hubar 30.01.02, 11:39 Szwedzi już żałują że nie przystąpili do Unii monetarnej! A jak my? Może zastanówmy się nad wprowadzeniem Euro jak najszybciej? Tak aby już wchodząc do UE mieć wspólną walutę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
perry. Re: Czy chciałbyś EURO w Polsce? 30.01.02, 11:40 Tak, choćby ze względu na uniknięcie tzw. kosztów transakcyjnych. Pozdrawiam - Perry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: Czy chciałbyś EURO w Polsce? IP: 217.97.160.* 30.01.02, 12:17 ja też za, też ze względów ekonomicznych chociaż i monety i banknoty mamy ładniejsze :P Odpowiedz Link Zgłoś
just_ja Re: Czy chciałbyś EURO w Polsce? 30.01.02, 12:48 Jakiś czas temu mieliśmy denominację i niekórzy do tej pory nie przywykli do zmiany i ciągle podają kwoty w "starych zł". Wyobrażam sobie szok wywołany zmianą waluty!:-) Jesteśmy krajem konserwatystów i wszelkie zmiany są trudnoakceptowalne..... Oczywiście ciągnie nas do luksusu kojarzonego z Unią (a bardziej Zachodem, znanym kiedyś tylko z filmów), a euro bezpośrednio kojarzy sie z tym co moglibyśmy mieć. Ale czy nas stać na luksus, za który mielibyśmy płacić nowa walutą? Trochę wielowątkowo piszę, bo temat jeste szeroki.....:-) A dorzucę tylko jedną uwagę. Poszły wieści w świat, że nowe monety 1€ i 2€ wywołuja alergie u osób, które miały z nimi styczność...podobno zawieraja za dużo niklu......:-)) To ja się zastanawiam: czy mnie ta waluta uszczęśliwi?:-) Pozdrawiam wszystkich lubiących ryzyko :-)) J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: Czy chciałbyś EURO w Polsce? IP: 217.97.160.* 30.01.02, 12:59 wcale nie jeste�my krajem konserwatystów. wiemy więcej o Euro niż ludzie w niektórych krajach dotkniętych tš katastrofš (tak jest to czasem odbierane szczególnie na południu Europy). mój kumpel-hiszpan, ekonomista z wykształcenia, 3 stycznia br. nie umiał mi podac kursu pesety w euro :)) a co do monet, to zdaje się (nie pamiętam czy to własnie te, chociaż już nimi płaciłem) 1 i 2 eurówki były robione na podstawie polskich 2 i 5 złotówek. chociaż może chemicznie co� tam spieprzyli po drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
just_ja Re: Czy chciałbyś EURO w Polsce? 30.01.02, 14:14 To czy jesteśmy konserwatywni czy nie, nie jest tematem tej dyskusji. To jak małą wiedzę mają ludzie żyjący w krajach UE, nie świadczy o naszym braku ignorancji... A nie jest zbyt kontrowersyjnym fakt, że Polacy nie są przygotowani na wejście do Unii czy wprowadzenie nowej waluty. I czy z naszej znajomości tematu nie będą się śmiali, nie wiadomo....... pepe, a tak w ogóle dzięki za pocieszający przykład ;-) Pozdrawiam, J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: Czy chciałbyś EURO w Polsce? IP: 10.0.219.* 30.01.02, 18:01 hubar napisał(a): > Szwedzi już żałują że nie przystąpili do Unii monetarnej! > A jak my? Może zastanówmy się nad wprowadzeniem Euro jak najszybciej? Tak aby > już wchodząc do UE mieć wspólną walutę? nie mozliwe jest wprowadzenie Euro zanim bedziemy w UE. musielibysmy przystapic do wspólnoty monetarnej i "oddac się w ręce" Banku Centralnego we Frankfurcie, a przecież on działa tylko w ramach Unii! Poczekamy, zobaczymy...niech najpierw ludzie przyzwyczaja się do nowego porzadku- czyli naszego wstapienia do UE- a dopiero wtedy pomyślimy o walucie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: Czy chciałbyś EURO w Polsce? IP: 10.100.3.* 30.01.02, 18:42 to byłoby możliwe, zdarzają się podpięcia walut krajowych (sztywnym kursem) pod mocne międzynarodowe, z różnym skutkiem. Argentyna była pod dolarem, któraś z republik nadbałtyckich jest pod marką, w Macedonii w ogóle jest marka, itd. wystarczyłoby, żeby NBP ustalił na sztywno kurs złotego, np. 1 zł=3,564Euro i już. Pomijając nieracjonalność takiego kroku (tracimy możliwość oddziaływania na swoją walutę, a jest przecież ona całkiem stabilna) jest to teoretycznie możliwe. Następnie prosimy Frankfurt o wymianę waluty, ci sprawdzają, czy spełniamy kryteria m.in. co do inflacji, poziomu deficytu budżetowego, i jeżeli spełniamy wymogi (aktualnie oczywiście nie spełniamy) to droga wolna. voila! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: Czy chciałbyś EURO w Polsce? IP: 10.0.219.* 30.01.02, 18:58 to ja już wolę, żebyśmy mieli Euro wprowadzane stopniowo po wejściu do UE...tak lepiej, szok zwiazany z UE po prostu bedzie stopniowy:)) Estonia ma sztywno zwiazany kurs z Marka.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: Czy chciałbyś EURO w Polsce? IP: 10.100.3.* 30.01.02, 19:01 tak mi się zdawało, że to Estonia, ale nie chciało mi się sprawdzać :) Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: Czy chciałbyś EURO w Polsce? 30.01.02, 19:12 Gość portalu: pepe napisał(a): > spełniamy wymogi (aktualnie oczywiście nie spełniamy) to droga wolna. voila! Po pierwsze: nie mamy armat. serdeczności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: Czy chciałbyś EURO w Polsce? IP: 10.0.219.* 30.01.02, 19:17 ale te stare MIG-i da się przerobic na coś takiego:)) Odpowiedz Link Zgłoś