Dodaj do ulubionych

***Internet***

08.09.07, 21:14
Miałam już Neostradę, od ponad roku mam Toyę. Niestety ale nie jestem zadowolona - po pierwsze bardzo wolno chodzi, a po drugie zamiast obniżki coraz więcej płacę. Dlatego szukam nowej oferty. Podpowiedzcie proszę skąd macie internet, czy jesteście zadowoleni z usług i czy cenowo się opłaca?
Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: u Re: ***Internet*** IP: 195.69.82.* 08.09.07, 21:30
      gazela37 napisała:

> Miałam już Neostradę, od ponad roku mam Toyę. Niestety ale nie
      jestem zadowolon
      > a - po pierwsze bardzo wolno chodzi, a po drugie zamiast obniżki
      coraz więcej p
      > łacę. Dlatego szukam nowej oferty. Podpowiedzcie proszę skąd macie
      internet, cz
      > y jesteście zadowoleni z usług i czy cenowo się opłaca?
      > Dziękuję.

zainstaluj linuksa to bardzo dobry stabilny i bezpieczny system
      pozdrawiam
    • barracuda7110 Re: ***Internet*** 08.09.07, 23:43
      Nie wiem co Ty robisz, że megabit Ci mało.

Powiem Ci tylko tyle: nie bierz neta od 4web. Mam z nimi jak najgorsze
      doświadczenia.
      • krzyskup Re: ***Internet*** 09.09.07, 00:55
        > Powiem Ci tylko tyle: nie bierz neta od 4web. Mam z nimi jak najgorsze
        > doświadczenia.
        O, a czemu takie najgorsze? :) Tak się składa, że tez mam 4web i poza rzadkimi
        momentami, kiedy sygnał noszą chyba dziurawym wiaderkiem, to jest ok.

pzdr,
        krzyskup
        • barracuda7110 Re: ***Internet*** 09.09.07, 10:42
          U mnie było na odwrót.
    • Gość: Jaro Re: ***Internet*** IP: *.toya.net.pl 09.09.07, 11:20
      Najgorszy jest Virtual Line! PADACZKA STRASZNA!!!
      • Gość: gazela37 Re: ***Internet*** IP: *.toya.net.pl 09.09.07, 14:00
        Dziękuję za wypowiedzi choć nadal jestem w tym samym miejscu.
        Słyszałam, że jest też przekaz drogą radiową? Prawda to? Co to wogóle jest?

A tak serio chciałam jeszcze zapytać - co ma system do internetu? Bo ktoś proponował mi lunuksa. Sory ale mam odruch wymiotny na linuksa. Ja ma zainstalowany XP i jak do tej pory jestem zadowolona poza małymi wyjątkami. Wyjaśnijcie mi to, proszę...
        • szprota Re: ***Internet*** 09.09.07, 14:09
          Jest internet radiowy, sama z niego korzystam - to sensowny dostawca, jeśli
          mieszkasz np. w domku, nie korzystasz z telefonii stacjonarnej, a chcesz mieć
          stałe łącze. Zaletą tego typu rozwiązania jest to, że praktycznie nie
          potrzebujesz żadnych dodatkowych aplikacji by korzystać z internetu - komp sam
          wykrywa sieć bezprzewodową, a przedstawiciel firmy podaje ci parametry do
          konfiguracji w połączeniu sieciowym. Sprzęt (czyli karta sieciowa i antenka)
          jest wliczona w cenę instalacji :)
          Wadą jest wrażliwość tego typu tranmisji na warunki pogodowe i ukształtowanie
          terenu - parametry łącza są nierówne i niestabilne.
          Ja korzystam z usług firmy ZDNet i raczej nie narzekam.
          • gazela37 Re: ***Internet*** 09.09.07, 14:20
            Podpisuje się umowę na rok czy dwa? No i ile płacisz mieszięcznie?
            • szprota Re: ***Internet*** 09.09.07, 14:46
              Ja podpisałam na dwa lata, w tej chwili jestem już na umowie na czas
              nieokreślony. Płacę 60 zł + vat, ale to zależy od przepustowości łącza - w
              czasie, gdy podpisywałam umowę, za tę cenę było 128kbps, teraz jest 512.
              www.zdnet.com.pl/index.php?page=2
              Ja akurat miałam sprzęt po poprzednim dostawcy, więc za instalkę płaciłam
              symboliczną złotówkę. Warto podpytać, czy jeśli ma się własną kartę sieciową nie
              obniżają ceny instalacji, bo jak widać w cenniku, trochę sobie liczą.
    • Gość: m_n Re: ***Internet*** IP: *.toya.net.pl 09.09.07, 14:21
      O ile w Toi można narzekać na cenę, to raczej nie na prędkość i awaryjność. Jeśli Ci wolno chodzi, to może masz coś nie tak? Albo obcinają Ci transfer z powodu przekroczenia limitów:)

Może spróbuj się zainteresować ofertą sieci komórkowych - cenowo może nie być najgorzej, plusem jest mobilność, minusem to, że tylko jeden komputer można podpiąć, no i transfer może być nierówny.
      • Gość: m_n Re: ***Internet*** IP: *.toya.net.pl 09.09.07, 14:36
        Nie wspominając już o tym, że przyczyną "wolnego chodzenia" wcale nie musi być kiepskie łącze:)

Może sprawdź sobie transfer (np tu: www.dsl.cz/rychlost.php) a jak będzie się znacząco różnił od deklareowanego przez Toję, to się tam udaj. Jak będzie taki, jak być powinien, to albo masz duże wymagania albo mocno zaśmiecony komputer (wtedy zacznij od adaware'ów, registry mechaników itp) albo jeszcze coś innego - nie wiem, w końcu się na tym nie znam:)
        • Gość: Mobilne 7 Re: ***Internet*** IP: *.toya.net.pl 09.09.07, 14:41
          poprawka linka: www.dsl.cz/rychlost.php
        • gazela37 Re: ***Internet*** 09.09.07, 14:46
          Też myślałam, że to zaśmiecenie spowalnia mi komputer. Kilka dni temu zrobiłam pełny format i jest tak samo - nadal wolno chodzi.
          Dzięki, zaraz sprawdzę podaną przez ciebie stronę.
          • szprota Re: ***Internet*** 09.09.07, 14:50
            Możesz to również sprawdzić na www.numion.com
          • Gość: m_n Re: ***Internet*** IP: *.toya.net.pl 09.09.07, 14:53
            Dzięki za poprawkę linki.
            Najlepsze jest to, że jak sobie przy okazji sprawdziłem, to mi wychodzi 128 K/s zamiast coś ok. 1 M/s :)
            Chyba najwyższa pora uregulować zaległe przez wakacje rachunki:))

Acha, jeśli korzystasz z routera, to jego konfiguracja, niezależna przecież od formatu, też może być przyczyną...
    • Gość: robert na pewno możesz sobie odpuścić 4web ! IP: *.4web.pl 10.09.07, 10:20
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=75&w=68710205&a=68720073
      • barracuda7110 Re: na pewno możesz sobie odpuścić 4web ! 10.09.07, 10:29
        Z tego co pamiętam to zanim przeszedłem do toyi 4web proponował mi podpisanie
        aneksu do umowy na znacznie gorszych warunkach niż mieli wtedy nowi użytkownicy.
        • Gość: robert Re: na pewno możesz sobie odpuścić 4web ! IP: *.4web.pl 10.09.07, 11:11
          Tej firmie powinni przyznać tytuł "Cwaniaka roku" za promocję dla stałych
          klientów, czyli promocję dla nikogo.

Cytuję:
          "Opcja dostępna tylko dla Klientów, których łącze FORWEB jest aktywne od 3 lat i
          więcej i od tego czasu nie został podpisany przez nich żaden aneks zmieniający
          pakiet przepustowości"

Pokażcie mi osobę która od 3 lat nie podpisała aneksu do umowy, tzn. od 3 lat
          siedzi na tej samej prędkości:-D Trzy lata temu 128kbps było wypasem, a teraz
          takie łącze to po prostu żenada.
          • Gość: holly na pewno możesz sobie odpuścić 4web ! IP: *.forweb.pl 06.11.07, 22:10
            Od jakiegoś tygodnia net chodzi koszmarnie. Strony bardzo wolno się ładują, a
            podczas pomiaru mam w porywach 650kbits/s(płacę za 1024)! U znajomych którzy
            również korzystają z usług tej firmy, ten sam klops. 4web co się z wami dzieje?!
          • Gość: sosu Re: na pewno możesz sobie odpuścić 4web ! IP: *.4web.pl 08.11.07, 11:40
            ...jak sie jednak okazalo z tej specjalnej opcji skorzystala i korzysta ogromna
            ilosc Abonentow... a jesli jestes stalym Abonentem, to zawsze mozesz liczyc na
            znacznie lepsze warunki w 4web poniewaz w odroznieniu od innych dostawcow 4web
            jest elastyczny i cena w cenniku nie jest w zaden sposob cena ostateczna,
            tymbardziej dla Stalych Abonentow - wystarczy zadzwonic, porozmawiac a na pewno
            otrzymasz najlepsza oferte.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka