Dodaj do ulubionych

General Guderian

IP: *.chelmno.mm.pl 09.07.13, 00:17
Czy ktos wie na jakiej ulicy w Chelmnie urodzil sie i mieszkal slynny general Niemiecki Guderian.
Obserwuj wątek
    • Gość: pp Re: General Guderian IP: 57.90.36.* 09.07.13, 06:16
      Dworcowa, niema już tego domu. W tym miejscu jest podwójny okrąglak, kwiaciarnia knajpa Chszana i kiosk RUCHU
      • Gość: ola Re: General Guderian IP: 89.231.148.* 09.07.13, 06:31
        Guderian mieszkal przy ul. Torunskiej 19
        • Gość: 123 Re: General Guderian IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.13, 10:05
          pp >>> Ja znam dwie wersje, pierwsza jest zgodna z Twoją (było gdzieś nawet zdjęcie budynku, który stał tam przed wybudowaniem okrąglaków). Druga wersja (bodajże z Czasu Chełmna), to ul. Parkowa...
          • Gość: aaa Re: General Guderian IP: *.chelmno.mm.pl 09.07.13, 19:49
            Guderian urodził się przy ul. Parkowej. Przy ul. Dworcowej (okrąglak) również mieszkała rodzina o tym nazwisku. Przy ul. Toruńskiej 19 drukarnię miał Walenty Fialek. Pozdrawiam i polecam wspomnienia Guderiana "Byłem żołnierzem"
            • Gość: historyk Re: General Guderian IP: *.30.61.237.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.07.13, 23:49
              Ul parkowa proponuje nazwac ul Generala Guderiana, wycieczki z Niemiec Chelmno by odwiedzaly. Starzy Chelmniacy muwia ze on uratowal miasto wycofujac wojska niemieckie z miasta przed frontem Sowieckim.
              • Gość: 123 Re: General Guderian IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.13, 10:27
                Później wrzucę screena z książki... w której jest napisane, że Sowieci wkroczyli do Chełmna przez Grubno, a Niemcy do samego końca "ratowali" miasto minując wszystkie większe budynki, takie jak np. browar przy Biskupiej... fakt, jest to książka komunistyczna, ale to zawsze jakiś inny punkt widzenia. Co do Guderiana - Hitler nigdy nie był w naszym mieście, ale widział Chełmno z daleka razem z Guderianem, który opowiadał mu, że to jego rodzinne miasto...
                • Gość: ggg Re: General Guderian IP: *.adsl.net.t-com.hr 15.07.13, 11:40
                  taa. Guderian byl Niemcem..Hitlerowcem... na pochybel nazistom
                  • Gość: starszy Re: General Guderian IP: *.205.77.206.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.07.13, 15:20
                    Guderian byl zolnierzem w wermachcie nie byl w SS.
                    • Gość: mer Re: General Guderian IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.07.13, 16:15
                      pp. ma rację .Guderian mieszkał na obecnej Dworcowej na przeciw UM
                      • Gość: lrek Re: General Guderian IP: *.30.56.11.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.07.13, 22:03
                        pp specjalnie wprowadza zament.
                        • Gość: zyciorys Re: General Guderian IP: *.glfd-bam-2.adsl.virginmedia.com 15.07.13, 22:18
                          pl.wikipedia.org/wiki/Heinz_Guderian
                          • Gość: polak Re: General Guderian IP: *.tvgawex.pl 15.07.13, 22:47
                            moze tak byscie sie zainteresowali polskimi generalami np .Jastrzebski lub Kutrzeba. a nie pachołkiem tego zbrodniarza adolfa jeszcze troche i historia zostanie przeklamana ze to my Polacy napadlismy na rycerskich niemcow i ze to nazisci to Polacy
                            • Gość: Benito Re: General Guderian IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.13, 08:45
                              Zgadzam się z Polakiem. Guderian był doskonałym Generałem ale swoją wiedzę zastosował do najazdu na Nasz kraj. NIe zniszczyli Chełmna ... no cóż nie było takiej potrzeby. Gdyby w Chełmnie broniła się 100 Wojaków z Polski zrównali by miasto z ziemią a Guderian ewentualnie by westchnął. To prawda że nie był naziolem jak Gebels czy Goering bo starał się kultywować Pruskie tradycje wojskowe. Nie zmienia to faktu że mówienie o tym że uratował Chełmno to jakaś kpina.
                              • Gość: mieszkaniec chelmn Re: General Guderian IP: *.205.67.159.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.07.13, 00:39
                                Ja bendac Generalem i moje dziecinstwo bylo zwiazane z danym miastem z dziecinstwa. To sie nazywa tensknota do lat mlodosci jestem sklonny uwiezyc w wersie starszych mieszkancow Chelmna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka