolowanie. Próba wprowadzania do łodzi standardów Wwarszawskich gdzie ma się gdzieś jakikolwiek kontekst przestrzenny jest nieporozumieniem. Warszawa może sobie na to pozwolić bo ma raptem 60 lat i cała jest praktycznie nowa. Łódź powinna bardziej dbać o dziedzictwo historyczne bo ma starą zabudowę. Wieżowce w Łodzi oczywiście tak ale nie w tym miejscu. Pytanie jescze o architekture tych wieżowców bo może być badziwny klocek a może być interesująca architektura. Trzeba namówić inwestora, żeby zdecydował się na taka budowę w innym miejscu. Jescze jedno mnie martwi a mianowicie to, że coraz więc ej architektów warszawskich kompletnie nie rozumiejących miasta projektuje obiekty w Łodzi. Czas aby w ten proces byli włączeni łódzcy architekci oraz architekci z innych miast takich jak Kraków, Wrocław. Oni mają inna optyke bardziej przystającą do Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matej Re: Wieżowce obok fabryk Scheiblera - hit czy kit IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.07, 09:59 Ty chyba nierozumiesz ze inwestor stawia te budynki liczac na zysk i mozliwosc wyremontowania reszty,no cuż niejestesmy bogaci aby sami wyremontować wszystko a tymbardziej architekci miasta i inni dopuscili do zniszczenia tkalni sam Kuryłowicz był zszokowany jak to jest mozliwe. Kuryłowicz jak i reszta architektów z warszawy projektuje w całej polsce i to jest osoba która sie liczy . Nietylko w naszym kraju ale i za granicą. W wrocławiu projektuje takze ambitne projekty ,o naszych architektach projektujacych bloki i inne "apartamenty" trzeba zapomnieć i te IBISY czy inne perły architektury. Kuryłowicz wie co to jest architektóra i jak ją zachować. główną zeczą to ochrona zabytków i tego co zostało jezeli ten inwestor niewybuduje tego za kilka lat nowa tkalnia i budynki przyległe przestaną istnieć. OK mozemy go przegonić ale efekt będzie taki : gruzowisko zamiast zabytków oraz popadajaca w dalszą destrukcje elektrownia.(dziś ma fatalny stan) i 14 h niewykorzystanych terenow. a Wrocław cieszy się z 500 mln dolarów centrum biurowego i nałukowo badawczego o ! Musimy coś ponieść kosztem renowacji zabytków niestety ale tak jest w naszym kraju niema kasy. To jest projekt przełomowy i inwestor jest tak zdeterminowany aby to wybudować.Gdy poszedł do polskich banków odsyłali go do lekarza bo nikt niechciał dać pieniedzy na inwestycje. Cuż ...Facet zlecił badanie rynku czego potrzebuje łódz wniosek jest prosty CENTRUM KONFERENCYJNE, BIURA,HOTEL 5****,HOTEL NA DŁUZSZY POBYT ,mieszkania ,HI-TECH,INKUBATOR CHI-TECH -tu maja znaleść siedziby zajmujace sie elektroniką czy innymi dziedzinami -łącznie ma znalesc zatrudnienie 7 TYSIECY LUDZI W HI-TECH. takie wnioski wyczuła firma zagraniczna która zbadała łódz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archifun Re: Wieżowce obok fabryk Scheiblera - hit czy kit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 15:27 Kuryłowicz gwiazdą jest i się liczy, ale inwestor jego kasodawca i pan trwania architektów jeszcze bardziej się liczy i takie efekty. Gdyby pan architekt się naprawdę liczył nie musiałby firmować takiej zagłady kultury regionu. Co do banków, widzicie one dobrze wiedzą co jest dmuchane, a badaniami i kampanią PR to wielui osobom można na umysle zaszkodzić i to stosunkowo niewiele kosztuje w budżecie realizacji,i jak widać robi duże dziury w mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Wieżowce obok fabryk Scheiblera - hit czy kit IP: *.lodz.msk.pl 25.05.07, 16:37 > OK mozemy go przegonić ale efekt będzie taki : gruzowisko zamiast zabytków ora > z popadajaca w dalszą destrukcje elektrownia.(dziś ma fatalny stan) i 14 h > niewykorzystanych terenow. a Wrocław cieszy się z 500 mln dolarów centrum > biurowego i nałukowo badawczego o ! Nie chodzi o to, żeby go przegonić, ale o to, by zrealizowany został projekt zachowujący układ Księżego Młyna. Tak naprawdę- ten przedstawiony nie wymaga jakiś wielkich przeróbek. Wystarczy odsunięcie lub obniżenie budynków przylegających bezpośrednio do obiektów zabytkowych (od razu zastrzegam, że bez obejrzenia szczegółowego planu obecnego KM i planowanych nowych budynków nie będę sie wypowiadał o detalach) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JURDOM Szygendowski-Lisiak...Nawiedzeni czy Ogłupieni ? IP: *.lodz.dialog.net.pl 25.05.07, 08:52 Ci 2 panowie,przez 17 lat spokojnie sie PRZYGLADALI tej niewyobrazalnej DEWASTACJI tego Śwsiętego MIEJSCA!!!Było to zgodne z ich estetyką i wykształceniem.Nic nie zrobili.Miejsce porośnięte chwastem ,posród kłebowiska gruzu ceglanego ---tak mogło by to wyglądać!!!No ale wierzowiec ,pośród pięknie odrestaurowanego miejsca spokania Jana Pawła II z łódzkimi kobietami- NIE ,NIGDY!!!Taka jest LOGIKA obecnego ZARĄDU MIASTA.Panowie obudzie sie!!!EURO 2012 POKAZAŁO wasze zdolności ORGANIZACYJNE!!!Zatem nie przeszkadzajcie INNEMU POLAKOWI który pragnie WŁASCIWIE Uuchonorować to MIEJSCE.Tak,właśnie ten WIERZOWIEC bedzie kiedyś odczytywany jako symbol DUCHA Jana Pawła II który w TYM właśnie miejscu OBIECYWAŁ łodzianom nową ,inną ŚWIETLANA przyszłość[zapewne wtedy nawet z najkoszmarniejszym swoim śnie nie wyobrażał sobie możliwości likwidacji TYLU TYSIECY miejsc przacy].No niech w takim wierzowcu znajdzie zatrudnienie około 1000 OSÓB ,czyż to nie bedzie NAJWSPOANIALSZY POMNIK wystawiony Janowi Pawłowi II !!!Szanowny mecenasie tej INWESTYCJI nie przejmuj sie TRDNOŚCIAMI cel jest SZCZYTNY i dla Łodzi bardzo POTRZEBNY.POWODZENIA!!!! Życzę ZREALIZOWANIA tego ZAMYSŁU [koncepcję oglądałem wczoraj w Wiadomościach Łodzkich]. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biennale Służby Pierwszego Rewitalizatora - Destruktora IP: *.toya.net.pl 25.05.07, 09:25 W natarciu. Imponujące wielopłaszczyznowe i silące się na pozorną niezależność. Nawet błędy są starannie wystudiowane i dobrane aby nadać koloryt spectrum społecznemu. Propaganda sukcesu - bis! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domin Wieżowce obok fabryk Scheiblera - hit czy kit? IP: *.lodz.mm.pl 25.05.07, 09:28 Pan Kuryłowicz, typowy warszawski architekt, nich sobie stolicę przebudowuje a Łódź zostawi w spokoju. Poza tym jak można szpecić miejsca piękne. Amerykanom w jakiś sposób się to udało w NY, widziałam, i żal było by patrzeć jakby w Łodzki też zaczeli niszczyć krajobraz architektoniczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hefalump Re: Wieżowce obok fabryk Scheiblera - hit czy kit IP: *.toya.net.pl 25.05.07, 11:37 czemu przenosisz realia Łódzkie za ocean. TO nie ta liga, chyba zapomniałeś o tym!- byłem w NY i co z tego! i neporównuj rzeczy i zjawisk w budownictwie których NIE da sie porównać w żadnym aspekcie...pozdrawiam------>TAK dla tej INWESTYCJI Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Historia forumowa. Manufaktura AD 2003 :D 25.05.07, 11:50 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=443&w=6139780&v=2&s=0 No i jak tam w 2007 panie Jasam i panie Yarro? Apsys zamienil zabytki w proch? :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Wieżowce obok fabryk Scheiblera - hit czy kit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 16:23 > czemu przenosisz realia Łódzkie za ocean. TO nie ta liga, chyba zapomniałeś o > tym!- byłem w NY i co z tego! i neporównuj rzeczy i zjawisk w budownictwie > których NIE da sie porównać w żadnym aspekcie...pozdrawiam ja bym to raczej porównał do obecnej "przebudowy" pekinu a'la nalot dywanowy + stado buldożerów lub przerobienie las vegas które mimo wszystko miało swój klimat na obecny jeden wielki disneyland! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandra Wieżowce obok fabryk Scheiblera - hit czy kit? IP: *.4web.pl 25.05.07, 09:43 Podpisuje sie pod wszystkim co pisze czechy11 i brite. 1. Wiezowce nie swiadcza o nowoczesnosci miasta 2. Mysle, ze - choc to bardzo smutne - wiele osob "zachlysnelo" sie projektem Pana-architekta-z-warszawy, a w Lodzi mamy i wielu specjalistow i studentow architektury, ktorzy np. w konkursie na pomysl rewitalizacji moliby wykazac sie nie dala pomyslowoscia i SWIEZOSCIA myslenia. 3. Kurylowicz ma w Wawie opinie psuja, z ktorym nikt nie chce juz wspolpracowac, bo jego "wizje" w efekcie okazaly sie architektonicznymi koszmarkami 4. Nowoczesnosc szybko sie starzeje - lodzki Teatr Wielki tez kiedys byl perla nowoczesnosci :| Warszawska "brama zachodia" tez :| 5. Wystarczy poszukac w archiwum GW artykulow o budownie biurowcow klasy A w Lodzi i wtedy juz bedzie wiadomo, ze takowe powstana i to nie na KM. Zreszta - podobnie jak juz ktos stwierdzil - w Lodzi nie brakuje wolnej przestrzeni biurowej. Owszem, zgadzam sie, ze tej najwyzszej klasy nie ma - ale powstaje juz, gdzie indziej. Zreszta - argument ze w tych wiezowcach na KM znajdą prace "milijony" łodzian to mrzonki. A imie moje 44 ;-). Rewitalizacja -TAK, wiezowce - nie. Swoja droga zauwazylam ze w wielu "obronnych" wpisach jest nad wyraz duzo bledow ortograficznych. Z czego to wynika? Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Dlaczego GW nie napisala co tam bedzie? 25.05.07, 09:54 Czemu nawet nie zalączyła wizualizacji? Nie ma szczegółow tylko pusta dyskusja o wiezowcach na KM, ktorych wiekszosc tutaj nawet nie widziala projektu. Wiecej szczegółow tutaj: www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=478019 i pare inforamcji z tego watku: Koszt: 500 mln dolarów 12 tys. miejsc pracy "Centrum konferencyjne Hotel 5***** Park naukowy Mieszkania Biura Sklepy Mała architektura" Tu nie ma co dyskutowac tylko trzeba to budowac bo to niepowtarzalna szansa dla miasta na powstanie nowej dzielnicy gdzie dzis jest (znowu cyctat z watku): "śmiać mi się chce jak widze ten zabytkowy księży młyn ze zdjęć lotniczych...tu troszke bloków za komuny upchniętych między szpital a familioki..tu zabytkowa palmiarnia wciśnięta mimochodem..a to blaszaki a łsse...i ten kompleks sportowy SMS-U..oddzielony od kilińskiego zabytkowymi rurami ciepłowniczymi......w dodatku JW DECONSTRUCTION I SGI BARCIŃSKI DOPEŁNIAJĄ..dzieła..no i cudowne działki z wędkarzami na stawie zamykają obraz wyjątkowości tego miejsca....jest to miejsce wyjątkowej..PATOLOGI..(abramka.., górniak...zarzew- przędzalniana..skierniewicka...no i same familioki..).." Tak to wyglada drodzy Panstwo. A Lodz jak widac zamiast lapac szanse i stanac na glowie by to doszlo do skutku wybrzydza jakby byl jakis inny wybor. Nie ma wyboru, przez 15 lat nie bylo chetnych na te ruiny i nie bedzie poza stawiaczami blokow i marketow. Taka jest brutalna prawda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandra Re: Dlaczego GW nie napisala co tam bedzie? IP: *.4web.pl 25.05.07, 10:06 w momencie wielkiej mody na lofty i tereny poprzemyslowe mysle, ze znalazloby sie wielu chetnych na to miejsce :) Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Jasne 25.05.07, 10:20 tylko dlaczego Barcinski zaczyna swoja inwestycje od blokowiska a nie loftow? Tylko dlaczego mimo wciaz wielu fabryk w Lodzi do zagospodarowania poza Opalem nikt nie rewitalizuje praktycznie nic? Moda moda, ale rachunek ekonomiczny mowi wprost, najtaniej jest postawic blok i tak sie w Lodzi robi. Pokaz mi te rewiatlizacje na duza skale w Lodzi? Oprocz realizowanych przez Opala. Nie ma. Wiec nie pisz mi ze jest moda i inne takie. Nie bedzie Opala to nic tam nie bedzie, JWC dokupi kiedys teren i postawi bloki i laskawie odnowi tynk na elektrowni. Tak sie to skonczy. Po za tym to co najwazniejsze to kikanascie tysiecy miejsc pracy dla specjalistow, nowoczesne powierzchnie biurowe ktorych tak brakuje w Lodzi. To jest niezbedny zastrzyk by Lodz mogla stanac na nogi a wy grymasicie jakbysmy byli drugim Londynem. Jest taki kawal o kobiecie ktora ma wybrac sobie idealnego faceta. Wchodzi sie do domu i co pietro jest "lepszy" model. A na koncu guzik z petelka. I tak wy sie zachowujecie, jak te "baby" ktorym nic nie dogodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandra wizja szklanych domow IP: *.4web.pl 25.05.07, 10:49 dokladnie! Odsylam do "Syzyfowych prac". Beda piekne biura, przyjda firmy, co beda placic lodzkim specjalistom tyle, ze kazdy bedzie sobie mogl loft bez kredytu kupic. JWC nie wybuduje w lodzi nic, po tym jak bedzie musial wyplacic odszkodowania ludziom z bloku przy Tylnej jak zmienili w trakcie budowy projekt. GW tez o tym pisala - procesy sa w toku, chodzi o miliony odszkodowan. Zobacz ile jest wolnej powierzchni biurowej, a poza tym - pisalam o tym w poscie wyzej --> buduja sie wiezowce klasy A w Lodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Jakiej wolnej przestrzeni biurowej 25.05.07, 10:57 Zobacz ilu inwetstorow poszlo do Wroclawia czy Poznania bo u nas nie bylo biur na poziomie. Mamy 2007 roku a ilosc biur klasy A w Lodzi to 0. Ilosc hoteli powyzej 3 gwiazdek to 0. I te pare biurowcow klasy B+ (tak, te biurowce sa klasy B+ a nazywanie ich klasa A jest na wyrost) tego nie zmieni. We wroclawiu poznnaiu ilosc nowobudowanych biur to grubo ponad 100 tysiecy a u nas kilka biurowcow ktore moze w sumie dadza 40tysiecy. Lodz tej inwestycji potrzebuje jak powietrza, zreszta nie tylko Lodz ale sam Ksiezy Mlyn ktory sie na naszych oczach rozpada. Niestety pewne osoby musza zmienic myslenie ale jak widac wszystko jest na dobrej drodze, Hilton dostal zje... tylko na tym forum, przecietni ludzie sie ciesza, manufaktura tez glownie tutaj zostala zjechana a przecietni ludzie sa zadowoleni. I tam miejmy nadzieje bedzie i tutaj. Psy szczekaja a karawana idzie dalej A co do JWC, jesli nie oni to sie inni chetni stawiacze blokow znajda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Jakiej wolnej przestrzeni biurowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 21:43 za psa chętnie obił bym ci morde! -a od szczekania to widać jesteś ty! zalewasz każdą wypowiedź stekiem bzdur! wciśnij ctr+f i wpisz swoją ksywkę! zobacz ile jest samych twoich postów! i to ma być normalna dyskusja? Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Re: Jakiej wolnej przestrzeni biurowej 26.05.07, 10:02 na glupote i bledne tezy tu wypowiadane trzeba reagopwac. jak ktos twierdzi ze w Lodzi jest duzo wolnej przestrzeni biurowej to albo nie ma pojecia o czym mowi albo jest glupi. A swoja droga wez sie czlowieku kultury naucz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hefalump Re: wizja szklanych domow IP: *.toya.net.pl 25.05.07, 11:01 ..małe ale JWC zaczoł inwestować w Łodzi (..i całej Polsce) gdy była inna koniunktura(przeinwestował i ma) ..dziwi mnie wasza mentalność(naprawde)----> SZKLANE DOMY, stereotupy trzeba łamać a nie utwierdzać ..popatrzcie bardziej przestrzennie-globalnie w skali naszego miasta, powstanie wyznacznik i granica centrum, z jednej strony OPAL z drugiej manufaktura, połączona ulicą Piotrkowską- co wy na to !! to nie szklane domy to projekt który musi powstać! by przestrzesń Łódzka była uzyskała nowy-ponadprzeciętny wymiar Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Re: wizja szklanych domow 25.05.07, 11:04 no ale zeby tak pomyslec to trzeba sie wybic ponad przecietnosc a tutaj moze byc to trudne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: wizja szklanych domow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 14:38 powtórzę to jeszcze raz i ostatni -wieżowce tak -ale nie na zabytkowych terenach -negocjacje z inwestorem i spis działek gdzie wysokie budynki można stawiać a gdzie nie (przyda się choćby na przyszłość) + -prawne zakazanie budowania wysokościowców na KMie (można to podważyć conajmniej kilkoma podpunktami tak jak wysokość zabudowy okolicznej czy oprowadzenie ruchu) ale przede wszystkim negocjacje miasta z inwestorem i jeszcze raz negocjacje, negocjacje, negocjacje -można przy tym dość do wielu kompromisów! i nawet jeśli jednak miały by powstać te falusy to w takim założeniu jakie zaproponuje miasto! (negocjacje nie hiphiphura_optymizm) przedstawiony projekt nie zawiera wizualizacji panoramy miasta a inne zdjęcia przedstawiają niepełne budynki z 'poobcinanymi końcówkami'. zaproponowane falusy będą większe o 1/4 od najwyższego w łodzi budynku i będą wystawać z terenów zielonych odległego od miejsca przeznaczonego na wieżowce o 3-4 dość długie przecznice! i jeszcze: projekt jest tylko fazą założeń! jeśli się teraz pozwoli inwestorowi na wszystko to od samego projektu będzie mógł odejść w niepowtarzalnie dużej skali! opal chce swoim prostym ruchem przejąc monopol na zarówno przestrzenie biurowe jak i na tereny poprzemysłowe a jak dobrze wiemy monopol nie jest dobrym rozwiązaniem dla kogokolwiek poza samym monopolistą! ponadto przykładem zbyt dużej samowolki inwestora jest choćby philips! chcecie takie philipsy na zabytkowych terenach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hefalump ;) IP: *.toya.net.pl 26.05.07, 18:08 ..no i nareszcie mówisz tak że przynajmniej w części moge sie z tobą zgodzić :)...ale tylko w części! ..negocjacje TAK- to rzecz swięta we wspólczesnym biznesie! ale na jakiej pozycji w tych negocjacjach stoi miasto? STRACONEJ! to nie moja wina że w tym miejscu nie ma planu zagospodarowania przestrzennego, ponadto opal ma już w reku własnośc terenu o którym tak intensywnie dyskutujemu....negocjacje TAK ale w tej sytuacji opal może negocjować ale nie musi!! smutna i naga prawda przez która zgineła z krajobrazu Łodzi np: Norbelana! pocieszajacym jest fakt że opal to sprawdzona firma i marka która nie wyburza lecz tworzy nowy wymiar przestrzeni(starej i nowej) ;) dzięki temu mam pewność że niepowstanie tam kolejna stacja paliw czy macdonald ...czy opal chce przejac monopol na tereny przemysłowe i biura? no cóz prawo wolnego rynku!, to że konkurencja ZASPAŁA i nie dała wiary że w ten obszar znowu można "wpompować " życie to twoim zdaniem tez wina opal'a ....philips(ochyda), ale to juz argumentacja zupełnie nie trafiona z twojej strony w kontekście projektu ul.Milionowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 21:42 > to nie moja wina że w tym miejscu nie ma planu zagospodarowania przestrzennego ale ma studium - a jeśli nie to da się je zrobić na poczekaniu jeszcze przed wydaniem zgody na budowę (o którą opal na razie się nie starał)! ponadto przy braku planu obowiązują prawa podstawowe przy nowej zabudowie! i już w przynajmniej kilku ich nie spełnia (przypominam choćby wysokość sąsiadującej zabudowy)! problemy inwestorowi może robić zarówno architekt miasta, konserwator zabytków, izba architektów i urbanistów lub choćby prośby gminy/miasta o zbadanie wpływu na środowisko (kto wie - może tędy ptaki latają) -oj można to trochę poprzedłużać można! co dalej? podatek katastralny? czas leci a konkurencja nie śpi i buduje powierzchnie biurowe w przeznaczonym do tego miejscu! lenora, hilton, fabryka biznesu, forum 76, kto wie czy nowych nazw nie dowiemy się jutro! koniunktura na budowanie biurowców jest dobra -choćby dlatego że jest ich jeszcze mało! moda na industrializm... nie dzisiaj to za rok, nie opal to inny inwestor zbuduje na KMie to co wygląda i funkcjonuje dobrze! to wszystko bardzo dobra karta w ręku miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hefalump ;-] IP: *.toya.net.pl 26.05.07, 22:22 o ile wiem to nie ma nawet studium :( ...co do tzw "środków przymusu :) jest ich wiele , króczków prawnych również (łącznie z zielonymi, i odnalezionymi spadkobiercami z dziada pradziada..haha) ...ale kij ma dwa końce(niestety)-podstawa tego "nieszczęścia" lub "szczęścia" tkwi w tym że miasto nie jest juz włascicielem tych terenów---->prawo własności rzecz święta w kapitalizmie! ...co do drugiego końca kija to opal tez moze sie postawić( ..choćby pozostawić ta inwestycje w tzw. spoczynku--->[i żeby było smieszniej wcale na tym nie straci bo działki w centrum w najblizszym czase bedą bić kolejne rekordy ceny], przez kolejne 10 - 15 lat, i poczekac aż kloszardzi i natura załatwią sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hefalump /;-]] IP: *.toya.net.pl 26.05.07, 22:46 ...a i jeszcze jedno mi sie przypomnialo--->wydaje mi sie że miasto, głównie w osobie Michalika traktuje ta inwestycje bardzo sztandarowo, więc?---- >oczywiście wszelakie ingerencje polityczne w takich dziedzinach więcej psują (patrz Philips) ale tutaj akurat jestem SPOKOJNY, nawet bardzo spokojny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h Re: Dlaczego GW nie napisala co tam bedzie? IP: *.h.pl 25.05.07, 11:00 Berlin (takie miasto niedaleko naszej zachodniej granicy) mimo ogromnej szansy jaką dostalo aby sie dynamicznie rozwinąć i przebudować , ZACHOWALO SWOJĄ SKALĘ I SYLWETĘ I ... NIE POWSTAŁ TAM ŻADEN WYSOKOŚCIOWIEC Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Re: Dlaczego GW nie napisala co tam bedzie? 25.05.07, 11:04 i co z tego. A w Madrycie czy Londynie powstaly. Poza tym mamy juz w centrum kilkanascie wysokich budynkow wiec co chesz chronic. lodz nie jest plaska i nie bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hefalump Re: Dlaczego GW nie napisala co tam bedzie? IP: *.toya.net.pl 25.05.07, 11:54 dlaczego zawsze szukamy wzorców gdzieindziej, sami je twórzmy! Berlin to nie Łódż nie te pieniadze, nie ta polityka, nie ta ranga w skali państwa i europy! oni mogli pozwolić sobie na zachowanie takiej zabudowy, ale jakim kosztem finansowym i społecznym, tam wszystko zostało postawione od nowa- tak jak stare miasto w wa-wie ----->tak dla tej inwestycji<------ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goljusz Super, wreszcie won z architektem miasta. IP: *.toya.net.pl 25.05.07, 10:39 Bardzo fajnie drapacze w całym mieście a nie tylko w centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martin Wieżowce obok fabryk Scheiblera - hit czy kit? IP: *.range86-132.btcentralplus.com 25.05.07, 11:03 popieram lodzkie city a nie balagan jak w warszawie.stawiali wiezowce gdzie wygodniej i taniej...popatrzcie jak wyglada np paryz z wiezy eiffla!!!to miasto jest ,,poukladane" widac gdzie jest historia a gdzie nowe city -pozdrawiam wszystkich lodziakow i redakcje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buszujący w zbożu Re: Wieżowce obok fabryk Scheiblera - hit czy kit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 13:54 >Nathan Stoliar, inwestor: - Jestem przekonany, że zaproponowane przez nas warunki zabudowy zostaną zrealizowane i okażą się korzystne dla Łodzi.< Wszyscy wiemy, że w Polsce połowa inwestycji wygląda następująco: inwestor sobie coś wymysli, a architekt (najczęściej kiepski) mu to często podpisuje, czasem też jest odwrotnie - architekt stworzy dzieło projektowe, a inwestor mu do dokładnie i bez pytania spier_oli. Ale na tym tle Łódź jawi się jako awangarda światowej mysli urbanistycznej: oto inwestor proponuje sam sobie warunki zabudowy, tylko do podpisania przez jakieś tam władze. Przeczytajcie dokładnie artykuł, nie jest mowa o wniosku lub pytaniu tylko "inwestor proponuje". Należy dodać, że być może jest to propozycja nie do odrzucenia. Przecież świat jest pełen nieszczęśliwych wypadków i przypadkowych trudności. Ponad to z artykułu dowiadujemy się, że konserwator zabytków wyraził na to zgodę. Ten z kolei zapiera się, że nie, a warunki jako takie nie zostały jeszcze wydane. Zatem albo został wrobiony, bo nie napisał, że nie wolno na KM budować wieżowców (może do głowy mu taka głupota nie przyszła) albo zgrywa wariata. W tym pierwszym wypadku należy dodać, że mógł także nie spodziewać się, a przez to nie zakazać budowy portu morskiego, elektrowni atomowej, wysypiska śmieci, rzeźni, fabryki barwników "Boruta", tarczy antyrakietowej, wielkiej toalety na 1000 stanowisk, no i co tam jeszcze można sobie wymyślić. Ta cała historia pokazuje, że jak nie ma planu miasto nie ma nic do powiedzenia. A dlaczego nie ma planu, odpowiedź znajduje się w tym artykule i innych podobnych, tylko trzeba umieć czytać ze zrozumieniem i mieć minimum wyobraźni. Nasze władze mają notoryczne kłopoty z wyobraźnią koncentrując się na liczeniu pieniędzy, których Łodź i tak nie ma. Bieda egzystencjalna, bieda umysłowa. Mam nadzieję, że architekt miejski ma jaja i nie dopuści do takiego skandalu, który w odróżnieniu od rozporków pani K. nie da się odwrócić, ani zapomnieć. Poprostu będzie go widać. Nie rozumiem też jak można lekceważyć zdanie lokalnych władz, które de facto decydują w takich kwestiach. Chyba, że już nie decydują bo zostały przerobione na mielone i tylko oczkami kołyszą. Doprawdy męczy mnie, że wszystko to przewidziałem już dwa miesiące temu przy okazji dyskusji o Księżym Młynie w zestawieniu z oczywistą konstatacją, iż magistrat w świetle jupiterów i przy akompaniamencie orkiestry zaprasza do miasta inwestorów, którzy notorycznie robią zeń DURNIA. Specjaliści ze słomy. Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Re: Wieżowce obok fabryk Scheiblera - hit czy kit 25.05.07, 13:59 a ja mam nadzieje ze architekt ma jaja i na to pozwoli bo to ostatnia szansa by z KM zrobic cos ciekawego Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Wieżowce obok fabryk Scheiblera - hit czy kit 29.05.07, 11:28 To już jest wręcz obraza. Sugerujesz, że KM jest nieciekawy o jedyna atrakcją Łodzi mają być wieżowce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hefalump Wieżowce obok fabryk Scheiblera - hit czy kit? IP: *.toya.net.pl 25.05.07, 14:17 Z lenistwa pozwoliłem sobie skonfrontować sprawę z ludzmi-znajomymi ze śląska (główniw obszary kopalniany i poprzemysłowe z archiekturą XIXwieczną) i są zafascynowani projektem, gratuluja polotu innowacji i nowych trendów w takiej rewitalizacji obszaru miejskiego. Niwiem czy zdajecie sobie Państwo sprawe że takich perełek(mówie tu o elektrowni i zabudowie towarzyszącej w obszarze planowanej inwestycji-nie myliś z drugim końcem ul.Milionowej!) w Polsce jest na pęczki- i mówie to z całą odpowiedzialnościa i świadomością. Inne miasta juz zazdroszczą nam tej inwestycji!-to może być coś więcej niz kiedykolwiek było w tym miejscu, nie obawiajmy sie tworzyć nowej historii miasta Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Spokojnie to powstanie 25.05.07, 14:44 Jaka byla reakcja tego forum na wiesc ze Apsys dostal pozwowlenie na budowe? Zacytuje: "Stało się... tragedia, tragedia, tragedia!!!" to byl pierwszy wpis w dyskusji pod artykulem, to jest po prostu specyfika tego forum, inwestor po prostu nie musi sie przejmowac piszacymi tu osobami. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=3525052 Odpowiedz Link Zgłoś
wszystko-jedno-kto Re: Spokojnie to powstanie 25.05.07, 15:10 Myślę, że uczestnicy tej dyskusji powinni dysponować pełniejszymi informacjami na temat planowanej inwestycji, dlatego do starannie dobranych przez Inwestora zdjęć chciałbym dołączyć poniższe: fotoforum.gazeta.pl/3,0,667288,2,1.html fotoforum.gazeta.pl/3,0,667289,2,2.html fotoforum.gazeta.pl/3,0,667289,2,3.html fotoforum.gazeta.pl/3,0,667290,2,4.html fotoforum.gazeta.pl/3,0,667290,2,5.htmlwszystko-jedno-kto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buszujący w zbożu Re: Spokojnie to powstanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 15:45 to jest poprostu przerażające, juz przy pierwszym się przestraszyłem Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Jak cie przeraza wielkomiejska zabudowa 26.05.07, 10:01 to sie wyprowadz do zgierza albo do koluszek. Kompleks full wypas. A skandal to jest dwa kilomewtry dalej od tego miejsce, na wroblewskiego za budynkami PL, kiedys stary 100 letni kompleks fabryczny a dzis za zgodsa i wiedza konserwatora zabytkow goly plac wyburzonej ziemi. Druga Norbelana. Jesli chceciew zeby i ta czesc Lodzi spotkal taki los to protestujcie dalej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buszujący w zbożu Re: Wieżowce obok fabryk Scheiblera - hit czy kit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 15:42 moi koledzy ze śląska pieją z zachwytu..., inne miasta coś tam... - hefalump daj sobie spokój z tą płytką socjotechniką, to jest twoja wiedza - twoja niewiedza, a rozmawiajmy o faktach, nie wrażeniach twoich kolegów, kto ich tam zna, co oni są warci i czy istnieją. W kraju, który zna takie mowy z historii nie rób z siebie pośmiewiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hefalump fakty ! IP: *.toya.net.pl 25.05.07, 15:49 rozmawiajmy o faktach! słusznie więc grzecznie prosze byś zapoznał sie dokładnie z wszystkimi postami wyświetlonyki na tej stronie. to chyba niezbyt wymagajaca prośba? Odpowiedz Link Zgłoś