Gość: EldoR@do$ Łódź bez torebek foliowych IP: *.toya.net.pl 26.10.07, 00:01 (Torebki papierowe zamiast foliowych) Ja rozumiem że folie są szkodliwe ale czy mamy pewność że pieniądze 4zł za papierową torbę pójdzie na lasy jak mówią ?? A trzeba się zastanowić ile taki las rośnie żeby mogli go wyciąć na papierową Torbę..A wiadomo że torby papierowe się przerywają z większymi zakupami więc trzeba będzie się zgodzić na zakup toreb np 5 na 5 produktów.. Wydaje się tańsza utylizacja tej reklamówki niż sadzenie lasów i bezwzględne ich wyniszczanie..A tak naprawdę to czy jest czysto w łodzi czy nie zależy już od społeczeństwa a nie od reklamówki jak będzie się przyzwyczajać do czystości i zwracać na to uwagę myślę że Łódź znów mogła by się pochwalić swoim wyglądem.. Wszystko jest tak obmyślane żeby wyciągać jak najwięcej pieniędzy już i tak od biednego społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Łódź bez torebek foliowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 00:25 a tak nawiązując jeszcze do spraw czystości -ciekawe czy ci wszyscy posłowie /radni i tak dalej posprzątają stert swoich plakatów które to wieszali na darmowych tablicach (darmowych czytaj tych nieopłacanych za ich dbanie w czystości) Odpowiedz Link Zgłoś
zaytzev Łódź bez torebek foliowych 26.10.07, 00:37 My w domu wykorzystujemy wtórnie toreby z supermarketów jako torby na śmieci - te z ***** akurat do pojemnika pasowały :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Łódź bez torebek foliowych IP: *.renf.cable.ntl.com 26.10.07, 02:35 Strasznie sie ciesze. Trzy lata temu pan w sklepie pakując swoje (kurze)jaja do foliowej torebki mówił, że robi to dlatego, że Sanepid nie pozwala mu tego robic do torebki papierowej. Nie wiem, czy ktoś w Polsce ogląda jeszcze amerykańskie filmy, ale nigdy na żadnym z nich nie widziałem jakiegokowiek klienta robiącego zakupy lub wracającego z zakupów z inną torbą niż papierową. I od tego żaden poseł lub inny radny nie stracił majątku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozdarty Re: Łódź bez torebek foliowych IP: *.nrth.cable.ntl.com 26.10.07, 03:04 Szanowni Panstwo. Pamietam czasy kiedy to w sklepach ladowano wszystko to tzw.tytek a potem sie do siatki wkladalo i jakos to bylo tytka w smieci i tyle albo sniadanie do szkoly bylo w czym zabrac. Te foliowki terz niby dobre, na deszczu nie rozmiekna,ale wala sie to po swiecie morze nauczyc ludzi wyrzucania do pojemnikow i jakos przetwarzac? Zwiedzilem troche swiata i np.w niemczech w marketach papierowki ale z taka foliowym obleczeniem ,by nie przemakala, teraz jestem w UK i tu sa te foliowe i no wlasnie!Ten sam problem!Co z tego ze sie po dwoch latach gdzies tam wchlonie ale no wlasnie w ziemie.Mysle ze pomysl dobry z jednej strony ale zly z drogiej.Morze by tak bardziej politycy,bez wzgledu na partje, blirzej przypatrzyli temu problemowi a nie zaraz zakaz i kary. Z pozdrowieniami dla Lodzian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Łódź bez torebek foliowych IP: *.toya.net.pl 26.10.07, 10:15 tak jadłes śniadanie z tytki z gazety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaro ANTY-PIS ale brawo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 07:42 Nie lubie Pisu, ale ten pomysl baaaaaaaardzo mi sie podoba. Nalezy wspomniec, ze IKEA juz od dluzszego czasu nie korzysta z foliowych toreb i jest swietnie. Co do Europy ... w Niemczech w wiekszosci sklepow nie ma juz nawet napojow w butelkach plastikowych ... a co dopiero mowic o "foliowkach". Mysle jednak, ze nalezy zachowac pewien margines. No bo jak kupic kapuste kiszona w warzywniaku? Ktos powie: wez sloik! I bedzie mial racje, ale troche to niezyciowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: ANTY-PIS ale brawo! IP: *.toya.net.pl 26.10.07, 10:11 nie stać mnie na kupowanie w ikei Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~~~~~~~ Re: i bardzo dobrze /nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 10:34 teraz to jest kacza zupa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ingo Łódź bez torebek foliowych IP: 212.160.240.* 26.10.07, 09:08 Bardzo dobra decyzja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nonim Re: Łódź bez torebek foliowych IP: 80.50.255.* 26.10.07, 09:56 debilny pomysł i przepis - trzeba się zastanowić kto go popierał - jeżeli reklamówki będą sprzedawane to będzie trzeba zapłacić podatek od sprzedaży - pieniądze dla urzędasów. Nie wiem czy torebka papierowa produkowana z drzew jest bardziej ekologiczna - trzeba wprowadzić przepis że jak papierowa to musi być na niej informacja z jakiej partii drzew gdzie posadzonych została wyprodukowana. oczywiście wydanie takiego przepisu jest prostsze niż znalezienie innych rozwiązań np. odpowiednie pojemniki, odpowiednie zwolnienia od podatków dla tych co nie mają torebek foliowych itp. - ale to jak wiadomo za dużo pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin Będę was pozywał do sądu o odszkodowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 09:55 wy pisuarowi idioci z rady miejskiej za kazdym razem, kiedy zakupy z tych waszych ekologicznych toreb papirowych rozsypią mi się na trotuar, bo ta wasza papirowa ekologiczna torba się podrze... ostrzegam was Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin sołtys Balcerek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 09:58 spadaj do nowosolnej - od kiedy to korzystanie z foliowej torebki jest zagrożeniem dla życia lub zdrowia obywateli oraz dla porządku, spokoju i bezpieczeństwa publicznego. - wracaj na wiochę karmić kaczki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PARCIANA TORBA Łódź bez torebek foliowych IP: *.43.rev.vline.pl 26.10.07, 10:00 Gratulacje! Bardzo dobry pomysl! Czasami szlag mnie trafia jak ide do osiedlowego sklepiku, kupuje 2 paczki, a sprzedawczyni pakuje kazdego paczka do osobnej malej torebki, a nastepnie te dwie male torebki z paczkami do jednej duzej. No po prostu kompletna bezmyslnosc! Mieszkalem kiedys w Niemczech i tam sklepy nie daja jednorazowek. Na zakupy jezdzilem zawsze ze swoimi torbami z materialu, a jak zapomnialem to kupowalem torby za kilkanascie centow. Nigdy nie zauwazylem zeby brak jednorazwych toerbek w sklepach sprawial jakiekolwiek utrudnienia. Tam gdzie bylo to konieczne, sklepy pakowaly towar do papierowych toreb, np. w piekarni - oczywiscie bezplatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodziak Re: Łódź bez torebek foliowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 10:18 aha to będziesz teraz te dwa pączki pakował do parcianej torby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PARCIANA TORBA Re: Łódź bez torebek foliowych IP: *.43.rev.vline.pl 26.10.07, 12:07 wystarczy ze sprzedawca mi je zapakuje do papierowej torebki, a ja jak bede chcial ta papierowa wrzuce to mojej ukochanej parcianej torby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tragarz Łódź bez torebek foliowych IP: *.toya.net.pl 26.10.07, 10:08 pracuję prawie cały dzień a potem robię jeszcze zakupy , nie mówcie mi, że do pracy mam ciągnąc cały zapas różnych toreb na zakupy. ktoś kto wozi się własnym samochodem, może wrzucić je do bagażnika i po kłopocie, są już przecież opakowania ,które ulegają rozpadowi i niech sklepy takimi dysponują. poza tym wycinanie lasów na opakowania papierowe też nie jest w porządku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin Pieprzona Komuna wraca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 10:15 za komuny też nie było foliowych toreb w sklepach, a juz kolorowe reklamówki to był luksus, po który się jeździło na Górniak, w sklepach sklepowa pakowała kiszona kapustę albo ogórki w papirowe tytki i jak się doniosło do domu, to cała siatka była nasączona sokiem kapuscianym, albo ogórkowym - ekologicznie było wtedy jak cholera, w papir pakowano ryby, a wiadomo czym ryby pachną i że sok puszczają, w gazetę pakowali karkówkę jak się miało ustawioną babę w kiosku, a urzeźnika też w taki szary papier, którego sterty leżały na ladzie wołowe z kościa pakowano- po przyniesieniu do domu trzeba było to mieso dawać pod prysznic, żeby ten rozmoczony papier spłukać z miesiwa - ekologia jak jasny gwint - to były pieprzone czasy w handlu - także z powodu sposobu w jaki pakowano to co mozna było kupić najwidoczniej jakimś durniom zachciało się żeby wróciły... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin Re: Pieprzona Komuna wraca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 10:26 o!!!!!!!!!! pamiętam jeszcze z dzieciństwa takie opowiadanie dla dzieci o dziewczynce imieniem IRYSKA - otóż, ta Iryska, jak ją pytano, co by chciała robić w przyszłości odpowiadała, że bardzo chciałaby zostać sklepową w sklepie rybnym. A dlaczego w sklepie rybnym? Bo pani w sklepie rybnym zawija śledzia najpierw w jeden papier, a później w drugi papier, a jak kto ma daleko do domu, to jeszcze w trzeci papier... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Pieprzona Komuna wraca IP: *.dialog.net.pl 26.01.09, 08:55 > za komuny też nie było foliowych toreb w sklepach, a juz kolorowe > reklamówki to był luksus, po który się jeździło na Górniak, A mięso zawijali w gazetę na targu, bo w sklepie nie było... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miau Łódź bez torebek foliowych IP: *.toya.net.pl 26.10.07, 10:22 wracam do tematu śmieci. nie raz widzialam jak dozorca wszystko ładnie poupychał w śmietniku a za koment pojawiła się kolejka nórków, którzy te śmieci wywalali na zewnątrz w poszukiwaniu cennych dla siebie fantów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodziak Re: Łódź bez torebek foliowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 10:30 zanórkój w ciekawsze tematy niż kóbły na śmiecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprzątaczka Łódź bez torebek foliowych IP: *.toya.net.pl 26.10.07, 10:27 a co ze śmieciami też będą ekologiczne worki??????????//// Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin Przeczytajcie to uzasadnienie - Jaś Fasola to mało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 10:41 W dobie nadkonsumpcji, nadprodukcji i zmian klimatycznych wywołanych szkodliwymi działaniami przemysłu, każdy z nas powinien troszczyć się o nasze środowisko. Szczególny problem stanowi produkcja ogromnej ilości odpadów. Produkowana w ciągu jednej sekundy torba foliowa rozkłada się od 100 do 400 lat. Dlatego nasze wysiłki powinny skupić się na maksymalnym ograniczeniu produkcji śmieci. Obecnie widoczne są w Polsce pozytywne akcje, które mają na celu zminimalizowanie zużycia toreb foliowych, co świadczy o wzroście znaczenia tego problemu. Jednak ani rząd ani żaden samorząd nie zdecydował się do tej pory na podjęcie bardziej zdecydowanych kroków zmierzających do ograniczenia ich produkcji. 1. Zakaz będący przedmiotem projektu uchwały dotyczy jednorazowych torebek foliowych, potocznie zwanych także „foliówkami”, „zrywkami”, „reklamówkami” lub „jednorazówkami”, w które sprzedawcy lub sami klienci wkładają zakupy, aby zabrać je ze sobą. Są to torby o trzech jednoczesnych cechach: 1) są jednorazowe, 2) nie są niezbędnym opakowaniem produktu/towaru, [chodzi o takie opakowania, w które zaopatrują produkty ich wytwórcy bądź hurtownicy albo gdy jest to niezbędne sprzedawcy (np. w przypadku sprzedaży „na wagę” mięsa, ryb, truskawek itp., ale już nie pieczywa, jabłek, pomarańczy itp.)] lecz służą do jego transportowania i 3) są dawane kupującym bez dodatkowych opłat. W tekście uchwały są nazwane jednorazowymi i bezpłatnymi torebkami foliowymi. 2. Wobec zalet jednorazowych toreb foliowych – lekkie, nieprzemakalne, otrzymywane bezpłatnie, umożliwiają dokonanie zakupów bez uprzedniego planowania, niejako mimochodem, a ich produkcja jest wystarczająco tania, aby klient nie dostrzegł wpisania ich ceny w cenę kupowanych właśnie towarów – ich ilość rośnie lawinowo. Jedna z codziennych łódzkich gazet wyliczyła, że z samych tylko łódzkich hipermarketów codziennie wynosi się ok. 100 tys. jednorazowych toreb foliowych. Można przewidzieć, że wielokrotnie więcej wynoszą łodzianie z innych sklepów (nie tylko spożywczych), kiosków, targowisk. Ostrożnie szacując mieszkańcy naszego miasta zużywają ok. 600 tys. „jednorazówek” dziennie i większość z nich trafia na wysypiska śmieci. Przy czym nie ma nikogo, kto nie zdawałby sobie sprawy z tego, że jednorazowe torby foliowe wprawdzie bardzo łatwo się psują (dziurawią, pękają – stąd jednorazowe), ale praktycznie są niezniszczalne, że wiatr roznosi je po całym mieście, że zanieczyszczają ulice, trawniki i drzewa, drogi, parki i okoliczne lasy, stawy i fontanny, że zatykają kanalizację przeciwdeszczową, że powodują śmierć zwierząt i są przyczyną wypadków samochodowych. Do produkcji torebek foliowych wykorzystywane są nieodnawialne surowce (ropa naftowa i gaz), których zasoby kurczą się gwałtownie, a także benzen - będący jedną z przyczyn występowania białaczki. Z kolei podczas spalania toreb foliowych powstaje wiele szkodliwych dla życia ludzkiego odpadów – dioksyn. 3. Ze zjawiskiem masowego rozdawnictwa jednorazowych torebek foliowych wiążą się problemy natury psychologicznej i społecznej. Chodzi przede wszystkim o przyzwyczajenie klienta-konsumenta do marnotrawstwa, społeczne zezwolenie na marnotrawstwo, wszczepienie nawyku bezmyślnej i nieodpowiedzialnej konsumpcji oraz znieczulenie na problem eksploatacji nieodnawialnych surowców naturalnych i problem odpadów. 4. Zagrożenia porządku i bezpieczeństwa wywoływane nadmiernym używaniem jednorazowych torebek foliowych są rezultatem nie tylko niechlujstwa naszych obywateli, lecz także wynikiem technicznych i organizacyjnych trudności związanych z prawidłową segregacją oraz wywozem i utylizacją śmieci. O tym, że te zagrożenia obserwuje się nie tylko w Łodzi, świadczą coraz liczniejsze publikacje w prasie lokalnej wielu miast i w internecie, audycje radiowe, a także interpelacje poselskie w sprawie nadmiaru toreb, kierowane do Ministerstwa Ochrony Środowiska. Jednak nadal brak regulacji prawnej, która rozwiązałaby sprawę nadmiaru jednorazowych toreb foliowych na terenie Polski. Działań nakazujących zmniejszenie ilości jednorazowych toreb foliowych nie przewiduje także uchwała Rady Miejskiej z 1 lutego 2006 roku w sprawie wprowadzenia „Regulaminu utrzymania czystości i porządku na terenie miasta Łodzi”. Tymczasem w krajach takich jak Belgia, Francja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Luksemburg, Niemcy, Wielka Brytania, a także Australia, Hongkong, Japonia, Nowa Zelandia i w wielu innych wprowadzono już regulacje prawne ograniczające używanie jednorazowych toreb foliowych. Regulacje niekiedy drastyczne – jak na przykład w Ruhengeri, największym mieście Rwandy, gdzie w ogóle nie wolno używać torebek foliowych i każdy, kto przybywa z nimi na lotnisko ze strefy wolnocłowej, musi przełożyć zakupy do toreb papierowych, sprzedawanych na lotnisku w Kigali Należy zauważyć, że na świecie pojawiły się już regulacje prawne całkowicie zakazujące dystrybucji toreb foliowych (m.in.: na Alasce, w Australii, Francji, Indiach i Nowej Zelandii) oraz zakazujące dystrybucji darmowych toreb foliowych lub wprowadzające specjalny podatek od ich dystrybucji (w Bangladeszu, Danii, Francji, Holandii, Hongkongu, Irlandii, Japonii, Kenii, Malcie, Niemczech, Południowej Afryce, Szwajcarii i we Włoszech). W kwietniu 2007 r. na radykalny krok w kierunku ochrony i ratowania środowiska zdecydowała się również Rada Miejska w San Francisco. Jest to pierwsze miasto w Stanach Zjednoczonych, w którym zakazano pakowania zakupów w supermarketach w plastikowe torby wytwarzane z produktów naftowych. Zdecydowano się na to po wielu nieudanych próbach ograniczenia ilości używanych przez mieszkańców tego miasta torebek foliowych. 5. Podjęcie przez Radę Miejską w Łodzi uchwały w sprawie zakazu korzystania w handlu detalicznym i działalności usługowej z jednorazowych torebek foliowych ma szansę stać dobrym przykładem rozwiązania problemu dla innych samorządów lokalnych w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin Re: Przeczytajcie to uzasadnienie - Jaś Fasola to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 10:47 Idioci - wynika z tego , że foliówek nie naklezy używać, bo są mocnym, trwałym opakowanie, są tanie dla sprzedawcy a kupującego nic nie kosztują - czyki trzeba wprowadzić takie opakowania, które będą słabe, drogie dal sklepowego a klient będzie musiał za nie słono zapłacić... puknijcie sie wy w ten wasz kaczy łeb Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazio Re: Przeczytajcie to uzasadnienie - Jaś Fasola to IP: *.cbmm.lodz.pl 04.02.09, 11:17 najwazniejszy wydaje sie byc punk 5 uzazadnienia :). Handel, jak zykle zwietrzyl gruba kase i juz wprowadzil platne torby. Dzis w spozywczaku, jak rano poszedlem po chleb i bulki pani zazadala ode mnie 10 gr !!!!!!! za folioweczke. Jak zapytalem cz sledzia tez mi poda do reki odpowiedziala, ze nie, zapakuje mi go w inna torebke foliowa. I to jest ta psudo-ekologia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Placek Łódź bez torebek foliowych IP: *.mnc.pl 26.10.07, 10:55 Nareszcie coś pozytywnego. Ludzie takie przepisy się wprowadza, żeby promować pewne zachowania. Ja sam próbuję, chociaż prawie zawsze zapominam, brać torebki "materiałowe" na zakupy. Czy my jako społeczeństwo się jeszcze nie nauczyliśmy, ze niedługo zatoniemy w śmieciach. I nie chodzi to o czystość na ulicach. Gwarantuje, że jeżeli chodzi o śmieci naprawdę nie jesteśmy najbrudniejszym miastem w Europie. Niedługo nie będzie gdzie tego składować. To tak długo się rozkłada. A aż to ograniczanie wolności. A co z wolnością następnych pokoleń do życia w czystym środowisku? O tym już nie pomyślą. No i zgadzam się z którymś przedmówcą. Pan Skrzydlewski za tą wypowiedź powinien przestać być radnym. To może mu nasr.... przed posesją. Przecież mogę to robić tam gdzie mi się podoba.......W końcu to moja WOLNOŚĆ :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tolek Re: Łódź bez torebek foliowych IP: *.bremultibank.com.pl 26.10.07, 11:25 Właśnie - a może warto swoją WOLNOŚĆ manifestować inaczej, niż biorąc plastikowe torebki w sklepach... ludzie trochę dystansu i świadomego spojrzenia poza czubek własnego nosa. Pomysł jest doskonały. Jasne, że same zakazy nic nie dadzą, ale praca nad świadomością społeczną to lata i miliony wydane na kampanie społeczne / działania edukacyjne. Czasem bez takich rozwiazań ani rusz i powiem też, choć z trudem: BRAWO PIS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolo Czy ten kraj nie ma juz innych zmartwien? IP: 195.28.224.* 26.10.07, 13:06 ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin Re: Czy ten kraj nie ma juz innych zmartwien? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 14:00 Ten kraj pełen idiotów nie ma innych zmartwień, jak tylko w jaki sposób mnie - jego obywatelowi przysporzyć więcej problemów, do tej pory robiłem zakupy bezproblemowo, terez moga zacząć się problemy, bo jakiś pacan wymyślił, że źle je pakuje, a najlepiej jakbym je wszystkie trzymał w garści... albo chodził do sklepy z własnym garnkim, jezeli chcę kupić kapustę na bigos, z brytfanna, jeżeli chcę kupiś schaba, itp itd - kto chce niech uzupełnia sobie do woli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Łódź bez torebek foliowych IP: 81.168.185.* 26.10.07, 14:39 Bardzo dobra decyzja. Nie spotkałem sie jeszcze w żadnym innym kraju poza Polską z tak "agresywnym" rozdawnictwem foliowych torebek - najwyższy czas by coś z tym zrobić. Szkoda tylko, że radni LiD postanowili dla zasady zagłosować przeciw - bo to projekt PiSu. O postawie nadętego buraka Skrzydlewskiego w ogóle szkoda gadać. Jak dla mnie radny, który otwarcie przyznaje się do nieprzestrzegania prawa, które sam ustalił to parodia. I tak mamy zabawną sytuację - projekt regulacji problemu torebek zgłasza PiS - antyekologiczny, zaś przeciw jest LiD - lewicowy, więc w teorii najbardziej skłonny do rozwiązań ograniczajacych w pewnym stopniu swawolność gospodarczą do tego mieniący sie partią najbliższą ideom zrównoważonego rozwoju. Ale cóż - Łódź nigdy nie miała szczęścia do polityków - z resztą wystarczy popatrzeć, kogo desantem wystawiła do senatu i sejmu. Taka to już w Polsce antymerytoryczna polityka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyuser jak zwykle... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 16:11 Jak zwykle PiSowym aparatczykom tylko karanie i zakazywanie w głowie!!! Zamiast pojemniki na odpady plastikowe wystawić w mieście, to torebek plastikowych zakazuja... Odpady plastikowe w cywilizowanych krajach sie przerabia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Kiedy wchodzi w życie ta uchwała IP: *.iwacom.net.pl 26.10.07, 16:39 jak w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dagmara Łódź bez torebek foliowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 17:51 Tak, tak i jeszcze raz tak!!!! Panu z PO proponuje się w tej kwestii nie wypowiadać bo nie mówi najmądrzej (zaznaczam, że nie jestem wyborcą PIS, ale podpisuję sie pod madrymi pomysłami). W innych krajach, rzeczywiście sa nadal używane torby foliowe ale! za każda trzeba płacić (np we Włoszech) i ludzie sami rezygnują! Podobnie z paleniem na przystankach. jak Pan chce palić to prosze bardzo, ale w domu swoim. Ja np mam astmę i kiedy leje deszcz muszę moknąć poza wiatą bo pod nią chowaja się wszyscy palacze a na wdychanie tego syfu nie moge sobie pozwolić. Zdrowie niepalących i ich swoboda są chyba tak samo ważne jak swobody palaczy, a może się mylę? W każdym razie - śwoetny pomysł, godny pochwały. Ja osobiście dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
ksawery.jot Wielkie brawa!!!! 26.10.07, 18:13 Genialna decyzja! Wielkie BRAWA!!! Powinniście panowie dostać nagrody za ten pomysł!!! Ratujecie planetę i torujecie drogę do czystego życia dla następnych pokoleń! Kłaniam się Wam za to! Dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Łódź bez torebek foliowych IP: *.wimbp.lodz.pl 26.10.07, 19:03 Koszmarna bzdura. Torebka foliowa jest mała zmieści się nawet w kieszeni i wytrzymała. Toreby jutowe lub płucienne z hipermarketow są drogie i dla mnie a jestem ospbą niską za długie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idiota Łódź bez torebek foliowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 19:29 Wspaniały pomysł! Godny ministra Szyszko. Nie wiedziałem, że on aż tak nienawidzi drzew. Dla niekumatych: pomyślcie dobrze, z czego robi się torebki papierowe. Z deszczu pod rynnę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: Łódź bez torebek foliowych IP: 81.168.185.* 27.10.07, 15:28 > Dla niekumatych: pomyślcie dobrze, z czego robi się torebki > papierowe. Dla Ciebie - pomyśl dobrze z czego robi się torebki foliowe. Postaraj się też zastanowic, które z tych dwu źródeł jest odnawialne, a które nie. A na koniec pomyśl o tym, która z dwu torebek może się szybko rozłożyć, albo zostać spalona bez specjalnej szkody dla środowiska, a która nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radna Łódź bez torebek foliowych IP: *.gprs.plus.pl 26.10.07, 21:00 sama nie używam foliówek, po prostu nie biorę. Ale boję się konsekwencji nowego zakazu: łatwo jest obejść zakaz rozdawania "bezpłatnych" toreb. Łatwo obejść zakaz foliowych... najtańszy zamiennik to torby papierowe, wcale nie bardziej ekologiczne. A nie oszukujmy się, sklepikarze jakieś zamienniki wprowadzić będą musieli. Ten zakaz nie jest po prostu przemyślany i - boję się - nie przyniesie nic dobrego. Jeśli w ogóle wejdzie w życie, bo w mojej ocenie jest też bezprawny. Odpowiedz Link Zgłoś
viktavi Ludzie! Opamiętajcie się! 26.10.07, 21:55 Czytam te opinie i nóż mi się w kieszeni otwiera!!! Ludzie!!! Opamiętajcie się!!! Co wy tu wypisujecie???? Zanim jakis debil wymyślił opakowania foliowe, które rozkładają się setki lat, w całej Polsce funkcjonowały najprzeróżniejszej maści torby i torebki, siatki i siateczki, koszyki wiklinowe i rattanowe, etc., etc. Była moda na siatki, torebki, koszyki. Prawdziwe damy prześcigały się w coraz to oryginalniejszych wzorach toreb! Można było! Teraz nagle, nowobogackie towarzycho protestuje! Już dawno powinien być zakaz, nie tylko używania reklamówek, ale także produkcji! To zabija środowisko naturalne!!! Truje nas i tych co będą po nas!!! Zapamiętajcie ciemne masy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Ludzie! Opamiętajcie się! IP: *.dialog.net.pl 26.01.09, 09:03 > Zapamiętajcie ciemne masy! Zapamiętamy - temu panu cielęcinkę - zapakujcie we wczorajszy "Fakt"... Odpowiedz Link Zgłoś