Dodaj do ulubionych

Czy chciałbyś EURO w Polsce?

30.01.02, 11:39
Szwedzi już żałują że nie przystąpili do Unii monetarnej!
A jak my? Może zastanówmy się nad wprowadzeniem Euro jak najszybciej? Tak aby
już wchodząc do UE mieć wspólną walutę?
Obserwuj wątek
    • perry. Re: Czy chciałbyś EURO w Polsce? 30.01.02, 11:40
      Tak, choćby ze względu na uniknięcie tzw. kosztów transakcyjnych.

Pozdrawiam - Perry
      • Gość: pepe Re: Czy chciałbyś EURO w Polsce? IP: 217.97.160.* 30.01.02, 12:17
        ja też za, też ze względów ekonomicznych
        chociaż i monety i banknoty mamy ładniejsze :P
    • just_ja Re: Czy chciałbyś EURO w Polsce? 30.01.02, 12:48
      Jakiś czas temu mieliśmy denominację i niekórzy do tej pory nie przywykli do
      zmiany i ciągle podają kwoty w "starych zł". Wyobrażam sobie szok wywołany
      zmianą waluty!:-) Jesteśmy krajem konserwatystów i wszelkie zmiany są
      trudnoakceptowalne..... Oczywiście ciągnie nas do luksusu kojarzonego z Unią (a
      bardziej Zachodem, znanym kiedyś tylko z filmów), a euro bezpośrednio kojarzy
      sie z tym co moglibyśmy mieć. Ale czy nas stać na luksus, za który mielibyśmy
      płacić nowa walutą?
      Trochę wielowątkowo piszę, bo temat jeste szeroki.....:-) A dorzucę tylko jedną
      uwagę. Poszły wieści w świat, że nowe monety 1€ i 2€ wywołuja alergie u osób,
      które miały z nimi styczność...podobno zawieraja za dużo niklu......:-)) To ja
      się zastanawiam: czy mnie ta waluta uszczęśliwi?:-)
      Pozdrawiam wszystkich lubiących ryzyko :-)) J.
      • Gość: pepe Re: Czy chciałbyś EURO w Polsce? IP: 217.97.160.* 30.01.02, 12:59
        wcale nie jeste�my krajem konserwatystów. wiemy więcej o Euro niż ludzie w niektórych krajach dotkniętych tš katastrofš (tak jest to czasem odbierane szczególnie na południu Europy). mój kumpel-hiszpan, ekonomista z wykształcenia, 3 stycznia br. nie umiał mi podac kursu pesety w euro :))

a co do monet, to zdaje się (nie pamiętam czy to własnie te, chociaż już nimi płaciłem) 1 i 2 eurówki były robione na podstawie polskich 2 i 5 złotówek. chociaż może chemicznie co� tam spieprzyli po drodze.
        • just_ja Re: Czy chciałbyś EURO w Polsce? 30.01.02, 14:14
          To czy jesteśmy konserwatywni czy nie, nie jest tematem tej dyskusji. To jak
          małą wiedzę mają ludzie żyjący w krajach UE, nie świadczy o naszym braku
          ignorancji... A nie jest zbyt kontrowersyjnym fakt, że Polacy nie są
          przygotowani na wejście do Unii czy wprowadzenie nowej waluty. I czy z naszej
          znajomości tematu nie będą się śmiali, nie wiadomo.......
          pepe, a tak w ogóle dzięki za pocieszający przykład ;-) Pozdrawiam, J.
    • Gość: geograf Re: Czy chciałbyś EURO w Polsce? IP: 10.0.219.* 30.01.02, 18:01
      hubar napisał(a):

> Szwedzi już żałują że nie przystąpili do Unii monetarnej!
      > A jak my? Może zastanówmy się nad wprowadzeniem Euro jak najszybciej? Tak aby
      > już wchodząc do UE mieć wspólną walutę?

nie mozliwe jest wprowadzenie Euro zanim bedziemy w UE. musielibysmy przystapic do wspólnoty monetarnej i "oddac się w ręce" Banku Centralnego we Frankfurcie, a przecież on działa tylko w ramach Unii!
      Poczekamy, zobaczymy...niech najpierw ludzie przyzwyczaja się do nowego porzadku- czyli naszego wstapienia do UE- a dopiero wtedy pomyślimy o walucie....
      • Gość: pepe Re: Czy chciałbyś EURO w Polsce? IP: 10.100.3.* 30.01.02, 18:42
        to byłoby możliwe, zdarzają się podpięcia walut krajowych (sztywnym kursem) pod
        mocne międzynarodowe, z różnym skutkiem. Argentyna była pod dolarem, któraś z
        republik nadbałtyckich jest pod marką, w Macedonii w ogóle jest marka, itd.
        wystarczyłoby, żeby NBP ustalił na sztywno kurs złotego, np. 1 zł=3,564Euro i
        już. Pomijając nieracjonalność takiego kroku (tracimy możliwość oddziaływania
        na swoją walutę, a jest przecież ona całkiem stabilna) jest to teoretycznie
        możliwe. Następnie prosimy Frankfurt o wymianę waluty, ci sprawdzają, czy
        spełniamy kryteria m.in. co do inflacji, poziomu deficytu budżetowego, i jeżeli
        spełniamy wymogi (aktualnie oczywiście nie spełniamy) to droga wolna. voila!
        • Gość: geograf Re: Czy chciałbyś EURO w Polsce? IP: 10.0.219.* 30.01.02, 18:58
          to ja już wolę, żebyśmy mieli Euro wprowadzane stopniowo po wejściu do UE...tak lepiej, szok zwiazany z UE po prostu bedzie stopniowy:))

Estonia ma sztywno zwiazany kurs z Marka....
          • Gość: pepe Re: Czy chciałbyś EURO w Polsce? IP: 10.100.3.* 30.01.02, 19:01
            tak mi się zdawało, że to Estonia, ale nie chciało mi się sprawdzać :)
        • kropka. Re: Czy chciałbyś EURO w Polsce? 30.01.02, 19:12
          Gość portalu: pepe napisał(a):

> spełniamy wymogi (aktualnie oczywiście nie spełniamy) to droga wolna. voila!

Po pierwsze: nie mamy armat.
          serdeczności
          • Gość: geograf Re: Czy chciałbyś EURO w Polsce? IP: 10.0.219.* 30.01.02, 19:17
            ale te stare MIG-i da się przerobic na coś takiego:))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka